Search This Blog

Movie list: November



Pozdrav dragi ljudi. What's up? Još jedan mesec je iza nas a kako je stigao decembar red je da sumiram utiske o filmovima koje sam pogledala u novembru. Što se novembra kao filmskog meseca tiče u jednom trenutku sam gledala dosta filmova međutim pred kraj sam išla na neke limunadice, a pojma nemam zašto. Uglavnom imam šarenoliku listu mislim da svako može da nađe nešto što će mu se dopasti ovde, pa da više ne dužim. 



Let's go 😉





1.Sabrina (1954)

Sabrina (Odri Hepburn) mlada devojka i kćer vozača odrasta na imanju bogate porodice, i svoje slobodno vreme provodi gledajući zabave i maštajući o Dejvidu (Vlilijam Holden), mlađem sinu i velikom zavodniku. Međutim otac je šalje u školu kuvanja u Parizu i ona mora da se razdvoji od svoje maštarije. Vraća se kao lepa i sofisticirana dama puna samopozdanja, a Dejvid je ne prepoznaje kada je vidi, i odmah je obasipa pažnjom. Međutim on je veren a njegov brak je dobra pilika za porodicu, pa njegov brat Linus (Hanfri Bogart) počinje da provodi vreme sa Sabrinom i sam ne sluteći da će mu to promeniti život.

Konačno sam sela i odgledala stariju/ originalnu verziju Sabrine. Moram da priznam da sam se i iznenadila i razočarala. Iznenadila koliko je atmosferičan i koliko ima lepu estetiku nekako, nisam očekivala. Baš vraća u pedesete i moda je divna. Razočarala, jer nema taj razvitak koji ima rimejk (koji ja još uvek više volim i ne mogu protiv toga), nekako Odrina Sabrina mi je bila pomalo...čudna, čak i napadna na momente dok mi je Džulijina bila prava damica. Hamfri Bogart koji me je očarao u Kazablanki to je i ovde uspeo da uradi ali ne želim da ga poredim sa Fordom koji igra u rimejku jer svi znate koliko je Harison meni drag, on je ipak nešto posebno. Moram da priznam da mi se Holden u ovom filmu čak i najviše dopao, prirodno je komičan i njegova estetika uz stil glume su mi baš prijali. Sve u svemu dobar film, za prave sanjare ali ja više volim rimejk jer me vraća u detinjstvo (kada sam bila dete stalno sam je gledala). 

Uloge:  Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, William Holden
Režija: Billy Wilder
Rotten Tomatoes: 91% (7,6/10)
IMDb: 7,7/10
Ocena:  ★★★★/5






2.The Princess Diaries (2001)

Mia (En Hatavej) odrasta kao kćerka umetnice, buntovna neugledna pankerka i petanestogodišnja devojčica koja potajno mašta o najboljem frajeru iz škole. U njen život ulazi neverovatna promena kada joj u iznenandnu posetu dođe baka Klaris (Džuli Endruz), žena koju Mia nikada nije upoznala. Ona joj saopštava da Mia nije samo obična devojčica već princeza male zemlje koja se zove Ženovia, i da se od nje očekuje da preuzme svoje odgovornosti.

Vratila sam se ovom filmu nakon 100 godina. Ovaj film me vraća u neko vreme između detinjstva i teen dana, i tako mi je toplo oko srca kada ga gledam da zaboravim na sve njegove mane, plus Džuli Endruz je "pljunuta" moja baka što karakterno u filmu a što fizički. Ona sama, kad god gleda ovaj film sa nama sama se smeje i kaže "kao da je neko mene prikazivao na filmu" posebno u sceni kada pokazuje kako treba da se hoda i imitira Miu koja hoda kao muško -original ona. Takođe mi je bilo zanimljivo da gledam Mendi Mur koja ovde igra uobraženu  srednjoškolku i plava je dok sam je bukvalno dan pre toga gledala  u This is Us kao lepu, majku koja je uzor svima (obožavam Rebeku).

Uloge:  Julie Andrews, Anne Hathaway
Režija: Garry Marshall
Rotten Tomatoes: 47% (5,2/10)
IMDb: 6,3/10
Ocena: ★★★☆/5





3.How to Lose a Guy in 10 Days (2003)

Bendžamin Beri (Metju Mekonahi) je veliki ženskaroš koji ima poslovnu opkladu da može da zavede ženu i natera je da se isitnski zaljubi u njega za deset dana. Endi Enderson (Ket Hadson) je novinarka u modnom magazinu koja sanja da radi ozbiljne članke. Kako bi izvukla prijateljicu iz nevolje u isto vreme  pokušala da od šefice izvuče dozvolu da piše šta želi ona prihvata zadatak da uradi članak "kako izgubiti dečka za 10 dana". Njih dvoje, svako na svom zadatku, se sreću i igra počinje.

Kada sednem da gledam nešto sa sestrom moram da nađem neki kompromis a ovo je retko romantična, kliše komedija na koju ja ne "povraćam" da izvinete. Mekonahi mi je odbojan lik generalno pa tako i ovde, Hadson ne volim ali je ovde simpatična. Realno kliše romantična komedija ali ima par jako smešnih scena tako da nije teška za preživeti.

Uloge:  Kate Hudson, Matthew McConaughey
Režija:  Donald Petrie
Rotten Tomatoes: 42% (5/10)
IMDb: 6/10
Ocena:  ★★★/5





4.Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Džoel (Džim Keri) i Klementajn (Kejt Vinlet) su zaljubljeni par. Njihova veza se jedne večeri zavšrva pod ne tako dobrim okolnostima te Klementajn odlučuje da Džoela izbriše iz sećanja posebnim procesom koji briše samo odrešđeni deo sećanja, kada je Džoel vidi nakon ovog procesa a ona u njemu više ne prepoznaje ništa, skrhan bolom i on reši da se  podvrgne ovoj metodi. Međutim prolazeći kroz svoja sećanja tokom procesa brisanja, on će shvatiti koliko je zapravo voli.

Dugo sam ja izbegavala ovaj film. Baš dugo. A važi za klasik novog vremena, ali uvek sam nalazila neki razlog da ne gledam -previše komplikovano deluje;  ne volim Kristin Danst; Keri mi nije simpatičan...Rešim pre mesec dana da sednem i pogledam pa "ko živ ko mrtav". Sednem...i oduševim se. Bukvalno sam nakon kraja bila naježena. Film koji nosi toliko poruka, film koji je toliko dobro osmišljen, da ne postoji adekvatan komentar koji bih mogla da napišem a da vam dočaram koliko je ovo sjajan film. Romansa? Mnogo više od toga, jedna lekcija, jedan film koji nakon što pogledate  nećete verovati kada je vreme pre prošlo. Fantastičan film.

Uloge:   Jim Carrey, Kate Winslet
Režija: Michel Gondry
Rotten Tomatoes: 93% (8,5/10)
IMDb: 8,3/10
Ocena: ★★★★★/5




5.About Time (2013)

Za svoj 21. rođendan, Tim (Donhal Glison) je otkrio da može da putuje  kroz vreme i da menja događaje, međutim ovaj balgoslov uskoro se ispostavlja mnogo teži nego što izgleda te će mu mnoge stvari stajati na putu ka savršenom životu i pravljenju sveta na bolje mesto.

Ljubitelji filma "Love Actually" će bez diskusije uživati u ovom ostvarenju čoveka koji nam je doneo kultni praznični film. Mislila sam da je About Time kliše romansica međutim  nešto me je vuklo da ga pogledam pa sam dala šansu (plus volim Donhala). Jako mi se dopao. Mislim da film idealno prikazuje koliko vreme treba živeti za sada i prihvatiti šta nam donosi sa svim vrilinama i manama. Prikazuje temu jedne porodice jednog procesa života na malo neobičan način. Lagan je ali ima dubinu. U isto vreme komičan je, Bil Naj koji je obeležio Love Actually ovde igra jednu prilično ozbiljnu ulogu ja sam samo čekala kada će da odvali nešto prosto videla sam njegov lik iz L.A u njemu i kidala se pri samom pogledu na njega. Sad kad dođu praznici uzmesto uobičjanog tempa da kao i  svake godine gledate L.A promenite malo i bacite pogled na ovo, nije stirktno prazničan film ali ima tu atmosferu ušukanosti i vredi ga pogledati.

Uloge: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy
Režija: Richard Curtis
Rotten Tomatoes: 68% (6,3/10)
IMDb: 7,8/10
Ocena: ★★★★/5





6.Burnt (2015)

Adam Džouns (Bredli Kuper) je kuvar koji je uništio svoju karijeru narkoticima i ponašanjem kao da je viši od ostlaih. On se vraća u London kako bi vratio staru reputaciju i konačno dobio dugo željenu zvezdicu.

Znate kako, uvek postoji taj jedan film o kome imate da napišete samo i jedino loše. Ja kada sam završila ovaj film ocenila sam da je jedina dobra strana ovog filma franscuki Bredilija Kupera. Ništa pod milim bogom više ja izvukla nisam, baš ništa -nada. Prazno dosadno bledo čak pomalo paranoično. 

Uloge: Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl
Režija: John Wells
Rotten Tomatoes: 29% (5/10)
IMDb: 6,6/10
Ocena: ★★/5




7.Nocturnal Animals (2016)

Suzan (Ejmi Adams), bogata vlasnica galerije dobija od bivšeg supruga (Džejk Džilanhol)  njegovu još uvek neobjavljenu knjigu koju je posvetio njoj. Onog momenta kada počne da je čita više neće moći da je ostavi. 

Kada je Tom Ford pre par godina režirao "Samca" znala sam da je ovaj čovek osuđen da bude više od dizajnera i drago mi je što njegov drugi film to i potvrđuje. Izvanredno osmišljen film i jedno delo vredno vaše pažnje. Film je paralelno podeljen na delove u kojima Suzan čita knjigu i one u kojima mi vidimo radnju knjige. Džejk Džilanhol je odigrao duplu ulogu i svaka mu čast na tome, dva lika komplento različito iznešena a igra ih jedan čovek. Film ima dosta potresnih scena čak i previše grafički prikazanih, na to moram da upozorim ljude koji su gadljivi ili teško pdonose te stvari da se spreme.  Meni se više dopao deo iz realnosti, Ejmi Adams je maestralno iznela ulogu onako kako samo glumac njene veličine to i može. Super film, vredi ga pogledati.

Uloge:  Amy Adams, Jake Gyllenhaal, Aaron Taylor-Johnson
Režija: Tom Ford
Rotten Tomatoes: 73% (7/10)
IMDB: 7,5/10
Ocena: ★★★★☆/5





Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Prethodne filmske liste
Novi tumblr


Stigoh do kraja današnje liste? Kako vam se dopala? Da li ste gledali neki od ovih filmova? Da li sam vam dala neki predlog? Ja mislim da i ako nije najbolja prilično je šarenolika i da svako može nešto da izvuče. Sledeći post ide u četvrtak (ako nešto ne iskrsne pre pa napišem neku recenziju), a vi već znate -sve što vam je na pameti, pišite mi dole?


Hvala na čitanju,

With love, S.

8 коментара:

  1. Odlicna lista. Neke od ovihb filmova nisam gledala, ali svakako hocu

    Blog: MagdalenaŠ.

    ОдговориИзбриши
  2. Gledala sam većinu ovih filmova, ove koje nisam ću sigurno ubrzo pogledati. Super post <3

    Vildana from Living Like V & Stalia Is BAE

    ОдговориИзбриши
  3. Zaista šarolika lista.:)
    Meni zaškripalo s novcem, pa nemam pojma koliko će biti bioskopa u decembru.
    Ali, verovatno se od Nove godine vraćam kući, pa će biti i više filmova. :)

    1. Nisam gledala original "Sabrine", iako volim Odri. Rimejk mi je jedan od omiljenih filmova i valjda jedan od retkih koji je možda lepši od origunala, pa mi se zato sa prvom verzijom i ne žuri. Uostalom, kako to škola kuvanja, makar i u Parizu, pravi sofisticiranu damu? Meni nejasno.:)
    P.S. Pusta transkripcija! Lajnus, ne Linus. Mali savet - ili ostavi u originalu sve, ili prilagođavaj, ovako je neujednačeno.:)

    2. Ovo je bilo aktuelno kada sam ja imala nekih 12-13 godinica, En se tada tek pojavila, posle je bila "Začarana Ela" u možda zato ni dan-danas ne mogu da je smislim, ostavila mi je loš utisak. Mendi, iz vremena kada je bila pop-zvezdica kao Britni i Kristina. Ko bi rekao koliko će sjajna glumica postati.:)

    3. Napamet znam ovaj film, ali mi je glupav. Ne volim Kejt Hadson, osim u "Almost famous".

    4. Zašto sam ja mislila da si odavno gledala ovaj film?:) Odličan je, fenomenalan i mnogo mi je drago što ti se svideo! Ja, bogami, volim i Kerija i Kejt, ovde su mi blesavo divni.

    5. Otkad sam videla trejler, želim da pogledam "About time". Imam ga narezanog na disku, tako da će doći na red. Rejčel mi je uvek preslatka.

    6. Tako i deluje. Hvala na upozorenju!:)

    7. Uuuuuuu, i ovaj želim da odgledam od trejlera, često su najavljivali na DIVI. Isto me čeka na disku.

    Super lista, uvek dobri i raznovrsni predlozi.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isidora ne opterećuje se, ja spremam ispite i do sada sam samo jedan film pogledala a više od 10 dana je prošlo.
      Vraćaš se kući? Nadam se da je sve OK ako te nešto muči uvek možeš da mi piše na G.R :)
      Jao obožavam tvoja opažanja, da znaš da o tome nisam razmišljala, ali sada kada čujem od tebe skroz ima poentu. Uh al da je vidiš kakva je ona mačka kad se vrati iz Pariza prava dama kako pojma nemam :)
      Ja sam Začaranu Elu gledala ali ni ne pmatim film, ja generalno ne volim nju da gledam ovo je možda jedini film u kome mogu da je podnesem. A Mendi je baš napredovala kakav divan glumac je postala, svaka joj čast :)
      Ja sma oduvek imala antipatiju kada sam gledala Kerija (valjda jer mi je Maska bila jeziva) dok nisam ovo pogledala, brutalan film a nju obožavam to se podrazumeva :)
      About Time jedivan film retko film koji nije ljigav. Jaoj i meni je Rejčel prelepa, retko glumica koja nije iritantna već prirodno harizmatična :)
      Animals obavezno boli glava film, Ford je genije :)
      Hvala puno i hvala puno na komentaru :)

      Избриши
  4. Meni se Burnt baš svideo, skoro sam ga opet gledala, inače sam obožavala Bredlija u onoj seriji o kuvanju, pa mi je ovo bio kao produžetak neki. Sve sjajni glumci i nekako je zabavan i uzbudljiv, obožavam taj fazon kuvari kao rok zvezde. :D
    Nego, što bre paranoičan? To mi nije jasno. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma to sam više u šali rekla jer kad sam gledala počela sam da "tripujem" da će Bredlija neko da napadne i da mu je neko za petama :)
      Ja inače jako volim filmove o kuvanju i kasting mi je sjajan poebno Ali volim, međutim nije mi lego ovaj film pojma nemam možda nije za mene :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor