Search This Blog

Cinderella vs. Beauty and the Beast



Zadnjih par godina, Dizni je svoje animirane klasike preneo u žive verzije. Dve o kojima danas pričam, su doživele ogormne uspehe kako na blagajnama tako i kod kritičara. Dugo nisam pisala post poređenja dva filma  a nakon što sam ova dva ponovo gledala došao je red da ih uporedim. Mišljenje je samo moje i najiskrenije apsolutno imate pravo da se ne složite i da mi iznesete svoje u komentarima. 



Let's go 😉

Cinderella (2015)


Uloge:  Lily James, Cate Blanchett, Richard Madden

Režija:   Kenneth Branagh

Rotten Tomatoes: 83% (7,1/10)

IMDb: 7,0/10

Delo reditelja (i velikog glumca) Keneta Brane, ugledalo je svetlost dana pre dve godine, i tada postalo bioskopski hit. Rimejk čuvenog animiranog filma iz '50ih doneo je moderan doživljaj ove stare bajke sa par izmenjenih detalja. Kastingujući velike TV zvezde u glavnim ulogama - Lili Džejms, zvezdu serije "Downton Abbey" i Ričarda Madena poznatog po ulozi Roba Starka iz "Igre Prestola",  Brana je napravio hit i dao novi osećaj jednom dobro poznatom klasiku. Film ima  "all star" kasing koji uključuje i i Kejt Blanšet koja je igrala glavnu negativku Lejdi Tremejn, Helenu Bonam Krter kao Dobru Vilu, Stelana Sarsgorda kao Velikog Vojvodu, Holidej Grejndžer kao Anastaziju, Hejli Atvel kao Elinu majku...Film krasi sjajna kinematografija, prelepi kostimi, i  odličan razvitak priče koji donosi deo Eline prošlosti kao i mali uvid na Princa.




Beauty and the Beast (2017)


Uloge:  Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans

Režija:   Bill Condon

Rotten Tomatoes: 70% (6,6/10)

IMDb: 7,4/10


Sa druge strane čovek koji nije mogao da se pohvali blistavom filmografijom...jer mu je Twilight to oduzeo, Bil Kondon, uradio je sve da ispravi stvari vraćajući u život ovaj, mnogima omiljeni, Diznijev film. Kordon je prošao osrednje kod kritičara, zamerjaući mu da je film kopija originalne verzije iz '90ih, ali je zato oborio rekorde na blagajnama. Glavne uloge pripale su Emi Votson koju ljudi najbolje znaju kao čuvenu "štreberku" Hermionu Grejndžer iz filmskog serijala "Hari Poter" i još jednom glumcu koji je poznat po seriji "Downton Abbey" -Denu Stivensu. Glavnog negativca, Gastona igrao je šarmantni Luk Evans, a i ovaj "all star" kasting uključio je imena poput Juana Mekgregora, Iana Mekelena, Kevina Klajna, Eme Tompson, Stenlija Tučija...Film krasi prelepa kinematografija, divna muzika (jer za razliku od Pepeljuge ovo je mjuzikl), i sjajni efekti. 





Runda 1: Glavne junakinje

Glavna zvezda filma "Pepljuga" je mlada britanska glumica Lili Džejms koju sam po prvi put gledala u ovom filmu. Lili savršeno daje život Eli, mladoj devojci čistog srca naučenoj da je "imati hrabrost i biti dobar" najbitnije na svetu. Neverovatna je dopadljivost koju ima Lili, iz njenih očiju zrači toplina što je potrebno za ovu ulogu i ona to savršeno "prodaje". 




Ema Votson igra Bel, skromnu, čudnu devojku koja odrasta sa ocem i traži od života više od onog što mala provincija daje. Ovo je lik koji je kao Dizni verzija Hermione pa ne čudi što je Votson tako dobro iznela ovu junakinju. U njoj ima besa, u njoj  ima vatre i ona je neko ko se ne miri sa sudbinom što Ema, savršeno prenosi.




Pobednik:

Prednost Lili u odnosu na Emu je mogućnost iskazivanja emocija i saosećajnosti kao  i toplina kojom zrači. Sa druge strane Ema u sebi ima života i tera te da je ne žališ već da navijaš za njen lik. Uprkos tome što se meni lično Lili više dopada jedino je fer da ova runda prođe Izjednačeno.




Runda 2: Prinčevi

Ričard Maden igra Princa, kojeg mi kao gledaoci upoznajemo kroz njegov nadimak - Kit (ako ste stali na prinčev nadimak, namerno je odabran u čast njegovog dobrog prijatelja i brata iz serije "Igra Prestola"). Mi zapravo ne poznajemo mnogo Kita, čini se da živi klasičan kraljevski život, sa tim da je dobar u duši i da veruje da nije loše da se oženi zbog ljubavi i ako ga otac pritiska na politički savez. Kada sam prvi put videla Ričarda (kao Roba naravno) prva stvar koju sam pomislila bila je da bi on trebao da igra nekog Dizni prica jer te oči i taj osmeh, plus škotski akcenat viču princ iz bajke, i par godina kasnije eto meni Ričarda kao možda i najčuvenijeg Dizni princa. Zato ne treba diskutovati da mu je ova uloga savršeno legla, on je ono što zahteva uloga -lep, šarmantan, idealan za sanjarenje, ja jako volim kako se Ričard igra pogledima, njegove emocije su u njegovim očima i savršeno prenosi svaku prinčevu misao. Plus ovaj čovek se rodio da igra zaljubljenost, kako mu svetle oči i sa kojim oduševljenjem je on gleda..savršeno.





Sa druge strane Den Stivens je imao jako težak zadatak - da postane Zver. I on je to i uradio. Čovek koji je sam improvizovao glas zveri, čovek koji je proveo dobar deo snimanja u kostimima pomoću kojih se rade efekti i čovek koji je bez diskusije najblistaviji deo ovog filma, Stivens dlično prenosi Zver i njegove emocije i osećaje malo po malo nas kao gledatelje odvodi na svoju stranu te se i mi odvajamo od Bel i njenih stavova to je prava moć glume.




Pobednik:

Ričard Maden preneo je princa iz snova svake sanjalačke duše njegova prednost je činjenica da nije morao da bude u kostimu koji prekriva njegovo lepo lice te smo njegove emocije mogli da vidimo u njegovom pogledu. Ali Den Stivens nam je dao priču i jedan lik koji je više od "dodatka" glavnoj junakinji, zbog toga pobednik je Lepotica i Zver.




 Runda 3: Negativci

Kejt Blanšet igra Lejdi Tremejn, zlu maćehu, udovicu sa dve kćerke koja koristi Elinog oca kako bi razmaženim kćerkama obezbedila lagodan život. Kada žena kao što je Kejt Blanšet igra lik, znaš da će taj lik imati definiciju. Tremejn je više od zle žene, ona ljubomorna, posesivna, besna na život a ona je sve to jer nam je velemajstor kakav je Kejt prenosti tako. Apsolutna zvezda ovog filma. Donela je dramu i dozu ozbiljnosti  tamo gde je ne očekuješ i pokazala zašto nosi titulu najbolje glumice modernog doba.





Sa druge strane šarmantni Luk Evans igra jednog od najvećih Dizni negativaca, Gastona. Narcisoidnog, i bezosećajnog bivšeg vojnika koji ceni da je on viši od svih ostalih. Još pre nego što je snimljen film znala sam da će Luk biti savršeni izbor. Ima taj Gastonov izgled i ono što je činjenica je da ne možeš da skineš pogled sa njega. On prenosi jednog krajnje ne intaligentnog muškarca, koji je svim prostim  ženama premija. Doza humora, doza oholosti i ispao je super lik.





Pobednik:

Kejt Blanšet je veliki glumac, a samo veliki glumac je mogao da napravi ozbiljan dramski lik od jednog lika pisanog za animirani film. Sa druge strane uz Luka Evansa smo se smejali, međutim koliko god interesantan da je Gaston, pobednik je ipak...Pepeljuga.




Runda 4: Estetika

Oba filma su zaista esteski savršena. Pepeljugu krase prelepi snimci sela, bašte dvora u kome se bal odigrava, prelepih efekata a haljina koju Ela nosi je magična. U pogledu kostimografije uspela da nadmaši Lepoticu i Zver jer je moda u ovom filmu fantastična, bukvalno će te želeti da opljčkate orman Lejdi Termejn.




Lepotica i Zver ima fantastičnu kinematografiju. Ovaj film sam gledala u bioskopu i 3D efekti su neverovatni. Kostimi ne mogu da se porede sa Pepeljugom ali zato snimci i pogledi na mesta oduzimaju dah.





Pobednik:

Uprkos tome što kostimi u Pepeljuzi prednjače, Lepotica i Zver ima bolje specijalne efekte i jaču kinematografiju i iz tog razloga Lepotica i Zver pobeđuje.




Runda 5: Hemija među glumcima 

Ričarda i Lili sam gledala do sada dva puta zajedno. jednom ovde i jednom (snimak) u predstavi Romeo i Julija. Do skoro sam verovala da za njega ne postoji bolja partnerka od Lili (o tome sledeće nedelje), toliko topline i toliko lepe hemije je među njima da je svaki kadar zlatan zbog njih dvoje. Savršen su spoj i to su doneli i u ovom filmu.




Ema i Den su nešto što nikada nisam očekivala. Njegova partnerka iz serije "Downton Abbey", Mišel Dokeri je meni idalje broj 1 ali način na koji on gleda Emu i hemija koju oni imaju me ježi. Prelepi su zajedno.





Pobednik:

Upkost tome što obožavam Ričarda i Lili ovu rundu dobijaju Ema i Den kao jedan od najlepših filmskih parova koje sam ikada videla i pobednik je Lepotica i Zver.





Runda 6:  Poređenje sa orignalom

 (kojiko je film napredovao ili nazadovao u odnosu na original)

Pepljuga je napravila značajan korak u odnosu na originalnu verziju. Dala je bolja objašnjenja a Ela nije samo prostodušna dobrica koja je od teškog života pobegla udajom za dobrog frajera koji je jako bogat, što je po meni uvek bila mana originalne vezije. Malo modernog duha koje je ovde utkan unapredio je priču značajno pa mi je zato draža od originala.




Lepotica i Zver sa druge strane je gotovo iskopirala originalnu verziju bez da joj je donela nešto unikatnije i bolje nego što smo videli, ima par sitnih izmena ali u principu to je jedna ista priča.




Pobednik: 

Lepotica i Zver se držala tradicije ali treba znati da rizikuješ što je svakako prednost Pepljuge pa je samim tim Pepeljuga pobednik ove runde.




Runda 7: Režija

Keneta Branu znam prevashodno kao glumca. Verovatno mi je najbolje poznat kao Lokhart iz "Harija Potera" a najviše ga volim kao Lorensa Olivijea u "Mojoj Nedelji sa Merlin". Kada sam videla da je on režirao Pepeljugu bila sam iznenađena. On i u ovim godinama odaje utisak pravog frajera a frajer (vi nemate pojma koliko ja volim priče o njegovoj romansi sa HBC) i Dizni ne idu zajedno. Međutim odradio je posao bez greške. Film je odlično dopunio i modernizovao ono što treba a likovi su lepo razvijeni. Priča ima dobar tok a negativka je savršeno napisana.


Brana i Lili Džejms na setu


Bil Kondon je uradio sasvim lep posao režirajući Lepoticu i Zver ali gledajući film kući van bioskopa našla sam mu dosta zamerki pa mi je tako gej momenat bio previše forsiran, Mekelen i Mekgregor se kose jer svi imaju britanski akcenat osim Mekgregora koji je iz njemu poznatog razloga rešio da ima francuski...Ima aljkavih delova koji mi se ne dopadaju...


Luk Evans, Ema Vaston i reditelj Bil Kondon na setu


Pobednik: 

Uprkos tome što mi se Lepotica i Zver jako dopada ovo je Branina runda zbog davalja bolje svrhe priči i napretka koji je napravio, pa je Pepeljuga pobednik.



Runda 8: Generalni pobednik

Ako gledate post svhatićete da je izjednačeno međuim ja ipak želim da proglasim pobednika. Jako su mi se dopala oba filma i svako ko voli animirane verzije voleće i ova dva filma međutim, Lepotica i Zver nije donela mnogo novina u odnosu na original, a cilj igrane verzije je da proiširi vidike. Ima divnih delova kao što je vraćanje u Belino detnjstvo ili detinjstvo princa Adama, ima magičnu muziku...ali ima i aljkavih delova.  Pepljuga ima prednost u ondosu na original jer ima razvijenije priče likova, ima celinu i ima dobar koncept. Sve to rečeno pobednik ovog posta je:
Pepeljuga.




To je sve za ovaj post? Koji od ovih filmova vi više volite? Sve što vam je na pameti pišite mi dole. 😉



Hvala na čitanju,

With love, S.

4 коментара:

  1. Fenomenalan tekst, obožavam tvoja poređenja, sve je vrlo detaljno i precizno.:) Nisam još uvek odgledala "Pepeljugu", iako mi stoji na disku već par godina, ali imam utisak da će mi se više dopasti nego "Lepotica i zver", za kojom i nisam nešto luda, ali već smo razmenile utiske na tu temu.:) Bilo bi zanimljivo da uradiš npr. poređenje francuske verzije "Lepotice" sa ovom holivudskom; ja sam došla na ideju, npr, razmatranja "Snežane" u nekoliko različitih verzija (ona sa Lili Kolins, zatim Hallmarkova, pa ona sa Šarliz i Kristen Stjuart)...
    Uglavnom, imaš sjajno oko za kinematografiju i OBOŽAVAM tvoje analize.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Isidora :)
      Gledaj Pepeljugu verujem da će ti se više dopasti jako je lepo urađena :)
      E mogla bih da uradim poređenje ove i francuske verzije. Ja nsiam gledala ni jednu Snežanu tako da ti je doba ideja taman bi uputila i mene :)
      Prvao da ti kažem ja najviše volim te vizuelene momente hvala ti puno :)

      Избриши
  2. Slažem se. Na stranu što obožavam animiranu verziju "Lepotice i zveri", ali prosto mislim da je Brana sve dobro složio, dok mi se čini da se Kondon previše oslonio na specijalne efekte, sve to oduzima dah, ali meni to nije bilo dovoljno. 😊I da što je Juan jedini "francuz"?😁

    Brana je inače reditelj veći deo svoje karijere, išao je Olivijeovim stopama (njegov idol) i radio Šekspira, a ako se ne varam režirao je i Frankeštajna sa De Nirom i HBC..
    P.S. Francuska "Lepotica i zver" je sjajno urađena. O hemiji Vensana i Lee da i ne govorim.

    Uživala sam, hvala. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Brana je definitivno odradio bolji posao, baš u tome i jeste poenta, Kondon je stavio veliki fokus na to kako će sve izgledati vizuelno, dok je Brana dao život celoj priči :) A Juan kao jedini francuz je i meni slabo jasan :)

      Smešno je što sam ja Branu uglavnom gledala kao glumca a sjajan je glumac moram da gledam neka rediteljska ostvarenja. Za Frankeštajna znam (on i HBC su tu počeli romansu ili drugim rečima on je prevario Emu Tomspon sa njom a sada su svo troje dobri prijatelji hahahaha )
      Ja se Francuke verzije sećam kroz maglu moram to ponovo da pogledam :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor