Search This Blog

📚May Wrap Up📚


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Danas je nedelja i iskreno se nadam da sam izvukla živu glavu sa ispita, uzveši u obzir da ovaj post pišem nedelju dana ranije nadam se da sam dobro prošla. Maj je bio OK mesec za mene, iskreno da vam kažem nisam čitala svaki dan, ispini rok mi je za vratom bio i prioritet je morao da se napravi ali 9 knjiga je OK , svakako nije u broju. Prvu polovinu meseca provela sam sa knjigama koje mi nisu bile pretrerano zanimljive, druga polovina je već bila bolja jer sam shvatila da moram dobro da razmislim šta uzimam da čitam, pa kako god ispalo ovo su knjige koje sam čitala tokom maja (redolsed je naravno, hronološki nije top lista).
Let's go 😉



📚1. „Ana i francuski poljubac“ Stefani Perkins📚

Ana je pred četvrtom godinom srednje škole, njen idealan život u Atlanti, dobar posao, sladak kolega i prijatelji koje zna ceo život se remete kada je otac, koji je postao uspešan autor, šalje u internat u Parizu. Za mnoge zemlja iz snova, za Anu je agonija i žarko želi da se vrati kući ali kada upozna Sent Kelera Pariz postaje mnogo lepši.
Ova knjiga je zaista kao moja neostvarena tinejdž fantazija, da sam pisala sa 15 godina napiala bih ovako nešto. Lagano je štivo, slatko, i sanjalačko ništa više i ne treba očekviati od knjige za tinejdžere. Istina je da  ima dosta klišea, ali mi se dopada ironija i dopada mi se što za promenu nemamo tinejdžerku koja misli da je akrep i koja je nesigurna  ili još gore ribu koja ima sve i puna je smopuzdanja, već normalnu devojku. Svakako preporučujem kao lagano štivo.

Moje utiske o njoj možete čitati na Goodreadsu-u OVDE.



📚2. „Isijavanje“ Stiven King📚

Džek Torens, dobija novi posao u hotelu, čini se kao savršena prilika za novi početak, ali hotel izgleda tako poznato i tako čudno da li Džek umišlja ili se tamo zaista dešavaju čudne stvari.
Postoji neki problem samnom –ja se nikako nisam povezala sa ovom knjigom a najgore od svega je  -ja obožavam Kjubrikov film snimljen po ovoj knjizi,  ne samo da ga obožavam već je verovatno u top 20 mojih omiljenih filmova svih vremena. Ali knjiga mi je bila pravo mučenje „svanulo“ mi je kada sam je završila, mnotona lik Denija iritantan. Ne znam, ako ste čitali možda možete da mi kažete u čemu je problem kada je svi toliko vole. Šta samnom nije uredu?

Moje utiske o knjizi malo opšrinije možete čitati OVDE.



📚3. „Bela Kraljica“ Filipa Gregori📚

Priča prati Elizabet Vudvil, kćerku Žakete od Luksemburga. Njen život i romansu sa kraljem Edvardom kao i njeno suočavanje sa neprijateljima koji je nisu prihvatali.
Jako mi se dopala „Bela kraljica“ ja imam „soft spot“ za Elizabet i iz nekog razloga kakva god da je ja je jako volim. Dopalo mi se što je u ovoj knjizi Filipa više uključila i muškarce te sam mogla da upoznam i njenog brata, a veoma realistično i Edvarda. Dopada mi se Eliazebtin odnos sa majkom kao i snaga koju ima i koliko je jaka žena. Dinamičnija knjiga od „The Lady of The Rivers“ mada se meni ta više dopada, radnje je konstano u pokretu i jako mi je drago što nije propraćeno rođenje svakog deteta već ima dosta fokusa na politiku. Elizabet i Edvard su odličan tim (bolje odrađeni nego u seriji moram da priznam, mada je Rebeka zaista dobra Elizabet), dopada mi se što nisu bili samo bračni partneri već i politički saveznici. Često vidim da se ljudi žale, jer nije istorjski tačna, međutim ovo nije pisano da bi iko učio istoriju, bazira se na istorji ali ima krativnu slobodu. Svakako ko voli istorijsku fikciju preporučujem.

Opširnije utiske o knjizi čitajte OVDE.




📚4. „Z:Roman o Zeldi Ficdžerald“  Teres En Flauer📚

Mlada i butovna južnjakinja Zelda Sejer upoznaje vojnika Skota nakon njenog baletskog izvođenja. Rat je skoro pri kraju, a Zelda peviše velika za svoje mesto, upušta se u romansu sa njim. Skot sa druge strane nema ništa što njen otac odobrava –njegova profesija je neizvesna, a kako kaže ne može ništa da radi jer samo zna da piše i jedno to radi savršeno uz to nije južnjak već naprotiv pravi Jeniki. Zelda će kada Skot dobije ugovor za prvu knjigu „S ove strane Raja“ rizikovati i udati se za njega. Doba džeza kuca na vrata, Pariz i zabave postaju sastavni deo njihovog života, tu su i druženja sa velikanima tog vremena poput Gretitude Stajn, Ernesta Hemingveja...
Gledala sam film „Ponoć u Parizu“ kada sam zahvaljujući Alison Pil u ulozi Zelde poželela da saznam više o ovoj fasicnantoj ženi onda sam čula za ovu knjigu. Samo par nedelja kasnije bila je na akciji 3 za 1000 dinara i kupila sam je. Svet Zelde Ficdžerald nije uvek bio bajka ali sam sveukupno uživala. Jako mi se dopalo kako je autroka istakla njene komplekse povodom toga što ne zna da piše kao Skot i što je on uvek taj koji je cenjen a ne ona. Njihov život u Parizu i njegovo druženje sa Hemingvejem je fantastično opisano, njena osećanja povodom Hmeingveja su još bolja jer ona oseća istinsko divljenje i mržnju prema njemu. Sve što je ona bila Skotu je nakon upoznavanja Hemingveja prešlo na njega. Skot, princ tame postao je dvorska luda  i desna ruka „kralju džez generacije“. Moram da priznam da je Skot ipak interesantnijaličnost od nje. Sam njihov bračni život nije preterano intersantnan, zanimljiva je priča oko imena kćerke koju je Skot i ako su imali isplanirano ime „Patriša“ insistirao da nazove po samom sebi te je Skoti na kraju i ponela to ime. Odlična knjiga, ljubitelji „izgubljene genracije“ će je voleti u to sam sigurna.

Opširnije o njoj sam pisala OVDE.



📚5. „Crvena Kraljica“ Filipa Gregori📚

Druga kniga iz Gregorinog serijala „The Cousins' War“ prati  Margaret Tjudor, majku Henrija VII koja  veruje da je suđeno da njen sin postane kralj.
Ovo je treća knjiga koju sam ja čitala i od tri koje sam čitala ova mi se najmanje dopala. Pre svega njen lik mi se ne dopada nema ništa u njoj što me je držalo osim lika lika Henrijevog strica, i Elizabet i Žaketa su mi bile interesanntije. Bilo mi je žao što je toliko bila odvojena od sina, i bilo je par zanimljivh mesta kao i realističan opis tadašnjeg života ali ništa više do toga.

Moje detaljnije utiske o ovoj knjizi možete čitati OVDE.


📚6. „Na ivici Sećanja“ Dž.L. Armentraut📚


Samanta je imala nesreću i ne seća se ničeg. I spostveni život se čini tako stranim, a ono što joj govore o tome ko je bila pre nesereće, joj se ni malo ne dopada. Ovu nesreću Samanta shvata kao novu šansu da bude bolja osoba, bolja sestra bratu blizancu, bolja drugarica kao i da obnovi kontakt sa prijateljem iz detinjstva kojeg je loše tretirala. Međutim noć kada je Samanta nestala nije nestala samo ona već i njena najbolja drugarica Kesi, sa kojom je Samanta imala turbulentan odnos. Šta se zapravo deliso te noći i ko je kriv za Kesin nestanak je ono u šta nas knjiga uvodi.
Ovo je dobra knjiga, ima misterioznosti u njoj i drži pažnju, međutim nije knjiga koja vam je nužna u životu. Dopalo mi se kako autorka vodi radnju (mada je kraj bio predvidiv iskreno govoreći). Nije mi se dopao jezik kojim je knjiga pisana, previše vulgarno i bezvučno  za moj ukus. Ako tražite misteriju koja se čita brzo onda je ovo svakako OK knjiga, čino savetujem da ipak potražite Denisa Lehana koji misteriju baš ozbiljno shvata, pa do samog kraja ne znaš kako su se stvari odigrale. Ja sam je uhvatila na akciji 3 za 1000 tako da se isplatila da sam je kupovala po regularnoj ceni verovatno bi mi bilo žao, ovako je OK dakle ako vas baš zanima ova knjiga onda ili biblioteka ili je hvatajte na nekoj akciji.

Moje ustike o njoj možete čitati OVDE.



📚7. „Pokretni Praznik“ Ernest Hmingvej📚

Mladi Ernest opisuje svoj život mladog pisca u Parizu početkom ’20ih godina prošlog veka, njegova prijateljstva i poglede na život  ljude oko sebe.
Pre svega jako mi je drago da mi se Isidora pridružila u čitanju ove knjige pa smo je završile istovremeno jer  je mnogo zanimljivije kada sa nekim deliš utiske.Pisala sam vam već par puta o ovoj knjizi i sada kada sam sumirala utiske idalje samtram da je jedna od najlepših knjiga ikada. Velika je privilegija biti pa makar iz kroz korice knjige u njegovom životu, šetati njegovim ulicama (ako ikada odem u Pariz to će mi biti obavezna tura), videti svet korz njegove oči. To je testament jednog vremena, i čovečanstvo je srećno što ga ima. Meni najbolji deo bio onaj o Skotu Ficžderaldu i njihovim avanturama, sjajno je kako on vidi Skota kao pisca i kao prijatelja. Pravi umetnik zna sa rečima, ono što sam uvek cenila kod Hemingveja je što zna kako da sroči rečenicu bez odugovlačenja i kako odmah prelazi na stvar. Bukvlano te vodi sa dobom kroz svoj život i čak i osoba koji ne voli Pariz poželeće da ga poseti. Kratka je, nema ništa suvišno u njoj, ako ikad naiđete na nju –pročitajte je.
Moje opširnije utiske  o njoj možete pročitati OVDE.




📚8. „Nortengenska opatija“ Džejn Ostin📚

Ketrtin Morlend je malda i prostodušna devojka koja sa oduševljenjem prihvata pozvi porodičnih prijatelja da provede par nedelja u Batu. Tamo upoznaje Henrija Tinlija koji joj se odmah dopadne a on je zove u postu Nortengenskoj opatiji što Ketrin rado prihvata. Ubrzo ona saznaje da opatija ima svoje tajne, a Ketrin sumnja da imaju veze sa smrću Henrijeve majke.
Ovo je bilo poztivno oduševljenje, nisam očekivala da je toliko zabvana i toliko smešna. Ostin je bila ironična na najpozitivniji način, a ovaj roman predstavlja ironiju na gotik romane. Ketirn je smotana, nesavršena junakinja koja ne traži nužno ljubav već živi normalan život i neodoljivo je simpatična. Henri  nije princ iz bake već fin običan mladić. Sjajno je kao je lepo isprozvilala „savršene“ devojke u vidu lika Izabele. Odličan roman baš divno doušelvjenje.

Moje opširnije utiske možete čitati OVDE.



📚9. „Lola i dečko vrata pored“ Stefani Perkins📚

Nastavak serijala „Ana i francuski poljubac“ dovodi novu junakinju tinejdžerku Lolu, dizajnerku u duši kojoj se oduvek dopadao  komšija koji stanuje blizu nje, ali stvari niakda nisu iše dobro te su uvek bili drugovi. Sada ima dečka koji svira u bendu, a sladak komšija se vraća u kraj. Perikns zadržava Anu i Sent Klera no oni su sporedni junaci u ovoj knjizi. 
Iskreno ovu se kajem što sam čitala, dosadna gotovo identična kao Ana sa malo buntovnijom junakinjom, ništa specijalno. Za tinejdžere je odlična, za „odrasle“ nije potrebna i slobodno je preskočite.
Utiske o njoj imate i OVDE.



Sve moje utiske sa Goodreads-a (ako vas mrzi da idete na svaki link pojedinačno) možete čitati OVDE, (ja pravim police po mesecima da lakše imam u vidu kada sam šta čitala).To je sve za ovaj post? Da li ste čitali nešto sa liste? Kako vam se dopalo? Sve što vam je na pameti pišite mi dole.😉

Hvala na čitanju,
With love, S.

5 коментара:

  1. Odličan si čitalački mesec imala, raznovrsno štivo :), a ja sam baš uživala u čitanju tvojih osvrta na knjige, kao i obično. Pošto sam za većinu bila u toku dok si ih čitala, pa smo usput razmenjivale utiske, uglavnom ću samo ponoviti tom prilikom rečeno.

    "Ana i francuski poljubac" mi deluje veoma simpatično i za opuštanje, još od Ivaninog prikaza, baš razbibriga-knjižica, tako da sam je stavila na listu, ali definitivno neću tražiti nastavke, ovde me jedino i privukao - Pariz.:)

    Ništa još od Kinga nisam čitala, nikad, naprosto ga uvek preskočim zbog nekih prečih pisaca i knjiga, ali mislim da ću uskoro napokon uzeti nešto, verovatno "Dalas '63" ili "Četiri godišnja doba", pošto mi horori nikako ne leže.

    "Belu kraljicu" sam čitala i dopala mi se, naročito udeo magije prilikom opisa Žaketinih & Lizinih obreda uz reku, zatim simbolika Meluzine i slično, pa iako mi se lik Elizabete ne dopada, ipak su mi ona i Edvard znatno bliži nego u seriji (iako su Rebeka i Maks lepi i dobro su izneli uloge), slažem se. "Crvenu kraljicu" imam, ali nisam još uvek čitala, naleteh u biblioteci na "Ričardovu kraljicu", tj. "Kingmaker's daughter" i dopala mi se još više - naprosto, neverovatno je kako promenom tačke gledišta dobijemo praktično novu verziju jednog istog događaja. :) Mislim da je to najzanimljivije kod Filipinog postupka, pokriva perspektivu svih važnijih učesnica i svestrano osvetljava "Ratove dveju ruža".
    Što se faktografske verodostojnosti tiče, nisu mi jasni ljudi koji to očekuju od istorijske FIKCIJE, od ROMANA - ako im je do suvih činjenica, postoje monografije, udžbenici, stručne studije...fikcija je uvek domaštana, radi zanimljivosti i dramatike, ne shvatam čemu zamerke na, ovde konkretno, Filipina dela. Istina je da ona ume da se zaigra i pretera, najbolji primer je "Druga Bolenova kći", gde mi se nimalo ne dopada način na koji je prikazala Anu Bolen, a sasvim neutemeljeno u činjenicama - međutim, to je nešto sa čim moramo da računamo, ni sama istorija nije pouzdana, a tek se o ženama koje Gregorijeva uzima za junakinje zna VEOMA MALO, to je i sama istakla više puta. Imajući sve to u vidu, morala je da izmašta dosta toga.

    Roman o Zeldi sam kupila upravo na toj "Laguninoj" akciji, pa jedva čekam da ga pročitam.:) Hvala ti na preporuci. Kaća mi reče da postoji i serija, ali mi Kristina Riči ne deluje kao najsrećniji izbor, pa preskačem (Kristina mi je, da ne bude zabune, inače simpatična i dobra glumica, ali je naprosto ne mogu zamisliti kao Zeldu).
    Zainteresovala me posebno nakon "Pokretnog praznika" i Hemingvejevog portreta ove, stekoh utisak, nesrećne i neobične žene.
    O Hemingvejevoj knjizi smo već pričale, drago mi je što smo čitale u isto vreme i podelile utiske.:)
    Ti i Kaća ste me podstakle da uskoro opet, posle nekih šest godina (!) pročitam "Nortengersku opatiju", koja mi je, inače, omiljeni Džejnin roman, jer je sasvim netipična za nju, uz to je kratak i sećam se da sam ga pročitala za jedno popodne u čitaonici, spremajući ispitni esej na temu funkcionalizacije prostora (taj zamak!) u parodiji gotskog romana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema više čekanja proklete mašine konačno makar preko telefona da odgovorim. 😊
      Ana je super nastavci joj nisu bili potrebni, ja sam i Lolu pročitala i pokajala se, treću neću ni čitati 😊
      O da ti opisi su magični, i da divno je što daje perspektivu iz različitih uglova planiram i tu o sestrama Nevil da čitam ali trenutno pauziram od serijala. Crvena kraljica je super samo se ja sa Margaret nisam povezala nikako.
      Lepo si rekla - ko hoće 100% tačno lepo uzme udžbenik iz istorije i čita čim je obeleženo kao fikcija znači da ima umetničku slobodu i niko nema pravo da zamera autorki išta. Ako naiđeš na "The Lady of the rives"obavezno čitaj ta je najbolja.
      E serija je fantastična, Kristina je neprepoznatljiva razbila je kao Zelda. Dženifer Lorens će je igrati na filmu, Rin Hauard režira ako se ne varam i moraće da odere da bude bolja od Kristine. Skot je malo čudan, ne verujem mu nikako. Ali pogledaj sjajna je ja sam je pojela i to dva puta. Roman je takođe divan javi utiske kad pročitaš obavezno. Zeldu sam ja doživela pre svega kao ženu punu kompleksa, jer nije izgradila svoje ime već je uvek bila Skotova žena.
      Opatija je maestralna slatko sam se smejala uz nju, sad imam i "Pod tuđim uticajem" pa mogu da uporedim .
      Hvala puno na komentaru 💖

      Избриши
  2. Wow!Prvi put sam na tvom blogu.Moram priznati da je prelep.Nov sam bloger tako da bi mi znacilo ako mozes da se uclanis u moj blog!

    my-life-story-1.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  3. Moje ime je Darci Lyne. Ovo je vrlo sretan dan u mom životu zahvaljujući pomoći koju mi ​​je pružio dr. Nosakhare da mi pomogne da povratim svog bivšeg muža njegovom čarolijom ljubavi i magije. Bio sam u braku 6 godina i bilo je tako strašno jer je moj muž stvarno varao i tražio razvod, ali kad sam naišao na e-poštu Dr. popraviti odnos i učiniti ljude sretnima u njihovom odnosu. Objasnio sam svoju situaciju, a onda sam tražio njegovu pomoć, ali mi je na moje najveće iznenađenje rekao da će mi pomoći u mom slučaju i da sada slavim jer se moj suprug potpuno promijenio na bolje. Uvijek želi biti uz mene i ne može ništa učiniti bez moje sadašnjosti. Stvarno uživam u braku, što je velika proslava. Nastavit ću svjedočiti na internetu jer je dr ..nosakhare pravi čarolija. POTREBNA POMOĆ? KONTAKT
      -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    možete ga i dodati na Whats-app: +2349083639501
    On je jedini odgovor na vaš problem i čini da se osjećate sretni u svom odnosu. I to je savršeno u vašem odnosu.
    Želiš li svog bivšeg povratnika?
    želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
    Rješenje problema bez djece?
    Rješenje financijskih problema?
    Slaba erekcija i brza ejakulacija?
    rješenje bolesti i bolesti tijela
    Sve vrste rješavanja problema astrologijom?
    Rješenje problema razvoda?

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor