Search This Blog

Destinacija Maja: Francuska

 




Kada sam osmislila ovaj post, iskreno govoreći nisam znala kako da krenem uvodni deo. Pre svega ovaj post je treba da ide u nedelju. U subotu je bio kvar i nije bilo neta u nedelju sam imala tako nizak pritisak da sam glavu jedva držala uspravno. Utorak je pa šta sad?  Imaćete 3 posta ove nedelje jer svakog prvog u mesecu ide mesečna šolja kakaoa a junski planer tek treba da napišem verovatno su favoriti u nedelju. Takođe jun je (opšte poznato) mesec slavlja LGBTQ+ zajednice pa će tematski biti usmeren na queer teme jer kvir umetnici zaslužuju da se priča o njima. Odabrala sam ovu zemlju kao početnik rubrike jer je 30.Maj rođendan mojoj dragoj drugarici Isidori, a ona me je vratila aktivnom pisanju i ona ima ceo mesec Francuske, pa je ovaj moj post samo delić fantastičnog sveta koji ona obradi. Iskreno ne znam kuda ovo vodi ali znam samo da ne želim da vam držim “čas geografije” i napišem nešto poput: Francuska je država u zapadoj Evropi…glavni grad Francuske je Pariz, itd.


Jenostavno guglajte i Vikipedija je toliko tačna. Na šta prvo pomislite kada pomislice na Francusku? Ja prvo pomislim na sir i Timotija Šelmea (mada je on više Njujorčanin nego bilo šta drugo). Dobro trenutno prvo pomislim na Alvana predstavnika Francuske na Eurosongu jer je baš dobar frajer. Šalu na stranu i sad ozbiljno.


Izvor: pinterest


 Pomislim i na romantizam. Na slikare koji otvaraju i žive jednu epohu. Na male kafee i film “Čudesna sudbina Amelije Pulen”. Mislim i na okrutnost današnjeg vremena koje ženama zabranjuje da nose hidžab (razumite me, ja ne verujem da iko treba da sledi religiju slepo ali ako žena *sama* želi da pokrije glavu ona taj izbor treba da ima isto kao što Taliban ne treba da ih forsira da budu kompletno pokrivene) jer koja država daje sebi za pravo da kaže ženi šta sme i ne sme da nosi na glavi?  Mislim na vintage radnje i svirače pored Sene. Danas sam tu sa mojim omiljenim stvarima??? OK zvaću ih stvari, koga briga. Mojimim omiljenim stvarima iz Francuske.


Čudesna sudbina Amelije Pulen
Izvor: Pinterest



Bez većeg odugovlačenja,
Let’s go!


UMETNIK: Pjer Ogist Renoar


Za Francusku me još od kad sam bila devojčica prevashodno veže umetnost. Kad sam bila mala sanjala sam o karijeri slikarke. No tek u srednjoj školi, kako je sudbina htela, otkriću umetnika koji će mi zaista promeniti život. Pamtim kada sam kupila neki mali slikarski časopis. Bila je to jedna od onih stvari koje si mogao da uočiš samo ako si pažljivo gledao. Vi nove generacije verovatno mislite da dolazim iz kamenog doba ali ja sam kasni milenijalac (rođena sam ‘94e) što znači da sam u srednjoj uveliko imala i koristila internet, međutim kupovina magazina posvećena slikaru tako lepo sastavljenom imala je posebnu čar. No uvod i biografiju ovog impresioniste ostavljam za 10. jun kada ću zvanično jednom mesečno vratiti umetnički četvrtak (to će biti svaki drugi četvrtak u mesecu). Delo koje vidite je moje omiljeno delo koje je ovaj impresionista naslikao “Le Moulin de la Galette” stvoreno 1876-e.

Le Moulin de la Galette
Izvor: Google pretraga





POSLASTICA: Sir


Da budem iskrena s vremena na vreme kad sam sama volim da popijem i Šardone dok njihovu glavnu poslasticu “macarons” (da proste gospoda ali živele naše vanilice) ne podnosim mnogo. Ja takođe sebe smatram delimičnim vegetarijancem (izbegavam meso i jedem ga retko zbog krvne slike) pa mi njihova kuhinja ne odgovara mnogo (Grčka je moja zemlja po tom pitanju). Ali sireve volim. Apsolutno sve. Samo mi sireva dajte nisam probirljiva.



Izvor: pinterest





POZNATA LIČNOST: Merion Kotijar


Možda je samo “lil girl crush, ali ipak mislim da je talenat i šarm ove metodistkinje ono što nju izdvaja. Merion ima to “nešto” i čini se da ostavlja srce u filmovima kad glumi. Bila je čuvena Edit Paf (i odnela Oskara za to), pokojna Leova žena u “Inception”, delila je fantastičnu hemiju sa Majklom Fasbendorom kao Lady Magbet i sa Bred Pitom u Allied, Od svih njenih ostvarenja preporučujem najviše film “Rust and Bone” gde njena sposobnost da prikaže koliko je zapravo dobar glumac dolazi do izražaja.


Merion na Kanskom festivalu, 2022
Izvor: Google pretraga




EPOHA:  1920-e


Odaću priznanje gde je priznanju mesto- Amerikanci su od ‘20ih u Parizu napravili spektakl. Zapravo moje omiljene priče iz tog doba vezuju se baš za njihove pisce koji su u to vreme tamo žveli. Nema sumnje međutim da je ovo bilo interesantno vreme za Pariz. Mada je vladala velika depresija u svetu, svetla “Grada Svetlosti” u tamnoj noći vraćala su iscrpljene vojnike, pisce i umetnike u žiivot. I dok se sa ploča čuo džez haljine sa resama svetlucavih boja vraćale su duh jednom vremenu a šampanjac je tekao kao voda. Kakvo vreme, vreme za živeti.

Ulični obućar popravlja cipele, Pariz 1929e
Izvor: Pinterest





DELO: “Dama sa Kamelijama” Aleksandar Dime Mlađi


Poznata je kao delo koje će mnogo godina kasnije inspiririsati Baza Luhmana da stvori čuveni mjuzikl “Mulan Ruž”. Postoje poznatiji pisci iz Francuske i poznatija dela, međutim istina je da ja ni jeno ne volim i nisam emotivno vezana kao što sam za ovo. Prelepo je reč koja ovoj knjizi ne čini pravdu jer više je od toga.






ISTORIJSKA LIČNOST: Kold Debsi (kompozitor)


Čitajući delo “Mesečina” Pjera La Mura imala sam prilike da zaronim u ovaj jako interesantan život fantastičnog kompozitora. Debsi je bio lik. Pravi urbani Parižanin sa kraja 19. a početka 20.veka. Vodio je život (preporuke za knjigu kompletne imate ovo je ono što ja tražim od biografije u starom Parizu) pravog boema koji je igrom sudbine stekao jako visoko akademsko obrazovanje. Debsi je prototip umetnika tadašnjeg vremena. Takođe on je tipičan horoskopski lav- ni u jednom trenutku on ne sumnja u svoj uspeh i svet se vrti oko njega.Svaka romansa mu deluje kao da je to žena njegovog života, kad mu ide on troši kao da sutra svanuti neće kad mu ne ide ne očajava jer on je ipak kompozitor-napisaće nešto. Debsi nema sredinu njega ili slave ili je na dnu i taj čudan nedostatak balansa je mesto u kome leži njegov šarm.Njegve opere i kompozicije su bile ispred svog vremena a velika preporuka je da poslušate “Rêverie” (što u prevodu znači “mesečina) ostaviće jak utisak na vas sigurna sam u to.

Debsi
Izvor: Pinterest




PESMA: “Paris” Édith Piaf

Zatvorite oči (ne sada sada čitate post), Pariz 1949e. Ne znam kada je Edit ovo snimila ali mene liično vodi u zimu. Ovo je ljubavna pesma. Edit je (bar koliko me moje znanje francuskog jezika služi) peva Parizu. Možda misli i na svoju ljubav u Parizu. Ova pesma je kao vodilja kroz staze nekog drugog vremena. Zato kada je slušate, zatvorite oči i živite Pariz koji se te ‘49e polako oporavlja od posledica rata. Spotify ima celu listu pesama Edit Paf slušajte OVDE.

Edit Paf sa Marlenom Ditrih
Izvor: Pinterest




FILM: Betty Blue (1986)

Neću se smiriti dok svi ne pogledate ovaj film hahaha. Pisala sam o Beti Blu u favoritima OVDE. I ne mogu dovoljno da vam preporučim ovaj film. Baš tip francuskih filmova iz ‘80ih kakav sam tražila. Čar ovog filma je što nije Pariz. Jer Pariz je jako lep ali primorska strana Francuske i okolna mala mesta su jednako lepa. Osim što je dobar psihošoški film on dostojanstveno prenosi vreme i jednu epohu i jedan život. Traje tri sata ali je vredan gledanja.






MESTO: Lion


Umesto očiglednog izbora-Pariza, ja ipak biram ovaj grad smešten u istočnoj Francuskoj i prestonicu regiona Rona-Alpi. Smešten na ušću Saone u Runu on je treći najveći grad Francuske (fun fact moj miljenik Timoti Šalme vuče korene baš iz ovog grada) i sedište je međunarodne policijske organiacije Interpol. Osnovan je 43. godine pne i ime grada dolazi od njegovog originalnog naziva Lugdunum što u prevodu sa latinskog znači “brda svetlosti”. Dopao mi se ovaj grad još od kad sam ga prvi put videla na nekoj fotografiji. Deluje kao da je zastao među nekim starim vremenima sve to dok stoji na dve reke. Kao centar francukog gastronimskog uživanja sigurno je grad u kome se u svakom smislu može uživati.


Izvor: Pinterest




To je to za danas.Mi se čitamo i u četvrtak ili petak. 
To je to! Nadam se da su vam se post dopao.Pišite mi u komentarima ili na mailu! Mail je saramilenkovic1994@gmail.com .



Linkovi vezani za ovaj post:



Hvala na čitanju,

With love, S.





0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor