Search This Blog

Najbolje od prethodne godine (preporuke)

 



Generalno sam mislila da ću opet uspeti da preskočim post ali, nisam evo me ovde da zatvorim prethodnu godinu sa nekim super preporukama (dobro ja se nadam da su super ali jedno su moje želje). Pozdrav dragi ljudi. What's up? Danas sa vama rezimiram šta je to najbolje što sam gledala/slušala/čitala tokom 2020. Neću da lažem kada sam ovu listu originalno pravila za instagram bila sam jako razočarana koliko "lako" mogu da odaberem stvari jer prosto nisam mnogo toga uradila. No dobro bilo kako bilo. Uglavnom uživajte u mojim preporukama nadam se da će vam se dopasti.


Let's go! 😉


Knjige

"Autobiografija" Branislav Nušić

Bila je to prva knjiga napisana na našem jeziku koju sam pročitala još od svojih srednjoškolskih dana. Ova knjiga nije samo postala moj aposlutni favorit prošle godine već i jedan od omiljenih knjiga svih vremena. U Nušićev humor i njegov način pisanja sam se odmah zaljubila i svaka stranica mi je ispunila srce srećom. Jednom ću nabaviti i fizičku ediciju da je imam. Detaljne utiske sam prenela na goodreadsu i to ću vam ostaviti dole u delu sa linkovima.





"Na putu" Džek Keruak

Još jedna biografska knjiga ovog puta klasik iz Amerike. Ako čitate moj blog više godina onda znate da su moji klasici upravo došli iz ove zemlje. Amerikanci imaju taj novinarski stil pisanja koji meni prosto odgovara. Kao veliki "fan" izgubljene generacije uvek sam se pitala :šta ide posle? Uživala sam u  upoznavanju bitničke generacije". Pustolovine na putovanjima i mirne post-ratne Amerike. O Nilu Kasidiju sam čula dosta a iz ove knjige sam naučila da i kultni lik može biti totalni prostak. Eto interesantan pogled na tu temu. I ove utiske sam prenela na goodreadsu opširno ostaviću link dole. Interesantno je da su obe ove knjige biile februuarska literatura neočekivano.





Muzika

Harry Styles

Heri Stajls je bio moja kučka prošle godine.  Slušala sam ga svakodnevno i to se nastavila i u ovoj godini jer uvek pustim bar jednu njegovu pesmu. Volim ceo "Fine Line" a posebno "Lights Up" i "She". Volim mešavinu popa, roka, soula, Indija i njegov glas... Ma divan je.





Stray Kids

K-pop je žanr koji najviše slušam. Tako da kada kažem da su Stray Kids imali najbolju muziku prošle godine to zaista mislim. Sve što su izdali mi se dopalo.  Muziku ovih mladića slušam tako što nikad ne preskačem pesmu na albumu- sve mi se dopadaju. Rep je kod ovih momaka uvek na vrhunskom nivou (od osam člana benda petoro su reperi) pa ako volite mešavimu repa i roka ovaj bend treba da čujete. Imaju moćne pesme!





Billkin

Ova lista bi bila samo polovina bez "sunca moje 2020-e", Bilkina. Zaljubila sam se u glas ovog mladića i njegovog soundtracka  za dramu u kojoj glumi "Govorio sam zalasku sunca o tebi".  Zaljubila sam se u jednostavnost ali jednistvenost i lepotu njegovog glasa, takav nisam čula nikada pre. Ovaj dvadesetogodišnjak je neverovatan glumac ali isto tako dobar vokal. Retko se desi da indusrija kolektivno zaljubi u nekog kao što se to desilo sa Bilkinom. Veliki bl glumci na Tajlandu su postavljali njegove pesme naintagramu što se gotovo nikad ne dešava no u jednom smo svi saglasni- oglas ovog mladića je nešto posebno.Najlepši glas na svetu. Slušajte moju omiljenu dok čitate ovaj post!




Film

Your Name Engraved Herin


Ićiće recenzija ovog filma uskoro jer želim da pričam o ovom filmu. Jedan od najboljih koje sam pogledala u proteklih par. Imate na Netfliksu. Divna priča o mladom paru na Tajvanu '80ih u katoličkoj školi upoznaju se baš kada je maršal zakon prestao da postoji, u to vreme biti gej na Tajvanu nije bilo dozvoljeno. Oni prvo postaju jako bliski prijatelji ali nakon odlaska u Tapei (glavni grad Tajvana) na sharanu predsednika postaju mnoo bliži međutim oboje su pod velikim uticajem homofobije koja vlada u školi i nakon leta kada nova školska godina počne Brdi koji je bio daleko otvoreniji se zatvara i počinje da se zabavlja sa devojkom. Džia Han sa druge strane sve više prihvata da je zaljubljen u najboljeg druga. Priča koja pokazuje unutrašnju borbu između čoveka, tradicije, religije.. Bio je najgledaniji filmna Tajvanu prošle godine i najuspešniji lgbtq+ film ikada. Lep osvrt na prošlost, sadašnjost prve države u Aziji koja je legalizovala lgbtq+ brakove. 






Serija

LUCIFER


Hvala Kaći što me je opasno navukla na ovu seriju! Bindžovala sam je u nedelju dana. Gledala sam je i danju i noću. Obožavam. Ludački mi je zabavna.




K-Drama


Tale of the Nine Tailed


Nisam najveći ljubitelj drama iz Koreje. Imaju sličan patern. Ali ova razbija sve moguće zato mi se dopada. Pre svega priča je zanimljiva. Jeron (Li Dongvok) je devetorepa lisica, koja eo život traga za tragično izgubljenom ljubavlju znajući da će jednog dana biti ponovo rođena. Džia (Boa) je istraživač i TV producent kojoj su roditelji još kao maloj poginuli u nesreći. Obožava korejske bajke a ona o devetorepom je fascinira. Ona prva shvata da je Jeron devetorepi međutim on u njoj vidi svoju davno izgubljenu ljubav. Korejski folklor pomešan sa fantazijaom. Dongvok kog obožavam već par godina (taj čovek je nešto drugo) i Boa i njihova ludački dobra hemija. Zvezda serije definitivno Kim Bum koji igra Jeronovog brata i čiji je lik jedan od onih "neshvaćenih negativaca". Nisam očekvala da će drama biti toliko liberalna i jako sam se pozitivno iznenadila. Dosta akcije mnogo sjajnih momenata koji totalno odskaču od kalupa korejskih drama ma fantastičnaa je i totalno drugačija priča. Ovu seriju imate potpuno besplatno sa engleskim titlom na sajtu viki!




BL Drama


I Told Sunset About You


Post o ovoj seriji i zašto morate da posvetite pet sati svog života ovom delu, ide sledeće nedelje.Volim comming of age priče. Volim boy love koji ima jaku emociju.  Priča prati dva dečaka na ostrvu Puket, poznatom po velikom uticaju kineske kulture i kineskog stanovništva koje se tu doselilo mnogo godina ranije. Te (Bilkin, momak koga sam spominjala gore) i Oe (PP) se upoznaju prvi dan škole. Te ima san da bude glumac kao lik iz njegove kineske drame koju gleda, svi drugovi mu se smeju ali O, dečak bez strasti i snova ga podržava. Na školskoj predstavi učiteljica međutim bira baš Oa za lik iz drame a Te ga bodri i uči mandarinskim izrazima kako bi preneo lik. Na kraju predstave O shvata da je i njeova želja da bude glumac i tada dečaci postaju rivali. Godine prolaze i oni se sreću u školi jezika koju pohađaju kako bi bili primljeni na fakultet dramskih umetnosti. Te prolazi inicijarni test (prva scena koja otvara dramu je Bilkinova akapela koju peva na prijemnom) bez da mora da radi pisani test ali O ne prolazi. Osećajući krivicu Te se izvinjava i predlaže da počne da ga uči mandarinski kako bi ponovo postali prijatelji. Međutim kako se zbližavaju njihova veza se prelazi iz rivala i "prisnih" dva dečaka dele jedan sa drugim svoje simpatije, Te je zaljubljen u Tarn dugogodišnju prijateljcu dok se Ou dopada Bas dečak koji ga vozi kući. Malo po malo dvoje prisnih menjaju taj odnos svatajući da osećaju možda malo više. Divna drama koja kombinuje tajlansku i kinesku kulturu, govori dosta o lgbtq+ zajednici na način na koji treba da govori (scena u kojoj je O odbijen i on oblači ženski grudnjak pokušavajući da prihvati da "ne moraš biti žena da bi voleo muškarca" je jedna od najemotivnijih i moćnijih u drami). Ima jako dobro i temeljno razumevanje sekusalnosti. Ima jako dobru i razvijenu priču. Bilkin i PP su pre svega izvanredni glumci sa sa jakom emocijom, njihova prirodna hemija koja je često samo i u pogledu donosi  lepotu ovoj priči posebno što je ovo delimično i njihova priča lično. Tu je naravno i fantastičan soundtrack (ako ste poslušali moj savet onda ste slušali jednu pesmu sa istog tokom čitanja) i prelepa kinematografija. Stay tuned ide post sledeće nedelje.





Lični uspeh

Naučila sam da nahranim sebe

Dakle ovo ne znači da znam da kuvam. Ne znam da kuvam ništa osim pasulja a ni on nije nešto ukusan ali let's say neću umreti od istog. I fer znam supu sa kockom da napravim što je veliki uspeh do sad sam znala samo iz kesice! Ali znam da nahranim sebe dovoljno i da spremim nešto slatko. Naučila sam da praivm proju, galete, američke palačinke, uštipke...Dakle jasno je više volim da pečem (jer ne mora da budem pored rerne) nego da kuvam.

"Izlazak iz ormara"

Bio je veliki korak na glas reći "ja sam biseksualna". Drago mi je da sam to uradila. Mnogo je dobar osećaj kada ne moram više da skrivam da mi se dopadaju i žene jer nema ničeg lošeg u tome.




I to je to za današnji post pretpostavljam. Kako vam se dopao? Sve što vam je na pameti pišite mi dole ili me kontaktirajte na moj email saramilenkovic1994@gmail.com .


Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):

 Pesma



Hvala na čitanju,

With love, S.






0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor