Search This Blog

Movie List: April 2019




Koliko god volela svoj rođendanski mesec-jako mi je drago da je prošao, bio je to jedan od onih koje rado zaboravimo. Imao je on i svoje dobre strane, da ne preterujem ali sam ga uglavnom  provela u svom krevetu gledajući anime-jer sam samo za to imala energije. Međutim nekako sam uspela da pogledam i par filmova.

Nego pre svega, pogledala sam prve 4 epizode nove sezone GOT- razočarenje je mala reč za ono što su oni napravili, čekajte još 10-ak dana napisaću ceo post o tome. Ali hoću prvo da pomenem par stvari: prokleta zima dolazi 7 celih sezona da bi oni onog šetača ubili u jednom potezu (i "obećani princ" je pao u vodu Džon Snežni ove sezone apsolutno ništa ne radi), Denerisina zadnjica vidi samo tron tako je na Džonovo priznanje ko je on zapravo prvo reagovala sa "jao pa on ima više prava na presto" (što je njega totalno udaljilo od nje jer čovek je ipak odgajan sa Stark porodicom). Gendri prosi (sa pogrešnim prezimenom jer Den i Dejv su zaboravili sopstvenu seriju ali hej Džon je Egon Targerijan bez obzira što je imao brata sa IDENTIČNIM IMENOM, šta je onda jedno prezime) feministkinju onog vremena Arju (koja bi se pre ubila nego udala), Starbaks šolja, Džonu Duha oprostiti neću i "najbolje" od svega Brien i Džejmi. Ta veza nikada nije bila građena na emocijama u knjigama. Nikada. Građena je na međusobnom poštovanju (Džejmi vitez ukaljanog obraza nalazi nju koja je sve ono što on treba da bude i Brien koja shvata da netreba da sudi knjizi po koricama i da svako ima svoju priču). Meni je bilo neprijatno da gledam. Neverovatno ali istinito ali moji omiljeni likovi ove sezone su Sansa i Juron (koji me ludački zabavlja i Pilou glumi pa razbija), Tiriona mogu da tolerišem (lepe scene sa Sansom) ali i njega su upropastili (gledam govor koji drži Sersi u zadnjoj sad epizodi i mislim se "Tirion nikada ovo ne bi rekao". Ne želim da zvučim kao snob koji je čitao knjige svima koji nisu ali Tirion iz knjiga zapravo koristi svoj um. Prvo Tirion iz knjige je dovoljno intaligentan da zna da Deneris ne bi poštedela Sersi -to i Sersi zna (samo gledaj kako se izraz lica menja kada gleda u Tiriona dok sluša govor naspram toga kada gleda u Deneris, Lena još jednom dokazala koliko je veliki glumac), drugo Tirion zna svoju sestru). Ova sezona je udovoljavanje fanovima šta oni žele da vide i sam Martin kaže da je razočaran krajem. Priznajem jedino kraj i dalja dešavanja iz knjige ovo je katastrofa. Mali rant. Pozdrav dragi ljudi. What's up? Danas sam tu sa filmskom listom! Imam post u planu (filmska recenzija) sa jednim od ovih filmova ali sam želela prvo ovaj da napišem. Pet filma, i sva pet su mi bila sasvim OK tako da ne postoji ni jedan za koji mogu da vam kažem da ga ne gledate. Smorila sam sa uvodom i da više ne dužim,

Let's go 😉







  • The Night of the Iguana (1964)

Mlad sveštenik (Richard Burton) na jednoj od službi doživljava nervni slom. Nakon oporavka on postaje hrišćanski turističkivodič koji vodi grupu žena. Šarlot (Sue Lyon) ima samo 16 godina i jako je zaljubljena u njega što mu stvara velike probleme.

Ričarda Bartona nikada nisam gledala bez Liz Tejlor pa je ovo bila dobra prilika. Avu sam htela već jako dugo da gledam. Dopao mi se film ali sam gledala i bolje. Pre svega bila sam iznenađena koliko je "slobodan" za svoje vreme i koliko otvoreno govori o nekim stvarima. Film takođe nosi sjajnu životnu lekciju. Ričard Barton je prelep. Totalno sam zaboravila koliko je on lep čovek bio. Ima zamerki na određene delove i film se pomalo odužuje bez neke potrebe. Ali ako želite nešto sa lepom destinacijom (Meksiko), ovo je dobar film.  Ako pričam o adaptacijama drama Tenesija Vilijamsa definitivno glasam za "Tranvaj zvani Želja".O da Ava je fantastično odglumila ovde.

Uloge:  Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr, Sue Lyon
Režija: John Huston 
Rotten Tomatoes: 71% (7,16/10)
IMDb: 7,8/10
Ocena: ★★★/5






  • My Fair Lady  (1964)

Elajza (Odri Hepburn) je ulična prodavačica cveća koja živi na ulici i govori nepravilno londonskim akcentom. Jedne večeri nailazi na profesora i stručnjaka za govori (Reks Harison) koji joj govori da čak i devojka sa ulice kao ona može da bude dama kada bi dobila prikladne časove. Nakon što joj otac pijanica ponovo uzme sve što je zaradila Elajza odlazi na vrata profesora kako bi dobila obrazovanje i stvorila sebi lepšu budućnost.

Ovaj film je toliko divan da ja mislim da svi morate da ga pogledata ako ništa drugo bar da uživate u muzici, kostimima i sjanom humoru. Film je mjuzikl (numere su divne i jako lepo izvedene). Atmosfera je sjajna, predstavljanje Londona iz tog vremena je savršeno prenešeno. Odri -daleko najbolji performans koji sam gledala. Jedino što mi se nije dopalo (ali to nije velika zamerka) je kako Odri i Reks deluju kao par nekako deluju ne previše skladno, svve ostalo mi se dopalo.

Uloge:   Audrey Hepburn, Rex Harrison, Stanley Holloway, Wilfrid Hyde-White
Režija:  George Cukor  
Rotten Tomatoes: 96% (8,34/10)
IMDb: 7,9/10
Ocena: ★★★★,☆/5







  • Book Girl / Bungaku shôjo (2010)

Konoa, učenik prve godine srednje škole, na ulazu u školu zatiče čudan prizor- devojku koja naizgled samo čita knjigu sve dok u jednom momentu ne vidi kako cepa deo stranice i jede istu. Devojka shvata da je on to video i govori mu da sada mora da se priključi njenoj književnoj sekciji. Konoa i Toko su jedini članovi ove sekcije, i provode dosta vremena zajedno (Konoa je godinu dana mlađi od Toko). Ispostavlja se da Toko može da oseti šta čita svaki put kada pojede delić stranice. Konoa provodi vreme pišući priče za Toko (njene "grickalice") sve dok njegova prošlost nakon tri godine ne zakuca na vrata. Konoa je u osnovnoj školi napisao roman, za takmičenje, devojka u koju je bio zaljubljen je takođe želela da učestvuje ali nije imala talenta te je Konoa učestovao u njeno ime, i doneo joj pobedu. Sada nakon traume i njenog pokušaja amoubistva skokom sa zgrade škole, Konoa ima izgrađen život, sve se menja onog momenta kada ona se vraća u isti.

Ovaj film je nešto najdivnije što sam ja imala prilike da pogledam u skorije vremen. Priča, i poruka filma. Scene, kinematografija i animacija- sve je bilo apsolutno savršeno. Magičan film. Ja sam se naravno vezala za priču jer knjiga je negde glavni lik priče. Ali je ona dublja od toga. Priča govori o tome kako svi mi tražimo svoju svrhu. Kako je u ljudskoj prirodi želja da nekome bude bitan i da ostavi svoj pečat. Kako tuga i bol mogu da nas unište. Imam anime sajt (engleski titl) ako želite da pogledate možete da mi kažete u komentarima (ostavite mail ili me kontaktirajte na fb stranici ili na Goodreads-u preko poruka poslaću). Divan film.


Uloge:  Kana Hanazawa, Miyu Irino, Aki Toyosaki, Asami Shimoda
Režija: Shunsuke Tada
Rotten Tomatoes: /
IMDb: 6,2/10
Ocena: ★★★/5






  • Norwegian Wood /Noruwei no mori (2010)

Sada nakon s vega što se desilo Vantabe (Ken'ichi Matsuyama) opisuje događaje iz svog života, u Japanu 1960-ih godina. Seća se svog detinjstva kada se njegov najbolji prijatelj, iznenada ubio ostavljajući za sobom devojku sa kojom je bio nerazdvojan. Mladi Vantabe se nakon tragičnog događaja seli u Tokio, gde živi u studentskom domu, i druži se sa Nagasavom, sinom bogataša i velikim ženskarošem sa kojim se uglavnom i jedino slaže u vezi književnosti. Prošlost ipak zakuca na vrata Vantabeovog života kada slučajno sretne Kazukijevu devojku Naoko (Rinko Kikuchi) i njih dvoje otpočnu čudnu vezu. Uskoro, međutim u njegov život ulazi Midori (Kiko Mizuhara), njegova koleginica sa fakulteta, i po prvi put donosi drugačiji pogled na njegov siv i monoton svet.

Čim sam završila Murakamijevu knjigu (u koju sam zaljubljena) odmah sam tražila ovaj film. Pisaću uskoro više i detaljnije o njemu. Nisam očekivala da će biti 100% verna adaptacija (bilo bi suludo knjiga je prilično velika) tako da u startu nisam razočarana. Smatram da postoje delovi koje su mogli drugacije da se odrade, međutim mogu da progledam kroz prste jer je gluma u ovom filmu ludački dobra. Svaki performans je toliko dubok i toliko su glumci preneli likove da sam imala utisak da likovi iz knjige oživljavaju pred mojim očima.

Uloge:   Ken'ichi Matsuyama, Rinko Kikuchi, Kiko Mizuhara, Kengo Kôra
Režija: Anh Hung Tran
Rotten Tomatoes: 73% (6,58/10)
IMDb: 6,4/10
Ocena: ★★★,☆/5







  • Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011)

U drugom delu sage o čuvenom detektivu srećemo se sa venčanjem Džona Votsona (Jude Law).   Šerlok (Robert Downey Jr.) nakon nestanka njegove slabe tačke, Iren Adler (Rachel McAdams) se zatvara u svoju radnu sobu tražeći sledeći slučaj, zanesen zaboravlja da organizuje momačko veče za Votsona, te uz pomoć brata Majkrofta (Stephen Fry) organizuje brzinski. Na momačkoj večeri sreće vračaru čiji je brat upleten u čudne poslove. Šerlok će ovaj put morati da se suoči sa izvorom svih njegovih problema - Morijatijem (Jared Harris).

Prvi deo je bio fantastičan, međutim nikada pre nisam gledala drugi- zašto da ne. Iskreno nije mi bio ni polovično zabavan kao prvi. RDJ uvek može da prođe kod mene prevashodno zato što je po meni on najbolji Šerlok, i neko ko unosi harizmu u lik. Međutim sama priča mi nije bila preterano zanimljiva.

Uloge:   Robert Downey Jr., Jude Law, Jared Harris, Rachel McAdams
Režija: Guy Ritchie
Rotten Tomatoes: 60% (6,02/10)
IMDb: 7,5/10
Ocena: ★★★,☆/5






To je to za ovaj post! Kako vam se dopao? Sve što vam je na pameti, pišite mi dole!


Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Prethodne filmske liste



Hvala na čitanju,

With love, S.

6 коментара:

  1. Jaoj draga, ovde ima mnogo zanimjivih filmova, super je post, svidjaju mi se tvoje preporuke, vec imam neke favorite, koje cu odgledati.

    https://aandymm.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  2. O "Game of Thrones" ćemo opširnije kad se sezona završi, malo je reći da mi je ovo do sada ostavilo gorak ukus i da sam razočarana, zapravo, nekako se iznevereno osećam i vidim da nisam u manjini. :(
    To sa "Starbaksom" sam shvatila kao marketinški potez, inače samu čašu nisam primetila u epizodi, tek posle na Internetu, a još je i najmanji problem, koliko UNIŠTAVANJE svih do tada manje-više dosledno razvijanih likova i linija priče. Pseto mi je omiljeni lik ove sezone, najdosledniji. Logiku su "Dumb & Dumber" zaboravili negde usput. Pisaćemo, analiziraćemo, jedva čekam, vidim da nam iste stvari bodu oči.:)

    Odlični filmovi!:) Samo sam "Šerloka" gledala (i opet ću).
    Od Vilijamsovih drama preporučujem i "Staklenu menažeriju". Odličan film, a i predstava Narodnog pozorišta (ako budeš u prilici, nemoj propustiti).
    Moram da odgledam "My fair lady", čitala sam Šoovog "Pigmaliona" i mnogo mi se svideo. Igre rečima su neprocenjive.:)
    Pošalji mi, molim te, link za "Book girl", zvuči sjajno.:)
    Uvek pomalo imam strah od ekranizacija atmosferičnih romana poput Murakamijevih. Drago mi je ako "Norveška šuma" valja, stavih na listu.
    Dauni je i meni omiljeni Šerlok.:)


    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pisaćemo još o GOT polako :)
      Hvala na preporuci. Ja sam gledala samo ovu i Tranvaj.
      Ja nisam čitala ali znam da ima i igrani film. Ja sam se rešila za mjuzikl jer lično volim mjuzikle. Jako je lep.
      Čekam utiske o Book Girl.
      Iskreno nije kao knjiga ali mislim da ono što Murakami piše samo on može da prenese međutim nije loš.
      Dauni je definitivno najbolji !
      Hvala na čitanju i na komentaru
      Uzgred šolja je definitivno običan promašaj kao i Džejmi sa tri ruke!

      Избриши
  3. Ja više ne znam šta da kažem za GOT, toliko čekanja, i na kraju ispade mućak sezona. Bukvalno su unakazili svaki lik, a Džon i kad zna ništa ne zna tj. ne radi. Sve navedeno me nervira. Sve. Krenula sam da pišem prikaze na blogu, pa sam odustala, ne vredi, više bih gunđala nego nešto smisleno napisala.
    Gunđaćemo kad se završi. :)

    Sjajan izbor filmova. :)
    Ja volim i ovaj nastavak Šerloka, Igra senki. Muzika mi je sjajna! Čekam treći deo, najavljen za 2020. godinu. Nisam gledala Ričarda i Avu, jer još uvek nisam pročitala dramu. Moja preporuka, pored "Menažerije" je drama i adaptacija "Slatka ptica mladosti" sa Polom Njumanom u glavnoj ulozi.

    Što se tiče Šoa i njegovog "Pigmaliona" meni je draža prva adaptacija iz 1938. godine, Šo je sam birao glumicu koja će oživeti lik Elajze Dulitl i izbor mu je savršen (a sama drama sjajna). Pritom su u toj adaptaciji Lesli i Vendi (Higins i Elajza) skladniji par. Ovde je umesto Odri trebala ulogu da, uz Reksa, svoju brodvejsku ulogu reprizira Džuli Endruz, ali se Džek Vorner tome protivio jer ona nije u to vreme bila dovoljno zvučno ime na kom je moglo da se zaradi. Iste godine DŽuli je snimila "Meri Popins", dobila Oskara, i pokazala Vorneru da je pogrešio.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nisam imala želju da pišem prikaze jer mi je nekako jako zbrzana cela sezona!

      Čula sam i RDJ i Džud Lou se vraćaju sovjim ulogama. Generlano super su tandem ali mi je prvi deo uvek bio daleko superiorniji.
      Gde je Pol tu sam i ja! Gledam obavezno!
      Čula sam za tu adaptaciju a kada sam birala rešila sam da gledam ovu zbog toga što je mjuzikl. Meni je Odri bila dobra Elajza (ali da budem fer ne može neko ko je imao stas i držanje kao Odri perfektno da odigra Elajzu sa ulice).
      Džuli bi bila bolji izbor. Nekako mi nije išao Reks uz Odri.
      Uzgred hvala na triviji obožavam kad pročitam te detalje i hvala na čitanju DArling!

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor