Search This Blog

10 klišea koje ne volim u filmovima


I opet je Sara uspela da preskoči celu nedelju. Ili možda dve. Nisam ovde da se pravdam hoću pre da vam ispričam šta se dogodolo. Naime najavila sam favorite Janura i Februara i jako sam se mučila sa njima. Bukvalno su mi bili teret kojeg sam želela da se oslobodim. Imala sam dobre favorite i sjajane preporuke međutim došla sam do zaključka da ako te nešto ne čini srećnim/srećnom ne treba to da pišeš. Ovo nije ukidanje favorita ako osetim želju da ih pišem vrlo rado ću to i učiniti ali sada zaista nemam tu želju.




Pozdrav dragi ljudi. What's up? U današljem postu pišem o klišeima koje nikako ne volim u filomivama. Ovakav tip posta dugo nisam radila, vi volite da čitate ja volim da ih pišem tako da je win-win situacija ovde. Pošto sam odužila sa uvodim delom da više ne dužim, 

Let's go😉

p.s nemam neki redosled prepisujem iz sveske kako sam se kog setila


1. Šetnje po kiši i razmišljenje o smislu života

Jako česta pojava u romansama i užasno me nervira plus mi nije jasna. Štenje se ponekad dese i u drugim vremenskim prilikama  (mada retko) i tada glavni lik našeg filma shvati pravu životnu smisao, not really, zapravo obično shvati da je ta osoba koja je ljubav njenog ili njegovog života zapravo svo vreme tu pred njegovim/njenim očima. 

2. Vitez spasioc

Ovo je česta pojava i u knjigama posebno romansama. Ukratko radnja ide ovako devojka se nađe u nevolji niko od nje ne čuje ni traga i glasa dolazi glavni lik (koji ima neko 6 čulo ili nešto slično jer to jedino objašnjava kako je mogao da zna) i spašava je. Ona može da bude i naoružana (oružje ili neće smeti da koristi ili će prosto otkazati), priorno jaka...šta god. Poenta je on mora da je spasi. Seksizam na visokom nivou.






3. Citiranje bilo kog pisca ili dela kao da čitaš direktno iz knjige

Jedna od pojava koju ne razumem nikako. Da li reditelji/scenaritsti stvarno misle da mi "obični smrtnici" stvarno možemo da se setimo svake rečenice od slova do slova. Likovi u filmovima nikada ne kažu da je osoba X rekla to i to prepričavajući poentu citata ne oni zvuče uvek kao da drže knjigu pred sobom i čitaju šta piše a da stvar bude još gora drugi lik se uvek nadovezuje na to "oh moj bože kakva slučajnost da zvučimo uvežbano".


4. Bogata, prelepa, popularna kučka

Nepisano je pravilo u teen filmovima da je popularna devojka uvek prelepa, prljavo bogata (ali idalje ide u državnu školu niko ne zna zašto) zabavlja se sa najpoularnijim dečkom u školi koji je sportista (i gotovo uvek ljubavni interes naše glavne junakinje) i naravno ona je jako zla i mrzi glanvu junakinju i ako je ova u toj školi bitna koliko rimsk pravo studentu arhitekture. Ubite vi mene ali ja nikako ne kapiram ovo a godinama se provlači kroz teen filmove.






5. Stereotipi

Ako je crnac mora da zna da peva (i gotovo uvek ima južnački akcenat čak i ako nije sa juga). Ako je azijskog porekla obavezno intagligentan štreber i mamin sin, latino ljudi-posvećeni katolici znaju Bibliju napamet,  ako je gej obavezno isfeminiziran ili najbolja "drugarica" glavnom liku...dosadno je stereotipi mora da prestanu.

6. Glanvi likovi se prvo mrze

U većini romantičnih komedija ovo je neizostavno. Logika reditelja je uvek ista-da bi se likovi jako zavoleli moraju prvo jako da se mrze....ne kapiram nikako.






7. Povrede us uvek previše dramatične

Svaki put kada je glanvi lik ozbiljno ranjen on stvara toliko dramatičnu atmosferu da mi kao gledaoci poverujemo da će on umreti, međutim naravno on uglavnom preživi. Čak i kad ne preživi ove scene imaju običaj da budu više dratične nego što treba da budu.

8.Strast je uvek najveća kada se izbegne smrt

Obično se dešava u akcijama i uvek izgleda identično. Dva glavna lika su na pragu smrti (ili su skoro poubijali jedno drugo) i onda nakon što za dlaku izbegnu smrt, strast se rasplamsava i oni zaboravlaju na sve. Da li stvarno treba da verujemo da nakon što prežive traumu oni misle o tome? Nisam ni mislila.





9. Profesije likova

U Holivudu su ljiudi izgleda ili novinari, biznismeni, advokati ili pisci. Žene su u 90% slučajeva novinari ili pisci. Muškarci su uglavnom advokati ili biznismeni (mada su i oni pisci jako često), retko kad možeš da nađeš nešto drugo od profesija.

10.Istorijske epohe su uglavnom lepše nego što izgledaju

Svako vreme donosi nešto lepo ali reditelji imaju običaj da od pojedinih istorijskih epoha prave glamur osebno ako ta epoha nije centrirana oko tragičnog događaja (ratna drama gde je rat glavna tema...). Tako da ako gledaš ratno vreme sa strane one deluju jako lepo čak i romantično. Mnogo filmova će vam predstaviti ratno vreme kao romantično u kome ona sedi piše ljubavna pisma dok se on bori i čita, stavlja pored srca i to mu daje snagu. Ili '50e gde žene uvek izgledaju glamurozno i vode lep miran život. Isitna je da ako sagledate pravu sliku ovih primera videćete da ratno vreme i ta pisma nisu bila ni najmanje romantična i vojnici su tada mislili samo o tome da izvuku živu glavu dok '50e su bile oličenje seksizma. A to su samo neki od primera. 





To je to za ovaj post. Kako vam se dopao post? Sve što vam je na pameti pišite mi dole.

Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Novi tumblr


Hvala na čitanju,

With love, S.

14 коментара:

  1. Prvo, jedan savet iz ličnog iskustva: ništa što ti pričinjava nelagodu ili izaziva osećanje pritiska, ne radi!:) Baš sam i sama bila u sličnoj dilemi pre nekih mesec dana. Počela sam da spremam tezu i imaću ove godine "brdo" obaveza oko fakulteta, a istovremeno ne bih želela da zapostavim hobije, tj. blog, plus tražim neki makar honorarni posao da bih zaradila za faks...i onda me u jednom trenutku uhvatila panika, kada sam shvatila da neću stići da uradim sve planirane tekstove za blog, jer sam radi boljeg organizovanja unapred sastavila spisak tema.
    Onda prosto složiš prioritete. I premestiš teme, datume, modifikuješ, odložiš, pauziraš. Niko ti neće zameriti, a nije sad da nam je ovo radno mesto, pa nas ograničavaju rokovi, dnevnice (zarada) i slično. Tako da, evo jednog (za promenu korisnog) klišea kao saveta: OPUŠTENO!:)*

    Odlična zamisao za temu, sećam se jednog tvog ranijeg teksta sa klišeima iz romantičnih komedija, ovde si baš nabrojala sve one najreprezentativnije. Ne bih imala ništa da dodam, osim možda stereotipa o Slovenima (Rusi, Srbi, bilo ko iz Istočne Evrope) kao kriminalcima/prostitutkama/vođama dilerskih ili terorističkih organizacija koje dobri momci iz Amerike jure da osujete.ž
    Ali, nažalost, moramo uzeti još nešto u obzir: većina žanrova (filmskih, književnih) počiva upravo na određenim klišeima! Dakle, tu je karakteristična matrica, uloge i funkcije junaka, čak i tok priče....naravno, sposobnost da se unapred zadate "norme" žanra prekorače i promene svedoči o veštini autora, ali nije uvek i uspešno. Ponekad, naprosto, prija dobra stara predvidljiva priča, ako su ostali elementi skladni i dobri (gluma, npr).
    Sve u svemu, odlični argumenti!:)
    P.S. Jedino gramatika mučena, problem koji traje, ali pišem ti u poruci na "GR" sve, ne brini. ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam ranije imala praksu da sastavljam raspored i onda sam presala i pogubila se. Sad sam ponovo sastavila raspored i mnogo mi je lakše!
      Kad sam pominjala stereotipe navela sam samo par primera onih najčešćih inače me generalno nerviraju jer te stvari ne treba da karaterišu jednu osobu.

      Избриши
  2. E, da, još nešto: ulepšavanje epohe i idealizacija ličnosti i događaja su "boljka" do dana današnjeg. Čim neko pokuša da to promeni i prikaže realnije, optuže ga za "huljenje". Npr, još u Jugoslaviji, tzv. "partizanski film" u kome Bata puškom obori nemački avion bili su kanon (mada je, naravno, moguće i tu izdvojiti neka vrhunska ostvarenja), dok je "crni talas" bio zabranjen i kontroverzan zbog zadiranja u stvarnost kakva nije bila prijatna zvaničnoj propagandi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ljudi vole da gledaju našminkane stvari to je prosto činjenica.

      Hvala na čitanju i na komentaru :)

      Избриши
  3. Da, slazem se sa tobom, ali to je postalo standardno u filmovima.


    https://aandymm.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  4. Hahaha baš mi je smešno ovo za rimsko pravo. :) Inače baš sam gledala super film o sestrama Bronte u kome nije ulepšana epoha zove se To walk invisable, la ti ga preporučujem da pogledaš. :) I mene nervira to što se kbavezno prvo mrze glavni junaci, a i to za ulepšavanje, mada ja jako volim da gledam te filmove u istorijskim epohama. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala baš mi treba neki film tog tipa :)
      I ja volim da gledam istorijske epohe samo me nervira što često preteraju sa šminkanjem istih :)
      Hvala na čitanju i na komentaru!

      Избриши
    2. Ovde baš ništa nisu našminkali čak ni glumice možeš li da zamisliš ja sam bila u šoku,ali pozitivnom i htela sam da pišem o filmu na blogu , ali mi je nekako lakše da pišem o knjigama. :)

      Избриши
  5. Slažem se sa navedenim, klasični klišei, i mene nekad nerviraju, ali ja opet voliim romanse i ljubave filmove.😋 Jesi možda gledala film "Isn't it romantic"? Glavna glumice je u tom fazonu, ako nisi pogledaj trailer. Eksta post!

    I'mperfect

    ОдговориИзбриши
  6. Moje ime je Darci Lyne. Ovo je vrlo sretan dan u mom životu zahvaljujući pomoći koju mi ​​je pružio dr. Nosakhare da mi pomogne da povratim svog bivšeg muža njegovom čarolijom ljubavi i magije. Bio sam u braku 6 godina i bilo je tako strašno jer je moj muž stvarno varao i tražio razvod, ali kad sam naišao na e-poštu Dr. popraviti odnos i učiniti ljude sretnima u njihovom odnosu. Objasnio sam svoju situaciju, a onda sam tražio njegovu pomoć, ali mi je na moje najveće iznenađenje rekao da će mi pomoći u mom slučaju i da sada slavim jer se moj suprug potpuno promijenio na bolje. Uvijek želi biti uz mene i ne može ništa učiniti bez moje sadašnjosti. Stvarno uživam u braku, što je velika proslava. Nastavit ću svjedočiti na internetu jer je dr ..nosakhare pravi čarolija. POTREBNA POMOĆ? KONTAKT
      -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
    možete ga i dodati na Whats-app: +2349083639501
    On je jedini odgovor na vaš problem i čini da se osjećate sretni u svom odnosu. I to je savršeno u vašem odnosu.
    Želiš li svog bivšeg povratnika?
    želite ljubavnu čaroliju za novog ljubavnika?
    Rješenje problema bez djece?
    Rješenje financijskih problema?
    Slaba erekcija i brza ejakulacija?
    rješenje bolesti i bolesti tijela
    Sve vrste rješavanja problema astrologijom?
    Rješenje problema razvoda?

    ОдговориИзбриши
  7. Moje ime je Christine, sretna sam što danas ovdje dijelim svoje svjedočanstvo sa svijetom koji nikada ne zamišljam da to radim, ali puna sam radosti i želim da im drugi pomognu. Po struci sam uredski urednik, imam dvoje djece sa suprugom. Muž me napustio i našu djecu bez ikakvog objašnjenja, upravo je napustio kuću i sljedeće što sam čuo da vidi drugu ženu, pokušao sam svim mogućim sredstvima da ga vratim kući, ali čudno se ponašao prema meni i čak zapostavio djecu. Bio sam frustriran i devastiran, tražio sam pomoć iz različitih uglova dok nisam vidio post o dr. Ajayi-u koji je doveo čaroliju. Kontaktirao sam vračara čarolije koji mi je rekao što da radim. Uvjeravao me da će baciti čaroliju i sve će biti dobro u roku od tri dana, ali bio sam sumnjičav, razmislio sam o tome prije nego što sam ga napokon kontaktirao, zajedno smo prošli postupak i na moje iznenađenje čarolija je radila i moj suprug vratio se kući i kleknuo da moli za oproštaj, ali prvo mu je bio poziv iznenađenja jer nismo razgovarali oko 6 mjeseci. Dr Ajayi je zaista čovjek njegovih riječi, ako imate problema u svojoj vezi ili bilo kojem aspektu svog života, obratite se čarobnjaku dr. Ajayi-u za trajno rješenje.

    E-adresa: drajayi1990@gmail.com
    WhatsApp broj: +2347084887094

    ОдговориИзбриши
  8. Trebate li financijsku pomoć? Jeste li u financijskoj krizi ili su vam potrebna sredstva za pokretanje vlastitog posla? Trebaju li vam sredstva za podmirivanje duga, otplatu računa ili pokretanje dobrog posla? Imate li nisku kreditnu ocjenu i teško vam je dobiti kapitalne usluge od lokalnih banaka i drugih financijskih institucija? Evo vaše prilike za dobivanje financijskih usluga od naše tvrtke. Sljedeće financije nudimo pojedincima-
    * Komercijalne financije
    *Osobne financije
    *Poslovne financije
    * Građevinarske financije
    * Poslovne financije i još mnogo toga: @ 1% kamatna stopa; Kontaktirajte nas putem
    e_mail: (financialserviceauthority400@gmail.com)

    Također možete doći do sljedećeg
    https://dubaifinancialserviceauthority.blogspot.com/

    WhatsApp: +60 112 569 3785

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor