Search This Blog

Godišnji favoriti



Čudno je sad kad treba ovo da kucam bez obzira što sam poslednji post kucala pre manje od nedelju dana, nekako ne umem da se snađem. Uglavnom to nije bitno. Pozdrav dragi ljudi What's up? Pre svega srećna vam nova godina i želim vam da vam ova godina donese puno dobrih stvari ali izad svega imajte na umu da ne zavisi to od godine već od vaše mentalne stabilnosti i vaših odluka koje donesete. Dakle želim vam pre svega zdravlja-psihičkog i fizičkog.


Mislila sam da su godišnji favoriti sjajan način da počnem godinu i time nekako obuhvatim sve što sam volela ove godine istovremeno da zaokružim prethodnu. Pa da više ne davim,

Let's go😉



SERIJE

Nisam gledala mnogo serija tokom prethdone godine, zapravo jako malo.  Do gotovo samog kraja godine gledanje serija se svodilo na to da krenem i stanem, međutim izdvojile su se dve koje sam gledala bez razmišljanja da stanem.

Chilling Adventures of Sabrina

Apsolutno i bez razmišljanja moja omiljena serija prethodne godine bila je Sabrina. Imate ceo post o njoj (ostaviću dole u delu sa linkovima) tako da ne moram ovde da se ponavljam. Gledala sam je bukvalno svaki dan dok nisam došla do poslednje epizode i jako sam je volela.





This is Us (season 3)

Treću sezonu sam baš kao i drugu pratila iz nedelje u nedelju sve do kraja prve polovine treće sezone (serija se nastavlja petnaestog januara) takođe sam imala na početku godine i drugu polovinu druge sezone tako da je This is Us obeleio i ovu godinu. U trećoj sezoni se događa dosta raspelta događaja upoznajemo Džekov odlazak u Vijetnam kao i njegovog mlađeg brata Nikija (fantastičan glumac glumi Nikija apsolutno briljira), srećemo se sa pozadinom Rendalove kćerke Tes koja shvarta da ne voli dečake i ostalim avanturama velike trojke. Majlo briljira u ovoj sezoni. Serija koju mogu uvek da gledam.






FILMOVI

Filmova sam gledala prilično dosta. Moj IMDb kaže ukupno 65 ali možda grešim i možda sam neki zaboravila da dodam. Imam fin izbor filmova to je ono što je najbitnije, ide uskoro lista najboljih filmova prethodne godine tako da ću tu opšitnije pisati.

Black Panther

Marvel ima fantastične filmove ali mislim da nikada nisam bila impresionirana nekim filmom kao što je to bio slučaj sa "Crnim Panterom". Crni paanter (ili kako ja to od milošte tepam "Panterčić") je vizuelno čudo koje osim sjanih akcionih scena neverovatne glume gde najviše briljira glavni negativac odigran maestralno od strane Majkla B. Džordana, donosi i kulturu Afrike, njihove kostime, muziku malo tradicije i bogove kojima se mole. Još bitnije je to što ovaj film ima jaku feminističku notu pa će vam žene u ovom filmu zapravo biti glavne zvezde a sve ih predvodi Tačalina sestra Šuri možda najinteresantniji Marvelov lik ikada. Fantastičan film koji treba da pogledate.





Call Me By Your Name

Imam i knjigu i film u favoritima sa razlogom. Prvo sam čitala knjigu onda gledala film i obožavala sam i jedno i drugo. Film kao film je izuzetno veran knjizi i opise knjie prenosi još živopisnje služeći se fantastičnom kinematografijom i prelepim snimcima Italije. Timoti Šalmet je glavna zvezda koja je apsolutno besperkorna u ovom filmu a njegova hemija sa Armijem Hamerom (koji je Oliver iz moje mašte, apsolutno veran šarmeru iz romana) je više nego očigledna. Snima se i drugi deo-jedva čekam! Ovaj film kao i Crnog Pantera imate na HBO filmovima ako imate HBO i možede da gledate kad god hoćete a imate i prevod!




Filmovi reditelja Makoto Shinkai-ja

Moram da izdvojim filmove ovog reditelja. Pogledala sam 3 prethdone godine i sva tri sam jako volela. Ne pamtim kada sma pre imala zaljubljenost u neke filmove kao što ej to bio slučaj sa ovim.

5 Centimeters per Second je priča o dečaku koji se zove Takaki Tōno i njegovom životu od 1990-ih kada je kao školarac  doživeo da mu se najbolja drugarica odseli u drugo mesto potom se i sam iz Tokia odsleio pa sve do njegovog odrastanja. 

The Garden of Words priča priču o starijoj gospođici i srednjoškolcu koji kišnim danima preskaču posao/školu i nalaze se u maloj bašti odovijenoj od ostatka sveta. Priča poprima jako ozbiljan ton prikazući mentalnu borbu između ostalog poremećaj ishrane i ona je najozbiljnija od sve tri.

Your Name je možda najlepša od sve tri i ona prati devojčicu iz malog mesta i dečaka iz Tokija koji su na čudan način povezani-povremeno menjaju tela. Neobična je i drugačija, meša elemnte fantazije i realnosti dok istovremeno ima najviše utemeljene japanske tradicije.

Pisaću već o ovom reditelju i njegovim filmovima ali ono što mogu da vam kažem je da su ovi filmovi ozbiljniji od običnih animiranih filmova opet savršeno hvataju japansku kultruru, i duh naroda. Sve preporuke imate za njih!




KNJIGE

Bila je ovo jako loša čitalačka godina za mene. Trideset je sramotan broj no dobro popraviću ove godine-za prosutim mlekom se ne plače nikad. Ipak uprkos tome obeležile su je neke jako dobre knjige. Tri koje sam odabralau su zaista sijale međutim postoje tri koje su takođe mogle da se nađu ovde ali nisu a to su- "Soba sa pogledom"  (sjajna priča koja je lagana a opet jako dobra i divni opisi koji vode u Italiju), "Hari Poter i Red Feniksa" (knjiga koju sam slušala od avgusta 2017 i jedini razlog zašto sam je ovoliko odugovlačila bio je  što nisam mogla da smislim Dolores Unbridž, sa druge strane preobimna je bez neke velike potrebe sve je moglo da stane u daleko manje glava) i Murakamijeva "Kad Padne Noć" (jako mi se dopala ali ne kao "Južno od granice" trneutno čitam "Norvešku Šumu" i ona mi se više dopada od "Noći" to već sad mogu da kažem).

"Call Me By Your Name" André Aciman

Ovu knjigu sada možete naći i kod nas prevedenu. Ja sam je čitala elektronski  na engleskom jer nisam mogla da dočekam. Pojela sam je. Volela sam svaki segment nje. Imam pralelnu recenziju knjige i filma ostaviću dole sa linkovima.





"Catching Fire" Suzanne Collins

Prvi deo Igra Gladi sam volela. Drugi sam obožavala. Konačno sam imala priliku da bolje upoznam likove kako sporedne tako i samu Ketnis. Pita je bio jedan od meni dražih likova u ovoj knjizi. Volela sam njegovu dobrotu i volela sam način na koji on razmišlja i brine o Ketnis. Finik je bio apsolutno glavna zvezda ove knjige. Jako šarmantan lik koji je dobar borac i neko ko brine o svojim prijateljima. Sa druge strane ova knjiga prati početak revolucije i obožavam kako je Kolins savršeno predstavila i viđenje predednika Snoua čoveka koji ne može biti zavaran. Jedva čekam da otkrijem šta još njegov lik nosi.





"Doba Nevinosti" Itit Vorton

Čitala sam je na samom početku godine i jako mi se dopala. Opisi Njujorka iz tog vremena i to što se usudila da iskorači napiše nešto drugačije su me oduševili još tada i ova knjiga je najbolji klasik koji sam pročitala prethodne godine.





Muzika

Odrediti koje sam pesme najviše slušala tokom prethodne godine je nemoguće prosto nema šanse da se setim ali mogu da se setim koje sam umetnike najviše slušala zato ovde imam 8 koji su mi obeležili godinu.

Ariana Grande

Od "No Tears Left To Cry" do "Thank U, Next" nisam propuštala ni jendu pesmu koju je ova umetnica izdala. Ariana je sa pravom naslednica Maraje Keri i jedan od najboljih ženskih vokala danas.




Got7

Otkrila sam ih još prošle godine ali do ove ih nisam slušala. Izdali su 3 albuma ove godine, što je fantastično i volela sam sve singlove sa njih. Najviše mi se dopao B side sa Eyes On You"- Thank You a od title track-ova najviše sam volela "Lullaby".




The Weeknd

On i Ed Širan  su uvek aktuelni u mom životu. Od fantastičnog dueta sa Lamarom do "Call Out My Name" -sve su bile savršene jer ovaj čovek ima glas koji mogu večno da slušam.




IU

Mlada umetnica i jedan od najboljih pevačica u Koreji me svaki put oduševi. Njene pesme imaju nešto jedinstvano i drugčaije. Volela sam ih sve. Palette je verovatno bila moja omiljena.





Camilla Cabello

Kamila Kabeljo ima sjajnu karijeru od kada je napustila "Fisth Harmony" njene pesme imaju latino ritam i njen glas je jako jedinstven. Volela sam sve njene pesme posebno "She Loves Control".





NCT

NCT je zbog prirode koncepta benda  bio bend koji sam mogla da se zakunem da neću moći da izdržim ipak 3 sub-unita i sve te pesme mogu da kažem da nisam mogla da odolim a da ih ne zavolim. Pesma NCT U "Yestoday" je možda najozbiljnija pesma sa albuma samo 4 od 18 članova je učestvovalo u ovom perfomansu a lider Taejong je otvoreno repovao o tome koliko je teško juriti svoj san.






Kenndrick Lammar

Kendrik je možda reper mog života. Od kada sam čula "Pray For Me" postala sam opsednuta njegovom muzikom i poslušala nekoliko puta ceo album "Damn". Njegov rep ima dosta strasti i jako mi se dopada. Otkriće godine za mene.





BTS

Ništa ako ne stavim bend koji stalno slušam. BTS je ove godine doneo dva albuma- Tear & Answer oba sa totoalno drugačijom tematikom. Meni se više dopao mračni Taer a title track "Fake Love" je remek delo.




RANDOM

Skup stvarčica koje nemaju svoju kategoriju a koje vredi pomenuti jer sam ih volela.

Ljubičasta boja

Jako sam volela ljubičastu boju tokom cele godine. Inače moja omiljena boja je crvena i ona je uvek broj jedan međtuim boja koja mi se provlačila tokom cele prethodne godine bila je ova. 




Tamno ljubičasti karmini

Jedina stvar od šminke koju imam u većim količnama su karmini. Nosila sam i plave i zlatne -ma sve međutim bez obzira na moj večiti favorit-crveni karmin, ljubičasti je bio karmin koji sam nosila jako često  u svakoj sezoni.






Šljokice na noktima

Poznata sam kao neko ko ne voli preterano ništa što šljašti i na garderobi nemam apsolutno ništa sa takvim detaljima i printovima. Međutim poludela sam za šljokicama na noktima ne pamtim kada sam nosila najobičniji lak koji nije imao ništa od šljokica.





Parfemi

Oduvek ih volim ali sam prethodne godine bila blago opsednuta njima. Ne volim jake i teške mirise ali sve ostalo je dolazilo u obzir.




Editovanje

Isprva sam mislila da volim fotografisanje, međutim ja sam čudak koji voli da edituje ono što je fotkao više nego samo fotkanje. Uživam u editu fotografija koje napravim i igranja sa bojama i koliko svetlo treba da bude. Koristim aplikaciju SnapSpeed (najbolju aplikaciju za editovanje ako mene pitate) i baš uživam u tome.




Oreo

Mislim da sam vam redovno pominjala Oreo, a na Instagramu ste mogli često da ga vidite. Do ove godine nisam volela Oreo a onda sam ga zavolela ne znam ni ja kako. Sada ga obožavam i jedem ga jako često.




Učenje Korejskog

Mada sam na kraju godine shvatila da mene ovaj jezik ne zanima zapravo toliko to što sam uspela da savladam dobar deo me čini jako ponosnom i jesam uživala u samom procesu raspoznavanja znakova i shvatanja da umem da čitam co njihov "alfabet".





Postovi

Dva omiljena posta koja sam napisala bili su "Call Me By Your Name" post-dosta sam se potrudila da prenesem knjigu i film i to je jedan od onih postova u koje sam uložila dosta truda. Drugi je "8 zaloga zašto (ni)sam feministkinja" koji je kod vas naišao na jako dobar prijem i možda je jedan od najznačajnijih postova koje sam ikada napisala.





I to je to za danas. Pre svega izvinjavam se što nisam stigla da odgovorim na komentare-odgovaram danas, bila sam u velikoj gužvi. Nadam se da ste uživali u ovom psotu a sve što vam je na pameti, pišite mi dole.


Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):

8 razloga zašto nisam feministkinja
Call Me By Your Name
 Sabrina
Novi tumblr

Hvala na čitanju,

With love, S.

5 коментара:

  1. Želim ti i ovom prilikom srećnu, aktivnu, uspešnu 2019. godinu, draga Saro!:)

    Ja nikako da počnem sa drugom, a već izašla treća sezona "This is us".:( Moraću da nađem vremena.
    Svaka čast na odgledanim filmovima, ja sam po tom pitanju bila prilično lenja. Na listi su mi i "Panter" i "Call me by your name" (naročito "u paketu" sa knjigom, koju sam nabavila na Sajmu), tako da ću već pisati, nadam se, o svojim utiscima. Inače, ako sam dobro shvatila, ne snima se nastavak, nego je pisac najavio da će napisati nastavak KNJIGE.:)
    Hvala na svim preporukama za dela iz japanske i korejske kulture do sada.:)

    Ne postoji "sramotan broj" pročitanih knjiga. Veruj mi, da imam posao, nisam sigurna da bih stigla i tih trideset da pročitam. Mnogo je važniji kvalitet, udubljenost, razumevanje pročitanog, nego samo juriti cifru. Bez brige!:)
    Super su ti favoriti. Ove koji nisu ušli u najuži izbor sam sve pročitala - glavna tri nisam, ali nameravam.

    Iako volim mnoge njene pesme i glas, ne bih nazvala Arijanu Grande "umetnicom", nikako :), kao ni 80 % zvezda - oni su "izvođači" (to što nijanse prevoda stvaraju zbrku, druga je stvar). Umetnici su kompozitori, kantautori, umetnik je bio Dejvid Bouvi npr.
    Cabellova je i meni zanimljivo otkriće na muzičkoj sceni.:)
    Ostale nisam imala prilike da mnogo slušam, nekako sam uvek više na "tvrđem" zvuku.

    Ljubičasta mi je omiljena boja, a videh da su je neki "modni eksperti" proglasili za boju koja će obeležiti 2019. godinu. Šta god im to značilo, ako mene pitaš - može!:)))
    Karmine ne nodim :(, ne umem da ih stavim lepo, a izgledala bih kao klovn (velika usta + našminkane oči), tako da se iskreno divim svojoj mami, tebi i svim drugim devojkama/ženama koje znaju da nose karmin i lepo im stoji.:)

    Meni je drago što su svi favoriti koje pominješ već uveliko poznati iz tvojih ranijih postova, a to znači da je ovo bila još jedna godina druženja, učenja, preporuka i smeha. Samo nastavi tako, prati svoje raspoloženje i inspiraciju, nepogrešivo će te voditi!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imaš sve moje preporuke i za drugu i za treću sezonu. Druga je centrirana na Džekovu smrt treća na sam Džekov lik i obe su odlično odrađene. Takođe jedva čekam da čitam utiske o Call Me By Your Name!

      Realno je mogla sam i bolje sa knjigama ali šta sad da se radi, nije smak sveta :)

      Ariana u suštini piše svoje pesme, ali ja uvek stavim umetnik jer lepše zvuči hahah, naravno nisu oni ni blizu onog što je nekad bilo to bez diskusije:)

      Iskreno modne eksperte ne slušam ali sam se cele prethodne godine hvatala za ljubičaste stvari pojma nemam zašto haha :)

      Hvala tebi puno što smo se i sada već prethodne godine družile i da se još mnogo godina isto tako družimo :)

      Избриши
  2. Jako mi se svidja post, ima super serija i knjiga koje bih mogla isprobati i dati im snsu.


    https://aandymm.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor