Search This Blog

July Wrap Up



Pozdrav dragi ljudi. What's up? Avgust je sada i zvanično prošao, a ja nisam napisala "Wrap up" za jul. Nema veze -bolje ikad nego nikad, raspored mi je bio malo čudan tokom avgusta no vratila sam se starom dobrom planiranju postova i ovakvi "ispadi" mi se više neće dešavati. Lista od sedam knjiga koje sam pročitala tokom jula  je tu, i evo mojih utisaka o njima. Redosled je hronošloški u skladu sa tim kako sam završavala koju knjigu.



Let's go 😉



1. "Američki Bogovi" Nil Gejmen

Poslednji dani zatvora. Za Senku sitnog prevaranta kome je robija skraćena na pola, još samo par dana agonije. Nakon što izađe promeniće svoj život. Biće zahvalniji na slobodi koju ima, biće bolji prijatelj, voleće svoju ženu još više... Inače mirnog Senku, samo par dana pre izlaska obuzima čudan osećaj agonije. Nešto nije u redu. Čak i poziv njegove supruge Lore, ne uspeva da ga uteši. Već sledećeg jutra dobija najgore moguće vesti -Lora je poginula u saobraćajnoj nesreći, zbog čega ga puštaju ranije iz zatvora. Izgubljen, očajan i  zbunjen Senka kreće kući. Spletom okolnosti u avionu, naćiće se u prvoj klasi gde upoznaje čudnog čoveka, koji se predstavlja kao "Gospodin Sreda". Ovaj neobičan čovek čini se zna više o Senki nego sam on, i mada deluje kao da je sve samo puka slučajnost jasno je da Sreda nije samo običan stranac. Sreda mu nudi posao, a nakon što Senka odbije jer ga čeka posao u klubu svog najboljeg prijatelja, Sreda mu govori da je ostao bez posla jer je pored njegove supruge poginuo i njegov najbolji prijatelj. Senka gledajući na to da nema šta da izgubi, pristaje ne shvatajući kod kakvog je čoveka pristao da radi, ali Sreda nije običan čovek i Senka kreće na put gde su mitovi deo stvarnosti, tamo gde Bogovi hodaju ulicama.

Pisala sam vam o ovoj knjizi već u jednom od prethodnih postova. Naime ovo je knjiga  od koje sam imala visoka očekivanja koja su se na žalost slabo ispunila. Knjiga je odlično napisana i jezik je divan, ja volim Gejmenovu direktnu komunikaciju sa čitaocima. Gejemnova ideja da prenese mitrove u "naš" svet je fenomenalna a  njegova pasija i ljubav prema istim je jasno vidljiva što je meni kao nekom kome je sever Evrope fascinacija u svakom pogledu bilo divno za čitanje. Lik "gospodina Srede" je jedan od najboljih likova o kojima sam ikada čitala, međutim lik Senke je jedan od najgorih likova ikada. Lik koji nema ni malo harizme i karatera. Ne volim ga nikako prazan je i monoton. Knjiga deluje kao da joj nema kraja, previše je stvari "stavljeno" na jedno mesto i smatram da bi možda bolje funkcionisala kao duologija ili trilogija.




2. "Tuđinka" Dijana Gabaldon

 Nakon drugog svetskog rata, 1945. Kler Rendal, ratna medicinska sestra, odlazi sa suprugom Frenkom u Škotsku na drugi medeni mesec kako bi povratili stare osećaje i sačuvali brak  nemislordno otet usled užasa rata. Jedne noći prisustvuju  čudnoj predstavi  oko kamenih ploča. Sutra ujutru Kler se tamo vraća sama kada slučajno čuje čudne zvuke koji dopiru iz kamenja dodiruje jedan i nađe se u 1743.  godini. Kada shvati šta ju je snašlo Kler će na sve načine pokušati da se vrati suprugu, međutim stvari se komplikuju kada upozna Džejmija Frejzera, prelepog mladog škotskog ratnika koji će joj vrlo brzo obeležiti život.

Ova knjiga i ja proso rečeno nismo našle zajednički jezik. Ona ima svoje pozitivne strane pa su tako opisi Škotske magični, uvođenje njihovih izraza i kulture je jako lepo prikazano. Rastrzanost između dva vremena je sjajno prikazana, mada smatram da njeno prilagođavanje na vreme pre njenog nije dovoljno dobro izvedeno. Ono što je takođe pozitivna strana knjige je surov realizam rata i ratnih užasa i tretmana ljudi po tome ko su, šta su i kakve su "greške" napravili  u to vreme. Međutim glavna zamerka ide na previše erotike koja meni lično smeta, to nije prekrivena "umetnička" erotika već ako mene pitate izuzetno vulgarna i nije mi bila prijatna za čitanje. Odnos Kler i Džejmija je nešto u čemu nisam preterano uživala, ne dopada mi se kako su oni manje-više izgrađeni kao "idealan par" a ono što mi se još manje dopada je što ona lako zaboravlja da je njen muž zapravo divan čovek, iznad svega čovek kojeg ona voli. Nekako sam dobila dojam da zbog seksualnosti koju ima njena veza sa Džejmijem Frenk koji je "do juče" bio sjajan muž (rat nije uspeo da ih rastavi) ostaje u senci i ako je Frenk njen svet i njeno vreme zapravo. Poslednja zamerka ide na to što mi se ne dopada kako je izgrađen Džejmi, nema širinu i ne poznajem ga dobro. Ovo je opet samo moje mišljenje, za drugi deo sam čula da je bolji pa se radujem da pročitam i taj.




3. "The Awakening" L.J. Smith

Priča prati vampira Stefana koji se zaljubljuje u Elenu, smrtnicu koja ga neverovatno podseća na njegovu "kreatorku" Kterin. Romansa obavijena velom tajni će se iskomplikovati kada se Stefanov brat Dejmon vrati u grad.

Ovu knjigu sam uzela da čitam  zarad čitalačkog maratona -bila je jedna od kraćih. I moje razmišljanje je tada bilo ovakvo : "ima oko 150 strana, ne može da bude toliko loša", a moj život me je pogledao i umro od smeha sa rečima "a da vidiš da može". Nije mi se dopala, likovi su dosadni a dinamika je misaona imenica za ovi knjigu. Jedino što ju je "spasilo" od jedne zvezdice su Stefanove skevence iz prošlosti tj. priča o tome kako je "postao" vampir inače je generalni utiskak katastrofalan.




4. "Tajni Vrt"  Frensis Hodžson Bernet

Meri je svojeglava i razmažena devetogodišnjakinja. Njena svakodnevnost odrastanja u Indiji dramatično se menja kada joj roditelji umiru od epidemije a nju sasvim slučajno pronađu živu. Novi dom nalazi u Engleskoj, na imanju bogatog rođaka. Rođak putuje svetom u kako bi  zaboravio gubitak svoje voljene žene. Meri, uskoro otkriva vrata u vrtnom zidu.

Ova knjiga je takođe bila deo "književnog maratona" i odabrala sam je a da uz to nisam znala ništa o njoj, a najmanje da je dečiji kalsik (shame on me). Međutim uprkos tome što je knjiga za decu smatram da svako treba da je pročita. Jezik kojim je pisana ova knjiga je  magičan, jedan od najlepših koje sam imala prilike da čitam, neverovantno je liričan i reči su divne. Odlično balansira između mašte i realnosti tako su likovi jako realistično prikazani ali knjiga zadržava svoju bajkovitost i knjiga odlično donosi vreme u kome je smeštena radnja. Međutim nisam imala emotivnu povezanost sa knjigom i to ju je "koštalo" pete zvezdice. Imate sve preprouke da je pročitate.




5. "Južno od granice, zapadno od sunca" Haruki Murakami

Hađime i Šimamoto odrastaju zajedno u Japanu koji nakon rata ima svoja pravila i svoje forme. Kako su oboje jedinci, osuđeni su jedno na drugo jer japansko društvo ne prihvata jedince i gleda ih drugačije, ali to nije nikakav problem jer oboje vole da provode vreme zajedno slušajući ploče od kojih im je omiljena ploča Neta Kinga Kola "South of the Border". Godine prolaze i život ih razdvaja, Hađime će proći razne faze u životu i dostignuće veliki uspeh kao vlasnik jazz bara. Međutim uprkos tome njega  život uspešnog poslovnog čoveka, žena i dve kćerke ne ispunjavaju jer će duboko u sebi u svakom trenutku svog života tažiti nju.

Ima mnogo osećaja koje mi daje ova knjiga i svaki od njih je apsolutno prelep. Kada sam je odabrala u "maratonu" nisam ni slutila da ću dobiti priču koja će mi osvojiti srce i ostati tu zauvek. Odabrala sam Murkamija više "radi reda" deo izazova bio je "likovi koji su drugačiji od nas" i ova knjiga je prevagnula u poslednjem trenutku jer sam smatrala da bi Japan mogao da donese drugačiju kulturu dok su homoseksualci (drugi izbor je bio Vajldov "Dorijan Grej") ipak isti kao mi svi ostali, samo vole isti pol. Sa druge strane čula sam za Murkamija i mislila da nije loše da ga poznajem barem kao deo opšte kulture (pričam iskreno koliko god razlog bio pogrešan). Sreća mi se osmehnula, dobila sam knjigu o kojoj ću pričati sa istom pasijom kao što sam pričala i kada sam je pročitala i ako je prošlo mesec dana. Ovo je priča o odrastanju. Ovo je priča o traganju. Ovo je priča o ljubavi. Iznad svega ovo je priča o tome koliko je vreme alternativna stvar, i da je trenutak ono što je važno i što se računa. Podseća malo na japansku verziju "Kazablanke" u koju sam ja zaljubljena. Taj osećaj  vremena koji daje i osećaj  promena je neverovatan (shvatićete već da kod mene knjige u kojima mogu da osetim vreme u kojem se dešavaju imaju veliki plus). Sada mogu da kažem da je "Južno od granice, zapadno od sunca" jedna od najboljih knjiga koje sam ikada pročitala...zapravo bolje da budem subjektivna i kažem da je jedna od meni najdražih (da ne bude ako se nekom nije svidela da lupam gluposti). Kada autor uspe da te natera da se zaljubiš u njega kroz njegove reči -to je ono što ja račnunam, on dopire dirketno do tebe i svet prosto staje bitan je samo taj trenutak kada ja držim knjigu i čitam - sve oko mene je tada manje važno a to je ono što izdvaja posebne knjige i posebne autore, Murkami je svakako jedan od njih. Jer kada osećaš ono što čitaš samo to se računa to izdvaja fenomenalnu knjigu od odlične. Sama igra sa vremenom koje teče ali za nas često staje u momentima sreće je ono što me je kupilo, taj osećaj kao da si na rolerkosteru je ono što ova knjiga sjajno prenosi. Osim toga tu su metafore koje autor vešto korisit i koje su skrivene između redova. Ljubavna priča nije bljutava ili vulgarna, naprotiv divna je i očaraće vas (rekoh ja da liči na Kazablanku). Ono što je takođe bitno je što je ova knjiga Japan. Osećaj koji imam kada vidim slike i dokumentarce iz Japana je osećaj koji sam imala  čitajući ovu knjigu. Planiram da nabavim štampano izdanje i sve preprouke imate.
p.s mali savet -ako čitate ovu knjigu uključite YouTube pored vas i svaka pesma koja se pominje, puštajte imaćete utisak da ste tamo i proćivećete sa likovima ono što proživljavaju oni.




6. "Jedi, Moli, Voli" Elizabet Gilbert

Autorka Elizabet Gilbert ispisuje svoje putovanje u potrazi za balansiranjem u životu. Godinu dana života koje je provela u Italiji gde je naučila da uživa u hrani, Indiji gde je naučila da se moli i Indoneziji gde je pronašla ljubav.

OK, znam da ima mnogo ljubitelja ove knjige ako ste jedni od njih a ne volite da čujete negativno mišljenje sada je vreme da  ili spustite dole do sedme knjige ili da izađete, jer baš i nemam šta pozvitivno da kažem. Ja sam za iskrenost iznad svega, dakle  ne volim da tražim pozitivno samo zarad posta jer većina ne voli da čuje "drugu stranu" zato ne mogu da se suzdržim a da ne napišem svoje mišljenje, znam da ima ljudi koji ne vole da čuju negativno mišljenje o nečemu što vole zato  bolje odmah da vam kažem. Pre svega ja jako volim putopise, verovatno sam bila čudak -dete broj jedan kao mala kada sam satima znala da čitam Atlase. Takođe sam neko ko voli duhovnost kroz meditaciju i često kažem da sam ja po nacionalnosti Hrišćanka ali po duhovnoj veri Budista, ali ova knjiga je meni živi užas. Ima par pristojnih delova edukacije koje možete da pokupite -to priznajem. Ali to je uglavnom sve pozitivno što imam da kažem o njoj. Ko je čitao "Diviljnu" Šeril Strejd može da tumači ovu kao "Diviljnu" za one koji imaju love. Poenta ove knjige je naći put do sebe što bi bila dobra poenta da autorka godinu dana ne živi kako hoće uz to putujući, što samo šalje dodatni deo poruke "a put do sebe naćićete ako možete sebi da ga obezbedite". To je pogrešno. Da je ovo put autorke u "običnom" okruženju (ona je iz Njujorka uzmimo taj grad za primer) gde ona traži sebe u ludilu koje je okružuje -to bi imalo smisla, jer sa tom atmosferom (cirkulisanja među ljudima na mestu za koje smo hteli ili ne vezani) svi mi možemo da se poistovetimo. Ovako je teško da vi i ja kao čitatelji nađemo sebe kada 90% nas ne može sebi da obezbedi takvu godinu, čak i ljudi koji finansijski mogu imaju vezanost za posao pa ne mogu da ne rade ništa celu godinu. Zapadnjačka shit filozofija prosto rečeno. Ne dopada mi se što se potencira  razvod kao tolika trauma -ja nisam udata, niti imam u planu ikada da se udajem, ali kada sam čitala par dela  mojoj baki (koja se razvela '80ih u tadašnjoj Jugoslaviji u provinciji i koja je uprkos tome što je školovana žena koja je imala karijeru prošla kroz velike osude na šta je ona odreagovala sa rečenicom "ja od mišljenja ne živim, a da se nerviram neću") rekla mi je da Gilbert previše drami i da se toliki ljudi razvode. Generalno ovo vam ne treba u životu verujte mi na reč kupite časopis "Nacionalna Geografija" naučićete više i koristiće vam više nego ovo.





7. "Big Little Lies" Liane Moriarty

Tri žene čudno povezane. Madlin žena koju svako u kraju zna. Majka dve kćerke koja mora da se bori sa bivšim suprugom i njegovom savršenom ženom koju čak i njena starija kćerka obožava. Seleste je prelepa i uspešna majka blizanaca udata za čoveka mlađeg od sebe. I Džejn samohrana majka koja je tek došla u grad a čiji sin već prvog dana ostaje obeležen kao nestašan. Niz događaja povezaće ove tri žene u svetu u kome svaka od njih ima svoje tajne.

Ovo je lepa i opuštajuća knjiga koja će vam držati pažnju. Nije predvidvljiva tako da misteija ostala do kraja živa. Stil mi nije preterano privukao pažnju a lik Džejn me je nervirao međutim generalni utisak je dobar i imate preporuke da je pročitate.






Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):




♡ Cela lista na Goodreds-u

To je to za ovaj post. Da li ste čitali nešto od ovog? Kako vam se dopalo? Sve što vam je na pameti pišite mi dole.😉

Hvala na čitanju,

With love, S.

8 коментара:

  1. Volim tvoje preglede pročitanih knjiga, jer su utisci uvek potpuno iskreni i neuvijeni, direktni. Čitala sam "Tuinku" i utisci nam se poklapaju - priča je dobro zamišljena, zapleti su uzbudljivi, istorijski ambijent dobro dočaran, ali ta jeftina, vulgarna i preterano česta erotika sve kvari. Likovi Kler i Džejmija mi nisu nešto dragi, saosećam sa jadnim Frenkom.:) Gejlis je moj favorit. Mislim da je Gabaldonova osmislila dobar serijal, ali preterala u pojedinim aspektima poput tog seksualnog. Drugi deo mi se mnogo više sviđa, upravo manje takvih scena, a više istorijskih zavera. Ostatak utisaka sam stavila u komentare na Sandrinu recenziju romana:
    http://stshbook.blogspot.rs/2016/10/outlander-tuinka-dajana-gabaldon.html

    Čitala sam i "Južno od granice, zapadno od sunca", već smo pričale o tome koliko volim Murakamija i dopada mi se njegov jedinstveni stil, čitaj sve što pronađeš, nećeš se razočarati, mada su mu neki romani u najmanju ruku čudni (poput "Kafka na obali mora", koji mi se najmanje svideo).

    "Tajni vrt" sam čitala baš davno, kao dete, ali sam skoro pa potpuno zaboravila radnju...gledala sam i film nekoliko puta, isto odavno, dečji klasik bez sumnje.

    "Jedi, moli, voli" imam i nisam je čitala, a posle odgledanog filma (o kome utisci idu u sutrašnjoj rubrici), nešto i ne žurim...

    Čitala bih "Američke bogove", ostalo mi nije zanimljivo.
    P.S. Oduvek me nervira svrstavanje "Slike Dorijana Greja" u romane o homoseksualcima, jer priroda Bazilovih osećanja prema Dorijanu uopšte nije jasna, tačnije, svodi se na suptilne, diskretne aluzije, međutim nema gej-scena niti deklarosanja...nekako mi taj lepi, prefinjeni, artistilki roman ovim trpanjem u kategorije baš banalizuju.:(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Isidora :)
      Upravo to ja nisam mogla da prestanem da imam Frenka u glavi i kako se on oseća ko zna šta mu sve prolazi kroz glavu. Gejlis je sjajna Đulija iz serjje The Borgias je igra u seriji i još od tad je obožavam :)
      Stavila sam šar Murkamijevih naslova na listu obavezno moram da proičitam :)
      Ne žuri sa "Jedi, Moli, Voli" zapravo i ne moraš da je čitaš nije ništa posebno :)
      Ja iskreno kako Dorijana Greja nisam čitala ne znam ni ko su likovi ni o čemu se radi samo sam čula da je gej roman ali pročitaćću pa ću da jvaim kako sam ga videla :)
      Hvala puno na komentaru :)

      Избриши
  2. Ma, nije uopšte gej roman, nego priča o umetnosti, dekadenciji i modernija verzija mita o Narcisu, nego oni to verovatno zbog Vajldovog privatnog života svrstavaju u "gej romane"...Bože, koja glupost, ne mogu da verujem. To ti je kad se klasicima učitava značenje...Uglavnom, odlična je knjiga, imaš moju veliku preporuku, posebno je uvod sjajan - a nije dug roman. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je velika šteta što danas sve mora da ima neko obeležje samo da se istakne neka jednakost. Planirma da ga čitam svakako, deluje interesantno :)

      Избриши
    2. Ju Bože, da li je neko za Dorijana Greja rekao da je gej roman? Svašta. Uostalom i da jeste, svejedno je izvrsno delo književnosti. :)

      Избриши
    3. Stalno ga navode kao jedno od dela koje je pomoglo svesti o homoseksualizmu (na te teme) i kao "prvi gej roman" šta ja znam nisam ga još čitala ali na spisku je :)

      Избриши
  3. Ja sam počela da čitam Američke bogove i batalila, nekako mi je bila neopravdano neumesna, a suvoparna i dosadna. Nisam osetila nikakvu želju da čitam dalje, a jako me je odbijao glavni lik.
    Ni ja nešto nisam ostala oduševljena Tuđinkom i mislim da si ubola dobru poentu, nekako mi se nije svidela ta preterana seksualizacija njihovog odnosa, dok na primer u Anđeliki, koja mi je mnogo, mnogo bolja od ove knjige, mi to nije toliko smetalo. Kasnije knjige postaju sve dosadnije, a broj stranica sve veći, ništa ne propuštatš. :D
    Jedi, moli, voli više ne smem ni da pominjem, ima na kraju autorka da me tuži, mrzim tu knjigu i njenu poruku. :D
    Imam samo jedan predlog, da možda razmisliš da smanjiš format svojih slika, nekako zauzimaju previše prostora u odnosu na tekst.
    Još jedan odličan tekst i mesečni pregled. :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Ja sam Američke Bogove jedva završila, bukvalno sam je čitala ravno mesec dana ako ne i duže, Senka je strašno odbojan lik koji treba da zanima čoveka ali ga ne zanima :)
      U tome je bila cela suština nekako sam sve imala utisak ga da ona voli jer im je "ta strna života" dobra nisam osetila nešto više, planiram još samo drugu knjigu da pročitam ostale nastavke teško :)
      Jaoj dobra si ma šta te briga knjiga i zaslužuje da se pljuje kad je čisti shit :))
      E da znaš da sam razmišljala da smanjim slike ali nisam znala da li da ili ne smanjujem ih onda definivino :)
      Hvala tebi na komentaru :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor