Search This Blog

American Gods



Poslednji dani zatvora. Za Senku sitnog prevaranta kome je robija skraćena na pola, još samo par dana agonije. Nakon što izađe promeniće svoj život. Biće zahvalniji na slobodi koju ima, biće bolji prijatelj, voleće svoju ženu još više. Inače mirnog Senku samo par dana pre izlaska obuzima čudan osećaj agonije. Nešto nije uredu. Čak i poziv njegove supruge Lore, ne uspeva da ga uteši. Već sledećeg jutra javalju mu najgore moguće vesti -Lora je poginula u saobraćajnoj nesreći zbog čega ga puštaju ranije iz zatvora. Izgubljen, očajan i  zbunjen Senka kreće kući. Spletom okolnosti u avionu, naćiće se u prvoj klasi gde upoznaje čudnog čoveka, koji se predstavlja kao  Gospodin Sreda. Ovaj čudan čovek čini se zna više o Senki nego sam on, mada deluje kao da je sve samo puka slučajnost jasno je da Sreda nije običan čovek. Nudi mu posao a nakon što Senak odbije jer ga čeka posao u klubu svog najboljeg prijatelja Senka mu govori  ga da je ostao bez posla jer je osim njegove supruge poginuo i njegov najbolji prijatelj- Senka misleći  da nema šta da izgubi  pristaje ne shvatajući kod kakvog je čoveka pristao da radi, ali Sred nije običan čovek i Senka kreće na put gde su mitovi deo stvarnosti, gde  Bogovi hodaju ulicama.



Pozdrav dragi ljudi. What's up? Današnja tema su Američki Bogovi. Kako sam pročitala knjigu i odgledala seriju rešila sam da ih spojim u jedan post te ću vam u prvom delu posta preneti utiske o knjizi Nila Gejemna dok u drugom pričam o seriji snimljenoj po ovoj knjizi.

Američke Bogove izabrala sam umesto  kupovine 10 knjiga na Laguninoj akciji Već tada sam bila pred kraj "Nordijske Mitologije" pa je nekako logičan sledeći korak bio da uzmem da čitam (trenutno) "najpoznatije" Gejmenovo delo i...pa nisam bila toliko impresionirana.

Pozitivne strane

Svakako da je ovo delo  dobro pre svega jako mi se dopada kako se Gejemen igra sa svetovima, bogovima i generalno ljudskim verovanjima uklapajući ih u naš svet. Segmenti koji deluju kao priče ispričane od strane Bogova, uglavnom Nordijskih i način na koji je on napravio njihove reinkarnacije  je fenomelana. Uvod u knjigu koji nam Gejmen ispisuje je magičan kada pročitaš tih par strana njegovog razgovora sa čitateljima imaš daleko veći uvid u celu priču jer znaš kako je njegova mašta radila i kako je došlo do stvaranja ovog dela. Gejmenov razgovor sa čitoacima pre samog dela je nešto što me je kupilo i u "Nordijskoj Mitologiji" jednostavno čovek zna da uvede u priču. Njegov stil je prelep, zato sam u prvih par poglavlja bukvalno živela sa tom knjigom nije me interesovalo ništa drugo samo mi daj i ja ću je čitati. Njegova ideja o mešanju kultura i tradicija u jedno prilično moderno okruženje -Ameriku 21. veka je vredno divljenja. Gejmen unosi dozu ironije na razna verovanja, običaje, ljude i narode te knjiga ima i dozu humora. Jezik je liričan ali kombinovan sa modernim jezikom te se on ne ustručava čak ni da opsuje. Posebno su mi se dopali delovi o Zorja sestrama, i mešavinom Slovenske mitologije kao i o ženi Esi. Deo  kojem je utkao irska verovanja u "leprikone"/Kućne duhove- delovi koji deluju gotovo nestvarno, magični delovi.
Još neki od sjajnih delova su Snekini razgovori sa njegovom pokojnom ženom Lorom koji nas teraju na razna razmišljanja, kao i Gospodin Sreda koji je ovde definivitno najbolje napisan lik -ciničan, prevarant, opasan pomalo loš ali neverovatno harizmatičan.




Negativne strane

Knjiga nema puno negativnih strana ali ima ogromnu manu. Menu koju sam deleći iskustva sa drugim čitaocima shvatila da nije samo moje viđenje već i viđenje većine a to je Senka kao lik. Senka je verovatno najneharizmatičniji muški lik o kome sam čitala. On je prazan bukvalno prazan u neku ruku on mi je kao muška verzija Džejn Ejr ili En Eliot npr. -lik kome ne možeš nešto preterano da zameriš ali ne možeš ni da se saosećaš sa njim. On jeste delom pisan kao čovek bez nade a kada nada umre umro je i naš duh ali svejedno mukotrpno je čitati o nekom takvom na 600 strana a sve je iz njegove perspektive. Kada gledaš svet kroz njegove oči, taj magični svet u koji je ušao je statičan, dosadan prazan nema boja nema ničega. Zbog toga ova knjiga je delovala duže nego što jeste kada se on i Sreda razdvoje nastaje pako dakle čitala sam je bukvalno mesec dana  i nisam mogla da verujem kada sam ugledala kraj (još ja imam produženu verziju), to je jedan detalj koji deluje manje bitno ali je izuzetno veliki i to je napravilo barem meni problem sa generalnim utiskom te sam je rangirala sa 4 zvezdice na Goodread-su.

Zaključak

Definitivno ne žalim što sam je čitala, ali imam par saveta  za sve koji razmišljaju o njoj je da ili prvo uzmu iz biblioteke ili nađu elektronsku da vide da li ide ili ne ide. Morate da otvorite svoj um kada je čitate  jer verujte mi na reč Martin i Roling  su dečija  igra  (u domenu izmišljenih bića) napsram  Gejemna on  ukjljučuje u ovu knjigu toliko različitih stvari da ju  je u jednom trenutku teško pratiti. I naravno naoružajte se strpljenjem jer ima skoro 600 strana a neka poglavlja se vuku u nedogled. Što se tiče mog izdanja ja sam ga kupila (kažem ponovo) na Laguninom  sajtu oko 1500 dinara (sa poštarinom), jako je lepo urađena  od naslovnice do prevoda pa onda i interviju koji je uključen u knjigu sa te strane  sam zadovoljna. Dakle OK mi je knjiga, ali ne nešto čemu ću se skoro vratiti kada je uporedim sa Nordijskom Mitologijom otvoreno mogu da vam kažem da je Mitologija daleko bolja i lepše napsiana, ali je i ova sasvi uredu.




Serija 

Što se serije tiče tu je potpuno druga priča. Dakle serija me je oduševila. Serija obuhvata 1/3 romana i ima dosta izmena u odnosu na knjigu međutim kao nekom ko je počeo da je gleda već kada sam završavala knjigu te izmene mi nisu mnogo smetale sa tim da pojedini delovi imaju izmene koje ja smatram da su pogrešne jer se gubi Gejemnova poenta.

Senku igra Brtitanac Ricky Whittle do sada relativno nepoznat glumac uspeo je u nemogućem -da mi učini Senkin lik koliko-toliko dopadljivim. Prija oku - nisam ga zamišljala kao crnca (ovo nije rasizam već samo konstatacija) ali mislim da se sjajno uklopio u lik. Preneo je Senku kao zbunjenog čoveka koji onog trenutka kada treba da krene da živi zapravo ostaje u nebranom grožđu jer sada kada treba da krene iznova. Nije  mogao da napravi čudo prosto Senka je pisan kao dosadan lik ali ga je svakako poboljšao.





Loru, Snekinu ženu igra Emily Browning. Ovu glumicu sam zapravo gleda u onom shit filmu sa Kitom Haringtonom, "Pompei" ili nešto tako i toliko sam je zapamtila da nisam imala pojma koga gledam. Pristojna Lora,  nije baš žena koju sam ja zamišljala ali dobra, serija daje fokus i njenoj priči što mi se dopalo jer tako možemo da vidimo kako se sve odvijalo. Lora nije lik koji će te voleti ili barem ja nisam jer njena graška je meni odvratna ali lik kao kompleksan -sjajno je odrađen. Emili igra i sekvencu sa ženom iz Irske (ona igra Esi) i ta uloga joj je bolje legla.





Gospodina Sredu igra Ian McShane . Ne treba da pominjem da sam bila najveći sketpik kada je moj omiljeni lik trebao da se pojavi. Ono što imam  da kažem je sledeće -naklon do poda. Ovaj čovek se rodio za ovu ulogu. Neverovatan je. On  je inače igrao jednog od Psetove braće u Game of Thrones (samo jednu epizodu) ali ga tada nisam posebno zapazila (vratio se Pseto gde u nekog drugog da gledam?) ovde je ODRAO kako je dobro odlgumio sjajno nosi lik i doneo mi je Sredu o kome sam čitala. mora da je nešto u vazduhu tog Mančestera jer on i Riki imaju neverovatno dobru hemiju (oba glumca su iz Mančestera) dopunjuju jedan drugog i odličan su  tim,  on je definitivno lik koji će te obožavati.




U seriji se pojavljuju još poznatih imena poput Džilijan Anderson (igra više uloga između ostalog Bouvija, Lusi Rikardo, Merin Monoro, Džudi Grendland) Pitera Stormaea (koji je razbio kao Černobog, inače glumac je  kum Gustafa Skarzgorda), Kristin Čenouet (Čuvena Brodvejska zvezda igra Ister, germansku boginju zore) i mnogi drugi.




Kinematografsko remek delo je ova serija ostaviću vam sliku sa Senkom i Zorjom pa sami procenite koliko je lepo. Mešanje mitova sa modernim svetom misterioznost koju drži imate sve moje preporuke. Ono što je mana je što ima dosta vulgarnosti radi je Starz i oni su poznati po tome kapiram ja golotinju ali ovde sam videla stvari koje definitivno nisam želela poput komplet golog Srede (dok npr. Senka je gotovo uvek obučen) to mi nije prijalo za oko.



Da zaključim sve ovo rećiću vam da je ovo svakako vredno vaše pažnje. Nil Gejemn je jedan od najboljih modernih autora  i sam čin gledanja njegove mašte kako oživljava je neverovatan. Čitala sam daleko bolje stvari od Američkih Bogova da je malo precenjena i hajpovana -jeste ali ako imate želju za jednim ovakvim delom bacite pogled.





Kako vam se dopao post? Da li ste čitali ovu knjigu ili gledali seriju? Sve što vam je na pameti pišite mi dole.😉

Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):

Utisci o Nordijskoj Mitologiji
Kako sam videla knjigu, utisci na Goodread-su
Gde možete kupiti knjigu
IMDb
Trailer za seriju


Hvala na čitanju,

With love, S.



8 коментара:

  1. Videla sam ovu seriju ali nikada nisam se odlučila da je pogledam ali sad sam čula za knjigu tako da mislim da ću nju prvu da kuppim. Zaista kompletna recenzija draga zaista si me zainteresovala za "Američke bogove" ♥

    Die with memories,not dreams

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Da svakako je bolje početi od knjige serija može da spoiluje stvari :D

      Избриши
  2. Nisam čitala knjigu, niti gledala seriju, mislim da ću sačekati dok se smiri euforija, a i već sam ispunila planer za ovo malo slobodnog vremena, pa će Gejmen i njegova adaptacija malo sačekati.:)
    Mekšejna gledaj u "Stubovima zemlje", odličan je.:)
    Dobra uporedna recenzija, kompletna i informativna. Ja uvek uživam u tvojim tekstovima, ali moram da ti (milioniti put) skrenem pažnju na aljkavost u stilu i kucanju, koja (barem meni) redovno otežava čitanje i dovodi do spoticanja kod inače zaista dobrih i lepo, jasno izraženih ideja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ej Isidora baš me je obradovao tvoj komentar :) Sedim i pišem šolju kakoa za sutra i videh ovo pre svega prvi put u život moram da ti kažem veliko HVALA za ovu krtiku. Ja nisam trebala da obajvim ovaj post na prvom emstu jer mi se nije svideo i delovao mi je baš aljkavo valjda ne stojim dobro sa stvarima koje mi se preterano ne dopadnu :)
      Videh tvoj novi tekst odoh da čitam samo da editujem post do kraja :)

      Избриши
    2. Moj savet: kad kucaš u Wordu, dole potraži oznaku jezika (kao otvorena knjižica koja se lista) i idi na "Serbian (Latin)" umesto "English". Kad sam ukapirala da ti onda program sam koriguje i sprečava "lepljenje" slova jedno uz drugo i razdvajanje reči ("das am" umesto "da sam" i slično), počela sam automatski to da uključujem pre nego što počnem da kucam.
      Sadržajno ti je tekst uvek odličan, ne brini za to. Kad te ispravim, to činim da bi bilo sve besprekorno.:)
      Jedva čekam šolju kakaoa i nove teme!:)))))

      Избриши
    3. Nisam znala za to uopšte uključjem pod obavezno , moj problem je što ja čitam napamet pola tih stvari znam da treba da se dovoje ali toliko obratim pažnju na to šta sam napisala (nekad imam previše stvari u glavi da zaboravim i da zatvorim rečenicu a krenem novu) da ni sama ne obratim pažnju :)
      Hvala na savetu ja opet nalazim da sam deo o seriji bolje odradila htela sam samo seriju ali glupo je da ne kažžem koju reč o knjizi kad sam je već pročitala :)
      Inače čula sam za "Stubove Zemlje" obavezno ću da je pogledam on je sjajan glumac :)

      Избриши
    4. Oba dela su dobro napisana, mislila sam na greške u kucanju i tim izrazima koji su nekad nezgrapni, a sam sadržaj ti je uvek dobar.:)
      "Stubovi zemlje", prikaz od prošlog leta koji sam pisala (prvi tekst nema spojlere - samo predstavljam likove i priču, drugi ima - analiza epizoda i ostalih detalja). Mislim da će ti se serija svideti, odličan kasting, muzika, a sve urađenoprema jednoj mnogo dobroj knjizi:
      http://alittlerunaway.blogspot.rs/2016/08/rebuilding-pillars-of-earth-1.html
      http://alittlerunaway.blogspot.rs/2016/08/rebuilding-pillars-of-earth-2.html

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor