Search This Blog

👑Let's talk about D&D👑


Pozdrav dragi ljudi. What's up? Konačno je paka kiša, mislila sam da ću umreti od vrućine ma ni klima, lepeze, hladan Šveps i limunade -ništa nije pomagalo, ne volim vrućine nikako, lakše se ugrejem nego što se rashladim uvek je tako. Elem moji GOT postovi su inače malo opušteniji postovi ne idem u neke "ozbiljnije teme" i sav taj jazz, međutim inspirisana jedim videom  momka koji se na YT zove The Dragon Demands i klikom na nejgovo ime možete pogledati video (traje dva sata ali vredi) kao i diskusijom na Thrones aplikaciji gde se pričalo o tome koliko su David Benioff i  D. B. Weiss zapravo uticali na neke loše leemnte u seriji sela sam i razmislila i došla do zaključk  da oni zaista i jesu na neki način imali uticaj neću reći u padu kvaliteta ali da nije "ono što je nekad bila" to je prikladnije.



Od  1-4 sezone, se serija psiala uz Džordža R.R. Matina koji je i autor knjiga iz serijala "Pesma leda i vatre", od pete Džordž koji se posvetio šestoj knjizi  ostavio je  Denu i Dejvu  gotovo potpunu slobodu da rade šta hoće (naravno on je asistirao povremeno ali praktično su oni mogli sami da pišu). Peta i šesta sezona su imale znatni pad kvaliteta kada se uporede sa prve četri sezone, i mada je peta sezona adaptacija pete knjige - "Ples sa zmajevima", Den i Dejv su je baem po mom viđenju poprilično pomalo spustili, uz to mislim i da  bi bilo možda i slabije da nisu imali  sjajne reditelje, prvenstveno Miguel-a Sapochnik-a  koji je režirao neke od najboljih epizoda napisanih za seriju.  Ovo nije napad na njih daleko od toga, oni su sjajni kao tim i uradili su zaista odlične stvari međutim oni daleko bolje adaptuju delo od osmišljanja originalnog ako to ima nekog smisla. Idalje jako volim seriju, idalje neprikosloveno moja najomiljenija svih vremena i ja bih mogla da napišem i dobre stvari koje su uradili no ovde se fokusiram na ono što je bilo loše izdvojila sam sedam i napominjem da je ovo samo moja tačka gledišta, tema je otvorena za diskusiju slobodno pišite svoje mišljenje,

Let's go😉



👑1.Tirion👑

Da budem fer odmah u startu nije Tiron ni u petoj knjizi bio najzanimljivija oosba, ali u seriji je još zaboravniji. I da budem fer Dinklidž koji je četri sezone važio za apsolutno neprevaziđenog među glumcima, odmaže Tironu ne igrajući ga sa istim nivoom strasti kao u prve četri sezone. Den i Dejv pokušavaju da od njega naprave mentora poput Davosa, ali sa Davosom to ide odlično, dok sa Tirionom to ne ide, pa on je čovek koji nas je sve impresionirao time što je Džonu Snežnom otovorio karte odmah i rekao mu -gle ti si kopile bolje prihvati to kao deo sebe i nauči da od toga napraviš prednost da te niko ne povredi, umesto da kukaš nad tim. Jednostavno Tiron nije mudar savetnik smiren i smeran ono što se poslednje dve sezone pravi od njega nije on -mudar, miran mentor koji je uz to i težak alkoholičar jer je to "Lanisterski" porok. Plus Tiron je u neku ruku Džordžov alter ego -lik koji predstavlja njega, treba da se drže onoga što mu je Džordž i namenio.


👑2.Drastično menjanje likova👑

Osim što su dali sebi slobodu sa radnjom oni su sebi dali slobodu i menjanja likova, pojnedih idalje ne kapiram zašto. Tako je npr. slučaj sa Jarom Grejdžoj. I ako priznajem da je u šestoj sezoni Jara, u knjizi znana kao Aša Grejdžoj, drastično popravljena, idalje stoji da je u knjizi za koplje zanimljiviji lik, seksi pirat žena koja ne zavisi o bilo kom muškarcu, zavodnica ali ne napadna -fenomenalan lik. U seriji imamo ...lezbejku? Nemam ništa protiv gej scena ali mi se ne dopada to što se toliko puca na različitost, taj "diversity" momenat i na njihovu žalost to uopšte ne deluje prirodno pa  ni najmanje.


👑3.Dijalozi👑

Dijalozi su drastično smanjeni u seriji od pete sezone. Dakle postoje likovi kao što je Melisandre, kao što je Džon kojima ne trebaju dijalozi toliko, oni su tako i provbitno pisani kao likvoi kojima reči ne trebaju mnogo, Seris Lanister takođe može da prođe sa manje dijaloga jer Lena prikazuje sve što se dešava sa Sersi na njenom licu.  Ali imamo likove kao što je (ponovo) Tirion kome trebaju dijlaozi jer bez njih je dosadan. Tirion je najcitiraniji lik, glavni lik sa većim brojem pojavljivanja od bilo kog drugog, i ne treba mu uzeti dijaloge, to je ono što ga čini tako zanimljivim - on uvek ima šta da kaže. Isti slučaj je sa Arjom, Arja i kod Džordža nije bila preterano zanimljiva ali kad ti gledaš nju samo kako se bori...postane dosadno. Mejzi Vilijams je talentovano dete treba iskoristiti njen talenat. Dakle oni sada više idu na to da pokažu emociju u pokretu i to je OK ali bolji dijalozi su, činjenica je, potrebni. Što me dovodi do sledeće tačke.


👑4.Pucanje na emocije👑

Ili je trebalo da ovo nazovem...Džejmi?  Ne ipak sam iskoristila generalno pucanje na emocije i prodavanja patetičnih momenata -roknite me ali ono sa Hodorom je bilo patetisanje čisto. No Džejmija su emocije verovatno najviše "uništile" počev od toga da on odjednom vidi Marselu kao svoje dete, pa onda i Tomena. Džejmi koji Sersinu decu nikada nije smatrao svojom decom odjednom patatiše, i gleda ih kao sovju nervira se što religija ima nejgovog sina jer odkud im pravo. Sa Sersi priča mi ne smeta toliko jer kapiram da hoće da ih drže zajedno, plsu valonhar se ovde ne pominje (u seriji) već samo mlada kraljica tako da i taj deo je verovatno naveo na ovo, plus  ta promena nije toliko drastična ali sa decom mu nije trebalo ni malo. Sa druge strane i Roba su upropastili sa Talisom, u knjizi sa Džejn ima sto puta bolji tok priče -i ako je ishod isti, ali ne trudnoća, pa ubistvo nerođenog deteta još mu namenili ime Ned (uh) ,  pa dovođenje Talise kod Freja nakon što ga je izdao...previše je previše. Oh da zamalo da zaboravim smaranje sa "ljubavnom pričom" Sivog Crva i Misandei... ozbiljno, zašto?


👑5.Promena dinamike 👑

Svaka sezona donosi nešto novo i to je OK ali nekako uz poslednje dve dinamika serije se promenila. Sve je sporije i laganije nema više onog "sedenja na ivici" koji je ranije postojalo.

D. B. Weiss & David Benioff

👑6.Stanis👑

E na ovo sam vala besna. Da pre svega kažem ovo ako je neko čitao moje starije postove (baš stare) verovatno zna da Stanisa nisam volela, ali od kada sam čitala knjige ja imam skroz drugi stav u vezi njega, smatram da je Stanis isz knjiga, ruke dole, u top 5 najkvalitenijih likova, i toliko moćan lik  a oni su imali glumca koji je više nego dorastao zadatku jer Dilejn je bio sjajan, čak sam u knjizi donekle mogla da vidim njega kao najboljeg kanditata za tron. Stanisa su u seriji UPROPASTILI. Ali u petoj sezoni sve što su mogli da upropaste u vezi njega oni su uspeli  pa sad moram da razlikujem Stanisa iz knjiga i Stanisa iz serije jer pod broj 1 Stanis iz knjiga NIKADA ne bi ubio rođeno dete. Ceo njegov "storyline" je otišao u ....


👑7.Najveća greška ikada 👑

Dorna normalno. Ako sam na Stanisovu priču besna ovu im vala niakada neću oprostiti, da nije Džejmija i Brona priča sa njom bi gotovo cela pala jer dešavanja u Dorni su najdosadnija u istoriji serije. Prvo Doran ispade kompletni idiot (dok u knjizi sam imala utisak da je "ispod mire sto đavola vire" tip), onda karakteristika Dorne je njena feministička strana, gde je dođavola Arijana? Princeza nalsendica nema je nigde. Na stranu to od tri Doranova deteta iz knjiga oni su uspeli da odebaru najsmornije, meni je Kventin u knjigama iritantan ali za razliku od Tristana baram znam da postoji, na Tristana sam stalno zaboiravljala  i svaka čast momku koji ga je glumio -i ovde nisam znala da postoji. A onda su tu Zmije i Elarija. To su kompletno  upropastili počev od toga da su one arogantni skotovi a Elarija pokvarena zla glupača, do one scene kada se Tajen i Born rastaju, znate "P." scena koja pitaj boga zašto je ubačena a još nerešenija misterija je kako je dobila Emi?! Dobro Emi je diskutabilan, Dinklidž ga je dobio za petu sezonu  dok za četvrku nije ali sve ostalo zašto?



To je to za ovaj post. Kako vam se dopao? Kakvi su vaši utisci? Sve što vam je na pameti pišite mi dole.😉


Hvala na čitanju,

With love, S.

2 коментара:

  1. Odlično, argumentovano, zanimljivo!:)
    Znaš kako, ja sam dugo, dugo bila "GoT" skeptik najgore vrste. Dok nisam dala šansu seriji i pre svega je razdvojila od knjiga, koje su mi i dalje i zauvek će biti na toliko načina superiornije, kvalitetnije, draže...D & D su učinili gotovo nemoguće, jer ja zaista nisam verovala da je "Pesmu Leda i Vatre" uopšte bilo realno ekranizovati, sa onako komplikovanom kompozicijom teksta, ogromnim brojem likova, slojevitošću, simbolima....kad kažem ekranizovati, mislim da to učine tako da liči na nešto. Začudo, oni su uspeli, barem prvu sezonu, da prenesu dosta verno, a kasnije je dolazilo da sve većih razilaženja i kvarenja, međutim, to je bilo i neophodno....spakovati u deset epizoda od po sat vremena onolike stotine ispisanih stranica, nije jednostavno i određeni kompromisi se moraju praviti. Naposletku, postanu dve priče za sebe, spojene samo nekim "kosturom" i imenima junaka...
    Ne podržavam sve njihove odluke, dok za neke stvari mislim da su ih odlično prilagodili i izmenili. One koji ne planiraju da čitaju i nisu ljubitelji komplikovanih narativa kao što je Martinov, uspeli su da zainteresuju za igranu verziju, zbog čega im odajem priznanje. S druge strane, mnogo puta su uprostili situacije i ličnosti, banalizovali, posezali za jeftinim trikovima radi privlačenja pažnje, što mi se nije svidelo.
    Slažem se sa tobom baš u svakoj stavki. Svaku reč potpisujem! D & D su se zaigrali, posebno otkad sami osmišljavaju nastavak, pa su počeli da prave nelogične odluke. Dijalozi su ponekad blagi užas, dodala bih uz tvoje predloge i način na koji je osmišljen lik Poda, zatim onoliku zastupljenost prostitutki i soft-porn scena u početku, ali ubedljivo najviše su UNIŠTILI lik Lorasa Tajrela i iza toga stojim, već smo komentarisale više puta...a onda i Stanisa, Dornu, Jaru, urnisali su dobre književne delove zbog davanja prostora npr. Sivom Crvu i Misandei, koji u knjizi uopšte nisu ni takvi, ni par...

    Mnogo mi se dopao tekst, sa svim zaključcima!:))))

    P.S. Nevezano za temu, juče sam videla u "Vulkanu" u Beogradu Gejmenovu knjigu "Norse mitology" i odmah te se setih.:) Na engleskom je, naravno, veći format i mnogo lepo izdanje, ali skupo - oko 1500 dinara. Nadam se da ipak bude prevod uskoro.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam krenula od serije pa onda je bilo kasnije tek razdvajanje od knjiga jer sam već imala u glavi likove kako izgledaju i sve ostalo i zaista da su uspeli u neverovatnom -da naprave jedan tako dobar projekat o jednih tako kompleksnih knjiga.
      Protitutke i Pod plus prostitutke ni meni nisu jasni koliko sam ja ukapirala postoje neki fan favorite likovi koje su fanovi tako reći učinili zastupljenijim e sad za Brona je to dobro odrađeno, a za Poda nije, ako nastave tako smoriće i sa Lijanom Mormont jer je onda potencijalno taj tip lika koji će fanovi upropastiti.
      I Lorasa su uništili, nigde ja nisam baš ukapirala da ej on gej (posebno ne isfemenizirani gej) a imao je jak potencijal, plsu uz dužno poštovanje Finu Džounsuizuzetno loš izbor za Lorasa.

      Jao je skupa mnogo, verujem da će je prevesti kod nas do sada su sve njegove prevedene a čim je ima na engleskom verovatno će je biti na našem.
      Hvala ti puno :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor