Search This Blog

💕My Top 10 Favorite Classic Books📚💕


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Kako sam u zadnje vreme pročitala dosta klasika  rešila sam da je vreme da napravim top 10 listu klasika. Postoji jedna knjiga za koju nisam bila sigurna kako se vodi i da li je ili nije klasik ali pošto sam videla da se većinom svrstava kao klasik rešila sam da je uključim u ovaj post. Pre svega ja zaista nisam neko ko sudi vremenu. Šta hoću da kažem? Nisam neko ko smatra da klasike morate da cenite kao najbolje knjige ili da moraju biti vama omiljene. Smatram da je sve do ukusa osobe i da ne može svaki da vam se dopada, ali da je određene knjige kao deo opšte kulture treba pročitati. Isto  tako smatram da je lepota klasika to što veoma verno prikazuju svoje vreme. Zapravo nije isto kada pisac koji živi u 21. veku  i napiše priču smeštenu u prošlosti (što ja kao pisac-amater stalno radim) i kada piše neko ko je zaista živeo u tom vremenu. Tako je i svaki od ovih klasika, svedočenje svog vremena i svog društva. Da napomenem da ne pišem samo o klasicima koje sam čitala skoro, već generalno, i da je ovo  opet samo moje mišljenje i redosled samo odražava koja se meni više dopala - no hard feelings 😊
Let’s go😉




💕10. „Gordost i predrasuda“ Džejn Ostin💕


Znam da će mnogi biti iznenađeni jer nisam stavila Džejn Ejr kao poslednju, međutim uprkos tome što junakinju Šarlot Bronte, znatno manje volim  od Elizabet Benet. Stil pisanja Džejn Ostin je nešto sa čim se ja slabo povezujem, uz to rečeno, ova knjiga zauzima poslednje mesto na mojoj listi. Ono što volim kod ovog romana je kritika društva koju Ostin daje pišući, ali mi se ne dopada što je akcenat stavljen na brak. Pisala sam recenziju za ovu knjigu postaviću njen link kao i sve linkove vezane za knjige o kojima pišem, na kraju posta.



💕9.  „Ljubavnik ledi Četerli“ D.H. Lorens💕📚


Pisala sam skoro i o ovoj knjizi. Dakle ja jako volim stil koji je Lorens negovao, dopada mi se što je čovek koji direktno voli da kaže o čemu piše. Međutim ja se nisam povezala preterano sa glavnom junakinjom i to je razlog zašto je nisam stavila na veću poziciju.



💕8. „Džejn Ejr“ Šarlot Bronte💕



Džejn Ejr kao lik je jedna od junakinja koje, usudiću se da to i napišem zaista ne volim. Ne volim što ne mogu da se povežem sa njom, ne volim što ne greši i što ne mogu da joj nađem manu. Međutim Edvard Ročester nadoknađuje sve što mi se ne dopada kod Džejn i on je glavni razlog zašto ja volim ovu knjigu. Stil Šarlot Bronte mi je ok, više mi se dopada nego stil koji neguje Džejn Ostin sa činjenicom, da ni kod nje nemam povezanost sa radnjom u potpunosti. Smatram da je Džejn Ejr kao i „Gordost i predrasuda“ roman koji će pravi romantičari obožavati (znam mnoge romantične duše koje ga obožavaju), činjenica da ja nisam je sasvim jasna jer imam malo hladniji stav od većine ženskog dela koji je čitao ove knjige, lepa je meni romansa koja se odvija između Ročestera i Džejn ali ja više volim strastvene romanse gde je više vatre nego ruža, ako to ima smisla.




💕7. „Gospođa Dalovej“ Virdžinija Vulf 💕


Virdžinija meni prija. Ja sam više puta napominjala da sam način na koji je ona živela kod mene izaziva divljenje jer nikada nije bila rob svog vremena –živela je i radila kako je htela. Ovo je (za sada) jedino njeno delo koje sam pročitala, mogu reći da je bila žena ispred svog vremena a njena Karisa jedna od (meni) najupečatljivjih junakinja u književnosti.



💕6. „Stanarka napuštenog zamka“ En Bronte💕


En Bronte možda nije ostavila toliki trag koliko njene sestre Šarlot (koja je najduže stvarala) i Emili (koja je napisala najbolje delo od sve tri), ali se meni njen pristup možda i najviše dopada. Volim što stvara direktnu povezanost za čitaocima, jer je cela knjiga napisana kao forma pisma koju glavni junak Glibert piše svom zetu Džeku Halfordu. Ona mi je isovremeno bila i najlakša za čitanje zbog dobre dinamike koju radnja ima, što je razlog zašto njen roman stavljam na višu poziciju od romana njene najčuvnije sestre.



💕5. „Daleko od razuzdane gomile“ Tomas Hardi💕


Ako bi se lepota opisa ocenjivala, Tomas Hardi bi bio odlikaš. Ovo je knjiga gde je svaki opis umentičko delo. Bukvalno umetničko delo. Daleko svetlija od Tese a opet ne obična romansica koju čitate, knjiga o pravim i pogrešnim odlukama, knjiga o izborima. I junakinja koju morate da volite zbog njenog ponosnog stava. Više o njoj pišem u knjigama februara.



💕4. „Majstor i Margarita“  Mihail Bulgakov💕

Pisala sam vam već o ovoj knjizi (biće link na kraju posta). Ovo je bila knjiga za koju nisam bila sigurna da se vodi kao klasik, ili ne za mene ona je svakom svojom stranom kalsik. Jedan od najboljih ikada napisanih. Knjiga koju samo intalignentna osoba može da shvati, brilijantno delo.



💕3. „Rat i mir“ Lav Tolstoj💕


Da se ne ponavljam, jer sam pisala o ovoj knjizi u nedelju delo koje me je ostavilo bez daha, a bila sam veliki skeptik jer ja Anu Karenjinu ne volim. Dakle ako ste kao ja onda se oslobodite predrasuda i bacite se na čitanje ove knjige.


💕2. „Orkanski visovi“ Emili Bronte💕


Opet pisala sam o ovoj knjizi u nedelju, pa da se ne ponavljam. Mogu slobodno da kažem da je ovo jedina romansa za koju sam ja istinski bila vezana od početka do kraja. Valjda jer je strastvena, mračna kao i cela knjiga, divna.



💕1. „Veliki Getsbi“ F. Skot Ficdžerald💕


Već par godina Veliki Getsbi je ne samo moj omiljeni klasik već i moja omiljena knjiga svih vremena. Od stila do razrade lika, do same metafore koju roman predstavlja -sve je savršeno i sve što je Ficdžerald napisao je svedok jedne ere, jednog vremena  to je prava magija knjige.


To je sve za danas. Sutra recenzija filma koji me još drži pod utiskom. Kako vam se dopala moja top lista? Sve što vam je na umu pišite mi dole😉

Linkovi postova u kojima možete čitati moja mišljenja o knjigama o kojima sam pisala:

Hvala na čitanju,
With love, S.

9 коментара:

  1. "Majstor i Margarita" je i te kako klasik, nisi pogrešila.:) Na mojoj listi, ubedljivo prvi.
    Za početak, fina lista. Preovlađuju britanski i "ženski" romani, ali, polako, ima vremena, načitaćeš se još raznovrsnijih stvari.:)
    I, da, gospođa Dalovej se zove Klarisa, sa "l".:)
    Moja lista omiljenih klasika je teškom mukom svedena na deset, sa stalnom tendencijom ka proširivanju. :) Odgovor na pitanje broj 19 :)
    http://alittlerunaway.blogspot.rs/2016/07/subota-sa-knjigom-citalacki-upitnik.html
    Preferiram francuske, potom ruske, srpske/jugoslovenske, pa sve ostale.
    Sve ostalo na temu klasika pisala sam ovde:
    http://alittlerunaway.blogspot.rs/2016/11/subota-sa-knjigom-klasik-upitnik.html
    Odlična ideja za listu.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Negde sam čitala da "Majstor i Margarita" jesu klasik negde da nsiu, ali sma svakako išla na rizik dobro je da se nisam zenula. Znam da je tvoja omiljena knjiga ikada. Za sad je ovako ali ima vremena pročitaću još polako ovo sam do sada nabavila ima vremena nisam ni ja prezadovoljna izborom, ali činjenica da barem 10 mogu da sastavim je nekakav početak :)
      Sećam se tvoje liste mnogo sam stvari zapisala i planiram da čitam a sećam se i ovog teksta o kalaisicima čuvam ha u bookmark folderu kao smernicu :)
      Inačeto L pojedem uvek a zovem je Klarisa ali uvek progutam L kada kucam :)
      Hvala na čitanju i na komentaru :D

      Избриши
  2. Sjajan izbor, draga! Definitivno ću pročitati neku od navedenih, jer mi se baš dopadaju! :)♥
    Odličan post. :)

    http://lifella2.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Ne komentarišem ti filmske recenzije, jer sam bukvalno od oskarovskih gledala sam La La Land, užasna sam, totalno sam zapostavila filmove za Oskara ove godine, tako da se vraćam na njih kada bar nešto odgledam. :D
    Kada je reč o Gordost i predrasude, jako sam subjektivna, jer je to moja omiljena knjiga iz detinjstva i nebrojano sam je puta pročitala. :D
    Za Dzejn Ejr imam isto mišljenje.
    Nadam se da se ne ljutiš, ali nikako se ne mogu složiti sa tobom da je su oba romana za više romantične duše, jer mi onda deluje kao da ih svrstavaš u rang, na primer, Mir- Jam, koju ja volim, ali ove dve knjige suptilno nameću mnogo više tema od obične ljubavne romanse o kojoj će devojke maštati, samo ako se zagrebe površina.
    Kada je reć o Getsbiju, tu se potpuno slažem, mada mi američki pisci ne prijaju uvek, ovu knjigu obožavam, izuzetno delo.
    Deluje mi da preferiraš Engleske klasike, pa bih ti preporučila da pokušaš da Dikensom, najpre Dejvid Koperfild, mislim da bi ti se ta knjiga dopala. Ako kojim slučajem nisi, obavezno Stoker i Drakula, kao I Vajld Slika Dorijana Greja. A mislim i a bi ti H. Dž. Vels prijao- :*
    Odličan post.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Razumem tu u potounosti. Da budem relana od prethodne godine nemaš neki izbor, ja sam gledala pobednika za najbolji film (nisam ni slutila da je to ono što gledam) i razočarana sam :)
      A razumem i za knjige koje vežu za detinjstvo. Ja nikada nisam objektivna ka knjigama Sofi Kingsele jer sam ih kao dete obožavala: )
      Tek kada si mi ukazala na rečenicu koju sam napisala shvatila sam da je greška moja i da je trebalo da je definišem drugačije, moja greška neću je ponovoiti :)
      Ja slabo volim Amerčke autore, ali volim "izgubljenu generaciju" oni su nekako bili posebni :)
      Engleske sam do sada (slučajno) najviše čitala. Jao Dikensa sam zaboravila "Christmas Carol" obožavam :) Dejvida Koperfilda nisam čitala potražiću sada sam se malo okrenula fantaziji za promenu :)
      Drakulu sam krenula ali mi trneutno ne prija pa je ostavljam za neki drugi dan a "Sliku Dorijana Greja" obavezno čitam :)
      Hvala ti puno :)

      Избриши
  4. S obzirom da su na ovoj listi moje knjige no.1 ("Majstor i Margarita") i no.2 ("Orkanski visovi") ne mogu ništa drugo za njih reći no my cup of tea. :) "Džejn Ejr" nisam privela kraju, njena savršenost je upravo ono preko čega nisam mogla preći, svakako ću joj se kad tad vratiti. Ročester je i više nego dovoljan razlog.
    S Virdžinijom mi je falilo koncentracije, pa sam nakon desete strane predala bitku. Svakako je u planu, naročito me "Talasi" i "Sopstvena soba" interesuju.

    "Getsbi" je genijalan. Ni meni ne pašu uvek Ameri. Stajnbekov "O ljudima i miševima" je, primera radi, divan, potresan, ali nakon dužeg razmišljanja smanjila bih mu ocenu iz prostog razloga što mi deluje kao da je škrtario na emociji priče, ima nje (udari pošteno), ali to su momenti koje je nemoguće razvući na celinu.
    Prešla ja na nešto sasvim treće.. :D
    Hvala ti na tekstu, sve koje s liste nisam čitala će kad-tad doći na red.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. "O miševima i ljudima".. Blago meni kada jurim.. :D

      Избриши
    2. Ja sam imala poteškoća sa Džejn isto, posbno kada boravi kod Ridovih tu sam se debelo smorila :)
      Virdžnija traži veliki fokus na radnju, ima čudan stil pisanja nekako ne možeš daje čitaš osim ako nisi skoncentrisan :)
      Hvala tebi na divnom komentaru :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor