Search This Blog

"Jeretička kraljica Nefertari : Omiljena supruga Ramzesa II " Mišel Moran 👑📚



 “This is how memories are; what seems so clear and unforgettable at  one moment vanishes like steam the next.”

  ― Michelle Moran, The Heretic Queen

Nedelja je dan kada mi najlasbije radi mozak kada vikend  provedeš čitajući o stvarima koje te baš i ne interesuju (ali znaš da moraš da naučiš) onda ume da bude još teža, mada je trenutno subota i ja sam sebi već predvidela sledeći dan jer znam da me i sutra čeka isto. No dok imam vremena rešila sam da iskucam jedan ovakav post. Nedelja je dan za sve te teme kojima se inače ne bavim na blogu ali ih volim privatno između ostalog knjige. Pošto sam „slomila led“ sa Velikim Getsbijem rešila sam da barem pokušam da vam prenesem jednu knjigu koju ja apsolutno obožavam, i koja je barem meni bila jako zanimljiva za čitanje.



Jeretička kraljica Nefertari : Omiljena supruga Ramzesa II

Jeretička kraljica Nefertari je priča o omiljenoj supruzi Ramzesa II i njenom putu ka tome da od pripadnika jeretičke porodice postane jedna od njavoljenijih žena u Egiptu. Kroz dvanaest poglavlja pratimo Nefertarin memoar od ranog detinjstva do u tom momentu sadašnjeg trenutka ona nas vodi kroz svoju čudnu priču u kojoj je mnogo prošla da bi došla do mesta na kome je.

Fantastično je što na kraju knjige postoji rečnik kako bi se obajsnili pojmovi korišćeni u starom Egiptu, Istorijska beleška u kojoj autorka objašnjava još malo o istorijskim događajima i Kalendar kako bi znali od prilike koji se događaji kada dešavaju sa Egipatskim datumima.

Priča iza toga kako sam ja uopšte sitgla do ove knjige je zanimljiva. Kupila sam ovu knjigu još negde u srednjoj školi, sećam se da mi je dan ceo išao loše, i da sam bila jako neraspoložena, nisam posebno imala u planu da je kupim, niti sam uopšte pročitala nešto o njoj pre no što sam rešila da je kupim, prosto sam ušla u knjižaru, videla je i nešto mi je govorilo da treba da je imam, ta spontana odluka jedna je od najboljih koje sam donela u životu i ne kajem se uopšte. Često volim da kažem da me je ova knjiga pokrenula i popravila mi dan.  💝

Naslovnica na engleskom  💘

Sama knjiga počinje pre svega beleškom o autoru u kojoj se navodi deo istorijata Nefertarine porodice i kako i zašto su oni optuženi za jeretike, mada postoji još jedna knjiga (koju ja nisam pročitala)  „Nefertiti – kraljica Egipta, kći večnosti“ koji priča zapravo priču o prvobitnoj kraljici koja je optužena za to da je jeretik (Nefertarinoj tetki). U predgovoru Nefertari se kreće priču i priseća se najranijeg detinjstva koje se vezuje za tragičan događaj koji je obeležio Ramzesu život. Prva glava kreće sa njom kao devojčicom u školi. 

Knjiga je ispirčana iz prvog lica, dakle celu priču vodi upravo Nefertari  tako da dobijamo pogled na stvari upravo iz njenog ugla, što je prednost u mnogim delovima poput toga da znamo njeno viđenje politike, događaja koji se dešavaju ali nam ostavlja ne određeno šta se dešava kada ona nije tu.  Činjenica da Moran nama sve priča iz Nefertarinog prvog lica daje nam da vidimo upravo njen pogled na svet i osećanja koja ona ima, ona je centar cele priče sve što se okolo dešava dešava se blizu nje.  Iz Nefertarine tačke gledišta upoznajemo se sa njom, Ramzesom, njihovim drugom Ašom od detinjstva do odrastanja kada je ona već postala Ramzesova supruga. Prikazuje i njen pogled na Iset, prvu Ramzesovu suprugu kao i način na koji u svetu gde obe žele pažnju istog čoveka ona nju doživljava.

Priča je čitka, i pisana izuzetno savremenim jezikom koristeći izraze koji su nama danas poznati, pojmovi koji nisu nalaze se na kraju u rečniku. Nema mnogo teškog jezika. Rečenice su jasne i skoro svaka ima smisao, roman se suzdražava od toga da postane monoton i dosadan  tako da nema upadanja na ringišpil na kome se samo vrtiš i čekaš da se nešto veće dogodi. 

Ono što je jako dobro napisano u ovoj knjizi su opisi mesta, i ljudi tako da će slika koju budete imali biti prilično jasna, a opisi Egipta veoma relani. Tako je jedna od prvih rečenica u knjizi „Još uvek osećam miris kredovine i akacije koji se širio iz otvorenih ormana u kojima je dadilja čuvala moje omiljene igračke“  tako jednostavna a tako moćna rečenca, bukvalno možeš da vizualizuješ i osetiš svaku stvar, ja lično volim da vizualizujem stvari kako kada pišem tako i kada čitam, volim da osetim na svojoj koži vreme zato me ovakve stvari uvek oduševe. Takođe je sjajno što kroz način i delovanja koja Nefertari preduzima možemo sjajno da se upoznamo sa njenim karaterom, i skroz dobijamo uvid u njenu ličnost i njene strahove, kao i kako se ona nosi sa svim tim stvarima i kako uspeva da pred javnošću održi samopouzdanje, dobijamo pogled na jednu ženu koja ima veću edukaciju nego većina žena tog vremena i koja  mora da se suoči sa tim da i ako ima obrazovanje poput muškaraca ne može da radi isto što i oni.
Poleđina knjige, čisto da imate uvid o čemu je knjiga :)


Ono što mi se nije dopalo su opisi Nefertarinih noći sa Ramzesom, koji prevazilaze granicu realističnog opisa ovakvog tipa scena već pomalo zalaze i u prilično vulgarne opise koji u meni bude osećaj- „Ne nisam morala baš ovoliko da znam“.Nisam ja onaj zatucani tip ljudi, ne smeta mi kada se opisuju noći glavnih likova, ali ovo zaista prelazi granicu umetničke slobode i realizma. Međutim istina je da možda postoje dva-tri takva opisa tako da realno neće vam zagditi celu knjigu.

Posebno mi se dopada što je ovo tip romana gde gotovo možeš da se izmestiš i čuješ svaki zvuk, osetiš sve što ona oseća. Bukvalno te vodi na ulice drevnog Egipta. Ima malo ljubavne priče, ali ne uzima ni najmanje okvire ljubavnog romana već uspeva da na odlično prikaže politiku tog vremena, i način življenja.

Ono što treba napomenuti jer smatram da je mnogima bitno, je da ovo nije potpuno istorijski roman, već je većinom baziran na istoriji dok autorka sebi daje slobodu da sama izmisli ili promeni ime nekih likova (u Istorijskoj belešci na kraju imate sve detalje o tome šta je i zbog čega izmenila), što je meni uredu jer istoriju pravu možeš pročitati kad god.

Ovo je jedna od meni najdražih knjiga i imate apsolutnu preporuku da je pročitate. Daleko od toga da je na nivou kalsika književnosti (jer znamo šta su klasici), ali je jako dobra i ako želite nešto što je pametno, interesantno, priču u koju možete da se udubite  ali vas ne umori definitivno trebate da pogledate ovu. Čak i moj ujak je pročitao za manje od jednog dana. Ako nekog zanima može se kupiti na sajtu Delfi knjižara OVDE,  za nekih 500 dinara, šta su još čitatelja rekli o njoj više na Goodreads-u OVDE pa ko voli Egipat ili ga je prosto ova moja priča zainteresovala, neka pogleda pa neka mi javi ako pročita da li vam se dopala. Ja inače se nikada nisam interesovala za drevni Egipat pre ove knjige, tako da mi je na neki način otvorila i nove vidike po pitanju istorije. 💗


Kako vam se doapo ovaj post? Nisam najveštija u opisvanju knjiga ali sam dala sve od sebe  💖

Hvala na čitanju,
With love, S.

6 коментара:

  1. Veoma lep i informativan tekst.:) Detaljno i dobro upoznavanje sa knjigom.
    Sećam se da si mi pominjala ovaj roman i zabeležila sam preporuku.
    Iskreno, nije mi do sada bilo poznato ništa u vezi sa Nefertari, čak nisam ni znala da je u pitanju prava istorijska ličnost. Obično sam skeptična na prvu, pošto stvarno mnogo volim istorijsku fikciju (i ne smetaju mi izmene i odstupanja, ako je knjiga dobro napisana i uzbudljiva, jer je to na kraju krajeva literatura, a za istorijske činjenice imamo udžbenike, enciklopedije i stručna dela), ali u poslednje vreme je postalo popularno da se objavljuje svakakav "treš" sa istorijskom tematikom. Hvala ti zato što si mi razbila predrasude, ova knjiga baš deluje zanimljivo i vredno čitanja.:)
    Inače, mnogo volim stari Egipat i interesuju me mitologija, istorija, priče o faraonima....možda je to udeo i boginje Izide/Isis iz mog imena, ko zna :), uglavnom, još u školi sam mnogo čitala o Nefertiti (koja mi je među omiljenim kraljicama) i Ehnatonu, o kasnijim dinastijama ("uvezenim") i pogotovo Kleopatri.
    Mnogo su mi zanimljivi i potrudiću se da nađem ovaj roman.

    Hvala, super ti ide i sa ovakvim tekstovima!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Ni ja dok knjiga nije stigla do meni nisam imala pojma za nju niti bilo šta istorijsko vezano za nju tek nakon ove knjige videla sam da ima i jednu od najlepših piramita u Egiptu (koja je valjda i dan danas tu) :D
      Ja nikada nisam bila posebno vezana za tematike o starom Egiptu, uvek pre Grčka i Rim mada sam oduvek volela da čitam o Kleopatri (i njenom odnosu sa Cezarom ) 💞
      Nadam se da će ti se dopasti kada pročitaš jer je baš super knjiga :)
      Hvalla ti puno na divnom komentaru 💞

      Избриши
    2. Antiku u celini - Grčka, Rim, Egipat, Mesopotamija, sve to me zanima. Uopšte, vrlo mi je teško odlučiti se za samo jedan istorijski period i područje, nekako mi svaki ima određenu lepotu i različit značaj.:))) Definitivno bih upisala istoriju, da nisam izabrala književnost.

      I ja sam "team Cezar", Marko Antonije mi je uvek delovao kao slabić, dok su Cezar i Kleopatra baš bili slični, oboje fascinantne ličnosti.

      Još da dodam, mislim da najviše razloga za početne predrasude leži u koricama knjiga, koje su uglavnom haos-kičeraste, sa nekim izazovnim ženskim telima u haljinama kakve se sigurno nisu nosile u to vreme, pa i to zna da odbije ozbiljne čitaoce.

      Избриши
    3. Slažem se svaki period istorije ima svoje lepote i zanimljivosti, čak i ovo savremeno vreme npr. počatak 21. veka koji sam doživela mi je zanimljiv za izučavanje :)
      Uvek cezar pre nego Marko Antonije, Cazr je imao moć i bio je pravi vladar on je daleko više imao zajedničkih osobina sa kleopatrom (uvek volimda proitam o njihovom prvom susretu, fantastično)
      Slažem se za korice , sve je našminkano da više ne može, samo da bude što "lepše" da se proda :)

      Избриши
  2. U poslednje 4 godine bar jednom mesečno naletim na knjigu, kod uličnog prodavca je uvek možeš pronaći..
    Bila sam skeptik (korice su mi too much), sada verujem da ću joj pružiti šansu.

    Volim istoriju, a pročitati o moćnoj ženi vredi u svako doba, ako ništa drugo bar da se na kratko osvrnemo na sve poteškoće s kojim su se iste suočavale ne bi li dospele i ostale tu gde jesu, postale deo istorije.

    Da nije tvog teksta, bez razmišljanja bih ju zaobišla.
    Hvala. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E ako je nađeš i pročitaš javi obavezno ja je jako volim jer se baš bavi svim pitanjima iz tog vremena :)
      Baš je lepo sve prikazano, nadam se da će ti se dopasti <3

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor