Search This Blog

10 different autumn movies


Pozdrav dragi ljudi. What's up? Kad dođe nova sezona, nekako uvek se (u nedostatku bolje reči) nametnu teme poput "jesenje playliste" ili  "jesenjih filmovi.." međutim meni je dosadilo da pišem takve stvari, pa sam rešila da napišem nešto malo drugačije. Sastavila sam listu od 10 filmova koji nisu "tematski" jesenji ali mene podsećaju na jesen (dakle nema filmova poput "Kad je Hari sreo Sali" i slično), listu pretežno čine drame, međutim ima i ostalih žanrova. Nije top lista, i redosled je hronološki čisto da napomenem. Nadam se da će vam se dopasti.


Let's go

1.Casablanca (1942)

Vreme rata, Kazablanka i Decembar '41 godine. Cinični američki imigrant, Rik Blejn (Hamfri Bogart) sreće svoju staru ljubav Ilsu Lund (Ingrid Brgman).

Mislim da više volim Kazablanku sada nego kada sam je gledala prvi put pre par meseci. Sve češće nalazim sebe kako vraćam film i pamtim sve te divne detalje a ovaj film ih poseduje zaista mnogo. Radnja jeste u decembru ali mene atmosfera koja je kao jazz- mirna, tužna, lepa i mistična, asocira na jesen. Film za sva vremena.




2.One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

R.P Makmarfi (Džek Niklson) je kriminalac koji zarad oslobađanja od zatvorske kazne reši da se pravi da je lud, i završava u mentalnoj ustanovi u kojoj diže pobunu protiv okrutne medicinske sestre (Luiza Flečer).

Kad treba da preporučim ovaj film prilično sam obazriva jer je film koji će vam slomiti srce, barem je to moj slučaj. Gledala sam ga davno i još uvek ne mogu da se oporavim od finalnih scena filma. Međutim da je ovaj dobitnik Oskara remek-delo govori njegov kultni status i činjenice da je performans Džeka Niklsona i dan danas jedan od najboljih glumačkih performansa ikada. Vredan je gledanja, ali maramice spremajte pre nego što sednete. Težak je.




3.Girl, Interrupted (1999)

Priča se bazira na memoarima autorke  Suzane Kajsen (Vinona Rajder), o vremenu koje je nakon mature u srednjoj školi provela u mentalnoj ustanovi.

Neprilagođena je film koji je izuzetno sličan "Letu iznad kukavičjeg gnezda" međutim ovde su žene tema. Opet koliko su slični toliko su i različiti, jer se film fokusira na prikazivanje vremena  sa kraja '60ih, kao i tretman žena koje su tamo završile. Ja jako volim  filmove koji mi donose duh neke epohe, nekog vremena ja se i u knjigama i u filmovima vezujem za atmosferu (ako znate neke dobre koji prenose tako nešto pišite dole) verovatno je to razlog zašto obožavam ovaj film. Potresan je isto onoliko koliko je prelep. Anđelina Žoli koja je za ovaj film nagrađena Oskarom za najbolju sporednu glumicu, je razbila kako je odigrala.





4.Mystic River (2003)

Tri prijatelja iz Bostona zauvek vezana tragedijom koja im se desila u detinjstvu kao odrasli odlaze svako svojim putem. Međutim jedne večeri kćerka jednog od njih (Šon Pen) je ubijena a glavni osumnjičeni je njihov zlostavljani i otuđeni prijatelj Dejv (Tim Robins).

Za mene Mistična Reka je najbolje ostvarenje Klinta Istvuda, njegova karakteristična i prepoznatljiva mirna režija sa jakom emocijom je prisutna i ovde. Sa Lehanom sam se srela, no kasnije o tome i on je neverovatan pisac pa nije ni čudo što je priča tako kreativna i dobro osmišljena. Prava drama u svakom smislu te reči i ako tražite nešto sa elementima misterije ovo je pravi film za vas. Tim Robins je odigrao perfomans svog života, šta je on uradio sa likom Dejva je prava dobra gluma. Po pitanju Pena sam "sentimentalna" ja njega jako volim i meni je on  manje-više uvek sjajan.
Za one koji žele Istvudovu dramu sa drugačijom tematikom sportska drama "Devojka od milion dolara" je dobar za vas. Upozoravam vas spremite maramice, ona je baš tužna.






5.Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Film priča priču barberina viktorijanske Engleske, Bendžamina Bejkera/Svinija Toda. Davno, davno Bendžamin (Džoni Dep) je bio cenjen u svom zanatu - jedan od najboljih. Imao je prelepu ženu Lusi i novorođenu kćerku Džoanu. Međutim sudija Turpin (Alan Rikman) ljubomoran na njega zbog njegove prelepe žene, lažno optužuje Bendžamina i proteruje ga. Prolaze godine a petanest godina kasnije vraća se u Englesku željan osvete, kada uđe u  radnju gospođe Lavet (Helena Bonam Karter) ona ga prepoznaje i otkriva mu da je njegova žena silovana i ponižena te da se potom ubila, dok je njegova kćerka Lusi postala sudijina štićenica, gospođa Lavet uskoro postaje glavni Bejkerov saveznik i pomaže mu u osveti.

Viktorijansko vreme. London. I muzika koja očarava. Moje omiljeno Bertonovo delo, film u kome je teško ne gledati magičnu Helenu Bonam Karter. Umetnost. Gledajte i zahvalite mi kasnije.




6.Shutter Island (2010)

Godina je 1954. američki maršal (Leonardo Dikaprio) dolazi na ostrvo kao bi istražio gde je nestao ozloglašeni ubica koji je pobegao iz mentalne bolnice, u tome mu pomaže pratner (Mark Rafalo).

Još jedan film zasnovan na knjizi Denisa Lehana, ovaj put u Skorsezijevoj režiji. Dobra krimi drama koja se igra sa umom (pomalo kao Inception) kako nas gledoca tako i samih likova a misterija ostaje prisutna i nakon završetka filma. Imate moje preporuke. Alternativa je "Gone Baby Gone" ja sam čitala ovu Lehanovu knjigu -odlična je a gledala sam i film i on je sjajan. 





7.Never Let Me Go (2010)

Never let me go je film o deci koja žive i uče školu u elitnom internatu gde je čini se sve savršeno, ono što oni ubrzo saznaju da su oni zapravo rođeni za donaciju organa. Keti (Keri Muligan) priča priču o njoj Tomiju (Endru Garfild), dečaku u koga je oduvek bila zaljubljena i Rut (Kira Najtli) njenoj najboljoj drugarici. 

Kazuo Išiguro, "novopečeni" dobitnik Nobelove nagrade autor je romana po kome je zasnovan ovaj film. Izbegavam roman više od godinu dana samo zato što me je film ne slomio nego sastavio sa zemljom. Ja koja nikada ne plačem plakala sam  više od pola filma a scene su mi i ako je prošlo više od godinu dana i dan danas urezane kao da sam ih juče gledala. Neverovatan film ali emotivan i težak.




8.Biutiful (2010)

Život je sinonim za prolaznost, kao vatra- na kraju se ugasi ali ako si živeo iole dobar život, ako je bio pun smeha i radosti gašenje te vatre i ako je bolno nije strašno toliko, priča koju kroz ovaj film Alehandro priča se oslanja na suprotnu verziju od ove koju sam napomenula, priča o nesreći jednog čoveka koji Barselonu obojenu u šarenim bojama Gaudijevih građevina vidi kao sivilo. Priča prati Uskbala (Havijer Bardem) samohranog oca koji saznaje da ima tumor i da mu nije ostalo još dugo i njegovu borbu da nađe staraoca za svoju decu.

Ovaj film je jednom rečju pokretna depresija, ali baš zato je prava umetnost. Traži od vas psihičku pripremu jer naredna 3 dana osećate se da je vaš svet siv. Udara u onu najsuroviju ralnost života. Nije me rasplakao ali naježio i dotakao jeste. Iz ove perspektive gde sam malčice otvorenija prema svojim emocijama tj dovela sam ih na malčice viši nivo (realno nisam ja neka kukavica niti emotivac) možda bi mi sada i izvukao suze. Havijer Bardem nije glumio već dao lekciju iz glume koliko je dobar ovde. Birajte vreme kada ga gledate, i probajte da ga gledate smireno. Injaritu je moj omiljeni reditelj i samo on je mogao da smisli nešto ovako brutalno. Ukoliko želite priču koja nije toliko deprsivna, prepruke imate za Babel koji i ako jeste drama nije ovoliko teška.





9.Les Misérables (2012)

Francuska, 19. vek Žan Velžan (Hju Džejkmen) pušten je na slobodu nakon što je odslužio svoju kaznu ali to ga ne spašava od okrutnog Žaverta (Razel Krou) čoveka koji sve radi u ime pravde, spletom događaja Velžan će okrenuti svoj život i pod novim identitetom postati moćniji čovek. Ali slučajno čini nepravdu prema radnici u fabrici, Fantin (En Hatavej) te kako bi se iskupio uzima njenu kćerku Kozet (Amanda Sajfred) i odgaja je kao svoju.

Još jedan mjuzikl, ovog puta daleko tragičniji i mračniji nego Svini Tod, bazira se na čuvenom delu Viktora Iga. Pun emocija, i moćne produkcije ovo ostvarenje Toma Hupera će očarati prave dobre ljubitelje mjuzikla. Ko ne voli mjuzikle postoji verzija iz '95 ja mislim sa Lijamom Nisonom, ali nisam sigurna kakva je ona.




10.Inside Llewyn Davis (2013)

Inspirisani biografijom Dejva Van Ronka, Itan i Džoel Koen stvorili su lik Luina Dejvisa. Luin Dejvis (Oskar Ajzak) je muzičar. Ne kao popularan muzičar on je onaj tip muzičara koji se od večeri do večeri vuče po barovima svirajući folk pesme kako on sam kaže „ako nije nova a nikada ne stari onda je to folk pesma“ (da se razumemo ne misli se ovde na „folk“ koji je kod nas već na kvalitetnu muziku koja je praktično otpevana samo na akustičnoj gitari). Luin Dejvis je samo običan čovek.  Jedan od onih koje su se tih ’60-ih toliko puta mogli čuti u lokalnim kafeima. Čovek koji živi od danas do sutra. Ali Luin Dejvis je i čovek koji je živeo u laži. Čovek koji preživljava. Čovek koji je izgubio najboljeg prijatelja. I ovaj film prati par nedelja njegovog života.

Pisala sam jednom o ovom filmu, rekla sam koliko mi se dopao. Kao neko ko voli ceo taj period '60ih (jedan od omiljenih perioda) jako sam uživala u ovom filmu. Taj Bob Dilan, američki folk je nešto što meni jako  prija. Za razliku od ostalih filmova sa ove liste ovaj film ima jesenju atmosferu, u pogledu kostima, scenografije...Film  "U glavi Luina Dejvisa" će vam doneti dobru muziku, miran film koji je istovremeno sjajna drama. 




Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):



To je to za ovaj post. kako vam se dopao? Da li ste gledali neki od ovih filmova? Sve što vam je na pameti pišite mi dole.

Hvala na čitanju,

With love, S.

4 коментара:

  1. Fina lista, mada imam utisak da se ponavlja ili se varam, tj. da si o većini ovih filmova više puta pisala, ali svejedno, za dobru preporuku nikad nije previše.:) Nisam gledala mnoge, barem ne u skorije vreme, svakako uzimam u obzir. I zaista lepo sročeno.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala punpo :)
      Trudiću se da se ne p0onavljam šta da radim nekad prosto nenamerno ponovim to je česta pojava kod ovih lista plus ja sam ih napisala toliko da više ni ne pamtim šta sam sve spominjala a šta ne :)

      Избриши
  2. Uvek mi daš ideju za gledanje filmova i to obožavam u vezi ovog bloga :) Drugarica, koja obožava filmove i serije, baš voli da vidi preporuke ovde, tako da nas je dve koje se radujemo novitetima :D

    Girly world | Instagram

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno za ovaj divan komentar :) Nadam se da će te naći nešto interesantno sa ove liste :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor