Search This Blog

Autumn Playlist 🍃



Pozdrav dragi ljudi. What's up? Kad god treba da napišem nešto o jeseni uvek ostanem u nekom čudu kao da ne mogu da nađem prave reči što je za mene poznatu pričalicu...pa hajde da kažemo neobično. Od malena nisam volela jesen, možda zato što sam pravo prolećno dete rođeno na početku aprila kada sve živi (ima nečeg u tome moja srednja sestra dete kasnog oktobra obožava kiše i magle i nevreme), možda jer nisam bila jedan od onih đaka koji jedva čekaju da se vrate u školske klupe (mrzela sam jutro  a još više maglovito jutro,  koliko prespavanih prvih časova sam samo provela u školi) pa me je jesen uvek asocirala na povratak u školu,  tmurno vreme koje sam posmatrala kroz ogromne staklene prozore u osnovnoj a kasnije kroz ne tako velike u srednjoj. Jesen uvek donese dozu depresije, pa sve i da mi ide kao da sam dobila na lutriji  uvek donese neku tugu i setu sa sobom i ne volim je zbog toga ali ove godine nakon nikada lošijeg i težeg leta nisam mogla da je dočekam.





Priznajem da me  tmurno vreme idalje  pomalo "ubija u pojam" te zbog istog želim samo da spavam (ali to sebi ne dozvoljavam jer prespavan dan je za mene bačen dan), mnogo sam srećnija jer ako ništa drugo život je bolji sada nego što je bio ovog leta. Biram da uživam u dobrim stvarima - u šolji mog omiljenog toplog napitka -tople čokolade, u starom dobrom filmu "Kad je Hari sreo Sali" neizostavnom na mom jesenjem repertoaru (i ako se sa krajem i "poentom" filma ne slažem) već godinama,  u novoj sezoni "This is Us" koja u vreme kada vi čitate ovaj post je već krenula (pišem post u utorak). Ove nedelje uživanja su "uskraćena" zbog  ispitnog roka koji je u subotu (nema brige post će ići ili u subotu ili u nedelju nisam sigurna kad ali ono što je sigurno -biće napisan), ali to je sastavni deo života još 4 ispita i da završavam prvi nivo na fakultetu  pre nego što pređem na masters (koji planiram da upišem gotovo iste sekunde po uzimanju diplome u ruke). Ono što je uvek dobrodošlo, nije bitno koje godišnje doba je stiglo je svakako muzika, dugo sam sastavljala ovu listu i želela sam da odaberem teme koje mene na bilo koji način podsećaju na jesen, uz to sam htela da budu što raznovrsnije baš kao i boje ovog godišnjeg doba. Neke govore o jeseni, dok kod drugih muzika ili atmosfera asociraju na jesen ali  ono što je bitno je da možete da nađete nešto novo, podsetite se nečeg starog ili uživate u nečemu što znate a naravno vaše omiljene pesme  ili pesme koje vas asociraju na jesen slobodno podelite  u komentarima tako da i ja imam nešto novo da slušam. Da više ne smaram, 

Let's go 😉





10.Green Day -Boulevard Of Broken Dreams

Kada samu svom notesu prvi put sastavila playlist-u, "Wake Me Up When September Ends" je bila na mestu ove pesme a onda sam shvatila da ja nju retko kad slušam dok je ovaj (čuveniji) hit Blija Džoa Amstonga ipak moja "depresivna pesma". Naime kad god bi me uhvatila jesenja depresija, šetala bih ulicama grada i sve mi je delovalo mračnije nego što inače jeste, onda bih pustila ovu pesmu i ispraznila negativnu energiju. Same reči pesme aludiraju na to, dakle ako imate "depresivne" jesenje dane ovo je idealna pesma uz koju možete da ih prebrodite budimo realni niko kada je tužan ili depresivan ne sluša "Walking on Sunshine " za takve trenutke postoji ovakva muzika.





9.Sam Smith - Too Good At Goodbyes

Posle duže pauze, Sem Smit se vratio na velika vrata sa onim što mu najbolje leži -pravom dobrom baladom. Lagani klavir i njegov moćan glas su sve što vam treba u  kišnim danima. Pesma "Too Good At Goodbyes" je jedna od najlepših koje sam čula ove godine, njegov glas koji se odlično uklapa uz ovu pop baladu, ritam koji se odlično uklapa uz ovo vreme i  sve što treba je da stavite slušalice, pustite ovu pesmu i zatvorite oči, verujte mi uživanje je zagarantovano.





8.Once - Falling Slowly  /

Pocahontas -Colors of the Wind 

Lagna gitara Glena Hansarda i dva glasa u ovom duetu = savršenstvo. Ceo film Once je  takav da asocira na ovo godišnje doba, doba promena a ova pesma se odlično uklapa u ceo ambijent kada šetate pokislim ulicama grada u omiljenom kaputu (ili kožnom matilu poput mene) sa slušailcama u ušima i slušate ovu melodiju i shvatite da je život zaista lep.




Što se druge pesme tiče, da li uopšte treba objašnjavati zašto nešto što nosi naziv "Boje vetra" asocira na jesen, cela ta scena iz filma prikazuje sve njene lepote, tu promenu prirode. Moja omiljena Dizni pesma ikada, i jedna od najlepših pesama ikada napravljenih.




7.BTS - I NEED U

Verovatno se pitate šta je ovo? Imam mnogo toga što bih mogla da vam napišem o BTS-u i njihovoj muzici no sačuvaću to za post koji ide za par nedelja. Ukratko, ovaj bend je otkriće godine za mene i radi se o bendu iz Južne Koreje sastoji se od 7 članova -3 repera i 4 vokala i momci kombinuju svoj jezik sa engleskim, međuitm muzika je u potpunosti u zapadnjačkom stilu što im je i donelo planetarnu popularnost a ove godine (pesma o kojoj pričam danas je iz 2015. čisto da ne bude zabune) i mesto na Bilbordovoj listi top 200.  Ova  pesma je balada koja  kombinuje hip- hop i pop. Pesma počinje ozbiljnim rep donicama od strane Šuge i Džej Houpa na početku deluje kao pesma koju bi snimio Kanje Vest ili Eminem međutim onog momenta kada  dođe refren i tu se uključe vokali Džimina i Jungkook-a (njamlađeg člana i ubedljivo najboljeg vokala u bendu, samo potražite njegove covere  stranih izvođača dugo nisam čula tako čist glas) i  razbiju te  rep deonice pesma postaje kompletan hit svetskih razmera. Spot je mračan, smatra se jednim od najboljih ikada napravljenih i mada "Save me" čiji je spot i rađen u pravom jesenjem ambijentu možda više aludira na ovo godišnje doba ova pesma je pre moj izbor. Dakle  ne samo da treba da je poslušate već svakako treba i da pogledate spot, oslobodite se predrasuda i bacite pogled, sve pesme su titlovane za delove koje ne razumete i  sve što treba da uradite je da uključite titl  na YouTube-u, i imate i reči a  veliki plus je  što nije onaj automatski engleski već je zaista prevedena pesma kako treba. O BTS-u više za par nedelja za sada slušajte ovu melodiju, zahvalite mi kasnije.





6. Lera Lynn - Ring Of Fire

Retko kad se meni dopadne neki cover Džonija Keša. Prosto Keš je jedan od meni najdražih umetnika svih vremena i što se tiče njegovih pesama (osim ako ih ne peva Finiks u filmu "Walk The Line") retko kad mi se dopadne drugo izvođenje znate kada obožavate nekog umetnika? Tako ja volim  Keša. Međutim ova obrada ide u top 10 najboljih cover-a koje sam ikada čula, senzualna je, strastvena  i savršeno se uklapa uz tu mističnu jesenju stranu. Ono što mi se takođe dopada je što je ovo (ja mislim možda grešim) metal obrada Keša a to je veliki plus.





5.Les Miserables-On My Own 

Mjuzikl "Jadnici" je prvobitno odrađen kao Bordvejska predstava a danas važi za  jednu od najčuvenijih. Adaptacija čuvenog Igovog dela kroz muziku, podigla je ljude na noge i očarala kreativnošću. Godine 2012. Tom Huper doveo ga je na filmsko platno i kritičari su ga oduševljeno dočekali, En Hatavej je dobila Oskara za ulogu Fantine, proglašen je najboljim mjuziklom 21. veka a puno pesama se izdvojilo iz ovog filma, među njima i ova koju peva Eponin. U sceni Eponin luta ulicama Pariza, polako se suočavajući sa realnošću da momak kojeg voli čitavog života voli drugu, muziku prati kiša ( pevanje u ovom filmu je  snimano uživo nije rađeno prvo studijski) tako da imate odličan osećaj jesenje depresivnosti uz prelepu melodiju i magičan glas Samante Barks koji prati celu pesmu.





4.Ed Sheeran - Dive /

Adele - Skyfall

Mislim  da do sada nisam napravila playlist-u a da nisam spomenula neku pesmu Eda Širana jer čovek je ubedljivo moj njaomiljeniji savremeni umetnik. Obožavam ga. Dive je od skoro  i moja najomiljenija pesma sa njegovog novog albuma (a verujte mi na reč poslušala sam ceo album 10-ak puta), senzualna,a opet lagana, moćna i njegova gitara i glas koji očaravaju. Savršena je za bilo koje doba godine a posebno za jesen.




Što se Adel i čuvene Bond teme tiče, nekako sama reč "Skyfall" aludira na  nevreme, a takva je i muzika. O Adelinom vokalu ne želim ni da govorim ta žena ima aždaju ne glas.




3.Disturbed - The Sound Of Silence 

Pisala sam vam par puta o ovoj pesmi, prvi put sam je čula u takmičenju "Dancing With The Stars" i do dana današnjeg kad god je čujem čudne emocije i jezu budi u meni. Obrada čuvenog hita samo u hard rock stilu, ta magla koja  je okrućuje taj osećaj ...vredna je slušanja definitivno. 





2.Nat King Cole - Autumn Leaves

Ovu pesmu Neta Kinga Kola čula sam u seriji "Feud". Svirala je u nekoj od scena i od tog momenta ja više nisam pratila radnju. Ne, slušala sam ovu magičnu melodiju osećajući se kao da sam u nekom drugom svetu. Ne pamtim kada sam imala tako jasne slike u glavi kao tog dana i odjednom svet se vrteo oko te pesme. Taj glas, ta muzika (ništa ne govori jesen kao dobar stari jazz), te reči... Pesma trenutka, magična u svakom pogledu.




1.Guns N' Roses - November Rain

Kao velikom fanu Guns-a prosto mi je nedopustivo da bilo kojoj drugoj pesmi dam ovo mesto. I ako je "Don't Cry" oduvek moja omiljena GNR pesma, November Rain je uvek imala posebno mesto i definitivno je ne samo moj omiljeni spot ovog benda već i jedan od mojih najomiljenijih spotova svih vremena. Prava umetnost u 9 minuta (u Slešovoj biogafiji stoji da je originalna  pesma trajala gotovo 20 minuta i da ju je Eksel jedva skratio).




To je to za ovu listu. Kako vam se dopala? Sve što vam je na pameti pišite mi dole.😉



Hvala na čitanju,

With love, S.

4 коментара:

  1. Joj ja moram da prokomentarišem, meni zaista nije jasno zašto devojke toliko lude za korejskim popom. :D
    Bukvalno, imam neke devojke na instagramu, koje su opsednute, samo o tome pišu, razmišljaju i slušaju, da ih ne prepoznaš. :D
    Pokušala sam da slušam neke pesme baš te grupe i meni je to sve već viđeno, nemam pojma, ja sam kao klinka slušala Savage Garden, Backstreet Boys, N sync, pa se čak ni mi nismo toliko opterećivali. :D
    Tako da jedva čekam taj tekst, stvarno me zanima u čemu je čar. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma i ja prva nikada nisam slušala K-pop to mi nije bilo ni na kraju pameti, čula sam neke pesme (uglavnom ženske) i bile su interesantne tipa pola sata posle smor a njih viđala sam na instagramu, dodela nagrada ... devojke kako ih objavljuju non-stop posebno često sam viđala kod bookstagramerke i bookutberke Emilije (znaš sigurno na koga mislim) i kao "daj da vidim u čemu je fora" pustila sam jednu pesmu i kao nije loše međutim sledeću koju sam pustila ("blood Sweat & Tears" ) poludlea sam koliko je bilo moćno. Sad da ludim i da ih pratim konstantno to je too much (mada devojke starije od mene to rade) kao i da ne slušam ništa drugo -naravno da slušam ali da s su fantastični -fantastični su (pre svega ne zvuče kao tipičan k-pop zbog velikog uticaja zapada, njihov frontmen Rap Monster je sarađivao sa stranim izvođačima piše na oba jezika) odličan sklop a prijatni su za oko pisaću već o tome :)
      Hvala na komenaru i na čitanju :)

      Избриши
  2. Volim muzičke liste, pošto i ja uvek muziku kategorizujem i povezujem sa određenim stvarima ili fazama u svom životu, tako da me uvek zanima kako drugi doživljavaju neko godišnje doba i koje pesme tada slušaju.:)
    Ja sam zaljubljena u prelaz proleća u leto (što svakako ima veze sa datumom rođenja), ali u svakom godišnjem dobu nalazim lepotu, volim celu godinu, jesen npr. zbog te nostalgije, melanholije, sete koju donosi - popričino mazohistički s moje strane, no dobro :), a najviše volim kolorit i jedva čekam da lišće promeni boje, šteta samo što a paleta narandžaste i žute brzo nestane. Plus, od malena sam volela da gazim po gustom "tepihu" od opalog lišća.:)
    Meni je ova jesen u najavi posebna, radujem se što ću je napokon opet provesti u prelepom Beogradu i eto, nekako mi je vedra, a da znaš, po tvom primeru sam već prekucala i pripremila tekstove za blog za ceo oktobar, jer ću biti bez ličnog kompjutera sigurno mesec dana, eto, da znaš zašto kasnim s komentarima, pisaću sa posla koliko stignem.:)
    Držim palčeve za faks i ispite! Da uzmeš diplomu :*, a ja inače pamtim septembar po školi koju sam uvek volela, tj. taj početak obaveza, pa me uhvati seta.

    "Boulevard" je moja omiljena od Green day-a, zapravo jedina njihova koju stvarno volim.
    Čitav crtani "Pokahontas" je nekako jesenji, zar ne?:)
    Moram priznati da nikad nisam čula za "BTS" i pojma nisam imala da je korejski pop tako popularan. U suštini, moja prva asocijacija na Korejance je Lejn iz "Gilmorovih", ali ona strastveno voli rokenrol.:) Hvala na ovom otkriću, slušam ih kasnije, zvuči zanimljivo.
    I za ovu devojku L.L. prvi put čujem, hvala.:)
    Joooj, IgOove, udvajaš "o" (ne stižem sad da šaljem privatnu poruku, izvini), jer je Igo+ove.
    Isto tako mora "iako", ali "i dalje". Ne obrnuto.:)
    Meni je original "Sound of silence" neprevaziđen. Čula sam (baš od tebe) obradu i nije loša, ali Sajmon i Garfankl joj ipak daju dušu.
    Odlična lista. Ja sam svoju objavila prošle godine:

    http://alittlerunaway.blogspot.rs/2016/11/jesenje-melodije.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Isidora ova prva rečenica je prosto savršena kako si lepo sročila :)
      Ma ne sikiraj se ti za komenare neka je tebi srećno preseljenje :)
      Hvala samo da prođe dobro :)
      Pokahontas jeste cela jesen sve je bukvalno u tom tonu :)
      Ja sam za njihove bendove čula više puta ali nikada nsiam mogla da se naviknem, ovi momci su drugačiji, osvajali su razne nagrade po inostranstvu i sada su na bilbordovoj listi top 200 sa novim albumom baš su jedinstveni javi kako ti se dopada :)
      LL će ti se sigurno dopasti baš je moćna :)
      Ma ne smeta ne opterećuj se :)
      Podrazumeva se da je original pre svega ali ova obrada nije loša :)
      Sežam se tvoje tu sam prvi put čula onu pesmu YU grupe koju do tada nisam znala:)
      Hvala na čitanju i na komentaru :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor