Search This Blog

🎬“Lion” movie review🎬


Ako ste izgubljeni, ako smatrate da život sam po sebi nije fascinantan i ako  je trenutno vera ono što vam nedostaje, možda želite da pogledate ovaj film. Pisanje ovog posta se čini tako lakim a opet tako teškim u isto vreme. Ako ne prenesem ovaj film vama, žaliću ceo život, a opet ne želim da ga oštetim na bilo koji način, jer priča kao što je ova zalsužuje samo poštovanje i ništa manje od toga. Daću najbolje od sebe, da uspem da vam prenesem zašto treba da pogledate ovaj film, a ako ste ga gledali recite mi u komentarima kako ste ga vi doživeli. Hajde da krenem ovako - ovo je najneverovatnija priča koju sam ikada pogledala. Ovo je „Lion“.💛





Rotten tomatoes: 86% (7,3/10)

IMDb: 8,1 /10

Uloge:  Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara

Režija: Garth Davis

Sinopsis: Saru je petogodišnji dečak koji raste sa starijim bratom, majkom i sestrom u Indiji. Jednog dana reši da krene sa bratom, sa kojim je nerazdvojan na posao ali kako je mnogo umoran brat ga ostavlja na voznoj stanici da odspava, i Saru zaspi, a kada se probudi brata nema, ulazi u jedan od vozova kako bi pokuašo da ga nađe, međutim voz odlazi i vozi ga nekoliko dana do Kalkute gde izgubljeni Saru ne razume lokalni jezik. Nakon dugog lutanja, mladić koji govori hindi ga pronalazi i odvodi u policiju kako bi pokušali da nađu njegovu majku, međutim, ime sela koje Saru govori je nepoznato ljudima te ga ostavljaju u sirotištu.  Kada nakon nekoliko meseci oni shvate da ne mogu da mu nađu majku, objašnjavaju mu da ga je jedna porodica iz Australije usvojila, isprva Saru nije srećan što odlazi daleko, i što se ne vraća svojima ali kada upozna Su (Nikol Kidman) i Džona Brejlija shvata da je dobio roditelje. Prolazi 25 godina, Saru sada odrastao momak (Dev Patel) odlazi na studije u Melburn, gde upoznaje američku studentkinju Lusi (Runi Mara) i zaljubljuje  se u nju. Jedne večeri obajšnjava kolegama sa klase kako je zapravo usvojen i oni mu posavetuju da pogleda Google Earth, tada Saru kreće potragu za svojim roditeljima. Film je zapravo adaptacija biografije Sarua Brejlija koja se zove „A Long Way Home“ , te su svi likovi u filmu stvarni. Film je bio nominovan za 6 Oskara između ostalog za  najbolji film, najbolji sporedni glumac  (Patel), najbolja sporedna glumica (Kidman), najbolji adaptovani scenario.

Od kada sam čula za film Lion, i videla poster sa Devom Patelom (i njegovim divnim loknicama😍) znala sam da ću ga pogledati.  Međutim Indija me ne privlači pa je uvek ostalvjan za sutra, za neki drugi dan...kada je konačno došlo vreme za njega oduševljenje istim je bila mala reč. Ne oduševljenje kao Svini Todom, ili nekim drugim filmom već oduševljenje životom ako to ima smisla. Toliko je realan i magičan u isto vreme da svaki put kada pomislim na njega, čak i sada dok kucam ovo koža mi se naježi koliko je divan.  Film govori o onoj praznini koju svi osećamo u srcu dokle god nismo kući, onoj praznini koju čak i milion dragulja ne mogu da ispune ukoliko ne nađemo ono za čim tragamo čitavog života, a još lepše od svega je što se zaista dogodilo.



Ovaj film je rediteljski debi Gareta Dejvisa, iskeno mu želim da mu cela karijera bude kao ovaj film. Dejvis je postavo film tako da svi možemo da se uverimo da se sve stvarno dešava ali da je ovo život a život je neverovatan. Kroz puteve rodne Australije i Indije vodio nas je tako da su i sporedni likovi, ljudi na ulicama (inače u Indiji nisu korišćeni statisti već pravo lokalno stanovništvo), studenti koji studiraju sa Saruom važni kao pretstavnici dva vremena (film kreće ’86) i dve kulture. Pokazao jasne razlike između siromašne, obarazovane i neobrazovane Indije. Mučne letnje dane na ulicama Kalkute, radničke klase i načina na koji pojedini dolaze do novca, posebno potresno je kako tretiraju decu u sirotištu u Kalkuti. A onda sa druge strane je mirna i civilizovana Australija. Dejvis je uhvatio dečakov strah i zbunjenost usled odvajanja od svog brata, a onda odlazak u nepoznatu zemlju u kojoj ne razume ništa, niti jezik niit njihovu kulturu. Sve ove sitnice deo su režije Dejvisa koji se svojski potrudio da svaki bitan deo odradi maestralno, na kraju i to je činjenica, najveći teret pada upravo na režisera a teret prenošenja života jednog čoveka, koji će taj isti film pogedati je veliki, Dejvis treba da bude ponosan –uspeo je.


Runi Mara, Dev Patel, Nikol Kidman i reditelj Garet Dejvis


Saru je dečak sa neveorvatnom sudbinom. Znate kad neko se rodi pod „srećnom zvezdom“. Saru se definitivno rodio pod jednom takvom jer njegova priča i to kako se izvukao iz najgorih životnih situacija, kako je postao obrazovan mladić umesto da kao njegov brat fizikališe i radi neki prost posao (nije da je to loše da se razumemo), dospeo do jednog lepog života. Kako je lutao ulicama, i preživeo je istinski fascinantno. Malog Sarua (celu prvu polovinu filma) igra Sani Pavar, i on je zaista preneo dete koje se našlo u nepoznatoj situaciji bez zaštite u tom velikom belom svetu za koji nikada nije znao da postoji. Dečak (koji niti ide u glumačku školu, niti govori engleski), je odradio sjajan posao a verjute mi na reč, on nosi  54 minuta filma (film traje 1:58) i u tim minutima on je gotovo u svakoj sceni, odradio je divan posao. 



Drugi deo pripada Devu Patelu (što je razlog zašto je na dodelama nagrada bio tretiran kao sporedni a ne glavni glumac), čiji je Saru sada već odrastao čovek, polazi na studije. Na Patelu je bilo da pokaže tu nit nade koja idalje živi u njemu a koja korak po korak umire i ako se drži za poslednju slamku ne želevši da se pusti. Njegov Saru ima sve a opet on traga za svojom porodicom. Tu je i broba sa samim sobom koju je Patel odlično preneo –borba sa željom da pronađe svoju krv, i sa tim da on svoje roditelje (usvojitelje) voli najviše na svetu (posebno majku) i ne želi da im slomi srca. Patel je jako prijatan za gledanje, jako dobro prenosi emociju i nema diskusije da će te uživati gledajući ga u ovom filmu.


Nikol Kidman je najveće iznenađenje filma, to slobodno mogu da kažem. Od Nikol smo navikli „velike“ uloge i „velike“ ljude, to je njen stil i ono što nju kao glumicu obeležava. Ovde njen deo je skroz suprotno, njen deo je mali, ali se vidi da je ona istinski želela da odigra Su, bukvlano (kada proguglate slike) je bila njen filmski duplikat. Prenela je ženu kojoj je jedan tamnoputi dečačić ulepšao život i sva njena osećanja. Kidman je upoznala Su i imala intiman razgovor sa njom što je verovatno doprinelo njenom delu u ovom filmu. Jasno će vam biti iz gifa koji se nalazi u postu da je Kiman neprepoznatljiva.



Kada kažem kinematografija ne mislim samo na „lepe snimke“. Za mene kinematografija je ceo doživljaj, i jako bitan deo filma. Ovde je kinematografija savršena. Kinmatografija koju je radio Greig Fraser je tako stvarna i tako nestvarna u isto vreme. Osećaj Indije je toliko jak, da sam gledajući na svom lap topu mogla da osetim vrućinu, i otežana disanja radničke indjske klase na svojim rukama, mirise koji dopiru iz restorana...sve. Australija je već malo klasičnija i deluje kao moderan film ali je odlična kao razlika u odnosu na Indiju, daleko svetlija, daleko mirnija. Fraser je bio nomonovan za Oskara za rad na ovom filmu.  Muzika  koja prati film je takođe divna, poštuje svaku kutluru te su prvo tonovi Indije dok se nakon toga premešta u Australiju.


Ono što mogu da navedem kao manu filma je nepovezanost između dva glavna glumca. Sani Pavar i Dev Patel imaju skroz drugačiju energiju. Dok je Pavarova vrcava, hiperaktivna (u nedostatku boljeg izraza), živa...Patelova je mirna, staložena, stidiljva, povučena. Takođe zamerka ide na Patelov akcenat. Patel koji je rođen i odrastao u Londonu zadržava svoj britanski akenat te se drastično razlikuje od svog filmskog  usvojenog brata koji ima daleko snažniji akcenat. Razlikuje se i u odnosu na australijance ali onaj ko ne sluša pažljivo to neće ni primetiti. Ostalo je nedorečeno kakve probleme iz detinjstva vuče njegov usvojeni brat kao i to kako Saru više ne zna niti razume bilo koju reč na hindi jeziku već komunicira preko prevodioca (ovo je možda jer Patel ne govori hindi, a možda i jer je pravi Saru zaista zaboravio za to bih morala da pročitam knjigu), ali osim toga sve drugo je savršeno.



Na kraju filma imate prilike da upoznate pravog Sarua i njegovu porodicu. Ja vas molim, da sednete i pogledate ovaj film. Ja sam već organizovala moje da neki vikend sedemo i svi zajendo gledamo. Ovo je priča koju želite da pogledate, ovo je film koji želite da imate kao jedna od stvari koje ste pogledati jer svaki put kada pomislite kako život nije neverovatan, setićete se ove priče i demantovati sebe rečima –čoveče, itekako je neverovatan.


Hvala na čitanju,

With love, S.

2 коментара:

  1. Divna recenzija, divan film. Letos sam naišla na ovu knjigu u biblioteci, pročitala sažetak na koricama i odmah me zaintersovala, onda se pojavila ekranizacija i do sada sam čula samo pohvalne komentare, tako da posle ovog sjajnog teksta odmah skidam film i pogledaću ga čim budem uhvatila pravu priliku. Sve mi zvuči odlično, volim Nikol, Deva Patela sam gledala u "Milioneru iz blata" i sjajan je dečko, a tvoj tekst je objektivan, precizan, jednom rečju - BRAVO! Odlična si i tvoje preporuke su neprocenjive.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Isidora. Ja Milionera sa ulice nikad nisam gledala a trebala bih stvarno da ga odgledam, ako budeš gledala javi mi utiske obavezno :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor