Search This Blog

📚What I Read in March📚


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Pre svega da vam poželim srećan Uskrs i da ga lepo proslavite. Kao što sam obećala premestila sam post o tome šta sam čitala da ne bude baš pred kraj meseca nego pre sredinom istog. Dakle u martu sam pročitala ukupno 7 knjiga, i čini mi se kao da je prošlo jako dugo od kada sam pojedine čitala, mada zapravo nije. Od 7 koliko sam pročitala dve su „papirne“ dok su 5 elektronske samim tim naslovi elektronskih će ostati na engleskom jeziku jer za pojedine ne znam da li su izdate, dok za neke znam da kod nas nisu izdate pa da se ne zeznem u prevodu (jer ne znam kako je kod nas postavljen naslov, koji ponekad nije direktan prevod sa engleskog).  Redosled nije po rangu već redosledu kada sam zavrišila knjigu tako da je prva knjiga onu koju sam prvu završila, dok je poslednja ona koju sam poslednju završila. Šta preporučujem, šta definitivno trebate da zaobiđete čitajte u nastavku,
Let’s go 😉

📚1. „Nisi onaj koga želim“ Aleksandra Poter📚

Sinopsis: Priča prati devojku koja  još u ranoj mladosti upoznaje maldića u Veneciji –on je iz Amerike ona iz Britanije međutim na tom putu su nerazdvojni i opasno se zaljube jedno u drugo, kako bi im ljubav ostala „večna“ oni se poljube ispod mosta za koji se veruje da će ih zauvek povezati. Prolaze godine i Lusi se tek skoro preselial u Njujork, i ako je prošlo toliko godina ona je idalje istim žarom zaljubljena u Nejtenijela. Sasvim slučajno oni se (gle slučajnosti) sreću ponovo, ali šta ako oni nisu jedno za drugo?
Ako nešto „karakteriše“ mene kada pišem recenzije na Goodreads-u je da ja jako retko dajem pet zvezdica, ali još ređe dajem jednu –jer neko je napisao to i „svaka roba ima svog kupca“ pa kao dve su minimum za trud (ja bih bila očajan profesor to vam je bar jasno), možete da zamislite koliko mi se ova knjiga nije dopala kada sam joj dala jednu jedinu zvezdicu. Postoje knjige koje su tu da opuste i nasmeju ali idalje imaju neku poentu zašto se radnja dešava –ova nema, ovoj je poenta misaona imenica, nije OK da kažem ali moram da kažem da je ovo sranje. Stajala je godinama u kućnoj biblioteci, verovatno sam je kao tinejdžer kupila privučena simpatičnim koricama i večitim sanjarenjem o slučajnim susretima. Verovatno mi se ni tada nije dopala jer radnju nisam ni zapamtila. Definitivno ne, nikako mi se nije dopala, preskočite ovo.



📚2.  „The Wrath & the Dawn“ Renee Ahdieh📚

Sinopsis: Priča je zapravo YA (ili NA jer ima malo slobodnijh scena nisam sigurna, mislim da je YA) verzija priče o Šeherezadi (ne nužno „Hiljadu i jednoj noći“ jer nema fokus na širčama već na samoj Šeherezadi). I piriča je smeštena u fantazija verziji našeg sveta, u istočnim zemljama u kojima  vlada mladi dečak-kralj koji se svake noći ženi jednom devojkom, provede noć sa njom, a kada sunce izađe ubija je. Šeherezada,  najbolja drugarice jedne od njegovih žrtava se dobrovoljno udaje za kralja kako bi mu se osvetila i spasila ostale devojke.
Ne sećam se razloga zašto sam uzela ovu knjigu, mislim da me je privukla lepota korica (užasan razlog ali oh well), sećam se da ju je Ivana pominjala ali tada me ta tema nije zanimala. Međutim kako sam počela da je čitaam tako me je tema privlačila sve više i više. Jako je lepo napisana, ima mističnost i mada sam svesna svih njenih mana kao i toga da je negde na sredini knjige poenta počela da bledi ova knjiga je moje „gršno“ zadovoljstvo. opalo mi se što ne kopira klasičnu 1001 noć već se temelji na toj priči ali kompletno drugačije. Jako mi se dopala, baš sam je brzo pročitala i uživala sam u njoj, odnos Šeherezade i Kalida je interesantno opisan, imala sam love-hate odnos sa njima  jer cela njihova romansa mi je bila pogrešna, bazirana na pogrešnim stvarima ali priznajem da sam se u pojedinim trenucima osećala kao balavica koja uživa u tome što obična devojka menja okrutnog mladića. Proces koji imaju likovi i kako se prikazuje druga strana priče je jako lep. Knjiga ima svojih mana to je činjenica ali opet kažem ne želim da se pretvaram da mi se ne dopada jer - meni se dopala. Videla sam da je jedna naša knjižara prirpema i na našem jeziku i planiram da je kupim. Drugi deo nisam uspela da nađem, ali to je OK zadovljna sam i sa ovim.


📚3.  „A Court of Thorns and Roses“ Sarah J. Maas📚

Sinopsis: Priča prati Freje devetnaestogodišnju devojku koja je prinuđena da se stara o svojoj porodici –ocu i dve sestre, koji su večito oslonjeni na nju. Jednog dana u toku lova ne razmišljajući, povučena praznim stomakom i željom da porodici obezbedi hranu ubija životinju koju nije smela. Uskoro će na njena vrata zakucati čovek koji zna da je prekršila pravila i u zamenu za život nudi joj prelezak u drugu zemlju, za nju potpuno novi svet –Freje pristaje i odlazi sa njim.
Ovu knjigu sam pročitala zbog Ivanine preprouke (ona je napisala odličnu recenziju koja če vas navesti više nego moj kratak tekst da je čitate i možete čitati OVDE), ona mi je i poslala knjigu još tokom leta ali ja sam već dugo čitala Martinov serijal nisam htela da započnem drugi dok njega ne zavrišm. Konačno došao je red na ovu knjigu.  Ja bih je opisala  kao –Lepotica i Zver sreće Igre Gladi, neverovatno je koliko me  Frej podseća na Ketnis, ali nije strašno ja volim Ketnis. Imala sam problem sa knjigom sve do momenta kada sam počela da upoznajem lik Tamlina, od tog momenta čitala sam je tako što nisam znala za vreme i prostor u kome se nalazim, retko knjiga koja me je kompletno izmesitla iz sopstvene kože (ako ima nekog smisla ovo što pišem) i bila sam u tom svetu, dve noći zaredom sam ja sedela i čitala ovu knjigu a onda počela malo laganije jer sam želela da uživam što duže u  njoj. Nedavno sam zavrišla i drugi deo, pisaću vam već o njoj u knjigama koje sam čitala tokom aprila, i čak mi se više dopao nego prvi.



📚4. „Pogrebni Običaji“ Hana Kent📚

Sinopsis: Sever Islanda 1829. godine. Agnes Mangusdoutir je osuđena na smrt zbog saučesništva u ubistvu. Kao osuđenicu odvode je na farmu službenika Jouna Jonsona, na kojoj će provesti svoje poslednje dane sa njim, njegovom suprugom i njihove dve ćerke . Porodica nije oduševljena što je neko ko je osuđen na smrt zbog ubistva doveden da boravi u njihovoj kući, i izbegava je maksimalno, jedini koji sa njom razgovara bez ikakve osude je mladi đakon Touti, mladić koji je Agnes pomogao u najpotrebnijem trenutku u mladosti. Zima postaje sve jača i članovi porodice nemju vremena za razmišljanje o njenom zločinu jer dodatan par ruku svakako znači, polako shvataju da Agnesina priča nije onakva kako su mislili. Da li je ona zaista ubica ili samo nevina žrtva?
Pisala sam vam o ovoj knjizi u postu OVDE. Definitivno moja omiljena knjiga kojiu sam pročitala tokom marta.



📚5. „The Silver Linings Playbook“ Matthew Quick 📚

Sinopsis: Priča prati Pata momka koji veruje da je njegov život film koji je producirao sam Bog. Pat veruje da mu je sam Bog odredio misiju da nakon izlaska sa „lošeg mesta“  postane fizikčki bolji i i pshički jači i otvoreniji kako bi povratio svoju suprugi Niki. Pat sada pušten na kućno lečenje obavezn da posećuje svog psihijatra  redovno pokuašva da nastavi svoj život tamo gde je stao ali i da ga poboljša –on redovno trči, trenira, čita klasike iz književnosti, ali sve izgleda čudno i nikako ne uspeva da se uklopi. On će uskoro uopznati Tifani, sestru žene njegovog najboljeg druga koja ima slične probleme nakon smrti supruga. Ona ucenjuje Pata da će mu pomoći da stupi u kontakt sa Niki ukoliko joj pomogne da poebedi na plesnom takmičenju.
Ako vam je naslov poznat verovatno ste čuli za film za koji je Dženifer Lorens osvojila Oskara. Sećam se da sam gledala film polovično i da sam ga prekinula, tako da je knjiga bila novina. Rešila sam da čitam SLPB jako spontano, trebalo mi je nešto opuštajuće i rešila sam da probam sa ovom. Da mi se dopala malo je reći. Bukvalno sam preko sto strana u toku dana prolazila.  Knjiga se bavi jako ozbiljnom tematikom –život nakon nervnog sloma, nakon toliko vremena provedenog u bolnici za mentalno obolele ali pre svega život sa verom u  tu srebrnu nit da će na kraju sve biti sasvim dobro. A opet Kuvik prilazi radnji na jedan duhovit i komičan način, pri tom mi skoro do kraja ne saznajemo zašto je Pat bio na „lošem mestu“ kako on oslovljava ustanovu u kojoj je boravio. Cela knjiga je pisana iz Patove glave tako da možete da vidite svet iz ugla jednog čoveka koji kreće od nule i koji kao dete vidi svet kao savršen i ima veru u dobro i veru u  to da će ponovo naći svoju srebrnu nit uprkos tome što mu se žena ne javlja a on ne sme da je kontaktira on istinski veruje da ako sve popravi ona će se vratiti. Njegovi pogledi na ljude oko njega, presmešni komentari na račun Hemingveja i Ficdžeralda i njihovim tragičnim knjigama. Komična je, duhvoita a opet izuzetno ozbiljna knjiga. Dala sam joj pet zvezdica na Goodreads-u što dovoljno govori o tome koliko mi se dopala.




📚6.  „Gone, Baby, Gone“ Dennis Lehane📚

Sinopsis: Patrik Kenzi i Endži Genaro su privatni Bostonski detektivi koje jedna porodica zapošljava kako bi pronašli četvorogodišnju Amandu McCready koja je nestala jedne letnje noći iz svog kreveta. Najveća sumnja stavljena je na njenu neodgovornu majku –narkomanku i alkoholičarku koja ne ume da se stara o sebi a kamoli detetu i koja je imala veze sa nekim od najopasnijih bostonskih kriminalaca. Uskoro se Patrik i Endži nalaze pred nejvećim izazovom –ostati hladan u istrazi kojoj je potencijalna žrtva nevino dete ali i konfliktom sa sopstvenim osećanjima –Endži koja veruje da je raditi ispravno stvar srca i Patrik koji veruje da je jedino ispravno ono što je sa strane zakona.
Pisala sam vam o filmu OVDE, i rekla sam da su mi se identično dobali i knjiga i film. Knjigu sam čitala prvu. Za Denisa Lehana sam čula relativno skoro, ali su mi njegova dela kao filmske adaptacije bila itekako poznate –Istvudova „Mistična reka“ je jedan od meni omiljenih filmova ikada. Naišla sam na Lehana baš u vreme kada sam čula za film „Gone, Baby, Gone“ pa kada već imam knjigu smatrala sam da je red da je pročitam, u prilog tome je išlo što je samom reditelju filma ovo omiljena knjiga- odlično taman da uporedim kako sam je ja doživela u odnosu na to kako ju je Aflek doživeo. Jako mi se dopao koncept knjige, jako su mi se dopale poruke koje knjiga nosi –koliko je „ispravna strana zakona, ona prava strana zakona?“ i „da li smo mi dovoljno sposobni da sudimo bilo kom čoveku?“ su samo neke od tema kojima se bavi. Dok zadržava okvire svog žanra –krimi romana, ona ipak odlazi dublje u emotivne konfilkte koje prvenstveno Parik prolazi u svojim razmišljanjima jer radnju vidimo iz njegovog ugla. Do kraja ne znaš kako će se završiti i ko je oteo devojčicu i pod kojim okolnostima, da li je živa... tera te da konstanto razmišljaš o tome. Ima isti kamen temeljac poput knjiga Agate Kristi i Artura Konana Dojla ali pošto je modernija daleko savremeniji način izražavanja i slobodniji jezik. Opet napisana je jako lepo, nema previše lirskih izraza (prosto ne idu uz knjigu), ali stičeš utisak da je autor jako harizmatičan čovek koji je sa cigaretom u ruci i viskijem kraj svog kompjutera kucao ovu priču. Denis je odličan u pretstavljanju svog rodnog grada –Bostona i njegovih kvartova, jednako odličan kao njegov sugrađanin Ben u prenošenju istog na filmsko platno. Veoma realni, brutalni opisi, knjiga drži pažnju. Ovo je inače četvrta knjiga koja prati Kenzija i Genaro ali svaka knjiga je za sebe pa nema potrebe čitati od prve (što nisam ni ja uradila). Kod nas je bila ali videla sam da je rasprodata na Delfiju, i bila je samo na engleskom.  Ako uspete da nađete neku Lehanovu knjigu svakako preporučujem  (ko zna da se snađe na sajtovima koji prodaju polovne može i tu da pogleda) meni se njegov stil dopada imate preporuku od mene.




📚7.  „Confessions of a Shopaholic“ Sophie Kinsella📚

Sinopsis: Rebeka Blomvud ima sve –lep stan u lepom kraju u Londonu, grupu glmuroznih prijatelja, i orman pun najbolje garderobe međutim ona ne može sve to da priušti. Njen posao u jednom magazinu je strašno smara a plus je neisplatiljiv uz to dobija pisama iz banke za sve dugove koje mora da isplati, Rebeka pokušava da se izuvče i traži najlakši način za rešenje svojih problema.
Za knjige Sofi Kingsele sam čula da su smešne, zabavne i da mogu da opuste. Međutim ova je mene strašno smorila, nije mi se dopalo kako je napisana a lik Rebeke me je strašno nervirao. Idalje imam komplet nekih njenih knjiga i idalje želim da nekoj dam šansu međutim ova mi se nije dopala.


Moje recenzije na Goodreads-u za svaku od ovih knjiga, ukoliko želite detaljnije (klikom na nalsov knjige možete čitati recenziju):

To je sve za ovaj post, drage moje. Ukoliko imate želju da pročitate neku od ovih elektronskih knjiga o koima sam pisala možete me kontaktirati na meil -  saramilenkovic1994@gmail.com  javite mi koju knjigu da pošaljem  vrlo rado ću vam poslati bilo koju od ovih knjiga meilom. Kako vam se dopao post? Da li vas je neka knjiga isnspirisala da same pročitate? Sve što vam je na umu pišite mi dole,😉

Hvala na čitanju,
With love, S.

6 коментара:

  1. Zanimljiv pregled, lepo si predstavila sve knjige.:)
    Nijedna od ponuđenih sem "Pogrebnih običaja", koje ću obavezno pokušati da što pre nabavim, nije po mom ukusu i neću ih čitati. Naprosto, ne volim takvu literaturu i pored toliko knjiga koje imam u planu, zaista ne bih da gubim vreme, ali, kao što kažu "svaka knjiga ima svog čitača", tako da će tvoji prikazi drugima svakako mnogo značiti.
    Odličan rezime čitalačkog učinka.:)
    P.S. Primetih još u nekom od prošlih tekstova, pa pošto se ponavlja, da ti samo skrenem pažnju - pravilno je ŠeherEzada ("Šeher'zada" izgovaraju u Bosni, mislim da ima neki narodnjak koji tako ide, pa mi bude smešno kad god čujem).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da pojasnim, nisam mislila ništa loše za ovu "Šeherzadu", nego me asociralo na situaciju kad sam bila tinejdžerka. Naime, u Gimnaziji, moji drugovi su iz zezanja pratili DM Sat, onaj kanal sa ultra-narodnjačkim pesmama i onda smo zapisivali te stihove, kao fora. I bio je neki Esad plavi, tako se zove pevač, sa pesmom:"Šeherzada, Šeherzada, ti si uzrok mojih jada..." Moj drug je stalno pevao tu pesmu, jako je smešna i glupa i to "Šeherzada, Šeherzada" me podsetilo na to progutano "E" u tvom postu, pa sam se našalila. :) Ništa loše, samo me povukla asocijacija. :*

      Избриши
    2. Hvala puni Isiodra, baš bih volela da pročitaš "Pogrebene običaje" i da čujem tvoje utiske :)
      Hahaha dobra je anegdota sad sam anučila konačno kako se piše i čita :)

      Избриши
  2. I, da, takođe srećan praznik - Hristos vaskrse! - i lepo ga provedi sa svojom porodicom.:)

    ОдговориИзбриши
  3. Nisam imala priliku da pročitam nijednu od ovih knjiga , ali ako ikada budem javljam utiske. <3
    Pratim te , pa ako želiš uzvrati. Usput pogledaj novi post i ostavi komentar na njemu. ❤ ⬇
    Dreaming of - fashion and beauty

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor