Search This Blog

💘Movie list: February💘


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Kako je mart tu, pravo je vreme da rezimiram sve što sam gledala tokom prethodnog meseca. Da budem iskrena imam manje filmova nego u januaru (što je i logično jer je sam februar kraći mesec plus sam imala ispite tako da su neke stvari ostale prioritet), međutim smatram da od ovih deset filmova možete naći neki koji će vam se dopasti. Pre svega da kratko prokomentarišem Oskara. Ja dodelu nisam gledala, prvenstveno Džimija Kimela ne volim nikako a onda i zbog same činjenice da je ove godine više no ikada upletena politika. Prošlogodišnju sam gledala (skinula sa torenta naš RTS prenos mrzim)  i mada je Kris Rok bio šarmer mnogo se uplelo pitanje da je Oskar „bela nagrada“ a to mi se ne dopada pride crnci imaju svoju nagradu i to nikome nije rasizam. Ovogodišnja je bila još gora. Pre svega sam koncept „jednakosti na osnovu boje“ se meni ne dopada. Ja nisam rasista naprotiv veliki sam borac za jednakost i nikada ne sudim nekom po boji kože, seksualnosti, religiji (sve dok to nije van granica normale: pedofilija, zofilija, satanizm...kapirate šta hoću da kažem) međutim kada dođe do glume smatram da treba da se „seče“ na pet najboljih u svakoj kategoriji bez obzira koje su rase, boje kože, nacionalnosti... Samo forsiranje pobede „ljudi drugačije boje kože“ prevazilazi umetnost već se pretvara u politiku. Ako Oskar pretstavlja dodelu nagrada za učešće u filmu,  a film je umetnost onda treba da se drži foksua na upravo to –umetnost a umetnost i politika ne idu zajedno nikada. To je jedan od razloga zašto Oskara ne gledam, drugi je što ja cenim film po tome da li se meni dopada ili ne treća podela ne postoji i (videćete u postu) moje mišljenje o pobedniku za najbolji film evidentno nije isto kao mišljenje Akademije (videćete u nastavku posta). Dopao mi se izbor najboljeg originalnog scenarija, najboljeg glumca i najbolje glumice, i jer bez obzira što Emu nisam gledala meni je ona predivna glumica i njena pobeda kao  i ona te večeri je divna. Toliko tome. Nazad na post. 😉




 Ako ste propustili januarski post možete ga čitati OVDE, princip posta je isti kao i sa januarskim. Redosled je po datumu izlaska filma, nije određen kao top lista. Bez većeg odugovlačenja,

Let’s go😉



🎬1. Legends of the Fall (1994)🎬

Pisala sam vam već o ovom filmu (link će biti na kraju posta). Ovo je bilo ponovno gledanje (u ovim mesećnim postovima ću računati sve filmove koje sam pogledala tokom meseca bilo da ih gledam prvi ili drugi-treći put. Jedini slučaj kada neću pisati je ako u budućnosti odgledam neki koji se našao na jednoj ovakvoj listi). Svaki put kada gledam ponovo shvatam koliko je zapravo tragičan. Dopada mi se što kombinuje elemnte drame i romanse i tako pruža šansu da se dopadne gledaocima koji vole bilo koji od ova dva žanra. Nalazim da je pomalo Šekspirovski –strastven a  tragičan.  Cela priča je u mirnom fokusu ali ima jaku emociju.  Gluma je odlična Entoni Hopkins je (naravno) najbolji deo celog filma. Prati ga Ejedan Kvin (tek sada shvatam da je njegov performans  bolji nego Bredov možda zato što ima kompleksniji lik). Sjajno je što je rivalitet među braćom takav da nikada nije izrečen na glas ali je svesno prisutan. Kasniji tok filma je ono što mi se ne dopada posebno priča oko Isabel i Tristana uz to pojedini delovi kojima je trebao duži tok su zbrzani i obrnuto. 
Uloge: Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn
Ocena: ★★★★/5




🎬2. Babel (2006)🎬

Pisala sam više puta o ovom filmu mog omiljenog reditelja Alehandra G. Injarite, ja ga obožavam (konkretno mislim na film mada jasno je da i Alea obožavam). Ovo je (ja mislim) 2. ili 3. put da gledam ovaj film i nikada mi neće dosaditi. Sa pravom jedan od mojih omiljenih filmova svih vremena. Ovo je poslednji deo Aleove trilogije „Trlogija smrti“ i kao i prethodna dva („Amores perros“ i „21 Gram“) i  on se bazira na različitim pogledima na jedan isti događaj. Trilogija se ne vezuje za prethodnika, te možete gledati bilo kojim redom. Ova genijalna ideja je ono što me je kupilo kod Alea na prvom mestu, i ovo je jedan od onih filmova koje treba gledati s vremena na vreme jer uvek nešto novo vidiš.Razlog zašto je ovo najbolji od sva tri dela  je što se po prvi put Ale se ne vezuje za jedno mesto. Već se radnja dešava na tri različite lokacije –SAD/Meksiko (SAD je samo kratko), Maroko i Japan a opet je sve vezano za jedan događaj –ranjavanje američke turistkinje u paninama Maroka.  Ono što mogu da kažem odmah je da film nije lak. Najlakše je objasniti ovaj film kao simbolističku dramu (i ako nisam sigruna da žanr kao takav postoji no  ima dosta  filmova koji obrađuju tu temu te je ok da ga tako nazovem) jer je sve vezano sa samu priču o "Vavilonskoj kuli". Ono što morate da imate kao „pripremu“ je predznanje. Film se zove „Vavilon“ sa razlogom i na jedinstven način predstavlja „Vavilonsku kulu“ i ako je sama radnja smeštena u moderno vreme. Dakle ako želite da gledate prvo (barem) proguglajte nešto o Vavilonu. Gluma je sjajna. Ono što je, međutim, najbolje je način na koji Alehandro prenosi osećaj mesta u kome se radnja dešava. Od siromašnih planina Maroka,  do urbanog jedinstvnog Japana te do njegovog rodnog Meksika i svih boja i siromaštva koje ga okružuju, što je  (logično) najbolje prikazao. Ovo je jedan od filmova koji vam bude svest, teraju da budete u filmu i da ga posmatrate kao da ste tamo, ja sam već po drugi put imala osećaj da sam tamo samo kao nemi svedok svih događaja.Iznenadićete se da najbolje perfomanse u ovom filmu imaju većini anonimni glumci prvenstveno Adriana Barraza i Rinko Kikuchi. Sve moje preporuke imate. 
Uloge: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael García Bernal
Ocena: ★★★★★/5 


🎬3. Iron Man (2008)🎬

Na samom početku meseca dobila sam veliku želju da se vratim gledanju filmova meni jako dragog studija –Marvel. I pre no što iznesem svoje mišljenje o ovom filmu mali uvod u to kako sam ja postala MCU ljubitelj (jer tako ne volim reč „fan“). Naime nikada ali nikada nisam bila impresionirana superherojma i filmovima o njima, Betmen se ne računa jer Nolanova trilogija ima malo drugačiji  koncept. Međutim pre par godina sedela sam kući i slučajno naišla na tester filma The Avegners: Age of Ultron, i to me je zainteresovalo. Pošto je falilo par meseci do izlaska tog filma rešim ja da odgledam prvi deo -The Avengers. Meni se taj film toliko svideo, da ja nisam mogla da verujem da mogu toliko da zavolim film o superherojima. Pre svega volim zato što kombinuje toliko različitih karaktera, a da njih šestoro (Kris Evans, Kris Hemsvort, Mark Rafalo, Skarlet Johanson, Džeremi Rener i Robert Dauni Jr.) imaju neverovatno dobru hemiju i kada su svi zajedno u jednoj sceni sve „pršti“ od  varnica. Ima negativca kojeg da ne moraš da mrziš obožavao bi (Tom Hidlson briljira), Sem L. Jackson kao direktor S.H.I.L.D-a (Nik Fjuri) donosi kompletno novi uvid u svoju glumu i svaki lik ima svoje mesto. To je priča kako sam ja ušla u ceo MCU svet, e onda sam gledala indvidualne filmove, od kojih su filmovi o Kapetanu Amerika najbolji. Ironično, iako je Toni moj omiljeni lik Iron Man je bio poslednji koji sam gledala. Ovaj prvi deo je jedan do najboljih „individualnih“ filmova o superheroju. Ima sjajnu priču i nema naučne fantastike samo jedan čovek i njegova želja da preživi. Za razliku od Brusa Vejna (primera radi), Toni Stark je daleko sarkastičniji, onaj tip čoveka koji su puni sebe ali nisu zli. Izuzetno svesan svojih moći i neko ko ne pokušava da sakrije identet što ga čini zabavnijim. Dauni se rodio da igra Tonija to bez diskusije, pa čovek je praktično superheroj verzija Robertova -rođeni bogataš koji je pao na dno i uprkos bolnim momentima konstantno je sarkastičan i pun sebe, na kraju se diže sa dna - ma kakvi uopšte ne liči na Daunija. Zvanično jedini film gde je Gvinet iole podnošljiva ali ne očekujte previše to je ipak Gvinet.Ako imate predrasude odbacite ih i gledajte ovaj film, nećete se pokajati.
Uloge: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Jeff Bridges
Ocena: ★★★★/5  



🎬4. An Education (2009)🎬

Obrazovanje je film koji prati Dženi, učenicu škole za devojke koja sanja o upisu na Oksford. Dženi je odličje ženske individue ’60ih godina prošlog veka –voli fransusku muziku, sanja o Parizu, uživa u analiziranju književnosti. Pored strogog oca koji želi najbolje za svoju jedinicu, momci su pali u drugi plan jer je škola njen glavni fokus. Jednog kišnog dana upoznaje Dejvida uz kojeg počinje da uviđa lagodinju stranu života, on je vodi na koncerte, izlete a za njen 17. rođendan joj ostvaruje najveći san –vodi je u Pariz. 
Ovaj film sam odgledala u periodu kada sam uglavnom gledala teške drame, zato mi je neverovatno prijalo da gledam jednu dramu koja je opuštajuća i lagana, poletna pomalo sanjarska međutim ono što se dešava u zadnjem delu filma joj daje na težini prave drame i to mi se jako dopalo. Bukvalno ne možeš da predvidiš da će se u tom pravcu kreatit film. Glavne karakteristike ovog filma su magična kinematografija, koja daje osećaj mesta i divna muzika - prevoladavaju šansone. Ne mogu da ne pomenem da su Keri Muligan i Piter Sasgard razbili u svojim ulogama.
Uloge: Carey Mulligan, Peter Sarsgaard, Alfred Molina
Ocena:★★★★☆/5



🎬5. Iron Man 2🎬

Prvi deo Iron Man-a sam gledala po drugi put ovog meseca, ovaj sam gledala prvi put. Na žalost ovaj deo mi se nikako nije svideo. Da RDJ ima harizmu i nemam zamerke kako je on izneo perofmans kao  i Skarlet koja debituje u ovom filmu kao Nataša Romanof a.k.a. Crna Udovica zaista je divna (ona je raj za oči kao strejt žensko moram da kažem). Međutim sam koncept i sama radnja su dosadni, strašno sam se smorila dok sam gledala. Film bukvalno spašava zadnjih pola sata, kada se nešto dešava. Od Mikija Rourka sam imala traume. Tako da koliko prvi deo morate da pgoledate, toliko ovaj slobodno preskočite.
Uloge: Robert Downey Jr., Mickey Rourke, Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson
Ocena:★★★/5





🎬6. Thor (2011)🎬

Tor je Marvelova adaptaicja o čuvenom mitu o Toru, nordijskom bogu goma. Prvi deo je adaptacija njegovog proterivanja na zemlju (samo što za razliku od mitologije u kojoj je prognan u Norvešku (ako se dobro sećam) ovde je prognan u Novi Meksiko) takođe je adaptacija i izdaje njegovog usvojenog, ljubomornog brata Lokija. Tor je ok film. Ništa specijalno ništa „van ovog sveta“ ako to očekujete. Ja jako volim ovaj film uprkos svemu posebno Toma Hidlsona u ulozi Lokija. Kris Hemsvort je rođen za ulogu Boga to je realno njega čovek kad vidi i kaže „o moj Bože“ nije pogrešio uopšte. I on je prilično dobar, no realna stvar je da je kod njega u fokusu više fizički izgled nego njegove glumačke spopsobnosti. Kasting je jak, uključuje i dva Oskarovca –Natali Portman koja igra Džejn devojku u koju se kasnije Tor zaljubi (tipičan Natali lik: devojku koja izgleda kao supermodel a zapravo je težak intaligentan štreber i guess what? Ona se zaljubljuje u Tora) i Entonija Hopkinsa (da opet Toni i sinovi) koji igra Odina, vrhovnog Boga Asgarda i oca Tora i Lokija. Tor je čista zabava, nije film za koji morate da se fokusirate a nije ni glup film. Da napomenem da nije Sci-Fi i gotovo uopšte, priča se o svemiru, ali ne toliko da ide u Sci-Fi. U filmu se pojavljuju i Stelan Sasgard, Idris Elba a debituje, mada na kratko, Džeremi Rener koji će kasnije postati deo „The Avengers“ tima kao Klint Barton/Hokaj.
Uloge: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman, Tom Hiddleston
Ocena: ★★★☆/5





🎬 7. Jurassic World (2015) 🎬

Film „Svet iz doba Jure“ je film koji se bazira na čuvenim filmovima Stivena Spilbrga „Park iz doba Jure“ međutim nije rimejk već je priča potpuno nova, i dešava se u novoizgrađenom parku. Nisam nikada imala fascinaciju dinosaurusima, niti me je nešto tako interesovalo, međutim ova avantura je jedan od retkih filmova koje ja mogu da gledam sa svojim sestrama i zato sam ga gledala po drugi put. I ako cenim da je Prat ne preteravno talentovan glumac on je jedan do onih „netalentovanih –talentovanih“ glumaca a svako ima nekog takvog kojeg voli, za mene to je Kris Prat. Valjda jer je šarmantan. Brus Dalas Haurad je očaj živi to priznajem, žena koja u sebi ima 0 energije i života,  ali se da izdržati na dva sata jer je zaista zanimljiv i dinamičan film. Savet je da ne očekujete previše i dobićete više od filma jer ovo nije drama Klinta Isvuda već film uz koji želite da se zabavite.
Uloge: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard
Ocena: ★★★☆/5



🎬8. Manchester by the Sea (2016)🎬

O ovom filmu imate ceo post (biće dole link). Pa neću da dužim čestitke Kenetu i Kejsiju za osvojene Oskare, jako sam srećna da su  im dodelili statue koje su realno zaslužili. Znam da postoje ljudi koji ne vole Kejsija jer je „navodno“  uvredio neke žene, međtuim to se nikada nije dokazalo (čak je bilo i suđenje i nije proglašen krivim) kao istinito i ja lično dok ne vidim dokaz ne verujem. Sa druge strane ako je Roman Polanski bio ok i dobio ovacije publike svako drugi je ok, on nikoga nije silovao a te žene koje je navodno „uvredio“ su se pojavile tak kada je bio u trci za najboljeg glumca. Budimo relani ja sam uvek na strani žena ali vole žene da koriste. Na mene Kejsi ostavlja ok utisak, Mišel je imala samo reči hvale za njega, niko drugi se nije žalio na njega to je bio samo taj jedan film gde je on "navodno" uvredio neke žena i on nije neko ko se previše eksponira (za razliku od njegovog savršenog brata) na kraju perfomans je ono što se računa. Znam da mnoge mlade devojke žale što Endru Garfild nije osvojio jer smatraju da je on zaslužio,  a samo scena iz policijske stanice (neću reći zašto ni kako je tamo dospeo) je bila dovoljna za ovu nagradu.
Uloge: Casey Affleck, Michelle Williams, Lucas Hedges
Ocena: ★★★★★/5



🎬9. Hell or High Water (2016)🎬

Isprva nisam imala u planu da gledam ovaj film. Vestern je meni jako stran žanr filma, jako malo sam ih gledala i jako malo poznajem tematiku. Ipak  usled dileme da ili ne, rešila sam ga ga pogledam, na sreću jer bih propustila najzabavniji film ove godine. Film koji je dovoljno ozbiljan da obuhvati elemnte drame, ima dovoljno scena jurnjave da doda elemnte akcije a na momente i postaje i komedija, film koji je prosto rečeno zabavan za gledanje. Vestern je super žanr i sada pričam o njemu kao o celini, ja volim američko seosko okruženje i country, zato je meni ovaj film prijao. Priča prati dva brata, sitna pljačkaša od kojih je jedan bivši robijaš dok je drugi razvedeni otac koji  želi da obezbedi bolje sutra za svoje sinove. Oni se nalaze na meti šerifa koji pokušava da ih uhvati. Ako vam je ovo delovalo ozbiljno moram da vam razbijem iluziju jer usled te cele ozbiljne priče je činjenica da oni uprkos tome što kradu ujutru (kada su kase prazne), i što  voze jako brzo (bez razmišljanja da će ih neko uhvatiti) i što imaju jako loše maske, dva čoveka koje niko ne uspeva da uhvati. Da se razumemo ima dramtičnih i teških momenata ali sam ton filma nema glavni fokus na mračnu i tešku dramu. Glavne uloge igraju Kris Pajn koji moram da kažem divno stari, on kako stari sve je lepši i Džef Bridžiz, stari šarmer ja jako volim Džefa ovo je baš njegovo tlo žanr koji najbolje poznaje. Da zaključim mogu da kažem da mi se ovaj film dopao, soundtrack je posebna priča već sam vam prepoučila Nik Cave je odrao sa pisanjem muzike za ovaj film, divan country sa mešavinom rocka ako vas film ne privlači potražite soundtrack is slušajte. 
Uloge:Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges
Ocena:★★★★/5


🎬10. Moonlight (2016)🎬

Ok kada sam palnirala da pišem ovaj post, duboko sam bila ubeđena da neću pisati o pobedniku za najbolji film jer –La La Land nisam gledala. Ali situacija se okrenula i sada sam tu da pišem o ovom filmu kao filmu koji treba da pretstavlja najbolji film prethodne godine. Ne. Teško mi je da verujem. Kada sam sela da pogledam ovaj film sela sam čistog uma i postavila sebi jasne smernice –ne neću ga gledati kao politčku propagandu, ne ja ovo gledam kao umetnost. Kao pretstavu koja je adaptirana u film. I tako je i bilo. Dopao mi se osnovni koncept filma koji zahteva jedan glavni lik a da pri tom  nema glavnog glumca jer prati život jednog momka od dečačkih, preko tinejdžerskih godina pa sve do odrastanja. Ima životni ciklus okretanja stvari  i glavni lik je osim što je crnac je i gej. Ali držim se ja svog stava ne ovo nije politička propaganda za Oskara. Osim procesa koji glavni junak prolazi i njegova tri stadijuma odrastanja i činjenice da je pisanje bilo dobro u ovom filmu (jer ima jasno postavljene scene, dobro osmišljene kadrove...) ovaj film nema ništa više. Pre svega jako je loša kostimogafija za primer ću uzeti Naomi Haris koja izgleda gotovo identično od početka filma (kada je dečak mali) do kraja kada je on već odrastao čovek (dve sede dlake, bukvalno ima). Onda tu je činjenica da ja nisam uspela da formiram mišljnje o ovom film kada sam završila bilo je kao „ok to je to“. Dopada mi se podela u tri čina, i činjencia da sva tri glumca koji glume glavnog junaka i ako se nisu upoznali tokom snimanja su uspela da me uvere da je to jedan lik. Dopala mi se scena u kojoj Maheršala Ali uči Šarona da da pliva, kao i simbolika zašto ponoć kao naziv postoji, kružna kompozicija je takođe dobra ideja u filmu. Međuim tema homosekualnosti je ostala da visi negde u vazduhu kao da je nedovršena. Dinamika je misaona imenica, nema krvi ni malo (ne bukvalno da se razumemo ne mislim na scene tuča kada kažem krv, već metaforički krv). Sa drgue strane rasizma nema, jer bože moj ni jedan beo glumac, ma kakav glumac ni beo statista ne postoji u filmu. Kako je moguće da film koji se pride ne dešava u Africi nema nikog druge boje kože –latino čoveka, belog čoveka, kineskog glumca...Ok je da se bazira an crnačke krajeve ali baš da ni ulicom niko drugi en prođe mi nije jasno. Maheršala Ali je bio ok, ne znam meni se Džef Bridžiz više dopao glumački ali cenim da je Ali najbolji deo filma kao ću iskreno da govorim. Film je crn u svakom smilu te reči (a pri tom najmanje mislim na to što su ga Afro-Aerikanci radili), depresivan, mračan...Film ima dobre elemente i cenim da je sa pravom zaslužio Oskara za najbolji adaptirani scenario ali ja sam komplento pala u emotivnoj povezanosti sa njim, i prosto i ako nisam gledala La La Land (čitala delove scenaria jesam) cenim da ima veću dinamiku i da je interesantniji od ovog, javiću vam već.Moj kranji stav je –da, ovo jeste propaganda i da se prošle godine nije digla buka oko toga što su svi nominovani beli ljudi i da Tramp nije Tramp ovaj film bi ostao na Oskaru za njaboljem adaptiranom scenariju, onom koji je najviše i zaslužio. Film Ričarda Lankatera, coming of age drama (sniman 12 godina)  "Boyhood" takođe prati život dečaka koj odrasta, ali pošto je beo dećak, koji je strejt i nije upleten u ozbiljne probleme poput droge i kriminala onda nije mogao da osvoji Oskara (ja sam više želela da te godine osvoji Birdman, koji je uzeo statuu samo poredim sa ovim filmom),ovaj je mogao, a vi meni recite da to nije politika.  Ako ste gledali i imate drugačiji stav –poštujem, ali poštujte i vi da ga ja ovako vidim. Da ne komentarišem najbolji film možda ne bih imala ovoliko negativnih stvari da kažem i rekla bih da ej film koji sma pogledala i ništa nisam osetila i da je ok drama, ali pošto ga komentarišem kao „najbolji“ prethodne godine, dajem sebi za pravo da budem oštrija.
Uloge: Mahershala Ali, Shariff Earp, Duan Sanderson
Ocena: ★★★★/5


To je to za ovaj post? Kako vam se dopao? Koje ste filmove vi gledali? Sve što vma je na umu pišite dole😉

Linkovi postova o filmovima o kojima sam već pisala ili sam ih pominjala:

Hvala na čitanju,
With love, S.










11 коментара:

  1. Hmm, nisam gledala ni jedan film ali mi "High or hell water" deluje jako zanimljivo ♥ Odličan post draga ♥

    Die with memories,not dreams

    ОдговориИзбриши
  2. Baš fina lista.:)
    Dodelu Oskara nisam ni ja gledala, ne pratim ni inače, eventualno pokupim ujutru informacije u vestima ko je nagrađen u glavnim kategorijama i to je to. Više od toga me, zapravo, ne interesuje. Politizacija je već postala uobičajen deo, o "rasizmu" i "slobodama" smo već pričale prošle godine povodom iste ceremonije, sad je samo sve još smešnije i dovedeno do krajnosti.
    Ovako, "Legends of the fall" je jedan od mojih omiljenih filmova i divan je, predivan, gledala sam ga mnogo puta i uvek mogu, nikad ne dosadi. Slažem se da je tragičan, a strastven, ali bih volela kada se ljudi ne bi previše razbacivali izrazom "šekspirovski" za neku dramu, ili bar da pojasne šta konkretno "šekspirovsko" nalaze u nekom ostvarenju? Neka paralela, možda? Zašto nije ibzenovsko, antičko, nego baš mora "šekspirovsko"? Ovo sam pre i sa Kaćom diskutovala, ne znam koliko poznaješ Šekspirovih drama, posebno tragedija, ali, eto, zanimalo bi me uvek obrazloženje - onako, kao komparatistu, čisto profesionalno me zanima.:) Ja npr. ovde ne nalazim ama baš ništa u tom fazonu, ali me zato podseća na intenzitet emocija i tip sukoba kao u recimo "Orkanskim visovima" ili romantičarskim delima.
    I šta je to "mirni fokus"? Verovatno si mislila na ton ili tempo odvijanja priče?
    Inače, meni je isto deo sa Tristanom i Izabel Dva najgori...slažem se i za neujednačenu raspodelu radnje, isprva prosto leti, onda je previše razvučena.
    Nisi nabrojala divnu Džuliju Ormond u ulogama.:)
    Preporučujem ti "A river runs through it", isto Bredov, donekle sličan, mislim da će ti se dopasti.:)

    Nisam gledala "Babel", svakako ću jednom. :)
    Odlično si prikazala, da ti odmah napišem, svaki od filmova sa liste. Ne preopširno, ali dovoljno informativno, sa jasnom vrednosnom ocenom.
    Samo još nešto, kad čujem "proguglajte" o nečemu, posebno elementarnom kao što je mit o vavilonskoj kuli, naježim se. Izgleda da enciklopedije i školsko znanje odlaze u zaborav....guglanje i "Vikipedija" ih zamenjuju.

    Nisam gledala "Iron man", ni Marvelove junake, nešto me ne privlače. Gledala sam jedino njihove crtaće kao mala. Isto važi za "Tora" i "Svet iz doba Jure" (pominjala sam ti, ja sam gledala prva tri dela i to još kao dete, bili su mi super; ovo sad me nešto ne privlači).

    "An Education" mi je odavno na disku, a posle tvoje prošlonedeljne preporuke, obavezno ga gledam uskoro. :* Sigurna sam da će mi se mnogo dopasti!:)
    E, da, primetila sam da koristiš često izraz "odličje", ali ne u ispravnom smislu. Odličje je odlikovanje, orden, a ti misliš na OLIČENJE. Ne zameri, molim te.

    "Manchester by the sea" gledam obavezno. :))) Tvoj prikaz od prošle sedmice je bio fenomenalan i više nego podsticajan.:)
    Kejsiju svaka čast. A to da li je Polanski "silovao" takođe je diskutabilno - mislim, šta je devojčica od 13 godina tražila na VIP-kućnoj bahanaliji?!? Uostalom, ličnost umetnika nije imanentna njegovom delu. :)

    Kris Pajn mi je antipatičan. Ipak, bilo bi zanimljivo pogledati moderni vestern, uvek prvo pomislim na klasične "kaubojce" iz vremena mog dede.:)

    Nisam gledala "Moonlight", ali imam žešća predubeđenja i tvoja iskrena, argumentovana kritika mi pokazuje da me utisak ne vara - politizacija i korišćenje diskriminatorskog klišea da bi se pokupili bodovi od "liberalnog" sloja i anti-trampovaca. A takva proračunatost, meni barem, baca nepotrebnu ljagu na potencijalno umetničko ostvarenje. Bezveze.

    Super lista i obavezno zadrži rubriku kao stalnu. Uživala sam!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pametno radiš što se tiče Oskara, realno za više od toga i ne vredi jer je nagrada je usled mešanja politike izgubila svoj sjaj.
      Pre svega izvinjavam se što odgovaram ovako kasno ujak mi je došao pa nisam imala vremena.
      Što se "Legends of the Fall" tiče za mene ono što karateriše Šekspira je uvek bio spoj strasti i tragedije, te me je ovo asociralo, plsu mnoge krtike se koriste istim terminom.
      Koliko sam ja shvatila čitajući kritike "mirni fokus" jer termin koji se koristi kada priča nema nužno jači tempo već dok je gledaš osećaš spokoj e sad malo se izgubi na značenju kada se sve to prevede na naš jezik.
      "A river runs trough it" obavezno gledam taj još nisam gledala :)
      Babel je odličan film (kao bilo koji Injaritin). Što se tiče guglanja, realna stvar je da danas većina kada želi da se informiše o nečemu gugla. Ja sam prva (i nisam ponosna na to) koja kada želi da se upozna sa nečim što me zanima gugla, školsko znavnje ne pokupe svi ima tu i do učenika a i do profesora koji ne umeju da prenesu, razne varijante :)
      Marvel je interesantan ako mu se pruži šansa, ume fino da zabavi :)
      Ne zameram stvarno nisam znala kako se piše reč, gledaj An Education verujem da će ti se dopasti :)
      O tome i pričam, kada jednog optuže dobije aplauz (i ako ništa nikada nije potvrđeno) a za drugog je "kako ste mogli da mu date" a zapravo jedno i drugo nemaju veze jer je performans u filmu ono što se računa:)
      Baci pogled na ovaj, retko dobar Vestern snimljen u današnjem vremenu, ima skroz drugačiji koncept nego oni stariji a opet ima isti osećaj :)
      Moonlight je iskoristio maksimum, znači svaki mogući kliše koji ukazuje na bilo koju vrstu diskriminacije je upotrbljen (gej, druge boje kože, majka ludača, trguje drogom...) to me strašno nervira :)
      Hvala ti puno na komentaru :)

      Избриши
    2. Samo da se osvrnem na ovo oko termina, pošto se bojim da sam bila pregruba.:(
      Znam šta znači termin "šekspirovsko", naravno, samo sam primetila da se u ovom konkretnom slučaju pogrešno i promašeno koristi. Tragično i strastveno postoji i kod Euripida i Šilera, npr, nema to veze samo sa Šekspirom nego dramskim stvaralaštvom uopšte. Nezahvalno je, to je bila moja poenta, pozivati se na bilo koji klasični uzor bez dobrog poznavanja istog i malo jače argumentacije ZAŠTO se ta asojacija uopšte javila. Ništa strašno, samo primećujem.
      Nisam u toku sa kritikama, ali "fokus" se u teoriji odnosi na tačku gledišta/perspektivu/žižu, pa je nespojiv sa "mirnim" što se pre odnosi na dinamiku. Opet kažem, izvini, ja nisam filmski kritičar ni stručnjak, ali računam da se filmski narativ ne može toliko razlikovati od književnog, da bi potpuno prevrnuli određene definicije.
      Za "guglanje" - da, svesna sam svega toga, kao i činjenice da je danas tako normalno, nego je problem u meni - suviše sam staromodna i nedostaje mi ona stara, prava informisanost, naspram ovog instant-"znanja" koje pruža Internet. I nema to veze samo sa nastavnicima, neke stvari se nauče samostalno, ko želi, taj sazna.
      Svaka reč se piše kao što se govori (Vukovo pravilo), ovde je problem bio u pogrešnoj upotrebi pojma koji znači nešto sasvim drugo.
      Neću više, izvini. Zvučim već samoj sebi kao neki inkvizitor.

      Избриши
    3. Ma nisi gruba čoveče, ako ja zvučim kao sam se uvredila ne uzimaj to na svoj račun celu noć nisam spavala, jer me opet uhvatio višak adrenalina pa nema kontrolu nad tonom kojim pišem, plus ja sam hodajući sarkazam i ponekad želim da zvučim smešno a zvučim ozbiljno. Nisi gruba ok je :)
      Ja konkretno izraz uvek koristim tek kada proverim da li ga je još neko koristio (po logici -ako je neko koristio nisam jedina budala), tako da se izvainjavam ako je pogrešno upotrebljen termin, samo zaboravi da postoji :)
      U kritikama koje sam ja čitala nije retkost da se koristi takav izraz, ali opet pojedini izrazi na engleskom posebno u određenom slang-u (izvinjavam stvarno ne znam koja je srpska reč za slang ja je koristim na engleskom i kada pričam na srpskom) vrlo često se zagubi pravo značenje u dirketnom prevodu pa ne zvuči dobro :)
      Pjma nemam što se tiče neta, valjda zato što živim sa klincima (sestre imaju 16 i 12 godina) pa nemam neki osećaj da mi je drugačije. Stoji da treba da znanje pokupiš prevenstvno iz škole i da treba znati opštu kulturu, ali sam smatrala da treba da napomenem da ko ne zna celu priču barem progugla ako želi da odgleda film jer ono bilo kakvo znanje je bolje nego nikavo :)
      Opet ti kažem ne smeta mi, i ne pišeš strogo ok je. Priznajem da je ponekad bilo trenutaka kada si mi se činila profesorksi strogo ali ne zameram jer znam da je iz najbolje namere, sada zvučiš sasvim ok i svaka kritika ti je skroz na mestu slobodno piši :)

      Избриши
  3. Ovaj prvi mora da se pogleda zato što je Brad hothothot (zaluđenik...). :D Takođe volim mitologije, tako da mi i Thor zvuči baš zanimljivo. :) Sjajan post♥

    http://lifella2.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno gledaj Legends of the fall Bred je stvarno divan :)
      Tor je zabavam berujem da će ti se dopasti :)
      Hvala na komentaru :)

      Избриши
  4. Nisam gleala ni jedan ilm, ali ima jako zanimljivih sa ove liste koje bih mogla da pogledam.
    Zaista se vidi koliko si se samo trudila oko posta. Svaka cast <3

    Pratim te, pa ako zelis uzvrati

    https://aandymm.blogspot.rs/

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor