Search This Blog

🎶My favorite foreign language songs 🎶💖


Pozdrav dragi ljudi? Kako provodite ove vrele dane?
Kada sam razmišljala o temi za današnji post došla sam do zaključka da nema bolje teme od muzike za dane u kojima je uz hladnu limunadu mizika najbolji prijatelj. Ovaj put pričamo o stranim pesmama ali ne na engleskom jeziku, već na bilo kojem jeziku koji nije ni naš maternji ni engleski. Uglavnom su španske ali se našao i koj izrod ovde kod mene. Nisam je rangirala već išla kako sam se setila jer imam 25 i jako je teško odlučiti se, nadam se da ću vam naći nešto valjano za vašu playlistu a ako uspem pišite mi dole  😉



1. Carlos Vives, Shakira  „La Bicicleta“ (Kolumbia)
Ova pesma me je i inspirisala da napišem ovaj post, obožavam je. Ovo je zapravo izašlo pre par dana i apsolutno ništa osim nje ne slušam. Već sam je ubacila u telefon i naučila od reči do reči. Shakria peva na svom maternjem a još jedan Kolumibijac Karlos Vives (u koga sam apsolutno zaljubljena što zbog energije i harizme, što jer  ima prelep glas) je prati. Pevaju o zaljubljenosti, kako će pisati jedno drugom gde god da su i pravi letnji hit, lep jedan regeton obavezno pustite play da poslušate.


2. Juanes  „La Camisa Negra“ (Kolumbia)
Ovo je bio veliki hit kada sam ja bila klinka, skoro je na nekom radiu pušten i ja sam ponovo zaljubljena u ovu numeru. Pesma je takođe na španskom. On peva o svojoj „crnoj majci“ i ženi koja je otišla i kako on pati za njom od kada je otišla. Jako lepa latino rock pesma, odličan ritam za leto.7

3. Gipsy Kings „A Mi Manera“ (Francuska-Španija)
Ako ste se ikada pitali kao bi zvučala Sinatrina „My way“ sa falmenko ritmom i na španskom, Gipsy Kings su vam u ovoj pesmi dali odgovor. Mada ima isto značenje zapravo ima skroz drugačiji doživljaj i ima svoj šmek. Ne osporavam Sinatru kojeg obožavam ali ako je ono neka jesenja-zimska idealna pesma, za leto ovo je jedini „moj način“ koji vam treba.


4.Andrea  Bocelli  "Caruso" (Italija)
Prelazimo malo na italijanski. Jedna od mojih omiljenih operskih deonica. Ima mnogo verzija ja najviše volim Bočelija ali ukoliko vam on ne odgovara ima milion drugih naćićete nešto. Ova pesma ima toliko jaku emociju, jako je teška i ne može svako da je sluša to vam iskreno kažem . Koliko razumem italijanski (nije najbolji na svetu) peva o tome koliko je mnogo voli o svetlost koju je video i kako i najlepša mesta ga čine da zaboravi da je tu jer je ugledao nju.


5. Luis Fonsi „Que Quieres De Mi“ (Porotiko)
Znate da Luisa obožavam. Bukvalno sam sve moje ukućane navukla na njega, svi traže da pustim onog „španskog“ pevača sa magičnim glasom. Ovo je jedna od dve njegove koje imam u ovom postu. Ovo je jedna lepa latino pop balada, pesma je gotovo pitanje nekom njemu dragom šta želi od njega, kada je već dao toliko toga, ostavio svoj život u njenim rukama...klasična ljubavna pesma koju on peva kao da je nešto mnogo veće i sami prelazi su prelepi. 



6.“Bionda bella bionda“ Traditional (Italija)
Tradicionali nisu nešto što meni inače prija (naše ne bih slušala tolko da mi prete odsecanjem uva) ali Italijanske volim. Ovu sam čula u filmu „Hemingvej i Glihorn“ i od tada je stalni gost mojih playlista. Taman ima toliko lep zvuk da me vodu direktno u Italiju. Peva se o lepoj plavoj devojci da ne dužim sa objašnjenjem.


7. Antonio Banderas „Cancion del Mariach“ (Španija/Meksiko)
Znate već koliko volim ovu pesmu iz filma desperado. Ukoliko film niste gledali-gledajte ma šta drugi rekli jako je zabavan i ako ništa drugo ima ovu pesmu i nastup zbog kojeg je svako žensko koje gleda zaljubljeno u Antonia Banderasa. 💖



8. Edith Piaf  „La Vie En Rose“ (Francuska)
Jedna magčina izvođačica, koju sam ja „upoznala“ zahvaljujući jednoj magičnoj glumici koja ju je igrala (obavezno film koji nosi ime ove pesme sa najlepšom ženom na svetu-Merion  Kotijar da gledate). Jedna pesma koja me vodi u neko drugo vreme, moje sećanje francukog govri o tome da ova pesma peva o jednoj slaktoj ljubavi prava pesma tog vremena. Muzika je magična njen glas prelep.

9. Julio Iglesias „Baila Morena“ (Španija)
Ja pripadam mlađim generacijama koje su stasale uz njegovg sina Enrikea, ali sam prvo znala tatine pesme.Ovo je jedna od njh. Hulio peva o brineti kojoj traži da igra (morena znači brineta) jer ona ne igra kao ni jedna. I mada je on španac više vuče na tradicionalne meksičke pesme sa malo modernog zvuka.

10. Wisin, Carlos Vives & Daddy Yankee  „Nota de Amor“ (Portoriko/Kolumbija)
Rekoh vam ja da sam u Vivesa zaljubljena. Visin je kreirao odličnu pesmu koja je okrilje energije,sa svojim solo rep deonicama i regetonom Dedija Jankea koji odlično doprinosi malo urbanijem zvuku pesm, glas u refrenu i latino pop donosi Karlos Vives (inače ovo ej peva pesma u kojoj sam ga čula) koji se apsolutno savršeno uklapa. Kada ovako ukratko moram da vam objasnim reči svih ovih pesama deluju krajnje glupo ali kada bi ste mogli kao što ja mogu da ih razumete u potpunosti shvatili bi ste koliko su tekstovi na šapnskom zapravo najlepši od svih na svetu.

11. Indila „Dernière Danse“ (Francuska)
Nema šanse da niste čuli ovu pesmu, idalje je veliki hit. Idnidla je ukomponovala odlične elemente r&b muzike i francuskog popa. Ono što ja posebno volim kod ove pesme je značenje ona peva o svom poslednjem plesu. Idealana za sanjarenje, zapravo zahvaljujući njoj pokrenula sam svoj serijal priča o „Džonu Liju Dejvisonu“ ova pesma je bila inspiracija.

12. Luz Casal  „Un año de amor“ (Španija)
Ne sećam se gde ni kada sam ovo čula ali mogu gotovo da siguram da je bilo na radiju. Odmah sam je tražila na YT-bu i od tada je čest gost mojih playlista. Luz na španskom inače znači svetlost e takav je i njen glas kao svetlost. Prelepa teška balada, mogu ja da vam je prevedem a bolje  da tražite sa španskog na engleski prevod pesme jer tek kada razumete reči dobiće na težini.

13. Carlos Santana „Para Los Rumberos“ (SAD)
Gde bez kralja latino rocka da prođe? Moram da priznam da više volim neke pesme na engleskom sa latino ritmom kod Santane ali ovo je pesma mog detinjstva, obožavam je. Lep mambo ritam, bukvalno vrišti da izuješ cipele i kreneš da igraš uz nju. Santana je kralj obožavam ga.

14. Maluma & Fifth Harmony „Sin Contrato“ (Kolumbija/SAD)
Zapravo ova pesma ima malo engleskih deonica (Fifth Harmony su Amerikanke), ali svejedno većina je otpevana na španskom.Čula sam je pre par dana na radiju i sada se (doduše ne mnogo često jer Karlos je tu) sluša i ona. Jako mi se dopada. Ima letnji ritam, vesela je eto nešto malo osvežavajuće za lepto.🌞


15. Wisin ft. Jennifer Lopez & Ricky Martin „Adrenalina“ (Portoriko)
Pesma je dve godine stara a ja je idalje jako često slušam. Niste vi svesni koliko ja volim regeton i latino pop. Tri Portorikanca (JLO je Portoikanka rođena u NY) napravila su jedan odličan hit, kombinacija njih troje savršeno radi za ovo. Pesma je prilično „fizička“ ali uprkos rečima (koje govre kako nečije telo je čist adrenalin koji dovodi do ludila, dakle bezveze) jako je moćna.

16. Nicola Di Bari  „La Prima Cosa Bella“ (Italija)
Ovo je jako jako stara pesma verujem da sam je otkrila na YouTube-u. I ako je iz 1970-e, više vuče na rane ’60-e. Tako je bezbrižna i opuštajuća. Ovo je moja meditacija i terapija ovo me opušta skroz.

17. Luis Fonsi  „No Me Doy Por Vencido“ (Portoriko)
Pomenula sam vam malopre Luisa, i rekla vam da nije moglo samo sa jednom pesmom da prođe. Ova pesma je jedna do meni najomiljenijih pesama svih vremena. Pesma govori o neodustajnju, za bilo čim što želite treba te čekati, tragati ali nikada ne odustati.  Magičan ritam latino popa, malo vuče i na marijače. Znate kada pesma nosi energiju? Pa ova je takva i van reči i muzike i sve to zajedno ona ima neku energiju za sebe.💖


18. Alejandro Fernández  ft. Christina Aguilera „Hoy Tengo Ganas De Ti“ (Meksiko/SAD)
Španski original, Agilera i Frenandez su napravili na jednu od najlepših pesama-svih vremena. Ne umem da vam objasnim pesmu osim da vam kažem da pobate da guglate negde prevod (jer bi post trajao beskonačno kada bih vam je prevodila) jer kao neko ko je od reči do reči razume mogu vam reći da  su reči jednako prelepe i moćne. Kristinine soul deonice doprinele su pesmi na jačini, Alehandrov čist glas jednom ozbilnjom doživljaju, njihova hemija se oseća čak i kada ih ne gledate a muzika priča za sebe. Jedna od najlepših koje sam ikada čula.💜

19. „Un Amor“ Gipsy Kings
Moja najomiljenija pesma GK-sa. Obožavam flamenko i ovo je pesma koja me vodi na plaže Majroke i tačno mogu da zamislim sve u glavi-noć, vatru, momke poput Banderasa u „desperadu“ i gitare...magija.

20. Selena „Amor Prohibido“
Skoro sam poželela da ponovo čuejm tragično izgubljenu kraljicu tehano muzike. I ova pesma mi je odjenom postala neverovatno draga. Ovo je jako lepa mladalačka pesma koju je Selena posvetila svojoj baki i deki čija je ljubav bila upravo ovakva o kakvoj peva-zabranjena jer su iz drugih klasa, ali njima nije bio važan novac već samo srce. Svaki put kada čujem Selenu postane mi strašno tužno što je tako mlada otišla sa ovog sveta a bila je skoro mojih godina kada se to desilo.

21. Andrea Bocelli „Besame Mucho“ (Meksiko/Italija)
Ova pesma se smatra Meksičkim tradicionalom, ali ja volim kada je Bočeli izvodi, ima malo džeza kada je on peva. Obožavam energiju i vibraciju ove pesme-tačno možeš da zamisliš one zabve u npr Njujorku i svetlo koje polako se smanjuje, devojke sa već gotovo obrisanom šminkom sede za odvojenim stolovima i mladiće preko puta koji su tu u svojim vojničkim odelima, orkestar svira ovo i na tren sve prestaje da postoji. Ono što pokušavam da kažem je idealna je za sanjarenje  mada i same reči pesme pevaju o tome „Poljubi me mnogo, kao da je večeras poslenji put.....možda ću sutra bidi mnogo daleko od tebe...“.

22. Rosana „A Fuego Lento“ (Španija)
I ovu pesmu znam ceo život. Znam i Rosanu i njene pesme i ja nismo stranci. Ona je španska rock pevačica, mene podseća na neki Sindi Loper stil (peva kao devojčica), kao španska Sindi Loper.Ova pesma je pozitivna energija u 3 minuta, jako je srećna i vesela.😘

23. Paulina Rubio  „Me Gustas Tanto“ (Meksiko)
I ovu ženu obožavam. Ona je neko ko kada je u kadru sve je veselo i pozitivno. Gledala sam je kao sudiju u američkom X factoru i od tada je slušam.  Ovo je prva pesma koju sam zavolela i zato biram da i vama dam malo njenog sveta.

24. Thalía ft Becky G. „Como Tú No Hay Dos“ (Meksiko/SAD)
Od kada sam videla da je Talija spala na to da obrađuje Severinu, više mi se ne mili ni da je slušam kao ranije. Ali ova pesma je bila pre toga i volim da je čujem. Ima deonice na engleskom i sve to ukombinovano je dobar urban pop hit.

25. Enrique Iglesias  „Ayer“ (Španija)
Ovo nije toliko dobro poznata pesma mlađeg Iglesijasa, ali verujte mi na reč posle Hero njegova najlepša. Ima magičan tekst, i melodiju koja opčinjava. Inače sam veći „fan“ Iglesijasa kada peva na svom maternjem nego na engleskom jer mislim da zvuči prirodnije i lepše. Verujte mi na reč ovo je apsolutno magična latino balada, koja ne spada u kliše modernih pesama.


To je sve  za danas, sutra recenziram knjigu. Koje pesme na nekom drugom jeziku vi volite? Da li volite neke od ovih? Sve što vam je na pameti i srcu, pišite dole.💞
Hvala na čitanju,
With love, S.

11 коментара:

  1. Анониман30. јул 2016. 12:39

    Odlican post, prevladavaju pesme spanskog govornog podrucja sto me posebno raduje jer sam i sama veliki obozavalac istih. I Almodovarovih filmova :-D Bravo za post !! Podsetih se nekih divnih melodija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Pesme ne španskom imaju dušu plus njih najbolje razumem pa uvek biram nešto takvo :)
      Drago mi je da ti se dopalo i da sam te podesetila nekih :)
      Hvala na čitanju :D

      Избриши
  2. Odličan spisak.💋
    Ima par koje nisam čula, a slatko se nasmejah na "Adrenalina" ovih dana je baš vrtim, tekst je komedija, ali je dobra za đuskanje.
    Slažem se za Enrikea i ja ga više volim slušati na španskom.
    Carusa obožavam. 💞

    Hvala ti što me podseti na Iglesiasa seniora, obožavam tu pesmu, a kako je nisam odmah "skinula" totalno sam je zaboravila. 😁
    Sad je vrtim ceo dan..

    Mogla bih i ja nešto ovako odraditi tu bar imam materijala. 😊

    Sjajan post!
    Hvala.❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala darling i drago mi je da sam te nekih podsetila :)
      Caruso je mafija :)
      Odradi da čujem još neke predloge :)
      Hvala ti na čitanju :D

      Избриши
  3. Zar ti nisam ja pomenula Luz Casal, u komentaru teksta o ženskim vokalima, a i u mom muzičkom tagu? :) Baš sam tu pesmu stavila, rekla si da je ne znaš, možda i grešim.:)
    Odličan tekst, delimo mišljenje, izbor je savršen.:)
    I sama nekako pod "pesme na stranim jezicima" podrazumevam sve sem engleskog, koji odavno doživljavam kao drugi maternji.
    Preferiram numere na italijanskom, španskom, portugalskom - dakle, latino jezicima sa svojom pevljivošću i vatrenošću- i francuskom, koji mi je baš sladak, sofisticiran i šarmantan. Svi su vrlo melodični i može biti ne znam ni ja koliko glup tekst (u prevodu), sam ritam te "ponese". Takođe, uglavnom su idealne za leto! Sve volim, od Iglesijasa (mlađeg i starijeg) i Rikija Martina, preko Šakire, do "Gypsy kings"-a, "Vaya con dios", Luz Casal, Marize, Ane Okse (2Dona con te" je savršena pesma), Ramacotija, Laure Pausini, volim legendarne šansonjere, volim Zaz, Indilu, Vanesu Paradi, Ofru Hazu...
    Tema iz "Desperada" mi je jedna od najdražih uopšte, volim i kompletan soundtrack "Mambo kings"-a i, naravno, klasik "La bamba".
    I ovu često vrtim:
    https://www.youtube.com/watch?v=bQkB-WWzsbg

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pre svega hvala ti ouno :)
      Onda jeste upravu si skliznulo mi je sa uma IZVINJENJE VELIKO KAO KUĆA :)
      Sad sam yt-bvala Anu Oksu i setih se da sam je nkada davno čula (DOnna conte) sad ima da je vrtim .)
      Jao La Bamba koliko je to vesela pesma uvek mi donese radost :)
      Upravo slušam ovu Ella, Elle L'a magična je odlični predlozi za playlistu :)
      Hvala ti puno i izvini još jednom ja sam malo zamlata :)

      Избриши
    2. Joj, nema potrebe za izvinjavanjem, verovatno sam i ja tu nešto pomešala, znam da smo pominjale pesmu, al kao da je bitno ko.:)
      Od francuskih, meni je mnogo slatka "Joe le taxi" od Vanese Paradi, baš letnja i "Moi, Lolita" (Alizee), ona je bila popularna kad sam bila u osnovnoj školi.
      Pesme na nemačkom, da ne zaboravim, nikako mi ne leže, učila sam ga u srednjoj i toliko je grub u govoru, pa i pevanju.
      Ali, zato latino-jezici, možeš pevati bilo šta, zvučaće sjajno!:))))
      Kad sam bila klinka, popularni su bili letnji hitići "Macarena" i "Ketchup song", sve na španskom. Glupo, a zanimljivo baš zbog jezika!

      Избриши
    3. ne ja volim da priznam grešku stvarno sam pogrešila jer ne razmišljam :)
      Vanesa je divna nje se nisam setila a jedam mi je od "girl crush-ova" i najveća greška Depa što je raskinuo sa njom :)
      Las Ketchup su bile i kada sam ja bila klinka 2. razred još se i koreografje sećam :)

      Избриши
  4. I ovo je bilo JAKO POPULARNO kad sam bila dete, ali kontroverzno zbog te naglašene seksualnosti u koreografiji, za ono vreme:
    https://www.youtube.com/watch?v=csaUvkYOkLY

    Jel' se sećate pesme "Obsesion" - Aventura?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lambada je starija od mene a čak je se i ja sećam :)
      Bila je ta i ona SAbrina boys boys boys kao melodje koje sam isto zapamtila iz detinnjstva (mada su obe iz '80ih a ja rođena '94)
      I Obsesion se sećam nju sam baš volela imala sam je na CD-u i većito je plesala uz imaginarnog partnera :))

      Избриши
    2. Jao "Obsesion"..
      Uvek me vrati u šesti ili sedmi osnovne, tad je bila hit.

      Šakirina "La Tortura" je meni glavni krivac za ljubav ka pesmama sa španskog govornog područja..
      Od nje je sve počelo.😊

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor