Search This Blog

Top 10 female characters in Game of Thrones ❤


Hej vi siroti đavoli, šta ima?  Ja se trenutno borim sa psom koji je rešen da spava na mojoj nozi, pa kako je sklonim on tako za njom i tu glava. Danas je za razliku od mnogih dana koje sam imala do sada, bolji dan. Stigla mi je knjiga Luize Hej „Kako da izlečite svoj život“ (ja sam sklona depresiji) i čim sam počela da raidm afirmacije, bolje mi je.
Ova knjiga nije jedina koju čitam, naime nakon neuspelih pokušaja čitanja Agate Kristi i Virdžinije Vulf, rešila sam da se vratim na omiljenu mi literaturtu „Igre prestola“ i planiram da izdvojim dan (npr jedan na dve nedelje) u kojem ću vam pisati o dešavanjima po glavama (vodim zabeleške u svesci) i koliko odradim za to vreme toliko dobijate u postu.
Danas nije ni taj dan, danas radim rang žena u Igrama prestola. Naime moj plan je bio da uradim generalni rang svih žena u GOT ali rešila sam da uradim top 10 omiljenih, plus pet koje ne podnosim. Jer postoje simpatični likovi poput khm..prodavačice ljubavi? Ros koje je divna i mila ali nije toliko unet karater u nju, ili Mirsele i Oše koje su isto super ali nismo imali prilike da ih upoznamo. Isključila sam i Gili jer je dosadna  (vrhunac joj je poljubac sa Semom wow).
Bazirala sam se pretežno na seriju i svi likovi koje sam stavila su u seriji, jer ako bih pisala knjiški Liena Stark bi bila prva, međutim kapiram da je većina upoznatija sa serijomm nego sa knjigama pa hajde tako,nema ni Elie Martel čija me prošlost i lik intrigira. Preporuka: Pročitajte knjige, vredne su čitanja koliko god da je serija dobra knjiga otvara maštu više nego bilo šta na svetu.
 Da počeno, smorila sam sa uvodnim delom kapiram :)




10. Ygritte – Divlja devojka
Glumi: Rose Leslie
Nemam mnogo da kažem po pitanju Igritinog lika. Zaista, mislim da jedini put kada nisam uživala u delovima sa noćnom stražom je kada se ona pojavila. Ona je hrabra, prepredena, moćna. Ona je odlika lika koji nikad nije odrastao sa dužnostima i koji ne može da shvati ljude koji se podvajaju tome.



Što se tiče Rouz Lesli, meni je ona dosadna. Izvinjavam se svima koji je vole ali je. Lepa devojka ali mi ne ostavlja nikakav utisak,  vrlo lako zaboravim da je uopšte bila u seriji i da joj nije čuvene rečenice (You know nothing Jon Snow) misilm da bi je kompletno zaboravila. Smrt Igrit  mi nije teško pala, naprotiv bilo je olakšanje: konačno je vše nema.


Mora da kažem da smatram da bi lik bio daleko interesantniji da je od nje napravljen pravi borac, koji nema puno emocija. Ovako zaljubljena Igrit mi je bila dosadna, ona je kliše knjige  (kapiram da kada je Martin to shvatio rešio je da je makne) jer je ona onaj tip žestoke devojke koja se zaljubi i skorz pormeni. Dakle trebala su mi zadnja dva mesta, zato su ona i gospođica koja sledi tu samo da „popune listu“.


09. Talisa Stark-žena koja je Roba odvela u smrt
Kuća: Stark (po braku)
Glumi: Oona Chaplin

Rekoh već isti slučaj kao sa Igrit, sa tim što hajde da kažemo da mi je Talisa malčice zanimljivija. U knjigama ona nije Robova žena, niti je on voli, ni bože daj, ali u seriji ona veoma postoji i ne mogu da ignorišem to. 
Naime kada se Talisa pojavila prvi put poslednje što sam očekivala je da će Rob da je oženi. Jesu se oni pecnuli malo oko noge čoveka, ali baš da izda svoju porodicu zbog žene....ne ide mi. Desilo se kako se desilo. Lik Talise je nedorečen lik (ja nju vidim kao da su je doveli da Rob ima sa kim noći da provodi), najviše što saznamo o njoj je kada ona priča Robu kako joj je rob (ne Stark pravi ) spasio brata i to je do nekle njen  „blistavi“ trenutak, kasnije ona postaje samo neko ko je uz Roba i ne govori mnogo. 


Ona je lepa žena, ali osim te jedne scene gde je sjajno odglumila nisam ja tu videla talenat da padneš u nesvest, bar ne onakav kakav bi očkivala da je ostao u nalseđe :D


Ipak uz sve to nije zaslužila sudbinu kakvu je dobila i ako je to nešto što je od početka sledilo kao sigurna stvar.


08. Brienne of Tarth-Vitez
Glumi: Gwendoline Christie
Ja sam verovatno jedina osoba na svetu kojoj Brien nije interesnatan lik jel da? Ne volim muškarače, zapravo volim ali da imaju idalje neku damsku notu.  Ja nisam imala prilike da se saživim sa njenim likom, osim odlične komunikacije sa Džejmijem, ona meni ostaje prilično u senci. 
Ne doživljavam je kao ženu, pre Lorasa ili Lansela bi mogla da doživm kao ženu nego nju.  Sa druge strane ona je neustrašiv lik, ona se ne plaši ničega i ona je spremna da da život za vladara kome služi. 


Što se Glumice tiče, mislim da Gvendolin radi sjajan posao, nije Brien kao iz moje mašte, ali je prilično blizu toga što sam ja videla u svojoj glavi čitajući knjigu. Ne znam dovoljno o njoj ali mogla bi da iznenadi. Zapravo od druge do četvrte sezone ona je sjajan lik posle pada u drugi plasn. Sećam se da sam prvi put kada sam je videla na Renlijevom turniru, bila oduševljena kako je dobro ušla u lik i njeni blistavi momenti su usled Džejmijevog bega (ili oslobađanja kako uzmete)  tu je ona jako zanimljiva i duhovita, posle u Kraljevoj luci... ne baš.


Brien je jedna od najčasnijih osoba u seriji to je činjenica, ona je odraz toga kako možeš da budeš hrabar a da pri tom ne juriš da se svetiš. Mislim da je njen uticaj na Džejmija odličan tim pre što mu je pokazala šta znači biti vitez onako kako treba-hrabar, častan i odan.


07. Arya Stark-izgubljena heroina
Kuća: Stark
Glumi: Maisie Williams
Priznaću vam u ovom času da mi je jedna od najtežih stvari stavljanje nekada mojeg omiljenog ženskog lika na ovo mesto. Još teže mi pada da vam priznam da jedini razlog zapravo što sam je stavila ispred Brien su prve tri sezone u kojima je ona meni bila apsolutni vladar što se ženskih likova tiče (čak sam smatrala da više zalužuje presto od Tiriona). Međutim okolnosti su se promenile i moja Arja koju sam nekada volela više nije ona koja je sada „aktuelna“.
Ako ste čitali knjige, onda verovatno znate da je Ajra nasledila karater tetke Lijene, zato je Edardu često simpatično kada ona traži da mačuje, kada kaže da ne želi da bude dama. Međuim moja teorija je da je ona miks karatera tetke Lijene i tektke Lise (ne sluša šta joj se priča ide kako ona misli da treba, ništa ne može da joj promeni odluku).Ona je u knjizi opisana kao Kejtlino dete koje je najviše Stark, čak mislim da ima scena razgovora Kejtlin i Sersi gde Sersi kaže Kejtlin da u Sansi nema puno severa, aludirajući na to da više vuče Kejtlininu liniju i da je Ajra suprotno. 


Što se glumice tiče, kako Mejzi Vilijams nikada pre serije nije glumila, mogu reći da je odlično iznela lik.



Arja je težak lik, ona je neko ko je gledao kako joj obezglavljuju oca, onda krenula u izgnasntvo, uspela da zavara Tajvina Lanistera, i da idalje drži do svoje osvete. Ona krivi Sansu, za otirač svih njihovih problema (da Sansa nije toliko htela Džofrija, Arja bi idalje imala oca, druga i Najmeriu), međutim ona je sebe pretvorila u nešto što je daleko više od osobe koja želi da osveti čast porodice. Njen bes i mržnja prema onima koje vidi kao uzročnike svojih problema je zaslepela nju (figurativno i bukvalno :D) i ona želi da od sebe napravi hladno oružje. Iapk po slikama koje sam videla iz nove sezone možda bi gospođica Stark mogla ponovo prijatno da iznenadi, i postane voljeni lik.


06. Catelyn Stark-Majka Severa
Kuća: Stark (po braku) Tuli  (po rođenju)
Glumi: Michelle Fairley
Od početka gledanja serija i od početka Kejtlinog pojavljivanja ja imam pomešana osećanja. Takva joj je pozicija. Naime svaki pud kada vidim jaku i hrabru ženu u njoj, ona uradi nešto totalno nočekivano i vidim oholu ženu koja nema srca. Kada sam čitala knigu Kejtlin mi se od starta nije dopala, razlog tome je što mi je delovaa prviše vezana za dužnost (i posle petoro dece ona bi rađala još), međutim tek nakon drugog gledanja serije ja sam njen lik stavila na hladniju strnau. 
Kejtlin je predstavnik prave princeze (mene ona podseća na kraljicu Katarinu Aragonsku, tako usko vezana za dužnost i šta mora mora). Isprava bila je namenjena Brendonu Starku, ali usled njegove pogibije Edard je odlučio da je oženi (isti slučaj je bio sa Henrijem i Katarinom). Kejtlin je lik u potrazi za pripadnošću, ona nikada nije bila severnjakinja, bez obzira što ima petroro severnjačke dece. Ona je uvek bila Tuli bez obzira što nosi prezime Stark već godinama.  Ako bih opisala Kejtline poteze rekla bih da su ishitreni. Ona je tip čoveka koji ne meri već odmah seče, njeni potezi umeli su često da me iznenade.  Ona je glas razuma umela često da bude, govorila je Nedu da može da odbije Roberta jer zna kako svaka desnica na kraju završi, govorila je Robu da se ne ženi.


Mislim da je glumica koja je igrala Kejtlin Mišel Fairli, uspela da lepo donese lik. Taj tip žene je tip kakvom sam ja zamišljala Kejtlin, lepa žena u zrelijim godinama.  Ona jako lepo ide uz Šona Bina i način na koji interpetira Kejtlin u pogledu karatera je od prilike onakakv kakvog sam ga videla čitajući. 


Ono što je mene odbilo kod nje je njen odnos prema Džonu. Naprosto jasno je da je povredilo što Edard dovodi dete koje ima sa drugom ženom (ona bi jadna se ubila da se slučajno za Roberta udala), i shvatam da je teško gledati kako on raste tu pored uz to više liči na Starkove nego skoro sva njena deca. Ali ne postoji opravdanje za konkretno tretiranje Džona na način na koji ga je ona tretirala, scena u kojoj on dolazi da se oprosti sa Branom (u serjii Fairli nije uspela toliku distancu i bes da drži, delovalo je kao da se pre sažalila na Džona, u knjizi je meni taj trenutak bio mnogo hladniji) ona ne uspeva da čak ni tad odreaguje kao običan čovek i da vidi Džona kao dečakovog brata što on zapravo jeste. Druga stvar je, ona je lik (kao i kći joj mila Sansa) koji ne ume da se postavi, ona ne ume da kontorliše Lisu i ne zna šta hoće. Ona i veruje i ne veruje Tirionu. Čovek joj spasi život ona ga pusti Lisi u ruke?  Jasno ona misli da je on gurnuo Brana, ali čovek se dokazao da nije (a i ona veruje Maloprstiću a zna kakv je). Često neodgovorna majka, sam Rob je u jednom trenuku kritikuje kako ne gleda Rikona kome ona treba više nego Branu čije se stanje ne menja. 
Kejtlin je lik koji je sa strane odigrao ključne trenutke u nekim od najbitnijih momenata u seriji, ona ima svoje kvalitete, ali definitivno ne mogu da kažem da mi je draga. 


05. Melisandre-Crvena žena, crnog srca
Glumi: Carice van Houten
Originalni plan  bio je da stavim Melisandre na drugo mesto, međutim ponovo sam gledala scenu Šrieninog žrtvovanja i ne mogu. Razumem ja nije ona kćerka, niti bilo šta blisko ali žrtvovati dete koje ništa nije uradilo...ne mogu.
Melisandre je neko kome je sudbina nametnula da postane ono što je. Rođena kao rob, ona je  morala da nađe način da preživi. Imala je moć da pravi performans sa magijom i iskoristila je to. Ona je sveštanica Gospodaru svetlosti i kako to biva ne obrigava za posledice koje se dešavaju drugima, ona je neko ko zna kako da preživi.
Carice je originalno trebala da igra Sersi, pa je Dinklidž kada ona nije mogla da dođe predložio svoju najbolju drugaricu Lenu, kojoj je uloga ostala do danas. Carice je ipak došla na audiciju godinu kasnije za Melisandre i dobila tu ulogu. Dakle nije što ti je dato, već šta ti je suđeno. Smatram da ni jedan lik nebi iznela tako dobro kao što je iznela ovaj. Ona je verovatno jedna od najlepših glumica u seriiji, a toliko moćan performans ima. Kako se ona drži, kako ona izvodi scene je fantastičan. Sama tehnika njena tera te da je mrziš i obožavaš u isto vreme.


Kada sam počela da upoznajem lik Melisandre, priznajem bila mi je jeziva,  zapravo dugo, dugo moj najmanje omiljeni ženski lik u seriji (napisala sma to na tviteru i ona je odgovrila ostaviću dole momenat kada sam ja zavolela Melisandre). Ali kako vreme odmiče shvatam koliko je njen lik moćan. Ona je neko ko nije rođen da bude vladar, ali odlično zna kako da ima aposlutnu kontrolu. Iskoristila je sve od Stanisia što je mogla ali se držala Džona, Gendrija i Arje (ako razmislš postupak približavanja baš ovim ljudima nije slučajan, ona zna ko je Džon i zna koliko će bitan tek da bude, Arja je moćan borac i mogla bi da baš ona vlada zimovrelom a Gendri je naslednik kuće Baration) . Ona je najnedefinisaniji lik čiji svaki potez te tera na razmišljanje zašto. 


Kako šesta sezona dolazi, sve oči su uprete u nju, i konačno ona bi mogla da bude ta koja će ponovo udahnuti život Džonu Snežnom. Radujem se da vidim šta će sa njom da se odvija i uz koga će sada da bude kada više nema Stanisia.

taj jedan put kada sam ja kao klinka skakala od sreće :)


04. Daenerys Targaryen-od nesigurne devojčice do Kalisi
Kuća: Targerian
Glumi: Emilia Clarke
Kada dođe do verovatno omiljenog ženskog lika gledaocima serije, mogu odmah reći moj odnos sa njom je išao iz krajnih granica. Naposto ja ili nisam mogla da gledam Deneris ili sam je obožavala, sredina nije postojala. Paradoks je da je Deni na kraju gotovo  na samoj sredini ove liste, ali u kalkulaciji shvatila sam da sledeće tri su mi daleko zanimljivije nego ona, pa samim tim eto nje tu.
Čak i kada bi ste pokušavali, ne možete da ne primetite lepu Vajserisovu sestru, sam deo nje u knjizi ima jak uvod u lik i ako Martin ne puca odmah na to da je ona ključna-znaš da je jer opis onog što se oko nje dešava te navodi da veruješ da je ta žena neko jako bitan. U toku prve sezone Deneris prolazi veliki napredak i obrt, od slepo poslušne devojčice ona se lagano pretvara u jaku ženu. Serija to ne govori ali ključan podatak koji stoji u knjizi je da ona oduvek vidi da Vajseris nije „zmaj“ koji treba da sedne na prestol, ona zna da on ne može da vlada. 



Deneris će vam na prvi pogled izgledati kao napaćeni lik. Tim pre jer ju je brat ceo život krivio za smrt majke  (što daje referencu na kasnija dešavanja kada Deneris sretne Tiriona-istu patnju su preživeli od svojih najbližih zbog iste stvari), u seriji je ona nasilnički udata za Droga i on je praktično siluje prve bračne večeri (to se zapravno ne dešava u knjizi jer od kada joj Drogo pokloni konja deo nje se već tada zaljubi u njega ( i ona je inicijator prve njihove noći). Njen lik do četvrte sezone prelazi ogroman put, prvenstveno od momenta kada ona zvanično postaje majka zmajeva, puštajući vatru da je zaleči. Vidimo jaku, sigurnu ženu i njeni momenti sa zamjevima su jedni od najbolje urađenih u seriji. Od četvrte sezone Deneris, kao da je stavljena na pauzu. Idalje je tu, ali ništa se oko nje ne dešava, čan ni pokušaj uvođenja scena sa Dariom ne doprinose (alo hoćemo Džoru pobogu!). Ona stoji u mestu i tek na pra momenata ima hirovite napade. 
 Emilia Klark lepo nosi ulogu, no ne mogu je nazvati dobrom glumicom (da vam na pamet ne padne da gledate Terminatora novog, kažem za vaše dobo). Ona daje lepo lice i krhkost Deneris ali mi nekad nedosraje da čujem žustrinu, generalno ne bih je menjala super je.


Ono što se meni nije dopalo kod Deneris je ponavljanje Vajserisovih grešaka. Ljudi su osuđivali Vajserisa jer je gladan sedanja na presto, načina tretiranja ljudi oko sebe,  ne prezanja do stizanja do cilja. Ako pogledaš, samo u drugačijoj formi, i Deneris radi isru stvar, vrlo često me sad u zadnje dve sezone podseti na njega. Čini mi se da je počela da ljude tretira bez nekog respecta koji je  ranije imala. 
Denerisin lik će se zadržati u seriji (nema diskusije), verujem da će sa stečenim zanjem u daleko više ne civilizovanom delu zamlje da je očvrsne i da vrati Tajgeriane u Vasteros, takođe se nadam susretu sa Džonom.


03. Margaery Tyrell-Udavača
Kuća: Tajrel (po rođenju); Baration(po braku)
Glumi: Natalie Dormer
I sa njenim likom sam u love-hate vezi. Naime ja Mardžori u knjigama nikada nisam volela (Loras u knjigama all the way), međutim ne mogu da poreknem da još od scene Mardžori sa Renlijem Barationom (morate da volite kad ona kaže „Može i Loras da dođe..“  genijalna je) ja sam bila kupljena za ceo život. Često govorim da kada bi ja igrala neki lik, volela bih nju da igram jer toliko sjajno pisana. Njen karater je miran ali ispod toga leži žena željna moći, koja će uraditi sve da postane ono što je zacrtala. 


Natali Dormer je unela duh u njen lik. Ona je razlog što je lik toliko zanimljiv, njena šašavost, i veseo duh sa odlično skrivenim namerama. Gledala sam Natali kao Anu Bolen, u Tjudorovima i strašno sam bila skeptik misleći da ću je videti kao Anu, ali već prvi dijalog njen i videla sam je kao Mardžori, sjajna je verovatno ne bih volela lik toliko da nije nje.


Ako sagledaš sa strane, Mardžori je daleko od pozitivnog lika, ona je što bi rekli narodski „udavača“, udaće se za koga god samo da ima moć, ali njena ličnost i duh koji izbija te teraju da je voliš. Ona je opasan lik, ona ne tretira nikog loše a zapravo nikome ne veruje. Ona i Sersi se ne podnose a zapravo su iste. Često kažem da je ona moj lik koji mrzim što volim. Nisam mnogo opširna u njenoj analizi jer zaista na nju sam krenula više paženje da obraćam tek u seriji, dok u knjigama akcenat mi je na Lorasa (Loras u seriji no no). Ali sa druge strane ne mogu da je stavim niže jer zaista volim da mozdgam o njoj, pitajući se koje su joj taktike, šta ona zapravo želi, koliko kontorle ima nad sobom.


02.Sansa Stark-Princeza od Vinterfila
Kuća: Stark (po rođenju), Lanister (po prvom braku), Bolton (po drugom braku)
Glumi: Sophie Turner
Ako sada sedite i trljate oči ili se krstite sa obe ruke ne verujući šta sam stavila na drugo mesto, ne brinite jasno mi je i ja sam sebe izenadila. Paradoks je, od prve sezone omiljeni lik mi je Sansina mlađa sestra, sa druge stane najomraženiji lik je upravo „Mala golubica“ ali imam svoje razloge zašto sam najvećem Turliju (znam šta pišem) prezimena Stark  dala ovo mesto.
Već sam priznala i priznaču ponovo-od momenta kada sam videla Sansu odmah sam je stavila na negativnu stranu, ja sam drugi tip ja volim neustrašive, žive koje se ne plaše da kažu šta misle poput Arje. Međtim Sansin lik je lik koji je prošao i sito i rešeto (zapravo gotovo samo rešeto) od početka sezone do danas. Na određeni način Sansa je jaka, da nije odavno bi sebi okončala život. Prošla je mučenje Džofrija, udaju, beg, pa opet nasilničku udaju, silovanje, i evo nje idalje žive. Zapravo najbolja stvar koja se Sansi dogodila za ceo period od prve sezone je udaja za Tiriona, Tirion  je bio njen zaštitnik, neko na koga je mogla da se osloni i dok je on bio tu ona je bila sigurna. 


Ona je naivna, veruje svima, veruje u sve ne čita između redova. Kada sam gore pomenula da je ona pravi Turli evo na šta sam misila, Turlijeva deca su prinčevi i princeze u pravom smislu, kada pogledaš reči Turlijevih : Porodica, dužnost, čast. Ako te reči nekog opisuju onda je to Sansa. Sansa je vezana za porodicu, odana dućnosti princeze a tek na kraju dolazi čast. Sansu je njen karater doveo u nesrećne okolnosti mnogo puta, samo zato što ne ume da se zauzme za sebe. Arja bi ubila, Arja bi pobegla na bilo koji način, Sansa ne. Sansa je prava ledi, ona je učena finim dvorskim stvarima, odgajana da se uda za kralja i kada joj život krene u drugom pravcu ona ne ume da nađe put. Međtuim u sezoni koja je iza nas Sansa (konačno) pokazuje malo karatera (fenomenalno suprotstavljanje Teonu za njenu braću i kada mu ona kaže „radila bih ti isto što ti je on radio“), Sansa uspeva da prođe najgore muke i da izazove osećaj saosećanja i sažaljenja kod mene. 
Sofi Tarner je lepo iznela ulogu, ona je neko ko glumački ima baš vidljiv napredak. Budući da je u prvoj sezoni bila dosadna da bi sada bila itekako vešta u izvođenju lika.


Da svedem priču, dajem šansu Sansi jer mislim da može da iznenadi. Mislim da duboko u sebi ona je jaka i hrabra i nosi krv Starkovih (na kraju ona je zvanični gosodar njihove kuće), ona je čist primer kako život ne ide kako se planirao. Volela bih da su je udali za Lorasa (Tajvin je naivno verovao da će Sersi hteti da se uda za njega) i da je živela miran život, ali verovatno tada ne bi bila lik koji je imao progres pa ko zna zašto je ovo dobro.


01. Cersei Lannister- Majka lavica
Kuća: Lanister 
Glumi: Lena Headey
O  najstarijem Tajvinovom detetu bih mogla da iskucam ceo jedan tekst, zato ću se truditi da skratim. Naime i ako slovi za najveću kučku u seriji, razlog zašto je Sersi moj prvi izbor je zato što je ona najkompleksniji lik. Da bi čovek upoznao Sersi mora da zna njenu prošlost, i čenjinicu koliko su je stvari u životu oblikovale i dovele do ovde. Može se lagano povući paralela između nje i Kejtlin kada se upoređuju, ali treba imati na umu da je Kejtlin došla iz jedne ujedinjene sigurne porodice, Sersi nije. Sersi dolazi iz nefunkcionalne porodice gde je otac uvek bio van kuće, a kako majku nije imala ostala je prepuštena sama sebi. Pošto je u Tirionu videla osobu koja joj je oduzela majku, a uz to proročanstvo koje je saznala kao devojčica da će ona nastradati od ruke „mlaeđeg brata“ (u seriji se to ne pominje umesto toga zamenjena je kraljicom). Sersi i ako je princeza nije imala lak put, ona konstantno živi u strahu za svojom decom, a čak i kada joj se ostvari želja da se uda za kralja, on je prvo veče nazove imenom druge žene. Samim tim odnos Džejmija i Sersi dobija svoje zašto, nema nikog njoj osim Džejmija, on je taj koji je štiti on je taj koji nju voli. 


Daleko do toga da opravdavam neke njene postupke, Sersi je okrutna ali njena naveća greška je što previše voli svoju decu (Džofri nebi bio onoliko ohol da je ona malo manje pazila na njega).  Kada sagledaš postupke, nije mnogo toga negativnog što je ona uradila na samoinicijativu, naprotiv ona je rođeni vladar kojem je najveća mana što nije rođena kao muško. Ona Starkove ne voli sve zbog toga što nikada nije mogla da ima muža koji je voleo samo Lijenu Stark ( prvo što Robert uradi kad dođu u Zimovrel je odlazak na Lijenin grob), a opet ona je ta koja je pokušala da urazumi Džofrija da ne odrubi Nedu glavu, takođe je do zadnje sekunde bila za to da oženi Sansu (jer tako bi krv sa neprijateljima bila vezana i možda bi se uspostavio mir). 
Lena Hadi je verovatno najbolja glumica u seriji, nje performans je teatralan i siguran. Pogotovu u scenama staze srama. Ona sigurno donosi ulogu i verovatno zato je njen lik idalje tu, njene reakcije su moćne bilo da odlazi u komletnu histeriju ili u totalnu hladnoću ona nam servira sve.


Njen lik, bez dileme intrigiraće nas još dugo. Ona je moćna žena bez obzira na ovo što joj se desilo. Ona je žena koja nije verna nikom osim svojoj deci, za njih je spremna da ubije. Ona je jaka žena i zato je volim (rekla je odlučno ne braku sa Lorasom Tajrelom), zapravo ona se ne stidi svojih postupaka ona živi kao lav, boreći se do poslednjeg trenutka bilo da je dobro ili loše.



Sada ako vam se ne čita dalje to su moji omiljeni likovi, slede pet likova (o kojima ču u jednoj rečenici kratko) koje nikada nisam naučila da volim i koji su mi danas nisu izazvali ni najmanju simpatiju (nisu po redu nikakvom)

~Jara Grejdžoj~
 A šta reći, ona ne mora da progovori a već me nervira. Zapravo ona kao Aša nije tolko loša u knjigama (i ona glumi ćaletu sina)  ali kasting za glumicu me je razočarao, pa Teon je veća žena od nje.


~Lisa Erin~
Da li sam  vam rekla da me je njena smrt najviše radovala? Ako nisam evo sad kažem, Lisa je na mene ostavila utisak mentalnoporemećene osobe i u knjigama i u seriji (ko još doji odraslo dete).


~Elaria Sand~
Priznajem da  mi je ona bila manje bitan lik kada se pojavila sa Oberinom, međutim nakon scena iz Dorna ona je neko koga ja nisam mogla da gledam (trovanje Mirsele je samo doprinelo tome).


~Tajen Sand~
Ako majku ne mogu da gledam, kćerku mogu još manje da gledam. Sve sestre Sand su mi generalno ogavne, prljave i vulgarne ali Tajen prednjači u svemu tome.


~Še~
Možda smo našli ipak pobednika, u najogavnijoj osobi.  Ajde što mi je glumica ogavna nego i što joj je uloga grona. Lepo je što je Tirion završio sa njom.


To je sve za danas đavoli, u nedelju kritikujem jedn film (radi malo dinamike) a već sledeće nedelje daleko važnija lista sa muškim rangom. Koje likove vi volite sva slaganja i neslaganja pištie dole :D

With love S.

7 коментара:

  1. Draga, super tekst! :))) Dopada mi se ideja, dopada mi se rangiranje, opisi/karakteristike svake od junakinja, bilo mi je veoma zanimljivo čitati.
    Nema spora, knjige su kvalitet bez premca i uživanje, ali, kako se fokusiraš na seriju, komentarisaću i ja tako.
    U knjigama su mi najzanimljivije Lijena, Aša, Sersei...U seriji, naravno, fokus je na drugima, pa i izbor drugačiji. Ja ću da prokomentarišem tvoj.:)))

    Igrit nikako ne volim, dosadna mi je i nije mi bilo žao kada je poginula. Nije me "kupila" ta priča između nje i Džona. Rouz je lepa i mnogo simpatičnija nego što bi Igrit iz knjiga trebalo da bude, pa su je valjda zato ljudi zagotivili. Slažem se u svemu sa tvojim zaključcima.
    Talisa mi je takođe među najdosadnijim likovima. Žao mi je njene sudbine, ali, mislim da je taj brak bio poguban za Roba u svakom smislu i velika glupost.
    Una mi je potpuno bezlična.

    Brijen mi je draga. Smorila me u petoj sezoni, ali samo zato što su joj dali stvarno izuzetno glupu priču, sve vreme se mota oko zamka, šatro neprimetna, čeka da Sansa zapali signalnu sveću, smara, smara, smara - i na kraju mi ubije jednog od omiljenih likova.
    Ali, sve u svemu, Brijen mi je apsolutno jedinstven lik, samom činjenicom da je žena-vitez, da je imala teško odrastanje, tako visoka i nezgrapna, a osećajna i dobrog srca, da je iskreno volela Renlija i gledala kako umire, da je probudila u Džejmiju ono najbolje i otkrila ga samome sebi...u knjigama stalno naglašavaju njene prelepe, plave oči i tu vidim najbolji odraz njene nesebične, junačke duše.
    Gvendolin mi je veoma lepa, ovako van uloge. :)))

    Arju sam i ja mnogo volela u početku, sada mi je dosadna i nekako nerealna, komentarisale smo u "GoT tag" postu. :) Njen lik je prošao "sito i rešeto" i zaista je izuzetno zanimljivo osmišljen, mala muškaračica čije je detinjstvo zatrovano stravičnim iskustvima gubitaka i neminovno je sve nosilo na tamnu stranu. Mejzi Vilijams je SAVRŠENA u ovoj ulozi, pravi potencijal, mnogo simpatična curica.

    Ketlin je u seriji dopadljivija nego u knjigama. Mišel joj daje neku prijatnost i budi saosećanje, jer ima takvu zrelu lepotu žene koja je mnogo prošla i mnogo patila, grešila ali i ispaštala. Ja je ne volim zbog Džona, mislim da je zadržala sujetu Tulijevih i nikada nije pokušala da se zaista prilagodi Severu, svoje osobine je prenela i na decu, barem one koji na nju najviše liče, a to su Rob i Sansa. Sa druge strane, njen život je takođe bio čudan i težak.

    Melisandru obožavam. Karis mi je prelepa, divna, prava fatalna crvena žena. Ima tu mirnu jezu koju nosi sa sobom, neku dostojanstvenost, hipnotišuću pojavu. Interakcija sa Stanisom, Davosom, Gendrijem, pa i Džonom je naprosto perfektna. Ne mogu da je definišem jednostavnim kategorijama dobrog ili lošeg, naprosto, ona služi svog boga i uverena je da sve što čini, mora tako biti, zbog više sile. Greši u procenama, ali, drži se svoje misije.

    ОдговориИзбриши
  2. I o Deneris smo komentarisale - sjajna u početku, sada dosadna, ali kao glavnu junakinju, neminovno je čeka važan preokret i akcija, pa se nadam da će uskoro biti ona stara.:) Emilija je dovoljno lepa i mila, istovremeno snažna i krhka, pa više ne mogu zamisliti drugi izbor glumice.

    Meni je Mardžeri u knjizi tako nezanimljiva, nit je volim nit ne, naprosto mi je svejedno :), dok Lorasa volim, bakutu, čak i onog srednjeg brata-rmpaliju. Ali, zato je Natali napravila potpuni preokret i serijskoj Mardžeri pružila toliko temperamenta, duha, šarma, lukavstva...da je neminovno zagotivih!:))))
    Sjajna je!

    I o Sansi smo mnogo pisale, što ovde što na temi, pa ću samo zaključiti da je od omraženog lika postala neko ko budi simpatije i saosećanje, ko postepeno - iako i dalje do neizdrživosti SPORO - pravi pomake u svojoj beskrajnoj naivnosti i pasivnosti. Možda je kod Sanse još zanimljivije to s kim sve ima posla, jer "prošetali" su je svi najproblematičniji likovi Vesterosa: Džofri, Pseto, Tirion, Loras, Bejliš, sada Remzi, naprosto, te interakcije su bacile dodatnu svetlost na njen lik. Od svih, ona mi je prava damica, gospa, nežna i ženstvena, rođena za plemstvo. Sofi Tarner napreduje iz sezone u sezonu, pa je njena gluma - uz upadljiv fizički izgled i neobičnu lepotu, svakako doprinela da Sansa bude simpatičnija nego u knjigama, gde je još uvek ne volim ama baš nikako. I slažem se, sa Lorasom bi bila srećna i pošteđena horora koji je preživela, ali, to ne bi bilo zanimljivo za publiku....valjda.

    Sersei apsolutno na prvo mesto, šampion, najkompleksniji lik, fascinantna žena - njena nestabilnost, blaga histerija, temperament, ogromna snaga lavice, koja se bori za svoju decu, gorde Lanisterke, koja i kad srlja u propast to čini uzdignutog čela i koja je u Leninoj interpretaciji zaista junakinja za pamćenje.

    Jara je užasna! Ne znam dokle si stigla sa knjigama, ali, četvrti deo ("Gozba za vrane") se najviše bavi Grejdžojima i Martelima, sa svim onim u seriji izostavljenim članovima. Aša, koju su u seriji preimenovali i upropastili, prava je zmaj-žena, pirat, zgodna, opasna...
    Lisa je, zapravo, ista lujka kao u knjigama, pa mi s te strane nije iznenađenje, čak je zanimljiva kao neko koga možeš da mrziš do mile volje.
    Elarija je u četvrtoj sezoni dobra, u petoj potpuno drugačiji lik, pomahnitala ženetina jednako besmislena kao i ćerke.
    Tijenu neću komentarisati, jer nemam ništa lepo da kažem, samo da pomenem da je iz njenih usta izašla najgora i najgluplja rečenica u bilo kojoj seriji....ikad?
    Šai mi se ne sviđa nimalo, ne samo zato što je bitno drugačija nego u knjigama (kako fizički, tako i karakterom, njen odnos sa Tirionom takođe), nego i zato što je dosadna....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga :)
      Nisam još stigla do Gozbe za vrene (skupljam za knjig pa kad kupim sad sam do Oluje mačeva: krv i zlato)
      Kod Elarie je ironično jer Oebrin kaže Sersi "Ne povređuju devojčice na Dornu" a ona mu odgovori "svuda ih povređuju" pa dal je Martin hteo da napravi paradoks. Svakako užasan je način na koji se sveti.
      Sansa i glumački i kao lik ima najveću promenu, meni ej ona dugo bila samo dekoracija sezone tek sad je postala malo jača. Lisa je ista u knjizi kad se Kejtlin pojavi ona je još agresivnija, ja je doživljavam kao psiho :)

      Избриши
    2. Potpuno te razumem za knjige. Meni je trebalo tačno deset godina da sakupim sve do sada prevedeno :), letos sam nabavila "Svet Leda i Vatre", tako da imam sve, ali, štedela sam od jednog Sajma do sledećeg i kupovala redom.
      Inače sam ih otkrila u lokalnoj biblioteci i to prvo "Oluju mačeva", krenula da čitam, ukapirala da ima još ranije, pa se premotala na početak. :)))) Ja tako sve obrnuto počinjem.

      Elarija mi je baš jako čudna. Sa njenim godinama i iskustvom, očekivala sam više razmišljanja. Oberin bi svakako bio lukaviji, a ona kao da namerno ide Doranu u inat. Sem ako nemaju neki skriveni plan.

      Lisa je lujka, u to nema sumnje, možda bi mi je bilo žao (realno, nije ni čudo što je prsla, čitav život u Ketlininoj senci, volela je Bejliša - on nju ne, uvukla mu se u krevet jer je mislio da je Ket, morala da abortira njihovo dete, naterali je da se uda za Erina koji je bio star i gadio joj se....), da nije sve u vezi sa njom nekako bolesno i morbidno (OK, kontam da joj je Robin sve na svetu, ali, dojiti odraslo dete?!? Suviše bolesno....). Ludača i to opasna.

      Pokušavam sad da se setim jesam li izostavila još neki bitniji ženski lik iz serije....da, meni je mnogo išla na nerve ona Remzijeva Miranda, užasno iritantna. Debela Valda mi je čak i simpatična. Prostitutka Roz je OK, još jedan lik koji je dobio znatno veću ulogu u seriji. Misandei mi je dosadna, znam da su bile još dve Denerisine robinje, ali sam ih već zaboravila....

      Избриши
    3. Ja sam izostavila Stanisisovu ženu nje mi je na kraju bilo žao i ako je bila odvratna ali kada je gledala smrt rođenog deteta bilo mi je žao.
      Ja knjige moram da naručujem što iziskuje po 1500 po knjizi počela sam ustvari sa knjigom čelik i sneg našla sam je kod uličnog prodavca i dopala mi se priča, ali tek do skoro nisam mogla do prve da dođem, a pa sad skupljam za dalje :)
      A Lisa kad vidi Sansu i tretira je ko da je ona kriva što je ona bila u Kejtlinioj senci, najsvetliji momenat Beilišev je njeno ubistvo

      Избриши
    4. Nisam se setila Selis, nekako mi je ostala neistaknuta, sem tog slepog verskog fanatizma koji je platila glavom (prethodno i detetom), uvek mi je bila u senci ostalih likova.

      U pravu si, to je vrhunska scena. Posebno ono poslednje: "Samo Ket" - i zla teta odlete.

      Избриши
    5. meni je isto ostala nedore;ene osim tih delova gde ona se u jednom momentu tryne za kcerkom i kada i sama skonca

      Maliprstic skroz neocekivana reakcija za nju, fantasticna :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor