Search This Blog

FILMSKI TAG 🎬




Volim da pričam o filmovima a ovaj post je pravo mesto za to! Pozdrav Dragi Ljudi. What's up? Kada je Kaća izbacila svoj filmski TAG iz četri dela (prva dva se nalaze dole u delu sa linkovima) znala sam da ću ga preuzeti. 


Pričam o mojim omiljenim dobitnicima Oskara, kinematografiji i kostimima koji su mi se najviše dopali, animiranim filmovima i još dosta sitnica.
P.s ja sam odlučila da ih podelim na dva umesto četri i prvih 20 pitanja objedinim u jedan post. Dok ću druga dva dela objediniti u drugi post.

Da više ne dužim,
Let's go 😉


 1.Dobitnik Oskara za najbolji film

Nisam mogla da se odlučim za jedan jer Oskar postoji od kraja '20ih pa sam odabrala iz svake dekade po jedan. Mislim da je to fer i zanimljivo da prošaram kroz vreme malo.
'30-e : Gone With the Wind (jedan od najboljih filmova ikada napravljenih, film koji je ostao do danas kao jedan od najpoznatijih u svetskoj kinematografiji)
'40-e: Casablanca (svi znate koliko je volim i verujem da ću zauvek biti zaljubljena u ovaj film, film koji jako često citram i film koji predstavlja romansu kavu ja volim da vidim.)
'50-e: All About Eve (od kostima do režije i fantastične glume, ovaj film je uvek moja preporuka, međutim on je pobedio film "Bulevar Sumraka" koji je meni daleko superiorniji)
'60-e: The Apartment (jedna lepa komedija koju obožavam i koja je sjajna za vreme praznika, Džek Lemon ne može da omane u komediji nikada)
'70-e: The Godfather (verovatno najbolji film svih vremena)
'80-e: Terms of Endearment (ovaj film meni lično mnogo znači i zato ga toliko volim)
'90-e: Schindler's List (jako jako težak ali fantastičan)
'00-e: Gladiator (jedan od mojih omiljenih filmova svih vremena)
'10-e: Birdman (retko fantastičan film jer sve što je od 2011-e do danas nagrađeno mi se uglavnom nije dopalo, ali nije za svakog definitivno).




 

 2.Dobitnik Oskara za najbolju kinematografiju

Imam dosta favorita ali ako bih birala jedan odabrala bih "Memoare jedne Gejše" za koju je kinematografiju radio Dion Beebe. Kroz svoje snimke Dion nam je preneo jedan vremenski period, magični Japan i gotovo možeš da osetiš mirise koji se šire kroz Gion. Moram da pohvalim i mog omiljenog kinematografa, čoveka sa tri Oskara -Emanuela Lubeskog. Meksikanac čije je najpoznatije kinematografsko delo je Bridman film koji je sniman tako da se ne primeti da je kamera ikada napravila rez. On je takođe nagrađen i za rad na Injarituovom The Revenant-u kao i na filmu "Gravity" Alfonsa Kuraona. Odličan je. Dodaću ovde i La La Land koji je radio Linus Sandgren (čovek koji je radio i za Hunger Games: Catching Fire i radiće za Bond 25 -to jedva čekam da vidim) i čija mi se estetika jako dopala.







 3.Dobitnik Oskara za najbolju kostimografiju

Ja volim ekstravagantne kostime. Volim kad vidim bogatu kostimografiju i uvek mi se takvi najviše svide. Pominjala sam All About Eve- haljina koju Beti Dejvis nosi mi je do danas jedna od najomiljenijih ikada. Ana Karenjina ima divnu kostimografiju i to je jedan od retko dobrih elemenata ovog filma i možda moja omiljena kostimografija sa ove liste. Za nju je kostimografiju radila Jacqueline Durran koja je specijalista za kostime po epohama (radila je za "Pride & Prejudice", "Lepoticu i Zver", "Atonement" i "Magbeta" a radiće za "Little Women" i "1917") i njeni kostimi su divni. Svideli su mi se i kostimi iz filma "Black Panther" . Tačala je modna ikona Marvela.







 4.Dobitnik Oskara za vizuelne efekte

Kaća je pomenula Gospodara Prstenova što je apsolutno logičan izbor uzevši u obzir da je Džekson uradio ono što niko nije pre njega. Ja pre biram Nolanov Inception. Vizuelni efekti u tom filmu su ludački dobri i način an koji se igrao sa njima su fascinantni.






 5.Kratkometražni film

Moram da priznam da nikada nisam pogledala kratkometražni film.


 6.Dokumentarac

Moj omiljeni dokumentarac svih vremena je AMY, tj. dokumentarac o životu pevačice Amy Winehouse. Imala sam mnogo predrasuda o ovoj pevačici dok nisam pogledala dokumentarac i shvatila koliko grešim. Jako mi je žao što se njen život tako završio.






 7.Nezavisan (indie) film

Verovatno moj najomiljeniji svih vremena je "My Own Private Idaho". Jako volim taj film i mnogo mi znači. Takođe mislim da je on predstavnik pravog indie projekta. Takođe volim Before trilogiju, Eternal Sunshine of the Spotless Mind (jedna od meni najdražih romansi). Indie filmovi su jedni od najkvalitetnijih filmova generalno jer ne podležu Holivudu i trendovima.






 8.Horor

Velika većina Kingovih stvari mi je OK. To je tip horora koji ima radnju okolo koji nije fokusiran mnogo na horor elemente. Najomiljeniji mi je "Isijavanje (The Shining)". Obožavam Džeka Niklsona i intenzitet radnje u tom filmu. Kjubrik je definitivno bio genije. A volim i Carrie i IT. Ako treba da napomenem najjeziviji film koji sam do sada pogledala definitivno biram "The Lobster" to ne bih gledala nikada ni da mi plati neko. Sam film nema horor scena niti je žanrovski horor ali je katastrofalno jeziv.





 9.Triler

Upravo sam shvatila da sam jako malo trilera gledala. Vidim da se Skorsezijev "The Departed" računa u trilere i ja taj film obožavam ali on meni spada u krimi kategoriju (tajni kriminalac maskiran kao policajac i obrnuto je daleko više krimi film nego triler). Ali mislim da bih se ovde definitvno odlučila za "Kad Jaganjci Utihnu" jer je dobar predstavnik svog žanra. Neverovatno napet od početka do kraja. Jeziv na momente i igra se sa psihom fantastično.Odličan film.





 10.Komedija

Nemam određenu omiljenu komediju svih vremena i u svakom periodu života mi nešto drugo prija. Ali evo par koje jako volim- "500 Days Of Summer"; "10 Things I Hate About You"; "Mean Girls"; "Eurotrip"; "The Hangover" i od skoro "The Breakfast Club". Dakle imam afinitete ka teen komedija (nepopravljivi tinejdžer) ali mogu da gledam svašta.






 11.Mjuzikl

Veliki sam obožavatelj mjuzikla i gledala sam ih dosta. Neki od mojih omiljenih su Mulan Ruž (mjuzikl za sva vremena koliko god kiča da ima uvek ću ga voleti), Jadnici (uvođenja koncepta pevanja uživo u filmskim mjuziklima neverovatno moćan kasting i divan glas Edija Redmejna) i Svini Tod (otkačen i genijalan). Takođe volim Bordovejsku verziju Hamiltona. A sledeći na listi mi je Hair (koji nikako ne mogu da nađem).




 12.Film o superjunacima

Veliki sam MCU fan (to već većina vas koja je čitala moj blog zna) i neki od omiljenih MCU filmova su mi The Avengers (emotivno sam vezana za prvi film i uvek ću ga voleti), Captain America: Civil War (Stiv i Toni 1 na 1-ja sam uvek za), Black Panther (Tačala, čovek mog života) i Thor: Rangarok (ekscentrična komedija sa svemirskim elementima). Volim i DC-jevu "Čudesnu Ženu" kao i Nolanovu Batman trilogiju.






 13.Animirani film

Verovatno moj omiljeni svih vremena je Mulan. Prva Dizni ratnica koja nije vezana za muškarca, jako volim i Uspavanu Lepoticu volim estetiku četrnaestog veka, skoro sam zavolela Aladina, film Maza i Lunja mi uvek budi čudnu melanholiju. Od novih volim Zlatokosu ima dosta dobrog humora plus Flin mi je omiljeni Dizni princ. Od filmova koji nisu Dizni jako mi se dopao "Tajni život kućnih ljubimaca". Takođe volim anime film "Your Name" (ima dosta anime filmova koje volim ali taj mi je najdraži) koji me asocira na najlepša moguća osećanja apsolutno savršen koncept i divna priča.





 14.Film na stranom jeziku

En kongelig affære ili A Royal Affair je danski film i moja najomiljenija romansa svih vremena. Mads Mikelsen (obožavam Madsa i mogu uvek da ga gledam, taj čovek ima harizmu veću od života) i Alisija Vikander su mi prelep spoj a jezik je divan. Amélie kao divan film iz francuske kinematografije; La vita è bella o kome sam pisala prošli put i koji je divan, Noruwei no mori ili Norveška Šuma divna adaptacija Murakamijeve knjige. Danska, Francuska, Italija i Japan takođe predstavljaju moje 4 omiljene svetske kinematografije (koje nisu US ili UK). Danska predvodi ali sve četri obožavam.






 15.Film čija je radnja smeštena u stranoj državi

Odabrala sam film koji je radije smešten u izmišljenom svetu da bi bilo fer. Pa biram "Gospodara Prstenova" i ceo Tolkinov svet koji je neverovatno kreativan i magičan. Svi mi želimo na putovanje kroz Srednju Zemlju (imam post sa destinacijama kroz filmove pa ću vam to ostaviti dole u delu sa linkovima).





16.Film o sportu 

Postoje dva filma o sportu koja su se meni jako dopala. Prvi je "Million Dollar Baby" Klinta Istvuda zbog kog sam plakala dva dana i koji je van granica sporta neverovanto emotivan i težak film. Drugi je Creed. Ne volim Roki serijal ali Creed, možda zbog toga što je Majkl B. Džordan sjajan glumac možda zbog samog filma, mi se jako dopao.






 17.Istorijski film

Moj apsolutno omiljeni film svih vremena (istorijski) je Gladiator volim Maksimusa, volim stari Rim, obožavam Finiksa u ulozi Komodusa. Bazira se na istinitim događajima ali nije u potpunosti tačan i obiluje nekim od najboljih dijaloga i monologa svih vremena. Jako volim i Kleopatru sa Elizabet Tejlor, i film koji je istorijski tačan- Kraljev Govor. Kolin Fert i Helena Bonam Karter kao roditelji Elizabete II u filmu koji na veliko iznenađenje predstavlja kralja kao ljudsko biće i ima sjajne scene humora.







 18.Biografski film

Prvi biografski film u kome sam istinski uživala je film "I Tonya". Biografije umeju da budu monotone i često dosadne što sa ovim filmom nije slučaj jer je ekscentričan urban i jako interesantan. Režija razbija ali i Margot Robi u ulozi Tonje Harding. Još jedan koji jako volim je "Zbogom Kristofere Robine"tj autobiografiju A. A. Milne-a.  Još neki koji su mi dragi su i Selena (jako tužan ali divan), Frida (fantastična Selma) i The Aviator (sa Kejt Blanšet u ulozi Ketrin Hepburn-moj omiljeni dobitnik Oskara za sporednu ulogu). Poslednji autobiografski koji mi se jako dopao je Rocketman tj. autobiografija Eltona Džona (Taron  Edžerton je maestralan) uzveši u obzir da je to mjuzikl o njegovom životu bio je pun pogodak!






 19.Romantični film

Pominjala sam vam već da mi je "A Royal Affair" omiljeni romantični film svih vremena uz Kazablanku. Jako volim stare romanse poput "It happend One Night" ta slatkoća u tome kako je nekad bilo. Volim romansu iz "Engleskog Pacijenta" jer se takva hemija ne viđa često.Obožavam "Dirty Dancing" i uvek ću biti zaljubljena u taj film. Od novijih Call Me By Your Name. Timi i Armi su doneli sve ono što sam želela. I o romansi mladog naučnika i momka u Italiji ću uvek pričati plus retko dva strejt glumca imaju tako dobru hemiju.






 20.Netflix i/ili HBO film

Volim oba i nešto ne biram odakle gledam. Dajem prednost Netflixu kada se radi o serijama samo zato što mi odjednom izbaci sezone serija dok me HBO muči nedeljama. Kod Netflixa ja lično imam kontrolu kada ću da pogledam sledeću epizodu i koliko a to je sjajno. Filmovi su mi jednaki. HBO priznajem tu pravi bolje filmove jer su filmovi poput "Behind The Candelabra", "Hemingvej i Gilhorn" ili "Moja Večera sa Evreom" i stariji poput filma "Gia" su fantastični.





To je sve za danas. U nedelju pišem jedan lagan post.  U četvrtak delim utiske o svom čitalačkom izazovu od toga kako sam došla na ideju do utisaka o 7 knjiga koje sam pročitala! Kako vam se dopalo? Sve što vam je na pameti pišite mi dole ili me kontaktirajte na moj email saramilenkovic1994@gmail.com .


Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Kaćin prvi deo filmskog taga
Kaćin drugi deo filmskog taga
Moj post sa destinacijama




Hvala na čitanju,

With love, S.



6 коментара:

  1. Zaista ima dosta super filmove koja si navela da su dobili nagrade, iskreno nisam pogledala vecinu, ali je edukativno super i znati koji su to filmovi.

    https://aandymm.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  2. Sjajno! Rekoh i Kaći, pored vas dve mogu samo da izvadim olovku i beležim sve ove predloge, jer je vaše filmofilsko znanje i staž toliko impresivno, da sam sigurna kako za ceo život neću uspeti ni polovinu ovoga da odgledam, kamoli ovako dobro poznajem. Uživala sam čitajući.:)
    Svi filmovi koje si navela su zanimljivi i značajni, odlična klasifikacija i mnogo toga sam se prisetila.
    Mala pomoć za "Kosu": imaš online, recimo ovde - https://www.popcornsrbija.com/hair-1979
    A torrent možeš da skineš ovde (samo proveri da li radi):
    https://culturacomlegenda.org/fcl/hair-hair-1979-dvd-rip/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala za torent Isidora, ubila sam se tražeći a sve je iz dva dela. Ma ja imam IMDB listu koja ima mnogo naslova koje nikako ne uspem da pogledam -ili me mrzi u datom trenutku da ih gledam. Još jednom hvala za sajt i za torent dosta mi znači.
      Hvala na čitanju i na komentaru :)

      Избриши
  3. Moram završiti serijal da ga možeš i ti završiti. :) Neizmerno mi je drago što na tvojoj listi vidim i nekoliko bezbojnih klasika. ♥ Nikad nisam odgledala Kirinu verziju Karenjine. Nije me privlačilo što je sve osmišljeno sa nekim pozorište vajbom iako volim da gledam predstave. Sama Kira je kao Merilin M. Da joj daš da obuče džak krompira biće predivna. 😊

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo lagano kad imaš vremena. Tek kad sam ovaj tago odradila shvatila sam da imam dosta favorita međut klaisicima. Ja sam je gledala još 2012. i to čak u pozorištu! Bolja je ona sa Šonom Binom ali je kostimografija magična. Keira je rođena za ove kostimirane drame sve joj lepo stoji. Meni ona jedino nije lepa u Love Actually. Plava kosa joj ne stoji definitivno!

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor