Search This Blog

Movie list: May 2019





Kasnim par dana (i ceo mesec sa ovim postom konkretno ali progledajte mi kroz prste), ali sad sam tu! Pozdrav dragi ljudi. What's up? Dosta filmova sam gledala u maju ali sam shvatila da nema potrebe da vas smaram sa njima jer sam većinu već recenzirala, tako da u ovom postu imate samo one koje nisam do sad gledala. Ima ih pet. 



Da više ne dužim,
Let's go 😉








  • Almost Famous (2000)


Vilijam Miler (Patrick Fugit) odrasta sa majkom (Frances McDormand) i sestrom (Zooey Deschanel) '70ih u Kaliforniji. Njegova sestra mu na dan selidbe (odlazi da bude stjuardesa) otkriva svoju staru kolekciju ploča i Vilijam se zaljubljuje u rock and roll. Godinama kasnije on je tinejdžer koji upoznaje poznatog muzičkog kritičara Lestera Bengsa (Philip Seymour Hoffman) koji impresioniram Vilijamovim pisanjem mu daje zadatak da napiše izveštaj sa koncerta Black Sabbath. Na dan koncerta upoznaje grupi Peni Lejn (Kate Hudson) i gitaristu benda Stillwater-a, Rasela Hamonda (Billy Crudup) kome se mlad novinar jako dopada. Nakon koncerta, verujući da je dosta stariji Vilijama kontaktira rednik Roling Stona koji želi da on krene na turneju sa Stillwater-ima i napiše članak o njima.

Našla sam ovaj film na HBO-u sasvim slučajno i već dugo mi je stajao na watchlist-i pa sam rešila da ga pogledam. Ovaj film je bukvalno kao stvoren za mene. Moja najluđa maštarija iz tinejdžerskih dana smeštena u 2 sata. Sjajan film. Muzika, atmosfera, gluma (posebno moram da stavim akcenat na Filipa Simora Hofmana čija uloga je mala u ovom filmu ali je jak utisak ostavio na mene)...sve je na vrhunskom nivou. Lik Hamonda, koji predstavlja samo srce i dušu tog vremena i onog što su tada muzičari iz Kalifornije bili, mi je bio posebno interesantan. Takođe paralela koja se vodi sa delom "Ubiti pticu rugalicu" jer sam film započinje tako što Vilijam diskutuje sa majkom o tome a kao što znamo ovo delo je napisano iz perspektive šestogodišnje devojčice i njenog pogleda na tadašnje društvo, ovde imamo petnaestogišnjeg dečaka koji je jedan od rektih koji imaju pogled na to šta se dešava iza scene i sve što vidimo vidimo iz njegove perspektive. Ako volite rock i '70e, život bendova iza scene...ovaj film ne treba da propustite!

Uloge:  Billy Crudup, Patrick Fugit, Kate Hudson, Frances McDormand
Režija: Cameron Crowe 
Rotten Tomatoes: 89% (7,92/10)
IMDb: 7,8/10
Ocena: ★★★/5







  • Boy A (2007)

Džek (Andrew Garfield) je upravo pušten iz zatvora. Nekada davno on je bio obeležen kao "Dečak A" svirepi ubica prelepe devojčice. Sada mladić pokušava da krene život iznova u novom gradu pod novim imenom, pokušavajući da pobegne od onog što je učinio u prošlosti.

Postoje teme koje otvoreno izbegavam i kada gledam filmove i kada čitam knjige. Tako npr. nikada neću pročitati ni pogledati "Dečaka u prugastim pižamama" -ne gledam filmove smeštene u logoru. Ratne filmove gledam samo ako su na bojnom polju ili van polja ali logore nikada -previše me potresa. Druga stvar koju izbegavam su maloletni delinkventi. Međutim kada sam birala knjige sa Deretine akcije Kaća mi je predložila da uzmem ovu uprkos teškoj tematici i ja sam pristala. Teško mi je bilo za čitanje. A ekranizacija je čak i teža jer su promenili par detalja i time je napravili na težu verziju ove knjige. Sve to na stranu ovaj film nije dobar kao knjiga ali prilično veran. Endru Garfild je apsolutno preneo lik iz knjige. Ako možete da podnesete ovakve stvari onda možete da gledate film. Ne gubite ako ga pogledate ali nije ni nešto što obavezno morate da stavite na watchlistu i ako ste osetljivi na ovakve teme onda bez dileme treba da preskočite jer je film generalno jako depresivan.

Uloge:  Andrew Garfield, Peter Mullan
Režija:  John Crowley  
Rotten Tomatoes: 88% (7,43/10)
IMDb: 7,6/10
Ocena: ★★★,☆/5






  • De rouille et d'os /Rust and Bone (2012)

Nakon što mu je dodeljeno starateljstvo nad sinom Ali (Matthias Schoenaerts) mladi bokser napušta Belgiju kako bi živeo u Francuskoj sa sestrom i njenim mužem. Jedne večeri dok radi ako izbacivač iz kluba upoznaje Stefani (Marion Cotillard) trenera kitova. Stefani na poslu doživljava užasnu nesreću nakon koje joj amputiraju obe noge. Neutešna i spremna da okonča sopstveni život ona zove Alija i oni polako postaju prijatelji.

I ovaj film sam slučajno našla na HBO-u. Videla Merion među ulogama i rešila da pogledam. Iskreno govoreći nemam jasno mišljenje o ovom filmu. Dopada mi se cela koncepcija drame i kako je sve postavljeno. Gluma je neverovatna (mada ja Matiasa ne volim kao glumca nešto mi je odbojan a čovek super glumi i na francuskom i na engleskom jeziku) i priča je jasna bez suvišnih detalja. Prikazuje prave ljudske emocije ne pokušava da zasladi (ovo nije holivudski film što je dodatan plus)uz to Merion i Matias deluju kao sjajan tim.  Međutim deluje mi previše siromašno, mislim da mene kinematografija ovde ubija -nije ono što ja volim. Svakako film vredan gledanja.

Uloge:  Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts
Režija:  Jacques Audiard  
Rotten Tomatoes: 82% (7,53/10)
IMDb: 7,9/10
Ocena: ★★★/5






  • Mommy Dead and Dearest (2017)

Dokumentarac o Džipsi Rouz Blančard. Devojčici za koju se godinama verovalo da je bolesna, nepokretna i slabo funkcionalna. Džipsi je zapravo potpuno zdravo dete zlostalvjano od strane majke koja joj nije dozvoljavala da hoda, ide u školu i sve ostale normalne stvari koje dete radi. Džipsi je pila lekove koji joj nisu bili potrebni, imala je zabranu da jede šećer, ostala bez zuba zbog nepotrebnih lekova, hranjena je na tubu.... Ovo uključuje i laganje o njenim godinama. Jedne večeri Džipsi sa likom kojeg je upoznala na internetu pravi plan koji sporovodi u delo-ubija majku. Dokumentarac prati ceo slučaj uključujući i interviju sa Džipsi, sada poptuno normalnom mladom ženom koja sada služi kaznu zatvora od 10 godina i biće puštena nakon 8. 

Imam specifičnu situaciju jer se radi o dokumentarcu. Sasvim slučajno sam našila na slučaj Džipsi Rouz Blančard i ostala fascinirana tim slučajem. Retko kad čovek može da se poistoveti sa ubicom ali njen slučaj je jedinstven. Nakon što sam čula za slučaj pogledala sam seriju The Act koja je fantastična i prati Džipsi u 8 epizoda (Džoi King sam izribala u postu o The Kissing Booth, sada povlačim, loš je bio film ona je neverovatan glumac prenela je Džipsi u originalu), a onda sam pogledala ovaj dokumentarac koji je jako dobar i sjajno je što je sama Džipsi pristala da priča za kamere. Imate na HBO-u u delu sa dokumentaric-ma, pogledajte.


Uloge:  Jim Arnott, David Blanchard, Dee Dee Blanchard, Gypsy Rose Blanchard
Režija: Erin Lee Carr
Rotten Tomatoes: 100% (7,25/10)
IMDb: 7,2/10
Ocena: ★★★/5







  • Five Feet Apart (2019)


Stela (Haley Lu Richardson) je tinejdžerka koja vloguje iz svoje bloničke sobe. Ona boluje od Cistične Fibroze i čeka transplantaciju novih pluća. Jedne večeri upoznaje Vila (Cole Sprouse) pacijenta sa istom dijagnozom samo težom bakterijom od njene. Pravila su jasna pacijenti oboleli od ove bolesti moraju da se drže 186 cm (6 feet) udaljeno. Vil je buntovnik koga pravila ne zanimaju, ne radi svoje tretmane redovno, pozajmljuje bolničku sobu svojim prijateljima kako bi mogli da spavaju zajedno...Stela je potpuna suprotnost od njega. Uz sve čudne okolnosti oni postaju dobri prijatelji. 

Sasvim slučajno sam čula za ovaj film. O Cističnoj Fibrozi sam dosta slušala pre toga, pisala sam vam o Kler Vajlend devojci koja me je naučila da živim a koja je bolovala od ove bolesti. Kler je bila glavni konsultant za ovaj film pre svoje smrti. I film jako dobro predstavlja ovu bolest i muke sa kojima se pacijenti susreći (slušala sam par CF vlogera koji su pričali o tome njihove reči ne moje) i mada ovo jeste slično kao "Krive su zvezde", daleko je realističnije i nije previše ekstravagantno. Hejli i Kol su jako lep par ona posebno zrači nekom energijom. Svakako kao edukativna tema vredan je gledanja.

Uloge: Haley Lu Richardson, Cole Sprouse,
Režija: Justin Baldoni 
Rotten Tomatoes: 54% (5,96/10)
IMDb: 7,2/10
Ocena: ★★★,☆/5





To je to za ovaj post! Pre svega znam da sam amlo neredovan sa postovima i objasniću sve uskoro u mesečnoj šolji kakaoa imala sam verovatno najgori period mog života u zadnjih 11 godina ali sad mogu da kucnem u drvo i da kažem da sam bar za sada pregurala. U nedelju imate malo laganiju tematiku nešto što do sada nisam pisala a mislim da je jako zanimljivo i opušteno. Kako vam se dopao? Sve što vam je na pameti, pišite mi dole!


Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Prethodne filmske liste



Hvala na čitanju,

With love, S.

4 коментара:

  1. Čitala sam "Boy A" i knjiga me toliko potresla da nisam do danas skupila hrabrosti za gledanje filma. Ivana mi je i rekla da to ne bi bilo pametno odmah nakon čitanja, ali kako je prošlo dosta vremena, možda bih sada već mogla.

    Filmovi u logoru i uopšte o Holokaustu i mene potresaju, ali obavezno odgledaj (ako već nisi) italijanski "Život je lep"(La vita e bella), to je DIVAN, smešan, tužan, stvarno kompletan film i svega ima, ne odigrava se čitav u logoru, a antiratna poruka je jedna od najubedljivijih ikada. Stvarno film koji bi bilo šteta da zaobiđeš.:)

    "Almost famous" (ili Korak do slave) OBOŽAVAM!:))) Ja inače volim filmove o muzici, ali ovaj mi je posebno drag, čak i Kejt Hadson koju inače ne volim. I sama sam, baš kao Vilijam, maštala da budem rock novinar, u nekom prošlom vremenu kada su bendovi stvarno bili veliki i čitava filozofija rokenrola ono pravo.

    Marion i Matijas imaju zajednički film?!:) Ide odmah na listu!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam film gledala neke dve nedelje nakon čitanja knjige i jeste jako potresan. Ne mogu da ti kažem ni gledaj ni ne gledaj to stvarno nije lak film.

    Pogledaću Život je Lep. Mislim da sam ga gldala kao mala ali možda mešam, pamtim kadrove oca i sina i majke koji žive srećan život a onda ih negde odvode, no možda grešim i mešam film

    odličan je film sa Marion i Matijasom obavezno pogledaj!

    Hvala na čitanju i na komentaru!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je taj film, sigurno!:) Zato što prvi, veći deo, prikazuje život italijanske porodice uoči Drugog svetskog rata, a drugi se odvija u logoru.

      Избриши
  3. Mislim da sam i ja gledala neki dokumentarac o Džipsi koji je bio u Dr Filu ili tako nešo. Jako je fascinantna ta priča i jako zastrašujuća. Moram odgledati i film i seriju. U svakom slučaju jako je strašno to što joj je majka radila i bilo mi je žao što su je osudili na toliko mnogo godina , jer ju je ubila.Milim njoj je ceo život bilo već zatvor i valjda je dovoljno patila, čak je i izjavila jadna da joj je lepo u zatvoru i da tu ima mnogo više slobode. Strašno. Stvarno si u pravu baš su retke situacije da se saosećaš sa ubicom , ali očigledno to nije bio slučaj sa Američkim sudom. Bukvalno ona jadna nije znala šta drugo da uradi i mučila ju je ceo život ta ludača bukvalno od dana kada se rodila i onda su joj još dali da služi deset godina zatvora. Intervjuisali su i njenog oca on je pravio neke peticije da je izvedu ranije iz zatvora ( izgleda da je uspeo kad kazeš da će je pustiti posle osme) i baš mu je bilo krivo što nije primetio da je sa Dzipsi sve u redu. I to mi je baš strašno kako je njega lagala od kad se beba rodila i kao im nije dala da razgovaraju uopšte toliko ih je udaljila da nije Džipsi smela da traži pomoć ni od njega ni od nikog drugog. Potpuno je bila izolovana od sveta i nesocijalizovana bukvalno jadna devojka nije ni umela da drugačije da reaguje nego na tu situaciju osim da je ubije.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor