Search This Blog

Top 10 things i love/hate in books


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Čini mi se kao da je više prošlo a zapravo nije samo sam jedan dan redovnih postova preskočila što realno nije mnogo, međutim meni je delovalo kao da je mnogo. Šta da vam kažem ispitni rok je ovog puta izvukao najgore iz mene i smatrala sam da bi post koji napišem u četvrtak mogao da bude pokaže  moje nerviranje povodom istog, te sam odustala. Ali sada sam tu i sutra će vas čekati novi post takođe, možda mi je trebao odmor od svega. Sada kada sam spremila ispite i čekam datum istog mogu da se opustim te se izvinjavam što nisam odgovarala na komentare i što nisam bila redovna na blogu. Današanja tema su stvari koje volim i mrzim u knjigama dve zasebne kategorije, top 5 jedne i top 5 druge.  Napominjem da su ovo stvari koje samo meni lično prijaju/nerviraju nema ničeg lošeg  u tome ako vi volite nešto što ja ne volim nije mi želja da vas nerviram ovo je samo moje lično mišljenje,



Let’s go😉


Da krenem sa onim što volim jer se „najslađe“ ipak čuva za kraj

💜5.Elementi fantazije💜

Volim sve što ima elemnte fantazije, od izmišljenih bića, do moći koje likovi imaju, pa do kompletno novih svetova.  Fantazija otvara nove svetove i poglede na isti i svaki put kada čujem da neko ne kapira ovaj žanr shvatam za koliko je uskraćen jer ona otvara još milion svetova.



💜4.Radnja smeštena u prošlo vreme💜

Da se nadovežem na prethodno. Dakle danas je jako popularan žanr YA ili NA fantazija one su uglavnom smeštene u budućnosti ili novom svetu neke verzije naše sadašnjosti  moja lično omiljena verzija fantazije je  zapravo „epska fantazija“ jer  volim kada su ovi elemnti ukombinovani sa nekim drugim vremenom,  prošlost uvek radije nego budućnost. Međutim ne mora da bude EF da bi mi se svidela knjiga, vrlo rado ću čitati i istorijsku fikciju bez elemnata fantaitzije i ispostavi se da su mi te knjige koje su smeštene u prošlosti (a pri prošlosti mislim na vreme do kraja ’80ih jer posle mi je već nekako moderan svet) ja ću dati šansu drage volje. Čitam i knjige smeštene u našem vremenu međutim između prošlosti i sadašnjosti uvek biram ovo prvo.


💜3. „Visoki“ ljudi💜

Šta je „pisac“ hteo da kaže? Dakle ja volim sve što je „visoko“ u knjigama. U svakom smislu. Bilo da  su visokog roda (princeze, dame, prinčevi, vojvode, deca uglednih ljudi...) ili da su visko obrazovani (advokati, književnici, jako cenjeni dokrtori, dokrori nauka, sudenti Kembridža, Oskforda, Jeila...) nije bitno, ja volim da čitam o takvim ljudima. Priča jedne kućne pomoćnice, radnice na šalteru, profesora matematike...će teško mene uspeti da privuče. Kada čitate neke priče koje sam ja napisala shvatićete da su svi moji glavni junaci i  junakinje visokorođeni i pripadaju nekom višem stležu. Nema opravadani razlog za to prosto lična preferncija.


💜2. Emotivna povazanost💜

 Jedna od najbintijih stvari za mene je da se emotivno povežem sa likovima o  kojima čitam.  Jako mi je bitno da mogu da osetim sve što čitam i o kome čitam ne samo povezanost sa likovima već i povezanost sa radnjom. Navela sam sto puta da je moj problem sa knjigom „Gordost i predrasuda“ upravo to –sve je to super napisano ali ništa ja tu ne osećam i tu nastaje ključni problem.


💜1. Dinamika💜

Definitivno najbitnija stvka za mene (barem trneutno) kada čitam je da radnja ima neku dinamiku i da se ne vuče. Mora da ima „krvi“ u njoj, mora da ima nešto što će mi okupirati pažnju i neće me naterati da listam narednih 20 strana u začaranom krugu. Ako volite čisto laganu radnju ja to kapiram u potpunosti ali dinamika ne samo u knjigama već i na filmu, seriji –svuda je meni jako bitna.


A sada interesantiji deo, budimo realni svi mi više volimo da čitamo šta neko ne voli, ja prva priznajem, grešna sam!

💙5.Radnja smeštena na našim prostorima💙

Kriva sam po svim zakonima ovog sveta ali ne mogu protiv sebe ne volim pa da me ubijete sad zbog toga. Ja sam tip koji je voljan da čita knjigu koja je pisana i smeštena u ne znam Estoniji ili Litvaniji ali  me naši prostori (Balkan generalno) strašno odbijaju. Sama sam uvek bila više pod uticajem zapadne kulture, nikada me naši pisci nisu inspirisali. Naša kulutra, naša imena naš narod kao nacija nije baš moje polje ni čitanja a ni pisanja. Ja volim strance (izdajica roda svoga!). Zapravo mislim da su koreni svega toga u tome što ja volim ono što mi je strano i o čemu ne znam. Sve moje priče ikada napisane smeštene su van grancia naše zemlje, sve moje junakinje nose neka druga imena –Grejs, Šarlot, Džon, Idit, Karmen, Stela, Ivet... pa uglavnom o takvim i volim da čitam. Šta da radim jače je od mene...



💙4. Nema raznovrstoniosti💙

Većina pisaca pada na testu različitosti među likovima. U 80% slučajeva svi likovi su beli i svi su strejt. Kod klasike mogu da razumem, to su bila druga vremena, napisati lika druge boje kože ili daleko bilo druge seksusalne orjentacije, najhrabrijima ali i danas pisci rade isto. Većina njih zapravo ne opšie lik nego je dat tebi da ga zamisliš, a svi mi ih po defoltu zamišjamo kao strejt i kao bele –nije rasizam činjeica je. Ono što ja npr. cenim kod Džordža R.R. Martina je što je svaki njegov lik do detalja opisan fizički tačno možeš da imaš u glavi o kome čitaš. Po meni obaveza pisca je da nam da opis lika i da budu različiti –daj  nekog azijskog dečaka, crnu devojčicu, momka koji je gej i to priznaje ili se muči da prizna, biskesulnu devojku...kapirate raznovrsnost. Danas treba da je bude.


💙3. Sci- Fi elementi 💙

I ovo spada u kompletno ličnu preferenciju ali mene svemir ne privlači i kad god vidim da se isti spominje radije preskočim knjigu.


💙2. Dva različita sveta 💙

Strašno me nervira kada čitam o prosjakinji u koju se zaljubi neki princ/ dobrostojeći bogataš; vlasnici imanja koja se zaljubi u fermera... Ja sam vam ko Sliterin kuća u Hari Poteru ne volim dva sveta da mešam pa nema šanse. Draže mi je da likovi budu jednaki ili eventualno da je jedno srednja klasa i „najobičnija“ osoba dok je druga osoba malo moćnija to prolazi. Inače u suprotom ludim pa mene su i „Ljubavnik ledi Četerli“ i „Daleko od rauzuzdane gomile“ nervirale iz istog razloga znate kako je kada još imate lik uglednog gospodina tu a ona bira frarmera –užasno.


💙1.Jednobojni likovi💙

Ne volim kada je sve ili crno ili belo. Pa toliko boja ima daj pormešaj malo. Volim likove koje moraš da analiziraš dugo i koje ne znaš kakvi su zaista. Posbeno me nerviraju tzv. „mučenice“ jao majko pa kad krene na 50 strana da opsiuje kako je ona dobra, sve radi ispravno nema ni jednu manu a svi je (da me izvinete) zajebavaju kako stignu –ludim.



To je sve za ovaj post. Kako vam se dopao? Šta vi volite ili ne volite u knjigama? Sve što vam je na pameti pišite mi dole😉

Hvala na čitanju,
With love, S.

5 коментара:

  1. Prvo, nadam se da će sve sa ispitima proći u najboljem redu.:)*
    Odlična zamisao za tekst/listu, uživala sam i zabavila se čitajući, uvek volim da čujem mišljenja o knjigama i uporedim ih sa svojima.
    Što se tiče 5 omiljenih stvari, bukvalno kao da sam ja pisala, slažem se u svemu!:))))
    E, jedino ovo za "obične" likove, meni je s godinama to postala zapravo sjajna tematika, jer je veći izazov predstaviti posebnost nekog prosečnog (kakva je većina nas) i tu skidam kapu piscima.
    Za 5 stvari koje ne voliš: što se tiče odbojnosti prema našem, mogu da razumem zašto je gajiš, za to je krivo društvo od devedesetih naovamo koje mladima prodaje neki napadni nacionalizam. Ja sam prva veliki kosmopolita i sutra bih se odselila u inostranstvo, ali bez korena sam, svesna sam, nula i ništica, tako da mnogo volim i cenim ono dobro u našem narodu i zemlji, a toga ima na pretek. Volim naše pisce, knjige o našim ljudima, o Balkanu, o Jugoslaviji i možda je to malo i profesionalna deformacija jer sam završila srpsku i svetsku književnost, pa podjednako branim obe, ali smatram da je šteta, najiskrenije šteta, što se sada patriotizam više ne shvata kao ranije....:(
    Što se raznovrsnosti tiče, tamo gde joj mesta ima - u redu, gde nema - zašto forsirati? Gore mi je kad nazor svuda stavljaju gej ili likove druge rase, nego kad ih opravdano nema. Preteruje se sa "društvenom korektnošću". Ako je knjiga dobra i kvalitetno napisana, baš me briga za "liberalnost", uostalom, ako čitam o sovjetskom logoru npr. Indijanac bi bio čist anahronizam, Hitklif ne može biti crnac, a seksualna orijentacija je ponekad zaista nebitna.
    Naučna fantastika (iliti SCIence-FIction) ne mora biti samo u svemiru :), ali ni meni nije najdraži žanr, slažem se.
    I za ova dva sveta se slažem, čist kliše, a i retko biva u realnosti.
    Ovo prvo - da! Kao Džejn Ejr, npr. Mislim da je to ponekad i odlika lošeg pisca. Ili marker same epohe, jer psihološki razvijeni likovi tek kasnije postaju uobičajena stvar, nisu uvek konvencije u literaturi bile iste...

    Ja lično volim dobre knjige, ne volim loše/nekvalitetne. Nekako, već posle desetak stranica mogu da prepoznam u koju kategoriju spada to što čitam i vredi li trošiti vreme. Ma, volim knjige, prosto rečeno. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ću samo da se složim, naročito po pitanju nacionalizma i raznovrnosti, volim istu u svojim knjigama, ali počeli su da "ubijaju" sa njom. Naravno, da je predstavljanje različitih kultura bitno, ali problem je što takve knjige odavno postoje, ali ih niko ne kupuje. Sada se neka knjiga odmah stavlja na stub srama ako nema, lupam, panseksualce u sebi. Pisci pišu o onome o čemu znaju, ako me interesuje knjiga sa glavnim likom Indijcem, smeštena u Indoneziju, takvog pisca ću potražiti, a ne zahtevati od popularnih pisaca da menjaju svoj stil pisanja, uostalom publika je ona koja im je i donela popularnost, ali to znači da ona treba da vrši pritisak. Ovim se osvrćem na to, jer vidim da se povodom toga dosta kritikuju pisci na Twitteru i drugim mrežama. Inače su svi postali pomalo, a po mom mišljenju i lažno,socijalno osetljivi.

      Избриши


    2. Hvala puno :)
      Da je izazov napisati "običan" lik daleko veći od pisanja lika koji je "Bogom dan" je činjenica daleko veći izazov, jer tu se poznaje ko je sposoban :)
      da napiše takav lik :)
      Moguće je da je kod mene činjenica da sam odrasla baš na zapadnjačkoj kulturi -od muzike i filmova pa sve do knjiga uvek mi je bilo strano da se radnja dešava u našoj zemlji ali dajem šansu uvek :)
      Slažem se ne treba forisrati tako da bude napadno, ali u pjedinim situacijama je potrebno da se malo išara, svakako i ja ne volim kada pisac u svaku svoju knjigu stavi gej lika i da to radi više kako bi pokazao da on ceni sve nego zato što mu prirodno nalazi :)
      U ranijim epohama mogu da svarim nekako mučenice -jer je to tada bilo isuviše cenjeno ali postoje delovi gde im nema mesta jer ralno siv mi imamo i svoju lošu stranu :)
      Zaključak ti je sjajan! Istina jeste da je ejdina prava podela knjiga na -dobre i loše :)

      Hvala i tebi Ivana:)
      Zapravo veći je problem što se likovi ne opisuju dovoljno te na neki način ostajemo uskraćeni vizualizacije. Rekoh isidori ne treba an silu i nemora ali nije loše da se neki lik ponekad napiše raznovrsnije. To nije hejt piscu ako napiše knjigu i prpusti to -naravno da ne mora svuda ja sam više generalno mislila. Ja sam tviteraš od negde 2012. godine, više ne aktivan ako nekada i što se tvitera tiče mogu da ti kažem da sam tviter tera ljude da oštrije iznose stavove, ja prva to radim zašto pojma nemam :)
      Hvala na komentarima i na čitanju devojke :)

      Избриши
    3. Jasno, pa vidi, mislim da smo svi mi "urbani" odrasli na zapadnjačkoj kulturi. Srbija se još s kraja XIX veka okrenula zapadu, od kad su naši učenjaci tamo odlazili na školovanje. U bivšoj Jugoslaviji je kinematografija, muzika, književnost, kultura, bila na svetskom nivou i pratila evropske trendove. Ja sam, eto, na tome odrasla i ne mogu da razdvojim Zeppeline i Dugme, Guns i Divlje jagode, Mešu i Džojsa. Niti želim. Sve mi je lepo, sve vredno. I ne pada mi na pamet da se zbog nekih seljačina stidim svog porekla, ali ni da glumim "Jevropejca" jer je to, kao, u trendu.
      Uostalom, mi JESMO Evropa, šta god "zadrti tradicionalisti" pokušavali da kažu, samo, eto, želim reći da je (meni barem) taj ukrštaj svih mogućih kultura na Balkanu veoma zanimljiv i kamo sreće da znamo da ga prihvatimo kao bogatstvo: pre svega, dva pisma (ćirilica i latinica), tri vere, mnogo predanja, to je BLAGO.

      Pisac bira likove prema svojoj priči, okruženju u koje ih smešta, radnji, priči. Ako je u pitanju sredina sama po sebi homogena, gde nema nacionalnih i drugih manjina, ne treba ih ni očekivati tamo. U nekom američkom teen romanu svakako je normalno imati Azijata, crnce, LGBT i slično. U opisu neke istočnoevropske škole, to deluje malo neprirodno, jer ni mi nismo u našim razredima imali takve slučajeve. Priča, junaci, prostor, vreme, oblikuju jedni druge, po logici radnje.

      Ponekad je baš fora u izostanku vizuelizacije. Likovi nekad nemaju imena, nekad je namerno uskraćen opis, jer se time sugeriše njihova bezličnost, nebitnost, onečovečenost itd. To se zove "minus-prisustvo" i jedan je od bitnih književnih postupaka.
      Opet kažem, potrebno je sve uzeti u obzir, celokupni kontekst priče/dela, pre nego što zamerimo nešto piscima. Književnost je daleko složenija nego što možda izgleda i ništa nije slučajno, kod pravih, dobrih pisaca i njihovih odluka, pa ni to da nas uskrate za koji podatak. Mora se sagledati CELINA, pa tek potom njeni sastavni elementi, slojevi i to kako se međusobno uklapaju.

      Избриши
  2. Pre nego što prokomentarišem ostalo da se složim s Ivanom od slova do alova.
    Volim da čitam o prošlim vremenima, naročito početak dvadesetog veka, naravno sve je do umešnosti autora, kada je sposoban da u tolikoj meri oživi ono o čemu piše i udahne mu dušu može i na Mars da smesti radnju. :)

    Treća tačka me bacila u razmišljanje, mislim da nikad nisam striktno birala poreklo o kom ću čitati, ukoliko naravno nije u pitanju neka biografija..
    Mislim da je povezanost sa likovima najbitnije, nije bitno da li saosećam s likom ili se gnušam postupaka pojedinih, ali bitno je da me "pogode", ravnodušnost mi nikad nije dobar znak.
    Dinamika svakako, volim i ja u poslednje vreme kada stvari idu malo brže. Nisam ljubitelj bespotrebne opširnosti.
    Ja sam tanka sa našima, ne preferiram. Greota, ali istina.
    Nisam ljubitelj naučne fantastike, jedino što po tom pitanju mogu to je da gledam Star Wars.
    Ne pravi mi nikad problem kada su dva različita sveta suđeni jedni drugom, ali pod uslovom da to ima smisla (verujem da je to kod Hardija slučaj), a ne kao klišei današnjice (jadna i smotana, a on bogataš).

    Hvala na listi. :*

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor