Search This Blog

🎨Art Tuesday with Mademoiselle S.🎨


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Ako sada sedite i pitate se „kakav je ovo post utorkom?“, što je negde logično pitanje, sada ću vam dati odgovor. Naime  pre par meseci (16.novembra da preciziram), obajvila sam jednu sliku, jednog velikog umetnika (ne pominjem imena jer će se naći u postu) na svom instagram profilu (možete me pratiti ili pogledati profil klikom OVDE) međutim tada nisam imala nikakav projekat u glavi. Nedelju dana kasnije (sasvim slučajno) rešim da objavim još jednu sliku još jednog velikog umetnika i od tada se rađa ideja, za umetničkom sredom.Svake srede (pa skoro svake neku sam omašila, da budem iskrena) objavljivala sam po jednu sliku nekog velikog umetnika uz mali tekst (nemam bolji izraz) o tom delu i zašto se meni dopada. Postoji samo jedno pravilo za koje sam se obavezala a to je jedna slika =jedan umetnik jer želim da proširim vidike i da što više različitih ljudi pretstavim kako na instagramu tako i ovde na blogu. Otkud ja u umetničkom svetu? Pa pre nego što sam dobila želju da se svoje misli izrazim kroz reči (tačnije pre nego što sam shvatila da umem da ih izražavam kroz reči), izražažavala sam ih četkicom.Zapravo zaljubljenost u slikarstvo je nekako došla samim mojim odrastanjem, gledajući bakinu izvezenu repliku „La Liseuse“ Žan Onorea Fragonara koja i dan danas stoji na mom zidu  u mojoj sobi. U mojoj kući nalazi se i replika Da Vinčijeve „Mona Lize“ međtuim ovo je verovatno najpoznatija slika koja se meni lično nikada nije dopadala i ako je cenim kao delo. Svoj uspeh sa slikarstvom dostigla sam sa 12 godina, postoji priča o jednom umetniku sa juga zbog kojeg sam se kao klinka zaljubila u slikarstvo u poptunosti jednom ću o tome napraviti story time. Jasno sam se  opredelila za apstraktno slikarstvo kao pravac kome pripadam, čak sam kao dvanestogdišnjakinja decembra 2006. imala svoju prvu samostalnu izložbu u svom gradu. A onda sam što zbog materjala koji dosta košta, što zbog godina koje sam imala morala da pauziram sa crtanjem i život se nastavio. Ubrzo sam shvatila da imam dar da baratam sa rečima jednako dobro kao i sa četkicom (ako ne i bolje) te sam svoje vizije počela da prenosim na dokument u „Word-u“ što je budimo realni daleko jeftnija varijanta.




kolaž sastavljen od četri slike sa moje prve samostalne izložbe 💗

 Prethodnog leta sam uradila svoj prvi mural na terasi (u svom stanu naravno, baki se dopao), i ponovo oživela staru ljubav. Do danas uprkos tome što volim književnost i film i muziku slobodno mogu da kažem da je slikarstvo uvek prvo na mojoj lestvici umetnosti. E to je ono o čemu vam danas pišem. O  svim tim slikama koje sam do sada obajvila na instagramu jer želim da podelim i na neki način raširim svoju ljubav prema umetnosti, i prenesem je na druge. Biće još delova ovog posta čim nakupim barem 10  umetničkih dela(ovaj post konkretno ima 12). Isprava sam se držala striktno i samo slika a ona sam proširila na ilustracije, murale planiram da uvedem i arhitekturu, forografiju, vajarstvo...jer smatram da je lepota vizuelnih umetnosti daleko šira od tradicionalnog pojma. Razlog zašto je ovo „umetnički uotrak“ a ne sreda je zato što volim da pravim razmak između dana (osim kada je vikend) a pošto u četvrtak ide recenzija filma bolja varijanta je da bude utorak nego sreda za ovaj post. Da napomenem da ovo nije  top lista, redolsed je onakav kakav je in na instagramu, nadam se da će te uživati i možda saznati nešto novo,
Let’s go 😉


Moj mural 🌺

🎨1."Bal du moulin de la Galette" , Auguste Renoir🎨

Ne treba da čudi što je ceo moj serijal počeo baš ovom slikom jer ovo je moje omiljeno umetničko delo svih vremena a Renoar je moj omiljeni slikar. Zahvaljujući njemu zaljubila sam se u čuveni impresionizam. Čudno je šta Renoarove slike rade meni zapravo ovo su jedine slike koje kada gledam ja osećam istinsko poštovanje prema jednom umetniku jer su toliko izvanredne. Svaka slika u ovom potu u meni oživljava neku emociju zato mnoge nisu najčuvenije slike jer su birane po ličnom doživljaju, ali ni jedna se ne poredi sa ovom. Ova slika pretstavlja bal u Le Moulin de la Galette (ne znam kako rugačije da uradim transkipciju ovo je najbolje što može), 1876. godine.


🎨2. „Café Terrace at Night“, Vincent van Gogh🎨

Ovo je bez dileme moja omiljena Vinsentova slika, i jedno od mojih omiljenih dela svih vremena. Da, „Suncokreti“ su daleko čuveniji ali ova slika ima duh svog vremena. Samom prezentacijom jednog kafea noću u 19.veku, Van Gog ga je ostavio živim zauvek. Pravi je testament vremena. Vremena u kojem nikada nisam živela ali sam zaljubljena u njega kroz ovu sliku. Noći u malom gradu negde u Fracuskoj, oh kakva prelepa noć. Ovo delo pretstavlja francuski grad Arles i stvorena je negde sredinom septembra 1888.godine.


🎨3. „'Thrihyrningur'“ ,Georg Guðni Hauksson🎨

Ovo je verovatno jedno od imena koje neće biti poznate većini, nije ni meni  do pre par meseci. Naime ovo je delo islandskog slikara Gregora Guđnija Hakusona i od momenta kada sam čula za njega (bio je prijatelj Vigra Montersena) i kada sam čula da slika pejzaže svoje prelepe zemlje, morala sam da pogledam njegova dela. Ovo je definitivno moje najomiljenije,  budi osećaj „zatišja pred buru“ a opet uprkos tome osećam mir kada ga gledam, spokojna noć i nad njom mesec. Delo je stvoreno 1986.godine i pretstavlja prelepo mesto 'Thrihyrningur' u najlepšoj zemlji na svetu –Islandu.



🎨4.“Three Dancers in an Exercise Hall”,Edgar Degas🎨

Ovo delo, vanvremenskog francuskog umetnika Edgara Dega, pretstavlja čas baleta u sali za vežbanje i nastala je 1880.godine. Još jedan impresionista –da li sta iznenađeni? Jasno vam je da je to definitivno moj omiljeni pravac u slikarstu. Celog svog života Dega je bio fasciniran balerinama, međutim uvek su mu bile fascinantije van scene, na vežbama i časovima (jako mali broj njegovih slika balerina nastao je na pozornici, većina je ili iza scene ili na času). Nije teško razumeti zašto, ja mislim da je on voleo istinu. Istinu koju jedino možeš da dobiješ kada se ugase svetla pozornice i na času gde se performans rađa. Njegov serijal sa balerinama pratio je njegove ranije studije žena niže i srednje klase koje je gledao kada bi dopustile da maska koju nose u javnosti padne sa njihovih lica. Bio je prvenstveno zainteresovan za kontrast između lepote i gracioznosti na sceni sa jedne  strane i realnosti i fizičkog i psihičkog stanja igračica sa druge strane. Baš zbog toga što ih je slikao više na času nego na pozornici čini ova dela toliko većim, ako pretražite njegovu biografiju naćićete slike balerina koje su nakon nastupa u bolovima, što je još jedna lepota stvaranja. Bio je realan a da pri tom nije bio sirovi portretista.



🎨5.Autoportrait”, Pablo Picasso 🎨

Pikaso je jedan od mojih najomiljenijih slikara svih vremena. Ja sam stilski apstraktan slikar, pa verovatno zato oduvek razumem njegov rad i stil i ako ga mnogi ne razumeju (saosećam se 😂). Možda zato što je umro na dan kada sam se ja rodila samo 21 godinu ranije, možda zato što sam sama neshvaćena oduvek me je nešto držalo kada god bih pogledala njegov rad. Ovo je način na koji je on sam sebe video i nastala je 1907.godine.


🎨6.“Impression, soleil levant” Claude Monet 🎨

Do sada ste shvatili da je impresionizam moj omiljeni pravac, samim tim i Monetovo odavanje poštovanja njegovom pokretu je moralo da se nađe među mojim omiljenim delima. Šalu na stranu kada sam prvi put videla ovu sliku nisam znala šta pretstavlja ali me je ostavila bez teksta. Samo pogledajte nema potrebe da se išta kaže. Slika je nastala 1872.godine kao Monetovo odavanje poštovanja porastu u ime Impresionističkog pokreta i pretstavlja impresionističko svitanje. 


🎨7.„Emily Brontë“ Branwell Brontë🎨

Sestre Bronte su jako dobro znani psisci (u današnje vreme) ali skoro sam „otkrila“ i njihovog brata, i jako su mi se dopale njegove like. Zapravo Branvel je interesantna ličnost ako malo istražite o njemu. Moja omiljena Bronteova slika je portret njegove sestre Emili koji je naslikan oko 1833. godine. O Branvelu se zna da je bio i pesnik ali pre svega je poznat po svojim slikama, prvenstveno portretima svojih sestara zbog kojih danas znamo kako su izgledale čuvene sestre Bronte.


🎨8.„The Discovery of America by Christopher Columbus“ by Salvador Dalí🎨

Teško je dotaći se teme umetnosti da pri tom ne pomisli čovek na (verovatno) najčudnijeg slikara svih vremena –Salvadora Dalija. Dali je bio nadrealista i sam njegov pravac u slikarstvu je jedinstven a opet čini se da njegove slike prevazilaze forme bilo kog pravca, on je prosto bio Dali. Ovo delo uključuje elemnte jukstapozicije i pogrešnog zaključka, i često ljudima deluje kao da je previše –ali nije, baš je onako kako treba da bude. Ovo delo „Otkriće Amerike Kristofera Kolumba“ je stvoreno između ’58-e i ’59-e godine poršlog veka i njime je Dali odao počast svojoj Šaniji. Kombinuje špansku istoriju, relgiju umetnost i mitove u jednom delu. Ovo je slika koju koliko god dugo da gledaš i koliko god puta da je vidiš uvek pronađeš neki novi detalj. Prelepa je.


🎨9.“Landscape, 1911.” Diego Rivera🎨

I ako je njegova supruga jedna od mojih omiljenih istorijskih ličnosti i velika inspiracija, u pogledu slikarskog talenta uvek sam više volela Dijegov stil. Ok priznajem da me ovaj meksički muralista (ova slika nije mural inače ali je on prvenstveno slikao murale) uvek više fascinirao kao ličnost, obožavam sve slike i murale koje je uradio za života kao i priče o njegovoj romansi sa Firdom. Volim život koji je na njegovim slikama, boje Meksika koje su odolele stubu vremena i prikazale Meksiko u njegovom pravom duhu –u milion boja. 


🎨10.“Il Cenacolo (The Last Supper), Leonardo da Vinci 🎨

Evo jednog murala. Ja nikada nisam bila fan religijskih motiva na slikama/muralima (zapravo u crkvu ne idem govoro uopšte jer su mi freske pomalo jezive, ne osporavam umetnost  i ikone su ok  samo ja lično ne volim) ali ovaj Leov mural je izuzetak, ovo je remek-delo. „Tajna večera“ je uvek imala veću čar od Mona Lize barem meni. Sama Leova vizija ovog tajnog čina ostavlja bez teksta. Bio je ispred svog vremena to je činjenica. Ovaj mural je napravljen je između 1495.godine i 1498.godine i prestavlja scenu „Tajne večere“ Isusa i njegovih apostola sa tim da je Leonardo malo okrenuo tradicionalno viđenje ove slike na kojoj je pretstavio trnutak kada Isius  objavljje da će ga jedan od njih izadati.



🎨11.“Winterfeel”  Ted Nasmith 🎨

Sada ovo je već znatno drugačije od dela koje sam vam pretstavila tokom ovog posta, ali kao što sam rekla u uvodnom delu ne želim da se vežem samo za klasiku već želim da prikažem umetnost u bilo kom obliku. U ovom slučaju ilustraciju. Čitajući „Svet leda i vatre“ Džordža R.R.Martina nisam mogla da ne ostanem impresionirana ilustracijama koje su se našle u knjizi, pa sam pogledala poslednju stranu knjige i potražila imena ilustratora, prethodno obeleživši brojeve strana na kojima su mi se ilustracije dopale. Tedove su mi se najviše dopale, gotovo da sam sve njegove ilustracije obeležila (slučajno) a posebno draga mi je ova koja pretstavlja sedište kuće StarkZimovrel.
Ted je poznat i po ilustracijma za Tolikinove priče i te su baš kao i ova magične i prelepe.


🎨12.„Some new ambush“, 2015 by Emma Bennett 🎨

Još jedna moderna umetnica koju želim da vam pretstavim. O samom delu i njegovom nastanku i značenju ne znam mnogo tim pre jer se o njoj ne zna mnogo.  Istraživala sam savremene umetnike i iskreno se ne sećam treutka kada sam ugledala ovu sliku ali znam da kada sam je videla gledala sam u nju dobrih 15 minuta, bukvalno nisam mogla da skinem pogled. Kasnije sam potražila na internetu još Eminih radova i jako mi se dopada njen stil.


To je sve za ovaj post. Kako vam se dopada ovakav tip postova? Da li vam se dopada ju neke od slika? Sve što vam je na umu pišite mi dole.😉

Hvala na čitanju,
With love, S.

13 коментара:

  1. Odmah se "pretplaćujem" na rubriku!:) Imaš moju punu podršku i nadam se da je ovo početak tvojih slikarskih priča, jer se vidi i oseća koliko ti likovna umetnost znači, kako je to tvoja prva i najveća ljubav, tako nadahnuto pišeš i predstavljaš svoje najomiljenije slike, da ja samo mogu da potvrdim koliko sam uživala u ovoj divnoj listi, komentarima i impresijama, znalačkom predstavljanju slika. ODLIČNO!:)
    Znam za tvoje slikarske uspehe, još jednom skidam kapu što si veoma mlada imala sopstvenu izložbu i iskreno se nadam da ćeš se kad-tad ponovo aktivno vratiti slikanju, da će se taj "živac" iznova probuditi. Divim ti se, najiskrenije!:)
    Prvi susret sa slikarstvom je i meni bio preko reprodukcija, jedna je Predićeva "Kosovka devojka" koju su baba i deda imali u vikendici, a druga je Pikasova "Devojka u plavom" koju je moja tetka iskopirala do detalja.
    Volim likovnu umetnost, volim umetnost uopšte. Istorija umetnosti mi je bila jedna od opcija kada sam razmišljala šta upisati, pa je izbor sveden na filozofiju ili književnost, da bi prelomila u korist poslednje. Kako god bilo, nastavila sam da pratim i ostale oblasti, a mnogo me obradovalo kad je mlađa sestra moje najbolje drugarice kasnije upisala istoriju umetnosti, evo, već je apsolvent, radujem se zbog nje.:)
    A slikarstvo sam uvek volela, mada nisam bogzna koliko nadarena. Imam smisla i uvek sam nešto "crtkala", ali daleko je to bilo od ozbiljnog. Moja mama je u školskim danima sjajno slikala, radovi su joj izlagani, kasnije je razvijala taj dar u pravcu dizajna, fenomenalno šije, plete, radi goblene, vitraže, fascinira me zbog toga.
    Tatin najbolji prijatelj je naš internacionalno priznati slikar, Božidar Plazinić; a družila sam se sa mladom slikarkom Sofijom Vojinović tokom srednjoškolskih dana i dopada mi se kako ti ljudi funkcionišu, posmatraju svet, posebna je to "sorta".:)
    Moje slikanje se svelo na razne mrtve prirode koje sam neštedimice kopirala po molbi drugova iz razreda, dok profesorka nije primetila da joj svi ti radovi "mnogo nešto liče jedan na drugi"!:)
    E, zato sam, kad već talenta nemam, isto kao i iz oblasti muzike, još u školskim danima rešila da ovladam barem teorijskim znanjem. Pa sam rado učila, a u Gimnaziji smo imali likovno četiri godine, sve te pravce, umetnike, prepoznavanje dela i danas mogu da se pohvalim solidnim poznavanjem istorije umetnosti. Iskreno, da me to nije zanimalo, ne bih se ni trudila da pamtim, ovako je bilo kao poručeno.:)

    Slike koje si predstavila su sve divne i dopada mi se raznovrsnost epoha, pravaca, autora. Za neke prvi put čujem: Haukson i Ema Benet, ali i brat Bronteovih, novina su za mene.
    Znam da obožavaš impresioniste, delimo tu ljubav.:) Meni su nekako Francuzi i u slikarstvu, kao i u književnosti, oduvek bili najomiljeniji.

    A umetnici? Hm, mada volim impresioniste, opet kao u književnosti, preferiram romantizam, pa odmah iza njega prerafaeliti, simbolizam, "art nuveau", secesija u arhitekturi...
    Ežen Delakroa je moj omiljeni slikar, takođe Džon Vilijam Voterhaus i Teodor Žeriko.
    Slede Gustav Klimt, Alfons Muha, Anri de Tuluz-Lotrek, Egon Šile; volim i naše poput Đure Jakšića, Nadežde Petrović (moja Čačanka!), Paja Jovanović...

    Obožavam Van Gogovu "Zvezdanu noć" i želja mi je da vidim Sikstinsku kapelu (svaka čast Da Vinčiju, ali Mikelanđelo me više fascinira po pitanju vizuelnog izraza). Naše freskoslikarstvo je u nekim manastirima baš predivno, recimo u Mileševi i iskreno, meni su pravoslavne ikone i crkve mnogo "toplije" i prisnije nego morbidni, jezivi katolički stil.

    Izvini, raspisala sam se, uglavnom, oduševljena sam idejom i SAMO NAPRED sa rubrikom!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Isidora, ja bih jako volela da i ova rubrika zaživi jer volim jako umetnost i volim da pišem o njoj :)
      Ja bih jako volela da se vratim aktivnom slikarstvu ali trenutno su to samo skice u svesci jer nije realno moguće no dobro ne buinim se ja :)
      Bravo za tetku što je iskopirala takvu sliku!
      Jao Istorija umetnosti je i meni bila jedna od opcija za faks! Koja slučajnost, Jansonovu Istoriju umetnosti znam gotovo napamet, prvi put sam je pročitala sa nepunih 12, posebno deo o Egipatskoj umetnosti!
      Moj talenat ide od moje bake, i najmlađa sestra crta pa i bolje od mene, baka inače ne zna da šije izvezla je samo tu sliku jednu ali crta fantastično :)
      Čula sam za Plaznića mada nisam upoznata dobro za njegovim radom :)
      Ja nisam imala likovno u srednjoj tako da ja imam dugačak period stajanja sa slikarstvom (ekonomska škola nema potrebu za ovim predmetom), ja sam takoreći samouka sve što san naučila naučila sam sama :)
      Drago mi je da si osim nekih koje znaš pronašla i neke nove, to mi je bio cilj da proširim što više ali i da sama naučim tako nikada nisam čula za Klimta i Šilea -hvala :)
      Francuzi=umetnost tu nema dileme, mogu Italijani da priđu ali ne mogu nikada da budu na nivo Francusa. Sam Pariz je umetnost za sebe :)
      Zvezdana noć je bila moj drugi izbor ali sam uvek više volela "„Café Terrace" ima nešto posbno u tom delu. Sikstinska kapela mi je jedan do snova, Mikelanđelo je genijalan i dan danas pamtim oduševljenje kada sam prvi put videla Davida njegovog, izgledao je toliko živo da mi je teško bilo da verujem da je vajarksa skuptura :)
      Hvala puno neka si se raspisala nikada se ne izvinjavaj za to :)

      Избриши
    2. Važno je da je tvoj talenat tu, kada god mu se vratiš, nije kasno!:)
      A bukvalno je kao original, samo je dodala plavu ružu u dnu, da se razlikuje. I uradila je u velikom formatu, stoji u prizemlju njene kuće, izgleda baš moćno. U pitanju je replika ove slike: http://www.pablopicasso.org/images/paintings/sylvette.jpg

      Svaka čast!:) Gledaj, kada nešto SAMI otkrijemo i radimo na tome da ga proučimo, da napredujemo, to se posebno ceni i zapravo je pravi pristup.
      Plazinić je genijalan čovek, zaista, poslednjih godina više radi konceptualno, ali strašno je što je mogao (i može) da živi bilo gde u svetu, a on je odabrao da ostane u Čačku i upravo se sudi, gradska vlast hoće da ga izbaci iz ateljea.:( Toliko o Srbiji i odnosu prema umetnicima.

      Haha, sad si me podsetila, kad smo krenuli u srednju školu, moji drugari koji su upisali ekonomsku (nalazi se preko puta Gimnazije) su me, na putu do škole, zezali:"Ha, ha, učićeš muzičko i likovno!" Ja sam njima odgovarala:"Ha, ha, učićeš korespondenciju i statistiku!" Moja mama je završila ekonomsku i mnoge drugarice takođe, pa znam, ja ne bih mogla, loše su mi išle matematika i uopšte konkretne veštine. Gimnazija me baš dobro pripremila za studije, jer ti na književnosti treba i dobro poznavanje istorije, filozofije, umetnosti, kulturologije, religije, psihologije - mada, kao što kažeš, najvažnije je ono što sami naučimo.:)

      Klint i Šile su meni fantastični, a bogami i biografije su im zanimljive. Volim bečku školu i taj "fin de siecle" period.
      Pariz je, tu smo se složile, pre grad UMETNOSTI (i istorije) nego ljubavi. :)
      Doduše, za mene je umetnost najveća ljubav, pa tu nema suštinske razlike. Sad, kojim se sredstvima izrazi, zvukom, slikom, rečima, nevažno.

      Kad čitam kako su renesansni slikari i vajari studiozno proučavali anatomiju, ma svaka žilica se vidi na tim kipovima i slikama, perfektno.

      Избриши
    3. Svaka čast ako je uspela to da sikopira, bravo za tetku, još jednom :)
      jao ja sam u ekonomsku otišla da pobegnem od matematike, fizike hemije bila sam ogledno odeljenje dakle samo sam srpski, negleski i matematiku od "tracionalnih" školskih predmaeta imala na kraju, ali to me nije spasilo da mi katastrofalno loše idu stručni, dakle smorila sam se bukvlano sam samo srpski u školi volela :)
      E sutra pišem o tvom volejnom Parizu na neki način (tj. danas u ponoć ide tekst) film koji je mene naterao da se 8ponovo zaljubim) u Pariz i strašno me nervira kada ga zovu grad mode i ljubavi (grad mode je Milano btw tako da je i to pogrešno )
      Ma bili su genijalni tu bez rasprave, nema danas takvih :)

      Избриши
  2. I, da ne zaboravim, moj susret sa likovnom umetnošću zapravo pada još ranije - prvi crtački blok koji su mi moji ikada kupili imao je na korici fragment Botičelijevog "Rađanja Venere": njen portret, glava do ramena. Naravno, to sam sve tek mnogo kasnije shvatila, ali, eto, među prvim sećanima mi je taj detalj...:) Imala sam mnogo bojanki, bojica - drvenih i voštanih, tempera, plastelina, al taj Botičeli se izdvojio.
    (kad pogledam kako sad većina deci stavi tablet ili telefon sa igricama u ruke ili ih posadi pred televizor, mislim da ni deset života nije dovoljno da se zahvalim mojima što su me sa toliko pažnje i promišljenosti vaspitavali....i naučili šta znači "nema", "nije neophodno" i "ne može", a nasuprot tome da je od kartonske kutije moguće stvoriti imaginarni svemir)

    Takođe, da spomenem još kako obožavam grafike Obrija Birdslija i Gistava Dorea, Gaudijeve građevine, apstraktnu umetnost Vasilija Kandinskog...
    Kao što vidiš, inspirisala si me, al ostaviću koju temu za sledeći put, da te ne smaram više.:*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Divno prvo sećanje, ja se iskreno ni ne sećam tih detalja :) Jao moji mi nisu dozvoljavali da imam tempere uvek su mi kupovali vodene boje kad sam bila dete jer su kapirali da je zabraniti meni temperu mnogo jeftinije nego krečenje cele kuće valjda :)
      Ali danas genracije ne odrastaju kao što su naše radile, izgube kreativnost i pravu volju za stvaranjem jer boje preko tableta :)
      Gaudi je bio maestro u arhitekturi, Barselona je umetničko delo samo za sebe :)

      Избриши
    2. Meni ostade kao kroz maglu, imala sam možda tri godine, znaš oni prvi "fleševi". A i sačuvali smo veći deo tih "rekvizita". Pošto sam bila pedatno i (relativno!) mirno dete, mojima nije bio problem sa temperama i vodenim, ali su od glime šizeli i to je posle, u školi, bila noćna mora kad dobijemo domaći. Usvinjila bih se do nosa! A volela sam da ređam četkice, boje na paleti, flomastere, posle smo i u predškolskom i u školi mnogo "mazali"...mislim da je koliko sport, toliko i kreativne stvari potrebno od malena nuditi deci, pa šta izaberu.
      Zato i kažem, sreća pa smo starije generacije, nismo imali mnogo štošta, al smo, brate, imali mašte!:) Još čuvam ružu od žice i konca/vune koju smo pravili na likovnom, kućice od šibica i semenki...

      Gaudi je bio GENIJE, čeznem da vidim Barselonu samo zbog njegovih ludih zamisli, ono se više ne rađa. :)

      Избриши
    3. Ja sam bila haos, "aljkava sam" (slikari su mi rekli kada sam kao klinka bila u udruženju da su svi apstraktni slikar aljkavi) bila oduvek a isuviše puna energije pa valjda su morali da nalaze alternative, sećam se da je baka imala postavu ogromnu preko celog stola kada ja crtam (i to sa vodenim bojama)da ne umažem sve i ja sam opet uspevala da umažem tepi Č)
      Nema nikog kao Gaudija više, on je prešao gravitaciju samo to se jednom rađa :)

      Избриши
  3. Divan post!Novi sam blogger tako da bi mi znacilo ako mozes da se uclanis i da komentarises moj blog,naravno ako zelis :)
    http://Cutelifeboy.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  4. Divan odabir slika i odlična ideja u vezi sa temom. I ja volim impresioniste, posebno Monea i Renoara i renesansu i Leonarda da Vinčija, ali je lepo naučiti i nešto novo. Baš dobar tekst! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Impresionisti su zaista posebni bili za svoje vreme :)
      Inače redovno čitam vaš blog (onaj u kome objavljujete priče) i obožavam ga :)

      Избриши
  5. Jupi, stigao je umetnički ponedeljak i na blog!
    Tvoja ljubav prema slikarstvu prosto zrači iz opisa svake slike. Unapred se radujem narednoj "kolekciji". :*

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor