Search This Blog

💚My new obsession -Peaky Blinders💚


Nemam običaj da pišem posebne recenzije serija, međutim osećam da je ovo dobre prilika da napišem jednu jer je serija  o kojoj nisam čitala mnogo. Nije sve što je izuzetno aktuelno dobro, a nije sve ni što ostaje u senkama nekih drugih loše. Zato je otkivanje serije „Peaky Blinders“ bila jedna od njaboljih stvari za mene, serija koja me je okupirala tokom celog januara (prva sezona dva puta zaredom) je serija o kojoj vredi pisati.😃


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Danas za vas imam jednu prepouku i jednu fantastičnu seriju koju morate da stavite na svoju tv listu. Ako želite da saznate o čemu se radi (nema spoilera), nastavite da čitate 😉



  Peaky Blinders, kod nas prevedena kao  „Birmingemska banda“ je serija Stivena Najta, koja se prikazuje na kanalau BBC 2. Do sada su prikazane 3 sezone a obnovljena je za još dve.
 Radnja serije odvija se u siromašnom predgrađu Brimingema neposredno nakon prvog svetskog rata, i prati život irsko-romanske porodice Šelbi čiji su članovi pripadnici bande „Peaky Blinders“ i zarađuju novac klađenjem. Njihov vođa je Tomas „Tomi“ Šelbi, ratni heroj sa velikim ožiljcima na duši koji ga muče nakon rata. Njegov život je uzdrman kada u grad dođe inspektor Sem Nil sa namerom da očist grad.


Šta zapravo čini dobar projekat? Za mene dobar projekat je sjajna manifestacija  kreatorove  ideje u realnost. Stiven Najt je imao sjajnu zamisao, baziranu na ljudima koji nekada davno zaista hodali ovim svetom, uz pomoć reditelja, i glumačke ekipe njegova ideja je dovedena u relanost. Na početku beše dosadno,  prvih par minuta serije ti zaista treba da ukapiraš o čemu se radi, međtuim kako je duga polovina prve epizode počela da odmiče tako sam bila kupljena. Serija koja ima jasan pravac a pri tom ne preteruje u bilo kom segmentu. Sa šest epizoda po sezoni onda je taman dovljna da vam ispirča priču a da vam pri tom ne postane dosadna i prenapadna. Peaky Blinders objedinjuje elemnte akcije, drame i istorijske fikcije uz to ne izostavljajući da likovima da karater, vrilne, mane ali i dozu misterije koja te tokom celog gledanja drži. Tu je i dašak romanse, ne one ljigave i odvratne  već stavljene taman tako da deluje kao proces života.


Navikli smo da gledamo filmove o italijanskoj mafiji, čak i pojedine serije se oslanjaju baš na ovu nacionalnu pripadnost. Irska mafija igrala je takođe veliku ulogu u mafijaškim klanovima još od svog nastanka, ko je gledao film The Departed sreo se i sa ovom pričom. Međutim  ova serija je prva koja zaista priča priču o začecima svega toga. Uz to se pazi i na porodične tradicije fokusirajući se na likove koji  žive po tradicji ali i one koji su tradiciju odbili. Odlično smišljena i sjajno urađena ona ne izostavlja da prikaže kako je narod živeo tada, tada kada je zemlja idalje sastavljala komade sebe nakon teškog perioda koji ju je zatekao.


Gluma:

Ovo je serija gde su zaista svi glumci na zavidnom nivou, ne mogu da iskritikujem pošteno ni jednog od njih, da napomenem par bitnih.

Tommy Shelby (Cillian Murphy)

Čovek koji vodi porodicu, čovek na koga se svi oslanjaju u isto vreme čovek kome treba oslonac. Na površini hladan i odsečan čovek, Tomi Šelbi nas kroz svaki trenutak uvodi u spoznaju novog dela njegovog karatera. Od rana na duši koje nosi iz rata, do potrebe da pronađe nekog ko njega vidi pravim očima a ne vidi onog koji će rešiti svaki problem. Naviknuta da gledam Silijana Marfija kao sporednu ulogu, bilo je pravo iznenađenje gledati ga ko glavnu, i zaista mu dobro stoji. Ono što mi je takođe bio jako pozitivan momenat što on zaista ume da igra i ljude koji nisu psihički bolesni negativci. Da je dorastao zadatku sasvim je jasno. On je lik sa kojim ne znaš šta da očekuješ,  i svaka nova scena je nova spoznaja. Pomalo zatvoren, pomalo izgubljen Silijan poseduje ovaj lik u svkao njegovom delu uz to moram da napomenem i činjenicu da Silijan kao irac ne igra na svom akcentu jer uprkos tome što mu je lik irskog porekla on je odrastao u Engleskoj, tako da je Marfi izveo savršeno britanski akcenat od koga ni jedne sekunde nije odstupio i p.s jeste prelep. On mene podeća na Ćezara Bordžiju po principu postavljenog lika -znaš da nije strana na kojoj treba da budeš ali ne možeš da odoliš da ne navijaš za njega, jer nadoknađuje to nekim drugim stvarima ❤ .


Chester Campbell (Sam Neill) 

Isprva deluje kao da njegov lik nigde ne vodi vrlo brzo jasno je da nisam bila upravu. On itekako ima razvojni put. Sem Nil pretstavio je pravog inspektora ’20ih godina prošlog veka i ono što zapravo čini njega izuzetno bitnim likom je sudar morala njega i Tomija.  Posebno kada se veći ulog uplete u priču. Činjenica je da znaš da je on strana na kojoj treba da budeš, a opet je teško odoleti da ne navijaš za prevaranta, koji možda  jeste sa druge stran zakona ali njegov mentalni sklop i dobra duša te vuku na njegovu stranu.



Polly Gray (Helen McCrory)

Tetka Tomija i njegove braće. Tokom rata sama je vodila Blinderse u odsustvu momaka koji su se borili u ratu. Poli je žena koja ima svoje mesto u muškom svetu i ni jedan muškarac ne sme da joj prigovara. Kao neko ko je preživeo i sito i rešeto ona je jedina sposbna da Tomiaju saspe sve u lice kada pogreši. Ona je ženski lik kakav želiš da vidiš.
Helen Makrori je zaista najpozitvnije iznenađenje ove serije. Nisam očekivala da će neko ko je igrao sestru Helene Bonam Karter u Hariju Poteru moći da iznese ovako težak i ozbiljan lik –briljirala je. Najkvaliteniji ženski lik u seriji jedna jaka i moćna žena fantastično odrađen perfomans. Žena koju moraš da voliš.



Ada Shelby (Sophie Rundle) 

Ada je jedina sestra među Šelbi braćom, i jedina koja nije upletena u Blinderse. Kao jedino žensko njena braća su nastrojena zaštinički prema njoj, sve dok ne izazove dramu koja počinje da komplikuje porodične donose. 
Nije mi se nešto posebno dopala Ada. Ona je slabiji deo Blindersa ali opet ne smeta mi toliko. Njen lik je tu sa razlogom i razbija monotoniju muškog sveta. Dopada mi se što nije kukavica i što stoji iza sovjih stavova čak i kada su pogrešni. Sofi je ok glumica, bolja od Anabel Volis npr. ne mogu njoj lično da uputim neke velike zamerke.



Freddie Thorne (Iddo Goldberg)

Tomijev najbolji prijatelj koji se uz njega borio tokom rata i spasao mu život. Isprva nebitan lik postaje jedna od ključnih tačaka pucanja porioduice Šelbi kada uradi ono što nikako nije smeo, veujući da je on daleko jači od Tomija.
Ida Goldberga sam gledala u seriji Salem i opet se i ovde dokazalo da je savim dobar glumac. On ima ono što njegova uloga zahteva i dopao mi se.



Grace Burgess (Annabelle Wallis)

Grejs je tajni agent koji pod maksom konobarice radi u lokalnom baru. Tomi je zapazi onda kada je čuje kako peva i zabranjuje joj da ikada više zapeva. Vremenom se zbog posla približi Tomasu ali  njen ključ ka uspehu postaje mač sa dve oštrice a njena želja za osvetom sve tanja i tanja.
Anabel Volis gledala sam u seriji „The Tudors“ gde je ona igrala moju najmanje omiljenu Henrijevu kraljicu –Džejn. Nisam bila na početku impresionirana njom ni ovde mlako i bledo naspram ostatka, međutim ona je savršen izbor za Silijana Marfija. Njihove energije se savršeno poklapaju. Opet kada se vratim na nju kao na individualnog lika jako je bleda naspram ostatka glumačke ekipe, nekako hoda po ivici kao da se plaši da glumi bukvalno.Ono što mi se dopada kod njenog lika je što već pri prvom razgovoru sa Tomijem znaš da priča može da ide u „pravcu koji se očekuje“ a i ne mora. Da li je išla puštam vas da sami saznate.



Što se ostalih elemenata tiče, divna muzika prati seriju, osećaj vremena je fenomenalan a kostimografija i scenografija oslikavaju ovu postavku na savršen način. Vodi se računa i o načinu govora, o prljavštini koja okružuje siromašni deo ali i policiti u post –ratnim godinama. Možda je malo mračan ambijent jedina zamerka kojju imam, ali ne može sve idealno. Serija koju treba da ogledate, definitino. ♡


To je sve za ovaj post? Kako vam se svidelo? Ovo je moja prva zasebna recnezija serije  pa se nadam da nije ispala loše. Sve što vam je na umu pišite mi dole.😉

Hvala na čitanju,
With love, S.

8 коментара:

  1. Meni lično pojedinačne recenzije serija najviše odgovaraju, pišem ih i sama upravo zato što smatram da su najkorisnije da predstave ostvarenje u najosnovnijim crtama, tako da ti se mnogo zahvaljujem što si mi ovim tekstom definitivno potvrdila da najkasnije do leta odgledam "Peaky Blinders" u celini. Počela je pre mesec-dva da se emituje subotom uveče na RTS2, ali kako nisam uhvatila prvu epizodu, posle je bilo kasno da se uključim, a želim da pratim u kontinuitetu. Ne sumnjam nimalo u kvalitet, sve mi deluje vrhunski osmišljeno, Silijan i Sem su inače glumci koje volim da gledam u bilo kojoj ulozi, a period u koji je radnja smeštena me svakako privlači. Hvala ti na tekstu, vrlo dobro si sve predstavila, pa javljam utiske čim stigne na red - do sada nikad nisam dobila lošu preporuku od tebe.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ja niakd do sad nisam pisala, ali sam više volim da čitam pijedinen recnezije :)
      Jao ja ne gledam TV pa ne znam ništa sve preko interneta otkrivam :) U drugoj sezoni se ekipi priključuje i Tom Hardi inače :) Sema sam ovde prvi put gledala ali Silijan i ja samo stari znanic :)
      I meni sve što sam dobila od vas devojaka kao prepruke na blogu mi je odgovaralo verujem da će ti se ova dopasti :)

      Избриши
  2. Samo napred, pa kad ti tako dobro idu recenzije filmova, nema frke ni sa serijama!:)
    Sem Nil je odličan glumac, bio je u "Tjudorovima" kao kardinal Vulsi, a možda si ga gledala i u filmu "Park iz doba Jure". Igrao je i Merlina u istoimenom televizijskom filmu (iz dva dela, pa dođe kao mini-serija), jedna od Hallmark fantazija o kralju Arturu, to ti od srca preporučujem (igraju i Helena Bonam Karter, Lena Hidi, Miranda Ričardson...priča o kralju Arturu).
    A za Silijana obavezno potraži film "Vetar koji njiše ječam", ratna drama, tu je u glavnoj ulozi (igra i Lijam Kaningem/ser Davos), odličan film.
    Već sam sigurna da će mi se "Blinders"-i dopasti, vuče mi malkice na "Ripper street", a nju obožavam. Toliko serija, baš sjajna ponuda, a na televiziji vrte reprize nekih bajatih gluposti. Dobro me podseti za Hardija, da utefterim i "Tabu". Čula sam i da "Poldark" nije loš.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, biće verovatno još neka recenzija lakše mi ej da stavim fokus samo na jednu stvar:)
      Ja sam gledala samo "Svet iz doba Jure" (to je ovaj novi sa Krisom Pratom), da da u Tjudorovima nisam ga odmah povezala sa ulogom :) Jallmarm mi deluje interesantno to bih mogla da pogledam :)
      Taj film sa Silijanom nikda nisam gledala, hvala na prepruci :)
      Ja sam Tabu pogledala dve epizode, još nisam mogla da se povežem sa njom, hvala Bogu una Čaplin nema veliki deo ja nju ne volim a Polark mi je na listi to planirma da pogledam :)

      Избриши
    2. Ovo je prvi (legendarni) deo, "Park iz doba Jure", posle ide "Izgubljeni svet" i mislim još jedan deo iza njega, svi su iz devedesetih, bili su aktuelni kad sam bila klinka - a pošto je moj brat kao mali bio opsednut dinosaurusima (skupljao sve u vezi sa njima), pod obavezno je bilo gledanje.:) Najnoviji rimejk nisam gledala, ne deluje mi zanimljivo. Ne znam ni zašto snimaju, kad ne mogu prevazići original.
      E, da, u "Tjudorovima" je i glumac koji u "Beloj kraljici" igra Ričarda Nevila, bio je u ulozi Tomasa Kromvela, isto odličan.:)
      Nisam znala da igra Una, ni ja je ne volim....a u "Poldarku" mi se sviđa glavni glumac (Ejdan Tarner), igra i Izabel iz "Bele kraljice".

      Избриши
    3. To je Soilberg radio taj prvi deo koliko se sećam? Ja nisakad anisam gledala ali "Svet iz doba Jure" zapravo nije rimejk ve poptuno novi film zasnovan na orignalnoj priči, i mogu da ti kažem da iznenađujuće nije loš uopšte, Kris Prat je moj omiljen "netalntovani-talentovnai glumac" (glumac koji u osnovi ne glumi boli glava ali ti prija da gaq gledaš) i ima neku priču ali gledaću i originalni film :)
      U Tjudorovima su mnogi glumili koji su se kasnije proslavili u drugim serijama/filmovima Princeza Meri i jedan njen udvarač (ne sećam se imane) onoje glume u Once upon a time (ona glumi Auroru on kapetana Kuku)...dosta poznatih imane :)
      Una igra Tomoovu sestru i ne progovara mnogo za sada, jako odbojna glumica. :)

      Избриши
    4. Da, to je Spilberg. On je režirao prva dva dela, nisam sigurna za treći (u njemu ponovo Sem igra glavnu ulogu). Hvala za info. o najnovijem, nisam znala da nije rimejk. Krisa nigde nisam gledala, odbojan mi je ovako i imala sam predubeđenje da je traljav glumac.
      Za Unu imam utisak da se, bez prezimena Čaplin i slavne porodice, ne bi ni ovoliko pojavljivala u serijama, uopšte mi nije nešto impresivna, a ni atraktivna.

      Избриши
    5. Da da ja mešam ponekad Sodlbrga i Spilberga :D
      nije rimejk bazira se na originalnim filmovima (Spilberg ga je čak producirao) ali je izgrađen potpuno novi svet kao aqua park sa dinosaurusima..A Prat je i meni bio obojan do prvih par sekundi filma, onda sam uvidela da je ok, podnošljiv igraju on i Brus Dalas Hauard, fina opuštajuća avanturica :)
      Una da nema prezime, teško da bi imala ikakvu veću ulogu igde, nije neko ko briljira talentom idalje više volim plot iz GOT knjiga nego njenu priču :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor