Search This Blog

"I love you because you're the only person who made sense of me." The Danish Girl 💕


Cilj filma je da ispriča priču. A priča koje treba ispričati je mnogo, svaka od njih je dovoljno slična pak opet različita na svoj način. Ovakva priča je otelovenje jedinstvenosti i dve priče jednog života, put na koji nas vodi je u isto vreme, zatvoren i otvoren u erotičan i umetnički, realan i nestvaran. Dankinja, priča jednog čoveka koji je postajao, ispričana tako da je možemo zvati umetnost.Priča Lili Elb je  u istinu fascinantna priča.  💋






Rotten tomatoes: 70% (6,6/10)
IMDB: 7,0/10
Uloge: Eddie Redmayne, Alicia Vikander
Režija: Tom Hooper

Fiktivna ljubavna priča pomalo inspirisana životima Danske umetnice Lili Elbe i Grete Wegener. Ajnerov (Lilin) i Gretin život počinje da se razvija usled Ajnerovog svatanja da je ceo život proveo u pogrešnom telu i njegovog otkrivanja Lili u sebi.

 „I think Lily's thoughts, I dream her dreams. She was always there.“




Pre svega zdravo ljudi, pitate se odkud post u sredu, pa odgovr je-u četvrtak imam ispite i neće da može tada 😘. Dakle dan ranije jer okolnosti su takve, plus ovo mi dobro dođe da izbacim predispitnu nervozu iz sebe.
Naime odkud Dankninja usled filmskog izazova koji radim? Da malo objasnim: dugo sam htela da odgledam ovaj film ali sam zaboravila da je i on osvojio oskara u jednom od 6 glavnih kategorija (Alicia Vikander za sporednu ulogu) tako da „originalne 5“ prenosim u izazov koji ću napisati ovog meseca a ovo je kritika za kategoriju sporedna glumica. Ok? Da krenem malo o filmu.



Poznajući rad Toma Hupera kojim sam veoma bila impresionirana gledajući Kraljev Govor i Jadnike , očekivala sam grandiozan film. Tematika je bila sjajna za obradu, a ličnost idealna za upoznavanje, čak i dekada prelepa. Međutim očekivanja su jedno a ono što će vam se polužiti na lap topu kada kliknete play i počnete da gledate....nešto drugo.


U mojim ranijim danima pisala sam o tome da nisam tip osobe koji idealizuje određeni tip filmova. Naprosto, ne gledam film da će mi se film ako je po određenim „merama“ više ili manje dopadati, ali jesam očekivala da će mi se ovako nešto jako dopasti. Ogrešila bih se kada bih rekla da nije-jeste no....možda sam ipak očekivala malo više, ali hjamo od početka.


Prva scena sa kojom se susrećemo je žena koja svojim krupnim očima gleda u sliku, vrlo brzo saznajemo da se nalazi na izložbi svog supruga i tu se srećemo sa Gretom, ženom koja ceo život živi u senci muža slikara. U prvih dvadesetak minuta filma sećemo se sa pojmom rečeri koje ona izgovara „I’m your wife, i know everything“  koje će tek kasnije dobiti simboliku koja će pobiti ovu tvrdnju. Ali na samom početku Ajner i Greta su ništa drugo do zaljubljenog mladog bračnog para koji čini se žive jedan jako srećan život. Jasno je da bez obzira što je on daleko uspešniji ona u kuči „nosi pantalone“ i ona je tako koja probija led i čini prvi korak, što je uz prirodni šarm čini teškom za odoleti i ne gledati.


Film priča postepenu priču, ne ciljajući odmah na ono što svi mi znamo da će se dogoditi, ali daje naznake u sitnim detaljima poput Gretine spavićce koju oblači tajno stvarajući erotičnu scenu čoveka sa dva identiteta, sa Gretom je istovremno Lili i Ajner i scena deluje nestvarno, prelepo  dok u isto vreme objašnjava mogo toga. 



Edi Redmejn igra Ajnera. Redmejn koji je snimio ovaj film neposredno nakon što je svoju policu ulepšao zlatnim čovečuljkom, upseva da iznese performans veoma solidno i zadovoljavajuće. Kada sam pričala sa ljudima ili pak čitala o njegovoj glumi rekli su da je jako emotivno, da čak i meni neće uspeti da ne izazove suze i da je najbolji u knjegovoj karijeri....bez uvrede svi vi ali njegov Stiven Hoking čak i Marius iz Jadnika su bili daleko ekspresivniji i emotivniji od ovog perfomrmansa. Što ne znači da je loš, naprotiv izuetno je sveden i mada na momente deluje previše sve se odlično uklapa u slagalicu koju je Tom Huper smislio.


Međutim, tehnički je dobar. Pogledi, način na koji izvodi svoju mimiku lica je izuzetno pristojan i zadovoljavajuć a lice koje je ionako dečačko uspeva da se transformiše u žensko lice. Njegova mimika lica je kao što rekoh dobra, međuitim vrlo često deluje ukočena usled njegovog pririodno ograničeno pomalo izveštačenog osmeha. On uspeva da udahne Lili život ali ne i da nam prenenese njene emocije pa na trenutke deluje kao da ispunjava svoje hirove pre nego da se zaista oseća rođenim u pogrešnom telu. Perfomans Edija Redmejna u ovom filmu izgleda kao da je u mekom fokusu, u ostalom kao i ceo film-istovrmeno je nežan i mutan ali ne u potpunosti tamo. Ono što je činjenica je da je prelep kao žena (čak lepši od Vikander i Amber Heard koje su pririodno lepe žene). 


Alicia Vikander nam priča priču o očajno zaljubljenoj ženi koja gleda kako ljubav njenog života nestaje pred njenim očima. Njen performans kao Grete je siguran i izuzetno ubedljiv-ona je to sa čim ćeš se saživeti u filmu. 


U njenom glasu i na njenom licu je jasna borba između umetnice i žene koja time što je dobila jedno, gubi drugo. Ona je neko ko je očajan i fasciniran u isto vreme.  Jaka ubadljivost i izuzetno dobra taktičnost i odmerenost u performasu doveli su je do zlatne statue, ona je zaista istinski sjaj ovog filma.


Konekcija između Redmejna i Vikander je iznad svake reči sjajna. Mada idalje stojim iza toga da ni jedna ne može da prevaziđe njegovu hemiju sa Amandom Sejfild, Edi i Alicija funkcionišu baš onako kako treba. Sa malo erotičnosti i povremenim zaljubljenim pogledima njih dovje pokazuju srećnu stranu života Ajnera i Grete. I zaista su prelepi zajedno. Što zbog scena koje je Huper savršeno postavio među njima, što zbog izrazito velike pririodne hemije oni deluju kao san kada ih gledaš.


Mada je sve jedna priča Redmejn i Vikander kao da nam pričaju sve kompletno razčičite priče-prču o čoveku koji počinje da živi i ženi koja u svom najvećem sjaju gubi ono što voli.  Tom Huper uspeva da nam prenese njih dvoje postavljajući odlične scene i igra na transformaciju sa naglaskom na umetnost i dobrom ukusu dok ga Redmejn, fizički, prati. Tom odlično režira dve unutrašnje  borbe junaka-Ajnera koji se bori sa tim da li je on on ili Lili, i Grete koja se bori sa tim da sebično zadrži čoveka kojeg voli ili pomogne nekome kome podrška i pomoć znače sve.


Film nam ipak ne donosi dekadu u kojoj se radnja odigrava, na pravi nači. Predstavljanje Kopenhagena iz 1926. kada kreće radnja govo ne postoji. A snimatelj Deni Koen čiji smo rad gledali u filmovima poput-Les Miserables, The King's Speech i Room, uspeva da sjajno uhvati Redmejna i Vikander no scene vrlo često deluju zamračeno i sa nedostatkom. 


Ovaj film svakako nije film na koji ste vi potrošili dva sata svog života, predstavlja jednu ideju sa kojom bi moglo još mnogo da se nadograđuje kako bi se napravio jedan od najboljih filmova današnjice, ali za prosečnu, dobru biografiju je pristojan i sasvim uredu.Film koji nas kao  kroz divne slike  upoznaje sa jednom tematikom o kojoj treba pričati više. Njegov osnovni cilj je da nas nauči da nikada ne krijemo ono što je u nama, i u tome uspeva. Definitvno nije film koji će ostaviti trag u istoriji, i o kome će se kada jednog dana budem bili starji pričati kao jedan od najboljih, ali za jedno hladno prolećno podne uz toplu šolju čaja je odličan. 


Da li je Redmejn trebao da uzme oskara i ovaj put? Ne, mada ima „žensku lepotu“ on nije mnogo preneo Lilinu unutrašnju borbu, kao Ajner je sajajn ali kao Lili je više kostimografija (a realno ne bi ja Leu uzela oskara nikada). Da li je Vikander zaslužila svog? Realno da, idalje stojim da mi se Runi Mara više dopada, i ako je uporedimo sa prošlogodišnjom dobitinicom Patrišom Arket znatno je slabija, ali nije nezalsuženo. Da li treba da pogledate ovaj film? Ako volite biografije, i ako ste radoznali-svakako, ovo nije loš film. 

Zanimljivosti:
~Edi Redmejn je osvnojo oskara za film „Teorija svega“ dok je bio na setu ovog filma. On je tražio slobodan vikend da ode i prisustvuje ceremoniji dodele nagrada, nakon što je ceremonija održana odleteo je pravo nazad i nastavio da igra Lili.
~Prvi izbor za Ajnera/Lili je bila Nikol Kidman
~I ako je film smešten u Danskoj, niko na setu ne govori danski. Likovi govore engleski sa britanskim akcentom.



To je sve za ovaj post dragi moji ljudi. Kako vam se dopado? 
Da li ste gledali film? Sve vaše misli pišite dole.



Hvala na čitanju, 

With love, S.

7 коментара:

  1. Delim mišljenje od slova do slova.
    Film je mogao biti mnogo bolji..
    Redmejn je zaista podbacio. Falilo mu je emocije. Prosto nisam mogla da se saživim s njegovim likom, dok me je Alisijin osvojio. Ustvari svo vreme pratiš nju, Gretu, a ne Lili.
    Prelep post.💋

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo 💞
      Drago mi je da se slažemo u vezi toga da je film mogao da bude daleko kvatitetniji.
      Od Edija sam očekivala više, da ne znam da je sposoban da prenese emocije (u jednicima sam bila naježena kako je to jako prenešeno) mislila bih da je uvek ovakav ali pošto znam da zna prilično sam razočarana :)
      Alisijin lik je ono u šta se čovek zaljubi kada gleda apsolutno se slažem 💞

      Избриши
  2. Veoma lepa recenzija filma. Ponoviću, dopada mi se kako ovo radiš jer se vidi da imaš smisla, imaš oko da uhvatiš sitne detalje, ali i oceniš celinu, jako dobro iznosiš glavne odlike performansa i, što je najvažnije, vidi se da voliš pokretne slike, da ih iz srca komentarišeš.:))

    Ja se slažem sa tobom i Kaćom u svemu.
    Gledala sam film zimus, na Ivaninu preporuku (lep prikaz je i na njenom blogu), pa evo šta sam i njoj rekla, tj. kako doživeh film:

    Sa vizuelne strane je prekrasan, svaka scena apsolutno uživanje za oko. Scenario je sasvim u redu, radnja nije ni previše razvučena, ni zgusnuta, često prenaglašena muzika ipak stvara pre dramski nego patetični efekat, tako da je celokupni utisak i sa te strane više nego dobar. S obzirom da se priča fokusira uglavnom na Ajnara i Gerdu, najveći deo utisaka tiče se dvoje glavnih glumaca. Edi Redmejn je ponovo bio nominovan za Oskara nakon prošlogodišnjeg trijumfa, ali, sada je ostao zasenjen od strane svoje partnerke i nekako me nije oduševio koliko je mogao...Alisija me “oduvala”, malo je reći da sam oduševljena. Ona nosi najveći deo priče snagom i uverljivošću svoje interpretacije, žene koja je jaka, ali koja i veoma pati; koja sve, od ljubavi do razočarenja, od stvaralačke frustracije do ushićenosti zbog konačnog uspeha, prenosi sa mnogo energije i strasti.

    S druge strane, Edi, koji je meni inače veoma simpatičan iz dosadašnjih uloga, znatno bolje se snalazio u onim segmentima kada je Ajnar - zbunjeni muškarac, koji u sebi iznenada otkriva neku drugu ličnost, nešto davno potisnuto, pokušavajući da to izmiri sa onim što je do tada bio, sa neospornom ljubavlju koju oseća za Gerdu. Kao Lili, njegov alter-ego, preteruje sa afektiranjem, treptanjem, pogledima ispod oka i svim onim kliše gestovima, facijalnim ekspresijama, nijansama u govoru...Ne mogu da kažem da je trebalo očekivati da automatski “skine” svaki pokret i bude prirodan, otkrivši u sebi ženu, jer bi to bilo još nerealnije, ali, ovo je takođe bilo prenaglašeno i nekako neprijatno. Ja sam razumela izgubljenost u novom identitetu, pokušaje da izađe iz ljušture i pronađe svoju pravu ličnost, tu strašnu zbunjenost, ali, mislim da bi još bolje bilo da je jednostavno i u Lilinoj koži bio prirodniji, baš kao što je to u trenucima kada igra Ajnara i, npr, odlazi da gleda striptizetu i uči pokrete, kada je zgrožen zbog muškog poljupca, kada krišom odlazi da ponovo isproba haljinu i periku, ili kada pred Hansom i Gerdom ne može da suzbije emocije zbog priče o značaju i vrednosti braka. U tim scenama, iskreno sam saosećala sa njim i uspeo je da me uveri - ali, kao Lili, uglavnom me forsiranim “preglumljavanjem”, prilično nervirao. Inače, slažem se da Edi vizuelno, s obzirom da je veoma simpatičan i mladolik, poseduje nekonvencionalnu lepotu i dečački izgled, razumljivo mi je što su ga odabrali i uspeo je da “izvuče” imidž, a da ne izgleda prenaglašeno.

    ОдговориИзбриши
  3. Meni je najzanimljivija bila činjenica da je na samom početku Ajnar uspešan i cenjen slikar, dok Gerda kuburi sa inspiracijom i ne može da definiše, razvije svoj izraz. Iako je to frustrira, ona podržava supruga i imaju divan odnos pun razumevanja, čak i kada postane zaista teško. Kada iz nečega što je delovalo kao igra, zabava, počne da se otkriva njegovo potisnuto “ja”, ironijom sudbine, Gerda će zahvaljujući ovoj transformaciji konačno dobiti nadahnuće, pronaći osobeni stil i postići samostalni uspeh kao umetnica - dok je Ajnar polako, otkrivajući sebe kao polno biće, gubiti stvaralačku i supružničku potentnost. Napravila se strašna razmena, bukvalno, žrtvovanje jednog života kakav je znao - za konačno “otvaranje “ supruge kao stvaraoca. Istovremeno, oslobađa se Gerda-priznati slikar i oslobađa se Lili, samo što je cena za oboje previsoka. Opet, ljubav nadvladava sve, ta predanost i posvećenost koju Alisija savršeno predočava.
    Gerda je od početka jaka, Ajnar miran, povučen, dopunjuju se - čini mi se da je to bilo možda i osnov za Lilinu preteranu stidljivost, pa su glumci uspeli da “izvuku” kontrast baš kako treba. Uglavnom, zanimljiva priča, solidna gluma, ali, falilo je spontanosti u glavnom liku. Sa onim treptanjem, osmesima i pogledima iskosa, bio mi je iritantan i bukvalno svaku emociju izvrtao u nešto blizu karikature. Prenaglašeno. Kao Ajnar je dobar, kao Lili naprosto gubi te nijanse.

    Ovo za nedovoljno prikazivanje epohe, potpuno se slažem. ene je najviše začudilo, čak iako se priča očito fokusira na jednu pre svega intimnu dramu dvoje ljudi (i svet zatvoren unutar njihove zajednice i još više, unutar tog nesrećnog tela koje je Ajnar i Lili u isto vreme), što su reakcije okruženja ili potpuno izostale ili nekako začuđujuće slabe, blagonaklone, uglavnom svi ili misle da je Lili zaista rođena žena ili da je sve simpatičan eksces, otprilike. A opet, ona scena kad ga napadaju u parku, baš strašno.

    Bravo i hvala na tekstu.:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno 💖
      Razmisli o tome da i ti analiziraš filmove ovo je odlično bilo :)
      Slažem se da je vizuelno odličan, direktor fotografije kogjeg poemnuh u tekstu je zaista odradio odličan tekst, deluje čak i bajkovita izuzetno "estetski lepa"
      Edi je zasenjen od strane Alicije, ne samo što je ona jak glumac (nije jača od njega kad se svede na sam talenat) već i zbog toga što je ona umela da izvuče svoju suštinu uloge a on nije. On se kao što si pomenula bolje snalazi kao muškaraci ili ti Ajner dok kao Lili ostaje nedorečen. Slažem se u vezi karaterisnja nejga kao Lili, meni je možda čak i previše izkarikirao :)
      Zanimljiv prikaz kako Aneri Greta zapravo okreću stvari-on je uspešan i inspirisan, a ona pomalo besna i neisnspirisana ali ipak srećna a kada se okrene ona će dobiti svoju inspiraciju a on sreću dok njoj ni uspeh neće moći da nadoknadi njega :)
      Epoha je baš nedorečena, to je divnao vreme za predstaviti, i jedan kodeks ponašanja koji je moga mnogo bolje da se odradi :)
      Još jednom hvala puno 💖

      Избриши
    2. Hvala tebi.:)
      Mnogo ideja, malo vremena, ali nadam se da ću preko leta moći da se malo pozabavim i filmovima. Imam čitav koncept i spisak tema.:)
      Upravo tako, Alisija se - i moj je utisak - bolje snašla u svojoj ulozi, više je "ušla" u lik, odnosno, učinila je to na pravi način.
      Priča je veoma interesantna i pretpostavljam da nisu mogli da sve njene aspekte obuhvate odjednom, a baš je šteta, jer bi film time dobio na kvalitetu. Ovako je fin za gledanje, ali ostaje nešto nedorečeno.

      Избриши
    3. Slažem se, moj najveći problem je nedostatak unutrašnje borbe njegove, to mi je ostalo ne prikazano :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor