Search This Blog

Movie List: September


Pozdrav dragi ljudi. What's up? Septembar je sada i zvanično iza nas, a moj omiljeni jesenji mesec je tu. Da li zato što je oktobar mesec slavlja u mojoj kući -počev od našeg psa koji 15. puni 3 godine, pa srednje sestre koja 20. puni 17 potom nedelju dana kasnije slava-pojma nemam, tek deseti mesec u godini je jedan od meni najdražih u godini. Što se septembra tiče bio je to OK mesec ne mogu da se žalim, bilo je većinski dobrih stvari a ako je bilo loših srećna sam da ih se ne sećam sada. Uglavnom odgledala sam 10 filmova znatno manje nego što inače pogledam ali ispiti su uradili svoje i nisam imala vremena. Većinski su novi filmovi, redosled je hronološki (po godini izlaženja), i svako mišljenje koje iznesem je samo moje iskreno mišljenje dakle ako volite neki film koji ja ne volim molim vas da se ne uvredite. Da više ne dužim,



Let's go 😉




1.When Harry Met Sally...(1989)

Hari (Bili Kristal) i Sali (Meg Rajan) se upoznaju na putu za Njujork, provodeći vreme zajedno shvataju da ne mogu da budu prijatelji jer Sali veruje da u muško-ženska prijateljstva dok Hari ne veruje u ista. Prolaze godine oni se sreću na letu, Hari je pred ženidbom a Sali u srećnoj vezi, razilaze se i tek nakon par godina sreću se ponovo -Sali je upravo prekinula dugogodišnju vezu a Hari je razveden, sudbina ih spaja te oni postaju najbolji prijatelji.

Jesen nije počela ako ne gledam ovaj film. Godine i godine gledanja istog i još uvek  se slatko smejem uz njega, i još uvek sam očarana šamom koji nosi i kinematografskim snimcima  Njujorka u jesen. Ovo je film sa početka karijere Meg Rajan koja nikada više nije tako izgledala, i nije imala takav duh. Sali. Genijalna indiviuda sa loknama koju obožavam. Njen partner Bili Kristal je do dana današnjeg moj omiljeni Rajnin filmski partner (sorry Kevine svečano drugo mesto), takva hemija i takav odličan spoj energija se retko viđa.  Iskreno sa krajem filma i nekom "ideologijom" koju predstavlja se ja ne slažem u potpunosti (neću da spoilujem) ali ovo je genijalna jesenja romantična komedija (u neku ruku klasik u ovom žanru) koja će vam doneti duh ovog godišnjeg doba i slatko će vas nasmejati, obavezno pogledajte.

Uloge: Billy Crystal, Meg Ryan
Režija: Rob Reiner
Rotten Tomatoes: 89% (8/10)
IMDB: 7,6/10
Ocena: ★★★★/5






2.Mary Shelley's Frankenstein (1994)


Naučnik Viktor Frankeštain (Kenet Brana) opsednut je besmrtnošću i vraćanjem u život još od kada mu je majka umrla na porođaju. On pravi eksperiment i stvara čudovište (Robert De Niro) od kojeg će kasnije pokušavati da pobegne.

Slušala sam o ovom filmu kao o filmu na čijem setu je počela romansa između Helene Bonam Karter i Keneta Brane. Cela priča oko njih dvoje mi je bila fascinantna baš zato što je Brana komplento drugačiji od Bartona pa sam rešila da pogledam ovaj film. Generalno, ovo je fino zamišljen film sa loše razrađenom radnjom, deeluje nabacno na momente čak i ne povezano nekako nedovršeno. Hemija između Brane i Bonam-Karter je ono što je obeležilo film, strast koju oni razmenjuju pri samo jendom pogledu je jasno vidljiva i u tom delu (i činjenici da su oboje prelepi u ovom filmu) sam ja kao neko ko voli vizuelni asplekt uživala. Robert De Niro je čudan u ovom filmu ne znam da li da ga hvalim ili da ga kritikujem. Ako želite neki miks žanrova uz koji možete da ne mozgate mmnogo ili volite dobru filmsku hemiju onda je ovo film za vas ali iskreno moglo je to mnogo bolje.

Uloge:  Robert De Niro, Kenneth Branagh, Helena Bonham Carter
Režija: Kenneth Branagh
Rotten Tomatoes: 39% (5,5/10)
IMDB: 6,4/10
Ocena:★★☆/5





3.I Am Love / Io sono l'amore (2009)

Priča prati porodicu Recchi, dobrostojeću porodicu iz Milana čiji miran život počinje da se menja nakon smrti dede-glave porodice.

Pisala sam vam o ovom filmu da se mnogo ne ponavljam (link posta će biti ispod ako niste čitali) dakle radi se o italijanskom filmu, jednoj kvalitetnoj i lepo osmišljenoj drami, koja se meni u svom drugom delu nije preterano dopala ali ne umanjujem kvalitet. Ako želite promenu kinematografije i nešto drugačije obavezno pogledajte ovaj film sjajno je kako donese nešto novo u život.


Uloge:  Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini 
Režija: Luca Guadagnino
Rotten Tomatoes: 81% (7,2/10)
IMDB: 7/10
Ocena: ★★★★/5






4.Eat Pray Love (2010)

Film prati  Elizabet Gilbert (Džulija Roberts) kroz njena putovanje u potrazi za balansiranjem u životu. Godinu dana života koje je provela u Italiji gde je naučila da uživa u hrani, Indiji gde je naučila da se moli i Indoneziji gde je pronašla ljubav.

Isidora je pisala u svom mesečnom peregledu kako je doživela film pa sam rešila da ga pogledam (i ako sam u julu čitala knjigu koju sam -da oprostite jer je to "zločin" za čitatelja debelo ispreskakala) čisto da se setim kako izgleda da mogu da uporedim utiske. Gledala sam ovaj film prvi put pre jedno 100 godina i toliko je bilo upečatljiv da se ničeg nisam sećala. Kako knjigu tako i film -prekskakala stalno skoro  pola filma. Ovo je film i knjiga na koje ne vredi torišiti vreme lepa kinematografija ne može da mu nadomesti silne nedostatke i činjenicu da Džulija izgleda kao da ne zna šta se dešava oko nje (moja baka to zove "blago-teleći pogled").

Uloge: Julia Roberts, Javier Bardem
Režija:  Ryan Murphy
Rotten Tomatoes: 36% (5,2/10)
IMDB: 5,7/10
Ocena: ★/5






5. A Royal Affair/En kongelig affære (2012)

Mlada kraljica (Alisija Vikander), udata za psihički bolesnog kralja tajno se zaljubljuje u dokrtora (Mads Mikelsen) sa kojim kreće revoluciju koja će promeniti naciju zauvek.

Znate kako kod mene važi pravilo -ako se osećaš loše pusti svoj omiljeni film i sve će biti bolje. Tako je u ovom slučaju. Kraljevsku Aferu sam prvi put gledala pre više od godinu dana i još uvek je gledam sa istom strašću kao prvi put kada sam je gledala (biće na kraju posta link za recenziju koju sam tada pisala). Mikelsen i Vikander su i dalje moj omiljeni filmski duo, i tu hemiju niko ne može da nadmaši. Ponovo sam ga gledala sa istim žarom i obožavam ovaj film. Danska kinematografija je možda (ako izuzmemo  UK) najbolja u Evropi, njihova kreativnost i pristup je fantastičan. Gledajte ovaj film, zahvalite mi kasnije.


Uloge: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard 
Režija:  Nikolaj Arcel
Rotten Tomatoes: 89% (7,3/10)
IMDB: 7,6/10
Ocena: ★★★★★/5





6.Silver Linings Playbook (2012)

Od kada je pušten iz mentalne ustanove, bivši profesor Pat (Bredli Kuper) pokušava da okrene svoj život kako bi se vratio svojoj ženi Niki. Pat sada preprorođen veruje u srećne krajeve i gleda dobro u drugima, on redovno trči i trenira, čita literaturu koju njegova žena predaje i posvećen je obnavljanju svog braka. Život postaje interesantniji kada u njega uđe Tifani (Dženifer Lorens), udovica koja ubrzo postaje deo njegovog života.

Pisala sam o ovoj knjizi i iskreno je preporučila sivma vama  kao jednu ozbiljnu ali duhovitu knjigu. Film je odlična adaptacija iste sa par izmena koje ne smetaju. Bredli Kuper je u originalu preneo glavnog junaka Pata a Dženifer Lorens, koja je za ovja film nagrađena Oskarom je sjajno donela Tifani. Odlična romantična -komedija koja u sebi ima jako ozbiljnu temu i teraće vas da razmislite dobro o njoj. Sve preporuke.

Uloge:  Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro
Režija:  David O. Russell
Rotten Tomatoes: 92% (8,2/10)
IMDB: 7,8/10
Ocena: ★★★★☆/5




7.Skyfall (2012)

Lojalnost između Bonda (Denijel Kreig) i M. (Džudi Denč) stavljena je na test nakon nesreće na zadatku. Bond koji je dugo lažirao svoju smrt vraća se na misiju nakon što je MI6 napadnut.

Gledala sam ovaj film negde u 2013. a kako sam pre par meseci gledala  Kazino Rojal, vreme je bilo da "obnovim" gradivo i sa ovim filmom. Volim Skyfall i jedna sam od retkih koji će vam otvoreno reći da uživaju u istom. Vizuelno je savršen svaki kadar deluje kao umetničko delo. Ima sve što se od Bond filma očekuje -dramu i akciju. Takođe volim što ovde debituje Ralf Fains kome odelo odlično stoji. Najbolji deo je svkako Havijer Bardem u ulozi negativca -razbio je, bolji i od svog prethodnika Mikelsena i sledbenika Valca kakav perfomans -vredan gledanja.

Uloge:  Daniel Craig, Javier Bardem, Naomie Harris 
Režija:  Sam Mendes
Rotten Tomatoes: 93% (8,2/10)
IMDB: 7,8/10
Ocena: ★★★★☆/5





8.A Little Chaos (2014)

Dva umetnika se prepruštaju romansi nakon što dobiju zadatak da naprave baštu za palatu kralja Luija XIV u Versaju.

Svakog meseca tražim random sajtu da mi odabere neki film o kome pojma nemam ništa i onda ja gledam čisto da vidim kako je to kada nemam nikakav spoljni uticaj -ovog meseca to je bio ovaj film. Ovaj film je za opuštanje sjajan, tu ne mogu da zamerim ništa -ma nema da zamarate mozak a lepe slike i fina gluma su dobrodošli. Međutim nije preterano doabr ima milion nedostataka i to je ono što je suština. Bilo je teško videti Kejt i Alana poslednji put baš sam se naježila. Ono što sam ja shvatila je da ja Matijasa Šuntrasa ne podnosim gledala sam čoveka u tri filma (najmanje ga volim u "Daleko od razuzdane gomile" ) i u sva tri (a ovo je treći) nisam mogla da ga smislim bez nekog valjanog  razloga. Pohvale idu Kejt Vinslet koja je (po običaju) razbila ovde ona je vredna gledanja.

Uloge:  Kate Winslet, Alan Rickman, Matthias Schoenaerts
Režija:   Alan Rickman
Rotten Tomatoes: 45% (5,4/10)
IMDB: 6,5/10
Ocena: ★★★/5





9.King Arthur: Legend of the Sword (2017)

Priča o Kralju Artutu ispričana na drugačiji način. U ovoj priči Artur (Čarli Hanam) odrasta kao siroče koje ne zna da je sin naslednik kralja Utera (Erik Bana), kada izvuče čuveni mač u kamenu njegov stric Vortigern (Džud Lou) će biti tu da mu stane na put.

Želela sam da pogledam ovaj film kako bih mogla da uporedim utiske sa mojom dragom Kaćom koja je pisala o ovom filmu. I manje-više isti utisak je ostavio i na mene kao i na nju. Evo ovako ono što je dobro u ovom filmu je što je vizuelni deo. Svaki deo je vizuelno prelep -od Čarlija sa kojeg je teško skinuti pogled, do kinematografije, pa preko muzike... Dakle vizuelno imate jako dobar doživljaj. Međutim ovaj film je previše od Artura pokušavao da napravi Aragrona, a ovo definitivno nije "Gospodar prstenova" i (budimo realni) Hanam nije Montersen, ma ni blizu. Sve deluje previše isproducirano  a manje isitnski odrađeno. Generalno nisam bila impresionirana.


Uloge: Charlie Hunnam, Astrid Bergès-Frisbey, Jude Law 
Režija: Guy Ritchie
Rotten Tomatoes: 28% (4,6/10)
IMDB: 6,9/10
Ocena: ★★☆/5






10.Wonder Woman (2017)

Dajana odrasta kao kćerka kraljice Amazonki (Koni Nilsen)  -moćnih žena koje je stvorio Zevs. Dajana (Gal Gadot) je trenirana kao borac u slučaju povratka Aresa boga rata, živi na prelepom ostrvu na koje ni jedan stranac nikada nije kročio. Jednog dana nakon što slučajno povredi svoju učiteljicu borilačkih veština, Dajana prisustvuje  padu aviona i skače u vodu da bi spasila osobu koja se davi. Spašava mladića Stiva Trevora (Kris Pajn), vojnika koji se bori u ratu. Svesna da je njena dužnost da štiti nevine Dajana protiv volje svoje majke napušta rodno meesto i odlazi u London kako bi pomogla.

Kada sam pre par meseci čitala recenziju ovog filma kod Ivane znala sam da ću ga zavoleti, nisam znala da će me oboriti s nogu. Defintiivno najbolji film prethodnog meseca. Ivana je rekla da podseća na Marvelove filmove i ja ću vam odmah reći da je to definitivno tačno, zapravo jako je slična filmu "Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik" ona je kao ženska verzija Kapetana. Gal Gadot je moj "female crush" ne možeš da skineš pogled sa nje- prelpa je. Definitivno ne najbolja glumica na svetu ali sve to ona nadomesti svojom elegancijom, lepotom i manirskom glumom. Kris Pajn blista kao Stiv Trevor očima pokazuje hiljadu emocija. Dugo smo čekale ženskog heroja vrednog poštovanja, sada imamo Dajanu sve devojke odmah sedite i gledajte ona je dokaz da smo sve mi moćne kao bilo koj muškarac. Obožavam je!

Uloge: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright
Režija: Patty Jenkins
Rotten Tomatoes: 92% (7,6/10)
IMDB: 7,7/10
Ocena: ★★★★★/5





Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):

Ivanina recenzija Wonder Woman
Prethodne filmske liste
Filmvoi koje sam pominjala na IMDb-u


To je sve za ovaj post. Kako vam se dopao? Sve što vam je na pameti pištite mi dole. 😉

Hvala na čitanju,

With love, S.

4 коментара:

  1. Napokon stižem da odgovorim - hello from the office side :), juče je došao šef i morala sam nešto da prekucavam, pa ne stigoh da pročitam tvoj tekst.:) Da ti odmah kažem, da se ne zbuniš, moji tekstovi za subotu ići će petkom - ali piše "subota", a nedeljni ponedeljkom, tako da neće izostati ni mo0j filmski pregled, samo, eto, zbog situacije sa kompjuterom ide dan kasnije.:)
    Pošto ceo oktobar u stanu neću imati ni komp, ni bilo šta od tehnike sem telefona, već sam se pomirila sa tim da serije i filmove ovog meseca neću gledati, jedino mislim da odem u bioskop par puta (verovatno na "Viktoriju i Abdula", možda novi "Blejd raner" - uprkos Goslingu i činjenici da mislim kako je original nenadmašan; svakako ovu novu "Anu Karenjinu" kao priču Vronskog), ali zato uveče čitam, kao dok sam studirala i tako se lepo spremim za san.:) Predviđajući ovakvu situaciju, ja sam oktobarski filmski pregled za novembar već odgledala i pripremila u septembru!:)
    Nadam se da su ispiti prošli bez problema.:)
    Dobra lista i deset filmova uopšte nije malo, raznorsni predlozi.:)Mnogi se ponavljaju, sećam se tvojih prikaza istih filmova od ranije, pa je lepo podsećanje.
    "Hari i Sali" su super; Branin "Frankenštajn" mi je omiljena verzija, odličan film i posebno mi je Helena briljirala tu; "I am love" si sjajno predstavila prošli put i stavih ga na listu; za "Eat pray love" se slažemo, možda kad budem posebno samomučiteljski raspoložena pročitam i knjigu, tek da kompletiram nepovoljan utisak:); "Kraljevsku aferu" znam da obožavaš, mislim da ću ga i ja gledati u neko skorije vreme, prijala bi mi dobra istorijska priča..)
    Ne znam zašto, jer uopšte ne sumnjam u toliko dobrih utisaka, ali "Silver linings playbook" me nešto ne zanima preterano, možda i zbog Lorensove, čija mi precenjenost sve više smeta. "Skyfall" nikako da odgledam, obožavam Bonda, ali slabo stojim sa najnovijim/Danijelovim delovima - bukvalno samo pesme zapamtim!
    Čula sam za "A Little Chaos" odavno i nikako da nađem pristojan torrent, odgledala bih svakako, volim taj period, glumce i temu takođe.
    Neću gledati novog Artura, iako sam do sada odgledala i pročitala bukvalno sve na temu legende, ovo mi je naprosto PREVELIKO odstupanje i ništa mi ne deluje primamljivo. A inače sam baš, baš "arturian-freak", ne znam bolji izraz.:)
    E, "Wonder woman" sam skinula i čekam da mi stigne laptop, jer sam zaista čula samo najbolje i od Ivane i ovako, pa jedva čekam da vidim šta je to impresioniralo toliko ljudi.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Isidora :)
      Kod mene se danas davao "Blade Runer" ali ja nisam gledala prvi pa sam ga preskočila o Viktoriji sam čula OK kritike, za Anu sam danas čula ali nešto meni ruski bode uši nisam sigurna da želim da je gledam ako je pogledaš javi :)
      dosta sam filma ponovila ovog meseca baš zbog ispita nisam imala vremena da se koncentrišem, inače prošli su super samo je bio problem u povratku kući pokvarrio se auto pa sam sat vremna sedela u sred ničeg mrtva umorna strašno ;)
      SLPB je zapravo fin film ni ja Lorens ne volim ali ovde je stvarno dobra, inače Artura ne propuštaš ništa čak i ja koja nisam toliko upućena u priču mogu da ti kažem da dosta odstupaju od istine, počev od toga da Artur neće mač i ne veruje da je on poseban...glupo do zla boga :)
      Gledaj prvom prilikom Kraljevsku aferu veruj mi znam da voliš kostimirane drame (kao i ja), dopašće ti se plus jezik je prelep :)
      Hvala puno na čitanju i na komentaru :)

      Избриши
  2. Evo i mene. :*
    Lista raznorsna, za svakog da se nađe po nešto. Ja još uvek nisam gledala "Kad je Hari sreo Sali", "Frankeštajna" takođe. Medsa i Alisiju nisam davno gledala, mogla bih baš, hvala na podsećaju. "Silver Linings.." ću pročitati film sam gledala kad je izašao, a gif sa bacanjem knjige kroz prozor mi je još uvek urnebesan. Od "Skyfall-a" znam samo pesmu. :D "Wonder Woman" mi je ok, shvatila sam da me ne mogu naročito impresionirati filmovi o superjunacima. Ja sam više za Aerure (ma koliko me razočarali) i Šerloke, takve junake. Mada ne mogu osporiti da je "Wonder Woman" dobro sklopljen film i vrlo efektan.
    Na Džuliju ne želim da trošim reči. :)

    Moram srediti svoj cirkus od IMDb liste, uvek zaboravim, a kad bih i u svesku unela naziv već zaboravim da li sam film gledala ovog ili prošlog meseca. Vreme mi leti kao ludo. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo i mene :)
      Ozbiljno zadnja dva dana ljudi kao da su me se setili odjednom nemam vremena da bilo šta uradim :)
      Gledaj "Hari i sAli" baš su super za ovaj period :)
      Mads i Alisija su uvek dobrodošli.
      Jaoj još bolje je kad Pat dođe u subu roditelja jer je ljut na Hemingveja SLPB je genijalna kako knjiga tako i film ja je baš obožavam :)
      Ja mogu oba, ja nikada nsiam verovala da mogu da volim superheroje ali čuda se dešavaju izgleda :)
      Hvala na čitanju i na komentaru :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor