Search This Blog

My favorite LGBTQ+ movies





Slavimo LGBTQ+ mesec. Ako ste pripadnik ove populacije želim da vam ovim postom doprinesem proslavi jer ovakav post nikada nisam napisala a pisala sam dosta tematskih filmskih postova -zaslužili ste jedan. Ako ste kao ja, strejt mislim da je divno da se kao društvo, jedna velika zajednica, pridružimo proslavi različitosti. Osim toga bez obzira na seksualnost ovi filmovi su sjani i ne bih ih preporučivala da nisu. Gledala sam da odaberem što različitije filmove kako bi ste imali veći izbor. 




Pa bez većeg odugovlačenja,
Let's go 😉


  • My Own Private Idaho (1991)

Priča prati dva najbolja prijatelja Majka (River Finiks) i Skota (Kianu Rivs) koji žive na ulici i zarađuju tako što se bave prostitucijom. Dok je za Skota, sina gradonačelnika i rođenog bogataša prostitucija i spavanje sa muškarcima samo odraz bunta, Majk je gej i narkoleptičar kome je prostitucija jedini novčani izvor. On je takođe zaljubljen u Skota. Oni kreću na putovanje u Italiju sa drugačijim motivima, dok je Majk u večitoj potrazi za nečim (majka koja živi u Italiji kao glavni izvor) Skot namerava da stavi tačku na svoj buntovni život posle 21. rođendana i na putovanju pronađe svoju buduću ženu.

Uprkos tome što ovaj film ima status kultnog klasika i govori o temama koje nisu karakteristične za godinu u kojoj je snimljen, mnogi ne znaju za ovaj film. Ovo je indi film Gasa Van Senta i jedan je od najboljih na ovoj listi. Gluma i jake emocije, a opet ceo proces kroz koji prolaziš je besprekoran. Imate sve preporuke da ga pogledate. Surovo je realan a opet istovremeno uspeva da osttane ono što film u suštini i jeste- sedma umetnost. Fantastičan film. Nisam ga gledala dugo moram ponovo. Uvek mi je teško zbog Rivera, momka koji je umro pre mog rođenja a koji je na mene ostavio veliki trag i jednog od najlepših muškaraca koji su hodali ovom zemljom. River je poseban glumac i bez obzira što stojim iza toga da njegov brat, čuveni Hoakin Finiks je tehnički bolji glumac, River je pseban doživljaj za gledanje. Treba da pogledate neko njegovo ostvarenje. A ovo je jedno od najboljih.





  • Brokeback Mountain (2005)

Enis (Hit Ledžer) i Džek (Džejk Džilanhol) mladi rančer i kauboj se upoznaju 1963. godine kada ih poslodavac pošalje da čuvaju ovce na planini Broubek. Osamljeni i odsečeni od sveta oni se prepuštaju svojoj prirodi i počinju strastvenu vezu ne razmišljajući o onome što im donosi sutra. Međutim kada se posao završi i svako se vrati kući oni se vraćaju regularnom životu koji obojica veruju da treba da žive. Enis se ženi Almom (Mišel Vilijams) i dobija dve kćerke, Džek u Teksasu upoznaje rodeo kraljicu Lurin (En Hatavej) sa kojom se kasnije ženi i dobija sina. Međutim kada nakon nekoliko godina Džek poseti Enisa ni trenutak im neće trebati da porobude strasti koje su ostale na planini.

Za ovaj film ste verovatno čuli u nekom trenutku svog života. Ako niste pogledajte. Sjajan film veoma karakterističan za Anga Lija koji voli duge kadrove priode i mirnu atmosferu čak i kada je strast prisutna. Neverovatna gluma koju su Džilanhol i pokojni Ležer pokazali (inače Džilanhol kum Ledžerovoj kćerki Matildi koju ima sa Mišel Vilijams koja mu u ovom filmu glumi suprugu pa ne čudi što je hemija bila toliko dobra jer su privatno bili najbolji prijatelji) i moram da budem iskrena ovo je prvi film u kome sam ja shvatila da je veza dva muškarca apsolutno normalna i ništa drugačija od veza suprotnog pola. Da me ne shvatite pogrešno nikada nisam bila anti gej ali nikada nisam mogla da shvatim da može da bude jednako normalan strastvena i lepa veza. Ovaj film mi je u tom smislu otvorio oči. Ako imate bilo koju vrstu predrasuda mislim da je ovo dobar film za početak. Film je bio veliki zalogaj za tada još uvek veoma homofobičnu Ameriku, ali budimo realni Kainu Rivs je verovatno najdivnije biće u Holivudu dok je River bio jedini koji je mogao nešto takvo da igra.






  • A Single Man  (2009)

Profesor engleskog jezika (Kolin Firt) provodi dane pokušavajući da se izbori sa iznenadnom smrću svog partnera tih običnih dana u Los Anđelesu '60ih.

Kolin Firt je retko strejt muškarac koji može da igra gospodina Darsija -san svake prosečne žene i homoseksualca i da bude uverljiv u obe verzije. Ovo je po meni njegova najbolja uloga. Fit bez mnogo dijaloga emocijama prenosi nešto sa čim svi možemo da se poistovetimo -gubitak a opet istovremeno film prikazuje poteškoće gej ljudi i njihove probleme. Smešten je u sjajnu epohu ima divne kadrove i ko bi rekao da ga je režirao modni dizajner Tom Ford? Džulijen Mur koja igra njegovu dugogodišnju prijateljicu zaljubljenu u Firtov lik je brilijantna ovde, transformacija, akcenat...sve je savršeno. I španski model Džon Kortajarena koji ovde ima jednu manju ulogu kao savršeni doprinost filmu dok izgleda kao mladi Džejms Din- fantastično od prve do poslednje scene.





  • The Kids Are All Right (2010)

Džuls ( Dulijen Mur) i Nik (Anet Bening) su par i majke dva tinedjžera -dece istog donora. Lester (Džoš Hačerson) mlađi od dvoje dece želi da upozna donora sperme međutim to ne može dok ne napuni 18 godina zato zamoli stariju sestru Džoni (Mia Vasilovska) da kontaktira banku sperme koja identifikuje Pola (Mark Rafalo) kao donora. Kada se upoznaju Džoni se oduševi Polvim boemskim načinom života dok on postaje entuzijatičan u vezi odluke da bude u njihovom životu.

Za promenu malo komedije i nečeg smeštenog u našem vremenu. Ovaj film je sjajan jer pikazuje toliko različitih odnosa. Od gej odnosa dve majke do odnosa dece gej roditelja a onda i pitanja da li je roditelj onaj čiji DNK nosiš ili onaj koji odgaja ? Tu negde se i pitanje biseksualnosti petlja. Smešan ali realističan film jedan od onih koje možete da gledate za opuštanje a opet kroz humor odlično obrađuje dosta tema.





  • Carol (2015)

Mlada fotografkinja (Runi Mara) tokom rada u jednoj prodavnici upoznaje čudnu ženu koja se zove Karol (Kejt Blanšet), kada Karol dođe da kupi božićni poklon za svoju kćerku. Karol i Teris malo po malo razvijaju intimnu vezu, tokom '50ih godina u Njujorku.

Pisala sam vam o ovom filmu u jendnom od mojih posova u okviru mesečne filmske rubrike. I tada sam ga hvalila i hvalim ga i sada. Kejt Blanšet je čudo od glumice i tu nema diskusije ono što ona radi sa tonom glasa i licem je neverovatno. Odlična drama koja govori vezi dve lezbejke svaka uhvaćena u neminovnost života '50ih. Odličan film posebno preporučujem u zimskom periodu.





  • Holding the Man (2015)

Tim (Ryan Corr) je član dramske grupe u srednjoj školi, Džon (Craig Stott) je uspešan član sportskog tima. Ova dva mladića se zaljubljuju u počinju svoju romansu uprkos predrasudama, '70ih godina u Australiji. Film prati njihov život kroz bezbrižnu mladost a onda i otkriće da su zaraženi HIV virusom. Film je rađen po autobigrafskoj knjizi Timotija Kongrejva.

Pisala sam o ovom filmu u februaru. Tada sam ga dosta nahvalila. Pre svega ovo nije bio main stream Holivudski film, jeste Džefri Raš tu ali ovo je australijski film. Ovo je daleko najteži film sa ove liste. Jako veliki emotivni naboj i činjenica je da su ovo memoari dodatno daje na težini. Film ima divne momente ali iz tih divnih prelazi u surove i bolne i to je ono što čini ovaj film neverovatnim. Ovaj film se takođe bavi i HIV tematikom (nešto što npr. Boemska Rapsodija nije odradila dobro i p.s nije na ovoj listi jer je to ipak biografija jednog benda i jednog muzičara ne LGBTQ+ film) na jako realan način pa će vam pojedine scene biti bolne -što emotivno (scena u kojoj se Tim slomi pred svojom majkom osećajući krivicu što je preneo bolest čoveku kog voli me i sad naježi), a što i zbog činjenice da je ovo film smešten u '70im i '80im kada nije bilo lekova kao danas i kada su HIV bolesnici izgledali drugačije. Džon, Timov partner je pravi predstavnik bolnog umiranja od ove bolesti dok sam Tim je druga priča. Imate sve moje preporuke.







  • Call Me By Your Name (2017)

Elio (Timoti Šelme) sedamnaestogodišnji mladić, knjiški moljac i pijanista,  provodi još jedno leto u staroj porodičnoj vili u Italiji. Svake godine njegova porodica ugosti nekog naučnika koji potpuno besplatno živi tu tokom leda i jedino što za uzvrat mora da radi je da pomaže Eliovom ocu, profesoru. Tog leta '83. godine na vratima se pojavljuje Oliver (Armi Hamer). Mlad i lep Oliver postaje atrakcija  mnogih dama koje su posetile vilu, ali u Eliu budi mladalačku strast koju ne može i ne želi da kontroliše. Dva mladića su svesna da je obostrano, ali leto ima svoj kraj.

Ako ne kažem da je ovo jedan od mojih omiljenih filmova snimljenih od 2010. godine do danas slagaću vas. Ovaj film je pravi predstavnik strasti i mladalačke želje. Armi Hamer i Timoti Šelme dva glumca sa neverovatno prirodnom hemijom (samo gledajte njihove intervjue zajedničke- bukvalno su stvoreni da rade zajedno) prelepi kadrovi Italije, sjajan osećaj onih starih letnjih dana (pre interneta, i svih gadžeta koje danas imamo danas). I jedna divna romansa. Još uvek se naježim kada se setim scene u kojoj Oliver pita Elia da li može da ga poljubi. Timoti je demonstrirao neverovatnu moć intenivno emotivne glume i svojim licem govori hiljadu jezika ( mada je i u filmu poliglota pa osim engleskog između ostalog govori i drugi matenji-francuski jezik kao i italijanski i svira klavir i gitaru-OK meni je on divan moram da ga hvalim), dok je Armi Oliver iz knjiga bukvalno ono što sam zamišljala dok sam čitala (i prelep je, apsolutno prelep). Ovo nije tragičan film, niti previše dramatičan ovo je jednostavo divan umetički izraz od dva sata u kome će te uživati. Ovo je takođe biseksualan film jer oba momka vole i devojke što je dodatan plus jer imamo šareniji spektar seksualnosti na ovoj listi. Preporučujem i knjigu ja sam skoro nabavila i na našem jeziku i čitaću je uskoro opet! Još jedan kompliment je što ni romansa kao sama romansa a posebno ne epitet "gej romansa" nije ono što bi stranci rekli "in your face" sve je prirodno i normalno bez preterane drame na mestima gde ne pipada. Ako volite mirne ali atmosferične filmove -ovo je film za vas.






  • Alex Strangelove (2018)

Aleks (Daniel Doheny) je predsednik generacije, sjajan učenik opsednut životinjama i biologijom. To ga dovodi do upoznvanaj sa Kler sa kojom počinje da snima video snimke i kači na YouTube. Čudan par kreće svoju vezu kao dva prijatelja koji idu na mature i žurke u ludačkim kostimima a onda potom nakon jedne večeri postaju i par. Problem je u tome što Aleks nikako ne želi da spava sa Kler (Madeline Weinstein) i izvlači se kad god ona pokrene inicijativu. Jedne večeri Aleks upoznaje otvoreno gej momka Eliota (Antonio Marziale) i on postaje njegova nova opsesija.

Bukvalno sam pre dva-tri dana odgledala ovaj film, našla sam ga u nekom članku gde su preporučivali filmove i delovao mi je zanimljivo. Dodala sam ga na listu jer mislim da je dobro da predstavim i jedan teen LGBTQ+ film. Jeidni film u kome ne znam ni jednog glumca međutim to mi nije smetalo- jako mi se svideo film. Na stranu odlično predstavljanje traženja sebe i generalno gej tinejdžera (što je razlog zašto sam ga odabrala umesto "Love Simon" koji je OK ali meni lično nije prijao) već neverovatno dobro predstavlja i današnje veme i današnje generacije. Ima dosta kvalitetnog humora koji nije vulgaran ni loš a opet ima i ozbiljnih scena. Lik Kler je meni omiljen, sa njom svako može da se poistoveti. Sjajan film i traje oko 90-ak minuta tako da niste potrošili uzaludno vreme ako rešite da ga pogledate.






To je to za danas. Kako vam se dopao? Potrudila sam se da budem opširnija i da vam koliko toliko bolje prenesem ove filmove. Koji su vaši omiljeni LGBTQ+ filmovi i da li ste gledali neki sa moje liste. Kao i uvek sve što vam je na pameti pišite mi dole ili me kontaktirajte na moj email saramilenkovic1994@gmail.com .


Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):


Hvala na čitanju,

With love, S.

6 коментара:

  1. Odličan tekst! Sa liste sam gledala samo "Moj privatno Ajdaho" (obožavam) i "Broukbek planinu", uskoro ću "Zovi me svojim imenom", ali stavila sam i ostale na listu. Dopada mi se što ne karikiraju niti zloupotrebljavaju složenost teme.
    Evo mog doprinosa preporukama:

    "Total eclipse"
    "Henry and June"
    "Boys don't cry"
    "Milk"
    "The Wedding Banquette"
    "Velvet Goldmine"
    "Parada" (domaći)
    "Before night falls"
    "The next best thing"

    Neke sam ti ranije spominjala, neke si i sama odgledala, žanrovski su raznovrsni, ali mislim da svaki vredi pogledati i da dobro razbijaju stereotipe.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na preporukama Isiora i obavezno mi javi kako ti se dopao cmbyn kad ga pogledaš jedva čekam tvoje utiske!

      Избриши
  2. Inače, Ang Li je režirao i "The Wedding Banquett", tako da sam sigurna da će ti se dopasti. ;)
    I još nešto, Timotijevo prezime se čita ŠALAME. Zaista divan mladi glumac.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da prepoučila si mi taj film sećam se još mi stoji na watchlisti! moram da pogledam!

      Избриши
  3. E baš je super lista i nijedan od ovih filmova nisam gledala, a čula sam samo za "Call me by your name" , jer je baš popularan i moram ga odgledati jednom kad ga tolko hvališ. :D

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor