Search This Blog

❤Opposites Book Tag 📖 ☕🎀❤


Pozdrav drage moje gospođice. What’s up? Pre par nedelja sam obećala Kaći da ću uraditi i njen knjiški tag-Opposites Book Tag, koji mi se jako svideo obećano- danas i ispunjeno. Moja knjiška mišljenja ste mogli da zaključite u tagu koji sam sama pokrenula OVDE i onom koji sam uradila inspirisana Ivaninim OVDE a danas imam pitanja suprotnosti pa ne znam kuda će ovo da me odvede, da počnem.



Jedna od tri kućne biblioteke (ostale dve nisu bile reprezntativne
mada je i ovo stara slika korišćena jer je u haosu) 
😉
E sada pre no što počnem bukvalno sam ovo napisal u utorak sada je suboda na nedelju i moram da dodam update, nema veze sa postom ali jako sam ponosna na naše vaterpoliste i ovom prilikom im čestitam, nisma patriota i neko sam ko nema porblem da navija za bilo kog ko je dobar ali večeras sam zbog sestre gledala i zaista po prvi put u životu osećam  ponosn nacionalne pripadnosti. BRAVO MOMCI 🏆
🐬



A sada da se vratim na pitanja 😉

1.Prva i poslednja knjiga u vašoj biblioteci?
Teško je reći koja je prva knjiga u biblioteci moje kuće. Jer ja nikada nisam gradila svoju biblioteku, ja imam porodičnu. Dolazim iz porodice koja je volela da čita i moja kućna biblioteka je duga tri generacije-moja baka i moj deka, pa mama i ujak pa moje sestre i ja. Imamo dve police (gore je slika „glavne“ i najveće biblioteke) jer ne mogu sve da stanu. U njoj imate od jako ozbiljnih stvari do teen romana do pesama za decu bukvalno. Ali prva knjiga koja je onako kupljena baš meni i to da je naučim (ne računajući riznicu pesama, Hajdi i bajke) bila je „Bonton pravila lepog ponašanja za decu“. Ovo je bila knjiga koju mi je majka kupila kada mi je bilo oko 8 godina kada mi je kupljena, to je bila knjiga čija sam pravila morala strogo da poštujem, jer dame znaju bonton. Tada sam mrzela što od svih knjiga ja moram pravila lepog ponašanja da čitam, danas sam zahvalna na tome. 


Što se poslednje tiče, podstaknuta Isidorinim komentarom rešila sam da dam još jednu šansu Selimoviću te sam u Liliju kupila „Derviš i smrt“ možda možete idalje da je nađete koštala je oko 350 dinara.😊

2.Najjeftinija i najskuplja knjiga koju poseduješ?
Najjeftiniji je „Mali princ“ Antoan De Sent-Egziperi. To je bila blic edicija dečije knjige i kupljena je za 40 dinara, sada je čita moja najmlađa sestra moje staro izdanje je uništeno na žalost ali i ova je jako lepa. 😉
































Najskuplja koju sam ja kupila (ne platila sve je baka, ali da nije poklon od nekog) su „Jadnici“ Viktora Iga, koji su tada bili oko 1500 dinara i bilo je jako teško namoliti baku da je kupi ali pristala je, moja edicija je novija sa malom Kozet iz filma što me čini jako srećnom kada je pogledam.



























3.Knjiga sa ženskim i knjiga sa muškim protagonistom?
Moj izbor po pitanju ženskog protagoniste je Karisa Dalovej iz romana Virdžinije Vulf „Gospođa Dalovej“ Karisa je jedna jako interesantna žena, žena koja je igrala na kartu sigurnog i došla dotle da se u jednom trenu pita da li je ona zapravo pogrešila? 

Sa druge strane moj izbor muškog protagoniste biće Džej Getsbi iz Ficdžeraldovog romana „Veliki Getbi“ pisala sam recenziju knjige OVDE, jako volim Džeja kao simbol Američkog sna, kao simbol nadanja.
Izabrala sam ova dva lika jer su suprotnosti, Džej koji je zbog jedne žene rizikovao toliko toga i Karisa koja je igrala na kartu sigurnog ceo svoj život.

4.Knjiga koju si pročitala brzo i knjiga za koju ti je trebalo mnogo vremena?
Knjiga koju sam najbrže pročitala su „Igre gladi“ Suzan Kolins, bukvalno za sve ukupno  oko pet-šest  sati je otišla cela nosila sam je sa sobom svuda, čak i u taksiju sam je čitala, toliko sam bila uvučnea u priču i željna da saznam još. 

Najduže mi je trebalo „Indijsku princezu“ Havijera Moroa (ali Jadnici prete da je nadmaše) koju sam čitala od svoje 15-e do 21-e godine, i dan danas ima još 50-ak strana da je završim, ali sam ponovo počela i rešena sam da je ovaj put završim. Zapravo pisaću vam recenziju (moram) i videćete da je ona jako lepa knjiga opisi su jedni od najlepših koje sam ikada čitala ali nekako nisam uspela da se saživim sa njom.

5.Nacionalna i internacionalna knjiga?
Kada sam videla ovo pitanje počela sam za glavu da se hvatam „pa ja ne volim domaće autore, ni najmanje“. Međtuim ićiću sa jednim „grešnim zadovljstvom“ i mada sam svesna da nema neku vrednost umetničku volim da pročitam  da me relaksira a to je „Samac u braku“ Mirjam. Niti sam patetična niti neko ko voli ovakav stil, ali mislim da može da prođe ponekad kao opuštanje ima danas daleko goreg od ovog.

 Što se internacionalnog tiče neka bude treća knjiga iz serijala „Pesma leda i vatre“ (jer to sam ja i moram lični pečat da dam) tj. „Pesma leda i vatre: čelik i sneg“ Džorža R. R Martina kao jedan jako lep nastavak koji je Martin napisao.

6.Debela i tanka knjiga?
Najdeblja u kući je Biblija ali to nikada nisam ni otvorila, posle nje ide „čuvena“ knjiga 1000 zašto, 1000 zato (by the way mislim da je SVAKA kuća ima to je tako knjiga koju svaka kuća mora da ima), koji inače i dan danas volim da prelistam.

Što se tanke tiče nisam sigurna da li je najtanja ali je jako tanka a to je  (tehnički) slikovnica Ermitaž San Peterburg, najveći svetski muzej. Ja sam neko ko se bavi i voli umetnost i ta knjiga je raj za moje oči, predstavljena su najveća dela koja su tu izložena, uživam u svakoj stranici i često je listam.

7.Fikcija i ne-fikcija?
Skoro sve što imam kući je fikcija, da pomenem neku neka bude Agata Kristi „Nesreća nevinih“  nije Agata za svakog i ne prija svima, ali ja volim kako njen um funkciniše i u domenu kriminalistike nema joj ravne. 

A ne fikcija moja omiljena je Slešova autobiografija, kojoj se često rado vraćam i koju obožavam.

8.Ljubavni roman i akcija/triler?
Što se ljubavnog romana tiče ićiću sa jednim klasikom u ljubavnim romanima a to je „Gordost i predrasude“ Džejn Ostin, lagan ali kvalitetan roman, koji sam toliko puta slušala na raznim audio knjigama konačno ću moći i da ga pročitam. Što se akcije/trilera tiče jedino što mi pada na pamet je „Izčezla“ Džilijan Flin koju sam samo audio slušala, ali je super napet triler čak mi se i film jako dopada.

9.Knjiga koja te je usrećila i knjiga koja te je rastužila?
Imapuno knjiga uz koje sam se smejala. Jedna onako lagana je „Stranac u noći“ Veronike Henri o kojoj sam pisala OVDE i koja je onako lepa ali ne glupa i površna, lagana je tako da svako može da je čita. Plakala nikada nisam, ja nemam emocije ja imam santu leda jedva se meni nešto otme ali jedna koja me je žešće rastužila i nabila u depresiju je „Stranac“ Albert Kami.


10.Lepa i ružna korica?
Jako mi se dopadaju korice knjige koje sam kupila sestri „Na kraju duge“ Kristina Bejker Klajn ne znam kakva je knjiga ali korice su prelepe. Najružniji je Markiz de Sad odvratne korice koje nisam želela ni da forografišem.🎀
p.s balerina na slici je moja sestra Maša :)


I stigla sam do kraja. Valjda je valjalo. Kako vam se dopalo? Svi ste slodni da uradite ovaj tag ako vam se dopadne. 😉

Hvala na čitanju,
With love, S.


12 коментара:

  1. Super je tag, ali ja nema šanse da ga uradim, jer blage nemam za neke knjige, koja su cena, nema šanse da se setim. :D
    A i nekako ne znam za koju bih se odlučila, mada možda se predomislim, ali svakako sam uživala u čitanju tvojih odgovora, a naročito slikama.
    Ja ne gledam Olimpijadu ove godine, jedino ću pratiti košarkaše večeras, mada sam se zarekla još od onog EP kod nas da ih više neću gledati, ali svaka im čast svim sportistima, koliko su ih mediji pljuvali prethodnih nedelja, ja ih više ne bi pogledala u životu, kada se vratim u Srbiju. Za tako malu zemlju ovo je nezamisliv uspeh.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Ma i ja se ne sećam svih :)
      Olimpijadu generalno ni ja nepratim, volim mačevanje i košarku da pogledam a moja sestra je vaterpolo fanatik bukvalno mi ne dozvoljava sa anjom da gledam (a moram da gledam jer ona tako kaže) pa strimujem na lt(više volim nego tv) genralno je sramota kako je sport tretiran kod nas, forisra se futbal a mi imamo lupam 5 siciplina pored u kojima smo daleko bolji od futbala a država to ne podržava, ministar se sam suočavao sa tim "mukama" kao sportista koji dolazi iz (ne)popularnog sporta i opet ništa ne radi, sramota ja sam relaista npr. noćas sam znala da šanse nema da pobedimo jer SAD je to treba biti realan a i ne razumem se mnogo u sport ali za malu zemlju veliki je ovo uspeh :)

      Избриши
    2. Moja najbolja drugarica je reprezentativac i prvak Evrope u karateu. Već godinama, sa svakog prvenstva, evropskog ili svetskog, donese medalju. Državu briga, nikakve im olakšice nisu dali, nema čak ni razumevanje na fakultetu kad odsustvuje zbog priprema i takmičenja. Toliko.
      Fudbal se forsira jer se tu obrću velike pare. Ostali sportovi - "tuga, čemer, jad". I onda ih političke "Srbende" pljuju što ne donose medalje. M'rš, bre! :(

      Избриши
    3. Ma grozna ej situacija sada su svi napali Prlainovića (ovi naši spotisti) što je rekao da država ne pomaže a čovek je rakao istinu i neka je :(

      Избриши
  2. Super tag! ♥ Jako volim da čitam i ako nije problem, uradila bih ovaj tag! :D

    http://misseslandy.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши
  3. Spremam se da sastavim tekst za blog, jer danas nisam stigla, delom pažnje pratim košarkaše i čitam tvoj tag. Uživala sam u odgovorima!:)))
    Ja sam isti "pikirala" za septembar, jer mislim da je jedan tag mesečno prava mera, ali unapred se radujem pošto sam baš danas raspremala stan, nešto smo razmeštali i toliko sam zaljubljena u svoju biblioteku, da će već sad znam odgovore koje bih birala.
    Inače, ovo za šest godina čitanja knjige - ti si, čoveče, rekorder!:))))

    I, da, budi patriota, nema tu ništa loše, pusti ove seljobere što misle da je patriJotizam = šovinizam. :) Ja sam psatriota i volim Srbiju, ponosna sam na našu kulturu, umetnost, istoriju, prirodu - kosmopolita sam istovremeno i živela bih u inostranstvu koliko sutra, ali, koreni su koreni i tek svestan sebe i toga odakle je, čovek postaje poptpuno biće. Eto, npr, ja ne podnosim čačanski mentalitet, govor, Čačak generalno, ali nikada neću kriti odakle sam.

    Srpska književnost je predivna i genijalna, baš za ponos. :)
    Nikada se nisam pokajala što sam završila uporednu (srpsku & svetsku) umesto svetske književnosti (koju sam prvobitno želela) - bio je duži put, ali, šta bih sve propustila! Jednostavno, da bismo poznavali svet, moramo upoznati sebe i ovo naše. :)

    Super tag!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      I ja planiram da sledeći radim tek krajem septembra počeću da doziram plus imam hiljadu drugih ideja :)
      Hahaha novi izazov-nadmaši mene u dužini čitanja knjige (što je najgore nije to ni posebno debela knjiga) ;)
      Ne generlano nisam neki veliki, odnosno nisam neko ko ima stav "mi jednio valjamo svi ostali su shit" moja baka kaže da je osećaj pripadnosti najvredniji osećaj svuda si "građanin drugog reda".
      Mislim da je lepo što si obe upisla jer si imala priliku da izučiš više ja npr. ne znam mnogo o našoj, ono što znam me nije bilo interesntno, ali naićiću valjda nekad na nešto dobro :)
      Hvala puno na čitanju :)

      Избриши
    2. Pa, ti što misle da smo "bolji od svih" nisu patriote. :) I zbog takvih je voleti svoju zemlju postalo nešto čega se sramimo. Ja je volim najviše na svetu, iako kritikujem naše brojne mane gore od bilo koga valjda.

      Избриши
    3. slažem se, danas je patriotizam "mi smo anjbolji" si ostlai su shit na ćalost :)

      Избриши
  4. Jaoo ja se zeznuh sto ne uradih ovo dok sam bila kuci, sad cu sipa kda uradim :)

    zanimljiv post a na onu Indijsku princezu sam zinula tj kad vidjeh koliko godina ti je trebalo, ap se onda sjetih da se i ja godinaam mucim s jendom knjigom pocnem i ne zavrsim je :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      To za knjigu je krajnje smešno čak i meni ali šta da radim uporna sam bila da je počitam a nikako mi se nije dalo :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor