Search This Blog

50 shades of grey. 50 shades of...what?





Hej vi siroti đavoli, šta ima ? Pa moram priznati da sam ovaj post planirala malo drugačije zapravo sam mislila da pišem o filmovima koje sam pogledala u zadnje vreme što i planiram da radim, ali ova... pa nije korektno nazvati je kritika, jer pak kritičar (nadam se još uvek) nisam, prosto mora da se uradi sama za sebe i ne može drugačije u pitanju je planetarno popularna adaptacija EL Džejms "50 nijensi siva".



Pre svega ja sam jedna od onih koja je u ludilu planetarne popularnosti knjige isprva pročitala knjigu, i ono što sam u startu znala je da film i ako bude bio dobar rang knjige neće dostići, jer knjiga je knjiga. Isti slučaj bio je i sa Getsbijem koga sam prvo čitala pa potom gledala i osećala sam se uskraćeno. Zato je moja možda čak i preporuka da prvo film potom knjiga  jer onda razočarenje nije toliko. Dakle da čitala sam knjigu i što se nje tiče prvi deo mi je bio ni tu ni tamo jer smatram da je jako vulgaran i da do tog momenta kada oni imaju prvi put imaju "nešto više" (strahotalno me je sramota kad ovo pišem) je ok nakon toga knjiga se svodi na to kad će nih dvoje da.... ok razumeli ste to. Druga knjiga je bila najblaže rečeno "WTF?!" ali zaista iz neke erotike prelazi u nešto krimi a treću nisam ni želela da kupim kada sam negde na netu pronašla da se završava sa "happy ever after". Gledajte ja nikada nisam ni poljubila nikog i iz ove perspektive možete me smatrati i za neiskusnu, ali ako uzmemo Kristijana Greja mračnog čoveka kome je po mom shvatanju Anastazija više opsesija i može se reći egzotika no ljubav njegovog života, nije baš najnormalnije da se završi tako što su oni u braku sa dvoje dece pre tako što je ona u braku sa nekim normalnim čovekom a on nastavlja da živi po svom i ako mu je ona ceo život tiha patnja, sve u svemu- mračno.
Po onome što je EL Džejms kreirala da oduzmemo sado mazo i erotiku je ništa drugo do prosečene priče gde se bad boy prince zaljubi u najneprimećeniju devojku u univerzumu. No  erotika je tu da ostane, pa tako roman više obilujue opisivanjem "telesnih " scena no ičeg drugog, to vam je kao ono kada se ljudi žale ne tolstoja i Dostojevskog jer opisuju jednu iglu na 15 strana. Pa isto sa tim da su gore pomenuti velikani istinski umetnici, nemojte da me shvatite pogrešno ni je ne uživam toliko u "Zločinu i Kazni" moja kategorija pisaca su Hemingvej, Ficdžerald, Dos Pasos i kompanija, ali sam samo realna.
Pa onda uz sve to koliko je loše odrađena knjiga (koja po mom mišljenju ni ne može sebe nazvati "belatristika" jer belatristika ipak znači lepa književnost, a što ova apsolutno nije) može da osvoji svet, ja imam par teorija: 1. Mnoge žene, vole (ako ništa drugo tajno) mistične mušarce. Nema greške svaka od nas (čak i ja) voli te zatvorene tipove koji su sami sa svojim mislima
2. Većina žena ( ok uglavnom sve osim mene) žele da baš njih ne primećene obične devojke zapazi neki  takav (po rečima Džejmsove) "Grčki bog" poput Greja.
Mogla bih da dodam još  koju teoriju ali ove dve su po meni ključne, i tu ću se ja, ako ne zamerate zaustaviti. No da pređemo na film.
Moram da priznam da još od momenta kada sam čula da se snima i da su uloge određene imala sam jak  osećaj da  neće bizi kritički upseh, komercijalni i bioskopski-apsolutno, ali ne kritički. Evo mog viđenja filma:
1. kada u timu imate rediteljku koja  još uvek nema film koji je bio hvaljen od strane kritike (i koja je meni lično bila poznata samo po njenom malđanom mužu koga sam gledala u Ani Krenjinoj), onda  i ne možete da očekujete da će ona samo odjednom bude wow vidi kakvo remek delo. Nije nemoguće naravno, a pravi primer za to je i Razel Krou koji je ove godine debitovao kao reditelj i koliko sam čitala kritike jako je dobar film napravio jedva čekam da ga vidim, ali ni on sam nije neiskusan sam je dobitnik oskara za najboljeg glumca a radio je sa velikim rediteljima od Rajdlija Skota do Darena Aronofskog.
2.Druga stvar vezano za rediteljku, nisam nikakav šovinista niti išta slično ali film ovakve vrste bi morao da režira muškarac. Rezultat toga je što je ovo više delovalo kao ljubavna priča no kao erotika.
3. Film u kome je samo jedan glumac koji je iole poznatiji  je Marša  Gej Harden, koja u ovom filmu nestaje. A ona je jedini dobitnik oskara tu. Sećam se kada sam je prvi put gledala u Mističnoj Reci kao Selest bila sam apsolutno fascinirana koliko dobro glumi-ovde ništa.
4. Moram da stavim svoju pohvalu a to je direktoru fotografija, bravo brate mili uradio si super posao.
5. Velike pohvale Dakoti, mislim da je zasita uradila super posao, i da joj je gluma slaba odmah sve razoruža svojim velikim osmehom. Priznajem da kada sam je prvi put videla smatrala sam da će biti još jedno dete poznatik wanna be glumica, ali ne ona je čak i bolja od svoje mame Melanie, zaista jeste i ona je svetlost ovog filma.
6.Mislim  da mi se jako smučilo gledanje njega kod njenih ...nogu, sorry ne mogu drugačije to da napišem.
7. Koliko god da mi je Dakota dobra nisam pustila film da bih nju gledala golu, sorry lepa devojka ali sam ja očekivala barem jednaku golotinju. Džejmija u farmericama nisam morala da gledam, radio je za Kelvin Kajn i tu sam mogla da vidim čak i više neo u ovom filmu.
8.Ključna treća osoba u knjizi je Hose koji slobodno mogu reći u filmu je tu čisto radi reda.
9. A sada svojstveno i najskandaloznije njegova gluma. neko ga je opisao kao daska i ja se slažem sa ovim u potpunosti. Dakle kada sam čitala knjigu u mojoj glavi Kristijan Grej je izgledao isprva kao Rajan Gosling potom kako sam ušla u lik kao Bredli Kuper i ako mene pitate on je bio najidealniji za ovo, ali (fala bogu) nije igrao, ne znam da li su smatrali da je prestar (Kristijan u knjizi ima 28, Bredli ima 40) ili je on odbio uglavnom drago mi je što ga gledam u "Snajperisti" a ne ovde. Džejmi se čak ni ne trudi da zvučei kao čovek iz Sijetla, on svesno zadržava svoj irski akcenat, i mada sam više puta napomenula da obožavam sve te "britanske" vrste akcenata, kada glumiš amerikanca to ne pije vodu. Njegov performans se deli na 50% se suzdržava da ne umre od smeha 50 % će da umre od sramote.
Kada sam prvi put videla trailer za vilm mislila sam da je Irkska konačno dobila novog Kolina Farela, ali definitivno ne. Smatram da bi onaj Čarli iz "sinova anarhije"bio daleko bolji izbor tim pre što  za razliku od Džejmija (koji ima ćerku pa je verovatno i mučenje šta će biti kada ga ona jednog dana vidi) nema decu i može da radi šta želi. On je i imao par scena u seriji koje su brutalne i mislim da mu ovo ne bi bio problem. Dok je Džejmi jedino lep i to je to. on nema agresivnost tako da je moja omiljena scena iz knjige taj njihov prvi poljubac u liftu izgledala ko bleda verzija onoga što sam ja imala u glavi, bez strasti i agrsije. Hemija između njega i Dakote ne postoji i uz njene najbolje napore.
10. Jednostavno erotski filmovi ne uspevaju : Gledala sam Addicted, 9/5 nedelja i ni jedan nije uspeo da osvoji kritiku jer je isuviše škatljivo polje.
Da li ovaj film treba pogledati: Pa ovako iskreno sam još od momenta kada sam završila film jako razmišljala šta da kažem. Ali rećiću da sve ovo što sam pisala pada u vodu dok svojim očima ne vidite, ali ja bih savetovala ili da ga skinete ili nađete na netu jer ne vredi plaćati da ga vidite, i ja sam ga sama jedva našla na netu, isprva sam mislila da odem u bioskop, ali sam verovala Rotten Tomatosu  koji ga je ocenio sa 26% i ostala kući.
Još jedna stvar ako me kojim slučajem čitaju devojčice koje imaju ispod 18 godina, znam da su mnoge išle da gledaju, i da mnoge žele da pročitaju kjigu, moji iskren savet je da to ne rade, verujte mi da je pre eksplicitno i za mene koja imam  skoro 21, a kamoli za nekog ko je maloletan. Imam sestru koja ima 14 godina i iako knjiga stoji u našoj kućnoj biblioteci našoj ona je na tačinje i neću joj dati da gleda film. Uzmite igre gladi, fenomenalne su, prvi put sam pre 3-4 dana odgledala film i apsolutno je fantastičan, i jedva čekam knjiga da mi stigne.I da verujte mi na reč da kada bih birala kakvog muškarca hoću u životu pre bih izabrala Pitu nego Kristijana Greja.
Pa to je to za ovu kritiku, da li ste vi pogledali film pišite dole šta mislite, i da recite mi da li su ovakve kritike bolje ili želite da spojim više filma of jednom i onda uradim kritiku, do sledeći put :D




With love S.










2 коментара:

  1. Ja se umorih od citanja :D Par puta si me iznervirala ali i nasmejala :)
    Nisam jos procitala treci deo, ail pisem na osnovu prva dva dela. Ni film jos nisam pogledala pa necu ni o tome pisati.
    Ne bih se slozila sa tobom da je ona njegova opsesija i egzotika, u knjizi sam stekla utisak da je ona njegova ljubav. Svi ljubav dozivljavamo na drugaciji nacin.
    "Gledajte ja nikada nisam ni poljubila nikog i iz ove perspektive možete me smatrati i za neiskusnu" ovaj deo mi mnogo pojasnjava tvoj stav u vezi sa celom recenzijom. Takodje se ne bih slozila da je prvi deo vulgaran. To je erotska knjiga i jasno je da nece opisivati njihovu setlju po livadi u skafanderima... Neko moze da svari te stvari i prijaju mu, neko ne moze i odvratno mu je, to je sve individualno. Volela bih da za koju godinu kada prodjes kroz neke situacije ponovo prozivis knjigu, sigurno ces je gledati iz drugog ugla, mozda ce ti se cak i svideti ;) Slazem se sa tobom to sto se tice radnje da u drugom delu prelazi u nesto krimi kako si ti to napisala :) Ja sam pocela i trecu da citam... videcu kakva je treca :) Sto se Hosea tice i u knjizi je totalno neprimetan... Iako nisam gledala film posle ove tvoje recenice sam se bas nasmejala od srca ahahhahahahah :D
    "Njegov performans se deli na 50% se suzdržava da ne umre od smeha 50 % će da umre od sramote."
    I za kraj da dodam u prva dva dela po meni tu nema nista sado - mazo (ili kako se vec pise)... On je prilicno nezan prema njoj, osim na kraju prve knjige kad se "opusti", ali sama je trazila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. jao ja kad krenem da pišem malo preteram to je istina, ali to je zato što ja pišem kratke priče i knjigu pa malo navalim i zaboravim da je blog :D. uvek je lepo videti različite komentare ja sam uvek otvorena da čujem. Zanš kako ja volim malo prefinjeniji stil pisanja ako si čitala Hemingveja ili Ficdžeralada jasno će da ti bude na šta mislim :D Ali drugi deo mi je nekako iz svega erotična pepeljuga prešo u krimi. Jasno je da mi treba vremena da sagledam iz drugog ugla, i verovatno ću sa 25 malo drugačije da mislim nego sa 20, kad se to bude desilo napisaću, ponovo ovo. Tako sam kada sam čital Karmen imala jedan ugao sa 15 sada sa 20 skroz drugačiji. Ali film zaista ne dočarava knjigu ni najmanje, gle ja sam je prvi put čitala sa 17-18, i u dahu sam je čitala drugi put sam počela detaljnije i tako.
      Hava ti puno na komentaru, mnogo mi znači volim tvoj blog i postove :D( i da ako sam zabrljala sa rečima negde polomila sam ćoroskope i ne vidim sve :D )

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor