Search This Blog

Movie List: January 2019




Prvi ispitni rok na mastersu sam pregurala! Yey! To me je na žalost koštalo filmske recenzije koju sam htela da vam kucam u četvrtak, ali biće ovih dana već šta da se radi. Uglavnom tokom januara sam pogledala 7 filmova. Imam nepisano pravilo da tokom januara pogledam više filmova nego inače. Oh da nisam napisala intro. 


Pozdrav dragi ljudi. What's up? Da, tokom jauara uvek pogledam više filmova valjda to ide sa sezonom-praznici se uglavnom provode u kući. Da ne smaram više sa ovim delom, ovo su 7 filmova koje sam gledala tokom januara, 
da više ne dužim 

Let's go😉






1. Clueless (1995)

Zasniva se na romanu Džejn Ostin "Ema" samo je priča pretočena u moderni svet i umesto u Engleskoj dešava se u LA-ju. Priča prati bogatašicu i kćerku advokata, Šer ( Alicia Silverstone) i njen pokušaj da od ooutsiderke (Brittany Murphy ) napravi novu popularnu devojku u školi.

Ovo je bio prvi film koji sam pogledala u novoj godini. Bukvalno sam ga gledala u 2 ujutru u novogodišnjoj noći. I mogu da kažem da sam odabrala fantastičan film. Nisam još čitala "Emu" (sada me intrigira i moram uskoro da je čitam) ali mi se svidelo koliko su raznoliki likovi ovde. Znate kako, svaka dekada ima "film svoje generacije" film koji obeleži određenu dekadu i određene generacije i savršeno ih predstavlja, srednjoškolski chickflick moje generacije bi se smatrao "EasyA" -ja sam bila tinedjžer u drugoj dekadi 2000ih mada je "Mean Girls" uvek negde ostao vladar ove pozicije film dve generacije pre mene je bio ovaj. Ovo je teen film bez klišea. Šer je npr. bogata i razmažena ali jasno je da u njoj nema one "kliše razmaženosti" koja bi mogla da je predstavi kao lošu. Naprotiv mi kroz ceo film znamo da je ona dobar lik. Nema ni previše srednjoškolskih klišea i za '90e ima lepu kinematografiju. Sve u svemu kvalitetna teen komedija koju preporučujem.

Uloge:  Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd
Režija: Amy Heckerling 
Rotten Tomatoes: 80% (6,9/10)
IMDb: 6,8/10
Ocena: ★★★★☆/5








2.Frida (2002)

Film prati slikarku Fridu Kalo (Salma Hayek) od njene fatalne povrede leđa do kasnijeg života i stvaralaštva i fokusira se primarno na njenu emotivnu ali istovremno burnu vezu sa muralistom Dijegom Riverom ( Alfred Molina).

Gledala sam ovaj film i pre međutim uhvatila sam ga na TV-u slučajno, pa sam ga prirodno gledala opet. Firda je jedna od retkih biografija koje me uvek drže zainteresovanom. Mislim da je niko ne bi ograo kao Selma. A ono što posebno volim je koliko me lepo vodi u Meksiko tog vremena.

Uloge:   Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush
Režija:  Julie Taymor
Rotten Tomatoes: 75% (6,9/10)
IMDb: 7,5/10
Ocena: ★★★/5







3.Harry Potter and the Order of the Phoenix  (2007)

Nakon povratka Lorda Voldemorda (Ralph Fiennes) i smrt Sedrika DigorijaHarija ( Daniel Radcliffe) mmuče teške uspomene od prethodne školske godine. On provodi leto u kući gde je odrastao sve dok jednog dana njega i njegovog rođaka Dadlija ne napadnu demntori. Po Harija stižu članovi Reda Feinksa koji ga odvode na u sedište reda, dok Hari čeka svoju presudu o korišćenju magije van škole.

Imam dosta da kažem o ovom filmu. Pre svega ovo je prvi put da sam gledala film. Sreća u nesreći je što sam ga gledala nakon čitanja tačnije slušanja pete knjige. E sad ono što mogu da kažem je da sam očekivala i od knjige i od filma dosta i oba su...nisu me razočarala daleko od toga ali svakako nisu ispunila moja očekivanja. Problem sa knjigom je bio što ima dosta nepotrebnih informacija i dosta stvari koje su bile dosadne. Problem sa filmom je što nije ostao veran knjizi. Ne mogu da kažem da je loš. Mislim da sve i da je imao loš scenario Helena Bonam Karter u ulozi Belatriks i Geri Oldman kao Sirius bi spasili stvar. Ali na stranu to, ima sjajne momente poput scena sa Vizli blizancima, neverovatna scena vežbanja patronusa. Ipak kraj filma i  poečtak filma su mi bili mlaki u poređenju sa knjigom. Nije loše ali očekivala sam bolje. Takođe isekli su i ono malo Lupina što sam imala u knjizi. To je bilo tragično.

Uloge:  Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Brendan Gleeson
Režija: David Yates
Rotten Tomatoes: 77% (6,9/10)
IMDb: 7,5/10
Ocena: ★★★/5







4.Burlesque (2010)

Ali (Kristina Agilera), devojka iz malog grada se seli u Los Anđeles u potrazi za boljim životom. Jedne večeri lutajući ugleda devojku u kostimu i ulazi u klub gde se izvodi Burleska. Vlasnica kluba i biviša plesačica Tes (Šer), isprva ne odobrava Alino zaposlenje kao konobarice ali ubrzo joj postaje privažena. Gledajući svetla scene Ali ima samo jedan san- da postane jedna od njih.

Iskreno ne znam kako sam nišla na ovaj film. Pamtim da sam volela soundtrack filma ali se ne sećam da sam gledala film. Možda se ne sećam zbog toga što je film dosadan a možda ga zaista nisam gleda. Uglavnom u pogledu mjuzikla ovo je jako loše. Film je monoton i katastrofalno predvidljiv. Zapravo lakše bi mogla da vam nabrojim šta je dobro: vokal Kristine Agilere (da li to treba da objašnjavam) i njena iznenađujuće pristojna gluma; numere velikih diva i Šer. Šer je najbolji deo filma, žena je fantastično odglumila i samo gledanje Šer u ovom filmu je užitak. Možda je do mene. Svet Burleske i plesačice su me oduvek fascinirale, taj moderni duh Mulan Ruža mi je oduvek bio fascinantan i interesantan, pa me je zbog toga razočaralo,a li ako je suditi po kritici, nisam jedina. Dakle Šer valja, sve ostalo-ne valja.

Uloge:  Cher, Christina Aguilera, Alan Cumming, Eric Dane
Režija: Steve Antin 
Rotten Tomatoes: 36% (4,9/10)
IMDb: 6,9/10
Ocena: ★★★/5









5.Creed (2015)

Adonis Krid (Michael B. Jordan) poznat kao Doni Džonson, odrasta u domu za nezbrinutu decu nakon smrti majke, sve dok ga udovica njegovog oca ne usvoji i podiže kao svog sina. Doni izrasta u uspšenog i školovanog biznismena ali njegova strast za boksom ne jenjava. Znajući ko je on niko u Los Anđelesu ne želi da ga trenira, odlazi u Filadelfiju kako bi ga trenirao bivši rival i velki prijatelj njegovog oca, Roki Balboa (Sylvester Stallone).

Pre svega ono što treba da znate je da ja ne volim filmove o Rokiju. Dakle pozadinu ovog filma nisam znala i sve što sam znala o njemu je da je ovo film za koji je Stalone bio nominovan za Oskara. Moj razlog za gledanje istog je bio Majkl B. Džordan koga sam gledala u "Crnom Panteru" i znala sam da je neverovatni talenat. Međutim znanje o Roki filmovima mi nije bilo potrebno jer ovaj film je dovoljno samostalan da ne moraš da gledaš ostale. Ovo je definitivno najbolji film koji sam pogledala tokom januara. Ne postoji stvar koja ne valja u vezi ovog filma. Jako mi se dopalo što je sport kao glavna tema nešto što je samo srce filma ali film se fokusira na život generalno. Od Rokijevg života, do Donijevog života. Film nije sastavljen samo od treninga. Pratimo njegovu romansu sa divnom Bjankom (Tesa Tompson), muzičarkom koja polako gubi sluh, njegov odnos sa usvojenom  majkom. Doni nije kliše prototip deteta sa ulice, školovan je i dobrog finansjkog statusa samim tim ne pada u sve te prototipe kojima su crnci često izloženi na filmu. Imate sve moje preporuke da ga pogledate.

Uloge:   Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson
Režija: Ryan Coogler
Rotten Tomatoes: 95% (8/10)
IMDb: 7,6/10
Ocena: ★★★★/5







6.The Holiday Calendar (2018)

Eni (Ket Gram) talentovana fotografkinja radi u fotografskoj radnji posao koji je ne ispunjava. Za Božić njen deda joj poklanja vintage advent kalendar koji, kako Abi ubrzo shvata ima čudnu moć koja predviđa budućnost.

Ovo je shit film. Sorry. Moram tako da krenem. Ovo je generalno toliko kliše i gupo osmišljen film da je šteta što nisam radila live kritiku pa da vam dam još jedan komičan post ako onaj o onom teen filmu (zabooravila sam kako se zove). Dakle ona je fotografkinja koja je neispunjena jer radi u fotografksoj radnji!? Poenta je ona želi da ima svoj studio i bude umetnik (pri tom ne vidiš je da išta fotka sem kad je na poslu), ona ima najboljeg prijatelja, koji je rešio da putuje svetom i fotka (sa kojim parama niko nema pojma) i on se vraća, ona takođe upoznaje hot doktora za koga ga vežu sva ta sitna dešavanja i on postaje love interes. E sad na stranu što ja ne mogu da se saosećam sa njom u smilu "oh jadna, ima talenat a radi u fotografskoj radnji" (baš čudno jer je fotograf zar ne?) i na stranu to što je užasno predvidljiv možda ja ne bih mrzela ovaj film da nije kraja. Spoiler sledi ali vi nećete biti glupi kao ja da ga gledate tako da možete da čitate dalje. Dakle na kraju doktor ispadne stoka (naravno), a njen najbolji prijatelj je love interes. Moj generalni problem je što i u 21. veku ljudi ne mogu da predstave muško-žensko prijateljstvo da ostane na tome. On je drug. Neka ostane dobar drug zašto mora da se zaljubi u njega? Jeidna poztivina stvar je što je Boni iz TVD (glavna junakinja filma) ovde jako simpatična. Ali to je sve.

Uloge:  Kat Graham, Quincy Brown, Ethan Peck
Režija: Bradley Walsh
Rotten Tomatoes: 33% (5/10)
IMDb: 5,7/10
Ocena: ★★/5








7.Bird Box (2018)

Pet godina nakon što pojave nevidljivih sila koje teraju ljude na samoubistvo, majka (Sandra Bulok) mora vezanih očiju sa dvoje dece da nađe način da preživi.

Ovaj film je bio svuda po internetu. Uglavnom kao meme. Pa sam rešila da mu dam šansu. Pre svega ako moram da budem iskrena ne volim priče iz distopijanske budučnosti. Jeidna takva koju mogu da svarim su "Igre Gladi". Nekako više folim epsku fantaziju i izmišljenu prošlost nego budućnost. Ali od svih koje sam i gledala i čitala meni ova ima najmanje smisla. Nije ovo jezivo kao "Sluškinjina priča", ovo je prosto...bezveze. Nema nečeg određenog u njoj i sve mi deluje nabacano. Sandra Bulok je odlično odigrala lik ali generalno nisam oduševljena filmom.

Uloge:  Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich, Sarah Paulson
Režija: Susanne Bier 
Rotten Tomatoes: 63% (5,7/10)
IMDb: 6,7/10
Ocena: ★★★/5








Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Prethodne filmske liste
Novi tumblr


Hvala na čitanju,

With love, S.

5 коментара:

  1. Čestitke za uspešno preguran prvi ispitni rok!:))))
    (P.S. Zašto stalno master studije zoveš "masters"?)
    Što se filmova tiče, retko mogu da se pohvalim da sam pogledala bar više od dva sa tvoje liste, ovoga puta jesam!:) "Otkačenu plavušu" obožavam, eto, baš nedavno uhvatih na televiziji i svaki put sa uživanjem obnovim gradivo. Sve mi je divno, od mode do Ališe i Britani (neprežaljeni talenat), jedan od filmova koji je sjajno sačuvao duh epohe nastanka. "Fridu" sam gledala odavno, u par navrata, nije loš, najviše me fascinirala Selmina fizička transformacija i sličnost sa pravom Fridom. "Red feniksa" je poslednja knjiga i film iz serijala koje sam ja prešla, tako da mi je uvek nekako težak i tužan zbog Sirijusove smrti i upadljivo mračnijeg zaokreta, tako da nisam objektivna.
    Od ostalih, "Burlesku" sam možda mogla da pogledam, jer volim Šer, ali sad nisam sigurna da vredi utrošenog vremena. Nisam znala da je urađen film o sinu Apola Krida, volim "Roki" franšizu i to su filmovi sa kojima me Stalone baš prijatno iznenadio, neka vrsta lektire iz detinjstva. Ovo ostalo mi se ne čini interesantnim.

    Mala zamerkica, previše mešanja engleskog i srpskog. Često (meni barem) čini praćenje teksta vrlo konfuznim, a i smanjuje mu kvalitet. Takođe, "usvojena majka" nije naročito dobro rešenje, iako znam šta si htela da kažeš. Ispada kako je usvojio majku, a ne ona njega.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jaoj word mi je podešen an engleski i nekad mi sam ispravlja reči zašto to radi ne znam:(
      Pre svega hvala puno :)
      Moda je fantasična! I Ališa mi je prelepa. Britani je tu bila zaista sjajna, šteta je imala je ogroma potencijal i talenat :(
      Burleska generalno ne traje mislim ni puna 2 sata tako da nije neko vreme ali opet nisam siurna da vredi. Ako ti bude bilo dovoljno dosadno da ne znaš šta ćeš da gledaš onda može!
      Ima ima i drugi deo baš je skoro izašao Torent moram da pogledam i taj, odličan je film jako kvalitetan bez trošenja vremena na nepotrebne scene!

      Iskreno za "usvojena majka" sam pokušavala da nađem odgovarajuću reč (jer ja film jesam gedala sa engleskim titlom gde kažu "adopted mother") a ne znam kako se to kaže na našem jeziku :(

      Избриши
  2. Super post, obozavam da vreme provodim gledajuci filmove. Odlucila sam da odgledam film 'Bird box'..
    Iskreno slazem se sa tobom, nekako kao da je sve pobacano i nije bas to,to..♥

    https://smallwomenscorner.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor