Search This Blog

Movie List: April & May



Pozdrav dragi ljudi. What's Up? Dugo sam razmišljala koji dan će biti dan za posotovanje i rešila sam da to bude subota jer je nekako subota njbolja opscija, neradni dan kad svi imaju slobodnog vremena- ako vam ne odgovara subota recite koji dan vam odgovara meni je svejedno (samo da nije ponedeljak, ne pitajte zašto ponedeljak ne volim nikako). Danas za vas imam post sa filmovima aprila i maja. Odlučila sam da ih stavim u jedan zajednički post jer ih ima po pet pa nema razloga da ih delim na dva dela. Ima par filmova koje sam već gledala ali ima i nekih novih. Tako da više ne dužim, 


Let's go 😉

~April~






1.Casablanca (1942)

Vreme rata, Kazablanka i Decembar '41 godine. Cinični američki imigrant, Rik Blejn (Hamfri Bogart) sreće svoju staru ljubav Ilsu Lund (Ingrid Brgman).

Ne želim mnogo da dužim o ovom filmu. Da, gledala sam ga i prethonde godine, gledala sam ga ponovo ove. Ono što mogu da vam kažem u vezi ovog filma je da ga uvek drugačije doživim. Prosoto ovo je moj vibe romanse i nešto što meni lično prija. Drugačija je od bilo koje druge i zauvek ću biti zaljubljena u hemiju koju su Ingirid i Hamfri delili. Kazablanka stoji kao jedan od filmova "koje treba da pogedate tokom života" ili drugim rečima jedan od klasika svetske kinematografije tako da je svakako dobar izbor.

Uloge: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman
Režija: Michael Curtiz
Rotten Tomatoes: 97% (9,3/10)
IMDb: 8,5/10
Ocena: ★★★★★/5







2.Niagara (1953)

Mladi par odlazi na putovanje na Nijagarine vodopade. Međutim još pri dolasku ne mogu da preuzmu svoj smeštaj zbog mlade prelepe žene (Merlin Monro) i njenog supruga koji se ne oseća dobro. Mlada žena privlači pažnju svih meštana ali ono što oni ne znaju je da ona tajno planira da ubije svog supruga.

Ovaj film sam toliko dobro znala kao dete. Prisala sam već o tome, moja baka je veliki Merlinkin "fan" i filmovi poput Nijagare su se često puštali u mojoj kući. Nisam ga gledala skoro 15 godina, i u aprilu sam ga ponovo pogledala i oduševila se. Koliko lepa kinematografija, kako lep osećaj tog vremena, a tek kostimi i muzika i naravno Merlin koja je oduvek bila jedan od simbola prelepih žena (kada pogledate većinu današnjih žena posebno onih "tipičnih plavuša" poput Britni Spirs...sve one su zapravo negde kreirale svoj izgled ppo uzoru na nju) ...nisam fan trilera ali ovo je simparičan "trilerčić" i od srca vam preporučujem.

Uloge: Marilyn Monroe, Joseph Cotten, Jean Peters, Max Showalter
Režija: Henry Hathaway 
Rotten Tomatoes: 83% (6,3/10)
IMDb: 7,1/10
Ocena: ★★★★/5






3.The AristoCats (1970)


Čuveni Diznijev klasik vodi vas u Pariz sa početka 20.veka i priča priču o izgubljenim mačićima, jazz-u prednsotima i manama neograničene slobode.

Sasvim spontano sam tokom aprila odlučila da baš želim da pogledam neki Diznijev film a izbor je pao na ovaj. Pariz sa početka  20.veka te kočije i ta divna animacija-magičan film.

Uloge: Phil Harris, Eva Gabor
Režija: Wolfgang Reitherman
Rotten Tomatoes: 67% (6/10)
IMDb: 7,1/10
Ocena: ★★★★/5







4.Ghost (1990)

Moli (Demi Mur) i Sem (Patrik Svejzi) su sasvim običan par koji uživa u životu i pravi planove za budućnost. Moli je umetnica na pragu da postigne veće uspehe Sem ima stabilan i dobar posao. Međutim jednog dana u oružanoj pljački Sem je ubijen ali njegov duh ostaje da luta ulicama. Jedina koja može da ga vidi je vidovnjakinja Oda Mae (Whoopi Goldberg). Saznavši da mu je sve podmetnuto Sem traži bilo koji način kao bi to saopštio Moli.

Da li verujete da sam ja ovaj film prvi put gledala? Istina je. Nikada me nije preterano privlačio (ne volim kinematografiju '90ih) ali videla sam ga na nekoj filmskoj listi i odlučila da dam šansu. Bilo je kranje interesantno iskustvo posebno gledanje predsednika Ficdžeralda toliko mladog, još i kao negativca. Patrik mi je bio divan (Džoni je ipak moj broj 1 foerver and ever) a slatko sam se smejala zbog Vupi čiji mi je lik jedan od najkomičnijih ikada. Uglavnom, sipmatičan film, i da Demi sa kratkom kosom je apsolutno prelepa više sam gledala u nju nego u Patrika.

Uloge: Patrick Swayze, Demi Moore, Whoopi Goldberg, Tony Goldwyn
Režija: Jerry Zucker 
Rotten Tomatoes: 74% (6,8/10)
IMDb: 7/10
Ocena: ★★★☆/5








5.Elle (2016)

Žena (Isabel Hupert) koja živi u finom naselju u Paizu je pretučena i silovana u sopstvenoj kući. Umesto da prijavi nasilnika ona odlučuje da nastavi život poptuno normlano i sama nađe osobu koja ju je silovala.

Trudim se da svakog meseca pogledam film na nekom jeziku koji nije engleski. Smatram da je lepo malo iskoračiti iz američko-britanske kinematografije i pogledati šta to još svet nudi u domenu filma. U aprilu to je bio francuski film "Elle" dok sam u maju imala japanski film. Što se ovog filma tiče bio je daleko najbolji koji sam pogledala tokom aprila. Dva meseca kasnije još uvek se jasno sećam kadrova. Isabel Hupert je toliko ekspresivna glumica ima jak i moćan perfomans u ovom filmu. Film je polu-triler sa jako dobro osmišljenim detaljima i jasnom atmosferom koja ga prati. Uz to dopada mi se doza realizma koju ima i koliko jasno prikazuje životne situacije. Imate moje preporuke odličan je!

Uloge: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny, Charles Berling
Režija: Paul Verhoeven  
Rotten Tomatoes: 91% (8/10)
IMDb: 7,2/10
Ocena: ★★★★★/5







~Maj~



1.Pretty Woman (1990)

Uglađeni biznismen (Ričard Gir), unajmljuje prostituku (Džulija Roberts) kako bi igrala ulogu dame sa kojom se on zabavlja.

Ovaj film "razvlačim" već par meseci-nikako da pogledam kraj. Pa sam smatrala da je došlo vreme da vidim kako se sve odigralo. Džuliju sam oduvek volela, smatrajte moj ukus čudnim ali za mene ona je jedna od najlepših žena ikada. Možda mi se sviđa jer je visoka i kovrdžava kao ja haha. Šalim se, ali zaista volim njenu pojavu (svuda osim u Noting Hilu tu je nikako ne volim). Ričarda Gira ne podnosim i ovaj film bi možda bio mnogo bolji da ja mogu njega da podnesem pošto to nije slučaj za mene je ovo prosečna romantična komedija i to je sve, daleko mi je draže "Venčanje mog najboljeg druga".

Uloge: Richard Gere, Julia Roberts
Režija: Garry Marshall
Rotten Tomatoes: 61% (5,7/10)
IMDb: 7/10
Ocena: ★★★/5








2.Enchanted (2007)

Žizel (Ejmi Adams), mlada devojka iz bajkovite zemlje Andalezija na dan svog venčanja za princa, pada u bunar i transportuje se u Njujork u njoj nepoznatoj zemlji, gde upoznaje advokata (Patrik Dempsi) i njegovu kćerku.

Gledala sam "Začaranu" nekoliko puta, svaki put pa i ovaj put sa sestrama. Ovo je jedan od filmova koje sve tri volimo (što je verujte mi na reč jako teško naći), nije za svakog ali ko voli bezbržne bakovite priče voleće ovaj sigurno. Plus Ejmi Adams je razbila u ovom filmu toliko je verno donela parodiju na Dizni princeze i dodala dodatnu dramatičnos svemu da se svaki put iznova oduševim koliko je dobar glumac ta žena.

Uloge: Amy Adams, Susan Sarandon, James Marsden, Patrick Dempsey
Režija: Kevin Lima 
Rotten Tomatoes: 93% (7,3/10)
IMDb: 7,1/10
Ocena: ★★/5





3. Bridesmaids (2011)

Eni (Kristin Vig) i Lilijan (Maja Rudolf) su najbolje prijateljice još od detinjstva. Međutim, Lilijan se udaje i krug prijatelja se polako proširuje, što Eni, ženu koja je u svojim kasnim 30im bez izgrađene karijere stalvja u situaciju u kojoj se oseća nesigurno i niže od ostalih, a najveća konkurencija joj  je Lilijanina nova prijateljica Helen (Rose Byrne), žena koja kako se čini deluje apsolutno savršeno.

I ovo je jedan od filmova koje gledam sa sestrama često. Meni ovja tip komedija prija. Plus mislim da je ovo (retko) dobro osmišljena komedija jer odlično pokazuje koliko nas naše nesigurnosti zapravo teraju da tonemo što dublje. Generalno nisam fan Kristin Vig ali ne mogu da zamislim bolju osobu za ovu ulogu. Jedino što ne mogu da podnesem je Rebel Vilson ona mi je uvek too much (sreća pa ima 2-3 scene maksimalno). U svakom slučaju leto je sjajno za komedije ovo nije tipična američka komedija dajte joj šansu super je smešna.

Uloge: Kristen Wiig, Maya Rudolph, Rose Byrne
Režija: Paul Feig
Rotten Tomatoes: 90% (7,6/10)
IMDb: 6,8/10
Ocena: ★★/5





4. Your Name / Kimi no na wa (2016)

Dva stranca se upoznaju na krajnje čudan način -menjanjem tela. Micu je devojka iz malog grada, učenica u srednjoj školi i snaja da živi u Tokiju daleko od čudnih tradicija koje mora da sledi u gradu i otuđenog oca. Taki sa druge strane je takođe srednjoškolac, koji živi u Tokiju, radi u elitnom italijanskom restoranu i zaljubljen je u svoju stariju koleginicu. Nakon što ustanove da vode čudne snove, njih dvoje shvataju da se s vremena na vreme menjaju tela i pokušavaju da što manje komplikuju živote ovog drugog. Ali to nikako nije lako. Micu kada je Taki u njenom telu postaje najpopularnija devojka u razredu, dok se Takijeva koleginica zaljubljuje u njega samo kada je Micu u njegovom telu.

Ako kažem da sam očarana ovim filmom onda mu nisam  udelila dovoljno dobar kompliment. Zaljubljena...fascinirana...toliko toga imam  da kažem i opet ne delim mu dovoljno velike pohvale jer je zaista tkao dobar. Od pvog do poslednjeg trenutka mi je držao pažnju, atmosfera je bila prelepa. Japan bez obzira što je predstavljen kao animacija, je bio magičan i doneo mi je pravi osećaj atmosfere sa jedne strane seoskog okruženja i tradicionalnog Japana sa druge urbanog i modernog Toijka. Imate sve moje preprouke da ga pogledate, ako ništa drugo dobićete uvid na jednu drugačiju kulturu a animacioni filmovi su deo janaske kulture tako da svako preporučujem. Magičan film.

Uloge: Ryûnosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryô Narita, Aoi Yûki
Režija: Makoto Shinkai
Rotten Tomatoes: 97% (8,2/10)
IMDb: 8,4/10
Ocena: ★★/5





5.Black Panther(2018)

Nakon ubistva oca (film Captain America: Civil War) Tačala (Čedvik Bosman) je sada kralj Vakande. Međutim greške načinjene u prošlosti od stranje njegovog oca sada su pale na njegova leđa i on mora da se što bolje izbori sa njima.

Pisala sma vam već o "Cenom Panteru". Ovo je jedan od najboljih individualnih Marvelovih filmova koje sam pogledala. Uživala sam u svakom kadru i jako mi se dopada kako je predstavljena afrička kulutra. Još više su mi se dopale žene u ovom filmu. Tačalina mlađa sestra princeza Šuri je glavana u kreiranju svih gadžeta  90% slučajeva ona je ta koja spašava Tačalu od raznih gluposti. Neustrašiva i totalno kul princeza, sigurno će te je voleti. Tu je naravno i njegova bivša devojka (Lupita Njongo) kao i jedna od njegovih žena ratnica koje čuvaju Vakandu (Dajana Gera) koje su neustrašivi borci. Muzika je fantastična (glavnu temu su radili Kednrik Lamar i The Weeknd, dakle jasno je da se radi o sjajanom kvalitetu), kinematografija razbija, a Majk B. Džordan je odradio fantastičan posao u ulozi negatvca. Interesantno je da se zvezda serije "This is Us", Sterling K. Braun pojavluje u jednoj od sporednih uloga i jako je dobar. Ono što mi se posebno dopada je što ovaj film nije crn ili beo u domenudobrog i lošeg, već ostavlja takav kraj da će te se zapitati da li je heroj uvek upravu?

Uloge: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira
Režija: Ryan Coogler 
Rotten Tomatoes: 97% (8,2/10)
IMDb: 7,5/10
Ocena: ★★/5





To je to za danas. Da lis ste gledali neki od ovih filmova? Kako se vama dopao? Da li ste našli neki koji bi mogli da pogledate odavde? Sledeće subote čitate rubriku koja se (konačno) vraća na moj blog "mesečnu šolju kakaoa" moguće je da ću anpisati i jedan post u četvrtaka li za taj ne garantujem dok je ovaj siguran. To je to.Sve što vam je na pameti, pišite mi dole.

Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):
Prethodne filmske liste
Novi tumblr


Hvala na čitanju,

With love, S.


10 коментара:

  1. Nedostajale su mi tvoje preporuke, ODLIČNA LISTA!:)Inače, mislim da ti je subota dobar izbor, tada i sama objavljujem, nekako je najlaskše izdvojiti vreme - i za čitanje i za pisanje.
    "Kazablanku" stalno odlažem, ovi klasici su mi definitivno na listi. Rešila sam da, sad kad je kompjuter tu, više gledam filmove i serije, da nadoknadim propušteno. "Ghost" je divan film, Demi posebno, Vupi urnebesna, muzika sjajna....inače, ja volim kinematografiju s početka devedesetih, jer je gotovo identična kao kasne osamdesete (slika, moda, itd).:)
    Čula sam sve pohvale za film "Ona" (tj. "Elle"), naročito performans Izabel Iper ("HU" se čita kao "I", jer Francuzi ne izgovaraju glas "H").
    I meni je Džulija jedna od najlepših glumica, onako nekonvencionalno lepa, sva smotana, a pršti od šarma.:) Posebno volim njene stare filmove, kad je bila kovrdžava. "Pretty woman" znam napamet, meni je baš drag, mnogo mi se više dopada od njene kasnije saradnje sa Girom ("Runnaway bride"), a i pesma "It must have been love" je prelepa.
    Jao, mene "Enchanted" nervira, nikako ne mogu da pogledam do kraja, jeste Ejmi razbila, ali toliko iritira ceo film - možda je to i pokazatelj dobre uloge, haha.
    Hvala na preporuci za ovaj japanski, delimo ljubav prema njihovoj kulturi i umetnosti, sve što uzmem da pogledam ili pročitam mi se svidi, a Tokio mi je na listi gradova koje bih da posetim već dugo.
    I za kraj, "Black panther" sam skinula i jedva čekam da odgledam, otkad sam prvi put čula za film, deluje mi sjajno. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kazablanka će se tebi dopasti barem ja mislim jer ima baš šmek koji mi nekako ide uz tebe. Ja sam tkao duha odlagla ali bitno je da se pogleda nije bitno kad :)
      Ja "odbeglu mladu" nikada nisam pogledala, najsličnije tome što sam gleala je "Venčanje najboljeg druga" (gde ona uemsto da beži "juri" mladoženju i taj film pamtim kao jedan od omiljenih iz detinjstva)
      Japan je baš zemlja "sa dušom" još nisam srela nekog da mu se nije dopalo nešto vezano za njih divan je filmić i preporučujem :)
      Da ne menjam subotu onda? OK ostaje subota.Obavezno mi javi utiske ili preko meila ili preko G.R ili ovde u vezi Pantera jedva čekam da vidim kako će se tebi dopasti :)
      Hvala i na čitanju i na komentaru 💟

      Избриши
    2. Nek ostane subota, to bi bilo odlično!:)
      Javljam utiske o "Panteru" :), a dobro si me podsetila za Rendala, nikako da počnem drugu sezonu "This is us".
      Inače, "Odbegla mlada" je OK ovako za opuštanje, meni lično zanimljive te strategije koje smišlja da svaki put eskivira venčanje i zbriše pred oltarom.:)

      Избриши
    3. Jaoj This is Us druga sezona je odlična, ima toliko sjajnh momenata uživaćeš!
      Ja nikad nju nisam gledala moraću tokom leta da bacim pogled čisto da imam nešto da mi odmori mozak :)

      Избриши
  2. Baš dobar post! Ima već dugo vremena kako nisam naišla na dobar film koji nisam već gledala i baš mi je ponestalo inspiracije. U poslednje vreme uglavnom gledam serije jer sam sa njima imala više sreće. Od navedenih sam gledala samo Casablanku, Pretty Woman i Ghost, a ostali mi deluju krajnje zanimljivo. Posebno mi se sviđa što si uvrstila neke stare filmove i filmove sa drugih govornih područja osim engleskog. Nastavi sa dobrim postovima :)

    Moj blog: https://dnevnadozamentalnogzdravlja.wordpress.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno na komentaru. Nadam se da će ti se nešto dopasti ako dolučiš da pogledaš, svakako javi ustiske :)
      Hvala na čitanju :)

      Избриши
  3. Volim filmove i zato mi se ovaj post jako svidio.I sama na svom blogu radim preporuke filmova.Od ovih sam gledala jedino Black Panther,koji me je oduševio.Ove ostale ne znam,ali ću ih uzeti u obzir.Kazablanka mi djeluje zanimljivo.Super post i fin izbor.❤️

    https://sweet-dreams-14.blogspot.com
    (Moj blog,kaži ako hoćeš da se međusobno zapratimo)❤️

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno na komentaru da Panter je zaista odliča, baciću pogled na blog :)

      Избриши
  4. Pa, od 10 prikazanih filmova, odgledala sam 5. :D Marvelove sve od reda, a Crni panter me je odusevio, kao i tebe. Nisam gledala Nijagaru a ni Macke iz visokog drustva, pa i to stavljam na spisak! Za Elle sam cula da je izuzetan, ali nisam stigla da ga gledam. Kazablanku i Duha sam gledala odavno, lepi filmovi... Pretty Woman isto sam gledala odavno i dopao mi se iako nisam fan romanticnih komedija. A Enchanted mi je sladak, jeste parodija, ali mi je nekako bezazlen i meden, i mogu ponovo da ga gledam bilo kad. :D Skoro sam gledala film Blade Runner 2049 i toliko je razvucen da mislim da bi mi se mogao dopasti da je kraci, a ovako, mogu reci da je gubljenje vremena gledati ga... Toliko od mene za sada! Pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ti si MArvel fanatik? Drago mi je da nisam sama hahaa :)
      Ja nisam gledala ni original Blade Runner moraću prvo taj da ppogledam, inače ne volim kad razvuku filmove smorno mi je :)
      Elle je doličan film, jako dobro osmišljen trler i jako lepo režiran :)
      Ako odgledaš obavezno mi javi:)
      Hvala na čitanju i na komentaru :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor