Search This Blog

Thor: Ragnarok (2017)



Na početku svake godine većina ljubitelja filma obeleži određene koje mora da pogleda. Naravno u većini slučajeva (slobodno me ispravite ako grešim ali iz moje perspektive je tako) određeni filmovi prosto dođu u naš život nakon što pročitamo recenzije ili pogledamo trailer...Na početku prethodne godine iskreno nisam imala neke filmove zabeležene kao nešto što moram da pogledam. Prosto nisam iz te priče da moram da gledam ono što novo izlazi, svidela mi se tema ili ne, niti sam neko ko juri da vidi šta sve treba da se odgleda. Radije biram da spontano odaberem šta ću da gledam kada želim da pogledam film. Međutim postojao je jedan naslov koji je stajao na mojoj watchlist-i od početka i koji sam jedva dočekala da pogledam -Tor:Ragnarok. 





Godina: 2017.

Uloge:  Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett

Režija:  Taika Waititi

Rotten Tomatoes: 92% (7,5/10)

IMDb: 8,1/10

Treći nastavak priče o Bogu groma, počinje Torovim zaustavljanjem Ragnaroka (kraja Asgarda) i  donosi nam Odinovu (Entoni Hopkins) smrt i braću Tora (Kris Hemsvort) i Lokija (Tom Hidlson) koji se po prvi put suočavaju sa starijom setrom, boginjom smrti Helom (Kejt Blanšet). Sticajem okolnosti Tor završava u njemu nepoznatom svetu koji se zove Sakar i kojim upravlja Grandmaster, čovek koji drži gladijatorske borbe. Moćni Tor po prvi put se nalazi u situaciji gde on nije superioran u odnosu na ostale, gde njegova titula i ime ne znače ništa. Utehu nalazi kada otkrije da mu je protivnik njegov kolega iz Osvetnika, Hulk (Mark Rafalo), koji se dve godine nije transformisao u svoj ljudski oblik Brusa Benera. Tor formira tim koji osim Hulka čine i moćna ratnica Valkira (Tesa Tompson) i prevrtljivi brat Loki i kreće nazad na Asgard kako bi zaustavio Helu.





Ja sam veliki MCU fan, već godinama. The Avengers još uvek stoji kao jedan od mojih najomiljenijh filmova -svih vremena. Prosto za mene Marvelovi filmovi predstavljaju izvor zabave, filmovi koji nisu glupi ali su opuštajući. Gledala sam ih skoro sve (mislim da samo Ant -Man-a i Čuvare Galaksije nisam gledala) i svaki mi se na neki način dopao. Tor kao celina nikada nije bio u vrhu mojih omiljenih, samim tim nisam očekivala da će ovaj nastavak doneti nešto spektakularno, ali sam srećna što mogu da napiše da sam pogrešila. 

Reč dana je zabava. Ovaj film je film koji će vas pre svega zabaviti. Nema tu teških scena, nema tu neke ozbiljnosti prosto jedna kvalitetna zabava. Druga bitna stavka je što, ovaj film ima brutalan smisao za humor koji nije veštački ili nasilnički izazvan, već je prirodan, šale su izuzetno intaligentno osmišljene a kako je (po rečima Krisa Hemsvorta) film dosta improvizovan, ne treba da čudi što šale deluju kao da su spontano izgovorene. Gotovo sam pala sa stolice kada je Loki video Hulka i rekao "moram da pobegnem sa ove planete" (nikada pre se nisam saosećala sa nekom filmskom rečenicom kao tad), i svaka čast Tomu Hidlsonu koji se toliko uživeo da je uspeo da zadrži ozbiljnu i uplašenu facu uprkos tome što je sama postavka komična.





Gluma u ovom filmu nije previše zahtevna, sami likovi su rađeni tako da nema tu neke duboke emotivne analize već se dosta oslanja na fizički aspekt glume i samu harizmu glumaca. Glumci imaju dobru hemiju kao celina bukvalno u svakoj sceni postoje neke varnice što je prava retkost. Iskrena da budem Hemsvorta sam gledala četri puta kao Tora, ovo mi je peti, i moram da priznam da nisam očekivala da će biti toliko komičan i prirodan. Možda zato što sam ga dva puta gledala sa Daunijem koji je veliki glumac ili nešto treće ali uvek je bila neka doza suzdržanosti, u njemu. Hemsvort nije najbolji glumac na svetu ali je jako harizmatičan i (da se ne lažemo) vizuelno jako prijatan što mu je svakako doprinelo i u ovom filmu, interesantno je da nije hteo da se skine u jednoj sceni i rekao je reditelju Tajki Vajtitiju da on "nije parče mesa" dok je Vajtiti odvratio "O da jesi" tako da znate kome da se zahvalite za ovau scenu . 




Kejt Blanšet igra najtežu ulogu u filmu, i ona kao Hela, boginja smrti briljira. Hela vam je kompletna suprotnost Blanšetinog lika iz Gospodara prstenova, a samu Blanšet nismo imali prilike da gledamo često kao negativku posebno ne ovako mračnu. Ako je neko gledao film i misli da preterujem sa pohvalama neka me dematnuje ne smeta mi, jer ja nju obožavam, ali ova žena je maestralan glumac i to se još jednom pokazalo.Ona je meni kao MCU Belatriks Lestejndž, jedan sjajan negativac i  ujedno prvi negativac nakon Lokija u Marvelovim filmovima koji se zaista izdvaja.




Tom Hidlson ponovo oživljava Lokja. Hidlson je šarmer, prosto Loki koliko god bio prevrtljiv ne možeš da ga ne voliš a to duguje upravo Tomu koji ga tako dobro iznosi. U 90% slučajeva on je taj koji donosi humor u film (ima čovek britanski sarkazam urođen), ujedno je jako šarmantan. Njegova scena sa Tesom Tomspon u kojoj se tuku (podesetila me je na Skarlet i Renera u filmu The Avengers) je bila uživanje za gledanje, dele sjajnu hemiju. Plus bila sam jako srećna kada sam vidla njega i njegovog dobrog prijatelja Benedikta Kamebrbeča u istoj sceni.




Mark Rafalo igra dvostruku ulogu Hulka i Brusa Benera. Mark Rafalo je zamenio Edvarda Nortona u ulozi Holka pre početka snimanja filma The Avengers, i to je (bez obzira što ja daleko više volim Nortona glumački) najbolja odluka koju je MCU doneo. Rafalo ovde igra dvostruku ulogu Hulka i Brusa Benera (da zapravo je igrao Hulka u svakoj sceni nisu samo efekti radili posao), dva totalno različite ličnosti, Hulk je vatren i borben dok je Baner miran i povučen. Rafalo je genijalan glumac, nema tu mnogo šta da se doada ima smirenost koja uvek da posebnu energiju filmu a ekspresije lica su mu genijalne.




Moram da pomenem i Tesu Tomspon koja igra ratinicu Valkiru. Tesa Tomspon je ubačena kao "zamena" za Natali Portman koja je u prva dva filma igrala Torovu devojku Džejn. I ovo je, najbolja odluka koju su mogli da donesu. Tesa je daleko harizamtičnija i življa od Natali. Kada je gledaš osećaš divljenje (ako treba da govorim realno Natali je bila prilično dosadna i zbog njene Džejn mi je svaki tor bio usporen), divan perfomans jedan jak, feministiki lik kome će se svaka ženska osoba diviti.




Iskreno kada sam sela da gledam ovaj film nisam znala šta da očekujem od njega. Nisma čitala nikakve recenzije (mada jesam pogledala Rotten Tomatoes ocenu jer R.T je mišljenje kritike i kada sam videla da je odrao nije trebalo više ništa da čitam) jer sam htela da sam izgradim stav o tome kakav je ovaj film. Moja prva misao kada sam sela da ga gledam je bila da vizuelno izgleda sjajno. Vizuelni deo je radio španski kinematografer Javier Aguirresarobe, čovek poznat po radovima na filmovima poput "Blue Jasmine" i "Viki, Kristina, Barselona" (da se razumemo na instagramu sa kritikovala Alena zbog svega što ste mogli da čitate o njemu a vezano je za time is Up projekat i ne više ne gledam njegove filmove jer mi je odvratan ali ove sam gledala mnogo pre nego što sam čula šta Dilan Ferou ima da kaže). Doneo je dosta boja, jasnu sliku i jako dobro sečene snimke. Fotografija nije konstantno kao suncem okupana ali je  živa. Muzika koju je radio Mark Mothersbaugh se odlično prilagođava scenama. Specijalni efekti su brutalni, deluju govoto stvarno. Ono što sam takođe primetila je da je ovo dosta Sci-Fi film, mnogo više nego svi ostali (nisam gledala Čuvare Galaksije) Marvelovi filmovi.




Tajka Vajtiti je ime koje sam prvi put čula kada su objavljivali ko će raditi ovaj film i iskreno bila sam pomalo nesigurna. Praksa je pokazala da MCU najbolje rade braća Ruso pa iskreno nisam verovala u ovog čoveka. Znala sam da ću demantovati sebe čim sam videla neke Hemsvortove postove na instagramu, videla sam da je čovek totalno otkačen i da neko takav ne može da napravi loš film. Vajtiti je ovim filmom sebi doneo ime. Doneo je jedan savremni stil režije koji do sada nismo imali toliko često priliku da gledamo. Doneo je humor, zabavu akicju u film pre svega doneo mu je život i harizmu. Svaka čast na odrađenom poslu, gledala sam neke intervijue koje je davao, jako harizmatičan čovek i jedva čekam da vidim šta sprema sledeće.





Dakle da li treba da pogledate ovaj film? Svakako! Imate dva sata kvalitetne zabave, dobrog humora i viuzelno dobrog filma. Oni koji nisu gledali prethodne delove, preproučujem da pogedate počevši od prvog dela Tora plus oba dela Osvetnika, čisto da znate priču ali ukoliko nemate želju za gledanjem (što je šteta jer propuštate zabavu) možete da prođete bez njih. Što se poređenja sa ostalim indivudalnim Marvelovim filmovima tiče, ja još uvek smatram Captain America: Civil War za najbolji ali to dolazi i od činjenice da je skoro ceo kasting Osvetnika u tom filmu plus Sebastijan Stan kao Zimski Vojnik (a ja njega obožavam) ali ovaj zauzima jsjano drugo mesto. Tor Ragnarok je opušptajuća kvalitetna avantura koja će vas zabaviti i nasmejati.




Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):

 Twitter
Novi tumblr


Hvala na čitanju,

With love, S.

4 коментара:

  1. Jedini razlog što nisam odgledala ovaj film dok se prikazivao u beogradskim bioskopima, jeste taj što nisam u toku sa prethodnim delovima priče, a čula sam da je i zabavan i solidan, plus ima Krisa i Toma i Kejt...:) E, pre neki dan vidim da FOX emituje prvi deo "Tora", sednem i počnem da gledam, ali nakon 15 minuta zbog nekog prekida kod operatera, kanal se izgubi i sve propade!:( Zato ću uzeti filmove od brata i neki vikend odvojiti da vezano odgledam sve, zaključno sa najnovijim. Javljam utiske kada to bude!:)
    Tvoja recenzija je, kao i obično, zanimljiva i kompletna, obožavam da čitam o filmovima iz tvog ugla. Svaki detalj zapaziš, super si!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Beruj mi MCU je jako zabavan smejaćeš se kao luda a nije plitko i glupo 😄

      Hvala puno ako pogledaš neki javi mi utiske ovavezno 💕

      Избриши
  2. Meni je ovo najbolji Marvel film do sada, ja sam veliki fan svemirskih opera u stilu Fleša Gordona i kada sam čula da Tajka radi film ( What We Do In the Shadows gledaj obavezno, jedan od najboljih filmova, koje sam gledala te godine kada je izašao, apsolutno genijalan ) znala sam da će to biti pun pogodak. Toliko sam oduševljena filmom da sam prvo opet odgledala oba dela Tora, pa onda njega, pa sada polako opet gledam Marvel filmove počevši sa The Avengers. Loki definitivno najbolji antiheroj svih vremena. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nikada nisam bila preterani fan svemiea dok nisam pogledala Rogue One. Verovatno zato se meni CA serijal više dopada 😊 Nikada nisam pre gledala Tajkine filmove pre Tora (ako ne računamo da je praktično napisap Dr.Strange) pogledaću taj obavezno 😄
      I meni se ponovo gledaju posebno jer sam gledala Spajdrmena novog skoro i oduševila se 💜

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor