Search This Blog

📚My impressions: "Norse Mythology" by Neil Gaiman 📚


Nil Gejmen, verovatno sam pre nego što ću uopšte uzeti nešto njegovo da čitam čula njegovo ime milion puta, čak se sećam da sam "Nikadođiju" stavila na listu za pročitati, na Goodreads-u, no smatrala sam da će to biti jedna od onih knjiga koje ću se setiti da pročitam, tek kada mi inspiracije za čitanje ponestane. Sećam se i kada sam prvi put ugledala "Nordijsku Mitologiju" negde na instagramu verujem da je to bilo. Na jednoj od, verovatno, najlepših naslovnica ikada, sa mešavinom sive i crne zlatni Mjolnir je stajao i gledao u mene:
-"Ćoveče" mitologija severa, Vikingški bogovi, i sve to kao fikcija -moram da dodam na listu za čitanje".



❤Naslovnica knjige ❤


Imala  sam dovoljno veliku sreću i da je pronađem u eupb formatu te sam je prirodno odmah skinula, ali nisam imala neku preteranu želju da sa njom odmah i počnem. Sve do jednog dana. Ne sećam se gde i ne sećam se kada ali se jasno sećam da sam naišla na interviju, i ne sećam se čak ni naslova no sećam se imena koje me je nateralo da kliknem "Džordž R.R. Martin". Interviju sa piscem Nilom Gemenom u kome je Gejemen je osim mega hita pretočenog u seriju -Američki Bogovi, (koja je by the way fantastična)branio Martina zbog kritika na račun toga što nije završio knjigu. Gejemn je objasnio da su on i Martin, stari dobri prijatelji i da ga razume. To je bilo dovoljno, morala sam da uzmem da čitam neku njegovu knjigu a kako sam tada povezala stvari i shvatila da je on autor "Nordijske Mitologije" bilo je jasno u kom ću pravcu ići.          
Kada sam se upuštala u čitanje ove knjige nisam znala šta da očekujem, sa radom autora nisam bila upoznata, a mitologiju pisanu kao fikciju do sada nisam poznavala. Međutim još pre ngo što je svoje stranice ispisao mitovima, još od prvih strana u predgovoru  znala sam da sam na vraški dobrom putovanju.



❤Tor ❤


Predgovor, uvod zovite ga kako hoćete najispravnije bi bilo da kažem da je ovo Nilov razgovor sa čitaocima, tada sam mislila (pogledavši koliko me strana čeka) da je predugačak ali sve dok "Američke Bogove" nisam uzela u ruke nisam shvatala da je ovo zapravo kratko (Američki Bogovi imaju ogroman uvod/reč autora). No na moje iznenađenje nije me  smorio, naprotiv uživala sam u svakom  delu, uživala sam u tom ličnom činu u kome on kao pisac deli sa nama čitateljima sve svoje poglede i zaljubljenosti u ovu ne tako poznatu mitologiju. Da sam pretpostavila, čitajući taj uvod da ću je voleti -malo je reći znala sam. Znala sam da neko ko piše tako magičan uvod razgovarajući sa tobom o tome šta ga je inspirsalo, ne može da napiše lošu knjigu, znala sam i to da kada je čovek istinski zaljubljen u nešto to mora da da pozitivan rezultat pa sam joj se prepustila. Za Gejemna ova knjiga bila je ostvarenje dečačkog sna, koji je sanjao godinama uspevajući da deo te pasije, delimično  utka u Američke Bogove još 2001. godine  dok je ova knjiga tek ove godine ugledala svetlost dana. Za nas, njegove čitatelje,  odlazak u svet Odina, Tora, Lokija i ostalih junaka kojima su se severnjaci klanjali.


❤Loki ❤

Oduvek sam volela mitove. Nakon milion bajki kojih sam se naslušala mitovi su postali moja omiljena zanimacija. Dok Rimsku nisam najbolje kapirala grčku mitologiju sam obožavala. Bila sam zaljubljena u Posejdona (ne pitajte zašto pojma nemam, ali da moj omiljeni grčki Bog definitivno), nisam podnosila Afroditu, obožavala sam Atinu...Za nordijsku međutim sam mnogo kasnije saznala kroz Marvelove filmove, tek nakon što je Kris Hemsvort otelovio velikog Tora, Enton Hopkins mudrog Odina, a Tom Hidlson šarmantnog pomalo zločestog Lokija  sam počela da se manje-više interesujem za tu stranu, što je možda i razlog zašto mi se ova knjiga toliko dopala. Mitovi su podeljeni u priče, od kojih je najsmešnija ona u kojoj pijani Loki iz korena obrija glavu Torovoj ženi dok spava. Svaki mit prati onaj sledeći i svaki je u neku ruku važan za ono što dolazi. Gejemn nas upoznaje sa tradicijama kako bogova, tako i Vikinga, sa svetovima u kojima žive gde kao najsjajniji od svih sija Asgard, dom  Odina. U neku ruku napisana je kao fantazija. Stilski je prelepa, toliko je lepa da svako ko voli lep jezik će je obožavati. Uvlači u svoj svet tera te da osećaš od toga kakvo je vreme gde se dešava do mirisa -knjiga koja uključuje sva čula. Evo dela iz predgovora čisto da vidite koliko je i tu već stil lep:
❝I tried to imagine myself a long time ago, in the lands where these stories were first told, during the long winter nights perhaps, under the glow of the northern lights, or sitting outside in the small hours, awake in the unending daylight of midsummer, with an audience of people who wanted to know what else Thor did, and what the rainbow was, and how to live their lives, and where bad poetry comes from.❞

Mene lično stilski podseća na Martina, što je moguće i jedan od razloga zašto mi se Gejman dopao  :

❝Where the ice and the fire met the ice melted, and in the melting waters life appeared: the likeness of a person bigger than worlds, huger than any giant there will be or has ever been. This was neither male, nor was it female, but was both at the same time.❞
Podseća na Matrina zar ne? Ne haluciniram? Liričan je, i jedan je od onih koji ti pričinjavaju zadovoljstvo da ih čitaš. Ne znam kada će biti prevedena kod nas, ali verujem da će je prevesti jer je veliki hit, ko želi neka mi javi na mail saramilenkovic1994@gmail.com rado ću mu je poslati, ko ne neka sačeka ili prevod ili šansu da je nabavi iz inostranstva. Volećete je, obožavaćete je sve dok ste sposobni da vidite dalje od standardnih okvira. Verujte mi na reč, spolutno je vredna vašeg vremena.

Nil Gejmen


Hvala na čitanju,
With love, S.

5 коментара:

  1. Saro, predivan tekst, tačno se oseti koliko te knjiga OČARALA i oduševila.:) Nažalost, nemam na čemu da čitam elektronsko izdanje, inače bih te zamolila da mi proslediš, tako da ću čekati prevod ili neka bolja vremena za nabavku originala, jer si me baš zainteresovala još otkad si mi rekla da je čitaš.:)
    Inače, za Gejmena znam dosta dugo, ali pojma nisam imala da je pisao o nordijskoj mitologiji, za "Američke bogove" sam takođe čula tek ove godine - znam ga više po njegovim stripovima (prvenstveno "Sandman" i "Uspavana i vreteno"), kao i kraćim romanima ("Zvezdana prašina", odgledala sam i film čim se pojavio; "Koralina"), a "Nikadođija" me posebno oduševila. Ima nešto posebno magično u njegovom pripovedanju, izvesna lakoća, opuštenost i vrlo neposredan odnos prema čitaocima.
    O mitologiji smo već pričale, meni je grčka mitologija bila prva opsesija u detinjstvu, rimska je praktično ista, samlo se imena božanstava razlikuju, egipatska me privlači (ipak sam ja "Izidin dar", ako gledamo koren imena), slovenska....nordijska je tek odnedavno počela da me zanima, od "Vikinga" recimo, ali generalno volim mitove i legende, to su koreni čovečanstva.

    Super tekst, hvala na odličnoj preporuci!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno Isidora :)
      Zaista me je oduševila, divna je :)
      Verujem da će dobiti prevod i kod nas jer je Gejmen popularana utor trenutno a ova knjiga je u svetu baš veliki uspeh doživela :)
      Ja sam za Ameiričke Bogove preko serije čula inače ni ja ne bih znala , čula sam da je radio i stripove Č)
      Ja o egipatskoj najmanje znam (laž zapravo mi je slovenska najmanje poznata) a najmanje volim rimsku, ja sam pre Vikinga gledala Tora i ostale Marvelove filmove pa me od tad interesuje :)
      Hvala puno na komentaru :)

      Избриши
    2. Pošto je "Laguna" prevela i objavila sve njegove knjige, pretpostavljam da će i ovu, ili bi barem trebalo da im neko predloži!:) Moja dobra prijateljica/koleginica, koja radi u njihovoj knjižari, prva mi je pomenula i ishvalila "Američke bogove", a onda sam od Ivane i tebe čula za seriju. Mislim da ću sačekati da se "slegne prašina", sad mi deluje da SVI čitaju ovu knjigu, a to me uvek nekako odbije.
      Nisam znala da je prijatelj sa Martinom, zaista imaju sličan stil u delovima koje si izdvojila!:)
      O slovenskoj mitologiji se i inače jako malo zna, jer skoro pa ništa nije sačuvano, npr. delovi hramova, ostaci žrtvenika, a ja bih toliko želela da znam više, to su ipak naši preci - iz onoga što je rekonstruisano, prilično je srodna nordijskoj ili germanskoj. Imena bogova danas čuvaju neki toponimi, reči ili lična imena: Perun, Triglav, Vesna, Svarog, Dažbog, Morana, Lada...Stari Sloveni su bili fascinantni.

      Избриши
    3. Američki Bogovi su mi dolovno iskakali iz frižidera da sam morala da vidim u čemu je fora, dolična serija, brutalna knjiga :)
      Američki Bogovi inače obuhvataju i Slovensku mitolgoiju, tri zvede uključujući i zvezdu Danicu, Černoboga... interesanni su ti mitovi starih slovena iGejemn kaže i da bi se nordijska zaboravila jer se sve izgubiloi nakon što je Skandinavija prešla u hrišćanstov ali Islanđani su ih sačuvali :)

      Избриши
  2. Aber ein sehr nützlicher und interessanter Artikel. Ich schreibe auch viele verschiedene Inhalte, für Studenten und nicht nur. Gefällt mir sehr. Zum Beispiel Haus- oder Abschlussarbeiten schreiben https://der-aufsatz.com/hausarbeit-schreiben-lassen hilft Studenten sehr und nicht nur gut zu studieren und einen Beruf zu meistern und ein erfülltes Leben zu führen.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor