Search This Blog

💟Top 10 clichés i hate in romantic movies💟


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Kako provodite ovu subotu? Pre određenog vremena napisala sam post u okviru „filmskog razgovora“ u kome sam pomenula nekih pet klišea iz romantičnih i detektivskih filmova. Skoro sam shvatila da sam se ludo zabavljala dok sam pisala taj post ali i da imam materjala za, ne samo pet, nekih generalnih klišea već za celu listu, a smeh i šala i analiziranje dosadnih elemenata nikada nisu na odmet tako da nadam se da će te se zabaviti uz proširenu verziju onog posta (koji nije bio lista btw, a možete ga čitati OVDE). Da napoemenm da ne ribam romantične komedije i sama imam neke koje volim ovo nije post sa namerom da vređam filmove koje bilo ko voli.Prosto post je tu da vas nasmeje i zabavi. Bez većeg odugovlačenja,
Let’s go😉



💟10.Trenutak shvatanja💟

To je uvek previše dramtičan trenutak u kome glavni junak/ češće junakinja shvata da je osoba X ljubav njenog života. Ozbljno. Kako je moguće da neko prosto spontano ne shvati da mu se sviđa neko, već to uvek bude „iz neba pa u rebra“!? Dosadno je može to i drugačije.



💟9. Kiša💟

To sam pominjala i u onom postu. Stavka koja me ozbiljno nervira. Stvarno mi nije jasno kako kiša i poljubac na kiši mogu da budu romantični, ja kad pokisnem sama sebe ne volim.


💟8. „Bad boy“💟

U filmovima, u kojima je glavna tema romansa a još više u srednjoškolskim filmovima, „loš momak“ je must have. Ja znam da svaka devojka jednom u životu poželi da „menja“ lošeg momka, ali u većem delu života to nije praksa. Dobar momak koji nema nikavu lošu pozadinu je sasvim ok, ugledan student, neko ko se bori za bolje sutra je meni daleko atraktivnije od „lošeg momka“ koji ima dobro srce ali je loš po sebe samog. Kako očekuješ da će misliti na tebe kad on sebi dobro ne misli? 


💟7.Novinar💟

Film čija je radnja u 21. veku dozvoljava da glavna junakinja ima bilo koje zanimanje. Jer moderno je doba, nema ograničenja. Ne ako pitate ljude koji rade na filmu. Jer glavna junakinja je uvek novinar (najčešće modni koji želi da bude „ozbiljan novinar“). Gde je arhitekta, ekonomista, advokat, šta god drugo. Zar je novninar jedino fancy zanimanje koje mogu da smisle? Ako nije novinar onda je pisac. Dakle žene su ograničene na dva zanimanja ako vaše nije ni jedno od ova dva –sorry niste dovoljno cool.



💟6.Glupa najbolja drugarica💟

Ne znam da li ste primetili ali dobar deo romantičnih filmova propagira najbolju drugaricu koja je katastrofalno glupa. Ono IQ manji od Foresta Gampa. Ako nije glupa kompletno onda je „laka ženska“. Zašto je toliko teško da najbolja drugarica glavne junakinje bude prosto normalna osoba koja nije ni (u nedostatku bolje reči) droljasta ni glupa!?



💟5. Neodlučnost do poslednjeg trenutka💟

Još jedan kliše koji mi ide na živce opasno. Mislim da sam ovaj navela i u prvom postu. Junakinja do samog kraja ne zna koga će pre da izabere. Jer ovog voli ali ovaj je bolji izbor. Dosadno je.



💟4. Trenutak kada (prvi put) postaju par💟

Ponekad se čuva za finale filma, ali vrlo često ih stave „na probu“ čisto da mi vidimo kako oni izgledaju zajedno. Ono što mene nervira je što uvke bude previše dramtično i uvek izgleda kao da se vole „više od života“. Čoveče znate se par nedelja kako uopšte možete da se volite toliko!?


💟3. „Druga“ devojka =glupa, plastična kučka💟

Ono što me opasno nervira, naglašavam opasno u svim romatničnim filmovima je što devojka koja je potencijalno njegova devojka (a nije glavna junakinja) uvek mora da bude silikonska popularna glupača. Daj čoveče zar nije interesantnije da imamo dva jaka ženska lika (mada ja mrzim ljubavni trougao) i da imaš više različitih mišljenja umesto da se usredsredimo samo na njih dvoje. Zašto njegova (potencijalna) devojka ne bude lekar, profesor na fakultetu, lepa jaka žena koju je on zavoleo sa razlogm a shvatili su da ne ide iz nekog drugog, „normalnijeg“ razloga. Ne ona je uvek stoka koja postoji da mi imamo koga da mrzimo.


💟2. On doživljava veliku promenu, zahvaljući njoj💟

Vraćam se na tačku „loš dečko“. Ovo mu dođe kao nastavak samo mi se ovo još manje dopada. Dakle ne znam da li znate za onu čuvenu „vuk dlaku menja ali ćud nikad“. Šta dođavola misli glavna junakinja da  neko ko je varao devojku sa njom neće uraditi isto i njoj? Pa u romantičnim komedijama neće sigurno. Još gore je kada se kladi da može da je osvoji –pa to je komedija čoveče, on se kladio na tebe a ti si lagano prešla preko toga jer „ti si ga promenila“ i „on je kompletno drugi čovek“. Ne!



💟1.Ona misli da je ružna💟

Pa ovaj obožavam. Obožavam. Znate kako je to kada gledate Šajlin Vudli, Dženifer Lorens, Emu Stoun na filmu a one glume devojke koje su ubeđene da su strašno ružne. Sasvim slučajno likovi poput Lijama Hemsvorta, Tea Džejmsa, Rajana Goslinga...otkinu baš na njih. Daj mi neku junakinju koja ima samopuzdanje ili ceni sebe ne zbog spoljašnje lepote već kao jaku ličnost. Takvu junakinju hoću!




To je sve za ovaj post, nadam se da sam vas zabavila i da ste se mao nasmejali i uživali. Sve što vam je na umu pišite mi dole.😉

Hvala na čitanju,
With love, S.

7 коментара:

  1. Odmah sam se setila tvog teksta o klišeima u romantičnim i policijskim filmovima, čim videh naslov!:)
    Meni su romantične komedije baš za opuštanje, ono kad hoćeš da pošalješ mozak na privremeni odmor :), ali do određene granice, pošto mi patetika, stereotipi i banalizovanje, a o ponavljanju i da ne pričam, često toliko zasmetaju da ostatak filma provedem svađajući se sa televizorom/kompjuterom i negodujući zbog tako glupih rešenja....šta mogu, kad nisam (bar ne konvencionalno) romantična. Naprosto, smatram da se situacije iz tih filmova (na svu sreću!) ne dešavaju (ili barem veoma retko) u realnosti, pa mi se mnogo više sviđaju filmovi istog žanra, ali sa netipičnim tretiranjem teme.

    Uh, ta "otkrovenja" su strašna, o kiši i pesku smo već komentarisale prošli put; najbolja drugarica je glupson, valjda, kako bi glavna junakinja mogla da dominira; a "bad boy" i "novinar/pisac" (i to obavezno u nekom površnom magazinu) i mene izluđuju, daaaaaaaaaaj, uz to je krajnje nerealno.
    Uglavnom, mislim da su autori ovakvih filmskh priča, slično latinoameričkim sapunicama, pronašli šablon koji "teraju" do iznemoglosti, ili barem dok je ovaca za šišanje = publike koja sve to iznova i iznova prati. I po mogućstvu primenjuje iste, apsolutno pogrešne i uvrnute, modele ponašanja, reagovanja i očekivanja na sopstveni život.
    Zbog toga volim inteligentne odgovore na standardne teme, bila to parodija ili naprosto izvrtanje obrasca na nov, pametniji način.

    Pošteno sam se ismejala, svaka čast, sve stavke koje si izdvojila stoje, a može ih se naći još (očekujem nastavak!), npr. pijano karaoke-falširanje, scena gde polugoli nalete jedno na drugo, obavezni incident sa padanjem/sudaranjem na ulici, "extreme-makeover" (jer, dok ne stavi šminku i ne promeni frizuru, cura nema apsolutno nikakve šanse!), pa onda kopiranje momka koji ti se sviđa kako bi mu bila zanimljivija (nažalost, ovo je i u stvarnosti često)....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako su i meni romantične komedije za opuštanje ali sve dok ne vređa intaligenciju :)
      Ljudi vole previše da idealizuju stvari znaš ja sam onaj tip koji kad čuje da neko kaže nekom (na filmu ili u životu generalno) "ne mogu da živim bez tebe" dobije želju da slatko lupi šamarčinu toj osobi -ok volite se vi samo daj da ne preterujemo ;)
      Opasno me novinarke iz filmova izluđuuju jer budimo realni ne dešavaju se samo lepe stvari novinarima :)
      Tu si upravu oni nekako irade po tom svom šablonu imaju formulu samo je primenjuju "isipaju iz šupljeg u prazno" u milion različitih oblika :) Još kad vidim da neke devojke plaču na takve filmove, poćelim da se ubijem :)
      Lagano bih mogla i nastavak da napišem, sigurno ću u pudučnosti :)
      Da pojanke i golotinja (hvala na potsećanju), i glavno menjanje od glave do pete :)
      Ima ih milion baš ih rade po šablonu :)
      Hvala na komentaru, i ja sam se sad slatko namejla sa stvarima koje si me potsetila :)

      Избриши
    2. A ne zaboravi zaustavljanje saobraćaja zbog ljubavi, kad mu/joj u poslednjem trenutku dođe iz d....u glavu, pa obavezno ulete u špic, izađu iz taksija na sred ulice, trče na štiklama do aerodroma, probijaju sve kontrole i preokrenu planove voljenom biću, džabe rezervacija i kupljene karte i bus...."bolan, romantika!"
      Ili kad ih spopadnu u kancelariji ili na javnom mestu, pa svi oko njih pomno slušaju i na kraju aplaudiraju sa blaženim kezom, znači, MENE je blam, a kamoli da sam na mestu tih likova: ne bih se mogla ljubiti da me svi tako gledaju, a da me lik JAVNO izblamira, mislim da bi dobio nešto u glavu umesto poljupca i momentalni raskid!
      Šta još ima....da, da, "klošarka" postaje "lepotica" pošto je ljubav "opametila", to je tek strašno, jer šalje poruku da ne treba biti autentičan i svoj, nego se prilagoditi drugome, u suprotnom nisi zaslužio ljubav...
      I sve te velike reči, zaboga, ljubav na prvi pogled i slično, dajte mi kantu, nešto mi muka...
      A na stranu što nema logike, jer neki, kao što si rekla, dobri i fini likovi obavezno izvise pošto zamisao priče nije takva da junakinja završi sa onim ko je poštuje i stvarno ceni, pa obavezno imamo nesrećno zaljubljenog najboljeg ortaka koji služi da ga srećni par "gazi".

      Избриши
    3. da da areodormi ulice (te ulice su najbolje pogotovu kad plešu na sred ulice kao -niko tu proći neće) :D
      Za klošarku koja postane it girl si skorz upravu to je ozbiljno loša poruka koju šalju -ako nije u Šanelu nije ništa uradila :)
      Uvek kada je troguao taj treći lik je neki mučenik koji izvisi ili kada njegov najbolji drug završi sa njenom najboljom drugaricom -logika ne posotoji :)

      Избриши
  2. Haha definitivno su ovo neki standardi u rom- com filmovima, ali ima i nekih romantičnih, koji, na sreću, ne podležu ovim klišeima. :D
    Da budem iskrena, ja volim da gledam ovakve filmove, pruža mi neki osećaj ušuškanosti kada znam šta da očekujem i kada unapred znam šta će se desiti na kraju. :D
    Meni je kliše tipa devojka ima važan ispit sutradan, tu su odmah kikice ili konjski rep, ogromna doza kafe, lažne naočare za čitanje i obavezno spavanje nad knjigom i sutra razbija na testu. :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. žIma par romantičnih koji stvarno odskaču od standaarda, hvala bogu :)
      Ja gledam ove filmove jer me nekako vraćaju u doba osnovne ili kada mi je koncentracija slaba a gleda mi se nešto jer mi je dosadno :)
      Jao taj je dobar kao i ono kada nakon raskida sede i plaču sa ogomnom kutijom maramica i najvećom mogućom kutijom sladoleda :)
      Hvala na komentaru :)

      Избриши
  3. Zasukala sam rukave, pa polako.. :)
    Svi klišei su i na mojoj listi, verujem da bih se mogla setiti još kog, ali trenutno mi ne padaju na pamet..
    Ustvari lažem, ima i onaj kada se priča vrti oko napuštanja rodnog mesta, kretanja od nule, nedaćama u novom mestu.. Setih se primera "Coyote Ugly", a ima ih dosta u tom fazonu. :D
    Retkost je danas pronaći film koji tim šablonima ne podleže jer standardan rom-com mora da ih ima bar 3, 4 inače nije dostojan žanra.
    Imam ih nekolicinu koje volim da gledam, npr. "What a girl wants" (Kolin mi je slaba tačka), ali imaš i onih koji su užasni, bukvalno sačinjeni od tih klišea, pa priče i nema - "Best of Me" iz Sparksovog niza "ljubića" je meni bio totalna katastrofa. "Beležnica" je bila ok dok joj ne dadoše status "romantični klasik 21. veka", pa sad svi kopiraju isti šablon, a sam Sparks u svakoj knjizi/filmu prodaje iste fore.
    Džuliju Roberts su mi, primera radi, ogadili toliko da bih najrađe bacila TV kroz prozor kad je vidim. Tu se istakao "Nothing Hill" kog sam za tri nedelje svaki drugi dan, u različitim vremenskim intervalima na tri različita kanala, "hvatala" UVEK na istoj sceni.. Tako da, neka hvala - not my cup of tea.

    Hahahaha, test - obavezno. :D

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor