Search This Blog

💖"Lady Chatterley's lover" movie review 🎬💖


Pozdrav drage moje gospođice. What’s up? Konačno počinjem da se osećam kao čovek, prehlada me je drmala gotvo dve nedelje i ove konačno osećam da prestaje. Elem o čemu sam htela danas da pišem, pa kao što po naslovu možete da vidite radi se o recrenziji filma „Lady Chatterley's lover“, a kako sam ga ja doživela ćitajte u nastavku 😊



Glavne uloge: Holliday Grainger, Richard Madden, James Norton
Režija: Jed Mercurio
IMDB ocena: 6,4/10


Film „Lady Chatterley's lover“ bazira se na istoimenom romanu D.H Lorensa i govori o Konstans Rid ženi koja je u braku sa Klifordom Četerlijem, čovekom koji je tokom prvog svetskog rata ostao u invalidskim kolicima i impotentan i njenom ljubavniku Oliveru Merlosu lovočuvaru na njihovom imanju. Konstans i Kliford koji su se venčali iz ljubavi polako kreću da se distanciraju nakon što on doživi nesreću, ona utehu nalazi u Oliveru sa kojim vrlo brzo otkriva čari druge strane i jedne druge klase društva, ali i muke sa kojima se oni susreću.


Glavnu ulogu u ovom ostvarenju ima Holidej Grejnžer koja igra Konstans. Dobra stvar je što sam sva tri glavna glumca gledala više od jednom tako da mi niko nije stran, sa Holidej konkretno sam se susrela u Bordžijama gde je igrala Lukreciju Bordžiju i  u „Pepljuzi“ gde je igrala Anastaziju. Holidej odlično nosi svoj lik, njen uvod u samu Konstans mi je bio jako uverljiv, odlične ekspresije lice, odlično držanje dijaloga srazmerno vremenu u kojem je radnja smeštena. Čak je i emocionalno bila jako dobra. Posotoji deo u kojem joj nisam u poptunosti verovala ali o tome malo kasnije u tekstu.

Ričard Maden igra (zamalo napisah Roba Starka...ne, ne ovde ga ne igra 😆) Olivera Merlosa, lovočuvara na Četerli imanju i Konstansinog ljubavnika. Madena sam gledala u njegovoj verovatno najpoznatijoj ulozi, u „Igri prestola“ i u „Pepeljuzi“, i za razliku od obe ove uloge ovde je delovao krajnje čudno. Ne mogu da kažem da je loš-nije, ali prosto nije mi „prodao“ performans. Njegov način govora je konstantno zvučao kao da mu je neko stavio ruke oko vrata i naterao ga da govori, ni traga ni glasa od njegovog sladunjavog glasa i škotskog akcenta  koji je inače prisutan kada gledaš njega. Prlično emotivno distanciran (što opet nije najkarakterističnije za Ričarda koji je i u „GOT“ i u „Pepljuzi“ obilovao emocijama). Sa druge starne on daje dobar prikaz momka koji je pripadnik niske klase, pokazujući sve njegove patnje kao nekog ko se zbog svog statusa ne oseća vredno.


Džejms Norton i ja sreli smo se u mini seriji „Rat i mir“ gde je on igrao Andreja Bolonskog ali ja sam tu bila team Pol Dano all te way on mi je samo išao na živce.  Međutim znate kada neko od koga ne očekujete bude najbolji glumac u filmu? E, to je ova situacija, Maden i Grejndžer su bili delimično razlog zašto sam ja odabrala ovu adaptaciju od svih ikada snimljenih, međutim Norton je za par stepenika bolji od njih dovje zajedno. Od momenta kada je on samo običan momak iz bogate klase pun samopouzdanja (kako ga prvi put vidimo), do povratka kući nakon nesreće i želje da sam sebi oduzme život,  preko momenta kada je spreman da pusti nju da provede noć sa drugim muškarcem samo da sačuva porodično ime, do ljubomore koju počinje da oseća pa do samog kraja Norton briljira i poseduje ovaj perfromnas u svakom delu njega.  Slika jednog gospodina visoke klase u Engleskoj početkom 20 veka  oslikana na najbolji mogući način. Fantastčan glumac, i defiitnitivno glumački perfromans koji je nadigrao sve u filmu.

Režija Džeda Merkuria je uredu, driž film stabilnim ne beži u nepotrebne detalje međutim lagala bih kada bih vam prećutala da film deluje pomalo skraćeno, celokupan osećaj je kao da neki veliki deo nedostaje to je nešto što me je vodilo kroz ceo film, koliko sam mogla da iskopam o knjizi zameraju što ima jako malo erotike koja je u knjizi velika i opširna pa je moje shvatanje da je možda moralo da bude smanjeno kako film ne bi otišao u previše jeftin/vulgaran pravac, međutim  uzelo mu je više nego što se očekivalo. 

Ono što je pozitivno je način na koji je reditelj prikazao klasne probleme podelivši ih na bukavlno dva sveta, jer nekada je to bilo daleko ekspresivnije i izraženije nego danas. Taj deo je zaista odlično urađen i rad sa kamerom je neverovatan.

Hemija između Hodlidej i Ričarda za mene ne postoji. Njih dvoje me nisu ni jednog trenutka ubedili da žele/vole jedno drugo i da je varanje supruga ok. Ona čak što više daleko bolje funkcioniše sa svojim suprugom kojeg igra Norton, čak i kada se svađaju njih dvoje  vide se vatnice, neverovatno je koliko se dobra energija stvara kada oni dele kadar. To je onaj deo koji nisam verovala Holidej, delovali su mi kao da im neko drži pištolj iza glave i moraju da budu zajedno.😂

Uzevši u obzir da sam Ričarda gledala  i sa Lili Džejms i sa Unom Čaplin-sa obe je bolje funkcionisao. Nju sa Fransoijem Arnaudom (ali to nisam mogla ni da očekujem da će dostići) sa kojim je hemija mala reč, za to što su imali, a kažem i Džejms Norton joj daleko bolje stoji. Dakle po malo disfunkcionalan par ako mene pitate, nisam popila njihovu ljubavnu priču.

Kraj mi se nije naročito dopao (mada verujem da će se većini dopasti) ali (ne želim da spoilujem) prosto ja sam imala jedna očekivanja a obistinilo se sasvim drugo i eto meni nije radilo. Generalni utisak o ovom filmu je da ne žalim što sam ga pogledala,  smatram da mi baš odgovara za ovakav jesenji dan (jesen je kod mene vreme za kostimirane drame) i nije svaki film koji će mo pogledati remek delo, samim tim preporučujem da ukoiko volite kostimirane drame bacite pogled na njega, nije najbolji na svetu ima dosta nedostataka ali nije težak i svakako nisu bačena dva sata vašeg života.Film je rađen kao tv film u produkciji BBC-ja.

Zanimljivost:
Ričard Maden koji u ovom filmu igra Merlosa deli ulogu sa Šonom Binom koji ga je igrao u adaptaciji (mini serija verujem da je u pitanju) iz ’93. godine. Šon Bin i Ričard Maden igraju oca i sina u „Iigri prestola“.
Bin u Adaptaciji iz '93.

Pa to je sve za ovu recenziju, izvinjavam se ako je kratka ali iskrneo nemam više ni šta da kažem o njoj. Da li ste gledali ovaj film? Kako vam se dopao? Da li je ovo nešto što bi ste gledali? Sve što vam je na umu pišite mi dole 💙

Hvala na čitanju,

With love, S.

5 коментара:

  1. Nisam još uvek odgledala ovu verziju, već dugo mi je film na disku i planiram da ga pogledam ove jeseni. Ekranizacija sa Šonom Binom mi je odlična. :)
    Pročitala sam Lorensov roman još kao gimnazijalka, tako da mogu reći na osnovu toga da bi lik Olivera u principu i trebalo da bude emotivno distanciran, jer je on (barem u knjizi) predstavljen kao priglup, skoro pa blago retardirani šumar. Što se erotskih scena tiče, ne sećam se da ih je u knjizi bilo nešto preterano mnogo - tj. nisu bile upadljive čim ih posle toliko godina ne pamtim, roman jeste zabranjivan u svoje vreme i kontroverzan je bio zbog nove teme, ali, hej, sudilo se i Floberu zbog "Gospođe Bovari", a oni su mala deca za ove današnje popularne, vulgarne "erotske romane".
    U svakom slučaju, preporučujem čitanje knjige, odlična je (ja sam čitala i prvu i konačnu verziju), a tekst je super i hvala na prikazu. :))))
    Samu temu je i naš Ćosić dotakao u "Korenima", biranje muškarca iz niže klase/sluge da se produži porodična loza.

    P.S. Meni je isto skroz pao imunitet i mada me prošla prehlada, još uvek sam slaba, odmaram, stiglo me valjda četiri meseca neprestanog rada i ovaj stres oko učenja. Tako da te potpuno razumem. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sa Binom nisam gledala kao krenula sam od ove novije, a baciću pogled i na tu :)
      Zato sam i rekla da kritičari zameraju ja je nisam čitala samo me je držao osećaj da neki deo nedostaje :). A u poređenju sa današnjim su mnogi mala deca realno se i Ana Karenjina smatrala nepristojnom u vreme kada je izašla a MArkiza samo što nisu saplili na lomači (mada je on meni odvratan ako će mo iskreno :) )
      Onda definitino ide na listu za kupovimu :)
      Oh želim poptuni oporavak i tebi i p.s za donji komentar uvek me ispravi čovek uči dok je živ, kad me ispraviš sledeći put ne pogrešim uz tebe sam dosta naučila preteklih par meseci i hvala na tome :)

      Избриши
    2. Postoje čak tri verzije romana, ja sam čitala "Prvu ledi Četerli", koja je necenzurisana , kao i zvaničnu verziju ("Ljubavnik ledi Četerli"), gde su izbačeni ti problematični delovi (opisi i izrazi). Takođe, razlikuju se završeci, mada u principu možemo reći da knjiga i nema pravi, jasan kraj.
      Zato me sad baš zanima najnovija verzija, jer su u ovoj sa Binom spojili motive sve tri verzije romana. Uz činjenicu da baš volim Holidej i Ričarda.:)

      Markiz de Sad je odvratan i meni ono ni danas nije književnost, ni prihvatljivo, iskreno, na lomaču bih ga i dalje, a zaista sam čitala svašta i tolerantna sam za svaki stil. ...kada ima stila.

      Избриши
  2. P.S. Zovu se Oliver MELORS i Andrej BOLKONSKI, šta ću, moram da te ispravim jer je reč o književnim junacima. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ne znam koju izdaje vulkan valjda, ali verovatno tu po koojoj je rađen, film je prilično cenzurisan i ono šton kritika takođe zamera je što ima samo jednu psovuku (kao u originalu jezik je mnogo slobodniji)
      Holidej i Ričard su ok ali kažem Džejms Norton je baš bio na vrhuncu svog zadatka on je najbolji glumac u filmu :)
      Markiza sam probala onu Sodomu njegovu pročitala slučajno neku rečenicu na kraju bukvalno povratila od istie zaista je grozan.

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor