Search This Blog

💙Book review: "Game of thrones" George R.R Martin 📚🐺🐲👑❤


Ne volim dolazak avgusta, ne volim činjenicu da ću već od sutra morati da sednem kraj pitaj boga kojeg prava i da učim.Koristim zadnje dane da radim što više zanimljivih stvari jer ću od prekosutra već morati da živim po rapsoredu, čoveče posle septmbarskog ću biti četvrta godina, to se naravno ne računa jer želim da dam postdipomske ili master studije  što će trajati još minimum dve a razmišljma kasnije i o doktorskim studijama dakle duplo, no ta pomisao me ne čini nesrećnom već naprotiv želim da budem student što duže. No kada sam konačno uspela da se dočepam minuta kraj lap topa razmišljala sam o tome da li je hrabro ili ipak skroz ludo pisati o nečemu što jako poštujem i ima li uopšte smila.


Rešila sam da sam barem što se tiče „opasnih“ stvari na blogu razbila led kada sam pisala o „Velikom Getsbiju“ mojoj omiljenoj knjizi-svih vremena, pa zašto da ne. Ideja da recenziram Martinove knjige kao zasebno delo javila se iz želje da recenziram  „Sudara kraljeva“  kojin trenutno privodim kraju pošto sam shvatila da imam jednu prilično drugačiju perspektivu kada čitam poželela sam da prenesem ovde, međutim, glupo je krenuti od druge a preskočiti prvu. I ako sam treću (Pesma leda i vatre: čelik i sneg) prvu čitala i  nju ću krenuti nakon što završim ovu i recenziraću i nju.  Zašto nije deo GOT utorka? Jer misim da je dobro da je gledam samo kao njigu dakle Dejv i D.B i ostatak neće imati ni malo udela u tome kako sam videla knjigu. Sa drgue strane oni koji nisu čitali bilo da su ili nisu gledali ekranizaciju moćiće da imaju neki uvid i možda poželeti da pročitaju jer  je zaista magična.Da počnem.
čak i kada sam učila morala je da se čita :)

Pasionirani sam ljubitelj serije, kao takva znala sam da moram knjige da pročitam obavezno a opet prva na koju sam naišla ikada je gore pominjani Čelik i Sneg. Pa sam ostavila sebi obećanje da ću pročitati od prve kada stignem. Prva knjiga došla je do mene oko nove godine, kada je baka pitala šta želim odgovor je bio jasan i nije se bunila. Mada sam verovatno mogla da prošetam do gradske biblioteke i potencijalno pozajmim knjigu odande, pomisao da bih morala da vratim nešto što toliko volim me je užasavala (moj generalni problem sa bibliotekama) pa sam čekala. Kada je knjiga stigla od jutra do mraka sam samo mislila na nju i na to šta se dalje dešava (bez obzira što sam sled znala i pet sezona sam odgledala serijskih). Kada mi je Kaća poslala PDF verziju umesto da krenem od sudara kraljeva ja sam se ponovo vratila Igri prestola, što samo govori koliko sam zapravo bila očarana ovim delom.

Veliki sam fan fantazije, valjda datira od malena kada sam volela bajke priče o vitezima, prinčevima, princezama me do dana današnjeg fasciniraju, mada sama nikada ne bih živela u tom vremenu, ali istina je da nikada pre a ni kasije nisam pronašala stil sličan Martinovom (ako znate nekog pisca a da nisu Roling i Tolkin njih sam čitala, preporučite). Ima malo Tolkina u njemu, još par autora koje na tren mogu da vidim ali apsolutno ni jedan nije ličio na njega i njegov stil. Opisi koji su magičniji od svake magije a opet realizam u izražavanju u govoru doprineli su modernizaciji knjige tako ona odzvonjava zvukom pisanom u modernom dobu, a pri tom  zadržava epohu na kojoj je knjiga bazirana.

Poglavlja su takođe kranje drugačija, pisana iz perspektive likova ali tako da je on sam naš narator ne lik. Sve je opisano na način na koji lik vidi tako da perspektiva gledanja Ketlin Stark pri odlasku u Gnezdo Skolovo i Tiriona Lanistera koji je njen zarobljenik nije ista i daje nam već dijapazon mogućnosti pogleda na različite uglove. Moja omiljena poglavlja o ovoj knjizi su bila iz perspektiva Tiriona,Ketlin i Sanse. Mada Ketlinina poglavlja su mi sada u „Sudaru kraljeva“ najbolja.

Ono što me zapravo najviše fascinira kod Martina je koiko uspeva da mi prenese osećaj. Ja sam osoba koja kada čita želi moć vizualizacije, volim da vizualizujem sve što se dešava, miris krvi na bojnom polju, atmosveru večere za kojom se goste, ukus vina koje kralj Robert ispija, tugu odlaska sa severa koju Edard Stark oseća, hladnoću Zida....I upravo sve ovo sam dobila kada pročitaš deo koji glasi npr ovako citiram:„Negde iza zalazećeg sunca tamo preko uskog mora nalazila se zemlja zelenih bregova, crvenih ranica i velikih brzih reka gde su se kule od tamnog kamenja dizale  među veličanstvenim plavosivim planinama, a oklopljeni vitezi jahali u bitku pod barjacima svojih lorodva. Dortraci su tu zemlju zvali Reš Andali, zemlja Andala. U Slobodnim gradovima zvali su je Vesteros ili Kraljevstvo zalazećeg sunca.“ Jednostavan primer koliko jedan moćan opis može da te na par sekundi izmesti i ti si tamo više nisi ovde. Ja volim jaku vizualizaciju, tako pišem, to je i ono što volim da čitam.

Ne znam koji je tajni sastojak utkan u ovu knjigu ali ona sama za sebe priča svoju magiju za koju i ja  pasionirani ljubitelj ekranizacije mogu da potvrdim da je daleko magičnija od same serije.Knjiga je takođe puna lekcija ostavila sam vam ovde u tekstu samo neke od njih koje sam tokom čitanja Screenshot-ovala. Od tri knjige koje sam čitala ova ima najvše životnih lekcija ili su barem meni najlepše.
 Martinov stil pokriva elemente fantazije, kreirajući nove svetove, i nova stvorenja, opisivajući na jako liričan način poput „Mesečina je obasjavala čistinu pepeo u jami za vatru, snegom prekriveni zakloni, veliku stenu, napola zamrznuti potok“. Međtuim kada je dođe do konverzacija ne pokušava da podigne na „viši“ nivo u smislu reči koje se koriste, nema predramatičnosti i jezik se vrlo lepo uklapa u modreno vreme sklanjajući lažnu sliku o prošlosti i dajući nam jedan mnogo realniji uvid na dvorove i načine na koje su ljudi govorili tada. Sa druge strane ukoliko iskoračite iz uvida na likove, i sagledate sve sa strane, metaforički, shvatićete da je ovo i odlična kritika društva koja je kroz izmenjenu fabulu indikrekno zapravo opis sveta koji nije samo onaj iz prošlosti već i danas u ovom vremenu itekako posotji.

Sve u svemu ukoliko niste nikada čitali ovu knjigu, moja je velika preporuka. Svesna sam da nije svakom stalo da se posveti knjizi koja ide na više delova međutim vredno je posvećivanja iskreno vam kažem. Negde sam pročitala da je „Igra prestola“ u osnovi test iz istorije sa zmajevima. Ja bih tu samo dodala da je Igra prestola „bajkoviti test iz istorije, sa zmajevima“.
Kratak opis knjige izvinjavam se veče je ovo je najbolje što sam mogla da fotografišem :)

Ono što je sjano je što na kraju imate rodoslove svih dinastija, mini istorijat kao i to ko je sve deo te kuće (verujte mi za Targerijane je preko potreban) što je još jedna divna edicija. Takođe imate i koje su reči i simboli koje kuće što je jako važno jer često to definiše članove porodice. Knjige za nas je prevela i izdala Laguna možete poručiti OVDE. Ja imam novije izdanje sa zmajem na coveru, nisam sigurna da li idalje štampaju u staorm izdanju mada naslovnica ne treba da vam predstavlja problem.

Nije duga recenzija samo zato što sam se plašila da ne upropastim delo. Nadam se da sam uspela da razdvojim seriju od knjige i da onima koji su čitali nisam pokvarila doživljaj, a onima koji nisu da sam uspela da prenesem moj pogled na  knjigu.❤

Hvala na čitanju,

With love, S.

6 коментара:

  1. Tekst je baš kakav treba da bude, bez brige - prenela si svoje oduševljenje, istakla najbitnije odlike romana i one osobenosti Martinovog stila koje ga čine toliko omiljenim i dobrim. Bravo!:)
    Što se tiče studentskih muka, razumem te potpuno. Ja od sutra krećem da učim, zbog posla sam prilično zanemarila studije, a ostala su mi još tri ispita koje moram položiti do oktobra, kako bih prijavila doktorsku tezu. Tako da, samo napred i srećno nam bilo!:) Sada mi više nego ikad fali studentsko doba, predavanja, klasični ispitni rokovi, ta perspektiva koju, lično, u ovom trenutku i u Srbiji za sebe i svoja interesovanja uopšte ne vidim.
    Što se knjiga tiče, već sam više puta pisala u raznim tekstovima, pominjala zapravo, kako sam Martina otkrila slučajno, u drugom razredu Gimnazije kada sam pozajmila "Oluju mačeva" u biblioteci, pa shvatila da postoje dva dela pre i vratila se "u rikverc". Očarao me! Zaljubila sam se u serijal i punih deset godina sakupljala sve delove, a imam ona prva "Lagunina" izdanja, tu je slika u nekom od subotnjih postova:

    https://4.bp.blogspot.com/-NImpxLBYPxY/V4fk88nFNRI/AAAAAAAAGzc/itTY-wJWn2YFoDrs1gEDbGkAn0P-caFNwCLcB/s400/Fotografija0346.jpg

    "Svet Leda i Vatre" nije ušao u kadar, imam i nju.

    Seriju sam počela da gledam mnogo, mnogo kasnije, pa mi je doživljaj koji KNJIGE donosi neuporediv, magičan i svima preporučujem da čitaju, jer je toliko drugačiji, bogatiji, potpuniji uvid u likove, priču, Martinov stil je jedinstven, radnja uzbudljiva.
    Ako te zanima nešto slično, serijal Skota Linča "Gospodstveni nitkov" je FENOMENALAN, tri do sada objavljena dela kod nas su prevedena i izašla u "Laguni", takođe sam pominjala u tekstu od juna ove godine, a biće i poseban prikaz uskoro. Tri knjige su sa slike, nabavila sam u junu:

    https://3.bp.blogspot.com/-iwWHcL3tONU/V2R9EVIyA7I/AAAAAAAAGZs/O9xihbvRrjM6k-cZw6VsBc5RnCBB4n5VgCLcB/s400/Fotografija0389.jpg

    Dobar je i Patrik Rotfus ("Ime vetra"), Aberkrombi, sve je to epska fantastika sa opuštenijim, malo žargonskim stilom i dinamikom koja prosto "lepi" čitaoca za knjige.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, malo sam se preplašila da nisam lošu recenziju napisala :)
      Neka je sa srećom i tebi ti si stigla gotovo do samog vrha ja imam vremena, ali moram da počnem da učim ne mogu 3 ispita da spremim za par nedelja šanse nema :)
      Jaoj divna kolekcija ja planiram da skupim, do tad PDF a pre no što nastavim da skupljam za knjige svet leda i vatre mi je veeelika želja :)
      Ja nekako sada već učim da ih odvajam, u "Sudaru kraljeva" počinjem da kapiram da su neki likovi čak i "oprani" ili "ukaljani" u seriji npr Tirion nije toliko nevinašce dok u seriji on sve radi razumno :)
      Odlična preprouka, ja volim epsku fantastiku kreće od Tolikna nastavlja se ovde (mada ok Tolkin je mnogo tradicionaliniji, vreme u kojem je pisao je bilo drugačije). :)

      Избриши
  2. Što se same "Igre prestola" tiče, deo mog prikaza sa "Goodreads"-a, ujedno i utisaka:

    U najkraćim crtama, reč je o uzbudljivoj, razgranatoj, univerzalnoj priči o dramatičnoj borbi za Gvozdeni presto, ultimativni simbol moći u fiktivnom kraljevstvu Vesteros. Uključeni su svi: od svrgnutih potomaka legitimne dinastije- apatrida, uzurpatora, plemićkih kuća, putujućih ratnika, do tajanstvenih i opasnih bića. Od krajnjeg juga do divljeg severa i preko granica, u pred-apokaliptičnoj atmosferi začinjenoj pristojnom merom fantastičnog i magijskog. Jedan od izvora inspiracije bio je Rat ruža, tj. dinastija Lankaster i Jork, ali to je samo jedna u nizu istorijskih podloga. Zaplet je sjajan, likovi interesantni, a priča takva da uvek održava kontinuitet uprkos mnoštvu dogadjanja i stalnog ubacivanja/izbacivanja likova, čak ću se usuditi da kažem da je (po mom mišljenju) posle "Gospodara prstenova" ovo najbolje delo iz žanra epske fantastike, ako ćemo već tu da ga svrstamo. Najviše mi se dopada što su ovi junaci slojeviti, nema izrazitih pozitivaca i negativaca, nekako su ljudski osmišljeni...možda čak i previše naturalistički, ali čini mi se da Martina to izdvaja od drugih pisaca u žanru. Toliko su živopisni da se čitalac skroz saživi sa njihovim sudbinama. Takođe, svaki nastavak baca novu svetlost na pojedine junake, mada ih je do sada ubačeno toliko da će biti pravi izazov razmrsiti sve to u "samo" dva preostala nastavka, a da se pri tome ne izgubi osnovna nit i zamisao. Videćemo. Budimo realni, od prve knjige vidi se na kome je najveći piščev fokus: Deni, Džon i Tirion.
    Svi ovi posle, naknadno ubacivani, u funkciji su da njihove likove osvetle.

    Serijal sam otkrila kao srednjoškolka, u vreme kada igrane serije nije bilo ni u najavi...Čini mi se 2005, tek što sam završila "Gospodara" (koji mi je prekratio mnoge dosadne gimnazijske časove i odmore), tražeći na policama gradske biblioteke neku dobru istorijsku ili EF knjigu, privukle su me korice prvog toma "Oluje mačeva". Dakle, počela sam od sredine! Malo prelistala, ni jednog trenutka ne primećujući da to nije prvi deo serijala, uzela, odnela kući i oduševila se. Ukapirala sam posle, naravno, da postoje prethodni delovi, međutim, ne sećam se da mi je predstavljalo neki problem da shvatim suštinu.
    Uglavnom, vratila sam se na početak, prvi tom i "zarazila" se potpuno, znala da tako "zanoćim" uz knjigu do 2-3 ujutru, pa ustajala za školu kao zombi. Ali, kad ne možete da je ispustite iz ruku. Sve u stilu "još samo da vidim sledeće poglavlje"! Knjige su me opčinile, kupila sam sve delove i bukvalno ih "progutala", ali nažalost tada nije bilo sagovornika koji bi podelili moje oduševljenje, a sada kad svi prate seriju, ja nemam više ni vremena (od fakulteta i brda literature) ni onog entuzijazma. Mada, mislim da je odlično što je delo ekranizovano, jer je sada još više ljudi čulo i zainteresovalo se za knjige, što je uvek dobra stvar kada se o radi kvalitetnoj književnosti. Dakle, saga "Pesma leda i vatre" ("Igra prestola" je samo prvi deo!) visoko se kotira na listi mojih omiljenih romana daleeeeko pre nego što je "Laguna", poneta izuzetnim uspehom serije, stavila na bljak-kliše listu bestselera, uz Bačić-Alimpićevu, Bjelicu, "Sumrak" itd.

    Karakterizacija je savršena, a dinamika i uzbudljivost radnje nimalo ne zaostaju. Služenje mitologijom, simbolima, istorijom, takođe je na nivou. Od raznih ljudi sam čula da zameraju piscu "vulgaran" jezik dela, ali, ja lično se ne slažem, mislim da nam njegov stil zapravo dodatno približava čitav taj epsko-viteški svet i pokazuje da su ljudi pre svega uvek bili ljudi u svakom razdoblju, sa istim strastima, porocima i vrlinama. Bile su i meni neke scene malo previše, ali, stvarno sve ima svoju svrhu i svoje mesto...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tvoja recneyija je prava odličnna knjiška recnezija, tako se piše, hvala što si ej i vode podelila da ljudi mogu da uju praov stručno mišljenje iznad svega ja jako volim na Goodreaders-u da čitam tvoje recnenzije i na tvom blogu jer mi jako mnogo znače zato što te mnogo cenim :)
      Ja se i Vuklanove i Lagunine te liste trudim da izbegavam na GR brate mili nisu ljudi krivi to što se prodaje u našoj rasplaoj zemlji kriv je narod i samo narod :)

      Избриши
  3. Odlična, odlična recenzija.
    Uopšte nemoj da se sekiraš što je nije dugo, istakla si sve ono po čemu se knjiga izdvaja i u objektivnom smislu, ali i tvoj subjektivni utisak u prevodu fino si navela nekog da pomisli da je pročita, ali si nam prenela i svoju ljubav i prema delu i prema samom žanru.
    Sa delom, gde opisuješ jezik, koji je Martin upotrebio u knjizi si baš ubola u metu, cesto ljudima knjige fantazije mogu da deluju previše dramatično ili nakićeno, a on je uspeo da izbegne takve stvari, plus modernost jezika uopšte ne deluje kao da ne pripada tom svetu.
    Samo nastavi da pišeš o knjigama, radujem se recenziji Sudara kraljeva.❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Kažem i Isidori da sam se baš plašila da ću upropastiti divne recenzije koje sam čitala u vezi ove knjige jer nisam najveštija u recenzijama :)
      Ja imam genralni problem npr i u filmovima gde je radnja ne samo fantazija već generalno smeštena u prošlost i govore tekst predramtično a zapravo svi ti razgovori teško da su imali takav ton da se tako izrazim :)
      Hvala puno, uskoro ide i sudar kraljeva ali i Džejn Ajr koju završavam :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor