Search This Blog

💗Movie i fall in love ~A Royal Affair (En kongelig affære) 💗


Rotten tomatoes: 89% (7,3/10)
IMDB: 7,6/10
Uloge:  Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard
Režija: Nikolaj Arcel

Mlada kraljica, udata za psihički bolesnog kralja tajno se zaljubljuje u dokrtora sa kojim kreće revoluciju koja će promeniti naciju zauvek.

"I would reconise you blindfolded"




Pozdrav dragi ljudi. Šta ima kod vas ? Dakle danas ovaj post kucam na tabletu jer je komp na popravci i ako ga završim do tri ujutru smatraću da sam uspela. Naime danas vam pišem o filmu, i ovaj post neće biti jedan od onih (kako ja znam da odužim) predugačkih posptova već posto želim da koji red posvetim filmu u koji sam zaista zaljubljena.💖



Na „Kraljevsku Aferu“ naišla sam slučajno. Nisam planirala da je gledam, čak sam bila skeptik po pitanju danskog (uvek mi je čudno da slušam glumce koje sam čula na engleskom na nekom drugom jeziku, uvek) međutim već u prvim minutima filma magija je ušetala u moju sobu, i ja ostadoh kupljena za života.


Kraljevska Afera je film koji prati život kraljice Karoline Matilde koja se iz Velike Britanije udala za danskog kralja Krisijana VII. Kristijan je bio mentalno bolestan i njihov zajednički život nije bio srećan, on gotovo nije obraćao pažnju na nju. Zahvaljujući suprugu ona upoznaje doktora Joahana Fedrika Stransa i njih dvoje se započinju romansu.


Ovaj film je verovatno jedna od najboljih kostiminaranih-istorijskih drama koje sam ja ikada videla. Apsolutno svaki segment je razrađen do najsitnijeg detalja. Film me je vodio stazama nekog drugog vremena, neke druge kulture , kroz jedan život koji je prividno savršen ali van zidova palte postaje skroz drugačiji.


Gluma u ovom filmu je na apsolutno zavidnom nivou, svaki lik je toliko dobro urađen, što dobo pisan što van konkurencije dobro odigran.
Alicia Vikander je glavna zvezda ovog filma ona igra kraljicu Karolinu. Hvatjaući sve radosti i jade jedne žene, ona par godina pre nego što će odigrati ulogu koja će joj doneti i „potvrdu“ da je sjajna glumica iskazuje neverovatan talenat pokazujući mi sve boje kraljice. Njeno susretanje sa nepoznatim, njen strah od suočavanja sa suprugom, usamljenost pre nego što upozna Johana a onda i strast, ljubav otkrivanje istinke sreće kada ga upozna. Sam lik nje kao žene ispred svog vremena je sjajan, ona čita ono što žena nije trebalo da čita, i sam simbol jedne secene u kojoj jaše na konju i način na koji je urađen odlično oslikava njen slobodan karater.  Ona je u poptunosti uvučena u ono što radi, zaista mestralan performans.


Mikkel Boe Følsgaard igra njenog supurga Kristijana. Prvi put gledam ovog glumca i zaista je čovek razbio. Toliko je dobro ušao u lik psihički bolesne osobe da ni jedne sekunde nisam mogla da podnesem njegov lik. U isto vreme dramatičan i težak ali i na momente urnebesno smešan on je oslikao pravu sliku jednog ne savršenog, ludaog  kralja.

Mads Mikelsen. Dubok naklon i veliki udah pre nego što nastavim da kucam. Gle ja sam uvek volela Mikelsena, od kada sam gledala Casino Royale (on kao negativac FANTASTIČAN, i ako niste Bond fanovi taj film je velika prepouka kao dobra film ne kao Bond film). Ali on je zasita bio sa neke druge planete u ovom filmu, taj čovek kao da je udisao svaki trenutak strasti svakog dela filma, njegovi pogledi, njegovo kretanje...sve je kreiralo sliku čoveka kome niko ne bi mogao da odoli. Njegov zadatak, da gledaoce filma očara izvršen je i više nego uspešno.💖


Hemija između Vikander i Mikelsena je već druga priča. Zapravo ne sećam se kada sam više verovala glumica i kada sam više bila „opijenaa“ delom romanse nego u ovom filmu (zapravo se kada razmislim sećam se bilo je to u Engleskom pacijentu, idalje mi je ta broj jedan). Oni i kada sede i ćute nešto se dešava između. Tu je strast ali tu je i ljubav, velika ljubav između njih dvoje, gotovo može da se dotakne i preko ekrana. Teško je ne zaljubiti se u njih dvoje što kao indiviude, što kao par jer su toliko magični. On ima nešto u pogledu ona ima nešto u samom govoru tela, nešto što kreira savršeni put satkan od zvezda do naših srca.💕



Reditelj Nikolaj Arcel uradio je jedan sjajan posao, on nije ostavljao ne rešen prostor između scena-ne na sve je mislio, svaka scena postavljena je tako da dijalozi, i dinamika budu odlično ukomponovani i sam film ima jednu savršenu kompoziciju koja se dovoljno dobro igra sa našim mislima-od depresije, do tuge, do strasti...sve je tu.



Film je praćen iz prvog lica, tj. celu priču gledamo iz Karolininog pogleda na stvari, jer ona piše pismo o svom životu svojoj deci, pogled iz lične perspektive lika odlično radi za ovakav film jer doznajemo kakva su njena osećanja i kako ona vidi stvari. Kroz nju otkrivamo Johana i Krisitjana i načine na koje je ona videla njih dovjicu. Međutim film ipak pokazuje priče i razgovore koje su Johan i Kristijan vodili kao i posledice te javne tajne koju su svi znali. Samo ću reći jedva sam se suzdraža da ne plačem.

Muzika koju su za ovaj film radili Cyrille Aufort i Gabriel Yared je odlična, ide sa samom temom vremena u kome se film odigrava, uvlači i svira sopstveni svet.
Ono što mi je takođe jedan od najlepših delova ovog filma je što drži odličan korak sa vremenom, 18. vek u Danskoj na jedan sasvim prelep način prikazan. Kostimografija i različitost kutura su odlično prikazane, scena kada ona stane na kiši jer je podseća na Englesku je toliko lepa i toliko ima lep prikaz jednog unutrašnjeg stanja jedne devojke, snimatelj Rasmus Videbæk  je odradio sjajn posao sa kamerom u ovom filmu. 

Dugo mi se nije desilo da se zaljubim u jedan film. Da ga zavolim, da me opčini da me pomeri-da ali da direktno započnem romansu sa nekim filmom-ne, ovo je nešto što i sada kada kucam osećam da ostajem nedorečena jer njegova lepota ne može se opisati samo mojim okom gledaoca, mora da se doživi. Zaljubljena sam u danski, na duolingu sam našla letnju zanimaciju, rećiću vam kako napreduje, tek po malo znam neku reč.Imate apsolutne preprouke da pogledate ovaj film, on je između ostalog nagrađen oskarom za najbolji film na stranom jeziku, a ja vam mogu reći da njegova lepota je nešto čime ću ostati kupljena dok sam živa dok sam gledala nisam bila u sovjoj koži, nisam bila tu u sobi odveo me je na Kopenhagenski dvor u 18. veku pravo u srce jedne od najintrigantnijih afera na svetu. Obožavam ovaj film  i definitivno ide na listu mojih omiljenih filmova, još jednom velika preporuka za vas da ga pogledate.❤

Pa izvinjavam se što je ovo neobično kratak tekst (za moje standarde)ali ponekad lepota ti oduzme sve reči koje imaš.Namučila sam se žestoko kucaijući preko tableta, ako imam grešaka ne zamerite.Da li ste vi gledali ovaj film?  Kako vam se dopao? Sve što mislite pišite dole😄
p.s Film možete gledati klikom OVDE (prevod imate sa danskog na engleski) 💗

Hvala na čitanju,
Med kærlighed, S.

8 коментара:

  1. Jao i meni je ovo jedan od omiljenih istorijskih drama, mislim da sam pre jedno dve godine pisala o njemu, isto sam kao i ti, bila na oprezu da ga odgledam, ali je ljubav prema istoriji presudila.😆
    Da, Alisija i Mads su predivnu imali hemiju, mada mislim da bi ovo dvoje glumaca imali hemiju i sa kamenom.😆
    Ne znam da li si pratila Scandal seriju, ali meni kad god pogledam ovog kralja u glavi glumac što glumi predsednika Fica.😆

    ОдговориИзбриши
  2. Uopšte nije bio kratak tekst, odlično si istakla dve što treba i elemente filma i glumu i ono što bi eventualno potencijalnog gledaoca privuklo, naravno i tvoja subjektivna osećanja u vezi filma, odlično.❤

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno 💖
      Meni je bas zao sto knjiga nije prevedena na nas jezik vrlo rado bih volela da je procitam 😊 Ali film kao film je magican, Mads i Alisija su maestralni 💖
      Jao upravu si lici na Fica skroz 😊
      Drago mi je da ipak ne izgleda tekst kao da je prekratak, plasila sam se da cu feilovati i bas sam srecna da ti se dopao 😄
      Hvala ti puno na divnom komentaru 💖

      Избриши
  3. Eto mene napokon!
    Pre svega za trud ti svaka čast, ja bih u tvojoj situaciji ili bacila tablet kroz prozor ili batalila slike. :D

    Dalje, što se teksta tiče nije prekratak, to ne treba uopšte da te brine, obuhvatila si ono najbitnije, prenela svoj entuzijazam i ljubav ka filmu - to je najbitnije.

    Treće, ja film obožavam, a slaba sam sa stranim produkcijama(tu mislim sve koje nisu američka ili britanska).
    Ovakvi filmove podsete da gledamo van kalupa na koji smo navikli jer je kinematografija i u današnje vreme puna lepote i ljubavi ka samoj umetnosti.
    Nije svima na pameti čista komercijala tj. profit.

    Mads i Alisija su genijalni, hemija je neverovatna, a kralja sam mrzela do srži, lik je neverovatno ubedljiv.
    Priča je predivna, vidi se da je svaki segment pažljivo osmišljen. :D

    Hvala na tekstu, u skorije vreme ću ga odgledati ponovo.
    Divan podsetnik na divan film. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno 💜 Bas sam imala strah da nece biti dovoljno sad mi je lakse 😊
      Ja nisam cest gledatelj stranih produkcija ali cinjenica je da evropljani idaje tretiraju film kao umetnost 😄
      Kralj je razbio, koliko je covek uverljiv 😊
      Ja ja bih mogla svako vece da ga gledam i ne bi mi dosadio ❤
      Hvala tebi na divnom komentaru 💗

      Избриши
  4. Tekst nije bio kratak, naprotiv, SAVRŠENO si obuhvatila i predstavila svaki važan detalj, od glume i odnosa likova, do kostimografije i atmosfere koja je za istorijske drame posebno važna. Predivan izbor filma, sigurno ću ga uskoro ponovo gledati (lista za leto je sve duža!), hvala na divnom tekstu - ponoviću, SJAJNO ti ide i veoma si inspirativna.:)))))

    ОдговориИзбриши
  5. Prelep odabir slika, da ne zaboravim - i još nešto, potpuno razumem taj strah da ne možeš preneti rečima LEPOTU i jačinu utiska koji nešto ostavi na tebe. Stalno mi se to dešava. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno 💖
      Tebi bi se ovaj film sigurno dopao znam da volis istorijske fikcije i ova je SAVRSENO prenesena ❤
      Uvek imam taj strah da necu moci dobro da prenesem pogogovu kada je film ovako lep, to je valjda magija umenosti 💜
      Hvala tebi puno na divnim komentarima 💗

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor