Search This Blog

Top 20 male characters in Game of Thrones ❤❤❤


Hej vi siroti đavoli, kako ste danas?
Dok sada sedim i kucam vam ovaj post, koji će biti na blogu sutra u 10 (što je vreme kada ga vi čitate), razmišljam da sam trebala da krenem ranije da pišem.
Pre nedelju dana prezentovala sam moje omiljene ženske likove iz Igara presotla (ovde), a danas je red na muški deo. Kada sam sastavljala žene imala sam 7-8 koje sam smatrala da apsolutno zaslužuju mesto na liti i nevoljno sam dodala dve. Ovde je problem obrnut-ovde sam imala 33 muška lika i bio je problem svesti na 10, probaj ovako, onako-nemoguće svedoh ih na top 20 omiljenih, ima dosta o kojima bih još mogla koje slovo da napišem,poput Tomena koga obožavam mnogo mi je mio (ali ne znamo se dovoljno), pa  neka bude ovaklo. Baziram se pretežno na serije (nema voljenog Redgara,Brendona...), i ovo je samo moje iskreno mišljenje. Kod mene ne mora lik da bude dobar nužno da bi bio u na lisiti omiljenih, može da bude impakt dobor pisanog lika, odlično odglumljenog, tako da nemojte da me linčujete posebno za dva lika koja imam ovde. Voljna sam da čujem vaše iskreno mišljenje dole svidelo vam se ili ne. Pošto ih mena na listi dodaću da ne podnosim : Gregora (Planinu), Olija (dal treba reći zašto), Maloprstića (i ako mi je drag jer se rešio Lise, iritira me) i Vajris (bez posebnog razloga prosto ne mogu da ga gledam) i da me najviše fascinira Jaqen H'ghar kao misteriozni lik. I da jedva čekam da vidim šta radi Beba Stark jer mislim da čemo dobiti lika za pričati. Tkaođe simpatičan mi je Gendir. Sad da krenem. :D





20. Drogo 
Glumac: Jason Momoa
Mora da sam jedna od retkih koje nikada nisu naučile da vole velikog Kala. Ne umem da objasnim zašto, ali ja čoveka ne mogu da svarim ni u knjigama ni u seriji, daleko od toga da spada u likove koje mrzim, prosto ne ne hvatam ga. 
Kal Drogo je osakaćen lik, kako u knjigama tako i u seriji. Praktično ga vidimo kao divljaka sa ...nagonom(!?) koji se zaljubi u princezu.  Zapravo njegov lik nikada nisam baš najvolje kapirala, da li je on dobar, loš, razuman, nerazuman... Sa njim se srećemo prvi put kada dođe da (kao) isprosi Deneris, gde on ne progovori ni reč samo  je zagleda. Zapravo dobar deo on i ne progovara mnogo zato nisam stigla da se vežem za njega.


Što se tiče glumca, Džejson Momoa je bio bez sumnje fantastičan izbor za ovu ulogu, toliko se jako saživeo sa ulogom divljaka da sam se frapirala kada sam ga čula u jednom interviju da govori engleski, sjajno unet performans. I p.s: kad nema crne sneke i kad ima lepo sređenu kosu, kao lutka je 


O ovome sam od prilike pričala :D

Sve u svemu nikada nisam bila team Dany & Drogo (to u čijem sam ja timu će te malo sačekati). Ne mogu da ga svrstam u loše likove jer je čovek bio kasnije dobar, ali daleko od toga da sam ga ikada simpatisala. Naprosto jeste moćan, jeste jak ali divljak je brate mili, to nikad nisam volela :)


19. House-Tyrell-Shield-IconLoras Tyrell House-Tyrell-Shield-Icon
Kuća: Tajrel
Glumac: Finn Jones
Kaže mi najmlađa sestra da sam sa divljaka prešla na sekapersu (moje sestre imaju 15 i 11 i obe gledaju i obožavaju GOT :D ) LOL  šalu na stranu, ni sa Lorasom nisam uspela da se saživim, bar ne kada pričamo sa serijskim Lorasom, koji je napravljen kao glup, poslušan, bogati gej. Zapravo u knjigama Lorasa možete doživeti kao interesantnog lika koji voli da eksperimentiše, koji je princ u pravnom smilsu te reči. Međtuim lik Lorasa u seriji pada u senku sestre Mardžori.
Smatrajte me ludom, ali ja do sredine druge sezone nisam uspela da ukapiram da je Loras vitez sa ružom (toliko mi je bio pamtljiv), posle toga je bilo simpatično sa Sansom malo romantični razgovori (čitaj ona priča on aminuje), ali to je sve.  Loras je osoba bez karatera, nema, ne posotji. Loras je neko kome ako otac kaže treniraj za turnir-on trenira, ako mu kažu oženi tu ženu-ženi ne progovara (svejedno mu je nije muško). Loras je osoba koja slepo sluša, kada pogledam Mardžori, vidim daleko jaču ličnost od njega, ona je neustrašiva, ona se ne plaši, ona zna da razmisli da li valja ili ne za nju, Loras ne zna.


Što se glumca tiče, efekat slabog Lorasa svaljujem  (delimično) na njega. Fin je sladak mladić, može da pođe kao simpatičan čaki i lep kada ima ovu bradicu, ali najlepši čovek u Vesterosu!? Are you kidding me? Njegova gluma je jako distancirana, deluje kao da ga boli uvo, pogled mu je večito ravan a menja emocije 0. Kažem simpatičan je momak, ali za nekog za kim bi žene u Vesterosu trebale da seču vene, hell no!



Da svedemo, nadam se da će njegov lik biti udaljen (Sersi se za njega udati neće ni mrtva), ili da ćemo bar videti neki progres lika, jer ovako on stagnira. Čak i na mestima gde treba da briljira (suđenja) on je ravna linija. Radujem se knjiškom Lorasu, ali ovaj serijiski mi ne odgovara mnogo.


18.House-Stark-Main-Shield Benjen Stark Night's-Watch-Main-Shield
Kuća: Stark
Glumi: Joseph Mawle
Lik o kome ne znam puno, ali to me ne sprečava da me fascinira. Ko je Bendžin? Ko je Džonov heroj ? Šta on predstavlja ? 
Uvek imamo one likove koji stoje sa strane , one koji ne dolaze do izražaja od ostalih. Starkovih ima podosta, dodaj miks sa Turlijevima, pa na to  (u knjigama) Lijenu i Redgara i Roberta, najmlađi Nedov brat ostaje po strani (kao što je i njegov bratanac Rikon večito po strani). Istina je da je da će nakon nekog vremena kada ti svi  likovi o kojima si mnogo puta razmišljao da ti dosade i počećeš da misliš o onima sa strane. Epa to je za mene Bendžin sada. 
Bendžina u seriji upoznajemo kada dođe na veče kod Neda, da pozdravi kraljai tu se ovmah vidi da je Džon jako vezan za njega (moje mišljenje je da verovatno on zna čiji je Džon i da ga zato tako gleda). Međutim ne dobijamo mnogo njegovog karatera. Kao svaki Stark, i on je častan ali veoma otuđen (godine u noćnoj straži). I ako vidite Sansu kao najtragičnijeg Starka, istina je da je to zapravo Bendžin, čovek koji se odrekao životnih zadovljstva jer nije mogao na drugi način da podnese tugu zbog gubitka porodice, on je otuđen jer su otac i stariji brat umrli, Ned se oženio i gospodario Zimovrelom....



Što se glumca tiče Džozef (ne usuđujem se prezime da napišem) je bio ono što sam ja zamišljala,  mislim koliko smo imali prilike da vidimo njega (pola prve sezone?), baš ono što sam gore napisala: otuđen, kvi pretvorene u led a opet možeš da vidiš tugu u očima. Nadam se da će konačno da se vratiti  i da još gledamo njegov perfomans.


Sve u svemu nadam se da ću nadogradit lik, jer je fascinanatan, volela bih da vidim ne samo gde je svo ovo vreme, već i kako je proveo te godine za vreme Roberove pobune, šta njega psihički muči i ko je on ustvari.



17.House-Baratheon-Main-Shield Stannis Baratheon House-Baratheon-Main-Shield
Kuća: Baration
Glumac: Stephen Dillane
U Love-Hate vezi sam sa njegovim likom. Ima momenata kada smatram da je sjajan i onda onih „paklenih“ kada ga smatram kretenom. Nisam mnogo obraćala pažnje na Stanisa (genralno na Baratione slabo pažnju obraćam pažnju samo mada sam na Renlija više jer je sladak :D), međutim kako se vraćam seriji sve više obraćam pažnju. Stanis je čovek koji je tražeći blago izgubio  sve što ima, istina i on je jako tragična persona. Čovek koji je stavio najvrednije stvari na kocku i na kraju sve izgubio.



Isprva mi se glumac koji ga igra Sipen Dilein nije dopadao, međutim kako gledam ponovo shvatam da je taj čovek razbio kako je odigrao lik. Posebno u sceni gde mu spaljuju Šrien, tačno možeš da vidiš da se bori sa samim sobom i da mu se srce kida a da ne vidi drugi izlaz. Sam glumac je morao da prođe jako potresan momenat da uđe u kožu oca koji je dao da mu spale rođeno dete. 


Stanis je hrabar čovek, Stanis je čovek koji, da je situacija bila drugačija, bio bi daleko moćniji i razumniji vladar od Roberta. Stanis je čovek koji je pravi predstavnik religijski zalsepljenog čoveka i čoveka koji je na kraju svega stao časno i otišao u bitku koju je video da gubi.  U knigama Stanis je idalje živ, pa je situacija malo drugačija, ovo je ipak serijski Stanis. Razlog zašto ne mogu da ga stavim više je što ne umanjuje da je on žrtvovao ono što najviše voli, a čak i Sersi koja je gladna moći nikada ne bi mogla da žrtvuje svoje najrođenije, čak ni Tajvin koji je uvek video svog sina Tiriona kao niže biće nikada nije mogao direktno da ga žrtvuje (nije da to umanjuje što mu je presudio smrt, ali drugačija je forma). 



16.House-Stark-Main-Shield Brandon „Bran“ Stark House-Stark-Main-Shield
Kuća: Stark
Glumac: Isaac Hempstead-Wright
O verovatno najmoćnijem detetu Stark imam podosta da kažem, ali probaću da skratim. Jedna od prvih scena koje srećemo je scena baš sa njim, gde od uz braću Džona i Roba i očevog štićenika Teona uči da barata lukom i strelom. Prva osobina koja se iskazuje kod njega je-nisam znam da nisam za ovo, ali ne odustajem. Upornost. Bran je uporan dečak koji sa malo godina vrlo prisebno razmišlja, ali se već na samom startu oslikava da ceo taj boreni svet nije za njega on je nešt drugo. Bran  je neko ko je vezan za svu svoju braću i sestre, a čini se najviše da Džonom i Arjom (kako su moja neka shvatanja on se uvek više oslanjao na Džona nego na Roba). Veoma bitna rečenica koju on stalno izgovara je da su njegovi snovi drugačiji, što dikrektno ukazuje da on nije kao ostala Stark deca, on je drugačji, i tome mnogo podseća na Bendžina koji je kao i Bran uvek bio neko koga nikada nisu razumeli. Od prvog trenutka on se povezuje sa svojim jezovukom i ono što je moje viđenje je da je on bio apsolutno svestan svega što se desilo kada je bio u komi, upravo kroz Leto (jezovuka), što sa svim ostalim moćima (gledanje u prošlost, bilo gde u sadašnjost i budućnost i takođe osim životinjskih čita i ljudske misli)  čini Brana najmoćnijim Stark deteom.

Odrastao Bran u 6. sezoni 

Ajzak Hempted Vrajt je uspeo lepo da nam donese Brana, trenutcinakon buđenja iz kome, prihvatanja invaliditeta su savršeno odigrani. Međtum videćemo šta će biti nakon pauze od godinu dana, da li će idalje biti toliko dobar i teatralan u svom performansu (zapravo on mi je bio najefektivniji glumac pri prvom gledanju pilot epizode). 


Bran je osoba svesna sebe, Bran je neko ko uči brzo i ne mora da ponavlja greške dvaput (za ralziku od svog oca drži jezik za zubima kad zna da treba).  On je lik koji će tek imati veliki progres i koji će napraviti veliku pometnju u Vesterosu upravo zbog toga što je izuzetno moćan, ono što je mana je što je on idalje dete a nema nikog osim Hodora, pa ostavljam da vidimo šta će dalje biti i kako će se razvijati lik.



15.House-Targaryen-Shield-Icon Viserys Targaryen House-Targaryen-Shield-Icon
Kuća: Targerian
Glumi: Harry Lloyd
Znam, linčovana ću biti zbog ovog. Ruke k sebi imam i „gore“. Znam da većina nije volela ovog čoveka ali ja imam jak i opravdan razlog zašto je on tu. Viseris je neko koga, posebno ako samo gledate seriju, mrzećete iste sekunde-i ja sam. Međutim kada je prva knjiga stigla do mojih ruku shvatila sam da je Viseris zapravo jako istreumiran lik, lik dečaka kojem su pobili svu porodicu, a onda je gledao majku kako u mukama umire uz to ostao sa mlađom sestrom i bez ikog da brine o njima. Viserisa je sve to oblikovalo, tako da je postao gladan osvete i sedanja na prestol. Međutim, niko nikada nije bio tu da ga nauči kako se vodi bitka, niko nije bio tu da mu objasni da seestra nije kriva što je majka umrla. Kako da reaguje neko kome je jedina zaštita uzeta?
Daleko od toga da opravdavam njegove postupke, on je potpuno otuđena osoba, on je neko ko nema osećaj za drugo ljudsko biće. On je fasciniran zmajevima,i vraćanjem trona Tajgerianovima pa i ne vidi nikog pored sebe. Pohlepan je, i gladan svega, ceo život se oseća kao da je dobio milostinju od Iliria, umesto zahvalnosti, što je pogrešno, ali to čini njega.

Baš ovako ja zamišljam i njegovog brata Redgara kad čitam, samo sa dužom kosom

Heri je divan, taj čovek je uspeo da bude fantastično iritantan, toliko da čak i kada uzmem sve ovo u obzir nije mi bilo žao Viserisa na kraju svega. Umeo je na par momenata da čak i zasmeje i dovede u lik nit onog što te čini da gledaš, smešiš se i ne veruješ „koja budala“. Inače jedan od najobrazovanijih glumaca sa seta, pa i nečudi tehnika, diplomirao je na Oksfordu dramu. Volim da gledam njega kao Viserisa, posebno kad se uzdiže pa ga na kraju i rođena sestra ispali, fantasičan je. 

Bez perike je potpuno drugi čovek

Mislim da  nije zaslužio onakav kraj, ali to je ojačalo Deneris i koristilo joj je da otkrije da je ona zmaj (jer Viseris bi bio živ da ima zmajeve krvi u njemu,  toplota Trgerianovima ništa ne može), sve u svemu jako interesantan lik koji može da se gleda iz mnogo različitih aspekta.Ako čitate ovaj posti i rešite da uzmete knjigu u ruke, obratite pažnju na opise Viserisa, može da bude jednako zanimljiv kao Deneris.


14.House-Baratheon-Main-Shield Robert Baratheon House-Baratheon-Main-Shield
Kuća: Baraion
Glumi: Mark Addy
Znate onaj prototip bogataša, onih koji imaju kule i gradove, koji imaju najlepše žene oko njih, jahte, moć da rade kako žele...ali nemaju ono što im je najzančajnije? Nikada nisam čitala da li je Džordž bazrao Roberta na tome, ali moje viđenje je upravo to-lik koji je imao sve što bi jedan čovek poželeo, osim onog što je hteo više od svega.
Ako pogledate Roberta malo dublje shvatićete da je on zapravo jako jednostavan čovek, neko ko nije bio gladan moć, neko ko sve što je želeo bili su lov i Lijena-dovoljno. Robert je čovek koji ima najveću moć u 7 kraljevstva, a opet on je čovek koga ni to ne usrećuje, on ne živi, on životari. On ne može da se pomiri sa tim da najveća titula na svetu zahteva odricanje stvari koje voli (borba, lov...) on je duboko nesrećan čovek, čovek koji  je pre preživljavao nego živeo. Postoji jedna rečenica koju on kaže i koje je jasan opis onog što on oseća prema svemu „Neko ju je uzeo od mene i ni sedam kraljevstva nisu uspela da popune rupu koju je ostavila“.



Mark Edi je bio fin izbor za Roberta, čovek koji u porstitiukama, hrani i alkoholu pokušava da izleči ono što je ostalo. Čak je par puta onako spontano uspeo da me nasmeje, imao je lepu hemiju sa Šonom Binom (Nedom) i baš su mi funkcionisali kao bromansa. 
Isitna je da je Robert jako tragičan lik, lik čoveka kome je od jednog trenutka život postao ravna linija, i dok nije otišao tako je i ostao.



13. House-Baratheon-of-King's Landing-Shield-Icon Joffrey Baratheon House-Baratheon-of-King's Landing-Shield-Icon
Kuća: Baration (od Kraljeve Luke)
Glumac: Jack Gleeson
Kada sam vam malopre pominjala, da će te da me linčujete :D Na ovo sam mislila, konkretno. Neću ni da pokušavam da opravdavam Džofrija, on je lik koji je nemilosrdan kompletno, klasično razmaženo derište koje ne ceni ništa, ali brate mili bio je prezabavan za gledanje (priznajte da ste uživali), interesantan je i za čitanje jer koliko god da ti kida žice smejaćeš se  uz njegove glupe i ishitrene poteze. 
Kada sam pričasa o Viserisu imala sam opravadano pokriće, jer je ipak odrastao u izgnanstvu, prošao traumatične trenutke.... Džofri nema ni jednu komponentu koja može da ga opravda, on je odrastao kao princ prestolonaslednik, imao je svog zaštinika i sve počasti koje jedan princ treba da ima, opet on je pravi primer malog razmašenog botaša koji ništa od toga ne ceni.  On nije hrabar, on je čovek koji bi pustio da cela zemlja gori , prodao bi celu porodicu samo da njemu ne bude ništa, on je protitip neiživljenog deteta.


Što se glumca tiče, smatram i stojim iza toga da je Džek Gleson bio jedan od najjačiš glumaca u seriji. Tome u prilog govori i „urbana legenda“ da je nakon emitovane „pilot“ epizode Džordž R. R. Martin poslao Džeku pismo i viski i napisao mu „Čestitam, ceo svet te mrzi“. Džek kaže da je kao uzor za građenje Džofrija bio Komodus, lik kojeg je Hoakin Finiks igrao u „Gladiatoru“ i priznajem da kada sam prvi put gledala baš me je podseto na to. Taj momak je bio brilijantan, šteta što pauzira sa glumom.



Možemo da pričamo o Džofriju koliko je bio zao, kako je mučio sve oko sebe ali priznajte nedostaje vam da ga mrzite, simpatično nepodnošljiv je bio.


12.House-Bolton-Shield-Icon Ramsay Bolton House-Bolton-Shield-Icon
Kuća: Bolton
Glumac:  Iwan Rheon
Da....linčovanje, jel smo i o ovom pričali? Biću realna, ubila bih ga, a opet i ne bih jer je toliko zanimljiv lik.  Ramzi nije lik koji je meni na čitanje bio imalo interesantan, ali kada je ovom sadisti i pishopati udahnut život u seriji, postao je daleko zanimljivij. Od odnosa sa Teonom, Sansom pa onda i niti ljudskosti sa Mirandom kod Ramzija se vidio oholo građene teške pishopate koja vrši nasilje  prosto-jer uživa u tome. On nije kao Džofri, Džofri je razmažen i  pre uživa da gleda deruge kada ih muče, nego da on to radi, Džofri je razmaženi neiživljen kraljević.  Ramzi muči golim rukama, samo mu to pričinjava zadovljstvo.



Evan Rihon. Naklon do poda. Sjajan je. Taj čovek i njegov lik su dva različita pojma, Evan je večito nasmejan, jako fin mladić ali evidentno veličanstven glumac. Mnogo puta kada ga gledam ja sedim i aplaudiram čoveku kako je dobro izveo scene, posebno venčanje i bračna noć sa Sansom-ruke dole jedna od najbolje urađenih scena u sezoni.

rekoh potpuno druči čovek  ❤


Mislim da su ovakvi negativci potrebni, prosto treba nam neko kao Ramzi sa tim neustrašivim nesalomljivim duhom, čovek koga mrziš što ne misli o drugim životima u isto vreme mu se diviš što je svuda po telu u ranama i idalje se bori. Ponovo Evan mu daje neki neobičan šarm i zato ga ovožavam.


11. House-Greyjoy-Shield-IconTheon GreyjoyHouse-Greyjoy-Shield-Icon
Kuća: Grejdžoj
Glumac: Alfie Allen
Dugo sam bila rastrzana između toga da li volim ili ne volim Teona. Na početku sam volela Teona jer je bio uz Starkove, pa velika zakletva Robu da je njegov brat sada i zauvek... A onda Teon napravi glupost  i tada sam ga mrzela, prešla sam veliki put sa njegovim likom da bi na kraju shvatila da mi je zapravo jako žao Teona, i da je on neko ko nikada nije imao prilike da izgradi svoj identitet.  Teon je dete koje zbog očeve pobune nije moglo da odrasta normalno. On je rastrzan jer  Balonov sin, a sa druge strane i Nedov sin. On je neko ko je sa jedne strane osuđen na to da živi sa čovekom kojeg njegov otac krivi za smrt njegove braće, a sa druge strane on voli Neda i njegovu porodicu jer ga je čuvao kao svoje dete. Teon nikada nebi krenuo na Zimovrel da ga otac po povratku nije ponizio, međutim otac ga ne tretira kao svog, naprotiv Jara je sada sin, on ne vredi ništa. Dokazivanje je Teona dovela do propasti. Teon je osoba koja  nikada nije mogla da nađe istinskog sebe, a zbog nedostatka toga završio je tako što mu je gore pominjani gopsodin oduzeo identitet i uništavao ga je na delove.



Što se Alfija tiče- beskprekorno. On je još od početka imao siguran performans i promena iz šašavog mladića, do osobe puštene sa lanca pa sada do Teona koji  je izgubio sebe ali idalje ima deo pravih vrednost i dobrote koje mu je Ned usadio, Alfi je igrao fantastično. Teonov lik nije predviđen da bude posebno bitan, ali opet zahvaljujući Alfiju on je bitan, posebno neverovatni su performansi u kojima on gleda kako Ramzi zlostavlja Sansu, devojčicu koju zna od kada se rodila i ne može da joj pomogne, mučenje, emocije koje se oslikavaju, veličanstveno. 


Kada razmislite nije čudo što su se Sansini i Teonovi putevi ukrstili, oni su trebali jedno-drugom, da bi malo ojačali i da bi našli unutrašnju snagu, nadam se da će lik imati još bolji progres na dalje, možda konačno vidimo da se suprotstavi ocu.


10. Bronn
Glumi: Jerome Flynn
Da sam se samo na knjige bairala Brona nebi bilo ni u najavi. Međutim, kada imaš fin  materijal + harzmatičnog glumca dobićeš lika koji će te zapravo naterati na razmišljanje. Za mene Bron je lik koga najviše cenim u seriji, on je čovek koji je najidivindualniji od svih likova i za njega ne postoji vladar, ne postoji ograničenje, ne posotji zakon. On je dobar ratnik što mu je dovoljno da preživi, njemu ne treba mnogo-sve što dobije više,dobro za njega. On zna gde, kada i kako treba da postupi, on je čovek koji na da preživi a da pri tom ne napravi nemir.


Džerome Flin je pa...80% razloga zašto je lik toliko dobar,je on. On je čovek iz senke koji je toliko harizmatičan da je teško da ne gledaš u njega. Sjajan je kada se udruži sa Piterom Dinklidžom, još sjajniji sa Nikolajem Koster-Voldom. On je odličan sporedan lik koji može da ti drži pažnju i osmeh na licu. 



Nemamo mnogo podataka ko je Bron ustvari, ali meni je prosto jako zabavan, scene sa njim i Džejmijem na Dorni su mi antologijske, sjajne, takođe one gde mu trenira levu ruku.. Nema mnogo teksta ali nema šanse da ga ne primetiš.


9. Clegane shield iconSandor CleganeClegane shield icon
Kuća: Kleign
Gumac: Rory McCann
Ne mogu sebi da pomognem, meni je on jako drag još od kada je spasao Sansu od silovatelja. Čovek kao on, koji je preživeo tako traumatično iskustvo, čovek koji bi trebalo da me plaši kod mene budi skroz drugi osećaj, osećaj da sam tamo samo bih volela da zagrlim Pseto, zašto ne znam ali to je način na koji ga ja vidim oduvek. Ima nešto drago u sebi.
Sendor je mučeno dete, Sendor je neko ko nikada nije mogao da nađe u sebi vrednosti živeći u senci brata Gregora, kada sam slušala priču o njemu u seriji bilo je potresno, još potresnije je kada u knjizi čitaš (pre svega jer on sam to priča i drugo jer je mnogo opširnije), i uvek sam osećala sažalenje i neku samilost po pitanju njegoovg lika, još on sa Sansom mi je predivno.


Glumac koji ga igra je super odradio posao, lep prikaz i čak mu rane lepo stoje. Drži tihu i mirnu pojavu lika a opet zna da bude oštar.


Moje mišljenje je da je Sendor preživeo i da će se vratiti i ubiti svog brata Planinu, šta nakon toga ne znam, ali to je ono što bih ja najviše volela da vidim (i da oženi Sansu ).


8. House-Stark-Main-ShieldRobb Stark House-Stark-Main-Shield
Kuća: Stark
Glumac: Richard Madden
Ok znam da otvaram bolne rane, mnogi se još nisu opravili od čuvenog „Crvenog venčanja“ ali ne mogu da izostavim Kralja na Severu, pobogu.  Od kada sam videla Robovo proglašenje za kralja, znala sam da neće bajno da se zavšri, i osudite me zbog ovog šo ću napisati ali meni  Rob  nikada nije bio rođen za Kralja, kao Lord bi prošao ali Kralj ne. On je  neko ko nije vešt u  stvaranju dobrih saveza, prosto nije rođen zapovednik, ne kao Džon na primer. Rob je rođen kao naslednik kuće Stark, ali sve što je on bio za života je Tuli, nikada nije imao Nedovu snagu i odlučnost, ima par momenata kada on briljira i ne veruješ da je on mladić bez iskustva ali uglavnom Rob je neko ko bez podrške i oslonca ne funkcioniše. 



Ričard Maden je razlog zašto Rob Stark svima nedostaje, njegova prirodno prelepa pojava, i šarmantni način govora (probaj da ne voliš škotski akcenat ), daju Robu Starku dopadljivost, umesto ravnodušnosti koju Nedov naslednik meni izaziva u knjigama. On nosi dozu emotivnosti i postoje scene (npr. kada čuje za očevu smrt on i Kejtlin da se naježiš)  gde je zaista brespekoran, i sve mu je pod konac, takođe je lepo kada ga vidiš odlučno (on Sivi Vetar i Džejmi scena) i moćno odlučuje, tako da je i u ovom slučaju glumac taj koji dovodi lik do dopadljivosti (zato ne žalim što su stavili Talisu i ako je nisam volela prosto dala je prostora da uživamo u Ričardu kao Robu).


Jednom je jedna  poznanica iz SAD-a, (sa kojom sam se upoznala na tviteru čavrljajući o marvelu, pa tako smo nastavile da se družimo, a koja prati seriju i čita knjige) kada smo razgovarale o tome zašto Melisandre nije vratila njega u život rekla da Rob nikada nije bio obećani vladar, a da Džon ima to što Rob nikada nije imao i uprvu je. Rob je bio neiskusna osoba, osoba koja nije shvatala da nije dovoljno pobediiti u svakoj bitci već naći način da dobiješ ceo rat, osoba koja je neiskusnim i olakim verovanjem svima oko sebe odveo sebe u smrt. Kada govorimo o seriji on je time što nije razmišljao kao pravi vladar odveo one koje najviše voli na večni počinak. Pa nikada ga prežaliti nećemo.

Ovaj ..unapred...Nema na čemu :)

7. House-Lannister-Shield-IconTywin Lannister House-Lannister-Shield-Icon
Kuća: Lanister
Glumac: Charles Dance
Pre svega, ne ja nisam mazohistički snob i ovo nije lista“ Sara voli loše likove, koje svi mrze“. Sa druge strane Tajvin Lanister nije loš lik, naprotiv on je lik koji  zna kako se igra ova igra. On je lav. On  je moć. On je čovek koji se suočio sa nekim od najtežih izazova i ipak uspeo da postane neko čije je bogatsvo i moć bilo veće od samog kralja.  Tajvin je slomljen čovek, Tajvin je čovek koji je rastrzan između dve najveće ljubavi-prema jedinoj ženi koju je voleo i prema sinu zbog čijeg je rađanja izgubio prvu omiljenu stvar (mada ja cenim da je od svoje dece najviše voleo Sersi a nikad nije mogao da joj da sve počasti jer je žena). Tajvin je opasan savetnik neko ko zna srž vladavine, i možda bi bio daleko najmoćniji da je ikada imao prilike da sedne na tron, ima deo gde on razgovara sa  sa tada nezvaničnim krlajem, njegovim unukom Tomenom kada mu on obajšnjava zašto neki kvaliteti koje kraljevi imaju nisu kvaliteti i da  je najveći kvalitet kralja mudrost. Taj razgovor odraz je toga koliko je Tajvin bio intaligentan čovek, rođen da vlada. Kada uzmeš u obzir sve okolo shvataš koliko je Tajvin svestan čovek i koliko on misli o svemu, nije bio najbolji otac, ali dragi bože bio je brilijantan gospodar.


Verovatno moja omiljena Tajvinova slika, obožavam ovu kostimografiju, pravi Lanisterski lav

Sada malo o legendarnom Čarlsu-savršenstvo. Ako ne voliš lik kao lik, volećeš Čarlsa jer se čovek rodio da bi igrao Tajvina, odlična mimika licem ukombinovana sa mirnim tonom glasa, izgled koji odaje iskustvo i mudrost, stav kraljevića, zapravo Lanisteri su porodično najsjanije kastinogvani, jer ni jedan od njih ne uspeva da izneveri očekivanja.


Sam Čarls Dans ne opisuje svoj lik kao negativan, naprotiv on ga vidi kao čoveka od principa, pa da se nadovežem upravo to je ono kako ja vidim Tajvina. Jedina mana je što je osudio sina na smrt (uprkos tome što se zakleo Džejmiju da će da ga pust da živi). Duboko u sebi verujem da Tajvin nije mrzeo Tiriona i da je zaista bio pogubljen da bi mu bilo teško, jer imam utisak da je on ceo život bio ljut na njega (bez razloga), što ne umanjuje da mi je bilo super interesantno kada mu je Tirion oduzeo život jer to je ono što je trebalo da se desi da se lik Tiriona izdigne. Čarls Dens kaže da postoji šansa da ga vidimo u flesbekovima št mi je drago jer je Čarls sjajan glumac volim da ga gledam.


6. House-Stark-Main-ShieldEddard Stark House-Stark-Main-Shield
Kuća: Stark
Glumac: Sean Bean
Ok malo o najčasnijem liku od svih.  Priznajem da nikada  nisam bila nešto preterano impresionirana Nedom (Šon Binom kao Nedom da), jer  sam ga uvek videla kao previše mirnog lika, previše ponosnog u svetu gde moraš da misliš na način da spasiš sebe. Ned je miran lik, Ned je čovek koji se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, čovek koji je zbog svoje prevelike časti ostao bez glave. Sećam se da sam gledala scene gde on kaže Sersi da će reći sve Robertu i mislila sam tada kao što mislim i sada „Da li si normalan ćuti pobogu  ne uvaljuj se u veće pobleme“. Ned je treniran borac koji povlači mač samo kada mora, on je čovek koji nije tražio mnogo od mirnog života na Severu, a sa druge strane, čast, odanost prijatelju mu nisu dozvoljavali da mu se suprotstavi. Jedini put kada se suprotstavi Robertu zapravo je kada onaj želi da pošalje ubice na Deneris jer njemu čast ne dozvoljava da ubije nevino dete (volim Deneris ali Robert je tada pametno razmišljao o budućnosti trona i tome da bi ona mogla da dovede sile u kraljevstvo).


Šon Bin je bez dileme uspeo da nam da od Neda ono što sam ja videla u knjigama i kada čitam mladog Neda on meni idalje ima lik Šona Bina. Bilo je malo teško na početku dugo sam kada sedim sa nekim i pričam mu o seriji govorim „Bromir je..“ jer izgleda identično kao u gospodaru prstenova, međutim ubrzo sam počela da ga gledam kao Neda.


Ned Stark je bio lik odan časti i bogovima, a opet i nakon pet sezona njegov lik je idalje tematika i nko ko je ostavio veliki pečat, volela bih da su ga poštedeli da smo imali još malo prilike da gledamo njegov lik, tim pre jer Šon Bin ostavio toliki pečat, nikada nije bio najomiljeniji lik u seriji meni ali sa druge strane je lik koji najviše poštujem. 


5. House-Martell-Main-ShieldOberyn Martell House-Martell-Main-Shield
Kuća: Martel
Glumi: Pedro Pascal
Ako je Martin imao želju da napiše kako bi strast izgledala da govori i hoda na dve noge onda verujem da je tada napisao Oberina. A producenti, bog ih blagoslovio, našli su čoveka koji je sve to.
Volim Oberina (koje žensko ga ne voli ?), o dragi bože prokleto obožavam tog lika, možda najneprežaljenija smrt. Čovek koji je govorio i flertovao u isto vreme, čovek koji je bio odličan ratnik  u isto vreme čovek koga su na kraju tuga i žar za osvetom sagoreli. Pojavom u kraljevu luku Oberin ne okleva da sve oko sebe gleda na izuzetno seksusalan način, ne samo žene-i muškarce i žene. On je lik koji me podreća na miks Džimija Hendriksa, Dejvida Bouvija i don Huan de Marka... ljude koji su bili skloni strasti na načinda su ljude gledli sa željom be obzira ko su. Što verovatno objašanjava ašto se nikada nije ženio. Postoji urbana legenda po kojoj samo najveći ljubavnici imaju kćerke, što je verovantno Martinu poslužilo da ih Oberinu da osam. On ima ljubavnicu i voli je ali sa druge strane to ga ne sprečava da razmeni par pogkleda sa Lorasom, Džejmijem, Sersi, da poljubi drugu devojku, odvede u krevet nekog mladića...i bilo kojou drugu osobu. Oberin je svetski čovek, putovao je video sve a opet dolazimo do toga da je on čovek u kome je bol za načinom na koji je izgubio sestru tinjao i nikada nije mogao da prestane.


Ne bih komentarisala Pedra Paskala, ako seksipil ima noge on hoda ponaša se,jede, piše, govori i diše kao Pedro. Verovala sam mu svaku reč i za sedam epizoda uspeo je da natera svakog gledaoca da se zaljubi u njega, idalje volim da se vratim na te epizode merak mi je da ga vidim ( i divno peva). 


Koliko god mrzela Planinu, ono što je ubilo Oberina nije on  već želja za osvetom. Umesto da se okrene i probode Planinu i završi sa njim zauvek on je morao da vidi publiku koja odzvonjava (rekoh on je prototip rok zvezde-volite me, aplaudirajte mi, zato sam tu) za njegovu sestru. Ako ništa drugo on je čovek koji je najviše podvredio Gregora ikada i uspeo je da osveti sestru.


4. House-Mormont-Shield-Icon Jorah Mormont House-Mormont-Shield-Icon
Kuća: Mormont
Glumac: Iain Glen
Ako bih birala najidelanijeg muškaraca u seriji, koji je kompletno moj tip, Džora bi bio moj izbor. Obožavam ga. Mrzela sam Deneris kada ga je loše tretirala, smatrala sam da je on koji je praktično rizikovao svoj život jer se zaljubio u nju najdivnije stvorenje na svetu. Džora je lik koji je dugo bio tajna za sve nas, nikada nisam pomislila da je on Robertov izvor informacija (zapravo kada sad razmislim, kapiram da sam glupa što nisam tako razmišljala no dobro), ali Džora je neko ko je doživeo kompletnu promenu, od nekog ko je došao kao špijun do nekog ko se zaljubio u devojčicu koju je došao da izda. 


Ian je savršenstvo (u 4. i 5. sezoni je da umreš koliko dobro izgleda), i ako ja uvek naglašavam da je Džejmi naješpi čovek u seriji, kada bih birala čoveka koji predstavlja čisto savršenstvo za mene (izgled+karater) to bi bio njegov Džora. Način na koji ga igra, stav,  ta neka..uh ne umem da objasnim ali svi znate kad neko nosi fascinantnu energiju, tera me da ga obožavam. 


Želim da vidim njega sa Deneris, želim da se ona mane svoje igračke (Daria) i da vidi ko je zapravno najbitniji čovke u njenom životu (možda kada je pronađe, spase...). On je proživeo transformaciju u isto vreme pokazao da je jako pametan i neverovatno dobar šijun. Radujem se njegovom liku na dalje.



3. Stark shield iconJon Snow Crow shield icon
Kuća: Stark 
Glumac: Kit Harington
Verovatno je da ovaj lik trenutno drži status najpopularnijeg lika, i lika o kome se najviše pričao u protekloj sezoni serija. Živ? Mrtav? Targerian? Beli hodač? Duh? Vratiće ga Melisandre? Izlečiće ga vatra? Duh će se konektovati sa njim i tako će oživeti? Milion različitih teorija a opet verovatno će mo svi mi biti iznenađeni kako će se Džon Snežni vratiti među ljude. 
Džon Snežni je lik koji je kao i lik Deneris dao nama da gledamo sazrevanje kod čoveka od kopileta, do kućepazitelja pa do lorda zapovednika noćne straže, Džon, koji ne govori mnogo pruža nam širok spektar gledanja transformacije dečaka u muškarca.  I svi ga volimo. I svi ne znamo ništa. Jer Džon Snežni je lik koji se neda ignorisati. Njegova unutrašnja bol, njegove borbe i ceo život nepripadanje nigde oblikuju ovog divnog čoveka. Častan kao i (ne želim da napišem otac jer verujem da je ujak) Ned, čovek koji ide savešću pre nego srcem jedan je od najvoljenijih likova u seriji i knjigama. Džon je neko ko svoj zavet prema braći noćne straže uzima za ozbiljno,  on nikada nije otišao sa Igrit jer ono Stark u njemu nikada nije dozvoljavalo-odanost,  vernost i zavet koji jednom dat neće biti prekinut dok ne bude ponovo rođen.



Kit je Džon iz knjiga, to je ono što sam ja zamislila čitajući o Džonu (samo fizički i lepše), ono što je u mojoj glavi predstavjo Džon. Sam Kit često naglašava da je sličan Džonu po pitanju toga da nije najpričljiviji i da je ponekad preozbiljan pa ne treba da čudi zašto je toliko fino ušao u džonov lik.


Velika je verovatnoća da ćemo tek videti šta ko je Džon, njeova zakletva je umrla zajeno sa njim i sada kada bude ponovo rođen, moćiće da čini kako mu je volja a da više nije vezan. Ovo je lik koji je prošao dosta  neko ko je na oštar način učio da se bori za život a opet neko ko je morao da ode u noćnu straću da bi naučio da je prihvaćen. Radujem se da vidim novog Džona sa starim kvalitetima.


2. House-Lannister-Shield-IconJaime Lannister House-Lannister-Shield-Icon
Kuća: Lanister
Glumac: Nikolaj Coster-Waldau
Vrh sam (kao što se i predpostalvjalo) ostavila za one koje najviše volim-za Lanistere.  Da Tiriona (neću da se pravim znate već da je čovek prvi) znate, koliko ga volim, Džejmi bi bio prvi, ali volim Tiriona oduvek više i tkao je. ;eđutim  razlog zašto „Kraljeubici“ dajem ovo mesto, voliko visoko je zato što je on lik koji ima najveći progres i u sito vreme on je najrazuimniji Lanister od svih. 
Džejmija upoznejmo kao kompletnog kretena, a posebno na kraju prve epizode. Međutim Džejmi sa početka sezone i Džejmi od kada padne u Robove ruke pa dosad su dve različite osobe. On je dobar. Možda čak i najčistiji iznutra jer ga ništa ne izjeda. Njegova najveća mana je ljubav prema sestri kojom je bio zaslepljen dugo. Izgnasntvo Džejmiju donosi jednu veliku stvar a to je da on konačno pronalazi sebe, sebe kao Džejmija Lanistera ne sebe kao Tajvinovog sina, ne sebe kao Sersinog blizanca. Konačno počinjemo da otkrivamo koliko  je on vezan za porodicu i koliko pokušava da bude ono što svi očekuju od njega. Svi vole likove  loših momaka koji postaju dobri i verovatno je to ono što svi volimo kod Džejmija.


Ne moram mnogo o tome kako je Nikolaj izneo ulogu, prosto čovek je uspeo da nam prikaže sve vrste Džejmija Lanistera, uz to zaista izgleda kao vitez. Nikolaj daje Džejmiju (posebno u 4. i 5. sezoni) nešto što me tera da ga vidim kao milog lika, zato uvek ima rasprave da li je Džejmi bolji sa dužom ili kraćom kosom  ja preferiram sa kraćom jer mi je tada izuzetno mio i drag, ostavlja mi utisk smirenog čoveka.


Ono što ja volim kod Džejmija što (sada posebno) nema mržnje u njemu, on ne želi nikome da se sveti. A momenat kada reši da ide protiv sestre, oca, svih i oslobađa Tirona je zauvek digao nnjega u mojim očima. On je najrazumniji lik od svih, on je jedini koji nikada nije video Tiriona kao krivca za majčinu smrt jer dete ne bira kakvo će da se rodi. Uvek sam imala utisak da Džejmi Džofrija  doživljavao kao Barationa, a (u seriji) Mirselu da je najviše voleo (jes da joj je praktično reko da izgleda kao slut, al kad se obukla tako nije on kriv)  i drago mi je što smo imali taj jedan momenat da vidimo Džejmija kao emotivca. Mislim da sam videla i par puta sa Tomenom da ima neku nežnu nit, a Džofrija je uvek video kao lošeg kralja (i nisam nešto sigurna da mu je baš teško pala njegova smrt), i uvek ga je doživljavao kao Robertovog sina. Džejmi je smiren i Džejmi je voljan da nađe kompromis, nedostaje mu samo čvršća reč za vladara, zato ga nikada nisam videla na taj način.   U novoj sezoni se nadam da ćemo uspeti malo da  probudi tog lava i da će da uzme stvar u svoje ruke, jer zaista on je lik koji svaki put ima sve veći progres.


1. House-Lannister-Shield-IconTyrion Lannister House-Lannister-Shield-Icon
Kuća: Lanister
Glumac: Peter Dinklage
Ok dosadna sam, predvidljiva sam i htela sam da obrnem i da Džejmija stavim prvog, ali ne ovo je lik koji me ni jednom nije izneverio, a ko njega ne voli ?
Tirion je  otelovenje osobe koje je lepa iznutra i čiji je spoljašnji izgled samo farsa. On je dobar do srži, on je čovek koji drži glavu ukjučenom i da su se u to vreme u tom svetu završavali fakulteti on bi bio doktor nauka.  On je neko ko zahvlajujući svojoj glavi zna da preživi, i neko ko nije kukavica pored svih nedostataka (govor sa njegovog suđenja je praktično otišao u istojiu televizije).


Dinklidž je jedini čovek koji nije kastingovan, Martin lično je želeo njega da igra Tiriona i hvala bogu pristao je jer taj čovek je  čista harizma. Osim što je  apsolutno fenomenalan glumac (najbolji kojeg sam ikada gledala na televizij), on je neko ko ima šarm, kome linije koje izgovara dolaze tako spontano kao da živi Tiriona-savršen je. On je takođe jedini od glumaca koji je poneo emi nagradu za ovaj lik i to dva puta.


Većinu ljudi koje sam pitala imenovali su upravo ovog lika kao omiljenog, zato što razbija predrasude. On je u isto vreme Martinova predstava sebe kao osobu koju zbog različitosti niko nije znao da prihvati dok nije pokazao ko je on zapravo. 
Čula sam jednom jednu šalu da svi ostali likovi se daju oprstiti, ali ako Tiriona ubije serija više ne postoji (verovatno bi završio Martin kao onaj pisac iz romana Stipena Kinga „Mizeri“ kada bi neki ludi fan naišao :D ). Svake sezone ne očekujem ništa od Tiriona, već samo čekam da ga vidim jer znam da će biti savršeno, znam da ću se diviti njegovoj mudrosti dok se u isto vrmee smejem jer sve priča sarkastično i savršen je. 



Dakle konačno pola 6 ujutu, tri dana sam pisala ovaj post konačno ga danas završi   a ja sam  sada gladna kao pas, odoh da pustošim špaiz. U nedelju ide nova rubrika/kolumna nešto što do sada nisam radila a mislim da bi moglo da vam se dopadne. Koji su vaši omiljeni likovi?  Likovi koje volite da mrzite...Pišite dole :D ❤


With love S.

8 коментара:

  1. Saro, mnogo volim tvoje top-liste, uvek su veoma zanimljive, pregledne i prelepe!:)))
    I ja imam znatno više omiljenih muških nego ženskih likova ovde, a sa tvojim izborom se slažem skoro u detalje. Moram priznati, kako je lista išla ka prvom mestu, bila sam sve više oduševljena.:))))
    Pa, da prokomentarišem:

    Nisi jedina, ni ja ne volim Kala. Čak sam mislila da sam ja jedini "izrod". :) Nimalo me ne facinira, ni u knjigama, ni u seriji. OK, razumem zašto su ga zavoleli, Džejson Momoa je privlačan, mada meni znatno više u uobičajenom svom fazonu (prvi put sam ga zapazila u nekoj surferskoj seriji, lep je čovek) nego u ulozi Drog(o)a. Previše sirov za moj ukus, a ni ta "romansa" sa Deni mi nije nešto, potresan gubitak zbog nje same i tog bolnog odrastanja kroz tragediju, a ne zbog nekakve velike ljubavi...dakle, ne, čak ni golišavi Džejson mi nije učinio Kala ništa simpatičnijim.

    Lorasa, već smo komentarisale, takođe mnogo više volim u knjigama. Tamo je baš pravi mladi, osioni vitez, pomalo razmažen, dosta sujetan i lukav. U seriji je...kliše gej-karikatura. Imao je nekog potencijala u prvoj sezoni, svakako. Tu vidimo kako on Renlija podstiče da traži svoje vladarsko pravo, vidimo ga kao nekoga ko ima smisla za spletke i "igru prestola", pa setimo se samo onog lukavog pogleda kada nam se prvi put nađe u kadru na turniru. I u drugoj sezoni je još bilo naznaka finog razvoja, npr. bol za Renlijem i osvetoljubivost, ali od treće, postaje čista sprdnja. I žao mi je zbog toga. Finn Jones je simpatičan i sigurna sam da daje sve od sebe, ali, problem je sama koncepcija lika koji je toliko osakaćen da je to prosto žalosno....dakle, KNJIŠKI Loras, uvek. U seriji su, tvrdim, na njegov račun "oživeli" knjišku poslušnu Mardžori.

    Bendžen mi je zanimljiv, ali, ništa posebno...valjda jer me uvek intrigirao najstariji Stark, Brendon, "divlji vuk". Ipak, za ovako kratko pojavljivanje, a toliko pažnje koju je pobudio u fanovima (kao i Sirio Forel, npr.), svakako je zaslužan glumac.

    Stanisa obožavam, pisali smo i o tome već, naprosto, od početne odbojnosti sve više me fascinirao, kroz knjigu i kroz seriju podjednako. Dostojanstven, karakteran, hladan - ali, pravičan. Stiven je sjajno izneo ulogu. U petoj sezoni je njegov lik dosegao dimenzije pravog tragičnog junaka i time uneo novu dubinu u seriju uopšte.

    Bren je zanimljiv od početka zbog svojih moći u najavi, zbog svega što postepeno otkriva. Pošto je dete, do sada je uvek na tom putu imao "vodiča", figure oko sebe, koje su mu pomagale da pronikne u značenje snova i svoj put. Jedva čekam kada krene da se time samostalno služi. Bren je za svoje godine iznenađujuće mudar i vidim ga kao bitnu figuru tog tipa u budućoj radnji.

    Viseris je veoma zanimljiv lik, u knjigama i u seriji podjednako. Hari je rasturio sa ulogom, uspeo je apsolutno SAVRŠENO da prenese njegovu neurotičnost, komplekse, zavist, vezanost za sestru, čak i fizički izgled, sve je autentično. Njegov karakter i njegovi postupci mogu se opravdati, teškim odrastanjem i uopšte istorijom porodične loze koja je uvek davala "drugu stranu novčića", psihički labilne potomke - što se njemu i zalomilo. Ima se mnogo štošta još o njemu diskutovati, jer nije ni najmanje jednostavan lik.
    P.S. Zove se ReGar, bez "D". :)
    I, da, Hari je direktni potomak Čarlsa Dikensa, po majci. To me baš oduševilo:))))

    ОдговориИзбриши
  2. Robert mi je OK, ali iako ga razumem, valjda je suviše kratko prisutan u priči, pa nisam stigla mnogo da se povežem sa likom. Pa, ipak, slažem se, kasting je pun pogodak i veoma su mi zanimljive scene sa Nedom, ali i Sersei.

    Džofri je pravi primer potpuno crnog lika, bez ikakve nijanse, bez ikakvog osnova sa opravdanje - ali, tako maestralno odglumljen, da morate uživati u svakom kadru gde se pojavi! Džek mu je dao dimenziju više nego u knjigama, prosto ga mrziš do nedostajanja. :)))

    Kada govorimo o Remziju, slična stvar, samo što je u knjigama on još gori i jednostavniji, životinja u ljudskom telu, neko ko samo zastrašuje i budi mržnju. Međutim, Iwan mu je udahnuo sasvim novi karakter, nešto briljantno u sadističko-izopačenom ponašanju, NJEGOV Remzi je mnogo više od knjiškog: uvrnuto privlačan, inteligentan i lukav, hladnokrvan u mučenju, ali i osetljiv na npr. poreklo, neko kao Džoker. Mrziš ga iz sve snage, ali i ceniš taj ludački, a proračunati um.

    Dodala bih na listu i Ruza, njegovog oca. Veoma zanimljiv lik i odličan glumac.

    O Teonu smo već pisale, reći ću samo da me u početku mnogo nervirao, ali kasnije sam počela da ga najpre žalim, pa razumem i Alfijeva izvedba je na najvišem nivou, iz sezone u sezonu je sve bolji. Skrhan i slomljen, odbačen od svih, hoće li Grejdžon konačno pronaći sebe i svoje uporište?

    ОдговориИзбриши
  3. Bron je, slažem se, primer kako lik, u knjigama sporedan i relativno bespotreban na duže staze, zahvaljujući dobrom glumcu uspeva da se izbori za svoje mesto i osvoji nas. :) Džeromu kapa dole, beskrajno je šarmantan i zabavan. Da ga nije bilo u scenama iz Dorne, taj deo pete sezone bi bio apsolutna propast.

    Sendor je vrlo zanimljiv (anti)junak, neko ko krije mnogo više nego što izgleda, neko ko ima neočekivane i nagle obrte u postupcima, a posebno sam volela njegov odnos sa Arjom. Nisam od onih koji ga povezuju sa Sansom, čak mi je to baš odbojno, ali, dajem mu bitnu ulogu u razračunavanju sa Gregorom. Glumac je odličan.

    Rob mi u knjizi nešto nije drag, valjda i jer nemamo poglavlja iz njegove perspektive, pa je svaki uvid u postupke koje preduzima bio spolja. U seriji, jedino zahvaljujući Ričardu koji je predivan, Rob mi je nešto podnošljiviji. Ali, Džon je uvek ispred. :) Zato što ima više potencijala, uči na greškama, dok je Rob uleteo u rat sasvim neiskusan, a "usijane glave", pa njome i platio danak neiskustvu.

    Tajvin - fascinantan lik. Sjajan primer VRHUNSKOG anti-junaka. Političar, strateg, glava porodice. Čarls ulozi dao maksimum i učinio ga besmrtnim.

    Neda volim još od knjiga, a Šon Bin je sasvim "srastao" sa ulogom i postao jedini, pravi Ned. I o njemu smo dosta komentarisali, dosledan do kraja, pravi starinski junak i plemić u najboljem smislu te reči.

    Potpuno se slažem sa određenjem Oberina: hodajuća STRAST , pod ruku sa neizbežnom LUDOM HRABROŠĆU. Otrovan i impulsivan, na svoju štetu, ali jako upečatljiv. Iako se razlikuje od Oberina opisanog u knjizi, Pedro je ono suštinsko uspeo da prenese i pri tom doda liku nešto novo, svoje.

    ОдговориИзбриши
  4. I da prokomentarišem još kratko "fantastičnu četvorku":

    Džora je sjajan, kako po svojoj svakodnevnoj teškoj borbi sa "demonima prošlosti" (razlog progonstva, odnos sa ocem, pozicija preobraćenog špijuna), tako i po bezuslovnoj ljubavi koju oseća prema Deneris i koju stalno dokazuje, uvek na raspolaganju, spreman da za nju da život bilo kada.

    Džon....šta da kažem sem, moj najdraži lik od samog početka, pa da se ne ponavljam, pisala sam na više mesta o njegovom karakteru, poziciji "heroja u ozrastanje", dokazima i argumentima za njegovo poreklo, trnovitom putu koji prelazi dok iz zbunjenog dečaka uvek u senci polubraće, stasava u mladog i sposobnog vođu....Džon je lik sa kojim se lako poistoveti i saoseća, koji kroz greške i gubitke uči, koji napreduje sa svakom sezonom i postaje sve dopadljiviji čak i onima koji su Kitu osporavali talenat i uverljivost.

    Džejmi je takođe veoma kompleksan junak, neko ko je opisao gotovo neverovatan luk, od prezira gledalaca/čitalaca do empatije i razumevanja. Nikolaj je pun pogodak za ulogu, ne samo zbog svoje neosporne privlačnosti, već i iznijansirane glume, uvek "prigušene" a veoma strastvene gde treba, jednako kao i okrutne, skrhane, samozadovoljne ili kolebljive. Džejmi je pravi vitez. I dobar primer kako Martin polako otvara svoje karte i menja nam poglede na određene likove.

    Tirion je bez premca. Ako je Deneris temperament, Džon istrajnost i volja, Tirion je - um. Intelektom, načinom na koji je rano shvatio da, neželjen i odbačen od svojih, mora da se nametne i opstane isključivo svojim kvalitetima, razvija ih do iznemoglosti. Njegovi nedostaci su njegovo oružje, kako lepo savetuje Džona u prvim epizodama. On je povređivan, ali, zadržao je smisao za dobro, on živi u svetu punom podvala i njima se po nuždi i sam služi, ali ceni pravdu i ima zdrav razum, britku misao, rođen je za kraljevu desnicu. Duhovit, ciničan, razvratan, zabavan.
    Piter je toliko uverljiv i savršen u ulozi. Sem toga, ublažio je knjiški utisak Tirionove nakaznosti, budući da ima markantno lice i teško je poverovati u tu sugerisanu "odbojnost". On Tiriona igra sa prirodnim šarmom i lucidnošću, nemoguće ga je ne voleti.

    Tvoje analize likova su precizne i zanimljive. Hvala ti na divnom tekstu!:))))

    ОдговориИзбриши
  5. Одговори
    1. Hvala ti puno, i tovje analiye ovde su me sjajne, rekla si taman sve [to ja nisam mogla sa se setim :)
      Drago mi je da nisam jedina koja se nije saživela sa Drogom, bila sam ubeđena da ga jedino ja ne volim posebno :D
      Visers je fascinanatan lik, sve stvari koje su uticale na njega i oblikovale ga da bude ono što je kasnije bio, i sve što je on preživljavao je brilijantno, on je negativac sa pokrićem. Nisam znala za Herija i Čarlsa i sad sam još više oduševljena inače neverovatno jak glumac :)
      Upravu si za Ramzija, Eevan mu je dao taj "Džoker" momenat, gde je nevrovatno odvratan i neverovatno privlačan u isto vreme, posebno šaramantan način na koji govori i brze promene raspoloćenja :)
      Džora je lik koji je iz senke uspeo da bude jedan od najbitnijih, sve u vezi njega je fascinantno, ophođenje i ta nit zaljubljenog čoveka pa makar i na svoju štetu.
      Džon je divan lik, on je ono što može da podstakne svakog čoveka-čast i razumnost u jednom čoveku, Kit je rošen za tu ulogu ni jednog drugog ne bih mogla da zamislim :)
      Upravu si za to kako nam Martin daje promenu pogleda likova, od lika koga su svi u prvoj epizodi/prvom delu knjige najviše mrzeli, do lika koga svi simpatišu i vide kao dobrog. Ono što je fascinannto je d alikove koje smo videli kao loše prouža šansu da ih vidimo kao dobre, znam mnogo ljudi koji su npr. mrzeli Sersi ali su plakali i bila im je teška njena staza srama-budi saosećajnost tamo gde je najmanje očekuješ :)
      Tirion je lik sa kojim se svako poistovećuje, jer je primer toga da čoveka čini ono što nosi unutra a ne spolja i da je jedino poboljšanje ono umno i da tu trebamo da radimo...Saveti Džonu koji su bili sjajni su me podsetili koliko je nasledio oca Tajvina po tom pitanju jer Tajvin je ist odličan savetnik, samo Triion zna da sagleda realnost.

      Избриши
    2. Slažem se za sve. :)
      Još da dodam, dobar primer za Remzija je ona scena kad stoji ispred i čeka da mu dovedu Sansu, kako bi joj pokazao onu odranu staricu koja je htela da joj pomogne. Do tog trenutka, on je namršten i ima onu svoju okrutnu facu. Čim mu Sansa priđe, a on ukapira da je to baš ona, ozari se i kao da navuče masku sasvim drugačije osobe. Ti obrti - od lakrdijaša do psihopate, Iwan ih vrhunski postiže.
      Posebno u scenama sa Teonom, koliko god bile mučne, ja ih obožavam, a onaj klip kad prave mjuzikl i njihovo off-screen drugarstvo su mi posebno zanimljivi, prosto da ne poveruješ, jer su na ekranu tako uverljivi.

      I Martin baš sjajno zna da dočara sve nijanse u jednom liku, od početka do kraja promenimo mišljenje bar tri puta, a glumci u seriji uspevaju da to isprate i dočaraju, zato mislim da je kasting svakako jedna od boljih strana i tajna uspeha "GoT"-a, pa čak i kada scenaristi nešto ne izvedu baš najbolje, glumci izvuku maksimum. :)))

      Избриши
    3. On je sjajan, odlično se uvlači u ulogu :)
      Jao dobro me podseti na mjzikl što im je Kris Martin radio svidelo mi se da ih vidim malo van granica GOT kao komične, tu je Kit predvodio jer onako zbunjen a smešan :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor