Search This Blog

10 MALIH SAVETA KOJI ĆE VAM OLAKŠATI ŽIVOT


 



  Volim rečenicu iz serije „This is Us“ koju često ponavljam u svojoj glavi „Kada ti život da limun, potrudi se da napraviš nešto što barem liči na limunadu“.


 Ima velike istine u ovom a to sam na žalost ili sreću iskusila lično. U martu 2019. moja baka se razbolela. Tih dana nisam mislila o tome da će mi se od sredine godine život promeniti naglvačke. Iskreno ne pamtim kako smo Maša, Mina i ja prošle kroz te dane ali iz ove perspektive deluje mi da smo ih prošle prilično „normalno“ za zadate okolnosti. Međutim od jula kada je baba preminula život se totalno okrenuo. Finansije su nam bile odsečene drastično a realnost življenja je postala nešto totalno drugačije. A sve se promenilo. U trenutku shvatiš šta sve ulazi u dan jedne „odrasle osobe“, shvatiš da živiš u kući sa ljudima koje ti zapravo ne poznaješ, shvatiš da je život mnogo više od „samo lagano“ . I sve se to dešava kada kreće svetska pandemija a moje mentalno zdravlje, koje generalno nikada nije bilo sjajno, počinje da ide nizbrdo. Ali da ne mračim, nije život ni tako loš. Bitno je da učiš. Ne postoji situacija iz koje ne možeš da se izvučeš i nastaviš dalje samo moraš da radiš na sebi konstantno. Pre par meseci bila sam na pragu da okončam svoj život, ali evo me ovde sad pišem svakog dana. Ako sam se ja izvukla možeš i ti. Sad moj „samostalni“ život je krenuo nizbrdo od prvog meseca kada sam shvatila da ne umem da pokrijem sve račune i da ću verovatno gladovati. Ja sam znala da je ne umem da kuvam niti spremam- to bez diskusije je išlo. Ali nisam imala pojma šta je zapravo sastavnii deo života. Uopšte se ne šalim kada kažem da sam čitavu godinu živela na testu i lisnatom pecivu koje sam naučila da ispečem. Onda sam imala wake up call i krenula da učim.Malo po malo naučila sam. Sad ja još učim ali danas za vas imam 10 malih lekcija koje će vam olakšati život. Verujem da većina ovo zna, no to nije bitno pišem ovaj post za svakog kom treba pomoć. Ako postoji jedna osoba kojoj mogu da pomognem u bilo čemu- uradila sam dobru stvar. Sari od pre dve godine bi ovo mnogo koristilo zato vam pišem.

Da više ne dužim,

Let‘s go!


  • Prvo plati račune

Računi su zeznuta stavka zbog koje sam sebe stavila par puta u tako loše situaicije. Ljudi će te nahraniti ako bude trebalo ali tvoje račune plaćaš samo ti. Izbegni stres maksimalno i prvo plati račune. Kod mene se svakog meseca prvo plaćaju internet i struja. A onda raspoređujem na ostalo. Jednostavno je jednom kad se nagomilaju imaš utisak da ne možeš da izađeš iz duugovanja, a to je grozna situacija!


  • Struja je skupa, a ti je plaćaš-štedi

Sada shvatam zašto je baba išla i vikala da gasim svetlo svuda za sobom kada mi ne treba. Tvoj račun za struju ne stoji u mestu. Ti lično je plaćaš zato štedi. Svetlo u toaletu nema potrebe da bude upaljeno kada niko nije tu, gasi i ono iz špaiza...Sve što ti u tom trenutku ne treba gasi.


  • Mašina je daleko lakša ako je uključuješ dva puta nedeljno

Prvo sam prala svakog dana po malo. A onda mi se desilo da nemam prašak, ne mogu da priuštim prašak...Sada uključujem dve pune mašine dve puta nedeljno i to mi je više nego doviljno. Olakšam sebi posao kako fizički tako i finansijski.


  • Posredi sobu svakog dana

Olakšaćeš sebi drastično mnogo ako svakog dana posrediš svoj prostor. Prvo što je urednost divna a onda i što sebi olakšaš nedeljnu generalku. Prvo sam puštala da stan stoji u mestu i posle par generalki koje su me ubile u pojam jer sam sređivala tri života shvatila sam da pravim veliku grešku. Danas svako jutro posredim po malo, usisam dva- tri puta nedeljno i generalka je daleko lakša!


  • Ako ne umeš da kuvaš- nauči da pečeš

Po mom ličnom mišljenju pečenje je retko laka metoda koja ne zahteva konstanto stajanje pored šporeta a možeš mnogo sa njom da napraviš samo ako si pažljiva. Naučila sam da pečem mnogo stvari i u 90% slučajeva kad spremam hranu biram baš ovaj metod. Dobro je znati da nešto i skuvaš (i treba) ali iznad svega nauči da pečeš! Takođe shvatila sam da spremanje hrane nije „muški“ ili „ženski“ posao  jer ova podela zapravo i ne postoji, već preživljavanje koje je neophodno aposlutno svakom čoveku!


Moj radni prostor.






  • Papir za pečenje je tvoj spas

Ulje nije jeftina stavka, ali na stranu to, ulje je užas za pranje sudova. Papri za pečenje je nešto što će ti olakšati život drastično, sve što pečem pečem upravo na papiru i mnogo bolje funkcionišem tako. 


  • Timer i alarm su tvoji prijatelji

Apsolutno sve što radim- radim sa timerom i alarmom. Ovo mi omogućuje da moj već slabo foksuiran mozak ne opterećujem i pustim samo upozorenje da me zove kada je jelo gotovo. Nikada mi hrana ne zagori baš zato što se oslanjam na ove dve stavke!  Takođe ih koristim pri organizaciji da me podseti kada treba da sednem da pišem post šta imam od zadatka u koje vreme za taj dan- koristite tajmer i alarm za apsolutno sve odličan alat za organizaciju.


  • Salata je lak način da uneseš vitamine

Govorila sam o tome kako još ne umem da kuvam. Kako često pečem ne unosim dovoljno povrća i tu nastupa njeno visočanstvo- salata! Iseći povrće i pomešati zajedno nije filozofija koju moraš da savladaš a omogućiće ti da uneseš vitamine i imaš lep prilog uz jelo. Isto važi i za voćne salate!


  • Spisak je dobrodošao!

Spisak stvari koje treba da obaviš tog dana je nešto što je mene vratilo na pravi put. Ali ne samo običan spisak već spisak sa određenim vremenskim intervalima. Moram da znam kada i šta treba da odradim. Ova metoda mi mnogo okaškava život. Takođe i planer hrane je sjajan! Ispalniraj obroke za narednih nekoliko dana i mnogo ćeš manje novca potrošiti. Ja planiram na tri dana i mnogo je lakše.


  • Prijatelji su tvoja druga porodica, slobodno se osloni na njih.

Osim mog ujaka kada sam ostala sama nisam baš imala na koga da se oslonim. Kao introvert bez mnogo prijatelja nikada nisam očekivala da ću imati sa kim da pobelim šta me muči. Naučila sam da to nije istina i da imam divne sjajne žene u svom krugu prijatelja koje su tu za mene (da sve su žene zato tako i pišem). I to je divno. Koliko kod da sam sama, zapravo nisam sama!


Jedan od mojih ručkova- pržen krompir i salata od mladog luka i krastavca.




Došli smo do kraja ovog posta. Nadam se da vam se dopao i da vam je koristio barem malo. Svoje utiske mi možete pisati u komentarima ili na mail saramilenkovic1994@gmail.com odgovaram u roku od 24 sata!


Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):



Hvala na čitanju,

With love, S.

2 коментара:

  1. Život dolazi s različitim iskustvima. Ne znam s čime se sada suočavate, ali uvjeravam vas da je dr. White, pravo rješenje, ovo je moje kratko svjedočenje. Sretna sam što ovo mogu napisati jer opet imam mira u braku, a sve zahvaljujući velikom čovjeku koji se zove dr. White, ima moćne čarobne kotačiće koji pomažu u pomirenju spora između mene i mog supruga, moj suprug je otišao od kuće i živio s drugom žena 7 mjeseci, bez brige za mene i našu četverogodišnju kćer, financijski sam dobro jer sam bankar, ali trebam nježnog muškarca, ali moj muž nije ni blizu, molim ga da se vrati kući nekoliko puta, ali nema ' ne radim ništa, čak sam molila i njegovog starijeg brata da mi pomogne. Pročitao sam svjedočenje muškarca koji je opisao kako je dr. White pomogao da se njegova supruga razvede ljubavnom čarolijom, pa sam mu uzeo kontakt i objasnio mu svoje probleme, rekao mi je što je potrebno za ljubavnu čaroliju i dao sam mu financije za kupovinu tri dana i moj se muž vratio kući, sve zahvaljujući vama, dr. White. Obratite mu se za pomoć: / WhatsApp: +17168691327: ili e-mail: wightmagicmaster@gmail.com: ako imate bilo kakvih veza ili životnih problema, on ima sve vrste čarolija, za liječenje bolesti, povratak bivšeg, ponovno spajanje braka, da biste dobili dobar posao za vraćanje izgubljenog novca i drugo rješenje.

    ОдговориИзбриши
  2. Bila sam povrijeđena i slomljena srca kada se prije sedam mjeseci u mom braku dogodio jako veliki problem između mene i mog muža. toliko strašno da je odnio slučaj na sud radi razvoda. rekao je da više nikad ne želi ostati sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu na teške bolove. Pokušala sam ga na sve moguće načine vratiti, nakon mnogo preklinjanja, ali bezuspješno. a on je potvrdio da je donio odluku i da me više nikad ne želi vidjeti. Tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Pa sam mu sve objasnila, pa mi je rekao da je jedini način da vratim muža da posjetim bacača uroka, jer je i on to stvarno učinio. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao e-mail adresu bacača uroka kojeg je posjetio. dralaba3000@gmail.com. Sljedećeg jutra poslala sam e-mail na adresu koju mi ​​je dao, a čarolija me uvjerila da ću muža vratiti sljedeća dva dana. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je razgovarao sa mnom i rekao mi sve što moram učiniti. Onda ih radim bez povišice, pa me sljedeća dva dana, začudo, zvao suprug koji me nije zvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna !! Tako se isti dan vratio, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju pogrešku i bol koji je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naša veza bila jača nego prije, uz pomoć sjajnog bacača uroka. Dakle, savjetovati ću vas ako imate bilo kakvih problema, obratite se dr alabi na email: dralaba3000@gmail.com ili ga kontaktirajte na whatsapp i viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744.......

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor