Search This Blog

I Am Love (Io sono l'amore) Movie Review



Proslava rođendana glave porodice u velikoj porodičnoj kući. Posluga polako obavlja svoje poslove dok im gazdarica kuće pomaže u kuhinji. Ulazi njen sin, pozdravlja je na ruskom jeziku, jeziku koji u toj blago - osvetljenoj kuhinji u velikoj kući u Milanu razumeju samo njih dvoje. Žena skida kecelju i odlazi da se presvuče. U elegantnoj haljini pridružuje se suprugu i gostima. Velika večera u čast rođendana dede i glave porodice počinje, deda je razočaran jer je njegov unuk izgubio trku baš na dan njegovog rođendana i to od nekog manje poznatog kuvara, ali ono zašto je on tu je zapravo nešto sasvim drugo, on želi da njegov sin i unuk zajedničkim snagama nastave porodični posao te mladi Eduardo dobija novu odgovornost u svom životu. Deda je takođe razočaran što njegova unuka Elisabeta želi da ide putem umetnosti. Iste večeri na ulazu kuće pojavljuje se mladić koji je pobedio Eduarda -Antonio i donosi Eduardu tortu koju je sam napravio kako bi ga utešio, a Eduardo polaskan ovim gestom zove ga unutra i na vratima ga upoznaje sa majkom, Emom. Prolaze meseci a deda umire dok Eduardo i njegov otac preuzimaju firmu, Eduardo i Antonio su u međuvremenu postali prijatelji i žele da otvore zajednički restoran. Problem nastaje kada Edurdova majka Ema shvati da nije ravnodušna prema mladom kuvaru.



Godina: 2009.

Uloge:  Tilda Swinton, Flavio Parenti, Edoardo Gabbriellini

Režija:  Luca Guadagnino 

Rotten Tomatoes: 80% (7,2/10)

IMDb: 7/10






Za film "I'm Love" čula sam relativno skoro. Smatrala sam da treba da unesem u svoj izbor filmova i filmove na različitim jezicima i iz različith zemalja, i ovo je jedan od filmova koji su mi se učinili zanimljivim, posebno jer je glavna glumica u ovom ostvarenju čuvena Tilda Svinton. Ovaj film predstavlja jednu pravu porodičnu dramu, sve dok ne pređete sredinu filma. Nakon par minuta od polovine filma ovaj film uzima  odličja priče o Ledi Četerli- glavna junakinja u braku sa moćnim čovekom koja ne pronalazi sebe sve dok mladi ali ne preterano intaligentan i obrazovan mladić ne probudi to u njoj. Gledajući ovaj film u prvoj polovini njegovog emitovanja bila sam sigurna da će ići u top 10 najboljih filmova koje sam pogledala ove godine. Atmosfera filma u pravom italijanskom maniru, dugački kadrovi bez progovorenih reči, postavka za kvalitetnu dramu, pričanje priče kroz slike  -sve je bilo na svom mestu i sve je bilo savršeno, ali film je celina ne samo polovina zar ne? A ponekad druga polovina može da promeni prvobitan utisak koji steknete. Nekada taj utisak je drastično bolji na kraju, nekada obrnuto. Upravo to se desilo meni. Film "I'm Love" ili u originalu "Io sono l'amore" je film reditelja Luke Guadagnina, ovaj projekat su on i glumica Tilda Svinton planirali čitavu deceniju pre nego što je konačno ugledao svetlost dana, film  je smešten u Milanu i Tilda je za ovaj film morala da nauči i ruski i italijanski jezik jer glumi ženu iz Rusije koja dugi niz godina živi u Italiji.




Nema diskusije da je ovo kvalitetan i dobro osmišljen film, na žalost ne do kraja dobro realizovan. Film prati lepa kinematografija i mada slike ne izgledaju kao suncem okupana umetnička dela imaju duh i imaju život u sebi.  Milano  i zima, vatra koja greje iz kamina, a potom leto i San Remo i more čija se so oseća preko ekrana, yatim  Milano u proleće i sve to vezano hranom i specijalitetima ove divne mediteranske države, verujte mi da sam ogladnela gledajući film. Ono što je takođe važno je da je svetlost jako lepo korišćena tako ona prati priču likova prikazujući njihovo unutrašnje stanje. Kadar ima celinu, nije sečen "s brda s dola" već je uokviren i ima jasno stavljenu tačku, kao kada završite glavu u knjizi ne ostaje otvorena pa se natavlja (česta praksa reditelja je da zaborave da stave tačku već samo pređu na sledeći kadar, to je loše sečen kadar) već prvo ide tačka pa kreće sledeća etapa. Imati celinu u kadru je jako važno za film jer nas kao gledaoce ne ostalvja u nedoumici.






Dijalozi su kvalitetni i deluju sasvim prirodno. Likovi lepo komuniciraju i izgledaju spontano. Film ima jedan miran ton i možete da ga gledate opušteno a opet muzika koja ga prati će vam ukazivati na promene. Film odlično predstavlja kako jedna porodica može da prođe kroz razne trenutke od padova do uspona, od sreće do depresije, od života do smrti... Posebno mi se doapada što ulazi u razne teme spontano i prirodno tako vidimo kćerku Elisabetu koja je gej kao jednu sasvim običnu osobu i njena seksualnost nije akcentovana već naprotiv proces prihvatanja je sasvim normalan.





Gluma je dobra i ne mogu mnogo da se požalim na istu. Ovo je drugačija produkcija  nije realno da sada očekujte metodnu glumu, življenje lika na visokom novou. Evropski filmovi imaju malo drugačiju postavku oduvek su imali. Tilda Svinton je poznati kameleon, ona ovde izlazi iz  svojih tipičnih uloga čudakinja i neshvaćenih osoba i igra jednu pravu  damu koja je davno zaboravila ko je ona zapravo. Njen perfomans je moćan tokom čitavog filma a i ono što je ona donela kroz Emu zaslužuje samo hvale. Uz sve to moram da dodam da je prelepa, teško je gledati u bilo koga drugog pored nje.





Od ostalih glumaca ne mam baš nekog posebnog da izdvojim manje -više su svi  dobri i verni u svojim ulogama. Flavio Parenti koji glumi njenog sina Eduarda je jako lepo preneo svoj lik, bilo da glumi ozbiljnog biznismena ili samo običnog mladića on je glavnu u kadru i svojom energijom koja se ispoljava kroz njegovu dopadljivost i mirnu prirodu veže gledaoca za sebe. Eduardo Gabbriellini koji glumi Antonia mi se nikako nije dopao, čovekj je baš bezličan i dosadan, ne izdvaja se ni malo.



Flavio Parenti kao Eduardo (levo) i Eduardo Gabbriellini  kao Antonio (desno)



Međutuim, ipak želim da izdvojim  Albu Rohrwacher koja glumi Elisabetu jer je iz jednog malog lika uspela da iznese moćan performans . Alba je inače nagrađivana glumica u svojoj zemlji pa ne treba da čudi što je i ovde briljirala.




Problemi u filmu javljaju se većinski u drugoj polovini filma kada priča poprima drugačiji tok. Već sam vam rekla da strašno podseća na Ledi Četerli,  mogu reći da zapravo na svoj način poprima  klišee koje je dala "Ledi Četerli" (šablon koji je Lorens sam stvorio a primenjen je na mnoge filmove/priče godinama kasnije) -glavna junakinja udata za prljavo bogatog biznismena, upoznaje mladića koji je daleko niža klasa od nje zaljubljuje se u njega i kreće aferu sa njim tek pored njega otkrivajući ko je ona zaista i pravi promene praveći se da je niko nikada nije prihvatao zbog onog što je. Što u ovom filmu konkretno,  pre svega nije uopšte tačno jer se njen sin ponosi njenim ruskim poreklom i sam tečno govori ovaj jezik kako bi njegova mama uvek imala deo svog doma kraj sebe. Ja imam veliki problem sa ovim pričama -bogata žena/žena bogataša koja se zaljubljuje u sirotog ali  vrednog mladića pa radije bira da nema leba da jede nego da ostane u stabilnom braku (Ema i njen muž možda ne gore od strasti, ali imaju stabilan i prilično lep brak koji funkcioniše toliko godina imaju tri odrasla deteta). Strašno me nervira to što većina priča, filmova... prikazuje da moćni muškarci žele mučenice, služavke, sirotice a moćne žene žele šumare, kuare, lovočuvare, farmere (Hardy on my mind definitivno još jedna priča gde sam se nervirala opasno), zašto je tako loše ako moćna žena želi moćnog čoveka i obrnuto? Veliki sam protivnik romantizovanja prevare, pa i u svrhu umetnosti prosto šalje lošu poruku. Jedno je biti od starta otvoren i reći -ti i ja više ne funkcionišemo i svako na svoju stranu, sasvim drugo ćutati. Romantizovanje prevare u knjigama, filmovima...bilo gde je veliko NE. Retke su situacije gde mogu da "progledam kroz prste" -muž nasilnik npr. tu mogu da nekako pređem preko prevare i romantizovanja istet, u nekom drugom slučaju prosto ne, nema ničeg romantičnog kada ti nekog praviš na budalu. Barem meni nema.






Erotske scene su isuviše grafički prikazane, vidi se pod milim bogom sve i ako nemate problem sa tim super za vas ja ga imam prosto za mene deo intime likova treba da ostane zadržan, nisam patrijahalna daleko od toga prosto mi smeta kada lepa erotika pređe u vulgarnu. Film nam ne dozvoljava da upoznamo određene likove poput Eminog supruga koji se jedva pojavljuje u celoj priči. Hemija između Tilde i mladog Eduarda koji igra Antonia je katastrofalno loša nema varnica nema ničega samo čist scenario.





Film ima zaista sjajne strane obožavam kako kuhinja veže celu porodicu, dopada mi se proces koji film ima - sve kreće proslavom života a završava se smrću ta paralela je fantastična. Međutim filmu se gubi u drugom delu i on prerasta u lošu romansu. Na kraju ostaje pitanje da li treba da pogledate i ja mogu da vam kažem sledeće -ako želite nešto malo drugačije, ukoliko želite dramu koja vas neće zamarati onda imate moje zeleno svetlo jer uprkos velikom razočarenju na kraju ovo zaista jeste kvalitetan film to ne mogu da mu osporim. Sa druge strane ovo je jedan od filmova koji će naterati svakog da kreira individualno mišljenje radije nego da sve svima dopada ili ne dopada pa ako želite izazov, eto ideje za gledanje. Moj glavni utisak je da je ovo kvalitetna porodična drama koja prerasta u lošu romansu, ali jeste vredan gledanja to ne mogu da mu osporim, jer i sama ne žalim što sam ga pogledala.




Linkovi vezani za ovaj post (ako želite više da pročitate idite na "open link in new tab" jer ne mogu da namestim da se sam dirketno otvara u novom):



Trailer za film


Hvala na čitanju,

Con amore, S.

2 коментара:

  1. Saro, da pohvalim najpre samu recenziju, odlična je i uživala sam u čitanju. Ne znam da li sam ti ranije rekla, ali meni se izuzetno dopada što ti obraćaš pažnju na svaki aspekt ostvarenja, od tipa glume i karakterizacije likova, do osvetljenja, kadriranja, pa naravno i same priče. Ja se u veliki deo tih stvari ne razumem, ali kod tebe se vidi zanimanje i iskrena volja da obratiš pažnju, uđeš u srž filma, a to je kvalitet koji nemaju svi prikazi i samo napred, odlična si u tome.:)
    Zatim, uvek volim iscrpnost sa kojom nam predstaviš svako ostvarenje, potpuno iskreno i objektivno, tako da nemamo nedoumice da li da mu pružimo šansu. Iz tvog teksta se bukvalno da steći neki približni utisak, kao da smo film i sami već odgledali.
    Treća pohvala ide na odabir teme teksta, evropski/italijanski film, podržavam da širiš kinematografski opseg, jer se o ovakvim delima nešto manje zna i čuje, pa bi bilo zaista informativno i dobro za čitaoce.
    Eto, ja prvi put čujem za film, ali mi deluje zanimljivo i pored svih mana koje si istakla, a koje i meni inače smetaju (imam isti odnos prema preljubi i prenaglašenoj erotici). S druge strane, dopadaju mi se slike/kadrovi koje si izdvojila, Tilda je uobičajeno fascinantna, pa ću ga obavezno potražiti i staviti na (podužu) listu.
    Hvala na još jednom sjajnom otkriću i, naravno, samo napred!:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Isidora na pohvalama :)
      Ja mislim da nesvesno obraćam pažnju na te stvari jer kad god rezimiram film u glavi "fizički" aspekt filma je ono čega se najviše sećam :)
      I hvala za ovaj drugi deo generalno sam mislila da su mi recenzije predugačke i da možda preterujem i smaram ljude, stvarno veliko hvala baš me je brinuo taj deo :)
      Što se izbora tiče, red je bio da se malo unese nešto drugačije nisu samo Američki i Britanski filmovi dobri ima odličnih filmova na nekom drugom jeziku koje ja prva obično ostavljam po strani a ne treba jer ima dosta kvalitetnih :)
      Obavezno mi javi kad god ga odgledaš baš me zanima tvoj utisak :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor