Search This Blog

📚 I'm A Guilty Reader Book Tag 📚


Svi mi imamo  neka svoja grešna zadovoljstva. Nešto što znamo da nije preterano kvalitetno ali ipak gledamo/slušamo/čitamo. Recimo ja obožavam pesmu Spice Girls -Wannabe. Znam da je pesma shit, ali kad god je čujem ja skačem da đuskam i vrlo često je puštam kada mi treba pozitivna energija. Takođe smo svo mi  krivi za pojedine stvari koje radimo u životu, o tome danas pričam sa vama, o krivici, konkretko mene kao čitatelja. Tu sam sa novim tagom (ima nekih 100 godina od kada sam neki radila) i zove se "I'm A Guilty Reader Book Tag". Nisam planirala da ga radim ali gledala sam video moje (trenutno) omiljene BookTube-rke "BooksandLala" (biće na kraju posta link do tog videa), i jako mi se dopao.  Lala je žena iz Kanade, neverovatno pozitivna i neverovatno iskrena osoba, ona i ja možda imamo različite ukuse ali ja volim njenu energiju i volim da je gledam, posebno volim  kada radi pet stvari koje ne voli žanrovski- to su videi koje  obožavam (mislim da sam svaki njen video na kanalu pogledala) ali volim i tagove  i slične stvari. Deset pitanja koja su mi se jako dopala pre svega jer su baš jeidnstvena i sigurna sam da nisam do sada viđala ovakva pitanja u tagovima, a sve vas pozivam da se pridružite ako vam se dopadne bilo u novom postu ili u komentarima.



Let's go 😉

1.Da li si ikada poklonila knjigu koja je prethodno tebi bila poklonjena?

Ne to definitivno nisam, niti bih ikada uradila iz prostog razloga jer smatram da na taj način ne poštujem osobu koja je izdvojila svoje vreme i novac da meni nešto pokloni. Znate kako "poklonu se u zube ne gleda" i knjiga "niti traži hleba niti vode" da bi mi sada bola oči jer stoji na polici posebno ako je to neko meni poklonio. Kako ne bih želela da neko pokloni moj poklon tako ne poklanjam ja tuđe jer ako ništa drugo uvek drage volje pročitam posvetu i bude mi lepo i ako knjiga ne valja uspomena je tu, samo razmislite od toliko naslova neko je tu knjigu namenio baš vama glupo je da je date drugom čak i da vam se ne dopada.


2.Da li si ikada rekla da si pročitala neku knjigu a da zapravo nisi?

Jesam. U mojim kasnim tinejdžerskim danima (koji nisu bili tako davno ali se čine kao da su bili u drugom životu) sam gradila imidž intelektualke  i bilo me je sramota da  priznam da nešto nisam čitala pa sam se ubila kopajući po interpretacijama i recenzijama kako bi ispalo da sam čitala a uz to sam "ozbiljno" diskutovala o temama kojima se bavi određena knjiga i ako je nisam čitala. Iz ove perspektive mi je glupo čak i smešno jer nije sramota reći -nisam pročitala sve dok imaš volju (barem kada se radi o nekim klasicima) da uzmeš i pročitaš, ali teen godine šta da vam kažem niko ne razmišlja kao preterano zrela osoba.




3.Da li si ikada pozajmila knjigu a da je nisi vratila?

Niti dajem svoje knjige niti uzimam tuđe, ne volim obavezu vraćanja i radije ću čitati na engleskom elektronsku nego da je uzmem od nekog. Međutim jesam pozajmila (davno davno) iz biblioteke i nisam vratila, što je jedan od razloga zašto više ne korisitm usluge biblioteke, "lakše konju bez samara" ne umem da se setim da vratim nešto zato ne uzimam- ili kupim sebi novu ili nađem elektronsku i sve je super.


4.Da li si ikada čitala serijal van redosleda?

Ja sam majstor za ovo jer nekako uvek se zeznem pa čitam van redolseda. Pazite sad Martinov serijal "Pesma Leda i Vatre" sam čitala tako što sam prvo našla na knjigu "Oluja Mačeva: Čelik i Sneg" (našla sam je kod ulične prodavačice novu u foliji) što je prva polovina treće knjige (kod nas su zadnja tri dela podeljena na dva toma), da bih tek kasnije krenula od prve knjige pa sve čitala redom. Hari Poter knjige sam čitala od knjige "Hari Poter i Dvorana Tajni" nakon koje sam čitala "Hari Poter i Ukleto Dete" da bih tek od ove godine krenula da čitam (slušam zapravo audio) od prve knjige i sada sam na polovini četvrte (naravno ne treba pominjati da sam sve knjige koje sam već čitala ponovo čitala, a kod Harija sam knjigu koju imam u štampanom obliku slušala audio jer mi se dopala naracija Stivena Freja), zamalo da krenem serijal "Raskol" od druge knjige jer nisam pročitala da je "Crna Vatra" nastavak serijala ali na sreću nisam. Rekoh već ja sam ekspert naopakog čitanja.





5.Da li si ikada spoilovala knjigu nekome?

Na veliku žalost (i moju sramotu) da. Najčešće sa "Pesmom leda i vatre" tu prosto (valjda jer najbolje poznajem Martinov svet od svih svetova fantazije) ne umem da se suzdržim i najčešće spoilujem tri stvari:
1.Nedovu sudbinu (jer ne mogu da ne umrem od smeha kad mi neko kaže da veruje da će Ned na kraju završiti na "Gvozdenom prestolu" a ja ih gledam i samo se msilim "Oh my sweet summer child" ili kažem "ali u seriji ga igra Šon Bin" hahaha)
2.Džejmijevo pravo lice (jer ne podnosim da slušam kako je on odvratan)
3.Sansin brak sa Džofrijem (najčešće kažem "Biće Lanister ali ne na taj način" što je polu spoiler).
Takođe često spoilujem klasike posebno parove iz klasika poput Džejn Ejr i Ročestera ili Darisja i Elizabet Benet. Ne spoilujem svojojm voljom jače je od mene.

6.Da li si ikada napravila "uši" na knjizi?

Definitivno jesam. Nekad ne mogu da nađem nikakv obeleživač a moram hitno da ustanem -pa šta da radim podavijem stranu nije smak sveta. Kad smo kod toga cela literatura za fakultet mi ima uši tu ne mogu da koristim nikakve obeleživače i apsolutno me ne zanima što je to loše i ružno. Što više čitaš to ti je manje bitno valjda. Ranije sam bila striktna u čuvanju knjiga posebno belatristike -nema ostavljanja otvorene knjige na dole ako odem da pijem vodu ili nešto slično; nema podavijanja; nema jedenja pored knjige...sada nemam toliko velike standarde, ne pišem po knjigama i ne podvlačim ali podavijena strana (blako na kraju) i nije toliko strašna.




7.Da li si ikada rekla nekom da ne poseduješ knjigu koju zapravo poseduješ?

Ne, to nikada nisam uradila. Da se pravim da kući nemam shit knjige bi bilo ružno i glupo od mene. Imam obe knjige "50 nijansi sive" (treću nemam amin) da žalim što sam ih kupila -žalim nemate pojma koliko žalim. Ne poklanjam ih jer su bile skupe a baka mi je dala pare za njih pa mi je glupo imam i par sa lepim naslovnicama koje eto služe za ukras mada otvoreno kažem da su sranja. Ja imam praksu da ono što (nije poklon i što kupim sama) mi se ne dopadne poklonim nekom i prosledim dalje ukoliko ni jedna od mojih sestra ne želi da ih čita i tako se rešim i prostora na polici i usrećim nekog drugog i sve je super. Iskrenost je uvek najbolja šta da radim čitala sam  od dela književnosti koja su među najboljima, ali brate mili čitala sam i žešća sranja i to je jedina istina.


8.Da li si ikada rekla nekom da nisi pročitala knjigu koju si zapravo pročitala?

I ovo sam radila. Kako sam u kasnim teen danima želela da budem intelektualka tako sam u ranim pokušavala da se uklopim pa sam tako često lagala da nisam čitala neke knjige koje sam zapravo čitala. Znate kako ja sam već bila dovoljno čudno dete ljudima iz srednje škole jer sam čitala na velikom odmoru umesto da visim sa ostalima i komentarišem aktuelne teme pa mi je bilo glupo da to još dodatno komplikujem sa "ozbiljnijim knjigama" te sam se često pravila da čitam samo laganicu, sada žalim zbog toga.






9.Da li si ikada preskočila neka poglavlja ili delove knjige?

Jesam, baš sam skoro to radila prvo sa knjigom "Jedi, Moli, Voli" koja me je strašno nervirala uz to deo o Indiji je najveći a ućasno monoton, i pre par dana sa knjigom "Sedam Godina Kasnije" Giljoma Musoa koju mi je sestra kupila (ja Musoa ne volim) jer nije našla neki časopis koji sam tražila za plažu. Kada mi je knjiga dosadna i monotona preskačem poglavlja i delove bez da mi je žao.


10.Da li si ikada pričala loše o knjizi koja ti se dopala?

Sada ovo može da se tumači na razne načine. Dakle da li sam davala zamerke na knjige koje su mi se dopale i pričala o njihovim negativnim stranama -jesam. Mislim da je jako važno da svako ko razmišlja o nečemu bude sposoban da kaže šta mu se negde dopada i ne dopada. Ali da sam pričala loše o knjizi koja mi se dopala samo zato što svi pričaju loše nisam, ako mi se nešto svidi a nije najbolja stvar na svetu to otvoreno kažem ne vidim razlog za laganje.



Linkovi vezani za post:


To je sve za ovaj post. Kako vam se dopao? Sve što vam je na pameti pišite mi dole😉.

Hvala na čitanju,

With love, S.

6 коментара:

  1. Mnogo zanimljiv upitnik, pre svega hvala ti što mi uvek otkriješ neki novi, vredan pažnje i to baš kad sam ubeđena da smo već sva pitanja obuhvatili nekim od ranijih. Za sada mi je u planu onaj tvoj prethodni, letnji književni, ali ovaj verovatno takođe ide na listu.:)
    Imamo mnogo, mnogo sličnosti i u većini tvojih odgovora sam se pronašla kao da sam ih sama pisala.:)
    Jedino što ja nikad, baš nikad nisam "izigravala intelektualku", naročito u tinejdžerskom dpbu - tada sam bila "metal head" i više vukla na tu stranu, a čitanje sam oduvek posmatrala kao svoj izbor, privatni, lični, koji me ne čini ni boljom ni gorom od drugih, baš kao ni odabir štiva...tako je i danas, pošto 90 % meni bliskih ljudi čak i ne čita ništa, nikad, o književnosti razgovaram samo sa kolegama i zainteresovanima za tu temu, pa nemam zašto da se pravim ljubiteljem boljeg ili lošijeg sadržaja.:) E, sad, nekad, istina, izigravam polupismenu osobu, jer mi se smuče "filozofi", obično oni najmanje upućeni najviše mudruju o knjigama i piscima. Ja se tad napravim luda.
    E, da, intelektualac je, za mene, uvek bilo nešto što se postaje, sa godinama, iskustvom, manirima, nije dovoljno čak ni samo obrazovanje (npr, jasno je da završen fakultet ne čini nekoga intelektualcem) i, eto, volela bih da jednoga dana to postanem, zaslužim.:) Trudim se!
    Poklone ne prosleđujem dalje, to se naprosto ne radi, ali zato poslednjih godinama zamolim ljude da mi ne kupuju na svoju ruku nešto što će kasnije u nekom ćošku da sakuplja prašinu.
    Knjige pozajmljujem iz biblioteke, naravno, nekad i od profesora - kada mi sami ponude zbog rada, vraćam što pre, čuvam kao oči u glavi, ne volim da ikome išta dugujem.
    Pričale smo o ovome, ja sam "Harija" počela od "Dvorane tajni", a "Pesmu Leda i Vatre" od "Oluje mačeva" i onda se vraćala u rikverc.:)
    Spojler nekad "bacim" nenamerno, ali obično su to opštepoznata mesta za koja većina zna, pa nisam baš kriva ako taj neko NE ZNA da je, npr. Ana Karenjina stradala od voza na kraju romana....
    Bilo je i ovo za "uši" na nekom od ranijih upitnika...hvala Bogu za obeleživače!:)))))
    Knjige retko pozajmljujem i to samo, ISKLJUČIVO pouzdanim osobama, a njih je za pola šake jedne ruke. Ne volim, ne mogu, nazovi me sebičnom, ali eto gradske biblioteke, iskustvo me opeklo. Ljudi uglavnom nemaju osećaj odgovornosti prema stvarima koje su tuđe. Sad sam baš napravila popis i katalog knjiga koje posedujem, shvativši (i naglasivši mojima!) da ima tu nekoliko kompleta i monografija koje NIKAKO, NIPOŠTO nisu za poajmljivanje. Ali, to je već priča za drugu temu.
    Ja čitam redom, koliko god bilo dosadno, naporno, naizgled nepotrebno. Ne mogu da rizikujem da propustim nešto što bi mi možda zatrebalo u daljem toku priče.
    Zašto pričati loše o bilo čemu što nam se dopada, iz bilo kog razloga? To je besmisleno.:) Pretpostavljam da se misli na "guilty pleasures" slučajeve.

    Baš si me zabavila, uživala sam, hvala na ideji i zanimljivim odgovorima.:)))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja baš duo nisam radila nikakav tag a ovaj mi je delovao zanimljivo, jedva čekam da čujem tvoje odgovore.
      Iz ove perspektive i ja razmišljam tako ali trada sam bila u procesu traženja sebe jer sam se jako teško uklapala kao umetnik u bilo kom društvu sa jedne strane "štreberi" sa druge "urbani" ja u sredini. Meni je jako teško da razgovaram generalno sa "običnim" ljudima (koliko god to ućasno da zvuči) tada se osećam kao prazna flaša bukvalno jer ne kapiram o čemu se priča, zapravo pored najmanje edukovanih se najgluplej i osećam (a pri ovom ne mislim na podelu sa i bez fakulteta jer obazovanje i eudkacija su barem meni dva različita pojma).

      Ja često "nemam kočnicu" pa unapred upozorim nekog da mi kaže dokle je dosta. Ti ne spoiluješ ništa što ne treeba da se zna to su barem neke osnovne stvari :)

      Nisi sebična sve knjige koje sam ja pozajmila nekom mi nikada nisu bile vraćene i poučena tim iskustvom radije kupim nekom ili pošaljem mu elektronsku verziju nego da je dam isto tako ne volim obavezu :D

      Svaka čast što en preskačeš, ja u "bitnim" knjigama ne preskačem ali kad vidim da mi posle pola knjige priča ne ide nikako onda preksočim bez da mi je žao :)

      Rekla bih da se misli na grešna zadovoljstva inače ne postoji drugi razlog za to pitanje :)
      Hvala ti puno :)

      Избриши
  2. Ide na septembarski meni. :)
    Odlična su pitanja, drago mi je da napokon imamo nešto novo(imala sam osećaj da smo na sva pitanja odgovorili). Ja ne znam šta da radim sa mojih 50 shades (još uvek ne verujem da sam na to dobila za poklon jer sam to i tražila #facepalm)Morala sam da vidim u čemu je štos pa to ti je, kud svi tu i mali Muja. :D
    Neću razvezati jer ću u suprotnom da odgovorim na sva pitanja, ali hvala ti na novom tagu, zabavila sam se čitajući. :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jedva čekam da čitam :)
      Jes vala to sam i ja rekla svi se tagovi vrte oko istih pitanja konačno nešto malo unikatnije. Isti blam delimo i ja sam ih trražila sad se gorko kajem, hvala ti puno i jedva čekam da čitam tvoj :)

      Избриши
  3. Veoma zanimljiv odgovori uživala sam čitajući. I ja sam isto čitala rpvo Hari Poter i polukrvni princ, pa Hari Poter i vatreni pehar da bi zadnja knjiga koju sam kupila bila Hari Poter i kamen mudorsti :')

    Die with memories,not dreams

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Baš mi je drago da nisam jedina "naopaka" bitno da se pročita na kraju :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor