Search This Blog

💕Book review: „Pride & Prejudice“ Jane Austen 📚💕


Postoji mnogo odrednica na koje će vam razne ženske osobe dati ako im tražite tzv. „ženski klasik“  kao preporuku za čitanje, bilo da vam preporuče „Džejn Ejr“, ili „Anu Karenjinu“ ili „Razum i osećajnost“ postoji jedan koji će neminovno svaka od njih navesti -„Gordost i predrasudu“.  Priča o dve neosvojive tvrđave branjene slepilom koje im dozvoljava da  uopšte pogledaju lepotu one druge.  Pirča za sva vremena. A ovo je moje viđenje iste. 😉




Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Kao što i sam uvod naglasila, danas vam pišem kako sam ja doživela čuvenu knjigu Džejn Ostin. Moja prča sa ovom knjigom (tačnije pre sa celom pričom) kreće filmom. Film „Pride & Prejudice“ iz 2005. je bilo prvo što sam ikada odgledala vezano za ovaj roman i još tada mi se jako dopao i oduševio me. Nakon toga gledala sam „Becoming Jane“ (autobiografija Džejn Ostin) i taj film sam po sebi mi se nije mnogo dopao ali sada kada sam pročitala mogu jasno da vidim šta je inspirisalo Ostinovu da napiše ovo delo (oba filma sam analizirala u istom postu možete pročitati OVDE).Knjigu sam tek skoro uspela da nabavim i pročitam i mogu reći da mi se jako dopala.
P.s  Sinopis vam ostavljam na slici (ispod ovog) poleđine knjige, da ne dužim sa tim. Slike koje ću korisiti su uglavnom iz filma jer volim da dam neku vizualizaciju.😉


Gordost i predrasuda govori o jednom vremenu. Jednom mestu i ljudima. Ona govori o posledicama suđenja knjige po koricama, ali i tome koliko ponos može da ti se obije o glavu. Glavna junakinja je Elizabet Benet jedna od pet kćeri gospodina i gospođe Benet. Elizabet je mlada, prilično slobodoumna, vesela devojka koja ne živi za udaju i za brak. Elizabet vidi život daleko većim od onog što je i što njena majka i devojke iz društva vide kao prioritet-udaju. Ona se zaljubljuje u gospodina Darsija, misterioznog čoveka kojem ona isprva postaje antipatična (bleda u poređenju sa lepotom njene sestre Džejn) ali  ubrzo se to menja, i njih dvoje i ako se protive postaju zaljubljeni jedno u drugo. U večeri kada se njih dvoje upoznaju Elizabet čuje njegov, ne tako lep komentar o njoj, i postaje isuviše ponosna da bi mu oprostila, dok on idalje ima predrasude prema ženi nižeg društvenog statusa.  Međutim, ja ne smatram da se termin  „Gordost i predrasuda“ odnosi striktno na glavne junake ove priče (mada se prvenstveno odnosi na njih),iz više razloga. Ovaj naslov koji je odabran savršeno skladno od strane autorke, odnosi se na sve likove u ovom romanu, na neki način: Džejn i godpodin Bingli imaju put potkopčan predrasudama-on veruje da ga ona ne voli jer ne iskazuje emocije, ona da je on ne voli jer je nije zaprosio. Tu je i gordost roditelja koji  pokušavaju da žive život svoje dece. Šarlot Lukas i Elizabet Benet imaju sličnu priču samo što je ovaj put predrasuda na Lizinoj strani....Tako i treba posmatrati, Elizabet i Darsi jesu glavni likovi, mđeutim knjiga obiluje likovima koji su sastavni deo slagalice i priča nije striktno i samo fokusirana na glavni par.


Ono što se meni dopalo je što mogu da vizualizujem vreme u kome se radnja dešava. Početak 19. veka je ovde savršeno prikazan. Društvo. Da društvo ovo je pre svega sjajna kritika jednog društva. Džejn Ostin ju je napsiala iz trćeg lica, ili lakše rečeno sa naracijom koju nema ni jedan lik. Ja najviše volim kada su knjige ovako pisane jer  onda nema pogleda iz bilo kog ugla već jasne slike. Predstavljajući mlade devojke jednog vremena i njihove živote, Džejn Ostin se trudi da ne stavlja direktnu osudu na bilo koj lik, mada će sama kroz Džejn iskrtikovati one tipove koje u svom privatnom životu nije volela. Tako postavlja jednu jasu ravnu liniju da je uredu odabrati čekanje prave ljubavi ali ne osuđuje Šarlot Lukas koja je prosto rečeno „ugrabila“ dobru priliku jer u ono vreme žena se zaista cenila samo ako je udata. To je odlično prikazano u dleu u kome Elizabet posećuje prijatlejicu Šarlot. Taj deo je jako dobar je otvara par pitanja: da li je zaista uredu udati se ? Imati srećan život dok ignorišeš toliko faktora oko sebe? Pre svega za osobu u koju nisi zaljubljen. Ili je ipak čikanje i rizikovanje sa neizvesnim krajem pozvi koji treba prihvatiti? Ostinova nas pušta da sami damo odgovor na ovo pitanje, prikazujući pozitivne i negativne strane oba izvora.


Likovi:

Elizabet Benet

Jako mi se dopala Elizabet. Ona je heroina kakvu ja volim. Devojka koja stoji čvrsto na zemlji i hoda bez pomoći muškarca. Devojka koja nema pardona kada dođe do odgovaranja bilo kojoj osobi jer se ne stidi sebe i svog znanja. Jedna čvrsta osoba, jedna stabilna osoba.Dopada mi se što (za razliku od „nekih“ junakinja) nije predstavljena kao savršena. Elizabet ima prejak ponos, jako je tvrdoglava –ima  svoje mane koje nju čine potpunim likom. Dosta sebe sam našla u njenom liku.


 Ficvilijam Darsi

Darsi je muški tip likova kavi se meni dopadaju. Volim misteriju, volim ljude koje moraš dobro da pročitaš pre nego što shvatiš šta imaju na umu (kao Edvard Ročester). On je neko ko te tera na čitanje i svaka sledeća stranica samo je još jedna želja za saznavanjem nečeg novog. Da ne spoilujem postoji jedan deo sa njim i Elizabet gde on iznenadno počne da govori otvoreno i tu sam bila apsolutno oduševljena. Duugo nisam imala književni par koji obožavam toliko ali Elizabet i Darsi su zasluženo dobili to mesto.


Ostali likovi

Dopala mi se Elizabetina sestra Džejn, i ako mi je po malo mlaka, prilično bezlična bila je ok i dobila je taman toliko mesta koliko zaslužuje (da je bilo više verovatno mi se ne bih imala isti utisak). Posotoji dosta njih koji mi se nisu dopali poput Kolinsa (a pisala sam ja o Kolinsku već OVDE). Kolinsa sam onako iz dna duše mrzela, taj tip čoveka, toliko samouveren (da rela sam juće da volim samouverenost, ali ovo je loša samouverenost), fin a sve ima duplu nameru još kada je Elizabet odlazila iz posete njemu i Šarlot to je bio vrhunac htela sam da ga ubijem kroz knjigu. Nije mi se dopala ni gospođa Benet. Jako iritantan lik, kad krene da „kuka“ nad sudbinom kako ona kaže „nesrećom“ njenih kćerki jer se nisu udale a meni samo ozvonjava „sestro deca su ti živa i zdrava, što kukaš pobogu“ ona je odličan predstavnik društva tog vremena (mada budimo realni i danas imaš te kojima kad kažeš „nemam dečka“ ili „nisam udata“ ili „ne želim da se udam“ te gledaju kao da je daleko bilo kuga napala tvoju porodicu pa svi pomrli) koje je na žalost bilo takvo kakvo je bilo i žena sa prioritetima koji se meni nikako nisu doplai. Istniski mrzim takav tip ljudi. Ona je žena koju je sopstveni muž omrzo. Šarlot Lukas je bila tu i tamo, nisam je videla kao posebno bitnu ali i njeni postupci i izbori mi se nisu dopali. Lidija je onako na kraju iskočila kao lik koji mi se nije dopao, njena reakcija i razgovor sa sestrama na  kraju su bili razočaravajući u najmanju ruku. Što se tiče ledi Ketrin, šta ja znam ona je dobro napisan lik ali ne mogu da odredim da li je volim ili ne rekla bih da sam bila prilično ravnodušna kada je ona upitanju.


Šta mi se nije dopalo: smatram da je knjiga dosta emotivno distancirana, svi opisi su divni i predstavljanje i kritka društva ali ne možeš to da osetiš. Kada sam čitala svaki lik sam mogla da vidim, ali emotivna povezanost je bila gotovo nemoguća. Pojedini delovi su bili previše odugovlačeni međutim za razliku od romana Šarlot Bronte „Džejn Ejr“ o kome sam pisala OVDE kraj nije zbrzan, već je teren dobro pripremljen i to je pozitivna strana. Ono što mi se takođe nije dopalo je pominjanje braka previše puta. Na stranu moja shvatanja, ne mogu da shvatim da je to toliko bila glavna tema, pa valjda se još nešto dešavalo. Više bi mi prijalo da je bilo politike, stavova, možda čak i da je delimičan fokus otišao na muški svet ali šta je tu je.



Generalni stav je da je ovo jedno kvalitetno štivo koje pri tom nije komplikovano i ne zahteva svu koncenteraciju ovog sveta. Velika preporuka za sve, posebno za one koje uglavnom se hvataju Musoa i ostalih katastrofa autora, jer ne vole da „umaraju mozak“ ovo neće da umori mozak a milijardu puta je kvalitentnije. Jedna slika i kritka jednog društva, jedne provincije.Jedna odlična borba sa samim sobom potkopčana divnom ljubavnom pričom koja u sebi nema ni ljigavosti ni patetike.Roman za sva vremena. Da li je moja najomiljenija knjiga na svetu? Nije- čitala sam neću reći bolje, rećiću neke koje su mi se više dopale nego ova. Iz tog nekog perioda (sestre Bronte i Džejn Ostin) mogu reći da mi se dopala znatno više od „Džejn Ejr“, ali manje od „Stanarke napuštenog zamka“ o kojoj uskoro čitate velika verovatnoća je da će je preteći i „Orhanski visovi“ jer me ta priča fascinira već na početku više od svih ovde navedenih, ali polako. A kada smo kod „Gordosti i predrasuda“ u četvrtak imam za vas „Iz filmografije“ Kerira Najtli i Ralf Fains pa eto jednog nagoveštaja šta će se možda naći.


To je sve za danas. Da li ste čitali ovu knjigu? Kako vam se dopala? Sve što vam je na umu pišite mi dole. 😘

Hvala na čitanju,
With love, S.

5 коментара:

  1. Veoma dobar prikaz, uživala sam u čitanju tvojih utisaka, viđenja dela i analize likova. :)
    Pošto sam baš davno pročitala knjigu, pre više od deset godina - a nije me sad nešto TOLIKO oduševila (mislim da sam od retkih devojaka koje, iako je zaista sjajna, nisu preterani fanovi Lizi Benet, naprosto, meni su omiljene junakinje neke druge) da previše pojedinosti upamtim, nisam u mogućnosti da komentarišem bez ponovnog čitanja (nadam se da će i to pasti uskoro).
    Zato, veliko hvala na podsećanju!:*
    Inače, osim što ne mogu da smislim tu odrednicu "ženske knjige", nikada mi nije bilo jasno svrstavanje "Ane Karenjine" u "ženske" romane, ili ljubavne. Možda sude prema nazivu, uglavnom, ta knjiga se vrti oko mnogo ozbiljnih pitanja društva za oba pola, a sama ljubavna priča je daleko više bol, mučenje i patnja od romanse, da ja nikad ne bih nekoj ženi preporučila to kao romantični roman.
    Džejn Ostin i sestre Bronte su druga stvar, pravi primer kvalitetnog, inteligentno sastavljenog štiva iz perspektive žene, sa senzibilitetom i osećajnošću, ali i pobunom protiv društvenih stega i očekivanja.
    "Gordost i predrasude" su redak primer romana čija je svaka ekranizacija bila veoma dobra.:)
    Elizabet i Darsi su zaista izvanredni likovi.
    Ta emotivna distanciranost dolazi od samog stila Ostinove, koja je uvek više slikala društvene odnose nego osećanja pojedinih ličnosti, takođe i rešenje da se piše u trećem licu neminovno dovodi do udaljenosti, zato ja često preferiram prvo lice, jer takvo pripovedanje, koliko god nepouzdano, ipak pruža mogućnost da se baš "zaroni" u psihu i emocije junaka. Ipak, do tehnike "toka svesti" moraće da prođe još mnogo decenija u odnosu na vreme kada Džejn stvara.
    Ta prevelika fokusiranost na brak, iako se kritički postavlja prema pojavi, mene najviše i sprečava da budem veliki fan Džejn Ostin. Ali, da, bila je to veoma dugo društvena preokupacija, bukvalno kao sklapanje posla.
    Odličan zaključak!:) Baš sam se trudila da u biblioteci "uvalim" klasike ovog tipa čitateljkama koje inače traže "laganicu", pa se dohvate Musoa ili Šeldona. Ne opterećuje, a vredi; emotivno je, a nije patetično; dobro je napisano i provereno kvalitetno.
    Sjajan tekst!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Isidora :)
      Ja mislim da sam joj i ja na goodreads-u dala 4 zvezdice baš zato što sam mislila da koliko je hvaljen nije uspeo da mi opravda očekivanja. Sad kada sam pred kraj Orhanskih visova, mogu slobodno da kažem da je to remek delo naspram svih ostalih (Džejn plus druge dve ssestre Bronte koje sam čitala) :)
      Anu Karenjinu vidim da ljudi svrstavaju u ženske romane mada jesi upravu i nije baš klasičan ženski roman :)
      Meni je vuek bilo interesantno da je ona toliko pisala o braku a je zapravo umrla sama i neudata. Meni se uvek više dopadala Virdžinija Vulf koja je stvarala nakon vremena Džejn Ostin ali je uvek imala taj neki pravi kritički stav koji meni više prija :)
      E upravo to, danas kad svi gledaju da odmore mozak bolje čitati Džejn Ostin pa bilo da je ovaj, ili Razum i Osećajnos, čula sam da ima i roman Ema ali ne znam kakv je sve je bolje nego današnji pisci koji se čitaju čisto da kažeš da si čitao :)

      Избриши
    2. "Orkanski visovi" su zaista najbolji od pomenutih, ma, remek-delo pravo, ja obožavam tu knjigu i prosto je neverovatno da je to napisala jedna devojka, čak su i onda kritičari bili u neverici.
      Svrstavaju, ali ne znam, meni baš nije, kad uporedim sa tipičnim "ženskim", možda i zbog činjenice da je pisac muškarac i uneo mje, kao što si u tekstu primetila da Džejn fali, dosta politike, muških tema, itd.
      Kada sam gledala "Priču o Džejn" (verovatno jedini film u kom mi je En Hatavej zapravo podnošljiva), bolje sam je razumela. Pisala je o nečemu protiv čega se borila, tj. dizala glas protiv pravila, ali možda potajno i žudela za tim. Virdžinija je i meni fascinantna ličnost, njen život je u svakom pogledu bio, čak i za današnja shvatanja, neobičan.:)
      "Ema" je isto fina knjiga, preporučujem ti i "Nortengersku opatiju", dobra parodija gotskih romana, nije ona nešto mnogo objavila, svega 6 romana, ako dobro pamtim. Ova edicija "Velike spisateljice" iz Blic Žene je dobra prilika da se sakupe te knjige, a povoljno.:)

      Избриши
    3. Meni je teško da verujem da je ejdna mlada devojka napisala tako nešto remek-delo :)
      Za Anu si upravu osim toga on jeste bazirano na jednom glavnom ženskom liku ali svaki čovek bez obzira na pol je pomalo Ana Karenjina :)
      Ja taj film sa En ne volim posebno ali jeste pomogao u razumevanju ašto je pisala na način na koji je pisala: )
      Ja sam gledala onaj film iz '90ih sa Alisijom (ne znam prezime) baziram na Emi. Potražižu opatiju zvuči interesanntno :)

      Избриши
  2. Mini serija iz'95 sa Kolinom Firtom kao Darsijem je mnogo mnogo bolja...

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor