Search This Blog

💖Top 12 Oscar winning actresses 💖


Pozdrav drage moje gospođice. What’s up?
Kada sam razmišljala šta bih mogla za top 10 da sastavim ove nedelje u svojoj svesci sam napravila listu par različitih stvari, no želela sam nešto „laganije“ a opet zanimljivo.



Kao velikom ljubitelju raznih dodela nagrada ova tematika mi je bila odlična da da vam predstavim neke filmove o kojima nisam pisala (o nekima sam i pisala ovde), a u isto vreme da vam prezentujem neke različite svoje poglede na svet glume i izrazim mišljenje po pitanju istih. Ovaj put tema su žene, dobitnice oskara međutim nisam odvajala glavne i sporedne, sve su na jednoj listi (ali odvojene kategorije), odabrala sam i ovde po tri glumačka „klasika“ (što je kod mene do ’99-e) i tri dobitnice iz modernog doba. Takođe sam eleiminisala uloge nagrađene za likove „iz stvarnog života“ jer sam o njima pisala 👉OVDE. Filmove koji su dobili Oskara sam radila 👉OVDE. Bazirala sam se isključivo na performansu, film je tu manje bitan. Imam po šest iz obe kategorije, nadam se da će vam se dopasti i..
Let’s go 😉

-Sporedne glumice-

6. Patricia Arquette (Olivia Evans) „Boyhood“
Duugo sam razmišljala između nje i En Hatavej.  Ali biram Arket samo jer za razliku od Hatavej koja mi je briljirala samo u jednoj sceni, Patriša imala više sjajnih momenata u istini na voljum ne mnogo komplikovanom liku. Lik  Olivije igrala je 12 godina i činjenica da je svo to vreme uspela da drži lik tako da nas uveri da je ona Olivija (i da ne izgleda kao da je snimala 12 godina) a opet da je menja kako se godine menjaju (da sazreva, da postaje snažnija) mi je dovljna da je stavim ovde. Pisala sam o Lankateru u četvrtak, ovo je (komercijalno) njegov najuspešniji film, bacite pogled .

5. Catherine Zeta-Jones (Velma Kelly) „Chicago“
Da sam rangirala po tome koja je meni lično draža, ova bi išla verujem u top 3. Ja sam apsolutno zaljubljena u Ketrin u ovom filmu i Velma Keli je umetnost i više nego sam film, ona je žena koju mogu da gledam bilo kad. Lično daleko mi je draža od Zelvilger u tom filmu i njena gluma se ceni kao jedna od najbolje nagrađenih, u ovom veku .

4. Juliette Binoche (Hana) „The English Patient“
Da (ponovo kažem) sam ovo rangirala po omiljenim, Žil bi bila prva. Ja ovaj film obožavam i mada su Fains i Kristin zanmljivji ova žena je majstor i realno jeste najzaslužniji Oskar u glumačkom delu (samo je ona osvojila). Jedna zanimljiva žena, jedna zanimljiva pustolovina, i ono što je Binoš uspela je da  sama vodi jednu polovinu filma, to je čini sjajnom i to čini ovaj film (jedan od mojih najdražih) kompletnim.

3. Angelina Jolie (Lisa Rowe) „Girl, Interrupted“
Ovo je film koji mene vraća u detinjstvo (ne nisam morbidna često se davao a ja sam ga zavolela) i Anđlinina gluma  (kojom više nisam oduševljena kao nekada) u ovom filmu, me je uvek impresionirala. Lisa je takav lik koji počinješ da voliš bez obzira na svu prljavštinu koja je deo nje. Mene (po malo) podseća na Džeka Niklsona u „Letu iznad kukavičjeg gnezda“, zapravo ceo film podseća na žensku verziju tog filma i do dana današnjeg mogu da ga gledam bilo kada.


2. Mo'Nique (Mary Lee Johnston) „Precious“
Ovo je (ruku u vatru mogu da stavim) najbolji performans nagrađen Oskarom za glumicu u sporednoj ulozi u 21. Veku. Tema filma je preteška da  bih je pisala u ovom postu, pa ću vam reći da guglate  (ukoliko niste nikada čuli za film i temu koju obrađuje) ime filma ili trailer (ja sam pisala👉 OVDE malo, o njemu) i procenite da li treba ili ne da ga gledate. Ono što ja mogu da vam kažem je da individualnu recenziju za njega NIKADA  ne bih radila jer bi to značilo da ponovo moram da gledam, a ( i ako ja kao većina gledatelja, to hvala Bogu nisam doživela) ne želim, to bi bilo mučenje. Ono što mogu da vam kažem je- pre nego što sam gledala ovaj film, bila sam razočarana što Mur nije bila nominovana za „samca“ te godine, jer je meni tada ona bila najbolje od sporednih glumica što sam gledala,  ali kada sam ovo pogledala shvatila sam da je Monik, ko  god ona bila, zaslužila ovu statuu.

1. Ingrid Bergman (Greta Ohlsson) „Murder on the Orient Express“
Kada sam razmišljala o tome ko zalsužuje  prvo mesto, Ingrid mi je bila logičan izbor. Da imam Blanšet i „Avijatičara“ ovo mesto pripalo bi njoj (jer je za mene to najbolji performans nagrađen Oskarom ikada u ovoj kategoriji), međtum bez „likova iz realnog života“ žena koja je na obeležila „srebrni ekran“ je moj izbor. Ingrid jako volim (možda zato što je bila iz Švedske  pa mi je srcu mila, zato volim i Vikander) i ne mislim da joj je ovo najbolja uloga u karijeri (tri oskara a meni je najbolja u „Kazablanki“ za koju nije osvojila) ali u njenim poznim godinama ovakav nastup je impresivan i zato prvo mesto i kod mene.😉



-Glavne glumice-

6. Kate Winslet (Hanna Schmitz) „The Reader“
Ako treba potpuno iskreno da govorim, ovo nije najbolje što je Vinslet dala filmskoj industriji, ali je dobro. Biću realna uloga jeste dobra ali da sam računala i glumice koje su osvojile  za  uloge u biografskim filmovima ona bi teško ušla u top 10. Kada sam gledala „čitača“ nisam ostala preterano fascinirana,  kako ona ume da me oduševi (stojim iza toga da je jedan od najboljih glumaca koji su obeležili moju generaciju) ali je dobro i zaslužuje da se nađe ovde. Čitač je film koji mi ostavlja gorko-sladak utisak, očekivala sam više dobila sam ono što je prezentovano ali ne preskačite ga ako naiđete na njega možda vas iznenadi.


5. Cate Blanchett (Jeanette "Jasmine" Francis) „Blue Jasmine“
Ovo je jedan jako dobar i kvalitetan performans. Kada je počela „trka“ za Oskara te godine, bila sam gotovo uverena da će statuu poneti Ejmi Adams za „Američku prevaru“ sve dok nisam odgledala (do duše polovično) ovaj film i shvatila da je ova žena promenila milion različitih emocija tokom jednog filma. Film je režirao Vudi Alen i (palniram da vam uradim recenziju), zašto da ne malo drugačiji Alen meni se dopada.

4. Louise Fletcher (Nurse Mildred Ratched) „One Flew Over the Cuckoo's Nest“
Jedan od verovanto najprepoznatljivijih likova sa ove liste, i uloga koja je postavila određeni standard te ’75-e u filmskom svetu. Luiz Flečer je obeležila kinematografiju ovom izvanrednom ulogom i mada će meni Džek uvek biti glavna zvezda ovog filma ne mogu a da je barem ne spomenem jer zaslužila je.

3. Julianne Moore (Alice Daly-Howland) „Still Alice“
Što je za muški deo glume bio Leonardo Dikaprio, to je za ženski Džulijen Mur. Glumica velikog kalibra koja nije bila nagrađena za zasluge, zato i ne čudi što se na ovakvu ulogu i ovakav nastup čekalo toliko dugo.  „Idalje Elis“ nije film koji  nešto veliko i važno ali uloga Elis i način na koji je Mur igra je jako važan. Igrajući osobu koja boluje od Alchajmerove bolesti Mur izvlači najbolje iz svog lika, i čitisti put do nagrade, ostavljajući konkurenciju, mnogo pre dodele nagrada, iza sebe.

2. Vivien Leigh  (Blanche DuBois)  „A Streetcar Named Desire“
Dugo sam lomila između ove i čuvene „Prohujalo sa vihorom“ uloge, međutim moj razlog zašto ipak „Tranvaj“ je što je čini mi se ova uloga bila teža za igrati. Igrati ženu koja ima, psihičkih problema je svakako teže, a sama Blanše je teži lik za izvedbu. I meni lično je Blanše možda čak i draža izvedba od Skarlet O Hare (koja je da se razumemo genijalna). Više o ovom filmu sam pisala OVDE.

1. Meryl Streep (Sophie Zawistowska) „Sophie's Choice“
Jasno mogu da tvrdim (jer ovo nisam rekla samo ja već većina filmadžija se slaže) da je ovo najbolji performans odigran od strane žene (a da je nagrađen Oskarom). Ne treba mnogo dodavati iza imena Meril Strip, dovoljno je reći da ako ovo niste gledali onda  učinite to što pre, obećavam vam dve stvari: 1)nagledaćete se dobre glume; 2) videćete šta znači kada jedna žena glumi ozbiljno. 💖

To je sve od mene za danas. Koje ste od pominjanih filmova vi gledali?  Koji su vaši favoriti sa ovog posta? Sve što vam je na pameti pišite mi dole. Sutra pijemo kakao.💖

Hvala na čitanju,
With love,  S.

5 коментара:

  1. Fantastičan post! Sve oskarovce obožavam i pratim, ali izdvojila bih Angelinu Jolie! Ona je fenomenalna i predivna glumica *-*
    Inače, nova sam na tvojem blogu, i fantastičan je. Pa ako imaš vremena posjeti moj blog, učlani se i komentiraj: This is my life

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Da Angie je sjajna :)
      Odoh da se čekiram na tvj blog vrlo rado volim nove blogove :)

      Избриши
  2. Super tekst, raznovrstan i žanrovski i decenijski, a odličan izbor glumica i nove preporuke su poseban plus!:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno :)
      Kad nešto odgledaš obavezno javi kako ti se dopalo :)

      Избриши
    2. Gledala sam ja većinu ovih filmova, posebno volim "Pacijenta" (sećaš se da smo pominjale i film i knjigu) i "Neprilagođenu"(taj i "Gia" su mi najbolji Anđini, tu sam je i zavolela), jedino su mi "Boyhood", "Precious" i "Blue Jasmine" promakli.:)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor