Search This Blog

💙"If it was never new, and it never gets old, then it's a folk song." -Inside Llewyn Davis 🎬 💙


Jedna scena.  Jedna scena, jedne razbrušene lokne, gitara i glas lepši no mnogi koje sam u životu čula. Toliko. Samo toliko mi je trebalo da me film braće Koen kupi.




Kada sam pre nekih mesec-dva sela da gledam ovaj film sve što sam želela bila je doza Oskara Ajzaka, glumca o kome sam toliko slušala, pa sam mislila da je ovaj film čuvenog dvojca dobar početak. Prolazeći kroz ovaj film vreme je bilo samo alternativna stvar, bila sam tamo, bila je ’61. godina i Njujork sa svim svojim svetilma i duhom hipika. Film koji uspeva da što vizuelno što tonski dovede neko drugo vreme mora biti dobar film a ovako sam ga ja doživela, ovo je „Inside Llewyn Davis“.

Rotten tomatoes: 94% (8,5/10)
IMDB: 7,4/10
Uloge:  Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman
Režija: Ethan Coen, Joel Coen

"In my experience, the world's divided into two kinds of people. The kind who divide the world into two kinds of people..."



Inspirisani biografijom Dejva Van Ronka, Itan i Džoel Koen stvorili su lik Luina Dejvisa. Luin Dejvis je muzičar. Ne kao popularan muzičar on je onaj tip muzičara koji se od večeri do večeri vuče po barovima svirajući folk pesme kako on sam kaže „ako nije nova a nikada ne stari onda je to folk pesma“ (da se razumemo ne misli se ovde na „folk“ koji je kod nas već na kvalitetnu muziku koja je praktično otpevana samo na akustičnoj gitari). Luin Dejvis je samo običan čovek.  Jedan od onih koje su se tih ’60-ih toliko puta mogli čuti u lokalnim kafeima. Čovek koji živi od danas do sutra. Ali Luin Dejvis je i čovek koji je živeo u laži. Čovek koji preživljava. Čovek koji je izgubio najboljeg prijatelja. I ovaj film prati par nedelja njegovog života.

Neki bi rekli da je snimanje ovakvog filma zapravo snimanje bez poente, ali braća Koen su odlučna u nameri da nam pokažu da će nam tih par nedelja nečijeg života značiti.

Film je otelovenje savršene kinematografije, sjajne glume,  fenomenalne muzike i iznad svega brilijantne režije.

Oskar Ajzak nosi ceo film u ulozi Luina Dejvisa. Ovo je moj prvi put da gledam to „čudo od čoveka“ kako sam čula da nazivaju Ajzaka i svaku sekundu filma, bila sam zaljubljena u njega. Sposobnost Ajzaka da nam kroz ne mnogo teksta pokaže osećanja  koja Luin Dejvis vešto skriva u javnosti je jedna od najoslobađajućih a opet vezujućih stvari u vezi ovg perforansa. Nema sumnje ni sekunde-on je Luin Dejvis.

Fenomelan je način na koji on oseća muziku, ne samo da ima vraški dobar glas već i taj osećaj da svaku emociju iz pesme izvede je izvanredan, bila sam zljubljena svaki put kada bi uzeo gitaru i pustio glas.

Osim njega treba spomenuti i Keri Muligan koja igra Džin Berki, ona nema veliki uticaj kao samomstalan lik već pre kao deo Dejvisovog života. Keri izvodi performans tako da nam prezetuje lik iz perspektive Luina Dejvisa tako da mi nemamo prostora da je odvojimo i gledamo kao samostalni lik, sve što vidimo je način na koji nju Luin vidi, jer ona je samo deo slagalice koja se prezentuje  iz njegove glave.

Rad sa kamerom  Bruna Delbonela hvata ono što je ključ filma-pogled na svet iz Luinove glave. Slika je kvalitetna i vizuelno izgleda sjajno ali ne odstupa od stila koji je bio cenjen ’60ih godina prošlog veka. Kadrovi su jasni ne aljkavo urađeni i celokuono se stvara jedan vizuelan doživljaj koji ovakav film zahteva. Delbonel je bio nominovan za oskara za najbolju sinematografiju za koju je izgubio od velemajstora i mog omiljenog sinematografera Emanuel-a Lubezki-ja koji je osovjio za Gravity.

Dobra režija bila je ključ ovakve priče, priče koja nema mnogo teksta ali ima tendenciju da govori mnogo.  Itan i Džoel Koen su odradili majstorski dobar posao kreirajući život Luina Dejvisa tako da sve što vidimo vidimo iz njegove glave. Ostali likovi nemaju značaj oni su samo deo Luinovog života, svaki prolaznik, svako vreme u kojem se nalazi predstalvju Luinov pogled na svet, oni kao individue ne važe. Film takođe ima kružnu kompoziciju i gotvo do samog kraja niste svesni da je film zapravo počeo od svog kraja pa se vratio unazad.
Itan (desno) i Džoel (levo) na setu filma sa Džastinom Timberlajkom i Oskarom Ajzakom

Nemam običaj da pominjem ali kostimografija, posebno Luina Dejvisa je očaravjuća u ovom filmu. Dizajneri su uklopili duh odela sa duhom Oskara Ajzaka i ona je aspolutno prikladna dekadi u kojoj se film odigrava.

Muzika je možda čak i najbitniji deo tehničkog stvaranja ovog filma, ona obiluje prelepim tradicionalnim folk pesmama ali i pesmama koje su komponovane za film među kompozitorima je  i Džastin Timberlajk koji u ovom filmu i igra jednu od uloga. Ostavljam vam ovde dole tradicional folk muzike "Hang Me, Oh Hang Me"  u izvođenju Oskara Ajzaka i ako vas ovo ne natera da gledate film ne znam šta drugo može.


Mislim da nema potrebe nastavljati dalje sa ovim i mislim da sam vam iznela ključne razloge zašto treba pogledati ovaj film. Iskreno vam pišem jer mi je stalo, ne do čitanosti, već da se ne ogrešim o film da vam prenesem najbolje što mogu. Jasno je da sam impresionirana ovim filmom a kritički rang govori više od mene ako vam znači nešto. Pogledajte, uživajte, obećavam nećete se pokajati.💙


Hvala na čitanju,
With love, S.

7 коментара:

  1. Prediva tekst! Nikada nisam čula za film, ni glumca, ali nakon ovog tako detaljnog, vernog i emotivnog prikaza, stavljam na listu. Zainteresovala si me i prenela mi u potpunosti svoj doživljaj, osećanje oduševljenosti, atmosferu perioda i ovo je definitivno nešto što izgleda kao da bi mi se mnogo dopalo. Zato, HVALA!:)

    Jedan savet i, molim te, ne zameri, al to mi je valjda "profesionalna deformacija": povedi računa o pravopisu, izrazima, transkripciji. Ti sjajno pišeš, ali svaki tekst toliko vapi za lekturom da ti ne mogu opisati :( i šteta je, jer su ti misli i njihovo uobličavanje zaista dobri, originalni, kvalitetni. Samo radi na stilu, na pravopisu, npr. "kinematografija" a ne "sinematografija" i slično, meni baš upada u oči.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno obavezno gledaj film dopašće ti se od srca verujem :)

      Ne zmeram na ispravkama, naprotiv hvala što me podstičeš da od sada više puta proverim tekstove :D
      Generalno (i prihvatam da ispadnem glupa LOL) moj problem je što ne znam gde grešim, tačnije ja sam neko ko je gramtiku korigovao toliko da ne zvučim kao kompletna seljanka međutim sve glasovne promene, sve detalje istinski ne znam večito sam bila u nekom drugom svetu kada se radilo ono što mene ne zanima a što se pojedinih reči tiče to je prosto rečeno lost in translation poput te sa "sinematografijom" nju sam zapravo guglala da viidim kako se kod nas prevodi Cinematography-rad sa kamerom prvo što mi je izašlo je taj oblik tek sad vidim da je ipak greška to je već moj drugi problem a to je da sam mnogo reči na engleskom usojila toliko da ja kad pričam sa mojima umem da kažem npr. : "On ima dobar vibe" što je fatalna greška ali sam se uvek nadala da ću ako ikada izdam knjigu imati nekog lektora (valjda se tako zove) i da ne grešim one fatalne greške u svakom slučaju ti hvala na ukazane greške idem odmah da menjam barem to :)

      Избриши
    2. Da, primetila sam to, skrenula sam ti i pre pažnju na "impakt" (bolje - uticaj), "konektovanje" (povezivanje) i slično. Ništa strašno, to se samo koriguje uz dosta čitanja, a ja ću ti vrlo rado biti lektor, kad god zatreba. :)

      Избриши
    3. I beskrajno sam ti zahvalna na tome jer neću da se pravim ne znam sve reči kako se izgovarjau i pravila kada jednom rešim da objavim knjigu tebe za letkora uzimam, neću drugi da me ispravlja nikako :D

      Избриши
  2. Evo odo da ga "skidam" :)
    Hvala ti na divnoj preporuci jednog neobičnog filmskog ostvarenja (obožavam takve).
    Ajzaka nisam nigde gledala, ali Keri obožavam, tako da - must see!

    Ti maestralno odradiš svaki filmski prikaz, kao pravi kritičar, paziš i uočiš svaki detalj.

    Hvala ti na tekstu, eto me čim odgledam. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Skidaj, gledaj želim mišljenje da čujem ali već sam ti slala muziku tako da verujem da će ti se dopasti, posebno jer je ovo film od kojeg ne očekuješ da ima razlog da bude snimljen a zapravo je itekako kvalitetan :)
      Hvala tebi na čitanju darling mnogo mnogo :))

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor