Search This Blog

💖Love lift us up where we belong ~An Officer and a Gentleman 🎬


Ako je cilj filma  da nam prenese surovu realnost, rekla bih da je ovaj „previše dobar da bi bio istinit“, ali kao je cilj da ispriča jednu priču, onda smo dobili dobar film vredan gledanja. Oficir i džentlmen, je film koji je vrlo „tipičan“ fim ’80ih, elementi tog doba su svuda-od muzike, do teksta glumaca prosto je jasno vidljiv šablon po kome je u to vreme većina njih rađena. Ali ne dozvolite da vas ovo zavara, jer je ovo jedan dobar i kvalitetan film, koji barem u žanru romanse ima status kultnog, a ovo je moje viđenje njega. 💓




Rotten tomatoes: 81% (7,4/10)
IMDB: 7,0/10
Uloge: Richard Gere, Debra Winger, Louis Gossett Jr.
Režija: Taylor Hackford

Maldić mora da izvrši svoj posao u Vojnoj školi kako bi posto pilot uz pomoć svoje nove devojke.


„I expect to lose half of you before I'm finished. I will use every means necessary - fair and unfair - to trip you up, to expose your weaknesses as a potential aviator.“



Ako bih trebala da kažem zašto sam tačno sela da gledam ovaj film, iskrena da budem mislim da odgovor ne bih znala da kažem. Eto ugledah naslov i spontano sKinuh film, i  sedoh da gledam. Da li sam se pokajala? Ni najmanje.



Oficir i džentlmen, jedan je od onih klasičnih drama-romnsa filmova koje pustiš onda kada želiš da se opsutiš. Mada ima potresnih momenata idalje nije toliko težak da traži neminovnu psihičku pripremu za gledanje.

Film otvara paralela prošlosti i sadašnjosti, tako da dobrih petnaestak minuta zapravo nećete moći da raspoznate tačno šta je šta. Prikazuje dečaka i njegovog oca i njihov loš odnos usled smrti njegove majke. Ovaj početak je od krucijalne važnosti kako bi ste shvatili lik, i kasnije akcije Zaka Maja. Kada se radnja konačno fokusira na sadašnjost otkrivamo da dečak, sada odrastao mladić Zek Majo odlazi u vojnu školu da bi bio pilot. Tokom Majovog putovanja kroz vojnu školu srećemo se sa prijatlejstvom, ljubavlju,uspesima,i neuspesima, životom i srmću, poštovanjem i odrastanjem.❤

Ričard Gir igra Zeka Maja, momka koji uči da postane pilot. Pre svega ovako, kada sam se ja rodila Gir je već bio uveliko sed, i poznat po svojim ulogama u romansama, iz nekog razloga u mojoj glavi zamišljala sam da je on bio plav, zato me je iznenadila njegova smeđa duga kosa (na početku filma). Postoje dva simbola za romantičare na filmu-Hju Grant i Ričard Gir, sklonost ka divnom akcentu uvek je mene vukla na to da mi Grant bude zanimljiviji. Ali u ovom filmu mladi Gir očarava. Odlično je obuhvatio emotivnu borbu kroz koju lik prolazi, njegova gluma je fantastična kada izražava bes posebno i izuzetno opipljiva kada iskazuje svoju romantičnu stranu, dozirajući tako da Zek Majo ipak ima emotivnu brobu u svojoj glavi do samog kraja. Ono što mi se nije dopalo je nedostatak emotivnosti kod njega, prosto ne vidim ja neku veliku borbu na emocijonalnom nivuou. Njegova dikcija takođe beži par puta i to mi se takođe ne dopada mnogo. Ali generalno je ok.

Debra Vigner igra Polu, devojku u koju se Zek zaljubljuje. Debra Vinger je žena koju iskreno i dubuko verujem je samo njen karater sprečio da ne postane vrstan glumac. Ovo je drugi put da je gledam (prvi put je bilo „Doba nežnosti“). I ona je neko ko je iz prilično jednostavnog lika uspeo da izvuče nešto više. Nejna mimika lica i vokalna dikcija su apsoltuno brilijantne, a njena harizma obasjava film. Sama činjenica da nije uspela da ostvari status kultne glumice, verujem lično da je bilo do njenog karatera, s obzirom na njena česta ne uklapanja sa glumcima (poznata je svađa sa Širli Meklejn gde joj je Meklejn gotovo u lice, nakon što  je trijumfovala na oskaru rekla „Zaslužila sam ovo“) i velika je šteta što je jedan takav talenat bio toliko ograničen svojim karaterom.

Louis Gossett Jr. igra narednika Emila Foleja. Upravo ste stigli do glavne zvezde ovog filma. Da je ovaj čovek razvalio je mala reč sa tim šta je on uradio u ovom filmu. On je jedan prilično kliše lik narednika podigao na viši nivo dajući mu sve boje kojima je podmazan narednik. Ako vam ni jedan od razloga nije dovoljan da odgledate film, onda je ovaj čovek jako dobar razlog za to, zaista nemam ništa negativno da kažem od njemu. Ova uloga donela mu je oskara za najboljeg sporednog glumca što dovoljno govori o tome koliko je sjajno odigrao ulogu.

Gir i Vigner se tokom snimanja nisu podnosili, međutim sve je to prekriveno dobrom glumom i njih dvoje fizički deluju kao lep par. Ja lično nisam osetila ništa jače između njih, znate ono kada osetite naklonost ljudi sa obe strane? Pa toga ovde nema, više za njih rade dobro pisane scene i neminovno doro izvedena gluma.Osim toga jedan su od njačuvenijih filmskih parova, ne bez razloga. 

Režija je stabilna i bez suvišnih detalja. Reditelj Tejlor Hakford nastoji da nam prikaže romantičnu stranu filma, dovodeći scene do izetno ogoljenih ali ne  bez dramatičnog obrta koji se desi gotovo pred sam kraj filma. On fino uspeva da postavi scene obuke, fokusirajući se i na Majove kolege ne samo na njega lično. Ovaj film je odličan prikaz toga kako od spoj klišea može da se napravi odličan film.

Muzika koja prati film, praktično se svodi na pesmu „Up Where We Belong“ (tonovi pesme se čuju kroz film). Džoija Kokera i Dženifer Varns koja je trijumfovala te godine kao najbolja originalna pesma.

Generalni utisak o filmu je da je ovo prilično dobar film i ne morate biti jako romantični da bi ste ga gledali. Ovo je onaj tip filmova uz koje su tada mlade devojke sedele i maštale za momcima u uniformi. Režija je dobra, film je daje isuviše nebitih scena i mada se jasno fokusira na glavne aktere uspeva da uhvati probleme i ostalih aktera i njihov način prolaženja kroz obuku. Tako da, da svakako je vredan gledanja.

Kako vam se dopao ovaj tekst? Da li ste gledali film i koji su vaši utisici? Pišite dole

Zanimljivosti:
-Kim Besindžer je odbila ulogu Pole
-Džef Brižiz je bio orginalni izbor za ulogu Zaka Meja
-Jedini razlog zašto je Ričard Gir pristao da radi film samo zbog velikog novca.

Hvala na čitanju,
With love, S.



8 коментара:

  1. Sjajan post!
    Davno sam ga gledala, ali utisak je isti.
    Delim mišljenje za svaku stavku koju si iznela. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hvala puno :)
      Ja sam ga možda i gledala kao klinka ali ne mogu da se setim tako da sam koro eto jer mi naišlo gledala :)
      Drago mi je da ti se dopada <3

      Избриши
    2. Da malčice razradim komentar :D

      Apsolutni hit ovog filma (i razlog zbog kog bi ja zastala i film odgledala na TV-u ukoliko slučajno iskoči) jeste Girov narednik.

      Ljubitelj samog Gira nikad nisam bila. Nekako mu uvek zamerim manjak emocije. Nema duše, sve mi je kod njega bilo i ostalo klinički. Bukvalno kao da si u mašinu gurnuo tekst, a ona ga izgovara.

      Grant je pak druga priča, volim njegove rom-komove jer ima tu dozu vrcavosti i šarma.
      Ili je bar imao, cirkus od privatnog života mi je narušio sliku o njemu.
      Inače je bio u semi penziji pre nego što je dobio rolu u najnovijem filmu Meril Strip.
      Pristao je zbog nje da odradi, jer ipak je to Meril, jelte.
      Žao mi je jer je jedno vreme bio naprikosnovena veličina i onda to sve s jednim tj. nizom postupaka popljuvao.
      Razumem ja da su oni ljudi, ali brate mili neki red treba da postoji..

      Za Debru se slažem s tobom, mislim da je mogla imati veliku karijeru.
      Međutim ona je brže od zvezde bljesnula i strnula se..

      Kad se sve sračuna, narednik je taj zbog kog bi zastala...
      Da u kadru ulovim Gira samo bi produžila s šaltanjem kanala.

      Smaraju brate mili na TV-u, reklamiraju "Zgodnu ženu" kao da je sad iz bioskopa izašla :D
      Kao pustiće ovog meseca..
      Mislim se, čemu silna najava, gledaćemo ga naredna tri meseca svaki drugi dan, to je sigurno.

      Još uvek ne verujem da je "Zgodna žena" Diznijev film :D

      Избриши
    3. Apsolutno se slaćem anrdnik je čar celog filma, koliko je taj čovek ušao u ulogu je neverovatno :)
      I meni je Gir ukočem nmnogo, kao mašina izgovara tekst :D
      Grant je uništio karijeru koja je imala veliki potencijal, šteta jer je bio dobar u romantičnim komedijama, ima šarm :)
      Zgodna žena je čak film gde Gir pokazuje bar neku dozu šarma, ali jesu preterali sa tim da je to najbolji film Džulije Roberts, imala je ona i boljih filmova :)
      Ja nism znala da je Diznijev film? O prostitutki? ne verujem :)))

      Избриши
  2. Jel' mi veruješ da nikad nisam gledala ovaj film? :) Ja, zaluđena osamdesetim, a večito ga nešto odlažem i nikako da dođe na red. Ni "Američki žigolo" nisam gledala, a znam da su oba ostvarenja legendarna i dobra. Ne simpatišem Ričarda Gira, ali volim njegove filmove, svi koje sam gledala su odlični.
    Sjajan tekst, moraću da što pre ispravim propust. :))))
    Meni je ovo uz "Top Gun" nekako prva pomisao na 80s uniformisane likove. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno
      Ovaj film su čiste '80e ali u svom najčistijem ruhu, takav amibijent, takav muzika takva je cela priča. Gledala sam i Top Gun i ovo mi je malo bolje (jer Gira ipak bolje varim nego Kruza) a američkog žigola isot nisam gledala :)
      Pogledaj obavezno super je film za relaksaciju <3

      Избриши
  3. Ja jako volim ovaj film, gledala sam ga kao jako mlada, a prvenstveno ga volim zbog socijalne drame i zbog te depresivne atmosfere, koju nosi, čak mislim da se i pogrešno smatra da je u pitanju velika romansa i da je ovde fokus na nekim sasvim drugim stvarima.
    Uf meni je Gir macan, gledala sam ga u dosta filmova, mislim da je u ovom baš trebalo tako da glumi, zbog karaktera lika.
    Bravo za recenziju, ne slažem se sa svim, ali si super iznela svoj stav, svaka čast. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno 💝
      Slažem se tim da ima dosta elemenata socijalne drame i onoga što likovi prolaze-Girov drug, ona žena jedina u vojsci i on sam :)
      Ja sam na distanci toplo-hladno sa Girom, meni je on najbolji u Zgodnoj ženi ali kapiram zašto ga mnoge žene vole između ostlog moja baka i sestra ga obožavaju, ja sam uvek više bila nnekako za Granta 💝
      Hvala puno💝 ne mislim ja da sam nešto pametno napisala samo iskazujem neki svoj ugao gledanja :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor