Moja piskaranja

недеља, 15. мај 2022.

Happy Birthday Mr. President

 



Na “Met Gala” događaju koji se desio pre nedelju-dve Kim Kardašijan se pojavila u čuvenoj haljini Merlin Monro. Da, baš onoj haljini koju je nosla kada je pevala Kenedju “Srećan rođendan”. Moje lično mišljenje je da osoba kao što je Kim ne treba da nosi haljinu koja je na mnogo načina obeležila Merlin. Zašto? Zato što je Kim Kardašijan ćerka Holivudskog advokata. Odrasla je u izobilju. Sve što je Merlin bila i postala ona je sama stekla i to je glavna razlika između njih dve. Ja danas nisam ovde da pričam o legendarnim haljinama tu temu ću verovatno ostaviti za Jul (Jun je mesec ponosa i slavim LGBTQ+ ljude). Danas pričamo o tom danu kada je Merlin izvela famoznu pesmu.


Merlin u haljini. Maj 1962.


Ljubavne afere su fascinirale mnoge od kada je sveta i veka. Prvi najveći rat koga se sećamo odvijao se baš zbog afere- princ Paris se zaljubio u Helenu i doneo propast celoj jednoj naciji. Henri VIII je srušio crkvu kako bi oženio Anu Bolen. Dajana, voljena princeza stajala je na putu Čarlsu koji je želeo da oženi Kamilu…Prča Merlin Monro (jedne od junakinja moje bake) i Džona F. Kenedija jedna je od onih koji se vežu za teorije zavere i do danas su obavijene velom tajni. Da li ju je on ubio? Ili njegov brat? Koga je zapravo volela? Neke stvari možda stvarno treba da ostanu tajna.


Džon Kenedi. Merlin Monro i Robert Kenedi.


Godina je 1962-a, Merlin Monro pokušava da "oživi" svoju glumačku karijeru. Naravno bila je ona još uvek filmska zvezda, ali film "The Misfits", snimljen godinu dana ranije je bio fijasko. Njen privatan život praćen razvodom, operacijom i boravkom u bolnici za mentalno obolele takođe je patio. Međutim kao i sve u životu- moralo je da bude jako loše da bi došlo dobro. Do proleća te godine život se popravlja za Merlin. Dobila je novu ulogu, uselila se u novi dom u Los Anđelesu i radovala se nastupu pred predsednikom Džonom  Kenedijem u Njujorku, 19.maja.


The Misfits


Tračevi o aferi između njih dvoje postojali su i pre čuvenog nastupa. Mnogi se slažu da su Merlin i Džon proveli noć nakon zabave Binga Krozbija u Palm Springsu. Merlin se međutim jako radovala nastupu bio je to veliki događaj, Džon je ipak bio drugačiji predsednik- mlad, demokrata, voljen od strane naroda. Napustila je set filma Something's got to give 17. Maja kako bi vežbala.


Merlin na probi za nastup pred Kenediem.


 Na noć događaja nosila je specijalnu haljinu francuskog dizajnera Žan Luisa prekrivenu sa preko 2500 kristala. Predsednikova supruga Žaklin Kenedi nije prisustvovala događaju. Umesto toga uživala je sa decom na ranču u Virdžiniji vodeći “zdrav i čist život”. Svojoj sestri Li je o Merlin rekla “život je previše kratak da bih brinula o Merlin Monro”.


 Džeki i Džon sa decom Džonom i Kerolajn u Aprilu 1963.


Monro je pratila reputacija kao "one koja stalno kasni" pa ju je Piter Lavord, glumac i komičar (Kenedijev zet) najavio kao "zakasnelu Merlin Monro" nakon što ju je u šali par puta najavljivao samo da bi potom prikazali praznu scenu. Nakon što se ona (konačno) pojavila i koracima Gejše zakoračila na scenu ona izvodi svoju sada već čuvenu interpretaciju pesme "Happy Birthday". Predsednik lično je prokomentarisao “Sada mogu da se penzonišem iz politike kada sam čuo Srećan Rođendan na ovako sladak način” . I to je bilo to. Tračevi nakon toga bili su još veći. Merlin je obeležena kao žena koja je vodila ljubav sa predsednikom pred milionima gledalaca a Džonova reputacija i brak su, pa kao što se i očekivalo, ostali netaknuti jer u istoriji za sve je uvek kriva žena.

Merlin nastupa.



A ostalo je istorija. Tri meseca kasnije Merlin je umrla. Kenedi je ubijen krajem Novembra naredne godine. Sve u svemu u celoj toj priči najbolje je prošla Žaklin koja se kasnije udala za brodovlasnika Aristotela Onazisa. Njihov sin Džon Kenedi Mlađi poginuo je u avionskoj nesreći sa suprugom Kerolajn 1999. godine (jedna od tragičnih ali prelepih ljubavnih priča volela bih da je ispričam ovde). Njihovo jedino preživelo dete, Kerolajn Kenedi bila je ambasadorka SAD-a u Japanu pod upravom Braka Obame dok je petog maja ove godine novi predsenik Džo Bajden potvrdio da će Kerolajn zauzeti mesto ambasadorke SAD-a u Australiji. Smrt Merlin ostala je po velom tajni i mi  (verovatno) nikada nećemo saznati šta se zapravo desilo čuvenoj Merlinki.


To je to! Nadam se da su vam se post dopao. Sledeći post ide 15.05 . Pišite mi u komentarima ili na mailu! Mail je saramilenkovic1994@gmail.com .



Linkovi vezani za ovaj post:



Hvala na čitanju,

With love, S.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.