Search This Blog

📚What I Read in February (Plus April TBR)📚


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Sada kada sam sela da kucam ovaj post, shvatila sam koliko kasnim sa ovim postom. Moraću da ga premestim pre taga (tj. nakon mesečne šolje kakaoa) jer je ovo već kraj marta a ja pišem šta sam čitala u februaru. Ukupan broj knjiga koje sam uspela da pročitam do kraja februara je 7, pa tehnički 6, 5 jer imam „Gozbu za vrane –deo drugi“ što je zapravo druga polovina Martinove knjige „Gozba za Vrane“ tako da je 6,5 realan broj pročitanih knjiga prethodnog meseca. Od ovog mesca uvela sam i knjige koje se nadam da ću pročitati do kraja sledećeg meseca (u mom slučaju aprila) tako da je vreme da krenem sa postom, prvo krećem sa knjigama koje sam pročitala. Redosled je hronološki tj. krećem od one koju sam prvo završila do one koju sam poslednju završila.
Let's go 😉


📚1.„Gozba za vrane –deo drugi“ Džordž R.R. Martin📚


Neću stavljati sinopsis za ovu knjigu jer je ovo ne samo četvrti deo serijala već je prvenstveno drugi deo četvrte knjige, pa postoji strah od spoilovanja, bolje ne. Sve u svemu „Gozba“ je meni najmanje omiljeni deo Martinovog serijala. Od svih koje su izdate do danas ova me je najviše smorila. Bukvalno mi je Sersi bila svetlost knjige i samo sam želela njena poglavlja da čitam jer je njena perspektiva jako interesantna (pričam za knjigu kao celinu ne samo za ovaj deo), sve ostalo osim Gvozednih Ostrva mi je bilo manje interesantno. Dorna mi se posebno nije dopala, znate kako princeza Arijana je jak lik, ali ona je tip žena koje se bore „ženskim“ čarima a ja to ne volim. Ja volim osobe  kao što je Aša Grejdžoj (koja mi se jako dopala) koje same staju na noge i bore se. Arijana je još dobra njen otac Doran i brat Kventin (to je već peta knjiga ali kad već pričam o Martelima) su smorovi.



📚2. „Daleko od razuzdane gomile“  Tomas Hardi📚

Priča prati Batšibu Everdin (kod nas bez valjanog i razumnog razloga nazvanu Vitsaveja) jaku i slobonoumnu  devojku kojoj rođak ostavlja imanje  nakon što je ceo život provela krajnje siromašna. I mada drugačija od mnogih devojaka viktorijanske Engleske, Batšiba (Vitsaveja ako vam je tako draže) privlači pažnju tri kompletno različita muškarca. Skormonog , poštenog i iskrenog farmera  Gabrijela Ouka, misterionog i neverovatno privlačnog zemljoposendika Vilijama Boldvuda  i pomalo arogantnog ali zavodljivog, mladog narednika Troja. Ali Batšiba je isuviše jaka i isuviše samostalna da se obaveže bilo kom od njih, a opet svesna je da joj njihovo društvo prija. Da li će njena neodlučnost rezultirati dobrom ili liošom odlukom? 
Ovo je jedan od najlepših klasika koje sam ikada čitala. Prosto je neverovatno da knjiga može da bude toliko lagana a opet toliko komplikovana u isto vreme. Ova knjiga poseduje jedne od najlepših opisa koje sam ja čitala. Neverovanto su lirični istovremeno jako realni. Tomas Hardi je bio umetnik u svakom smislu te reči. Proćićete proces života i pogled na četri kompletno različite osobe. Meni lično miljenik je postao Boldvud, ja volim taj tip engleskog gospodina tog vremena. Ovu knjigu sam prvenstveno rešila da pročitam jer sam želela da je uporedim sa filmom. U filmu mi se Gabrijel nikako nije dopao, u knjizi je situacija malo bolja ali idalje nije to bilo oduševljenje. Svaku preprouku imate za nju, odlična je.


📚3. „Indijska princeza“ Havijer Moro 📚

 Anita Delago je na brodu, putuje za Indiju. Svi putnici je posmatraju i žele da saznaju ko je ta misteriozna putnica koja je te  1918.godine krenula put ove čudne zemlje. Ali ona ne može da im kaže, a i da im kaže ko bi joj verovao. Kako da objasni da ide da se uda za ražu od Kaputale. Ovo je priča bazirana na istinitim događajima španske plesačice koja je postala princeza u Indiji i njeom životu koji je zahtevao prihvatanje novih tradicija dok istovremeno pokušavala da zadrži svoje.

Kupila sam ovu knjigu sa 15 godina, tada sam se samo oslanjala na sinposis sa poleđine knjige i odamh me je fascinirao. Međutim, jedini razlog zašto sam rešila da čitam ovu knjigu bio je što sam želela da pronađem problem koji sam imala sa njom. Verovali vi ili ne trebalo mi je 5 godina (naravno ne aktivnog čitanja) da je završim. Sada sam je završila za 5 dana. Šta da vam kažem o njoj? Nije loša knjga. Nije literatura koju morate da pročitate, ali nije ni knjiga koju morate da zaobiđete, dakle vaš izbor. Ima divne opise, osećaš se kao da si u ranom 20.veku u Indiji, divno je pretstavljena i Španija a kasnije i Pariz tokom rata –dakle čar ove knjige su opisi. Priča je ok, nekako nedostaje joj nešto da bude potpuna ali kada hoćete malo da „odmorite mozak“ radiće posao.



📚4. „Svet leda i vatre“ Džordž R.R. Martin📚

Svet leda i vatre je praktično enciklopedija Martinovog sveta. Ja enciklopediju našeg nikada nisam pročitala celu, ali čitanje ove mi je bilo pravo zadovoljstvo. Svako ko voli serijal „Pesma leda i vatre“ mora da ima ovu knjigu, voleće je i uživaće u njoj koliko sam i ja uživala. Fizički je prelepa, i čak i moji ukućani koji nikada nisu čitali knjige a osim srednje setre ni gledali seriju često uzmu da je listaju. Pročitala bih je i ranije da mi nije bilo mrsko da je dovlačim do kreveta jer je jako teška. Međtuim ko samo voli seriju i nije „zaluđenik“ niti knjigama niti serijom ne mora da ima ovu knjigu. Zaista nije knjiga koja je bilo kom čoveku neophodna, ja je volim ali ukoliko samo volite da gledate seriju i ne interesuje vas svaki detalj zaista nije nužna. Meni je posebno bio interesantan deo o Tajgerijanskim kraljevima. 



📚5. „Šelok Holms: Crvena nit“ Artur Konan Dojl 📚

Ovo je bila prva knjiga iz serijala o Šerloku Holmsu koju sam ja ikada pročitala. Međutim ovo nije bilo moje prvo upoznavanje sa Šerlokom kao sa likom čuvenog detektiva jer sam prethodno gledala kako oba filma sa Robertom Daunijem Jr. tako i mini seriju BBC-jevu sa Benediktom Kamberbečom. Ova knjiga je praktično adaptacija prve epizode BBC-jeve serije, samim tim ja nisam posebno uživala u ovoj knjizi jer male izmene (radnja knjige smeštena je u viktrojanskom Londonu dok je radnja serije u savremenom) nisu uspele da mi ne spouiluju kraj, lako sam mkogla da zaključim kao se na kraju sve razrešilo i to je ubilo čar. Kada pročitam druge dve koje imam (nemam ceo serijal) javljam vam, utiske.


📚6. „Ples sa zmajevima“ Džordž R.R. Martin📚

I ova knjiga je podeljena u dva dela, ali da ne dužim pošto je pisana kao jedna knjiga neka tako ostane i kod mene. Ples sa zmajevima mi se dopao daleko više nego „Gozba za Vrane“. Teon je bio svetlost ove knjige i strašno sam se zabavila čitajući njegova poglavlja. Ovom knjigom sam zvanično pročitala sve do sada objavljene iz serijala sada mi ostaje da čekam kao i svi ostali da se Džordž smiluje i izda novu.😉



📚7. „Put oko sveta za 80 dana“  Žil Vern📚

Ovu knjigu sam pročitala (čitaj odlsušala) spontano. Naime naišla sam na sajt sa besplantim audio knjigama i od prvih par koje su mi iskočile rešila sam da probam da slušam ovu, kao znam o čemu se radi, ali nisam imala nameru ozbiljno da je čitam. Međutim toliko mi se dopada da sam prvi dan odlsušala 10 poglavlja knjige.  Lagana je, intereasantna, ako volite avanture ne propustie je nikako.


Sada krećem na TBR za naredni mesec. Neću računati knjige koje trenutno čitam, već samo one koje još uvek nisam počela. Dakle da li garantujem da ću sve ove pročitati –ne, ne mogu da predvidim šta me čeka. Ako pročitam barem, pola biću zadovoljna. Sve ove knjige su u elektronskom formatu ni jednu nisam kupila, čisto da vas ne čudi zašto nemam štampani oblik knjige na slikama 😉.

📖1. „Bela kraljica“ Filipa Gregori📖

Čim budem završila knjigu „A Court of Mist and Fury“ krećem sa ovim serijalom imam 3 knjige iz serijala i pošto sam gledala mini seriju želim da vidim kakav pogled ću imati na istu kroz knjige. Koliko sam shvatla ovo je prva iz serijala i nadam se najboljem.


📖2. „Dnevnik Bridžet Džouns“ Helen Filding📖

Da li verujete da nikada nisam pročitala ovu knjigu ? Nisam ovo će mi biti prvi put. Od skoro sam u svoju rutinu čitanja dve knjige (jedne „ozbiljne“ knjige i jedne koja je deo serijala) uvela i knjigu uz koju mogu da se opustim i smejem. Ja čitam tri knjige, meni nije problem da prebacim fokus (posebno kada su tri skroz različite) na neku drugu knjigu tako da mogu sebi da dopsutim da čitam tri istovremeno. Ne očekujem ništa od ove knjige osim da me nasmeje, film obožavam.


📖3. „Voda za slonove“ Sara Gruen📖

Film nikada nisam pogledala (isuviše me je Riz odbjala) pa razmišljam da prvo knjizi dam šansu a onda da pogledam i film. Možda me iznenadi i bude zanimljiva.



📖4. „Gordost i predrasuda i zombiji“ Set Grejam Smit📖

Kada sam čula za ovu knjigu ozbiljno sam se pitala „WTF!?“ međtuim kada sam razmišljala o knjigama koje bi mogle da me zabve, ova mi se učinila kao dobar predlog, možda me iznenadi i bude super zabavna. Trudiću se da je posmatram kao parodiju umesto kao delo za sebe i možda ispadne ok.



📖5. „Devojka iz voza“ Pola Hokings📖

Jeidni razlog zašto želim da pročitam ovu knjigu je što je polovina oduševljena istom, druga polovina je mrzi. Isuviše me zanima na kojoj ću strani biti pa moram da izgradim svoj stav, da li sam tim  „👎“  ili tim „👍“ javljam vam kada (ako)  je pročitam.


To je to za ovaj post. Kako vam se dopao? Šta ste vi čitali tokom prethodnog meseca? Sve što vam je na umu pišite mi dole.😉

Hvala na čitanju,
With love, S.

7 коментара:

  1. Анониман26. март 2017. 10:56

    Odličan post, većinu knjiga sam pročitala,ali nikako da se uhvatim u koštac sa Igrom prestola, imam ih godinama u elektronskoj formi i to je nešto što me odbija, nikako da se naviknem na čitanje preko ekrana. Svaka čast na detaljnim i zanimljivim recenzijama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala :)
      Ja imam samo dva izdanja "Igre prestola" u štampanom obliku sve ostale sam elktronski pročitala, prvo je malo teže ali navikne se čovek preproučujem aplikaciju FBreader ona se meni kao najbolja pokazalalepo i čitko učita knjigu :)

      Избриши
  2. Moram samo da te ispravim, serija je adaptacija knjige, nikako obrnuto. :D Ja ti preporučujem da pročitaš najpre Baskervilskog psa, to je možda i jedna od najboljih novela A. K. Dojla. Ja sam srećom, još kao mala prvo čitala knjige, pa gledala adaptaciju sa Džeremi Bretom, ali nekako mi je uživanje čitati bilo šta vezano za Šerloka Holmsa, iako uvek znam kraj, ne ubija mi to draž. :D
    Ja nikako da se uhvatim Hardija, iako sam knjigu kupila još prošle godine, nešto mi mama kaže da prevod nije baš najsrećniji.
    Ako se gleda hronološki, prvo ide Ledi Rivers, pa onda uporedo teku radnje Crvena kraljica, Ričardova kraljica i Bela kraljica, pa naposletku Bela princeza.
    Kao voda za slonove je prilično lep film, mogu ti reći, onako malo emotivan, ali uglavnom sladak.
    Super je Dnevnik Bridžit Džouns, ja sam čitala oba dela pre filmova, a najbolje mi je bilo kada su uzeli Kolina Firta da glumi Darsija, videćeš zašto. :D
    Gordost, predrasude i zombiji je sranje realno, film je bar zabavan, jedino ako nisi često čitala GiP ovako, ja sam je pročitala milion puta, a ovde su bukvalno ite rečenice, dijalozi, ma sve samo ponegde ubačeni zombiji.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivana i ja kao eho jedna drugoj, što ona napiše, ja mogu samo da potpišem!:))))
      U rečenicu se slažem.

      Избриши
    2. Hvala Ivana :)
      Slučajno sam okrenula redosled reči (kad pišem i ne razmišljam) hvala na ispravci, zenzula sam se žestoko :D
      Meni su trebale godine da se uhvatim sa Šerlokom ali dok sam stigla do knjiga naučila sam mini seriju i oba filma napamet možda ću sa druge dve knjige koje imam imati bolje iskustvo, jer je prva epizoda gotovo identična kao ova knjiga :)
      Ja sam koonkretno mislila na redosled objavljivanja, belu princezu nemam ali sam čula da je to najlošiji roman od svih iz tog serijala mogu da preskočim nju :)
      Moj omiljeni lik iz Bridžit (u filmovima) je Danijel ali jedva čekam da vidim i kroz njihgu kakvi su nadam se najboljem :)
      Hvala na savetu nije mi nužno da čitam zombije preskačem deivfnitivno onda :)

      Избриши
  3. Kao i uvek, zanimljiv tekst.:) Nemoj se (a ovaj savet važi za bilo koga) opterećivati brojem knjiga, čitaj kad želiš i šta želiš, isto važi i za redosled objavljivanja, nemamo, što se kaže, "'leba od toga", a samo se bezveze stresiramo.:)
    Slažem se za "Gozbu", sve je baš kao što sam ti i najavljivala dok nisi još pročitala, nemam šta da dodam.:)
    Nisam čitala "Daleko od razuzdane gomile", u biblioteci je nemaju, a ja sam trenutno švorc. U dugogodišnjem mi je planu. Što se tiče prevoda imena "Vitsaveja", već sam objašnjavala Kaći - nije to "bez valjanog i razumnog razloga", reč je o starom biblijskom imenu, te su se naši prevodioci služili prevodom "Starog zaveta" iz XIX veka, a tamo je npr. Ester-Jestira (otuda i u "Skerletnom slovu"!), Batšiba - Vitsaveja, itd. Jeste smešno, jeste nelogično i meni isto smeta, ali nije "nerazumno". Stari prevod, šta da se radi. :)
    "Indijska princeza" mi zvuči zanimljivo, stavljam i nju na listu.
    O "Svetu Leda i Vate" smo već pričale, kupila sam knjigu čim je izašla, prekrasna je u svakom pogledu. Drago mi je što si je nabavila, baš je blago.:)
    P.S. Ja sam pravi "enciklopedista" i oduvek ih obožavam.
    "Šerloka" dugo nisam čitala, a pratim i kupujem ovu ediciju (za sada ih je 11, biće ukupno 13), mogla bih opet. Stalno mi nešto drugo iskrsne kao preče. Volim i Dojla i Agatu.
    Samo, kako to misliš "knjiga je adaptacija prve sezone"? Napisana je znatno ranije...verovatno si napravila lapsus.
    I o "Plesu" smo već mnogo pričale, slažem se sa zaključkom.:)
    Vern je bezvremeni klasik, od detinjstva ga obožavam, neprevaziđen i iz današnje perspektive neverovatan vizionar. Obavezno potraži i ostale njegove romane!:)))

    Za planove: moja lista je isto kilometarska, ali se retko držim zacrtanog plana, haha. Jednostavno, pođem u biblioteku sa jednom zamišlju, pa tamo naletim na neku drugu knjigu i onda donesem kući potpuno neočekivane; isto važi i za ove koje već imam. Retko mogu da predvidim šta ću čitati za sedam dana, npr.
    "Bela kraljica" nije hronološki prvi deo, ali jeste po redosledu objavljivanja. Slobodno kreni od nje, ja sam isto tako.:)
    Super je "Bridžet", čitala sam prva tri dela i ovaj je (kao i kod filma) najbolji, najsmešniji. Slažem se za princip da ozbiljno štivo "raubiješ" laganijim, opuštenijim, primenjujem ga i sama - jedino što kod mene uvek ide jedna po jedna, ne mogu drugačije. :)
    Knjiga je bolja od filma, ako voliš cirkuse (ja obožavam!), uživaćeš, mada nije sas nešto spektakularna.
    Ova četvrta kod mene neće doći u obzir, nisam u tom fazonu (što da se lažemo, ja sam čitalački snob)
    Gledala sam film, pa mi se knjiga ne čita, čula sam da nema prevelike razlike.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Isidora :)
      Ranije sam se više opterećivala brojem, sada se više fokusiram na radnju knjige mada s eponeka dosećam amlo smoreno jer ne čitam isuviše brzo :)
      Gozba je baš kao što si mi ti pričala :)
      Hvala za objašnjenje oko imena, sada bar kapiram zašto ime zvuči kompletno drugačije :)
      Rekoh Ivani čista tehnička greška, obrnula sam redosled, htela sam da napišem da je prva epizoda zapravo adaptacija knjige, ne obrnuto znaš kako kažu da ne valja da se brza, e ja sam ti živ primer :D
      Jao i ja večitom ispalniram i uvek mi nešto drugo privuče pažnju, ne umem da budem disciplinovana nikako :)
      Gledaću i film nakon ovog a knjiga je nekako po pravilu uvek bolja, za sada mi se dopada atmosfera knjige: )
      Od zombija i ja odustajem, ja sam mislila da je možda komično ili nešto ali nakon Ivaninog savet samo ću odgledati film :)
      Ja nisam gledala film videću da li je vredan gledanja :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor