Search This Blog

💜„The Immigrant“ movie review 🎬💜


Film je sedma umetnost. U osnovi bilo koji film da snimite napravili ste umetničko delo koje ima za zadatak da kroz magiju prenese isitinu. Međutim danas za filmove se više može reći da su fokusirani na surovu realnost, ne pazi se mnogo na način snimanja, na gestigulaciju koja se upotrebljava...sve više liči na prostu realnost. Retko koji film napravljen u 21. veku se postavlja kao umetničko delo, kao pečat jednog reditelja. Film "The Immigrant", je delo Džejmsa Greja. Ispravka film „The Immigrant“ je umetničko delo Džejmsa Greja. Ovaj film je upravo ono što je sama osnova filma predstavljala još sa kraja 19. veka kada se pojavila-magiju, koja će vam, oslikana radom sa kamerom, glumačkim performansima tri virtuoza i režijom jednog čoveka, doneti istinu, pouku a da pri tom ne odstupa od same srži filma-umetnosti. 💜



Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Ova uveritira bila je samo početak posta o jednom filmu koji sam skoro odgledala  (mada je izašao još 2013. Godine). U  filmskom tagu (OVDE) sam vam pisala o filmovima koje nikako da pogledam između ostalog navela sam i ovaj. Ne znam zašto sam odugovlačila toliko, kada je ono što sam dobila bilo jedno divno delo i jedna magija vremena. Ukoliko niste gledali, ne brinite spoilera nema. 😉
Rotten tomatoes: 87% (7,5/10)
IMDB: 6,6 /10
Uloge:  Marion Cotillard, Joaquin Phoenix, Jeremy Renner
Režija: James Gray
Sinopis: Radnja prati Evu, imigrantkinju koja 1921. godine imigrira sa sestrom Magdom iz Poljske u Njujork. Zbog nejasnih dešavanja na brodu i Magdine iznandne bolesti, preti joj deportacija u Poljsku. Bruno, mladi čovek koji sasvim slučajno ugleda Evu, nakon što ga ona zamoli za pomoć odluči da joj pomogne i povede je kući. Ali Bruno je daleko od spasioca kakvog Eva očekuje, on je vlasnik bordela i ucenjuje je da radi za njega kako bi skupila novac za sestru. Neiskusna i naivna ona pristaje. Kada se međutim bude vratila na ostrvo pod pretnjom da će je deportovati ona prisustvuje predstavi mladog iluzioniste i on iste sekunde ostaje opčinjen  njom i daje joj ružu. Burno ponovo spašava Evu i vraća je u „stari život“  ispostavlja se da su Bruno i mladi iluzionista Emil bliski rođaci. I-oboje su zaljubljeni u istu ženu.


Ovaj film je pokirven velom tajni, sva tri lika i njihova prošlost su napeoznati. Vremenom se otkriva da  niko o njih nije svetac, ali da je svako od njih birao put koji je mislio da je najbolji. Film  ima emotivnu stranu, Evina priča i kako je i zašto došla u Ameriku je preteška, ja nisam emotivac ali sam pošteno gutala knedle kada je pričala. Film obrađuje par tema. Jedna od njih je „sestrinska ljubav“ tj. ljubav prema porodici, prema jedinoj osobi koja ti je ostala i koliko je ona jaka da si spreman na sve zbog nje. Ono što se takođe pojavljuje možda kao i osnovna tema ovog filma je „koliko daleko smo spremni da odemo, kako bi smo ostvarili ono što smo naumili?“ i to je nešto što će vas držati kao misao kroz ceo film. Imate tri različite osobe, tri cilja i nešto jače što ih iz nekog razloga veže zajedno.


Gluma
Glavne uloge u ovom ostvarenju tumače Hoakin Finiks, Merion Kotijar i Džeremi Rener.
Hoakin Fniks igra Bruna, vlasnika jednog bordela. Bruno je lik koji će vas ostaviti u u dilemi do samog kraja filma. Tokom celog filma će se smenjivati nedopadljivost, dopadljivost ali do kraja nećete moći da kažete -e da on je dobar ili on je loš lik. Hoakin Fniks je jedan od mojih omiljenih glumaca, gledala sam i pokojnog brata i mnogo ga volim, ali uvek sam stajala iza toga da Hoakin ima moćniji perfomrnas. Vlajda zato što je čovek metodista, pa živi svoje likove ne igra ih. Još od Gladijatora pa do ovog filma niakda nisam bila razočarana (vidite mogla bih njegovo „iz filmografije“ jednom da uradim). Ja volim tip glumca kao što je on (Beli, Baredem, Leto...) odnosno glumci koji su rođeni za psihički nestabilne likove, takvi me uvek najviše impresioniraju. A uzevšti u obzir da je ovde nisam mogla da povežem lik sa čovekom znači da je odradio maestalan posao. Do samog kraja vas drži u neizvesnoti, način na koji gleda Merion Kotijar kao da ništa dragocenije nije video a opet je daje svima  je brilijantan.  On je na neki način totalno drugačiji ovde (pozitivno) a opet vidi se da ima nešto svoje, ne mogu dovoljno da ga nahvalim, fantastičan je. Pisaću vam zašto sam digla ruke od Oskara, pa evo vam jedan od razloga.


Merion Kotijar igra Evu, poljsku imigrantkinju koja  dolazi u Njujork kako bi pobegla od prošlosti. Momci mogu da se pomere lagano, ovo je film gde ih je obojicu nadigrala ova divna francuska glumica.  Kao i Hoakin i Merion je metodistkinja pa je verovatno zato toliko osetljiva njena bol i sve što nosi njen lik. Toliko emocija, toliko davanja. Toliko tuge i perfektan poljski  (kao da se rodila sa njim). Merion je bez dileme zvezda ovog ostvarenja.


Džeremi Rener igra iluzionistu Emila. Za razliku od Bruna, Emil (čije je pravo ime Orlando) je rešio da krene poštenijom stranom i radi na sebi. On je taj mir i ta slatkoća koju ima film, ali neću vam reći šta će se dešavati (nema spoilera ovde) sa njegovim likom ko je gledao-zna. Džeremi Rener je neočekivani glumac u ovom  spoju metodista kao što su Hoakin i Merion, ali on je idealan za ovu ulogu. Obožavaćete ga od momenta kada se pojavi na ekranu. Osim toga niko više od njegovog lika ne predstavlja ’20-e.


Hemija između  njih troje je čarobna. Da su ih  drugačije sastavljali ne bi valjalo mračni Hoakin, nežna Merion i nostalgični Rener dopunjuju svoje likove i stvaraju jednu atmosferu koja oslikava ovaj film samom svojom energijom. Lakše rečeno-idalan su spoj.


Režija Džejmsa Greja je fantastična. Kako nisam upoznata sa filmovima ovog reditelja ne mogu da kažem koliko je svojstvena njegovom stilu ili ne ali za prvo gledanje sam oduševljena. Pre svega doneo je duh vremena. U punom sjaju je doneo duh 1920-ih godina. Možeš da osetiš na svojoj koži doba džeza, ali ovog puta bez svog glamura koji dolazi sa vremenom. Glamur je prljav i jeftin jer je takvo mesto dešavanja. Film i ako ima potresnu priču daje osećaj spokoja i mira što je jako čudno, ali kada ga gledate  osećate se dobro. Ovo je siromašan kraj, ovo je „teatar“ (praktično jeftina verzija Mulan Ruža u Njujorku). Reditelj uspeva da prikaže jednu realnost ali da ni jednog trenutka film na pretvori u vulgaran, već da ga predtalvja i prodaje kao umetnost.

Džejms Grej (levo) na setu sa Džeremijem Renerom 💜

Kinematografija je fantastična. Kamera Darius-a Khondji-ja je uhvatila pravu srž filma i svi snimci su prelepi (znam da je mnogima ovaj deo nepotreban ali ja sam vizualista volim da spomenem kameru). Ovaj film je 80% sjajna vizualizacija i to je ono što mu je jača strana. Muzika Chris-a Spelman-a je lepa, usklađena sa vremenom u kojem se dešava.


Sve u svemu ko voli filmove koji oslikavaju neko drugo vreme, treba da gleda ovaj. Mogu odmah da vam kažem da nije ljubavna priča i da to ne očekujete (treiler će nagovestiti da jeste ali zapravo i ako ima elementa romanse nije), ovo je drama u pravom smislu te reči. Pre svega jako potcenjen film, ali ako želite da u filmovima koje ste gledali dotate nešto što je umetost, što je kvalitetan film koji kasnije možete nekom drugom da preporučite onda obavezno skinite i odgledajte ovaj film, obećevam obožavaćte ga.💜


Da li ste gledali ovaj film? Da li imate želju da ga pogledate? Sve što vam je na umu pišite mi dole.

Hvala na čitanju,
With love, S.

14 коментара:

  1. Sjajan tekst!:))))
    Prvo, hvala ti na torrent-u, skinula sam film i verovatno ću ga odgledati već za vikend, ovom recenzijom si me još više ubedila i baš sam nestrpljiva. Ima sve ono što kod filmova volim: interesantnu, duboku priču, odlične glumce, epohu koja zaista deluje odlično predstavljena, vizuelni ugođaj.
    Ništa nisi otkrila, a ipak si sve ocenila i predstavila baš kako treba.
    Uvod mi se posebno svideo, sve si bolja i sigurnija, plus na stil i to veliki plus. :)
    Samo mala napomena: imigrant je onaj ko se doselio u neku zemlju, emigrant onaj koji se iselio iz zemlje, migrant onaj koji se seli. Pazi kad koristiš jedan od ovih termina u različitim kontekstima, jer možeš da ih nehotice pobrkaš. Npr, Eva je imigrantkinja, ali ona EMIGRIRA iz Poljske (napušta je) i IMIGRIRA u Njujork. Časovi geografije su ostavili traga, ne mogu da verujem.:)
    Sve u svemu, odličan tekst! :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala mnogo :)
      Javi kako ti se dopao i kako si ga ti videla :)
      Hvla na ispravci da me ubiješ nisam znala da postoji razlika sad znam za ubuduće :)

      Избриши
    2. Nema na čemu, i mene to ponekad zbuni, pa se setim časova geografije, iz nekog razloga sam zapamtila tu lekciju i razlike u pojmovima. :)
      Javljam, dobijaš opširne utiske!)*

      Избриши
    3. Sad sam i ja naučila neću grešiti više pojma nisam imala razliku :)
      Čekam utiske kad pogledaš reci mi meliom ili na GR kako kod je tebi najlakše :)

      Избриши
  2. Ubedi ti mene da napokon odgledam ovjaj film. Glumačka postava je i više nego obećavajuća pored toga kinematografija me je oduševila, ova pretposlednja slika je divota, da nije samih glumaca samo bi zbog kinematografije gledala film. Setilo me malo na Nortonovog "Iluzionistu" u kom je kinematografija šlag na torti.

    Hvala na tekstu. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, da znaš da i ja, čim pročitah "iluzionista" pomislih na istoimeni film i "Prestiž" takođe. Volim sve u vezi sa tim, pa verujem da je i ovaj film sjajan. :))))

      Избриши
    2. Hvala mnogo darling :)
      I tvoje utiske isto čekam, gledaj veruj mi pkajati se nećeš :)
      Ja sam gledala samo PRestiž sa Beilom i Hju Džekmenom moraću da gledam i tog Iluzionistu :)

      Избриши
  3. Obavezno odgledaj, epoha je slična, estetika i vizuelni deo takođe, ali sama priča je - sem magije - potpuno različita u odnosu na "Prestiž". Ja obožavam oba filma, svaki je na svoj način sjajan.:)
    U "Iluzionisti" glavnu ulogu igra Edvard Norton, eto preporuke same po sebi, a Beč u doba dekadencije/"fin-de-siecle" je posebno zadovoljstvo. :))))

    ОдговориИзбриши
  4. Danas sam odgledala film, konačno. Ne mogu ti dovoljno zahvaliti što si mi ga preporučila, PREDIVAN je, fantastičan, toliko ssam uživala, ostala bez reči. Ovakva ostvarenja najviše volim, baš je remek-delo, i evo, sad ponovo pročitah tvoj prikaz, uhvatila si srž filma, predivno predstavila svaki važan aspekt. Ne znam da li me više oduševila gluma ili sama epoha, kostimi, ambijent, tepka tema, složena osećanja i odnosi među likovima, ta OPIPLJIVA patnja, bol Eve, opsesivna ljubav Bruna, Emilova dobrota....sve, sve je perfektno, a Hoakin je majstor i rođeni talenat, koliko je nepravedno što taj čovek nema Oskara!
    Nemam šta da dodam, sve si napisala u ovoj odličnoj recenziji. Delovalo mi je da je Emilova priča prevrzo "sasečena", da je nisu razvili do kraja, ali, opet, želela sam i da film traje duže, toliko mi se svideo, saživela sam se sa junacima i opet HVALA!:)*
    Morala sam da prokomentarišem film i u današnjem postu, a kad smo kod dragog Hoakina, evo ti mog starog posta od pre nekoliko godina, uvek zaboravim da ti pošaljem link:)
    http://alittlerunaway.blogspot.rs/2012/07/kultne-lepe-fotografije-liv-tyler.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da me ne shvatiš kao nekog uobraženog ali znala sam da će se tebi dopasti ovakav film prosto jer je bez mnogo pompe i promocije napravljen jedan dobar kvalitetan film i mnogo mi je drago da sam imala dobru slutnju :)
      Hvala mnogo uvek se plašim da sam nešto izostavila jer u trenutku pisanja to je nekako enminovno da se desi :)
      E o Oskaru imam šta da kažem uskoro kako vreme odmiče sve ima utisak da je upitanju komerciajla i propaganda nešto gubim osećaj za to da ga cenim kao nagradu :)
      I ja sma imal utisak da su Emila malo isekli i da je bio više kao oruđe a zapravo kvalitetan lik ja bih gledala film još duplo da je trajao baš je prelep :)
      Mnogo mi je drago što si rešila da ga pogledaš jer ovo je zaista film kome se ne zna mnogo a toliko je dobar :)
      Kod tebe sam čitala o Riveru sad idem da čitam i o bratu :)

      Избриши
    2. Ne da mi se dopao, zaljubila sam se u film. :) Šteta je, stvarno, što nije poznatiji, mnogo vredi. U svakom pogledu prelep.
      Ništa nisi izostavila, ne brini, sve je sa merom, bez spojlera, a u glavnim crtama.:)
      Što se Oskara tiče, baš sam juče gledala na RTS2 emisiju "Velika iluzija - 2016. godina na filmu" i razmišljala koliko su evropski festivali (bile su reportaže iz Berlina, Kana i Venecije), mada se i tu lobira, više okrenuti umetničkom, autorskom filmu, dok Holivud i Akademija preteruju sa nekakvim političkim i sličnim nameštaljkama. Videćemo za ovu godinu, ali meni nijedan kandidat ne deluje posebno i zaista si u pravu, uopšte više nema onog nagrađivanja po zasluzi.

      Избриши
    3. Evropa kao cleina nekako ima tendenciju da pravi manje komercijale, Amerika je ekspert za njih oni moraju da imaju komercijalu pa kud puklo da puklo zato ovakvi filmovi slabo kod njih prolaze zanimljvo je da je još jedan sjajn film sa Finiksom zove se Master isto izvisio na blagajnama jer je drugačiji od drugih. Ja ove godine gotovo ništa nisam gledala iskreno da ti kažem a dodelu neću ni gledati već su verovatno samo sutradan pročitati ko je dobio šta čisto da budem upućena stvarno više nije što je nekad bilo :)

      Избриши
    4. Još uvek nisam gledala "Master", znam da je bio nominovan za tu ulogu.:)
      Videh danas na vestima, mjuzikl "La la land" sa Goslingom pokupio "Zlatne globuse", a obično je to nekakva najava za Oskar-favorite.
      Slaba ponuda.

      Избриши
    5. Master je odličan pokojni Filip Simor Hofman je tu odigrao sjajnu ulogu :)
      E Globus je kupljen nagrada a Oskar je nagrada koju osvajaš sa što većom promocijom (jer u kom svetu je Riz viterspun bolja od Ejmi Adams) čak je britanska BAFTA najrealnija od svih tih nagrada. Ova godina je filmski slaba psotoje par koje vredi pogledati poput Nocturnal Animals (što ej drugi film Toma Forda odličan dizajner još bolji reditelj) i Manchester by the Sea (konačno da Kejsi Aflek (mlađi brat Bena Afleka/zet Hoakina Finiksa) ispiliva na površinu) sve ostalo je razočarenje :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor