Search This Blog

👑Battle of the queens- Victoria vs. The Crown👑


Pozdrav moje drage gospođice. What’s up? Inspirisana novim serijama koje sam odgledala u posenje vreme i koje su počele da se emituju ove godine rešila sam da napišem ovaj post. Tri Kraljice su obeležile Englseku za sva vremena. Prva je bila Elizabet Tjudor kćerka Henrija VIII, rođena kao neko ko nije predodređen da vlada zemljom, Elizabet je donekle iznenadila, a opet nasledivši stariju sestru Meri postala je najveća kraljica svih vremena. Mngo nakon nje u 19. veku vladala je Viktorija. Sredinom 20. veka njena pra-pra-pra unuka Elizabet II došla je na vlast gde je ostala do danas. 
O prvoj su snimani mnogi filmovi i serije (ja planiram da gledam White Queen) a o druge dve, ove godine su Netflix i ITV snimili svoje. Obe sa dobrim prosekom, obe jako skupe i luksuzne ove serije predstavile su jedan novi standard u serijama o kreljvićima. ☺




Ono što ja danas želim je da vam pišem jedno proeđenje serija. Daću vam kako objektivno tako i moje  lično mišljenje ali pre no što počnem ok je da utvrdim neka pravila:
1.Baziram se na tome kako je serija rađena, režirana, glumljena i analiziram-ne sudim  karkaterima, ili događajima jer to je u istoriji/prošlosti i ne mogu da ja sudim ni Viktoriji ni kraljici Elizabeti💗


2.Ne govorim o monarhinjama-već o načinu na koji su interpetriane u serijama kao što rekoh ovo su stvarne osobe i nema tu mnogo prostora da ja sada kažem kako se Viktorija ponaša kao dete ili kako je Elizabet izgubljena-to neću da radim, poštujem ih kao ličnosti koje su obeležile nešto i neka tako ostane.
3.Sud je samo moj i to ne znači da sam upravu ili ne😊


Victoria je bila serija koju sam ja odbijala da pogledam. Zapravo pogledala sam jednu epizodu i odustala jer, šta ja znam nije mi bio dan. Ali na „nagovor“ (ne pravi naravno, više podstrek) Kaće  (ima divan tekst o seriji OVDE) i Isidore rešila sam da krenem ponovo. Iz drugog gledanja mi se daleko više svidela, shvaitla sam da je kvalitetna dobro urađena seirija koja savršeno predstavlja svoju epohu.


Skroz druga priča bila je sa serijom The Crown. Za nju sam čula kada sam slučajno bacila pogled na treiler na IMDb-u i treiler me je već kupio tada. Skinula sam je dan nakon što je izašla i za 10 dana sam „pojela“ svih 10 epizoda. Prvo mi je trebalo vreme da se naviknem na Džareda Harisa u ulozi Kralja Džordža  (u mojoj glavi je to idalje Kolin Firt bio) ali osim toga sve je išlo kao podmazano.


Sada ja lično nešto ne volim ni jednu od kraljica (volim Elizabet I ostale su mi dosadne) niti mi je neka posebno draga ali ja uvek gledam to kao priče koje volim da slušam a priče o kraljevima, kraljevićima, prinčevima i princezama su uvek dobrodošle. Samim tim volim obe serije a  ovako ih ja vidim.
Let’s go 😉


👑Junakinje👑

Glavnu ulogu u Viktoriji tumači Džena Koleman. Što se Džene tiče ona deluje kao neko ko je pun života, rećiću da mi se više dopada od Emili Blunt koja je ovu kraljicu igrala u filmu „Mlada Viktorija“ valjda zato što ona više izgleda kao devojka od 18 godina. Koliko fizički liči na kraljicu Viktoriju...rekla bih da podseća. Kada je Viktorija bila mlada portreti su se idalje slikali umesto fotografisali tako da samo od prilike možemo da zključimo. Zamerka na nju kao glumicu  je što ponekad žuri sa izgovaranjem teksta. Rećiću vam i zamereke kod Elizabet, jer želim da imate uvid i u pozitivno i u negativno.


Kler Foj igra Kraljicu Elizabet II, i zaista ona jako podseća na kraljicu koju igra, malo je lepša to priznajem nego što je Kraljica Elizabet bila u mladosti. Suočavajući se sa iznenadnom očevom smrću, i svim novim dužnostima koje nikada nije očekivala da će dobiti Kler Foj hvata kraljičinu borbu sa samom sobom. Za razliku od Viktorije ovde je jasan fokus stavljen na Elizabetinu borbu  sa prihvatanjem dužnosti, dok u isto vreme mora da se nosi sa mužem koji je odjednom postao sporedna stvar (u Viktoriji toga nema na taj način jer pre svega Alebert je oženio nju kada je već bila kraljica-Filip se udao za princezu, a onda i vreme  u Viktorijino su muškarci idalje smatrani višim i Albert je bilo gotovo jednako cenjen kao ona, dok je Elizabet došla na presto sredinom 20. veka i ona je imala veću moć i nad Filipom počev od toga da je on morao da uzme njeno devojačko prezime kada je postala kraljica, to nema veze sa serijom i randjama i ne sudim po tome već samo da pojasnim), paralmetom i jednom ulogom kojoj mora da posveti život. Moja zamerka na Kler Foj je što je ponekad jako ukočena, takav ustisak odaje. Međuim meni je ona kao ličnost daleko simpatičnija od Džene Koleman (ali to neće uticati na biranje pobednika u ovoj kategoriji).


Pobednik: Džena Kolman je meni lično slatka ali antipatična, a opet Kler Foj mi je pomalo ukočena. Džena Kolman donosi punu Viktorjinu harizmu i duh, ali Kler donosi Elizabetine  emocije i borbu sa njima...Ono što je ključno je da su obe svoje kraljice donele na najbolji način, samim tim jedino je fer da ovde bude Izjednačeno.

⏳2.Epohe⏳

Delimičnu magiju serije Viktorija mogu da prepišem upravo epohi u kojoj se dešava. Lepota predstavljanja 19. veka koji je kada je Viktorija došla na vlast već bio u jeku je nešto što je ova serija sjajno odradila.


Sa druge strane The Crown isto toliko dobro predstavlja sredinu prošlog veka. Duh Engleske neposredno nakon drugog svetskog rata, i društvo tog vremena su jasno i odlično odrađeni. 


Pobednik: Isitina je da su obe serije odlično predstavile vreme, i sam osećaj vremena je sjajan. Neki bi rekli da je Viktorija imala teži zadatak-predstaviti vreme o kojem se menje zna. Drugi bi rekli da i dan danas postoje ljudi koji su živeli u vreme kada je Elizabet sela na tron pa da je teže bilo ljudima koji rade The Crown jer mogu biti kritikovani oštrije dok Viktorija ima slobodu. Kako su obe jednako dobre biraću pobednika po ličnoj dopadljivosti a to je ovaj put Victoria.

👪3. Sporedni likovi-porodica👪

U Viktoriji svedočimo njenom odnosu sa majkom kojoj ona nikada nije bila dovoljno dobra i uvek je htela da ona vlada jedno vreme za Viktorju ka rengrant. Viktorijina majka vojvodkinja od Kenta je odlično prikazana i odglumljena. Prikazana je jako realistično ali njena priča je tu prvih par epizoda kao glavna. Volela bih da sam videla više odnosa sa njom i Viktorijom, više iskazivanja emocja zbog nedostaka majke no to je staljveno u drugi plan.


U The Crown glavnu priču (čak i najinteresantniju u celoj seriji) ima njena sestra Margaret. Margaretina priča vodi nas korz njenu aferu sa Kapetanom Piterom koji je u vreme kada se zljubio u Margaret bio oženjen. Priča koja se toliko dobro fokusira na jaz koji je nova titula stavila između sestara, Elizabetina borba sa vernošću onome što joj je najsvetije-poroidica i onome što zna da mora da joj bude prioritet-kraljevina. Divna Vanesa Kirbi igra pincezu Margaret, i ona je savršeno predstavila kao izgleda odrastati u senci sestre koja je dobila sve, njen spoj sa Kler Foj je odličan je možete da vidite dinamiku između sestara Lilibet koja je uvek želela  da živi mirno daleko od očiju javnosti i Margaret koja umire za samo malo pažnje i fokusa na nju.


Pobednik: I ako Victoria daje odličan uvid na to koliko je Viktorija propatila zbog majke koja je ne uzima za ozbiljno (i stavlja muškarca pre nje), The Crown stavlja ozbiljan fokus na jaz koji se desio zbog vladavine, ne samo u odnsou Elizabet i Margaret već i sa njenom majkom bakom ali godinama koje je provela gledajući oca koji joj mnogo nedostaje. Samim tim moj šampion  ovde je The Crown. .

💂4.Ključni sporedni likovi💂

U Viktoriji je to svakako Lord M. On se njoj dopada, u njemu nalazi mentora možda čak i prvu zaljubljenost. Divan, predivan, magičan Rufus Svil igra Lorda M. i on je takav mentor kojeg bi svaka devojka poželela. Kao neko ko se bori sa samim sobom-držanjem do svojih moralnih vrednosti a opet želje da bude u njenom prisustvu lord M. Je lik kojeg ćete voleti. Ja ga obožavam.


Kod Elizabet to je njen ujak Evdvard koji se zbog žene koju voli odrekao titule, i otišao u izgnasntvo (žena mu nije bila „najfinija“). U Kraljevom Govoru igrao ga je Gaj Pirs, i tada sam imala skroz drugačiji uvid na Edvarda. Međutim ovde je sjajno predstavljen kao čovek koji nikada nije mogao da oprosti što su ga proterali. A opet kao neko ko je u srcu ostao kralj i u ključnom treutku rešio da da savet Elizabet.


Pobednik: Priča sa ujakom iz izgnanstva je sjajna u The Crown ali Lord M. je Lord M. Samim tim pobednik je Victoria .


😍5.Prinčevi😍

U Vikroriji je njen (budući) muž princ Albert uveden tek na kraju treće epiziode. Alberta igra Tom Hughes i on se odlično uklopio u Viktorijansko doba. Međutim daleko je od omiljenog glumca (muškarca) u seriji (Lord M hello!?). Fizički je simpatičan ne baš moj tip ali lep, stil glume klasičan engleski pozorišni ok je .



The Crown do nebesa hvala za „upoznavanje“ sa Metom Smitom. On je maestralan. Pre svega prelep je ali to je najmanje bitno. On je toliko moćan glumac, on je čoveče postao princ Filip. Najbolje od svega je što on uspeva da izvede baš ono što treba da vidimo-muškarca koji polako uči da će ceo život biti samo „aksesoar“ koji ide uz kraljicu. On je moćan glumac ali nikada ne izbija na svetlost kako bi obezbedio osećaj kraljičine sneke. Met Smit je (ironično) je  glumio sa Dženom Koleman u seriji „Dr. Who“ i bio je najmalđi „doktor“ ikada nominovan za   BAFTA  nagradu. Dovoljno je reći da ako vam treba razlog da bacite pogled barem na jednu epizodu, eto razloga.


Pobednik: Mislim da je očigledno da The Crown i divan Met ovde odnose pobedu. 😉


👗6.Kostimi👗

Obe serije oslikavaju lepotu svog vremena. Ja uvek uživam u prelepim kositima. Dijademe su magične i nestvarene radije nego obične i dosadne (ovo važi za obe). Kada gledaš Viktoriju vodi te u vreme balskih haljina, prelepih uniformisanih muškaraca i rukavica koje su nosili kako muškarci tako i žene. 


The Crown takođe oslikava svoje vreme sa haljinama u stilu Odri Heburn, letnjim haljinama na tufne, frizurama koje više ne zahtevaju od kraljice da nosi podignutu kosu...


Pobednik: Samo zato što se meni lično dopada više, biram Viktoriju ono je nestvarno lepa kostimografija, ko voli stil sa početka 20. veka draža će mu biti kostimografija Krune.


💑7.Hemija među glumcima💑

Priče na setu kruže da su Džena Kolman i Tom Hughes postali par na snimanju Viktorije (nije moje da sudim ali Rob Stark je bolji frajer od njega) i mogu reći da vidim razloge zašto ima priča, zaista ima neke vatre među njima. Međutim nisam ja mnogo kupila tu priču,  ona mi je zaniljivija i sa majkom više nego sa njim.Opet sa druge strane vidi se da ima nečeg među njima i ako se ona meni više sviđa sa lordom M.💘


U slučaju The Crown, Met Smit i Kler Foj deluju kao da su godinama venčani. To blago peckanje među njima pa momenti kada je on pogleda oduševljeno su očaravajući. Njihova intimna veza je prilično pokrivena (još uvke su živi oboje moralo je da se poštuje to) ali ima par scena u kojima možemo da vidimo i njihovu svađu, i ljubav  koju osećaju jedno prema drugom. Gledala sam par njihovih intervijua i baš lepo prijanjaju jedno uz drugo i van uloga. Sjajan su tim.


Pobednik: The Crown, zato što se meni lično više dopadaju Met i Kler kao tim i kao spoj.💋

💖8. Scenografija💖

Dve serije jedna palata iz različitih perioda. Dok je u The Crown palata bukvalno replicirana od onog što je danas, Victoria je bila na težem zadatku. Rekereirati ovu klasicističku građevinu u vreme kada je bila izgrađena je daleko teže od kreirati je kakava je bila pre manje od 80 godina (kakva je manje-više i dan danas). A opet uspeli su. Uspeli su da prikažu samo otvaranje Bakingema. Daleko od toga da je to zamerka na Krunu—nije odlično su je odradili, kada guglaš kuću kako izgleda i gleda seriju tačno vidiš identične detalje. U Viktoriji imamo balske proslave, koje su magične i ceo ambijent je pažljivo odrađen. 


The Crown ima lepše lokacije, Australija kada su Filip i Lilibet na turneji oduzima dah. Potom dvorac u kome provode Božić. Čak se vodilo računa da se i vožnja vozom kostimira prelepo je, išla bih u Engleski i posetila ih sve (ima vodič kroz destinacije gde je snimana).


Pobednik: Idalje smatram da je Victoria bila na težem zadatku samim tim ona je pobednik ovog dela.

🎵9.Uvodna špica 🎵

Špicu za Vicotriu potpisuje Martin Phipps i meni je ona jeziva. Redovno je preskačem. Gospel generlano nije nešto što meni pirija verovatno mi se zato i ne dopada.


Špicu za The Crown poptisuje čuveni Hans Zimmer i ona je magična, jedna od najboljih špica ikada rađenih za seriju.


Pobednik: The Crown .


💕10.Generalni utisak💕

I Victroria i The Crown su dve serije koje su trebale televiziji. A trebaju i vama-obe. Viktorija će vas voditi kroz 19. vek i jedno odrastanje mlade kraljice u veliku i moćnu ženu. Ova serija će vas suočiti sa devojčicom koja se iznad svega bori da ostavi svoje lutke i detinjstvo iza sebe (i ima preslatkog psa😻) i počne da vlada. Njena prednost nad „The Crown“ je mogućnost prikazivanja intime, jer zbog toga što je Elizabet idalje živa The Crown nema mnogo intimnih momenata Elizabet i Filipa dok u Viktoriji možemo da vidimo kako se ona oseća sa Alebertom i njeno zljubljivanje u njega...


The Crown je moćna. Najskuplja serija izdata ove godine. Njen ključ je odricanje jedne mlade žene zarad nečeg što joj je praktično nametnuto. The Crown se fokusira na politiku koliko i na Lilibetin odnos sa porodicom. Na njen dolazak na presto potkopčan bolom zbog iznnenadne očeve smrti pa do njenog staloženog stajanja na nogama (p.s igra i Stanis iz GOT to me je baš obradovalo). Ono što joj je prednost na Viktorijom je proces koji ne prolazi samo Elizabet kao nova mlada kraljica već svi oko nje. Momenat kada se na krunisanju  njen muž koji je do juče bio ravnopravan sa njom, zakune na vernost i klekne shvatajući da više nikada neće biti isto je toliko moćan i toliko veran momenat (Met Smit pokidao). Njena sestra koja ne shvata kako mora da žrtvuje sreću radi stabilnosti krune, iznad svega kada njena baka, žena koja je upravo izgubila sina klekne pred njom. The Crown ima emotvinu snagu i u tome leži njena prednost.


Generalni pobednik: Postoje hiljadu različitih priča koja je bolja. Jedni će reći-Viktoria mora sve sama da kreira jer  likovi iz The Crown su mnogo bolje poznati današnjem svetu. Drugi će staviti teret na The Crown jer ipak treba igrati likove od kojih su mnogi idalje živi sama kraljica bi mogla da gleda dok Viktoria ima umetničku slobodu.I obe strane su upravu. Jako je zanimljivo pratiti jedan dvor u razmaku od sto godina,  jer i crkva je ista, i dvorana sa tronom je ista sama kuća a opet su toliko različite tako da vam preporučujem da pogledate obe. Meni lično se The Crown više dopada,  ima nešto u glumcima i načinu izvođenja što me više drži, ali to ne utiče na konačni sud o tome koja je bolja. Isitna je da treba obe da pogledate jer su obe fantastčne, Viktorija ima 8 (i biće praznična  bonus) epizoda The Crown 10 -ne opterećujete sebe a vredne su i takav je i pobednik-IZJEDNAČENO.💗

Kako vam se dopalo? Šta vi mislite? Sve što vam je na umu pišite mi dole.😉

Hvala na čitanju,
With love, S.

20 коментара:

  1. Evo me :)
    Biću pristrasna, glasam za "Viktoriju", da moram da biram između 19. i 20. veka uvek ću izabrati 19. kostimografija i scenografija su božanstveno "uhvatile" epohu i naterale me da, za vreme trajanja epizode, pomislim da sam tamo i da mi bude krivo što sam na svet došla sto godina kasnije.
    A tu je i lord M, nemoguće je ne zaljubiti se u seriju. <3

    "Kruna" je kvalitetna, tu reči nema, ali mi je u celoj priči najinteresantniji Čerčil, sam njegov odnos sa Elizabet. Obradujem se svakoj njihovoj sceni.

    Hvala na tekstu. <3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja više volim 19. vek a kao kraljice nešto ne volim ni jendu ni drugu (kao istorijske ličnosti, mada nisam sigurna da li se Elizabet vodi kao istorijska ili slavna ličnost). Lord M. zvezda moje tv vasione (ok Džejmi je prvi).
      Upravu si njihov odnos je jako zaniljiv :)

      Избриши
  2. P.S. Umalo zaboravih, Dash je neodoljiv! Tako da definitivno viktorijansko doba.

    ОдговориИзбриши
  3. Predugacak sinospis ali zanimljivo follow me on blogspot

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvini što se mešam, ali, ovo pre svega nije sinopsis, već post/tekst na blogu :). Kraće nije ni moglo, čak imam utisak da je Sara dosta toga izostavila kako ne bi bilo preopširno. :) Sve stavke su precizne i na mestu.

      Избриши
    2. Hvala ti Isidora 😊
      Ovo je test poredjenja, analiza ne sinopis trudila sam se da ne preteram ali je moralo da se obuhvati 💛

      Избриши
  4. Odličan teskt! Super poređenje. Nisam još uvek gledala ni jednu od ove dve serije, trenutno ponovo gledam "The White queen" (i imaš moju veliku preporuku, kako za seriju, tako i knjigu), ide prikaz u nedelju, a sledeća mi je na redu "Victoria", takođe će biti tema "dramske nedelje" do kraja decembra. Otkad sam videla trejler, znala sam da ću je pratiti, jer izgleda prelepo i raskošno, igraju neki glumci koje gotivim, a iako nisam ljubitelj Viktorije kao istorijske ličnosti, zanimljiva mi je sama epoha. Utisci nakon što odgledam. :)

    "The crown" ne verujem da ću gledati, imam previše serija na listi čekanja, a koje me više zanimaju, sem toga, nisam neki fan Vindzora, izuzev ledi Dajane.

    U svakom slučaju, hvala na tekstu, ovakve preporuke mi uvek dobro dođu, a i već sam ti rekla da mi se mnogo sviđa kako praviš poređenja. :))))

    P.S. molim te nemoj da se ljutiš, ali reč "monarhinja" ne postoji (može "monarh", žena je kraljica ili vladarka, ima monahinja - ali to je već nešto drugo), a muškarac nikako ne može da se uda ("Filip se udao za princezu"), samo oženi. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gledam White Queen uskoro ( čim našem vremena) čekam utiske :)
      The Crown je dobra, baci pogled na jednu epizodu ako/kada budeš imala vremena veruj mi da znam šta pričam rotten je ceni sa 91% sa razlogom imaš iskrneu preporuku da barem baciš pogled :)

      Ne ljutim se nikako :) Nisam znala da se titula morah ne menja po polovima, eto ispalila sam se tako :)
      Za Filipa sam svesna da ne može da se uda ali sam više koristila reč kao paradoks na to da se oni žene a u ovom slučaju on je taj koji na neki način ima mesto "supruge" pa se zato udao. Greška je moja nisam lepo definisala :)

      Избриши
    2. Verujem ti, svakakom ću je uzeti u obzir, ali pre toga imam baš mnoge koje možda nisu toliko0 kvalitetne, ali me tematika više zanima. :)
      Ne menja se po polovima. :)
      A ja bukvalista, trebalo je da staviš pod navodnike :), inače, istina je da se "udao".

      Super tekst. :)

      Избриши
    3. zato sa i rekla ako budeš imala vremena i kada budeš imala vremena baci pogled bar na jednu epizodu, fino je odrađena :)
      ja imam dve mni u planu za sad (Gordost i predrasude krećem danas uveče, onda White queen) pa onda ripped street i ima još par na lisi :)
      Ma moja je greška obično stavim pod navodnike ali sam zaboravila sad mada on faktičiki i jeste "udat" :)

      Избриши
  5. "rengrant"?!?
    Regent je jedino pravilno, napisala sam ti i u onoj lekturi pripovetke. Tekst ti je divan, ali ima još nekoliko upadljivih grešaka, na ove ti skrećem pažnju "javno" pošto nisam sad u mogućnosti da kucam mejl. Ne zameri.

    I još nešto, o viktorijanskoj epohi postoji i te kako dovoljno istorijskih izvora, pa nije XIX vek bio kameno doba i relativno mnogo se zna iz štampe, lične prepiske, sa fotografija. :) Umetnička sloboda je, koliko sam shvatila, primenjena jedino u njenom odnosu sa lordom Melburnom koji nije bio ni blizu tako...prisan :), ali sud ću moći da donesem tek pošto i sama odgledam seriju.

    Rufus Sjuel mi je jedna od glavnih motivacija za gledanje, obožavam tog glumca. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ubičću se sad što nisam proverila tekst, ovaj je pisan još pre par nedelja (pre nego što sam uopšte poslala onu priču sa isparvkama) bukvalno sam samo proverial slova i copy-paste neće se ponovoiti od sada čitam. A imam sve u svesci zamerke (kao što sad čitam i beležim ove ovde) pa tačno sam kreten ;)
      To stoji samo sam htela da stavim akcenat na 20. o kome se mnogo zna i koji je i sniman i fotografisan pa da je lakše rekreirati to. Dobro morali su malo da daju drame, ipak je serija ima un+metničku slibodu a hvala im Rufus je raj za oči :)
      Ja sam ga gledala par puta pre ali sad sam ga videla u punom sjaju i divan je prelep, što je on u viktoriji to je Met Smit u The Crown :)

      Избриши
    2. Pardon, moja greška - sad proverih, može "regnant" u slučaju kada žena vlada sama, a ne u nečije ime/umesto nekoga (to je "regent" i u tvojoj pripoveci jeste "regent", eto, svakoga dana naučim nešto novo. :)
      U pripoveci je regent, ali ovde mora regnant, izraz koji u srpskom inače ne postoji.

      Izvini. :*

      Rufus mi je super u seriji "Stubovi zemlje", filmovima "Tristan i Izolda", "Iluzionista" i "Helena Trojanska", jedva čekam da ga gledam i ovde. :)

      Избриши
    3. svi učimo, ja mislim da su za Sersi koristili "kraljica namesnica" (za regenta)ili tako nešto u nekim serijama je prevođeno kao regent slične su reči pa se lako pomeša :)

      Jao sećam ga se u Heleni bio je on hot Agamenon :)
      A ostalo nisam gledala moraću :) Ja sam ga gledala u filmu Holiday i Turisti (rekla bih da je to bio on) :)

      Избриши
  6. Pošto sa upravo završila gledanje "The Crown", dopuniću svoje komentare novim utiscima....prvo, HVALA ti na preporuci, drago mi je što sam dala obema serijama šansu. Rezultat me iznenadio! Naime, iako sam očekivala da mi se "Victoria" više dopadne, to nije bio slučaj. "The Crown" me osvojila i iako je "Victoria" romantična, lepršava i prekrasna - kako vizuelno, tako i po harizmi glumaca (pre svih Rufusa, a onda i Dejvida, Džene, mladog Kingslija), "The Crown" je sve što očekujemo od jedne OZBILJNE dramske serije, jednog uravnoteženog odnosa drame, istorije i politike. Sve je na veoma visokom nivou, apsolutno se isplatilo uloženo i od muzike, preko glume, do same priče/scenarija, sve je izvanredno.
    U "Victoriji" sam uživala, "The Crown" mi je ostavila dublji utisak. Više volim XIX vek, ali i prikazana epoha u "The Crown" je besprekorna. Kao što smo se već dopisivale, mislim da je fokusiranje na onu LJUDSKU stranu Vindzora i krune uopšte dalo pun pogodak.
    Apsolutno svaki epizodista je izuzetan, od Čerčila, Pitera, Edvarda VIII, kraljice majke i kraljice bake, do mlade pripravnice Venetie, ministra Entonija, slikara Saterlenda....a glavni par, Kler Foj i Met Smit, rastura talentom, harizmom, vrhunskom uigranišću. Moja ljubimica je Margaret.:) Uopšte, svi su osvetljeni sa više strana, kao ozbiljni i kao duhoviti, kao rastrzani između dužnosti i osećanja, javnog i privatnog, uspomena i budućnosti...
    Epizoda u kojoj je izrađen Čerčilov portret mi je možda i omiljena. Naš "Stanis" i sjajni Džon Litgou su dijalozima potpuno izdominirali.
    Lokacije snimanja su prelepe, enterijeri, garderoba, duh vremena....spoljopolitički momenat takođe, sukob modernosti i tradicije, ma, savršeno.
    Dalje, tvoj tekst je (iz drugog, kompletnog čitanja) maestralan i slažem se sa svim stavkama. Smatram da bi, objektivno, "The Crown" pobedila u ovom poređenju, ali uzimajući u obzir lične simpatije i to što su obe serije bile potrebne i vrede, fer je ostaviti izjednačeno.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moram i ovde da napišenm da mi je JAKO DRAGO što si se na kraju ipak predomislila i rešila da je pogledaš The Crown, jer zaista ja sam je skinula dan nakon što ju je Netflix pustio i odgledala sam je za desetak dana koliko mi se dopala :)
      Viktorija je za sanjarenje stvorena, bajkovita je ali se slažem The Crown je ozbiljan projekat, prava drama kažu najskuplja serija nakon GOT (oni imaju mnogo specijalnih efekata, pa u tom segmentu imaju veći budžet) :)
      I ja više volim 19. vek, ja volim što je fokus išao kako na lične odnose (ali bukvalno sve donose od ljubavnih priča do sestrinskih odnosa, do mog omiljenog Elizabeta-njen stric Dejvid/Edvard, do zabranjene ljubavi, a tu je očinski odnos i Džared Haris koji je uspeo da me iznadi i bude skoro jednako dobar kao Kolin Firt) ali i fokus na politici, i samoj vladavini jer kada se radi serija u nekome ko vodi državu očekuje se da će biti vladavine. Za Viktoru je vladao parlamet samim tim je za tu stranu uskraćena :)
      Moj miljenik je Met Smit kao Filp, on je tako običan čovek koji se zatekao u drugačijem okrućenju, komeičan a opet ima tako ozbiljen momente. Ali OBOŽAVAM princezu Margaret i njeu priču sa Piterom posbeno volim kada Margaret preuzme sestrine dućnosti pa kasnije kada je ona kritikuje za to, utkana komedija tamo gde se ne očekuje (šta nam je sve dala Grčka) :D Kler je odličan vođa, glumica koja lgumi očima (koje su prelepe) i cela atomsfera :)
      Upravu si skroz, mislilo se na svakog od glavnih likova do epizodista svako ima neku ulogu, ja volim mnogo od tih sporednih likova Marina, on mi je spmpatičan :)
      Ta epizoda je genijalna, posbeno što je Litou odlično pretstavio to neko prošatanje Vinstonovo :)
      Lokacije su magične, čka mima i vodič kroz UK napravljen, replika Bakingema je maestralna: )
      Meni je The Crown draža iskeno, ali pošto sam ovde htela da gledam iz svakog ugla izjednačila sam jer realno zavisi ko šta voli obe su dobre :)
      Hvala ti puno na kometaru još jendom jako mi je drago da si se predomislila i pogledala je, zaista je divna:) Ako budeš rešila, piši o njoj na blogu, jako bih volela tovju recenziju da vidim uživala sam u tvom doživljaju Bele kraljice, uživala bih sigurno i u ovoj :)

      Избриши
    2. Haha, da, postoji i mnogo dobrog humora, npr. meni je svaka Filipova reakcija na protokol i zvanične "šarade" urenebesna, počev od prve epizode kada pohvali "šešir" onog afričkog poglavice, stvarno je genijalan lik!:)))
      A bilo mi je smešno i kad, npr, Čerčilova žena prokomentariše slikara/Stanisa da je "WOW" i "podseća na Hitklifa".
      Svideo mi se kontrast između ozbiljne Elizabet i vesele Margaret, ali i to što je pokazano kako obe imaju i drugu stranu ličnosti, onu osećajnu i zaista ranjivu.
      Psi su takođe preslatki, zaboravih da napomenem!:)))
      Pisaću još utisaka kad budem radila pregled dramskih serija, biće i malo poređenje sa "Kraljevim govorom".
      Recimo, meni je priča o Edvardu i Volis Simpson uvek bila interesantna i baš romantična, pa mi se nije svidelo što su uglavnom negativno okarakterisani, ali razumem da je to bio stav porodice/Vindzora. Dejvidov/Edvardom razgovor sa "Lilibet" iz poslednje epizode me oduševio!:)))
      Kler mnogo liči na moju najbolju drugaricu Anu, pa mi je zato bila simpatična od početka. A Met je tako zgodan!:)
      Trenutak kad baka klekne pred Elizabetom je moćan, sviđa mi se i rivalstvo između ministarstva i Čerčila koji im prkosi, krunisanje je sjajno...uglavnom, sve što si u tekstu navela i meni je bilo najbolje. Ne mogu da nađem manu, zaista. U "Viktoriji" mi je Albert bio slaba tačka i još poneke sentimentalnosti (kao što sam u recenziji navodila), ovde zaista nemam nijednu zamerku.
      Pisaću svakako uskoro, puna sam utisaka, divna serija, baš divna.:)

      Избриши
    3. Filip je genijalan on ima takve opaske, i takve scene pravi glas naroda u kraljevskom okruženju :)
      Elizabet i MArgaret su pravi sestrisnki spoj, baraća i sestre se obično razlikuju dosta njih dve su pravi primer za to :)
      Meni je Edvard uvek bio malo neodgovran u tom segmentu, pre nego romantičan ne znam ipak sam na kraju bila protiv ličnih osećanja ako je već morao da bira država ili žena -pravi kralj uvek bira državu, ali sam ačinjenica da njemu na kraju nije svejedno je odlično prikazana, posedno taj psolednji razgovor :)
      Jao ja ALberta nikako ne volim, jedina kasting greška Viktorije, iuzgubljen u svemiru :)
      Jedva čekam da čitam i hvala :)

      Избриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Омогућава Blogger.

Wikipedia

Резултати претраге

Translate

Ознаке

007 1 10 10 things i hate about you 100 posta 2 2015 2016 21 gram 21 grams 7 of 7 9/11 a clash of kings a life as we know it A Storm of Swords a streetcar named desire actors actresses all about eve allied american gods american history x american hustle american sniper amy adams angelina jolie april arrow art aura balkan blogger beauty bed bed time before before sunrise before sunset benicio del toro benisio del toro birdman birthday biutiful black swan blistav um blog blog blogorodjendan blogger blogspot blue valentine book books brad pitt bradley cooper bts callenge captain america casino royale cate blanchett challenge chris hemsworth chrismas christian bale Christian Grey christmas christoph waltz cinderella clive owen closer coffee coldplay column common girl conversation crazy heart crime critic dancing with the stars daniel craig david o russell dead poet society disney divergent diy dog downton abbey dracula the silence of the horror picture show emma stone essence f.f facts fantazija fashion favorites february fifty shades of grey film filmovi food from filmography fun game of thornes danncing with the stars game of thrones george r r martin girly gladiator glista glumci golden age golden rose gordost i predrasuda got hair halloween hannibal hero holiday horror hot house of cards hulk hunger igra prestola igre prestola inglorious bastards inside llewyn davis iron man jaime lannister james bond jane eyre january javier bardem Jennifer Lawrence jeremy renner johnny depp jon snow Josh Hutcherson julia roberts july june kate winslet katniss keanu reevs kritika la la land ladies Lady Chatterley's lover leonardo dicaprio leto letters to juliette life limitless lipsck loreal lost in translation lotion lipstick rimmel love love actually love rosie ludo srce m.l madn men magic mike make up malta maltese march mariah carey marley marlon brando maroon 5 marvel may maybelline me me movieis me time memories meryl streep michael buble michale fasbender mlata models mona lisa smile monica belucc movie movie blog movie blogger movie review movies music muzika my own private idaho nails naomi vatts never forget new year new york Nicholas Sparks nivea no north country once upon a time oscars outlander peeta pet play list post priča pride and prejudice prohujalo sa vihorom ps i love you queen questions ramsay bloton random real red review revolutionary road rimmel rip river phoenix robert de niro rock romance ryan gossling s. chat san francisko scandal school sean penn september serbia serbian blogger serije Shailene Woodley shelock holmes single sister snow soaf son pen song of ice and fire songs spectre story story time stuff summer summer book tag summer tag superhero tag team lannister the walking dead the age of adaline the avengers the best of me the borgias the crown the danish girl the hunger games the incredible hulk the ring the shining the walking dead the walkking dead Theo James this is us thor time titanic tom hansk tom hardy top lista top10 travel tv tv show uk valentine's day vanity case victoria vikings vrad pitt vrati se zone vs warrior wham winter world x men young victoria zona zamfirova 2

Sponsor